P. 1
Flora Dan Fauna Di Kawasan Iklim Sederhana Panas

Flora Dan Fauna Di Kawasan Iklim Sederhana Panas

|Views: 78|Likes:
Published by Jr Dickson

More info:

Published by: Jr Dickson on Apr 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2013

pdf

text

original

Flora dan fauna di kawasan iklim sederhana panas

Subtitle

iklim sederhana berhujan ( lembab dalam semua musim) 3. • Tiga jenis iklim: 1. • Min suhu bulanan kurang 18°C. • Musim sejuk purata suhu antara -3°C.(musim dingin kering) 2.Pengenalan… • Suhu purata melebihi 10°C pada musim panas. . Iklim Mediterrean. iklim sederhana berhujan. • Musim panas dan musim sejuk dingin yang sederhana.

Flora. fauna di kawasan iklim sederhana berhujan (musim dingin kering) .

ciri-ciri/taburan flora. Pokok2 renek mempunyai duri dan daun kecil.  pokok tahan kemarau.  tumbuh-tumbuhan yang nyata.  rumput tinggi yang diselangi dengan pokok renek. dikenali sebagai savanna tropika. Rumput tinggi .atau daun keras seperti kulit yang menyekat kehilangan air.  pokok meluruhkan daun dalam musim kering.

Taburan spesis fauna  binatang pemburu dan mangsa.. . harimau kumbang. kijang. zirafah dan gajah.  Padang rumput afrika merupakan tempat tinggal semulajadi bagi binatang maun seperti wildebeest. kuda belang. badak sumbu.  haiwan mangsa bergantung kepada kepantasan larian dan kebolehan penyamaran untuk mengelak daripada haiwan pemangsa. rusa. Binatang-binatang ini menjadi makanan singa. gazelle. seladang. hyena dan jackal.

.

.

Flora dan Fauna di kawasan iklim Sederhana Berhujan .

 hutan merupakan tumbuhan asal .  hutan belukar dari jenis longleaf loblolly. pokok konifer yang besar seperti pokok kauri (agathis australis).Taburan dan ciri-ciri spesis Flora. pokok pedokap (pedocarpus) dan bich berdaun kecil (nothofagus)  terdapat juga liana dan epifit.  kawasan pendalaman mempunyai hutan daun luruh yang menghijau dalam musim panas. sudur daunnya tidak begitu rimbun.  di New Zealand tumbuhan terdiri daripada paku gajah. dan slash pine. .  daun lebih kecil dan lebih kasar.

.

Taburan Flora dan Fauna di kawasan iklim Mediterranean .

laurel. o pokok dan pokok renek malar hijau berdaun keras. o Pokok renek ini rendah. dan jarrah.F Jarvis. dan rosemary (J. dan kasar. keras. . karri. berduri. o Hutan sklerofil terdiri daripada pokok-pokok rendah berdaun kecil. myrtle.Taburan Flora. laurel. o Pokok Mediterranean adalah seperti sequoia. o Tumbuhan yang tumbuh di kawasan ini adalah seperti rumputrumput keras. daunnya yang tebal tidak luruh walaupun dalam musim kemarau yang melampau. dan tumbuh secara berselerak dan sesetengahnya berbau wangi seperti lavender. dan rosemary. 1981). dan pokok renek seperti lavender. o Pokok juga bersifat malar hijau. o pokok mempunyai daun kecil yang berlilin dan akar yang panjang.

.

dan rusa liar.  Terdapat sebanyak 201 spesies haiwan vertebrata di selatan California dan Chile yang mana sebanyak 75% adalah spesies burung (K. arnab beever. menjadi habitat kepada hidupan liar seperti serigala. falcon. beruang. cicak. ular dan beberapa jenis burung pemangsa seperti burung layang-layang. musang berbulu ayam. Taburan/ciri-ciri Fauna… . kucing liar. musang. burung dan serangga. tikus kayu. lehernya yang penjang membolehkannya memakan daun-daun yang tinggi di atas pokok yang tumbuh di sana-sini. 2006). dan helang.  Mamalia di sini didominasi oleh tupai tanah. Bharatdwaj. helang. marten.  Zirafah merupakan binatang ganjil yang dapat menyesuaikan kehidupannya di kawasan hutan jarang savana.  Haiwan yang penting juga termasuklah beberapa spesies dari rodent seperti arnab cyote.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->