P. 1
MEMBACA

MEMBACA

|Views: 4|Likes:
Published by Durrah Ahmad Khairi
mambaca
mambaca

More info:

Published by: Durrah Ahmad Khairi on Apr 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2014

pdf

text

original

MEMBACA

Standard Kandungan 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. Standard Pembelajaran Tahun 2 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.2.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan 2.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar, Penekanan Tahun 2 Baca dan faham ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung. Ukuran Standard Pencapaian Tahun 2 Membaca dengan sebutan yang betul dan memahami ayat tersebut dengan betul.

Baca dan faham frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung.

Membaca dengan sebutan yang betul dan memahami dengan betul.

Baca dan faham ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan

Membaca dengan sebutan yang betul dan memahami dengan betul ayat yang dibaca. Membaca lancar dengan sebutan yang jelas,

Baca kuat ayat penyata .

2.4.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. memahami dan mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dengan tepat. Membaca.3 Membaca dan memahami maklumat yang Baca dan faham maklumat dalam bahan multimedia dan menyatakan maklumat mengikut urutan.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.4. Baca dan faham maklumat dan mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia. Standard Pembelajaran Tahun 2 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul dan berjeda. 2. 2. Membaca dan memahami maklumat dengan betul dan menyatakannya mengikut urutan yang betul. intonasi yang betul dan berjeda. Standard Kandungan sebutan yang jelas. Baca dan faham maklumat yang tersurat daripada Membaca dan memahami .4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. Penekanan Tahun 2 Baca kuat pelbagai jenis ayat. Ukuran Standard Pencapaian Tahun 2 Membaca dengan lancar dan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.bacaan dengan lancar.3. 2.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.

5. Bahan.1 Membaca.tersurat dengan tepat daripada pelbagai bahan multimedia yang sesuai. 2. . memahami dan menaakul bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. 2. maklumat dengan tepat . memahami dan menaakul dengan betul. Membaca. pelbagai bahan multimedia yang sesuai.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. faham dan menaakul bahan grafik yang mengandungi perkataan.

Baca pelbagai bahan bacaan yang sesuai untuk menambah ilmu dan kosa kata. memahami dan menaakul bahan dengan betul. Membaca bahan bacaan dan memahami ilmu yang ada serta menguasai kosa kata . Membaca bahan kreatif dengan lancar dan memahami serta menguasai kosa kata.Standard Kandungan Standard Pembelajaran Tahun 2 2. memahami dan menaakul bukan bahan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. Baca.3 Membaca. 2. faham dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik. Membaca. Baca pelbagai bahan sastera yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. . 2. Ukuran Standard Pencapaian Tahun 2 Membaca.6. 2.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambah ilmu dan kosa kata. Penekanan Tahun 2 Baca.2 Membaca.5. 2.6. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. memahami. faham dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat.5. menaakul dan memindahkan maklumat dengan betul.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.

diftong.Murid melihat gambar yang dipaparkan oleh guru dan menamakan haiwan. Aktiviti Pembelajaran 3. 5.Berniaga TMK .00 – 9. Murid dibimbing oleh guru membaca ayat-ayat tunggal secara berkumpulan. Murid membaca perkataan secara individu dan kelas. objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid murid mengetahui dan berupaya membaca 6 daripada 10 perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata dengan sebutan yang betul. Murid diminta melengkapkan ayat dengan perkataan yang sesuai. 1.Kasih Sayang Keusahawanan .2. 4.diagraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.binatang Peliharaan 8.1 Membaca danmemahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata.00 pagi 2.vocal berganding.Komputer . Murid membaca ayat-ayat tunggal secara individu 6. 2. Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai murni .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 2 Mata pelajaran Kelas Tema / Tajuk Masa Standard Pembelajaran Bahasa Melayu 2 Ibnu Qaiyyim Alam Fauna/ Binatang.Murid dibimbing oleh guru mengeja nama-nama haiwan yang dipaparkan.

Lembaran Kerja murid membaca ayat tunggal.Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran Slaid. 30 daripada 34 orang murid menguasai objektif pengajaran dan pembelajaran. . Murid yang telah menguasai diberikan latihan pengayaan. Refleksi Empat orang murid yang tidak menguasai dibimbing oleh guru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->