P. 1
Modul Rekabentuk Pakaian

Modul Rekabentuk Pakaian

|Views: 60|Likes:
Published by FirDaus AzReen
modul ppg
modul ppg

More info:

Published by: FirDaus AzReen on Apr 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR

)
MOD KURSUS DALAM CUTI

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN IPGM

MODUL REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU SEKTOR PEMBANGUNAN PROFESIONALISME KEGURUAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Berkuat kuasa pada Jun 2009

MODUL INI DIEDARKAN UNTUK KEGUNAAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERDAFTAR DENGAN BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAGI MENGIKUTI PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. MODUL INI HANYA DIGUNAKAN SEBAGAI BAHAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PROGRAM-PROGRAM TERSEBUT.

Cetakan Jun 2009 Bahagian Pendidikan Guru Sektor Pembangunan Profesionalisme Keguruan Kementerian Pelajaran Malaysia

modul 3106.doc

Sulit

modul 3106.doc

Sulit

dan negara Falsafah Pendidikan Guru Guru yang berpekerti mulia. fotokopi. dan berdisiplin.doc Sulit . demokratik. modul 3106. tidak dibenarkan sesiapa mengeluarkan atau mengulang mana-mana bahagian artikel. dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga. dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. dan memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu. berketrampilan. berakhlak mulia. emosi. bersedia menjunjung aspirasi negara serta menyanjung warisan kebudayaan negara. ilustrasi dan kandungan buku ini dalam apa-apa juga bentuk dan dengan apa-apa cara pun. rohani. bertanggungjawab. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan.Falsafah Pendidikan Kebangsaan Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Cetakan Pertama 2009 Kementerian Pelajaran Malaysia Hak cipta terpelihara. sama ada secara elektronik. mekanik. rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Pengarah Bahagian Pendidikan Guru. progresif. masyarakat. Kecuali untuk tujuan pendidikan yang tidak ada kepentingan komersial. menjamin perkembangan individu. Kementerian Pelajaran Malaysia. berpandangan progresif dan saintifik.

2 Jenis-jenis Belah 2.4 3.2 3.Kandungan Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Guru Kata Alu-aluan Panduan Pembelajaran Pengenalan Agihan Tajuk Muka surat i i ii iii v vii 1 1 1 1 2 2 2 2 3 .1 Definisi Belah 2.41 41 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 3.7 Belah Berkun Aktiviti Bibliogrfi Tajuk 3 Kancing 34 34 34 34 35 35 35 36 36 .4 Pemilihan belah 2.3 Pemilihan Kelim 1.3 Fungsi Belah 2.4 Peraturan am menjahit kelim 1.5 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memimih Kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing Butang Aktiviti Bibliografi 42 modul 3106.6 Belah Berzip 2.1 3.5 Jenis-jenis kelim Aktiviti Bibliografi Tajuk 2 Belah 18 19 19 19 20 20 20 20 21 26 30 .3 3.5 Belah Kelepet Sama lebar 2.32 32 33 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 2.15 16 17 Tajuk 1 Kelim Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 1 Definisi kelim 1.doc Sulit .2 Kegunaan Kelim 1.

1 Definisi Kolar Lurus 7.3 Ciri-ciri Kolar lurus 7.3 Langkah-langkah menjahit lengan padanan rata 5.3 Jenis-jenis Penghilangan gelembung 4.3 Jenis-jenis penyudah tepi Aktiviti Bibliografi Tajuk 7 Garis Leher Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 7.2 Kegunaan Kolar 7.4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan Aktiviti Bibliografi 58 59 59 60 60 60 63-64 64 65 Tajuk 6 Penyudah Tepi 66 66 66 66 68 68 68-77 78-79 80 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 6.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi 6.doc Sulit .1 Definisi Lengan 5.89 90 91 modul 3106.1 Definisi Penyudah tepi 6.4 Jenis-jenis penghilangan gelembung Aktiviti Bibliografi Tajuk 5 Lengan Padanan Rata 58 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 5.Tajuk 4 Penghilangan Gelambung 43 43 44 44 44 45 45 45-56 56 57 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 4.4 Perkara-perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus 7.1 Definisi Penghilangan Gelembung 4.2 Tujuan menghilangkan gelembung 4.5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus Aktiviti Bibliografi 81 81 81 81 82 82 82 82 83.2 Fungsi Lengan 5.

Walau bagaimanapun. Latihan-latihan disediakan dalam setiap tajuk untuk membantu anda mengingat semula apa yang anda telah pelajari atau membuatkan anda memikirkan tentang apa yang anda telah baca. Jangka masa untuk melalui sesuatu tajuk bergantung kepada gaya pembelajaran dan sasaran pembelajaran kendiri anda. Anda mungkin kembali semula untuk belajar secara formal selepas beberapa tahun meninggalkannya.PANDUAN PELAJAR Modul ini disediakan untuk membantu anda menguruskan pembelajaran anda agar anda boleh belajar dengan lebih berkesan. Peperiksaan bertulis ini akan dilaksanakan di tempat yang akan dikenal pasti. Tiada kuliah atau tutorial diadakan untuk tajuk-tajuk dalam modul ini. Ada di antara latihan ini mempunyai cadangan jawapan. Memohon bantuan apabila diperlukan hendaklah dipertimbangkan sebagai peluang baru untuk pembelajaran dan ia bukannya tanda kelemahan diri. Dengan cara begini anda akan dapat melalui kursus ini dengan mudah. Anda juga mungkin tidak biasa dengan mod pembelajaran arah kendiri ini.doc Sulit . Anda akan mendapati bahawa ikon digunakan untuk menarik perhatian anda agar pada sekali imbas anda akan tahu apa yang harus dibuat. dan masa anda. Lampiran A menerangkan kepada anda makna-makna ikon tersebut. Anda juga diperlukan untuk menduduki peperiksaan bertulis pada akhir kursus. Modul ini memberi peluang kepada anda untuk menguruskan corak pembelajaran. Bagi latihan-latihan yang tiada mempunyai cadangan jawapan adalah lebih membantu jika anda berbincang dengan orang lain seperti rakan anda atau menyediakan sesuatu nota untuk dibincangkan semasa sesi tutorial. Modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka dalam bilik kuliah. tutor atau rakan anda melalui email jika terdapat masalah berhubung dengan modul ini. anda boleh berbincang dengan pensyarah. Tarikh dan masa peperiksaan akan diberitahu apabila anda mendaftar. Modul ini ditulis dalam susunan tajuk. Anda perlu memahami corak dan gaya pembelajaran anda. Adalah lebih berkesan jika anda menentukan sasaran pembelajaran kendiri dan aras pencapaian anda. Pembelajaran arah kendiri memerlukan anda membuat keputusan tentang pembelajaran anda. sumber-sumber pembelajaran. modul 3106.

doc Sulit . Setelah membaca modul ini teruskan membaca buku-buku dan bahan-bahan rujukan lain yang dicadangkan. 6. 2. 3. Luangkan sebanyak masa yang mungkin untuk tugasan tanpa mengira sasaran pembelajaran anda. 4. 5. Cari kawan yang boleh membantu pembelajaran anda. 1. modul 3106. Cari sudut pembelajaran yang sunyi agar anda boleh meletakkan buku dan diri anda untuk belajar. Rujuk sumber-sumber lain daripada apa yang telah diberikan kepada anda. Semak dan ulangkaji pembacaan anda. Peruntukkan satu masa setiap hari untuk memulakan dan mengakhiri pembelajaran anda. Mulakan dengan sistem fail agar anda tahu di mana anda menyimpan bahanbahan yang bermakna. 7. Ambil masa untuk memahami pembacaan anda.Tip untuk membantu anda melalui kursus ini. Teliti maklumat yang diterima. Patuhi waktu yang diperuntukkan itu. Buat perkara yang sama apabila anda pergi ke perpustakaan.

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Pengenalan : Modul ini memberi penekanan kepada tajuk-tajuk dalam Kursus RBT 3106 Reka bentuk pakaian. Rangka Isi Pelajaran: Modul ini terbahagi kepada Tujuh. modul 3106.doc Sulit . Kelim. Lengan padanan rata. Ia meliputi tajuk-tajuk. Tajuk 1: Tajuk 2: Tajuk 3: Tajuk 4: Tajuk 5: Tajuk 6 : Tajuk 7 : Kelim Belah Kancing Penghilangan Gelembung Lengan Padanan Rata Penyudah Tepi Garis leher. Belah. Kancing. Penyudah tepi dan Garis leher. Penghilangan Gelembung.

bagaimana menyediakan lengan.jenis-jenis kancing. modul 3106. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas. lisu beriring. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim. Tajuk 7 : Menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. Tajuk 5: Membincangkan tentang lengan padanan rata.doc Sulit . Membincangkan tujuan membuat belah pada pakaian mengenai fungsi belah. Tajuk 2:. jenis-jenis penyudah tepi. lisu terbalik. jenis. Tajuk 3: Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. peraturan am menjahit kelim. cara-cara memilih kancing. pemilihan kelim. mengenalpasti pemilihan penyudah tepi. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Tajuk 4: Menjelaskan definisi penghilangan gelembung. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit. faktor pemilihan belah.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. cara meyudahkan hujung lengan. kegunaan kelim. . lisu bertentang dan lisu pemadan.Tajuk 1: Menjelaskan definisi kelim.jenis belah dan cara menjahit belah. mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan. Tajuk 6 : Menjelaskan tentang definisi penyudah tepi.

Mereka cipta stail pakaian 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Pengajaran mikro JUMLAH Jam Interaksi (Seminggu) 4 4 Catatan M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60 jam modul 3106. Proses jahitan 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Proses jahitan 2. Proses jahitan (Teori) 1. Membuat pakaian (Amali) 1. Seni reka pakaian 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Pengajaran mikro 1. Penerapan unsur pedagogi 2.doc Sulit . Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Penerapan unsur pedagogi 2. Pengajaran mikro 1. (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Pengenalan 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Kajian Fabrik (Teori) 1. Proses jahitan 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Proses jahitan 2. Membuat pakaian (Amali) 1.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka. Kajian fabrik (Amali) 2. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Rekod Kerja 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Amali) 1.

Kajian Fabrik (Teori) 1. Mereka cipta stail pakaian 2.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka. Kajian fabrik (Amali) 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Penyudah Tepi dan kancing. Kelim. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Membuat pakaian (Amali) 1. Pengajaran mikro Rujuk Modul 1.doc Sulit . Rekod Kerja 1. Penerapan unsur pedagogi 2.Penyudah Tepi dan Kancing 1.Penyediaan sample jahitan Lengan dan Garis (kolar lurus) Amali) 1. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1. Proses jahitan (Teori). Penerapan unsur pedagogi 2. Seni reka pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Pengenalan 2. Rekod Kerja 2. Belah. Merekacipta stail pakaian 2. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 2.Penyediaan sample proses jahitan (Amali). 1. Pengajaran mikro 1. Membuat pakaian (Amali) 1.Proses jahitan Penghilangan Gelembung(Teori) 2. Proses jahitan 2. Pengajaran mikro JUMLAH Modul Teori dan Amali 4 4 Jumlah 4 4 M3 M4 M5 4 2 2 2 2 4 4 4 M6 2 2 4 M7 2 2 4 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 1 1 1 2 1 1 3 3 3 4 2 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 15 jam 45 jam 60 jam modul 3106. (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Belah. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1.Penyediaan sample Penghilangan Gelembung (Amali) 1. Menjahit Kelim. Proses jahitan Lengan dan Garis Leher(kolar lurus) 2.

H G.H) Garisan Lipatan Lipatan Tengah Belakang G.D G. pada belakang skirt atau baju) Lipatan Tengah Hadapan (satu garisan yang menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada bahagian hadapan baju atau skirt.L L.T. Garisan ini hendaklah diletakkan pada lipatan kain supaya mendapat sekeping pakaian yang besar tanpa sambungannya pada G. (satu garisan di pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada hadapan skirt atau baju) Garisan Tengah Belakang (satu garisan ini menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian.T.T.L S.T.Huruf-huruf Ringkas Pada Pola cm mm S.T.H Sentimeter Millimeter Sebelah Luar Sebelah Dalam Garisan Pemadan Garisan Tengah Hadapan.P G.doc Sulit .B Simbol-simbol pada dasar pola Tanda Pola Ira lurus Nama Garisan Pemadan Tanda Imbangan atau notch Tanda lipatan Lisu Pemadan modul 3106.B L.

pemilihan kelim.Kelim lipat tindih Cara-cara menjahit kelim modul 3106. 3.Kelim papan mesin . Menyenaraikan kebaikan dan keburukan setiap kelim. kegunaan kelim. 6. 5.Kelim betawi . Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim. pelajar dapat: 1. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis kelim Kerangka Konsep Tajuk 1 Definisi Kelim Kegunaan Kelim Pemilihan Kelim Peraturan Am untuk menjahit Kelim Jenis-jenis Kelim . Menyenaraikan peraturan am menjahit kelim. 4.doc Sulit . Menyatakan maksud ’Kelim’ Mengenalpasti pemilihan kelim.TAJUK 1 KELIM SINOPSIS Menjelaskan definisi kelim. Mengenalpasti jenis-jenis kelim.Kelim belah kangkung . 2. peraturan am menjahit kelim.Kelim papan tangan .

1.1

Definisi Kelim Kelim ialah cara menyambungkan/mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik. Ia juga digunakan untuk memberi bentuk dan stail pada pakaian.

1.2

Kegunaan Kelim 1.2 1 1.2.2 1.2.3 1.2 4 Untuk menyambungkan dua atau lebih kepingan fabrik. Untuk mengukuh dan mengemaskan tepi fabrik Untuk memberi bentuk pada pakaian supaya lebih padan Untuk perhiasan.

1.3

Pemilihan Kelim Pemilihan Kelim yang dibuat bergantung kepada: 1.3.1 Jenis fabrik - Kelim yang hendak dijahit mestilah sesuai dengan jenis fabrik. Contohnya fabrik yang mudah berbulu, nipis dan halus sesuai dijahit dengan Kelim Betawi. 1.3.2 Jenis pakaian - Pakaian yang kerap dipakai dan selalu didobi memerlukan kelim yang lebih kukuh.Contohnya pakaian kanan-kanak. Selain daripada itu kelim papan mesin sesuai untuk jean tetapi tidak seduai untuk gaun fabrik kapas. 1.3.3 Gaya dan kedudukan kelim – Sesuaikan jenis kelim dengan kedudukan kelim pada pakaian. Contohnya Kelim Betawi sesuai dijahit pada rusuk skirt atau blaus yang lurus tetapi tidak sesuai dan sukar untuk dijahit pada kelim yang melengkung.

Kelim yang rata hendaklah dijahit pada pakaian dalam dan kelim yang lebih teguh, hendaklah dijahit pada pakaian yang selalu di dobi.

1.4

Peraturan Am untuk menjahit Kelim.
Pilih kelim yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit supaya ia

1.4.1
tahan

lasak. 1.4.2 Sebaik-baiknya gunakan hanya satu jenis kelim pada seluruh pakaian yang dijahit. 1.4.3 Basi kelim mestilah sama lebar dan cukup di seluruh pakaian semasa memotong fabrik mengikut jenis pakaian dan jenis fabrik yang digunakannya. 1.4.4 Kelim hendaklah dijahit dengan baik dan tepat pada garis pemadan untuk menjaga bentuk dan rupa yang elok.
modul 3106.doc Sulit

1.4.4 Tegangan jahitan mesin mestilah betul untuk mengelakkan kelim daripada berkedut. 1.4.5 Kelim hendaklah ditekan dengan baik supaya kelihatan kemas di sebelah luar dan dalam pakaian. 1.4.6 Ia mestilah rata supaya mudah didobi dan kukuh supaya tahan lasak 1.4.8 Lebar kelim mestilah sekata disepanjang pakaian 1.4.9 Gunting (snip) semua kelim yang berbentuk melengkung sebelum ia ditekan buka. 1.4.10 Kemaskan kelim selepas dijahit dan susupkan semua benang.

Latihan 1.1 1.1.1. Berikan Definisi Kelim 1.1.2. Senaraikan kegunaan Kelim

1.5 Jenis-jenis Kelim
1.5.1 Kelim belah kangkung 1.5.2 Kelim betawi. Kelim yang dijahit pada sebelah dalam (S.D) dan tidak kelihatan pada sebelah luar (S.L)

1.5.3 Kelim papan mesin. 1.5.4 Kelim papan tangan 1.5.5 Kelim lipat tindih. Kelim yang dijahit pada sebelah Luar (S.L) dan jahitannya boleh dilihat pada sebelah luar (S.L)

Kelim betawi

Kelim belah Kangkung

Jenis-Jenis Kelim

Kelim papan mesin Kelim papan tangan

Kelim lipat tindih

modul 3106.doc

Sulit

1.5.1 Kelim belah kangkung: Kelim ini rata dan tidak tebal. Ia dijahit dengan satu baris jahitan di sebelah dalam (S.D) pakaian/fabrik. Kelim belah kangkung ini mudah dibuat dan ia sesuai untuk semua jenis pakaian dan fabrik. Apabila kelim ini dibuka dan ditekan dengan seterika ia tidak boleh nampak di sebelah luar. Lebar siap kelim ini ialah di antara 2 cm hingga 2.5 cm. Kelim belah kangkung ini boleh dikemaskan dengan beberapa cara seperti Jahit lilit ubi, jahit lilit kemas, jahit insang pari, jahit mesin, jahit zig-zag, menggunakan kedua-dua tepi kain, menggunakan kun dan menggunakan gunting pucuk rebung/zig-zag

1.5.1.1 Proses menjahit Kelim belah kangkung Langkah 1 Temukan fabrik dengan sebelah luar berhadapan Semat dengan peniti dan jelujur Cabut peniti dan jahit mesin di atas garisan pemadan.

Peniti

Rajah 1. 1Proses menjahit Kelim belah kangkung

Langkah 2
Cabut benang jelujur Susup benang jahit mesin yang lebih Kemaskan tepi kelim (contoh jahit mesin/insang pari). Buka kelim dan tekan dengan seterika di sepanjang kelim di sebelah dalam dan luar kelim.

modul 3106.doc

Sulit

5 cm–2.3 Proses menjahit Kelim belah kangkung modul 3106.Kemaskan tepi kelim Kelim di tekan buka Susup benang jahit mesin Jahit mesin Rajah 1.5 cm Rajah 1.doc Sulit .2 Proses menjahit Kelim belah kangkung Lebar siap kbk Buka Kelim dan tekan dengan seterika 1.

3 Kebaikan dan kelemahan Kelim belah kangkung Bil 1 Sifatnya Kelim yang paling Ia rata mudah dijahit dan mudah di dobi.5 cm Kebaikan Kelemahan Kelim mestilah ditekan setiap kali selepas didobi 2 Jahitannya tidak Tidak begitu kukuh kelihatan di sebelah kerana mempunyai luar pakain sebaris jahitan sahaja. .2 Proses mengemas Kelim belah kangkung (a) Jahit Insang pari (b) Jahit mesin (c) Menggunting tepinya dengan bentuk pucuk rebung (d) Menggunakan pita serung/kun Rajah 1.5. Sulit 3 modul 3106. 1.doc .1.Tujuan mengemaskan tepi kelim belah kangkung ialah untuk mengelakkan tepi fabrik daripada berbulu.1.Kelim Belah Kangkung yang melengkung hendaklah di gunting supaya kelim rata dan bahagian yang digunting dikemaskan dengan jahit insang pari untuk mengelakkan tepinya berbulu. Kelim belah kangkung tidak tebal oleh itu ia sesuai untuk kain yang tebal Kelim belah kangkung tidak sesuai untuk kain yang jarang kerana kelim boleh dilihat pada sebelah luar pakaian.4 Mengemas kelim belah kangkung .5. Ia terdiri daripada sebaris jahitan pada sebelah dalam pakaian Lebar siap Kelim belah kangkung 2 cm hingga 2.1.

Latihan 1. 1.5. Lebarnya kelim betawi yang telah siap ialah 6 mm atau kurang daripada 6 mm bagi fabrik yang nipis dan halus.D fabrik itu bersama-sama dengan garis pemadannya supaya sepadan.5 Proses menjahit kelim betawi Langkah 2 Jahit mesin sejauh 6 mm daripada garisan pemadan Gunting basi kelim sehingga lebarnya 3 mm Jahitan mesin kira-kira 4 mm dari garisan pemadan pada basi jahitan.doc Sulit .2. Kelim ini terdiri daripada dua baris mata jahitan. Semat dan jelujur 6 mm atas garis pemadan. Ia sesuai bagi kebanyakan kain terutama kain yang berbulu.2 Kelim betawi. Kelim betawi ini teguh dan dikemaskan sendiri kerana tepi-tepi kelepet yang tidak berjahit itu adalah terkandung di dalamnya. modul 3106. Berikan dua kebaikan dan dua kelemahan kelim belah kangkung 1.1 Proses menjahit kelim betawi Langkah 1 Temukan S. Kelim betawi ialah kelim yang tidak nampak nyata dan ia juga dikenali sebagai kelim dalam kelim. Namakan lima jenis pengemasan yang dibuat pada kelim belah kelim belah kangkung 2. Kelim betawi ini bergelembung.2 1.5. Gunting basi jahitan hingga tinggal 3 mm dari jahitan mesin. Cabut peniti Jelujur Garisan pemadan peniti 6 mm Rajah 1.

Jahit mesin Gunting basi kelim 3 mm 6 mm Rajah 1. 6mm/kurang Garisan Pemadan Jahit mesin S. Temukan S. fabrik Proses menjahit Rajah 1. Cabut peniti dan jahit mesin di garisan pemadan. Susup benang jahitan mesin SD Tekan kelim ke bahagian belakang Bahagian belakang S.L fabrik.D.6 Proses menjahit kelim betawi Langkah 3 Terbalikkan kelim ke SD.8 Proses menjahit kelim betawi modul 3106.7 Kelim betawi Langkah 4 Susup benang jahitan mesin Tekan kelim ke bahagian belakang pakaian. semat dan jelujur.doc Sulit .L Bahagian hadapan benang Jahit mesin Rajah 1.

doc Sulit .5. .1. 1. seluar. Mudah didobi Kelim ini agak tebal dan dan tahan lasak tidak sesuai bagi fabrik yang tebal Ia terkemas dengan Kelim terdiri daripada sendiri beberapa lipatan dan oleh itu mangambil masa yang lama untuk mengeringkannya 2 3 Sesuai bagi Jahitannya tidak Sukar untuk diubah kebanyakan fabrik kelihatan pada atau dipinda kerana terutamanya bagi sebelah luar pakaian.Temukan S. akan terdapat satu barisan jahitan mesin sahaja di sebelah luar. modul 3106. Ia kukuh kerana dijahit dengan dua garisan jahit mesin. seluar pendek dan pijama.D kedua-dua bahagian sebelah dalam fabrik semat dan jelujur . blaus.2. tetapi kalau dibuat di sebelah dalam fabrik. Kelim papan mesin mudah didobi dan sesuai dijahit pada skirt. kemeja.Cabut benang jelujur dan susup benang jahit mesin yang lebih. jeans.5.3 Kelim papan Mesin Kelim papan mesin ialah kelim yang dijahit dua kali. basi kelim sangat kecil fabrik yang berbulu Kesilapan yang mungkin berlaku semasa menjahit kelim betawi . akan terdapat dua barisan jahitan mesin di sebelah luar. Kelim papan mesin boleh disudahkan atau dikemaskan di kedua-dua belah iaitu sebelah dalam atau sebelah luar Jika ia dibuat di sebelah luar fabrik.Cabut peniti dan jahit mesin mesin di garis pemadan.3.1 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 1 .5.Tepi kelim berbulu atau benang fabrik kelihatan pada sebelah luar Tepi kelim beralur pada sebelah dalam Fabrik tertarik atau berkedut pada bahagian belakang kelim 1.2 Kebaikan dan kelemahan kelim betawi Bil 1 Sifatnya Terdiri daripada dua baris mata jahitan dan dikenali kelim dalam kelim Lebar siap kelim betawi 6 mm atau kurang bagi fabrik yang halus Kebaikan Kelemahan Teguh.

doc Sulit .2 cm gunting 10 – 12 mm 5. 10 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 3 .6 mm Bahagian belakang Bahagian hadapan SL Rajah 1. modul 3106. Gunting basi kelim bahagian hadapan hingga tinggal kira-kira 10 mm– 2 mm/1. 9 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 2 Buka dan tekan kelim supaya rata.Lipatkan basi kelim bahagian hadapan membalut basi kelim bahagian belakang.peniti Jelujur SL SD Rajah 1. Gunting basi kelim bahagian belakang hingga tinggal kira-kira 5mm – 6 mm.

.5.- Semat dan jelujur jika perlu. 2 Boleh dijahit pada sebelah luar dan sebelah dalam pakaian. 3 Lebar kelim yang telah siap ialah Kemas kerana semua Susah diubah sebab 6 mm.doc Sulit .3. tepi fabrik terkemas di basi kelim sangat dalam sempit 1. 11 Proses menjahit Kelim papan mesin 1.2 Bil 1 Kebaikan dan kelemahan kelim papan mesin Sifatnya Mempunyai dua baris jahitan Kebaikan Kelemahan Kukuh dan tahan lasak Ia agak tebal dan kerana dibuat dengan lambat kering dua baris jahitan Rata.4 Kelim papan tangan Kelim papan tangan lebih halus buatannya daripada kelim papan mesin. Jika dibuat di SD fabrik akan terdapat satu baris jahitan di S. Jahit mesin ditepi lipatan kelim supaya selari dengan baris jahitan mesin yang pertama.5.mudah didobi dan kemas kerana semua tepi fabrik terkemas di dalam Tidak sesuai bagi fabrik yang jarang kerana basi kelim boleh dilihat di sebelah luar fabrik.L. Benang jahit mesin lebar lipatan 6mm/ kurang bergantung kepada jenis fabrik Bahagian belakang Lipat basi kelim SL hadapan membalut basi kelim belakang kurang bergantung kepada jenis fabrik Rajah 1. Ia digunakan untuk kain yang nipis dan lembut seperti kain sutera.L fabrik akan terdapat dua baris jahitan di S. Biasanya kelim papan tangan ini digunakan pada pakaian bayi dan baju kurung johor.Jika dijahit di S. modul 3106.L.

modul 3106.2 Kebaikan dan kelemahan kelim papan tangan Bil 1 Sifatnya Kebaikan Sama seperti kelim papan Rata kemas mesin tetapi ia dijahit pada mudah didobi sebelah dalam fabrik dengan jahitan tangan Kelemahan dan Kelim ini tidak sesuai untuk kain yang tebal 2 Kelim papan tangan sempit.2cm. Ia terkemas sendiri rata dan kemas tetapi tidak sekukuh kelim papan mesin Mengambil masa yang lama untuk menjahit dan jahitan sembat kelihatan disebalah luar pakaian.1.Cabut jelujur kasar dan tekan kelim yang telah siap dengan kemas.4.Jahit sembat tepi yang berlipat ke bahagian belakang pakaian. jelujur kasar dan jahit mesin di atas garisan pemadan. . . 11 Proses menjahit Kelim papan tangan Kelim papan tangan biasanya dijahit pada baju kurung johor Kelim yang dibuat pada baju tersebut lebih kecil dari kelim papan tangan biasa.5.Tekan kelim ke arah belakang baju .Gunting basi kelim pada bahagian belakang sehingga 6 mm ( ¼”) dan bahagian hadapan sehingga 1.4.doc Sulit . . cabut jahitan jelujur kasar. Jahit Sembat Rajah 1.Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik berhadapan.5. Lebar kelim biasanya berukuran kurang dari 3mm 1. . semat.Lipat.1 Proses menjahit kelim papan tangan Langkah-langkah menjahit Kelim papan tangan . semat dan jelujur basi kelim hadapan ke atas bahagian belakang.

Kelim lipat tindih ini sesuai untuk baju kanak-kanak. Kelim ini dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain. 3. - Bahu mendatang Garisan Tengah Hadapan (GTH) S. Tandakan Garisan tengah hadapan(GTH) dengan jahitan jelujur pada bahagian atas pakaian atau bahu mendatang.doc Sulit . pijama. blaus dan baju ibu mengandung. skirt mendatang.1 Proses menjahit Kelim lipat tindih Langkah 1 Sediakan bahagian atas pakaian.5.5 Kelim lipat tindih Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang biasa digunakan untuk menjahit bahagian dalam dan luar pakaian. Jahit jelujur di garisan pemadan. Selalunya kelim lipat tindih digunakan untuk melekat atau mencantumkan bahagian atau kepingan-kepingan baju dan skirt.D Rajah 1. Kelim ini kukuh kerana ia dijahit melalui tiga lapisan fabrik.12 Proses menjahit Kelim lipat tindih modul 3106.1. Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pada pakaian. bahu mendatang. ben-ben dan ropol-ropol.5.5.

L Jelujur dan Jahit mesin Garisan tengah Bahagian Bawah Garisan tengah Sebelah Rajah 1 14 Proses menjahit kelim lipat tindih modul 3106.13 Proses menjahit kelim lipat tindih Langkah 3 Melekatkan bahagian atas pada bahagian bawah pakaian Letak bahu mendatang di atas bahagian bawah Temukan garisan tengan atas dengan garisan tengah bawah Temukan garisan pemadan bahu mendatang dengan garisan pemadan bahagian bawah pakaian Jelujur dan jahit mesin dan cabut benang jelujur.Langkah 2 Sediakan bahagian bawah pakaian atau skirt - - Tandakan garisan pemadan Kedutkan 3 mm ke atas garisan pemadan dan 3 mm ke bawah g. pemadan.doc Sulit . GP ---------------------------------------- kedut ------------------------------------- Sebelah Luar Garisan tengah Rajah 1. Bahu mendatang S.

Langkah 4 Mengemas Kelim lipat tindih Cara 1 Gunting basi kelim hingga tinggal 6 mm dan kemaskan dengan jahitan insang pari. sebelah dalam Bahu mendatang 6. 15 Proses menjahit Kelim lipat tindih _____________________________________ Cara 2 Gunting basi kelim dari bahagian bawah pakaian hingga tinggal kurang dari 6 mm Gunting basi kelim bahu mendatang hingga tinggal 1.mm Jelujur sembat dan pada tiap. Jelujur dan jahit sembat pada tiap-tiap mata jahitan mesin. Tanggalkan benang jelujur.5 mm – 1.doc Sulit .tiap mata Sebelah dalam Bahagian Bawah jahitan mesin Rajah 1. 16 Proses mengemas Kelim lipat tindih modul 3106.9 mm Bahagian rata membalut bahagian yang berkedut atau buat balutan sendiri. Sebelah dalam Jahit insang pari 6 mm Bahu mendatang Sebelah dalam Rajah 1.

1.5. 2 Ia juga dikenali sebagai Kelim ini rata kelim tampal mudah didobi dan Tidak sesuai pada fabrik yang jarang kerana basi kelimnya kelihatan di sebelah luar pakaian 3 Jahitannya dibuat pada Sangat sesuai untuk sebelah luar pakaian mencantum bahagian yang melengkung.2 Bil 1 KEBAIKAN DAN KELEMAHAN KELIM LIPAT TINDIH Sifatnya Kebaikan Kelemahan Kelim ini tidak sesuai pada fabrik yang tebal kerana terdiri daripada satu bahagian yang bergelembung dan kelim ini dijahit melalui tiga lapisan fabrik Selalunya Kelim lipat Kukuh kerana dijahit tindih ini digunakan untuk menerusi tiga lapisan mencantum satu fabrik bahagian pakaian yang rata pada bahagian pakaian yang bergelembung.doc Sulit .5. cekung atau pada bentuk yang susah dijahit dengan kelimkelim yang lain modul 3106.

.. A. Baju tidur daripada kain nailon Pakaian yang kerap didobi hendaklah mempunyai kelim yang .....lapisan fabrik A.doc Sulit .... 5. kukuh dan tebal D... Kelim belah kangkung paling sesuai untuk ... Blaus daripada kain rayon D... dua B.. Skirt daripada kain kapas C.. Ikatan pinggang B.. 4... A.... Ujian 2 1.:Kelim Kelim belah Kangkung 1 2 Kelim papan Mesin .... tiga C empat D lima Kelim lipat tindih boleh digunakan pada bahagian-bahagian pakaian kecuali .. 3..... 4. Ia mengemaskan basi kelim sendiri B.... kukuh dan tahan lasak Kelim papan mesin kukuh kerana. Kemeja sutera B.... 2 Kebaikan 1 2 1 2 Kelemahan modul 3106.. ia mempunyai dua baris jahitan mesin C.. garis pinggang mendatang 2.. 2..... basi kelim menghadap ke arah belakang pakaian Kelim betawi mempunyai ........... garis bahu mandatang D........ sekata dan tebal C..... lubang lengan C.... kemas dan nipis B........ Ia mudah didobi dan mudah dikeringkan D....UJIAN 1 1... 3. 5. Apakah kegunaan kelim? Apakah peraturan am yang perlu anda ikuti untuk menjahit kelim? Berikan bagaimana kamu menyedia dan menjahit kelim betawi? Bincangkan bagaimana kelim papan mesin dan kelim papan tangan dibuat. A. A........ Senarai kebaikan dan kelemahan kelim-kelim dibawah......

doc Sulit .TAJUK 2 BELAH Belah lapik kain Belah selari Slit Berlapik Belah Slit Berlapik Belah lapik kain selari modul 3106.

Dalam tajuk belah akan dijelaskan mengenai fungsi belah. belah berzip dan belah berkun Memahami dan berkebolehan membuat belah-belah yang terdapat dalam tajuk Kerangka Konsep Tajuk 2 Belah Definisi Belah Jenis-jenis belah menjahit belah Fungsi Belah Pilihan Belah Cara modul 3106. Mengenalpasti jenis-jenis belah.jenis belah dan cara menjahit belah. 8. 7. Menyatakan definisi dan fungsi belah Mengenalpasti pemilihan belah. ini. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. jenis.doc Sulit . 10. 11. pelajar dapat: 6. 9.SINOPSIS Belah di buat pada pakaian bertujuan untuk memudahkan seseorang memakai dan menanggalkan pakaian. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis belah Membezakan belah kelepet sama lebar. faktor pemilihan belah.

2 2.Panjangnya mestilah sesuai dengan tujuan belah dibuat.2 Jenia-jenis Belah 2. di rusuk dan di lengan mengikut fesyen sesuatu pakaian itu. 2.4 menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pemakai dan memudahkan pergerakan dan mengekalkan ciri traditional menjadi perhiasan Pilihan belah bergantung kepada: 2.3. di pinggang.3 Kedudukan belah     Garis tengah hadapan atau garis tengah belakang blaus dan skirt Garis tengah hadapan atau di rusuk kiri skirt atau slek Bahagian belakang pergelangan lengan atau kelim lengan Hujung seluar.1 Definisi Belah Belah ialah satu proses jahitan yang terdapat di pakaian dan artikel untuk memudahkan dipakai atau ditanggalkan.3.4 Belah berkun 2.1 Belah kelepet sama lebar 2.6 Belah berzip 2.Baju Melayu Cekak Musang. 2.2 Belah slit berlapik 2.4.4.2. Pada fabrik nipis. pemilihan belahnya adalah terhad.4 sebagai fesyen Fesyen pakaian di mampelbagai jenis belah yang digunakan pakaian .2.2.3.5 Belah berplaket 2.2.1 pengguna 2.Belah slit berlapik.Baju Melayu Teluk Belanga.Belah berplaket.doc Sulit . chongsam dan samfoo 2.3 Fungsi Belah 2.2 Jenis fabrik mempengruhi pemilihan belah pada pakaian. Semua jenis belah sesuai pada fabrik sederhana dan tebal. Belah boleh dibuat di garis leher.4. Baju Kurung modul 3106.2.2. .3 2.2.3 Belah lapik kain selari 2.4.1 Jenis pakaian yang hendak dibuat misalnya kemeja atau seluar 2.

5 cm ruang butang 3 mm Rajah 2. 2.Belah hadapan sembunyi kancing. 2.5 Belah Kelepet sama lebar 2. Belah kelepet sama lebar adalah mudah dibuat dan sangat kukuh.5. kemeja. Ia digunakan pada blaus.5.Baju Takwa 2.doc Sulit . Pengancing yang digunakan adalah butang dan rumah butang atau butang katup..5. 2.1 Langkah-langkah cara menjahit belah kelepet sama lebar CARA 1 Langkah 1 Tandakan GTH dan GL di fabrik Lebar antara GTH dan GL ialah 1.2 Kain untuk belah diambil daripada pakaian itu sendiri dan dilipatkan ke SD pada garis lipatan. pijama. kot.5.1.L G H T G L 3 cm – 4 cm 1. butang dan gelungan atau pita.5cm hingga 2.4.5 cm Lebar lapik belah ialah 3 cm hingga 4 cm Lebar lipatan pertama 3 mm S . 2. pakaian kanak-kanak.3 Ia boleh dibuat sepanjang seluruh belakang atau hadapan pakaian.5. sarung kusyen dan sarung bantal. 2.5.5 cm – 2.1 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Lipat 3 mm dan jahit mesin di sepanjangnya atau jahit tepi modul 3106.5.

cabut peniti dan tekan dengan seterika.doc Sulit . Jelujur. Snip basi jahitan seperti dalam gambarajah Rajah 2. Rajah 2.4 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106.(edging) Atau gunakan tepi fabrik . Langkah 2 Lipat pada bahagian GL ke S. Jahit dengan jahitan mesin dari lipatan hingga ke GTH.3 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3.L pakaian dan semat dengan jarum peniti.

5 cm . Tandakan GTH dan GL pakaian.5 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 2 Langkah 1 .6 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106.doc Sulit .(sama seperti Rajah 1 Cara 1) SL G T H 1.2. Ruang butang di g Leher setelah di balikan ke SL Balikkan lapik ke SD pakaian Rajah 2.Langkah 4 -. pakaian.5 cm Ruang butang 3 mm G L 3cm – 4 cm Rajah 2. Balikkan lapik ke S.D.

Langkah 2 .doc Sulit . Rajah 2.8 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 2 Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin/jahit tepi/menggunakan tepi kain saja modul 3106.Jahit dengan jahitan mesin pada kiri dan kanan kelepet supaya jarak antara keduanya adalah 3 cm.Lipat GL ke SD dan semat dengan jarum peniti .7 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 3 Langkah 1 Tandakan garisan tengah hadapan dan garisan lipatan baju Lapik G G Bahagian Hadapan L T Baju H Rajah 2.

doc Balikkan lapik ke SD pakaian Tetapkan lapik pada pakaian dengan silang pangkah berkumpul Sulit .Lipat lapik ke SL mengikut garisan lipatan .9 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 .Gunting basi lipatan dan snipkan sepanjang lengkung leher GTB Snip G. mesin di garis leher .10 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 modul 3106.Kelim Bahu SD GTH jelujur d j mesin GTH Garisan lipatan Badan Hadapan Rajah 2. lipatan GTH Kelepet belah Rajah 2.Jelujur dan j.

belakang gaun. .6. tidak kelihatan di sebelah luar dan tahan lama Zip senang dikancingkan. 2. gaun.6.11 Proses menjahit belah kelepet sama lebar 2. panjang dan berat fabriknya.6.1 Pilih zip yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit. . 45 cm – 55 cm ( 16 – 20 inci ) untuk belah di tengah hadapan atau . 2.3 Periksa zip untuk menentukan bahawa ia boleh dibuka dan ditutup dengan senang. 23 cm – 30 cm ( 9 – 12 inci ) untuk belah rusuk.6 Belah Berzip Sejenis pengacing belah Belah berzip senang dipasang.doc Sulit . terdapat pelbagai warna.2 Beli zip yang bermutu dan warnanya padan dengan kain. .Kelim Bahu j. 17.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memasang zip modul 3106.6. seluar dan artikel rumahtangga seperti sarung bantal.Selalunya zip digunakan pada blaus. skirt. 2. sarung kusyen .beg dan lain-lain lagi.Zip yang dibuat daripada logam bergigi kasar dan tidak sesuai untuk kainkain tebal atau kain kelengkapan rumahtangga yang berat. sembat Silang pangkah berkumpul Rajah 2.4 Gunakan zip yang cukup panjang untuk belah yang hendak dibuat. 2. sepatu.6.1 Cara-cara memilih zip 2. seluar dan sarung. jaket dan dirusuk baju chongsam.Zip yang dibuat daripada nilon adalah lebih sesuai untuk fabrik-fabrik nipis kerana ia ringan dan tidak tebal. dan perhentiannya adalah kukuh dan kuat. sampul kusyen.6. 2.5 cm – 20 cm ( 7 – 8 inci ) untuk skirt.

Hujung atas belah selalunya akan dijahitkan dengan butang cangkuk dan matanya.Kemaskan bahagian bawah pita zip dengan Insang pari .2. Sematkan dengan peniti untuk menanda pangkal belah.6.12 Proses menjahit zip .2. pakaian. Sediakan pita zip yang sesuai dengan pakaian atau artikel yang hendak dijahit Panjang belah ialah panjang zip + 0.4 Pita zip hendaklah dikekalkan pada basi kelim dengan jahit silang pangkah tompok/berkumpul supaya ia tidak tersangkut pada gigi zip.2.2. 2.2 cm daripada garis pemadan untuk belah di leher belakang pakaian.2 cm hingga 2 cm 2. 2. Pita Zip Perhentian Zip Penarik zip zip Gigi zip Penolak Perhentian pangkal zip Rajah 2. iaitu lebih daripada 1.6. 2.6.2 Mesinkan zip dengan penekan zip dan susupkan hujung benang untuk mengukuhkannya. Langkah-langkah memasang zip Langkah 1 Tandakan GTB di S.2.6 cm.3 Bahagian atas zip hendaklah terletak: . Jahit mesin hingga ke pangkal belah.doc Sulit .1 Pastikan lebar belah adalah cukup besar. -1.6.2 5 Kukuhkan pangkal belah berzip dengan jahit ulat-ulat.D.Rapatkan dengan jahit lilit ubi modul 3106.6. Tekan buka kelim.Pada garisan pemadan untuk ikatan pinggang skirt atau seluar.

Jelujur bahagian kiri zip SL Kiri Rajah menjahit zip 2.G.14 Proses modul 3106. 7mm di bawah . Sematkan pita zip ke bahagian kanan belah di sebelah dalam belah.Pastikan bahagian ini menutup semua gigi zip.doc Sulit . Jahit jelujur .Sematkan pita zip ke bahagian kiri belah. .Bahagian kiri tepi lipatan belah hendaklah . . Rajah 2.Jahit insang Jahit lilit ubi Langkah 2 Menjahit zip pada belah dengan cara tersembunyi.13 Proses menjahit zip Langkah 3 - Jelujur di atas lipatan di bahagian kanan zip tanpa menutupi zip itu.3mm tepi lipatan di sebelah kanan.P bertindih 2mm.Tentukan penahan hujung zip terletak 7mm di bawah garis pemadan sementara penahan pangkal zip terletak di pangkal belah.

mesin s jahit ulat-ulat disusup j.doc Sulit . sil.Langkah 4 - Rajah 2. Kukuhkan pangkal belah dengan jahitan ulat-ulat. Cabut atau tanggalkan jelujur.15 Proses menjahit zip - Tutup zip dan jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah kiri hingga ke pangkal belah kemudian melintang ke kanan dan terus ke bahagian atas di sebelah kanan.p benang jelujur pengkah tegak berku pul hujung j.ang Basi kelim jahit insang pari SL pakaian SD pakaian modul 3106. 6 mm hujung g. Tetapkan kedudukan pita zip di kiri kelim di sebelah dalam pakaian.

Lipat ke dua tepi ke tengah dan tekan dengan seterika modul 3106. Langkah-langkah menjahit belah berkun Langkah 1 Tandakan kedudukan belah pada pakaian/GTH Ukur panjang belah yang dikehendaki Tandakan pangkal belah Gunting mengikut panjang belah GP Panjang belah Ira fabrik SL Rajah 2.doc Sulit .Rajah 2. pergelangan tangan.15 Proses memasang zip yang telah siap 2.lebar pita serung = 2 x lebar siap lapik + 2 basi jahitan .7 Belah Berkun tebal.16 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 2 Sediakan pita serong pita Rujuk Langkah-langkah menyediakan jalur serong tepat dalam topik 6 atau gunakan serong dagangan yang boleh didapati di kedai-kedai Panjang pita serung = 2 x panjang belah + basi jahitan ( 1 cm – 1.5 cm ) - . Belah berkun sesuai untuk fabrik nipis dan halus dan fabrik sederhana Biasanya belah ini digunakan pada belahan seperti dileher blaus. gaun. pakaian kanak-kanak dan pakaian dalam.

Jalur serung SD Jalur serung SD Jahit sembat Pakaian SD Rajah (a) Rajah (b) Rajah 2.doc Sulit . Pangkal belah Jahit mesin SL jalur serung Pakaian SD Rajah 2.17 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 4 Halakan jalur serung ke atas dari SL pakaian dan tekan Lipat tepi lapik 2 mm dari GP ke SD dengan lipatannya bertemu dengan jahit mesin di sebelah dalam seperti rajah (a).Cabut benang jelujur.Langkah 3 Temukan SL pakaian dengan SL jalur serong Temukan tepi belah dengan tepi jalur serong Jelujur dan jahit mesin 6mm dari tepi belah. Jelujur di sepanjang lipatan Tetapkan jelur serong dengan jahit sembat seperti rajah (b).18 Proses menjahit belah berkun Langkah 5 modul 3106. (jika perlu jahit mesin sekali lagi pada pangkal belah).Lalukan jahitan sembat di bawah jahitan mesin.

2. Terangkan dengan ringkas dan lukiskan gambarajah langkah-langkah membuat belah berzip 3.Belah berkun biasanya di buat di :jahit ulat-ulat bahagian belakang baju kanak-kanak di leher baju wanita 1. Apakah tujuan menjahit ulat-ulat di pangkal belah berkun? modul 3106.doc Sulit . Nyatakan tiga fungsi belah pada pakaian. SL SD SL pakaian Jahit mesin atau kia Rajah ( c ) Rajah ( d ) Rajah 2.- Pada sebelah dalam kukuhkan pangkal belah dengan mesin atau kia tirus ke bawah seperti rajah ( c) Tekan dengan cermat Jika perlu Jahit ulat-ulat di SL pakaian seperti rajah (d) untuk mengukukuhkan pangkal belah.lebar belah berkun yang siap dijahit biasanya selebar 5 – 6 mm .19 Prosesmenjahit belah berkun . Berikan empat perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit/memasang zip pada pakaian. 4.

Kerangka Konsep Tajuk 3 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memilih kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing Kelim Cara-cara menjahit. sebagai perhiasan.Butang lubang butang dua/empat .doc Sulit . Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Menbezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing Mengetahui perkara-perka yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat.jenis-jenis kancing.Tajuk 3 kancing sinopsis Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. - modul 3106. pelajar dapat: 12.1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian ialah untuk:mengancingkan belah.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. cara-cara memilih kancing. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. butang katup dan cangkuk dan palang mata. 14. 15. 13.Cangkuk dan palang/mata 3. 16.

3. 3. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tndih bawah belah.Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skrit daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian.3. modul 3106.2.4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjehit kancing 3.2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit .1 Jenis kancing yang tersembunyi Butang katup Butang cangkuk dan matanya Butang cangkuk dan rumah Butang cangkuk dan rumah cangkuk bersirat. 3.doc Sulit . Pilihan kancing bergantung kepada: 3. Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan. 3.3.3 Cara-cara memilih kancing.Pakaian kanak-kanak biasanya tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanakkanak yang lembut. 3.) Gancu 3.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.2 Jenis-jenis kancing Terdapat dua jenis kancing yang utama: 3.Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain..4..2 Jenis belah dan kedudukan kancing .1 Jenis kain yang digunakan . Reben dan bow zip (sila rujuk bab36:belah pakaian.2 Jenis kancing yang nampak Butang dan rumah butang.2. Pita dan simpul hias. 3.

3. .5 pakaian 3.baju tidur dan dalam. pakaian kelihatan tidak kemas. Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: .4. kayu dan lain-lain lagi.4.doc Sulit .belah pakaian daripada berkedut.2 kancing 3. logam .4. warna dan bentuk.tulang.5.4.belah pakaian itu tidak tertutup rapat. Jenis dan saiz butang mestilah sesuai dengan rumahnya dan gaya supaya pakaian kelihatan lebih elok. ii. Butang diperbuat daripada plastik.4.6 semasa 3.1 Butang lubang butang dua/empat Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz. Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan jenis belah untuk pakaian itu dipilih. Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak. modul 3106. Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua.4 pakaian 3.3 Kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga.3. berlubang Butang lubang dua Butang lubang empat Butang bertangkai Butang bertangkai Lubang butang pada pakaian wanita biasanya dijahit di sebelah kanan belahan pakaian. butang empat dan butang bertangkai i.

kukuhkan sebelah dalamnya dengan sehelai kain pengukuh .pita atau reben.kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik. Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak 3.doc Sulit . Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubah-ubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya. Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang.5. Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumahtangga.4 Langkah-langkah menjahit lubang butang Langkah 1 Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Tepi belah GTH Langkah 2 - butang Ukuran lubang butang ukuran garispusat butang+ 3mm(1/8 inci ) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang modul 3106. Dijahit di atas dua lapisan fabrik Kancing ini teguh .5. Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik.5. Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu.3. Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas. Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain . Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar. 3.2 Butang dan lubang butang Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap.

doc .Langkah 3 Gunting lubang butang mengikut urat benang . - Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segiempat . jahitkan 7 atau 9 mata jahitan lilit kemas.masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir. Tarik benang ke atas sehingga simpul terjadi. Sulit - modul 3106. Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segiempat. Masukkan jarum di hujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus. Tarikkan kedua-dua benag dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum. Pada hujung yang bulat .Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segiempat.Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam Langkah 4 Mulakan menjahit dari hujung segiempat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. Langkah 5 Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat. Langkah 6 Pusingkan kain supaya sebelah lubang Yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit.

1 – Rajah 3.Langkah 8 Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segiempat.8 Rajah 3.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang . Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam baju.doc Sulit .5.5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 modul 3106. 3. Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.

- Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti.6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kis Sulit modul 3106.15 3. - - Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang Terus menjahitkan butang pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik.- Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang. Masukkan jarum melalui satu daripada lubang butang Langkah 2 Letakan jarum melalui satu daripada lubang pada butang.doc . Ulang jahitan/teruskan sehingga kukuh.10 – Rajah 3. Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm. Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk Keluarkan jarum ke belakang fabrik Matikan jahitan dengan jahitan kia.5. Sudahkan di sebelah dalam dengan jahit ulat-ulat. - Rajah 3. Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian Di perbuat dari plastik atau besi.

- Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali Matikan dengan jahitan kia Langkah 2 Mulakan jahitan dengan jahitan kia.16 – Rajah 3. Apakah tujuan menjahit kancing pada pakaian 2. Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang. modul 3106. Teruskan proses menjahit sehingga siap Matikan jahitan dengan jahitan kia Rajah 3. 4. Jahit jahitan lilit kemas 4 – 5 kali Susup jarum ke lubang kedua pada palang.doc Sulit . 3. Berikan dua contoh kancing setiap satu. Berikan perbezaan antara kancing tersembunyi dan kancing nampak. Nyatakan lima perkara yang harus diingat semasa menjahit lubang butang.17 Aktiviti 1. Dengan berpandukan gambarajah nyatakan langkah-langkah menjahit butang berlubang dua.

doc Sulit . Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas. lisu bertentang dan lisu pemadan. Penghilangan Gelembung atau lisu digunakan untuk perhiasan. lisu beriring.TAJUK 4 PENGHILANGAN GELEMBUNG SINOPSIS Penghilangan Gelembung ialah proses mengecilkan atau memendekkan fabrik berlebihan supaya pakaian padan dengan si pemakai. lisu terbalik. memadankan pakaian dan memudahkan seseorang bergerak. pelajar dapat: modul 3106. Dalam tajuk akan menjelaskan tentang definisi penghilangan gelembung. memberi bentuk pada pakaian.

Lisu beriring. 18.2 Tujuan menghilangkan gelembung Untuk memberi bentuk pada pakaian Memberi lebih ruang supaya si pemakai dapat bergerak dengan dengan mudah Supaya pakaian yang dipakai oleh si pemakai lebih elok pedannya. padanan yang elok serta keselesaan kepada pemakai. Lisu terbalik. Penghilangan gelembung boleh juga digunakan sebagai hiasan 4. Lisu beriring.17. modul 3106. 22. 20. Mengenalpasti dan membezakan jenis-jenis penghilangan gelembung Memahami ciri-ciri setiap penghilangan gelembung Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis penghilangan gelembung Menyediakan dengan sempurna contoh-contoh penghilangan gelembung Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 4 Penghilangan Gelembung Definisi Penghilangan Gelembung Tujuan menghilangkan gelembung Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut lepas. lisu bertentang dan lisu pemadan) 4.1 Definisi Penghilangan Gelembung Penghilangan Gelembung ialah satu proses pengecilan sebahagian pakaian atau artikel untuk memberi bentuk. Menyatakan definisi penghilangan gelembung dan fungsinya. 19. lisu bertentang dan lisu pemadan Langkah-langkah menjahit Penghilangan Gelembung. 21. (Kedut lepas.doc Sulit . Lisu terbalik. Membolehkan pakaian dipanjangkan dan diperbesarkan Sebagai perhiasan untuk memberikan rupa pakaian.

Kedut lepas mengikut ira lurus bagi membolehkan fabrik tergantung dengan elok. Kedut lepas boleh dibuat di lengan yang disambung dengan kuf atau manset. Kedut lepas sesuai untuk fabrik lembut dan halus.Kedut dibahagikan sama rata keseluruhannya.3 Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut Lepas Lisu beriring.1 Ciri-ciri Kedut Lepas .2 Langkah-langkah menjahit Kedut Lepas Langkah 1 modul 3106. memudahkan pergerakan dan sebagai perhiasan. di bahu mendatang.4.1 Kedut lepas digunakan untuk mengawal atau mengimbangkan lebihan fabrik. . 4. di hujung lengan.doc Sulit . . . lisu terbalik lisu bertentang Lisu pemadan Kedut berjalur Lisu perhiasan Smoking 4. di garisan pinggang dan di punggung skirt 4.4.4.1. Kedut lepas memerlukan fabrik dua atau tiga kali ganda daripada ukuran yang siap.1 Kedut Lepas - - Rajah 4.Lipatan kedut sama halus pada keseluruhannya. Kedut lepas dihasilkan dengan cara menarik satu atau dua baris jahitan mesin longgar atau jelujur halus.4.1.4 Jenis Penghilangan Gelembung 4. pinggang blaus.

Tandakan garis pemadan (GP) dan garis tengah (GT) pada fabrik. Jahit dua baris jahitan mesin dengan mata kia yang paling kasar dan jahit jelujur halus di atas dan di bawah garisan pemadan pada jarak yang sama iaitu 0.doc .3 Langkah 3 - - Tarik benang bawah dari keduadua hujung sehingga mendapat ukuran kedut yang dikehendaki.4. Ratakan kedut lepas Rajah 4.2 Langkah 2 - - Laraskan pelaras jahitan mesin untuk mendapatkan mata jahitan kasar atau jahit jelujur halus.- Tandakan jarak di antara kedudukan kedut dengan notch. Rajah 4. - - - 4.4 Kedut lepas akan menampakan orang kurus menjadi gempal Apabila kain untuk kedut lepas sangat lebar.3cm. Lilit benang pada jarum peniti mengikut bentuk 8. bahagikan kain kepada dua bahagian yang sama untuk mengelakkan benang kedut putus kerana ketegangan semasa mengedut Kata kedut atas hendaklah berpadanan dengan yang di bawah supaya menghasilkan kedut yang sekata.2 Lisu Beriring Lisu menggunakan tiga kali ganda lebar siap Sulit modul 3106. Rajah 4. .

Tandakan kedudukan lisu pada fabrik Lisu mempunyai tiga bahagian iaitu lebar lisu. lipatan bawah lisu dan tapak lisu. sama ada ke kiri atau kanan..lipatkan pada jahit tanda (a) dan letakkannya keatas tapak lisu. Lebar lisu yang siap bergantung atas stail pakaian.Jelujur tegak di tengah-tengah lisu modul 3106.6 Langkah 2 .5 Langkah-langkah menjahit Lisu Beriring Langkah 1 .doc Sulit .Tekan dan pin. Lisu mestilah rata Rajah 4. yang ketiga-tiganya sama lebar. LISU BERIRING Rajah 4.- Lisu Beriring dilipat mengarah ke satu hala yang sama. . .

.Rajah 4.8 modul 3106.7 Langkah 3 .Lisu beriring boleh dibiarkan lepas atau dijahit tepinya.doc Sulit .  Jahit mesin di tepi lipatan  Jahit mesin 6mm dari tepi lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tegak dengan lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tirus ke lipatan Rajah 4.Ada 4 cara menjahit tepi lisu.

4.11 Langkah 3 modul 3106.Lisu terbalik dibuat dengan melipatkan dua lisu berhadapan antara satu sama lain .Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah luar (SL) pakaian Rajah 4.3 LISU TERBALIK .4.doc Sulit . Semat dan jelujur di sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.9 Langkah 1 - Tandakan lisu pada fabrik dengan jahit tanda Rajah 4.10 Langkah 2 Lipat kain sepanjang garisan 1.

4 LISU BERTENTANG modul 3106.Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula serta bawa lipatan selaras dengan garisan 3 supaya kedua-dua lisu itu berhadapan antara satu sama lain. Jelujur lisu terbalik dengan menggunakan jelujur tegak. Rajah 4.13 Cara-cara menyudahkan lisu Lengkuk membulat Lengkuk besiku Lengkuk meruncing 4. Semat lisu-lisu pada tempatnya.4. Rajah 4.- Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3.doc Sulit .12 Langkah 4 .Semat lisu itu pada tempatnya. .

15 Langkah 2 .Lipat kain sepanjang garisan 1. Semat lisu pada tempatnya. Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah dalam (SD) pakaian Rajah 4. Semat dan jelujur sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3.- Lisu ini dibuat dengan melipatkan dua lisu beriring yang terletak membelakang di antara satu sama lain.16 Langkah 3 . modul 3106.14 Langkah 1 - Tanda kedudukan lisu bertentang pada kain dengan jelujur tanda Rajah 4.doc Sulit .

5 LISU PEMADAN Lisu pemadam ialah sejenis penghilangan gelembung yang penting untuk memberi bentuk kepada pakaian dan memberi keselesaan.4.Lisu pemadan skirt (untuk menyesuaikan punggung) .Semat lisu di tempatnya.doc Sulit .Lisu dibentuk dengan menjahit dari bahagian yang lebar ke bahagian yang kecil. .Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula sepanjang garisan 3 supaya keduadua lisu itu membelakang satu sama lain pada arah yang bertentangan.Lisu pemadan rusuk (untuk menyesuaikan buah dada) .Rajah 4. modul 3106.Lisu pemadan siku pada lengan panjang atau lengan tiga suku panjang . Rajah 4.Lisu pemadan pinggang (ini boleh ditiruskan pada kedua-dua hujung untuk menyesuaikan buah dada dan punggung jika tiada cantuman dibuat pada pinggang).Lisu pemadan leher belakang (untuk menyesuaikan bentuk tengkuk) .17 Langkah 4 . Jika dijahit dengan betul ianya tidak berapa kelihatan. .18 4.Lisu pemadan bahu hadapan dan belakang (untuk menyesuaikan buah dada dan tulang bahu). Jelujur lisu bertentang dan kemas dengan menggunakan jelujur tegak. . atau dari hujung yang tirus ke hujung yang tirus (jika dibuat di bahagian pinggang blaus) Lisu dibuat dibahagian pakaian .

20 modul 3106.Lisu pemadan Rajah 4. Langkah-langkah menyediakan lisu pemadan (CEMBUNG) Langkah 1 Tandakan kedudukan lisu pemadan. Rajah 4.doc Sulit . Tidak ada alur disebelah luar.19 Ciri Lisu Pemadan - Bentuknya runcing Lisu tidak bergulung Lisu ditekan rata Hujung Jahitan dikemaskan di bahagian yang tirus Tidak terdapat lubang di sebelah luar pakaian pada hujung yang tirus.

Langkah 2 Temukan sebelah luar (SD) fabrik dan sematkan di garis pemadan.doc Sulit . Kemaskan hujung benang dengan menyusupkannya di antara mata jahitan benang pada empat mata jahitan mesin yang akhir Rajah 4. Semat dengan peniti dan jelujur dan kemudian jahit mesin dari hujung lebar ke hujung runcing. Pastikan kedua-dua garis pemadan bertemu.21 modul 3106.

.22 LANGKAH-LANGKAH MENYEDIAKAN LISU PEMADAN (CEKUNG) Langkah 1 - Tandakan kedudukan lisu pemadan . Di lubang lengan dan rusuk. tekan hala ke bawah pakaian. Rajah 4.23 modul 3106.doc Sulit .Langkah 3 . I Jahitan Insang pari Rajah 4.Tekan lisu di bahu dan di pinggang arah ke garis tengah hadapan (GTH) atau garis tengah belakang (GTB) pakaian.Tekan lisu pemadan supaya rata. Lisu pemadan pada fabrik tebal ditekan supaya terbahagi dua atau digunting tengah dan dikemaskan dengan jahitan insang pari.

24 Langkah 3 Mula jahit mesin di garisan pinggang ke satu hujung tirus. Tekan lisu menghala ke tengah pakaian modul 3106. Kemas tepi yang disnip dengan jahitan insang pari. Susup semua hujung benang.doc Sulit .Langkah 2 Temukan sebelah luar (SL) fabrik dan sematkan di garis pemadan. Rajah 4.24 Langkah 4 Langkah 4 Snip di garisan pinggang sehingga 5mm dari garis jahitan untuk mengurangkan tegangan pada lisu bagi membolehkan lisu melengkung dengan rata. Semat dan jelujur Rajah 4. Tindih mata jahitan awal sepanjang dua cm di garisan pinggang dan mesin ke hujung yang satu lagi. Pastikan kedua-dua garisan pemadan bertemu.

Huraikan ciri kedut lepas di pakaian 3.doc Sulit . Senaraikan kedudukan lisu pemadan di pakaian. Lukiskan perbezaan di antara lisu terbalik dengan lisu bertentang modul 3106. Lukiskan tiga rajah pakaian atau artikel yang menunjukkan lisu beriring digunakan di berlainan kedudukan 4. Apakah tujuan penghilangan gelembung dibuat pada pakaian atau artikel rata 2. Lukiskan rajah tiap-tiap lisu pemadan tersebut 5.25 Aktiviti 1.Rajah 4.

Bagaimana menyediakan lengan. mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan.doc Sulit .Lengan tambahan pula ialah seperti lengan magyar(lengan pendek) dan lengan kimono (tiga suku panjagn atau panjang kepegelangan tangan. Dalam tajuk ini akan hanya membincangkan mengenai lengan padanan rata. Lengan padanan ialah seperti lengan padanan rata. cara meyudahkan hujung lengan. lengan bishop dan lengan raglan. - Lengan padanan sama dengan cantuman Lengan tambahan dengan tanpa cantuman Hasil Pembelajaran modul 3106.TAJUK 5 LENGAN PADANAN RATA Kembang payung Bishop Padanan rata Gelembung Padanan rata Magyar Raglan Loceng Kimono Persegi Teterun Sinopsis Lengan terbahagi kepada dua jenis iaitu lengan padanan atau yang dipasang ke pakaian dan lengan tambahan dari badan. lengan gelembung.

4. Definisi lengan Membezakan antara lengan padanan rata dengan jenis lengan yang lain Mengetahui bentuk pola lengan padanan rata Mengetahui cara melukis rajah lengan padanan rata Menggunting dan menanda fabrik dengan tepat Menjahit proses lengan padanan rata mengikut urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 5 Lengan Padanan Rata - - Definisi lengan Fungsi lengan Langkah-langkah menjahit lengan - Cara-cara mengemaskan lubang lengan Cara-cara mengemaskan hujung lengan modul 3106.doc Sulit . pelajar dapat: 1. 3. 2. 6.Diakhir tajuk ini. 7. 5.

1 modul 3106.1 Definisi Lengan Lengan ialah tambahan pakaian dari lubang lengan. 5.2 Fungsi Lengan Melindungi daripada cuaca panas dan sejuk Melindungi kecacatan di lengan Menambah keanggunan si pemakai jika sesuai dengan fesyen dan fabrik Mengekalkan ciri tradisi sesuatu pakaian seperti baju kurung teluk belanga dan sari.Hujung lengan boleh disiapkan dengan kelepet. Lengan biasa yang dicantumkan dengan baik mempunyai ira lurus yang terletak di garis atas lengan.1 SD Tanda imbang belakang hadapan Tand imbang SD Rajah 5.5. Ia boleh jadi sepotong fabrik yang dicantumkan ke lubang lengan atau pun tambahan daripada badan.doc Sulit . - Ciri lengan padanan rata Garis tengah lengan bertemu dengan garis bahu Kelim lengan bertemu dengan kelim rusuk baju Basi kelim lubang lengan dikemaskan Cantuman lengan tidak berkedut Lengan yang baik akan bergantung dengan elok Kelim lubang lengan rata 5. lapik atau kun.3 Langkah-langkah Menjahit Lengan Padanan Rata Langkah 1 Sediakan lengan dan bahagian badan pakaian seperti mana dalam rajah 5.

Langkah 2 Jahit dua garisan longgar di kepala lengan dengan jarak 2 mm ke atas garisan pemadan atau baris pertama 3 mm di atas gp dan jahitan mesin longgar yang ke dua 3 mm di bawah gp.2 Temukan garisan pemadan lengan SL fabrik berhadapan dan semat Jahit dengan jahitan mesin di garisan pamadan lengan Cabutkan jelujur dan tekan buka kelim Kemaskan hujung lengan dengan kelepat Jahit sembat susup atau mesin pada kelepet lengan. hendaklah disiapkan dahulu sebelum modul 3106.doc Sulit . Rajah 5.3 -Tepi-tepi lengan baju mencantumkan lengan ke lubang lengan. lihat rajah 5.2 Jahitan longgar Rajah 5.

Dengan peniti menegak ke lubang lengan. kelim lengan ke kelim rusuk badan.doc Sulit . Hadapan lengan Hadapan Pakaian Rajah 5.4 Langkah 4 Temukan garis pemadan. garis atas lengan ke kelim bahu badan dan notch lengan belakang ke notch lubang lengan badan belakang. Jejulur pada garis pemadan Jahit mesin lengan ke lubang lengan pada garis pemadan dari SD lengan. Permulaan dan penghabisan jahit mesin kelim di lengan hendaklah bertindih atas. semat lengan ke lubang lengan dengan memadankan kedua-dua garis pemadannya. - Rajah 5.Langkah 3 Proses mencatumkan lengan ke lubang lengan Tarik benang jahitan kasar di kedua-dua barisan jahitan untuk menyeratakan ukuran lengan dengan lubang lengan. notch lengan hadapan ke notch lubang lengan badan hadapan. Lekat lengan kanan ke lubang lengan kanan dengan SL bertemu.5 modul 3106.

Jahit dengan jahitan mesin di GP lubang lengan. Insang pari. Balutansendiri Jahit mesin Bentuk pucuk rebung modul 3106. 5.doc Sulit .4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan. Mata jahitan mesin yang akhir menindih mata jahitan mesin yang awal 3 cm hingga 4 cm untuk mengukuhkan kelimTekan dan seterika kelim dari SD supaya rata. Kelim lubang lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- J.

Bentangkan hasil kerja lengan padanan rata dalam bentuk carta 3. Hujung lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- Kun Lapik Kaf Ben Aktiviti 2.5 Cara-cara mengemaskan hujung lengan. modul 3106.doc Sulit .5. Apakah tujuan lengan dipasang pada pakaian. Huraikan ciri-ciri lengan padanan rata yang baik 4.

mengenalpasti pemilihan penyudah tepi. Menyenaraikan jenis-jenis Penyudah Tepi.doc Sulit . 29. 24.TAJUK 6 PENYUDAH TEPI SINOPSIS Penyudah tepi adalah salah satu proses jahitan. 7. 6. 2. 27. Menyesuaikan jenis penyudah tepi dengan pakaian atau artikal yang hendak dijahit. 25. 3. jenis-jenis penyudah tepi. Hasil Pembelajaran 23. Ia dibuat untuk melindungi tepi fabrik daripada berjerumbai atau berjurai-jurai. 4. Menjahit beberapa ciontoh penyudah tepi Kerangka Konsep Tajuk 6 PENYUDAH TEPI (Kelepet dan Kun) Definisi Penyudah Tepi Jenis-jenis Penyudah Tepi Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan Semasa menjahit Penyudah Tepi 1. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit. . Mengenalpasti cara-cara menjahit Penyudah Tepi Membanding bezakan cara-cara menjahit Penyudah Tepi. Kelepet penjuru Lapik Kun Renda Ikatan Pinggang Kasing jahitan Sulaman Langkah-langkah menjahit Penyudah tepi kelepet dan kuni modul 3106. 5. Dalam tajuk penyudah tepi anda akan di jelaskan mengenai definisi penyudah tepi. 26. 8. Menyatakan maksud ’Penyudah Tepi’ Mengenalpasti pemilihan Penyudah Tepi. 28.

lapik berbentuk kun renda kun kelepet Kelepet SD Jahit lilit ubi SL jahit lilit ubi Sembat susup susup kelepet tindih SD sembat Alas pinggan yang di Kemaskan dengan jahitan sulaman tebuk (cut work Embroidery) sebagai Penyudah tepi(perhiasan) Chairback (alas belakang kerusi) Yang dikemaskan dengan jahitan sulaman sebagai penyudah tepi (perhiasan) modul 3106.doc Sulit .

jahit sembat susup atau jahit silang pangkah. 1. Warna benang mesti sama dengan warna fabrik. Kelepet boleh dikekalkan pada pakaian atau kain kelengkapan rumahtangga dengan jahitan mesin.1 Definisi Penyudah tepi. tahan lasak . 6. 6. Ia terdiri daripada dua lipatan.3. Penyudah tepi adalah proses jahitan yang dibuat untuk melindungi. 3. 6. dijahit dengan baik kemas dan rata.doc Sulit .1.3. 6.3 Jenis-jenis Penyudah Tepi. mengukuh dan menghias tepi pakaian dan kelengkapan rumahtangga daripada berjerumbai atau berjurai-jurai. 2. Kukuh. Penyudah tepi mestilah sesuai untuk tepi yang hendak dikemaskan.1 Proses menjahit kelepet lurus Langkah 1 Tandakan kedudukan kelepet dalam Langkah 2 Lipat lipatan pertama ke sebelah Selebar 6 mm 6mm 6mm 66mm 6mm 6 langkah 2 6 modul 3106. 5. Kelepet digunakan untuk menyudahkan tepi yang lurus dan yang melengkung. Warna benang untuk penyudah tepi sulaman mestilah sesuai dan cantik dijadikan perhiasan. Lebarnya dan basinya mestilah sama dan tepi yang melengkung mestilah rata/licin. Kelepet yang halus biasanya dibuat pada bahagian yang melengkung dan kelepet-kelepet yang lebar digunakan pada bahagian yang lurus. Lebar dan kemasan kelepet berbeza mengikut jenis fabrik dan tujuan diadakan kelepet itu.2 Perkara-perkara yang perlu di pertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi.Jenis-jenis penyudah tepi 6.1 Kelepet Kelepet ialah penyudah tepi yang dibuat pada bahagian bawah pakaian dan juga di tepi kelengkapan rumahtangga. jenis pakaian dan stailnya dan jenis tepi yang dikemaskan. mengemas. 4. Pemilihan penyudah tepi bergantung kepada jenis fabrik yang digunakan.

semat dan jelujur Langkah 4 .doc Sulit .6 Proes menjahit Kelepet Lurus modul 3106.Cabut peniti .2 Proses menjahit Kelepet Lurus Langkah 3 .5 dan 6.1 dan 6.Jahit sembat susup di sepanjang kelepet. 2 ½ cm 6 ½ cm Rajah 6.3 dan 6.4 Proses menjahit Kelepet Lurus Menetapkan kelepet pada pakaian Dengan jahit silang pangkah Memetapkan kelepet pada pakaian dengan jahit sembat Rajah 6.Lipat lipatan kedua di garisan kelepet selebar 2 ½ cm – 6 1/2 cm .Rajah 6.

1.Lipat lipatan pertama dan tetapkan .8 Proses menjahit Kelepet Melengkung Langkah 3 . Langkah 4 .Jelujur pada garisan pemadan Langkah 2 .kelepet pakaian dengan jahit sembat susup Kelepet melengkung SD Halakan Lisu ke kelim rusuk S.D Jelujur pada lipatan kelepet Rajah 6.pemadan .Lipat fabrik pada g.6.D sembat susup Jahit jelujur pada lisu Lisu disembat Rajah 6.Tekan dan semat dengan peniti Kelepet Skirt garisan pemadan S.Sediakan dan kemaskan kelim .10 Proses menjahit Kelepet Melengkung modul 3106.2 Proses menjahit kelepet melengkung (a) Kelepet Lisu (b) Kelepet Kedut Lepas (a) Kelepet Lisu Langkah 1 . .Semat dan jelujur pada lisu.Lisukan fabrik yang lebih dan halakan ke kelim rusuk.doc Sulit .Jahit sembat pada lisu .9 dan 6.3.7 dan 6.

doc Sulit .Jahit mesin mata kia kasar di tekan. kedudukan . .L Garis lipatan pertama Jahit mesin kasar Rajah 6.Tarik jahitan mesin longgar serta kedutkan dan padankan kelim supaya kelepet terletak rata pada pakaian.D S.D sembat susup Garis kelepet kelepet S.Lipat 6 mm untuk lipatan pertama .12 Proses menjahit Kelpet Melengkung Jelujur modul 3106.11 dan 6.(b) Kelepet Kedut Lepas Langkah 1 Sediakan saperti Langkah 1 (Kelepet Lisu ) Langkah 2 . garisan lipatan pertama untuk membuat kedut halus.Cantum garisan kelim.Tetapkan kelepat dengan jahitan yang sesuai. . Langkah 3 ..Lipat pada garisan kelepet dan S.

1 Proses menjahit penjuru Jahit tindih (a) Penjuru jahit tindih Langkah 2 .Jahit sembat halus .L gunting bahagian X S. Ia dibuat untuk mengurangkan tebal fabrik pada basi lipatan kelepet. 6.D Buka penjuru yang telah ditekan dan Gunting bahagian ‘X’ 6mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti Langkah 3 . kelengkapan rumahtangga yang mempunyai dua kelepet sama lebar atau tidak.3.L jahit lilit S.3. Penjuru ini selalunya digunakan pada kelengkapan rumahtangga.2 Penjuru Penjuru adalah salah satu daripada penyudah tepi.Tandakan dengan peniti 6mm kelepet tindih atas S. Penjuru boleh disudahkan dengan dua cara iaitu penjuru jahit tindih dan penjuru temu sudut atau kelongsong. kemeja dan jaket.Buka penjuru yang telah ditekan dan gunting bahagian X 6 mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti peniti Langkah 1 .Jahit lilit ubi kelepet tindih S. Penjuru jahit tindih selalunya terdapat pada belah kelepet sama lebar blaus.Lipat dan tekan supaya mendapat kesan garisan kelepet .doc Sulit .L kelepet S.D modul 3106.2. Penjuru temu sudut atau kelongsong hanya dibuat pada penjuru yeng mempunyai kelepet yang sama lebar.lipat semula kelepet dan jahit jelujur ubi .Kemas kelepet dengan jahit sembat susup .L 6 mm S. langsir.

D Lebat lipatan/kelepet .Jahit sembat.13 Proses menjahit Penjuru Jahit Tindih (b) Penjuru Temusudut atau Kelongsong Langkah 1 .Sembat susup Rajah 6.doc Sulit .14 Proses menjahit Penjuru Temu Sudut/Kelongsong modul 3106..tandakan dengan peniti 6 mm dari lipatan Langkah 2 .Jahit lilit ubi Sembat susup Sebelah dalam Sebelah luar lilit ubi Rajah 6. sembat susup atau sulam menyulam . Langkah 3 .L garisan lipatan S.Tekan supaya mendapat kesan kelepet atau lipatan .Lipat semula kelepet. kemudian jahit jelujur S.

15 Jalur serong tepat modul 3106.6.3 Jalur serong tepat Jalur serong tepat ialah sekeping fabrik yang digunting dengan menggunakan ira serong tepat. gunting hujung jalur supaya Ked ua-dua tepinya mengikut ira lurus.3. peniti Lipatan serung tepat (a) (b) Tepi jalur mengikut ira lurus hujung digunting jahit mesin (c) hujung terkeluar 9mm kelim menyambung Rajah 6.15 6.L.3. Untuk menyambungkan jalur serong tepat. Temukan S.1 Langkah-langkah menyediakan jalur serung tepat (rujuk rajah6.3.doc Sulit . Jelujur dan jahit mesin jalur serong.Rujuk rajah 6. Ukur dan tandakan lebar jalur serong dengan peniti kemudian guntingkan jalur serong. Lebarnya bergantung lebar penyudah tepi yang hendak dijahit. Tekan buka kelim jalur dan gunting hujung yang terkeluar. jalur serong dengan hujungnya terkeluar 9 mm.13)       Lipat kain supaya benang longsin selari dengan benang pakan.

.3.3.2 Langkah-langkah Kun di tepi lurus (sebagai lapik) 1. 2. 3. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan Tanggalkan benang benang jelujur dan gunting tepi hingga 6 mm Terbalikkan ke sebelah belakang.

Sebelah dalam

Mengemaskan lapik dengan sembat susup Sebelah luar

Rajah 6.16 Jalur serong tepat 6.3.3.3 Langkah-langkah menjahit lapik jalur serong tepat pada tepi

melengkung Langkah 1  Gunting jalur serong tepat mengikut panjang yang dikehendaki.  Lebar jalur serong tepat ialah lebar lapik yang siap campur dengan dua basi  lipatan yang selebar 6 mm ( ¼ inci ).  Lebar lapik yang siap tidak boleh lebih daripada 2.5 cm (1 inci). Langkah 2  Sambungkan kedua-dua hujung lapik.  Temukan S.L. pakaian dengan S.L. lapik, semat,jelujur dan jahit mesin di garis pemadan.
modul 3106.doc Sulit

Gunting kain yang lebih daripada basi kelim lubang lengan dan snip di sepanjang tepi melengkung.

Langkah 3  Tekan buka kelim dan lipatkan lapik serong tepat ke sebelah dalam baju  Jahit mesin lapik yang berdekatan dengan kelim lubang lengan.  Tetapkan lapik ke baju dengan jahit sembat susup.

Langkah 1

Lubang lengan

;

jalur serung tepat

Lipat SL baju

SL baju Langkah 2

Basi kelim lubang lengan disnip S.D Lapik kelim baju

Garis pemadan Kelim jalur serung tepat ditemukan dengan kelim baju

Langkah 3

Kelim bahu baju

Jahit sembat susup Jahit mesin Kelim lapik

Kelim baju

modul 3106.doc

Sulit

Rajah 6.16 : Lapik jalur serong tepat pada tepi melengkung

6.3.4 Kun Kun ialah salah satu cara penyudah tepi yang menggunakan jalur serong tepat untuk membalut tepi kain.Penyudah tepi cara ini selalunya digunakan pada tepi-tepi pakaian yang lurus dan melengkung. Ia digunakan untuk menyudahkan tepi pakaian seperti di garis leher, hujung lengan, lubang lengan dan kelepet, Kun juga digunakan sebagai perhiasan,lubang butang berkun dan dijadikan gelungan fabrik.(rouleau) 6.3.4.1 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi lurus

1. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2. Gunting hingga 6 mm dari garisan jahit mesin 3. Snip di tepi hingga dekat garisan mesin. 4. Terbalikan ke sebelah dalam

modul 3106.doc

Sulit

.. 2. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2..3.. B.4.doc .Rajah 6...18 Kun di tepi cembung dan cekung (sebagai balutan ) UJIAN 1 1.2 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi Cembung dan di tepi Cekung 1. Satu Dua tiga empat Jalur serung tepat dipotong .18 Kun di tepi lurus (sebagai balutan ) 6.. ganda daripada lebar kun yang siap A. Terbalikkan ke sebelah dalam Tepi Cembung Tepi Cekung Rajah 6. C... D. Berapa banyak lipatan dibuat pada kelepet? A. 1 kali Sulit modul 3106. Gunting tepi hingga tinggal 6 mm 3.

... Rajah 2 A.... D. iii.. A. D 2 kali 3 kali 4 kali 3. C. kukuh dan kemas.. D.. Dengan menjahit sembat susup Dengan membuat lisu-lisu kecil Dengan menjahit lilit ubi atau insang pari... iv.. Penyudah tepi yang dijahit dengan baik mestilah. 4. Dengan mengedutkan kelepet menggunakan jahit mesin..... Dengan bantuan gambarajah huraikan bagaimanan hendak menggunting dan menyambung jalur serung tepat. C.... Kelim Kelepet Penjuru lipat tindih Penjuru temu sudut 4.. C... Terangkan langkah-langkah untuk menjahit kelepet lurus pada pakaian. 3. Bagaimana kamu menghilangkan gelembung pada tepi yang melengkung? i.. rata dan kemas sekata lebarnya kukuh dan kemas sekata lebarnya.... i dan ii ii dan iii i dan iii ii dan iv 5. Apakah perbezaan Kelepet dengan Kun? Lukis gambarajah dan terangkan cara membuat di tepi cembung. Gambarajah di bawah menunjukkan . ii. 2.. D... Ujian 2 1. B. A.doc .. B. B C..... Sulit modul 3106....B.....

36. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini.doc Sulit . Definisi kolar lurus Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menyedia dan melekatkan kolar Memilih lapik dalam kolar yang betul Menjahit proses kolar lurus mengikut langkah-langkah urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja 35. 33. 34. lapik berbentuk dan sulaman.Garis leher TAJUK 7 sinopsis Garis leher ialah sebahagian daripada pakaian yang dikemaskan dengan menggunakan lapik. renda. Tajuk ini akan menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. Kerangka Konsep Tajuk 7 GARIS LEHER – KOLAR LURUS Definisi kolar Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus Langkahlangkah menjahit kolar lurus modul 3106. pelajar dapat: 30. 32. kolar. kun. ropol. 31.

.Potong kolar diatas dua lapis fabrik mengikut ira fabrik kain yang betul.Gunakan lapik dalam jika perlu. 7. Kolar ini berbentuk lurus dan tegak pada bahagian belakang garis leher.1 Definisi kolar lurus. .Sebagai perhiasan supaya pakaian kelihatan lebih menarik . .1 modul 3106.Tandakan semua garisan pola dan tanda imbangan dengan tepat dan jelas. . dicantumkan dan kemudian dilekatkan pada garis leher. . Lebar kolar pada bahagian belakang adalah kira-kira setengah atau kurang daripada setengah lebar kolar. .2 Kegunaan Kolar . .Memberikan kepanasan kepada pakaian Ciri-ciri Kolar Lurus .Gunting kain yang berlebihan dan snip semua bahagian yang melengkung dan penjuru sebelum menterbalikkan kolar ke sebelah luar.Permukaan kolar rata . Kolar ialah dua kepingan kain yang dibentuk.4 Rajah 7.Kolar terletak rata dan kemas di garis leher . 7.doc Sulit .Jahit tepi garis leher dengan jahit mesin atau sebaris jelujur halus supaya garis leher itu tidak memberi.3 7.Bahagian kanan dan kiri kolar hendaklah seimbang .Jahit kolar dengan betul di atas garis pemadan untuk menjaga bentuk yang baik.Cantuman kelim kolar tidak beralur Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus . .Untuk menyudahkan garis leher pada pakaian.Kedua-dua hujung kolar sama lebar .Tanda garis tengah belakang kolar adalah sebagai asas perimbangan. .Kolar biasanya mempunyai dua lapisan fabrik .Ini mengurangkan ketebalan kolar dan membuatnya rata.7.Memberi gaya atau stail pada pakaian .Jahit jelujur halus pada tepi kolar dan jelujur tegak pada tengah kolar disebelah luar supaya kedua – dua lapis kolar itu sama rata.

jelujur dan jahit mesin hujung kolar dari tepi berlipat hingga ke garis leher.5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus CARA A A.Balikkan kolar ke SL fabrik dan seterika.Jelujur di sekeliling tepi kolar . Semat. . Menyediakan Kolar Lurus Langkah 1 Temukan SL kolar dengan memadankan garis pemadan dan garis leher kolar.Jelujur tegak di tengah-tengah kolar.1 Langkah 2 .7. Buka jelujur Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm dan gunting serong basi kelim di penjuru. Rajah 7.doc Sulit . Rajah 7.2 modul 3106.

menyediakan Badan Pakaian Langkah 1 Lipat tepi lapik badan ke sebelah dalam fabrik. Rajah 7. Jelujur dan jahit mesin pada garis leher dari garis lipatan ke garis tengah hadapan.B. Rajah 7.4 modul 3106. Jelujur dan mesin atau jahit tepi.doc Sulit .3 Langkah 2 Lipat lapik badan pada garis lipatan ke sebelah luar pakaian. Buka jelujur. Snip dari sudut basi leher hingga ke garis leher dan gunting basi leher di sudut hingga tinggal 6mm.

5 Padankan garis leher lapik badan ke garis leher badan hadapan. Rajah 7. Sembat hujung lapik ke kelim bahu pakaian. Rajah 7.Langkah 3 Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian.6 modul 3106.doc Sulit .

jelujur dan jahit mesin pada garis leher.C MENJAHIT KOLAR KE PAKAIAN Langkah 1 . Buka jelujur. garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Letakkan tepi yang berlipat ini di atas jahit mesin dan jelujur Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin.8 Lipat tepi kolar bawah mengikut garis leher ke sebelah luar fabrik.Temukan sebelah luar kolar atas pada sebelah dalam pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Rajah 7.doc Sulit . Rajah 7. Semat. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Snip basi penjahit 6mm – 1.7 Langkah 2 ik kolar keluar dari pakaian dan seterika. CARA 2 modul 3106.3cm jarak.

garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Menyediakan Badan Pakaian Seperti Langkah 1 menyediakan badan pakaian cara 1. Menjahit Kolar ke Pakaian Langkah 1 .9 B. jahit hingga tepi basi leher.A. Menyediakan Kolar Langkah 1 Seperti langkah 1 menyediakan kolar cara 1 tetapi apabila menjahit hujung kolar. C. modul 3106.Letakkan kolar bawah ke sebelah luar pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian.8 Langkah 2 Seperti langkah 2 menyediakan kolar cara 1.doc Sulit . Rajah 7. Rajah 7.

Langkah 2 Jelujur kedua-dua lapis kolar dari garis tengah hadapan hingga ke kelim Snip kolar atas yang terletak di kelim bahu hingga ke garis leher Jelujur hanya kolar bawah ke bahagian belakang pakaian. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm.10 bahu.10 Langkah 3 . modul 3106.doc Sulit .Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian dan tarik kolar keluar dari pakaian dan seterika.3mm jarak. Jahit mesin di atas garis leher. Jelujur garis leher lapik badan ke garis leher pakaian.Tepi kolar atas yang bebas dilipat mengikut garis leher ke sebelah dalam fabrik. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Buka jelujur. Rajah 7. Snip basi penjahit 6mm – 1. Balikkan lapik badan ke sebelah luar pakaian mengikut garis lipatan.Rajah 7. .

.11 MENJAHIT KOLAR DENGAN MENGGUNAKAN BAHAGIAN LEHER BELAKANG. . Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm. Latihan 1.Letakkan tepi yang berlipat ini ke atas garis leher badan belakang dan di atas jahitan mesin. Reka dan lakarkan dua stail pakaian yang berkolar lurus 2. Menyediakan Kolar. LAPIK BERBENTUK PADA A. modul 3106.Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin. . Huraikan ciri-ciri kolar lurus 3.. Jelujur. Berpandukan gambarajah lukiskan cara-cara melekatkan kolar lurus di garis leher mengikut urutan yang betul 4. B.Sembat hujung lapik badan ke kelim bahu.doc Sulit .Buat yang sama dengan sebelah yang kedua.Lipat tepi lapik badan dan lapik leher belakang ke sebelah dalam fabrik. Seperti menyediakan kolar CARA 2. Rajah 7. Mengapakah perlu dijelujur tegak sebelum mencantumkan kolar di garis leher. Menyediakan badan pakaian . .Jelujur dan jahit tepi. .Cantumkan sebelah luar hujung lapik badan ke sebelah luar hujung lapik leher belakang dengan kelim belah kangkung.

HG. 14. BLACKIE & SON LIMITED. KUALA LUMPUR: 9. NG SAU YAN DAN YONG FONG CHOON. RAZAK.BIBLIOGRAFI 1. PELANGI KUALA LUMPUR.VICKNESWARY A/P SITHAMPARAPPILA(2002). AZMAWATI BINTI ABDUL AZIZ. NOOR HABABIAH HASSAN BT OTHMAN. LINDA HETZER. 5. A. THERESE L.(2006) KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH MENENGAH MEMBUAT PAKAIAN TINGKATAN 4 DAN 5. ROBA’AYAH HJ RUMAHTANGGA ABD. PUAN R. PANDUAN DINAMIK PILIHAN EKONOMI RUMAHTANGGA(1990) DELTA PETALING JAYA MALAYSIA. EKONOMI RUMAHTANGGA FOKUS JINGGA SPM . HOE. MELITA M NEAL(1961) NEEDLEWORK FOR SCHOOL. TAN. EDUSYSTEM SDN. ZAITUN ZAKIAN BINTI MOHD. FOZIAH BUANG(1999).ZAINAL DAN G. modul 3106. NOOR DAN LAMAH BINTI ABDUL GHANI (2002). 13. ZETI ENTERPRISE BATU PAHAT JOHOR.NG. (1978).LOW. BLUE-T COMMUNICATION SDN. SUSAN MANIKAM. PENGAJIAN PAKAIAN TINGKATAN. KUALA 11. DELTA PETALING JAYA KUALA LUMPUR. MARIAM ABU BAKAR (2004) PANDUAN MEMBUAT PAKAIAn. NORZAINI BINTI ABDUL GHANI DAN NAWAWI BIN MOHD JAN.UNITED STSTES AMERICA 6. FATIMAH JAILANI. COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK – READER’S Digest 1979 4.S.doc Sulit . (2002).(1988) SAINS RUMANTANGGA. SUSAN C. FAUDZIAH BINTI MD DIN DAN ZAHRAH BINTI ESA. NOH (1975). GLASGOW 10.SAINS SAINS PANDUAN 12. S.ARULANANTHAN DAN NORAZIAH BTE MOHD RUMAHTANGGA PRAKTIK PRESTON TIMES SDN. WONG SIEW FOONF. SELANGOR. CHEAH W. BHD 8. DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA. SARIMAH BINTI ABD. PENGURUSAN PAKAIAN TINGKATAN 4: BAHAN SUMBER PENGAJARAN KUALA LUMPUR: EDU SYSTEM BHD 3. KUALA LUMPUR. BHD.HOEHLEN. READER’ S DIGEST. EKONOMI RUMAHTANGGA TINGKATAN 4. 7.GAYLAVISALLI (1979).BHD. 2. COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK. BETTY LIM . PANDUAN LENGKAP LANGKAH DEMI LANGKAH TEKNIK MENJAHIT . ASRA SHAMSUDIN. ZAITUN ZAKIAH BINTI MOHD NOOR. ZAHARAH BINTI ESA(2003).SAMSIAH. G. WAHAB.N.

Pend. Kampus Pendidikan Teknik Jalan Yaakop Latip. Ketua Panitia Sains Pertanian Guru Sains Pertanian ISMAIL BIN BAHARUDDIN Pensyarah. Guru Sains Pertanian. Jalan Behor Pulai. (Sains Pertanian). UPM Bac. Ketua Pasukan Pemeriksa Kertas Sains Pertanian SPM Ketua Pentaksir Negeri Kerja Kursus Sains Pertanian SPM Jurulatih Utama Sains Pertanian modul 3106. MPPM Pengalaman: Pensyarah IPG Kampus Tun Hussein Onn Ketua Panitia Sains Rumah Tangga Guru Sains Rumah Tangga PANEL PEMURNIAN MODUL PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PENGENALAN KEPADA PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL) NAMA ABD AZIZ BIN OSMAN Pensyarah. Pend.doc Sulit . 56000 Kuala Lumpur KELAYAKAN Kelulusan: M. MPTI Sijil Perguruan (Sains Rumah Tangga). MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Perlis. Institut Perguruan Malaysia Kampus Perli. Kampus Tun Hussein Onn KM 7. (Sains Pertanian). Institut Perguruan Malaysia.PANEL PENULISAN PANDUAN PEMBELAJARAN PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (REKA BENTUK PAKAIAN) NAMA FUZIAH BINTI ISHAK Pensyarah. MPTI Sijil Perguruan (Sains Pertanian). UPM Sijil Perguruan (Sains Pertanian). Unit Dasar BPG KPM Pesyarah IPGM Kampus Perlis.75 Jalan Kluang. UPM Sijil Perguran Khas (Sains Pertanian). 01000 Kangar Kelulusan: Bac. 83009 Batu Pahat Johor. Institut Pendidikan Guru. MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Teknik Penolong Pengarah. KELAYAKAN Kelulusan: Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan KH UTM Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional UTM Sijil Perguran Khas (Sains Rumah Tangga).Sc (Pendidikan Teknik & Vokasional).

doc Sulit .modul 3106.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->