P. 1
Flora Dan Fauna Di Kawasan Iklim Sederhana Panas

Flora Dan Fauna Di Kawasan Iklim Sederhana Panas

|Views: 78|Likes:
Published by Jr Dickson

More info:

Published by: Jr Dickson on Apr 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2013

pdf

text

original

Flora dan fauna di kawasan iklim sederhana panas

Subtitle

iklim sederhana berhujan. iklim sederhana berhujan ( lembab dalam semua musim) 3. .(musim dingin kering) 2. • Musim sejuk purata suhu antara -3°C.Pengenalan… • Suhu purata melebihi 10°C pada musim panas. Iklim Mediterrean. • Musim panas dan musim sejuk dingin yang sederhana. • Min suhu bulanan kurang 18°C. • Tiga jenis iklim: 1.

Flora. fauna di kawasan iklim sederhana berhujan (musim dingin kering) .

 rumput tinggi yang diselangi dengan pokok renek.  pokok tahan kemarau.ciri-ciri/taburan flora. dikenali sebagai savanna tropika. Rumput tinggi .  pokok meluruhkan daun dalam musim kering.  tumbuh-tumbuhan yang nyata.atau daun keras seperti kulit yang menyekat kehilangan air. Pokok2 renek mempunyai duri dan daun kecil.

gazelle. zirafah dan gajah. harimau kumbang. . hyena dan jackal. seladang.Taburan spesis fauna  binatang pemburu dan mangsa. rusa.  Padang rumput afrika merupakan tempat tinggal semulajadi bagi binatang maun seperti wildebeest.  haiwan mangsa bergantung kepada kepantasan larian dan kebolehan penyamaran untuk mengelak daripada haiwan pemangsa. badak sumbu. kijang. kuda belang. Binatang-binatang ini menjadi makanan singa..

.

.

Flora dan Fauna di kawasan iklim Sederhana Berhujan .

dan slash pine. sudur daunnya tidak begitu rimbun.  hutan belukar dari jenis longleaf loblolly. pokok konifer yang besar seperti pokok kauri (agathis australis).Taburan dan ciri-ciri spesis Flora. pokok pedokap (pedocarpus) dan bich berdaun kecil (nothofagus)  terdapat juga liana dan epifit.  kawasan pendalaman mempunyai hutan daun luruh yang menghijau dalam musim panas.  di New Zealand tumbuhan terdiri daripada paku gajah.  hutan merupakan tumbuhan asal .  daun lebih kecil dan lebih kasar. .

.

Taburan Flora dan Fauna di kawasan iklim Mediterranean .

o Pokok juga bersifat malar hijau. . 1981).F Jarvis. myrtle. dan tumbuh secara berselerak dan sesetengahnya berbau wangi seperti lavender. daunnya yang tebal tidak luruh walaupun dalam musim kemarau yang melampau. o Tumbuhan yang tumbuh di kawasan ini adalah seperti rumputrumput keras.Taburan Flora. berduri. dan pokok renek seperti lavender. dan rosemary. dan rosemary (J. karri. o pokok dan pokok renek malar hijau berdaun keras. laurel. keras. o Pokok Mediterranean adalah seperti sequoia. o Hutan sklerofil terdiri daripada pokok-pokok rendah berdaun kecil. dan kasar. laurel. dan jarrah. o pokok mempunyai daun kecil yang berlilin dan akar yang panjang. o Pokok renek ini rendah.

.

tikus kayu.  Zirafah merupakan binatang ganjil yang dapat menyesuaikan kehidupannya di kawasan hutan jarang savana. Taburan/ciri-ciri Fauna… . Bharatdwaj.  Mamalia di sini didominasi oleh tupai tanah.  Terdapat sebanyak 201 spesies haiwan vertebrata di selatan California dan Chile yang mana sebanyak 75% adalah spesies burung (K. helang. beruang. dan helang. lehernya yang penjang membolehkannya memakan daun-daun yang tinggi di atas pokok yang tumbuh di sana-sini. kucing liar. musang berbulu ayam. menjadi habitat kepada hidupan liar seperti serigala. ular dan beberapa jenis burung pemangsa seperti burung layang-layang. marten. dan rusa liar. cicak. burung dan serangga. musang. falcon. arnab beever.  Haiwan yang penting juga termasuklah beberapa spesies dari rodent seperti arnab cyote. 2006).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->