Berita Transformasi Pertanian Lembaga Pertubuhan Peladang Bil .

2/2007 Edisi Februari ASAS PEMBIAKAN TANAMAN
Pada masa kini kebanyakan tanaman dibiakkan dengan berbagai kaedah menggunakan teknologi yang berbeza tetapi melalui asas pembiakan yang sama. Asas pembiakan tanaman yang betul perlu diketahui terlebih dahulu sebelum mengusahakan sesuatu projek pertanian bagi menjamin hasil dan mutu yang dikeluarkan. Terdapat beberapa asas pembiakan tanaman yang boleh dijadikan panduan oleh umum dalam mengusahakan kultura kebunan. Di sini diterangakn asas pembiakan tanaman yang sering dipraktikkan mengikut kesesuaian tanaman tersebut. Pembiakan Biji Benih Tanaman yang dibiakkan melalui biji benih adalah tanaman semusim seperti padi, jagung, sayur-sayuran dan juga tanaman hiasan. Biji benih biasanya mengalami pendebungaan kacuk dan faktor ini tidak menjamin tanaman yang dibiakkan akan menghasilkan anak yang mempunyai ciri-ciri yang sama seperti induknya. Bagi tanaman yang hendak dibiakkan dengan cara ini, pemilihan biji benih perlu dilakukan untuk mendapatkan baka yang tulen. Pemilihan boleh dibuat dengan mengambilkira beberapa faktor seperti berikut:   

pokok induk yang sihat buah yang cukup masak dan tiada serangan penyakit dan perosak buah yang normal buah dipertengahan musim dan terletak di bahagian tengah ladang

Pembiakan Vegetatif (Tampang) Pembiakan vegetatif atau tampang adalah cara pembiakan dengan menggunakan bahagian tertentu tanaman seperti keratan batang, pucuk daun dan rizom. Ia dilakukan bagi tanaman yang tidak mengeluarkan biji benih atau sukar berbunga. Kaedah pembiakan ini kerap menjadi pilihan kerana caranya mudah dan dapat menghasilkan pokok dengan baka tulen. Kaedah ini juga dapat memendekkan tempoh matang di mana pokok mengambil masa lebih pendek untuk berbunga atau berbuah, tetapi tumbesaran tanaman dengan cara ini

Keratan batang terbahagi kepada keratan batang keras. Terdapat berbagai kaedah cantuman seperti mata tunas. Manakala kaedah cantuman sering digunakan bagi mendapatkan klon pokok yang dikehendaki. tetapi kajayaan pembiakan ini bergantung kepada pemilihan bahan tanaman. keadaan iklim. Ia dapat menghasilkan tanaman yang banyak daripada satu induk. tut. Disamping itu. Bahagian tersebut dibalut dengan plastik untuk menghalang kemasukan air dari luar. Sayuran jenis . Kulit ranting atau dahan pokok dengan saiz 1-2 cm garis pusat dipotong kira-kira 5 cm panjang dan dibuang kulitnya. rambutan dan lain-lain lagi. tanah. belahan rumpun dan bebawang selalu dilakukan. Tut melalui proses pembuangan kulit kayu untuk tujuan pengakaran. Tanaman yang dibiakkan dengan cara ini antaranya mempunyai peratus hidup yang tinggi.adalah terhad. Bahan tanaman dipilih daripada pokok yang sudah tua atau matang. cantuman. cantuman baji dan sanding. Keratan disemai menggunakan media semaian 2:1:1 (dua bahagian tanah. Keratan rizom digunakan untuk tanaman seperti kunyit dan halia. Pokok dibelah kepada beberapa belahan yang dikehendaki dan ditanam. satu bahagian bahan organik dan satu bahagian pasir). Keratan tanaman sepanjang 15-20 cm digunakan. Cara ini dapat menjamin baka tulen diperturunkan kepada anak oleh induk. Semaian yang dilakukan perlu disiram dan diletakkan di tempat redup sehingga tanaman mengeluarkan pucuk. Media yang digunakan adalah campuran dua bahagian tanah atas dan satu bahagian bahan organik bersama sedikit air. Biasanya daun-daun tanaman dibuang untuk mengelakkan pokok yang disemai kekeringan. pembiakan dengan kedah belahan rumpun boleh dilakukan bagi pokok yang hidup berumpun. Tanaman yang boleh dibiakkan dengan cara kebanyakannya terdiri daripada tanaman hiasan. air dan juga kemahiran. sederhana dan lembut. Kaedah tut merupakan cara pembiakan yang biasa digunakan bagi tanaman buah-buahan. Keratan dipotong serong sedikit di bawah mata tunas atau pangkal ruas. Kaedah ini kerap digunakan bagi tanaman buah-buahan seperti durian. Keratan pucuk berdaun digunakan bagi tanaman yang berbatang lembut jenis herba dan renek. Bahagian tanaman yang sihat serta mempunyai beberapa mata tunas dipilih. Bahagian yang terdedah disapukan dengan hormon penggalak akar dan ditutupkan dengan tanah campuran. Kaedah menanam dengan menggunakan bebawang boleh ditanam terus tanpa perlu disemai. Kaedah keratan. Kaedah ini selalu digunakan bagi membiakkan tanaman hiasan.

Buat keratan sepanjang 10-20cm dan di sertakan dengan beberapa helai daun. 2. Semai keratan di dalam lubang-lubang kecil yang telah di sediakan di atas medium. Catit jenis dan jumlah yang di semai dengan menyatakan tarikh penyemaian di dalam lebal yang di simpan ditepi pasu atau beg politena. Siram persekitaran keratan sehingga medium menjadi lembap. Siram persekitaran keratan sehingga medium menjadi lembap. Celup pangkal dahan dengan hormone pengalak akar. 1. . Letakkan semaian di tempat yang terlindung. Celup pangkal dahan dengan hormon pengalak akar. Catit jenis dan jumlah yang di semai dengan menyatakan tarikh penyemaian di dalam lebal yang di simpan ditepi pasu atau beg politena. Buat keratan sepanjang 2m atau lebih. Keratan Batang/Sederhana o        Contoh Tanaman: Hibiscus sp Ambil bahagian dahan yang baru matang. kemahiran dan pengalaman pembiakan pelbagai jenis tanaman boleh dilakukan sendiri yang mampu memberikan kepuasan kepada individu yang menceburi dalam bidang pertanian sama ada sebagai hobi atau kemersial.bawang dan beberapa pokok hiasan dibiakkan melalui cara ini. Tanam keratan batang keras terus ke dalam beg politena atau pasu. Keratan Batang/Keras o        Contoh Tanaman: Pokok Simpur Ambil dahan yang mudah mengeluarkan akar iaitu daripada dahan dan batang yang telah lama matang. Berbekalkan pengetahuan tentang bahan tanaman. Letakkan semaian di tempat yang terlindung.

tangkai daun dan helaian daun Tangkai daun Keratan daun Keratan urat daun Urat daun dipotong 7.1. Tut Untuk pokok yang susah dibiak dengan cara tampang yang lain Pilih batang yang sesuai Dibalut dengan plastik Tanah tut Tampal tanah tut pada kelaran Buat kelaran 3 cm mengelilingi batang 3 cm Tanah tut 2:1 (tanah peroi: bahan organan 4:3:2 (habuk papan:tanah peroi:bahan organan) Jiffy 7s 11. o Cantuman baji bunga kertas 12456378 10. Campur dengan sedikit baja organan. Keratan dahan atau batang o o Keratan diambil sepanjang 10-15 cm Daun di pangkal dibuang dan pangkal dicelup ke dalam hormon pengakaran Keratan ditanam di dalam medium pengakaran sedalam 2-3 cm keratan hormon pengakaran 2. Masa pemindahan yang sesuai ialah awal pagi atau lewat petang. o Mengetut pokok 12. siram terlebih dahulu supaya kerosakan pada akar dapat dikurangkan. Cantuman tampal Menyediakan pokok penanti Menyediakan mata tunas Menyediakan tunas ke pokok penanti Tampuk tunas Menempel Mengikat Tunas pokok baru Torehan lidah 8. Pengeluaran secara plug Sistem plug Menyemai keratan sederhana keras o 5. urat daun. 6. 4. 3:2:1. Bunga hati berdarah Mengakarkan kayu keras Keratan daun o Keratan bahagian daun. o Penanaman . 3. baja dan kapur Anak benih di tanam dalam bekas seperti polibeg Sebelum anak benih dicabut. Cantuman Cantuman dekatan (sandingan) Cantuman belahan 9. Penanaman o Gunakan medium yang sesuai seperti  o o o 13.

Kebaikan Pembiakan Tampang adalah boleh mendapatkan anak pokok yang seragam (True-to-type) dengan pokok asal atau ciri-ciri anak pokok menyerupai induknya. Oleh itu. 2010 PEMBIAKAN TAMPANG TUMBUHAN Apakan dia Pembiakan Tampang atauVegetative Propogation ? Pembiakan tampang ialah pembiakan yang menggunakan bahagian-bahagian vegetatif tumbuhan seperti akar. Tumbuh-tumbuhan yang dihasilkan secara demikian dipanggil klon. pokok cepat berbunga atau berbuah dan kebolehan dibiakkan sepanjang tahun. batang. Artikel ini menulis teknologi mengenai pembiakan tanaman secara tampang berdasarkan pengalaman penulid dan proses pembelajaran dulu. pokok yang dibiak 100 tahun dahulu adalah sama dengan yang dibiak sekarang. Bahagian-bahagian vegetatif ini adalah paling istimewa oleh sebab tiap-tiap sel ini mewakili pokok keseluruhannya. AUGUST 28. Di Malaysia industri tanaman pitaya hampir musnah akibat serangan penyakitErwinia kerana anakbenih yang digunakan semuanya dari keratan yang mudah diserang. daun untuk memperbanyakkan tumbuhan yang sama dengan induknya. Selain itu pembiakan tampang boleh dibuat . Terima kasih SATURDAY.14.

Lily. Bagaimana pun terdapat beberapa kelemahan atau Keburukan dalam Pembiakan Tampang seperti tidak semua jenis tumbuhan dapat dibiak dengan cara ini. abaca dsb. keledek dan gloriosa. Bawang Putih. bunga tasbih. Sengkuang. rumput dan kunyit.dengan jumlah yang banyak dalam satu masa serta dapat digunakan untuk membiakkan tumbuhan yang tidak mengeluarkan biji benih bernas. Contoh: Episcia dan chlorophythum. iris. SULUR. Jenis-jenis Pembiakan Tampang Terdapat dua cara dalam perlaksanaan pembiakan tampang di Malaysia iaitu dengan Kaedah Pembiakan Semulajadi danPembiakan Cara Buatan. Pembiakan Kaedah Bebawang (leaf scale) dimana bebawang diambil dan ditanam seperti Bawang Merah. Kaedah terbaru iaitu Kaedah Pembahagian (Division . Pembiakan Cara Tuber seperti tanaman kentang dan keladi dan Pembiakan Kaedah Akar Tuberdimana Akar yang membesar dalam tanah. Mata tunas terdapat pada jemala akar seperti tanaman dahlia. Kadang2 juga berlaku insiden dimana pemindahan penyakit lebih mudah terutama penyakit virus. Kaedah Rayapan (stolon) adalah dimana batang yang keluar dari aksil daun dan biasanya tumbuh menjalar secara mendatar di atas permukaan tanah. Bagi Pembiakan Secara Semula Jadi ada 6 cara iaitu RAYAPAN. Amaryllis. Kaedah bergantung kepada ini kepada sifat semulajadi tumbuhan tersebut dan kesesuaiannya.Pembiakan Kaedah Rizom dimana akar rizom/batang yang menjalar di bawah permukaan tanah tumbuh sebagai pokok baru seperti halia. Kaedah Pembiakan Sulur adalah dimana Anak atau rumpun pokok yang dipisahkan dari pokok induk. Pembiakan Cara Umbisiialah menggunakan umbisi semulajadi untuk dijadikan benih seperti Keledek. UMBISI. RIZOM. TUBER dan AKAR TUBER. Gladiolus. Kaedah Pembiakan Tampang ini juga memerlukan kemahiran teknikal yang agak rumit. Contohnya kebanyakan jenis Pisang (Ravenala) & Keladi. BEBAWANG.

rawat pangkal keratan dengan hormon penggalak akar seperti IBA. Caranya ialah dengan memilih dahan atau ranting yang subur dan tidak berpenyakit yang panjang keratan anantara 15 . Contoh kentang. 1. . Potong pangkal keratan itu secara serong di bawah satu mata tunas. ABA. bebawang. Jenis-jenis hormon ini ada dijual dalam bentuk debu. Bagi teknik Keratan Dahan atau batang menggunakan keratan dahan terdiri daripada keratan kayu keras. Bagi Kaedah Pembiakan Secara Buatan terdapat 3 cara paling popular dilaksanakan iaitu dengan membiakan tampang cara KERATAN. Antara nya seperti jenama SERADIX.7cm (1/3 daripada keratan).20cm. kayu sederhana keras dan keratan kayu hijau atau lembut.atau Quartering) boleh dilakukan kepada beberapa jenis bahagian tumbuhan tersebut di atas dengan memotongnya kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil. NAA. Tanam keratan itu sedalam kira-kira 5 . Untuk keratan yang susah berakar. Tinggalkan 2 atau 3 helai daun dan tentukan sekurangkurangnya ada satu (1) tunas untuk akar dan satu (1) tunas untuk pucuk. KERATAN Kaedah KERATAN dibuat pada daun . CANTUMAN dan LENTURAN/ MENGETUT. Tekan di sekeliling pangkal keratan kemudia di siram. batangdan akar.

5 – 4cm panjang. (misalnya pokok sukun.Bagi Teknik Keratan Daun pula dijalankan menggunakan bahagian daun tumbuhan. keratan urat daun. dahlia. Plumbago). . keratan tangkai daun dan keratan helaian daun. Pokok Begoniaboleh dibiak dengan meletak sehelai daun yang telah dikerat urat daunnya di atas pasir. Oleh itu akarnya boleh digunakan sebagai bahan pembiakan.15cm panjang dan kemudian ditanam dengan membaringkan akar di dalam pasir yang bercampur serbuk papan atau tanah gambut. Muar. Ada setengah pokok tidak mengeluarkan biji dan susah pula dibiak dengan cara lain. Untuk membuat keratan tangkai daun tentukan lai daun mempunyai batang sepanjang 2. Keratan helai daun dibuat dengan mengambil sehelai daun yang bertangkai atau tidak bertangkai di mana ianya ditanam dalam medium pengakaran seperti pasir. Tumbuhan ornamental atau bungabungaan banyak yang sesuai dibiak dengan cara ini. Johor beberapa tahun dulu. Jenis ini terdiri daripada keratan bahagian daun. Akar dan daun baru akan keluar dari sebelah bawah daun. Pastikan paras atas akar adalah sama paras dengan pasir. Bagi Teknik Keratan Akar dibuat dengan memotong bahagian-bahagian akar yang sihat dan tidak berpenyakit kirakira 7 . Penulis pernah membiakan tanaman sukun di kampong dengan banyak untuk diedarkan kepada penduduk kampong di Gersik. Pokok sanseiveria boleh dibiak dengan cara keratan bahagian daun.

Keratan-keratan tadi sedia diubah apabila mengeluarkan akar sekunder. Kaedah ini berjaya membiakan tanaman buah-buahan terpilih dengan kejayaan yang tinggi. Nurseri swasta dan Jabatan Pertanian ada menyimpan pokok induk untuk dicantum dan diedarkan kepada petani. Peratus kelembapan dikurangkan secara berperingkat setelah pengakaran mula berlaku dan keamatan cahaya dipertingkatkan. Siram secukupnya dan beri teduhan selama 7-14 hari. Pembiakan cara cantuman terbahagi kepada 3 jenis : a) Cantuman tunas atau Cantuman dekatan Cantuman dengan Kaedah Sandingan dijalankan dengan menyandingkan dua anak benih dan mengikis bahagian kambium dikedua-dua batang/dahan anak benih. CANTUMAN Cantuman adalah satu kaedah pembiakan tampang yang biasanya digunakan untuk membiak pokok buah-buahan. Potong bahagian yang di kehendakki di bawah sandingan dan akar penenti dibahagian atas. Namun ianya sesuai juga untuk pokok-pokok hiasan. Sebaiknya keratan jangan diubah-ubah kerana akar-akar baru sangat lembut dan senang patah. Kemudian tanam di dalam bekas yang mengandungi campuran tanah yang bersesuaian. Kebersihan kawasan perlu dijaga untuk mengelakan dari jangkitan penyakit. Rapatkan bahagian tersebut dan ikat dengan 'plastic tape' dengan kuat untuk elakkan air masuk.Penjagaan Keratan yang rapi adalah mustahak semasa pengakaran. b) Cantuman mata tunas . Tanaman durian Raja Kunyit atau juga dipanggil Musang King atau D169 contohnya dicantum kerana menerima permintaan yang begitu tinggi pada masa ini di Malaysia. Biarkan untuk beberapa masa sehingga sandingan melekat. Elakkan akar tercedera semasa mengubah dengan menyiramnya terlebih dahulu sebelum dicungkil. 2.

Mata tunas (Scion) Terdapat dua jenis mata tunas iaitu mata tunas rehat dan mata tunas ketiak. sesuai dan masa cantuman yang tepat. Biji benih yang dikumpul disemai dalam polibeg yang sesuai. Teknik Belahan Rencung dan Teknik Belahan Baji. Tunas dan pokok penanti dipilih dari bahan yang segar. rambutan. Cara mencantum mata tunas . mangga. Pokok Penanti (Stock Plant) Pokok penanti ialah pokok yang ditanam dari biji benih untuk tujuan mendapatkan sistem akar yang baik. Semua kaedah ini boleh dipelajari di pusat-pusat pertanian Jabatan Pertanian di seluruh Malaysia. Pokok-pokok yang mempunyai mata tunas rehat ialah seperti rambutan. Beberapa kaedah cantuman mata tunas ialah seperti Kaedah Cantuman 'T' . Pokok-pokok yang mempunyai mata tunas ketiak ialah seperti durian dan ros. Pengalaman penulis membawa mata tunas tanaman koko pada pertengahan tahun 1980'an untuk program cantuman koko dulu masih segar dalam ingatan. Kaedah cantuman belahan mempunyai 3 teknik iaitu Teknik Belahan Tepi. Kaedah Cantuman Tampal dan Kaedah Cantuman Takuk. Kaedah ini perlukan penjagaan yang lebih diperingkat awal untuk mempastikan gabungan cantuman belahan ini cukup kuat sebelum di alih kedalam polibeg. c) Cantuman Belahan Kaedah Cantuman Belahan merupakan satu lagi teknik cantuman yang juga di panggil sebagai 'Cleft Budding'. limau manis. cempedak dan lain-lain. Kursus jangkapendek boleh dipelajari dengan menjalankan latihan teori dan praktikal. bunga kertas. Penyediaan pokok penanti adalah dijalankan awal terutama untuk buah-buahan bermusim seperti durian. tidak berpenyakit. Mata tunas yang hendaak dibawa jauh perlu di balut dengan kertas atau kain basah dan hendaklah di cantum dengan pokok penanti sebaikbaiknya pada hari yang sama.Cantuman menggunakan mata tunas adalah kaedah yang paling lazim digunakan. manggis. Pemilihan mata tunas sangat kritikal dengan kriteria tidak terlalu tua atau tidak terlalu muda. Teknik ini sesuai untuk dahan atau batang muda dimana pokok penanti dibelah dua dan masukkan 'scion' kedalam belahan dan ikat dengan kuat. ciku. Cantuman boleh dilakukan apabila pokok penanti mencapai saiz batang yang sesuai (berukuran lebih kurang 1 cm garispusat) untuk menerima mata tunas. cempedak dan sebagainya.

dengan menggunakan pisau cantuman yang tajam dan bersih. Jarak antara garisan kira-kira 1cm. Terdapat empat jenis lenturan: a) Lenturan Pucuk (tip layerage) b) Lenturan Busut c) Lenturan Peparitan (berbaringan) d) Lenturan udara (tut) . potong dua garisan sebesar dengan yang dibuat pada pokok penanti tadi. Kopekkan kulit daripada pokok penanti tadi dan tampalkan mata tunas. Kemudian potong kepingan tunas daripada kayu mata tunas dan tanggalkan kulitnya beserta mata tunas. Buangkan kulit pokok penanti dan tinggalkan lebih kurang 1cm. Antara 20 30 hari mengikut jenis-jenis pokok. c) Saiz mata tunas dan saiz kelaran di pokok penanti mestilah sama.3 minggu selepas pokok penanti dipotong. bahagian atas pokok penanti dipotong kira-kira 5cm .Kaedah Cantuman tampal imulakan dengan menyediakan pokok penanti kemudian potong dua garisan daripada atas ke bawah iaitu panjang kira-kira 4cm pada batang pokok penanti. buka balutan pita plastik itu. Kejayaan cantuman perkara-perkara berikut perlu diberi perhatian: a) Pisau cantuman mestilah tajam dan bersih b) Pokok penanti dan mata tunas yang hendak dicantum mestilah dari keluarga yang sama. Pemotongan dibuat kira-kira 15cm daripada tanah. d) Proses mencantum mesti dibuat dengan cepat untuk mengelakkan kambium atau mata tunas menjadi kering e) Pokok penanti dan mata tunas mestilah sihat dan subur. mata tunas akan mulai membesar. Buatkan satu garisan melintang di sebelah bawah dan kopek sedikit kulit bagi menentukan sama ada kulit itu boleh dikopek. Tunas-tunas yang tumbuh daripada bahagian-bahagian lain sepanjang pokok penanti hendaklah dibuang. 3.8cm daripada bahagian yang dicantum. Kira2 satu minggu selepas pita plastik dipotong. LENTURAN (Layering) Lenturan adalah satu proses pembiakan tampang menggunakan bahagian pokok yang masih menjadi sebahagian daripada pokok induk yang masih hidup. Pilih satu mata tunas yang baik. f) Tentukan ikatan jangan terlalu kuat atau terlalu longgar g) Kerja mencantum eloklah dibuat di waktu pagi atau petang sebelum siraman dilakukan. Dalam masa 2 .

Buatkan kelaran keliling. Selepas 2 . Biasanya dilakukan pada pokok-pokok jenis kayu keras seperti pokok kenanga. tentukan tanah itu padat dan melekat dengan baik. Dekatkan tanah yang telah dikepal di bahagian dahan yang telah dikikis tadi.3 bulan. Cara memilih dahan yang sesuai untuk di tut ialah dahan dipilih daripada pokok sihat. cempaka. limau dan ciku. Kupas kulit di antara dua kelaran dan kikiskan (kambium) hingga ke kayu. . Bungkuskan kepalan tanah dengan kertas plastik dan diikat pada kedua-dua hujungnya. melekat dan yang boleh menyimpan air dengan secukupnya selama masa dahan dalam proses pengakaran. Pilih dahan yang sesuai serta buangkan daun-daun dan ranting-ranting di bawah kelaran yang akan dibuat. Dahan mestilah dari kayu keras atau sederhana keras.Lenturan udara (tut) Lenturan Udara merupakan teknik yang biasa di buat. Gunakan tanah campuran biasa digunakan iaitu 2 bahagian isipadu tanah peroi 1 bahagian isipadu baja organik. Pembiakan cara ini sesuai digunakan untuk pokok-pokok yang susah dibiak dengan cara tampang yang lain. Cara-cara mengetut dibuat dengan menyediakan tanah campuran yang sesuai yang mempunyai sifat-sifat senang dikepal. tut ini akan mengeluarkan akar dan boleh dipotong bahagian bawah dan diubah ke dalam beg plastik. Sapukan hormon penggalak akar di kelaran atas dan Ikatkan plastik di bahagian kelaran bawah. Benih yang sesuai boleh diubah apabila sesuai digunakan. Campur dengan 4 bahagian isipadu habuk papan 3 bahbahagian isipadu tanah peroi 2 bahagian isipadu baja organik. berbentuk lurus dan mendapat cukup cahaya matahari. segar dan tidak berpenyakit atau diserang serangga. Cara mengetut dibuat dengan menyediakan kepalan campuran tanah sebesar telur ayam dan direnjis air sehingga lembab. Dahan yang dipilih sebaiknya seimbang percabangan. pertama di bawah mata tunas dan kelaran kedua dibuat sekurang-kurangnya 3cm di bawah dari kelaran pertama. sekurang-kurangnya lcm garis pusat.

... Kaedah seks .MEMBIAK POKOK.. Wallahualam.. keratan akar.ADA YANG TAK ELOK.. ZAgak-agak berapa juta anak benih keratan..my/bahasa/asas_biak. 3. 4.Belum ada data yang menunjukkan keperluan dan pengeluaran anak benih di Malaysia yang tepat pada masa kini. Nota Pembiakan (a) (b) Kaedah seks : Kaedah aseks : gunakan biji benih gunakan bahagian tampang Cara : keratan batang. keratan daun..... Membandingbeza pembiakan seks dengan pembiakan aseks. cantuman dan tut yang dikeluarkan oleh mereka dalam setahun?. TUT DAN CANTUMAN..htm http://sainspertanian. pembahagian rumpun dan kultur tisu... KALAU BUAT SENDIRI..Penulisan artikel diatas berdasarkan ingatan penulis ketika belajar di Universiti dulu iaitu subjek yang agak menarik. 2.. Dapat melakukan tut dan cantuman tunas...KENA SERONOK.. BELAJAR MEMBIAK BAKA.. KERATAN.gov... organ penyimpanan..perak.PASTI TAK DISOROK... BENIH DIJUAL.. Menghuraikan kaedah membiak varieti baru. tut. http://pertanianmjg. Membandingbeza tut dengan cantuman.. cantuaman..wordpress. Kini terdapat lebih 750 Usahawan Nurseri di seluroh Malaysia yang membuat perniagaan pengeluaran benih tanaman..com/nota-sp/tanaman/genetik/ Pembiakan tumbuhan Hasil pembelajaran : 1.

pisang.tiada akar tunjang Cantuman  Menyatukan tunas baka dengan pokok penanti membentuk pokok baru  Kelebihan : . Melibatkan percantuman gamet jantan dan gamet betina melalui proses pendebungaan untuk membentuk embrio Kebaikan menggunakan biji benih ialah mudah dilakukan. dracaena. Keratan  Cepat dan mudah dilakukan  Bahan penanaman seragam  Menggunakan bahagian batang. 4.1.hasilkan baka baru .mempunyai akar tunjang . Kayu hijau/separa keras – dua hingga 6 buku b. Pembahagian rumpun  Rumpun dari rizom. rambutan getah dll Organ penyimpanan Organ penyimpanan Bebawang Stolon Rizom Umbisi 5.bahan genetik sama dengan induk  Kelemahan tut : .tidak sesuai dijalankan pada dahan tua . 6.perlu kemahiran  Contoh pokok : mangga. limau. 2. a. Contoh bawang rumput Bermuda halia keladi.terdiri daripada medium cecair steril dan agar – agar  Pemindahan tisu dilakukan dalam kotak beraliran laminar.banyak mata tunas diperolehi  Kelemahan : . stolon atau ubi di potong dan di tanam  Contoh : serai. 3. biji benih banyak dan kos rendah Dijalankan apabila kaedah aseks sukar dilakukan /tidak ekonomik Kaedah aseks 1. vitamin.  Kelebihan tut : . daun dan akar  Jenis keratan . . kayu keras – saiz lebih panjang Tut/markot  Kaedah mengakar dahan pada pokok induk  Dilakukan pada pokok puding. Gladiolus 2. auksin dan sitokinin  Pokok yang dihasilkan dinamakan klon  Tisu dikultur dinamakan kalus  Tisu eksplan diambil dari sel meristem  Medium pepejal steril . dieffenbachia dll Kultur tisu  Kaedah membiak tanaman dalam medium akar yang steril  Medium cecair steril – air mineral.ciku dll. gula.pokok limau yang dibiak melalui tut mudah diserang kanker batang . 3.bilangan bahan tanaman terhad . sanseivieria.

 Contoh : tanaman orkid dan pisang .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful