P. 1
Modul Rekabentuk Pakaian

Modul Rekabentuk Pakaian

|Views: 60|Likes:
Published by FirDaus AzReen
modul ppg
modul ppg

More info:

Published by: FirDaus AzReen on Apr 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR

)
MOD KURSUS DALAM CUTI

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN IPGM

MODUL REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU SEKTOR PEMBANGUNAN PROFESIONALISME KEGURUAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Berkuat kuasa pada Jun 2009

MODUL INI DIEDARKAN UNTUK KEGUNAAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERDAFTAR DENGAN BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAGI MENGIKUTI PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. MODUL INI HANYA DIGUNAKAN SEBAGAI BAHAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PROGRAM-PROGRAM TERSEBUT.

Cetakan Jun 2009 Bahagian Pendidikan Guru Sektor Pembangunan Profesionalisme Keguruan Kementerian Pelajaran Malaysia

modul 3106.doc

Sulit

modul 3106.doc

Sulit

doc Sulit . mekanik. dan memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu. fotokopi. dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga. rohani. progresif.Falsafah Pendidikan Kebangsaan Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. berketrampilan. sama ada secara elektronik. rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Pengarah Bahagian Pendidikan Guru. masyarakat. demokratik. tidak dibenarkan sesiapa mengeluarkan atau mengulang mana-mana bahagian artikel. emosi. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Kecuali untuk tujuan pendidikan yang tidak ada kepentingan komersial. ilustrasi dan kandungan buku ini dalam apa-apa juga bentuk dan dengan apa-apa cara pun. Kementerian Pelajaran Malaysia. berpandangan progresif dan saintifik. modul 3106. berakhlak mulia. dan berdisiplin. bertanggungjawab. Cetakan Pertama 2009 Kementerian Pelajaran Malaysia Hak cipta terpelihara. menjamin perkembangan individu. bersedia menjunjung aspirasi negara serta menyanjung warisan kebudayaan negara. dan negara Falsafah Pendidikan Guru Guru yang berpekerti mulia.

1 3.5 Jenis-jenis kelim Aktiviti Bibliografi Tajuk 2 Belah 18 19 19 19 20 20 20 20 21 26 30 .32 32 33 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 2.2 Kegunaan Kelim 1.7 Belah Berkun Aktiviti Bibliogrfi Tajuk 3 Kancing 34 34 34 34 35 35 35 36 36 .3 Pemilihan Kelim 1.4 Pemilihan belah 2.41 41 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 3.5 Belah Kelepet Sama lebar 2.5 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memimih Kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing Butang Aktiviti Bibliografi 42 modul 3106.1 Definisi Belah 2.2 3.2 Jenis-jenis Belah 2.6 Belah Berzip 2.3 Fungsi Belah 2.4 Peraturan am menjahit kelim 1.4 3.3 3.doc Sulit .Kandungan Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Guru Kata Alu-aluan Panduan Pembelajaran Pengenalan Agihan Tajuk Muka surat i i ii iii v vii 1 1 1 1 2 2 2 2 3 .15 16 17 Tajuk 1 Kelim Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 1 Definisi kelim 1.

1 Definisi Kolar Lurus 7.3 Langkah-langkah menjahit lengan padanan rata 5.1 Definisi Penghilangan Gelembung 4.1 Definisi Penyudah tepi 6.4 Perkara-perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus 7.Tajuk 4 Penghilangan Gelambung 43 43 44 44 44 45 45 45-56 56 57 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 4.3 Jenis-jenis penyudah tepi Aktiviti Bibliografi Tajuk 7 Garis Leher Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 7.3 Ciri-ciri Kolar lurus 7.4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan Aktiviti Bibliografi 58 59 59 60 60 60 63-64 64 65 Tajuk 6 Penyudah Tepi 66 66 66 66 68 68 68-77 78-79 80 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 6.2 Tujuan menghilangkan gelembung 4.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi 6.89 90 91 modul 3106.2 Kegunaan Kolar 7.2 Fungsi Lengan 5.3 Jenis-jenis Penghilangan gelembung 4.1 Definisi Lengan 5.4 Jenis-jenis penghilangan gelembung Aktiviti Bibliografi Tajuk 5 Lengan Padanan Rata 58 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 5.doc Sulit .5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus Aktiviti Bibliografi 81 81 81 81 82 82 82 82 83.

Anda perlu memahami corak dan gaya pembelajaran anda. Ada di antara latihan ini mempunyai cadangan jawapan. Anda mungkin kembali semula untuk belajar secara formal selepas beberapa tahun meninggalkannya. Latihan-latihan disediakan dalam setiap tajuk untuk membantu anda mengingat semula apa yang anda telah pelajari atau membuatkan anda memikirkan tentang apa yang anda telah baca. Anda juga mungkin tidak biasa dengan mod pembelajaran arah kendiri ini. Modul ini memberi peluang kepada anda untuk menguruskan corak pembelajaran. tutor atau rakan anda melalui email jika terdapat masalah berhubung dengan modul ini. Bagi latihan-latihan yang tiada mempunyai cadangan jawapan adalah lebih membantu jika anda berbincang dengan orang lain seperti rakan anda atau menyediakan sesuatu nota untuk dibincangkan semasa sesi tutorial. modul 3106.doc Sulit . Walau bagaimanapun. Anda juga diperlukan untuk menduduki peperiksaan bertulis pada akhir kursus. Lampiran A menerangkan kepada anda makna-makna ikon tersebut. Jangka masa untuk melalui sesuatu tajuk bergantung kepada gaya pembelajaran dan sasaran pembelajaran kendiri anda. Memohon bantuan apabila diperlukan hendaklah dipertimbangkan sebagai peluang baru untuk pembelajaran dan ia bukannya tanda kelemahan diri.PANDUAN PELAJAR Modul ini disediakan untuk membantu anda menguruskan pembelajaran anda agar anda boleh belajar dengan lebih berkesan. Tiada kuliah atau tutorial diadakan untuk tajuk-tajuk dalam modul ini. Adalah lebih berkesan jika anda menentukan sasaran pembelajaran kendiri dan aras pencapaian anda. anda boleh berbincang dengan pensyarah. Tarikh dan masa peperiksaan akan diberitahu apabila anda mendaftar. Modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka dalam bilik kuliah. Pembelajaran arah kendiri memerlukan anda membuat keputusan tentang pembelajaran anda. Anda akan mendapati bahawa ikon digunakan untuk menarik perhatian anda agar pada sekali imbas anda akan tahu apa yang harus dibuat. dan masa anda. Dengan cara begini anda akan dapat melalui kursus ini dengan mudah. Modul ini ditulis dalam susunan tajuk. sumber-sumber pembelajaran. Peperiksaan bertulis ini akan dilaksanakan di tempat yang akan dikenal pasti.

modul 3106.doc Sulit . 3. 2. Semak dan ulangkaji pembacaan anda. Cari kawan yang boleh membantu pembelajaran anda. 6. Rujuk sumber-sumber lain daripada apa yang telah diberikan kepada anda. 7. Luangkan sebanyak masa yang mungkin untuk tugasan tanpa mengira sasaran pembelajaran anda. Setelah membaca modul ini teruskan membaca buku-buku dan bahan-bahan rujukan lain yang dicadangkan. Mulakan dengan sistem fail agar anda tahu di mana anda menyimpan bahanbahan yang bermakna. 5. Peruntukkan satu masa setiap hari untuk memulakan dan mengakhiri pembelajaran anda. Buat perkara yang sama apabila anda pergi ke perpustakaan. Ambil masa untuk memahami pembacaan anda. Patuhi waktu yang diperuntukkan itu. 4. 1. Cari sudut pembelajaran yang sunyi agar anda boleh meletakkan buku dan diri anda untuk belajar.Tip untuk membantu anda melalui kursus ini. Teliti maklumat yang diterima.

Penyudah tepi dan Garis leher. Ia meliputi tajuk-tajuk. Rangka Isi Pelajaran: Modul ini terbahagi kepada Tujuh.doc Sulit . Kelim. modul 3106. Kancing.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Pengenalan : Modul ini memberi penekanan kepada tajuk-tajuk dalam Kursus RBT 3106 Reka bentuk pakaian. Tajuk 1: Tajuk 2: Tajuk 3: Tajuk 4: Tajuk 5: Tajuk 6 : Tajuk 7 : Kelim Belah Kancing Penghilangan Gelembung Lengan Padanan Rata Penyudah Tepi Garis leher. Penghilangan Gelembung. Belah. Lengan padanan rata.

lisu bertentang dan lisu pemadan. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit. cara meyudahkan hujung lengan. Tajuk 6 : Menjelaskan tentang definisi penyudah tepi. jenis. faktor pemilihan belah. modul 3106. jenis-jenis penyudah tepi. Tajuk 3: Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. Tajuk 2:. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Tajuk 4: Menjelaskan definisi penghilangan gelembung. mengenalpasti pemilihan penyudah tepi.jenis belah dan cara menjahit belah. kegunaan kelim. . Membincangkan tujuan membuat belah pada pakaian mengenai fungsi belah. pemilihan kelim.doc Sulit . lisu beriring.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. lisu terbalik. mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan.Tajuk 1: Menjelaskan definisi kelim. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim. Tajuk 7 : Menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. cara-cara memilih kancing. peraturan am menjahit kelim. Tajuk 5: Membincangkan tentang lengan padanan rata. bagaimana menyediakan lengan.jenis-jenis kancing.

Membuat pakaian (Amali) 1.doc Sulit . Membuat pakaian (Amali) 1. Mereka cipta stail pakaian 2. Pengenalan 2. Pengajaran mikro 1. (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Proses jahitan (Teori) 1. Proses jahitan 2. Proses jahitan 2. Seni reka pakaian 2. Proses jahitan 2. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Pengajaran mikro 1. Kajian fabrik (Amali) 2. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Kajian Fabrik (Teori) 1. Rekod Kerja 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Proses jahitan 2. Penerapan unsur pedagogi 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Membuat pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Membuat pakaian (Teori) 2.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka. Membuat pakaian (Amali) 1. Penerapan unsur pedagogi 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Pengajaran mikro JUMLAH Jam Interaksi (Seminggu) 4 4 Catatan M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60 jam modul 3106. Membuat pakaian (Amali) 1.

Membuat pakaian (Teori) 2.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka. Pengenalan 2. Pengajaran mikro JUMLAH Modul Teori dan Amali 4 4 Jumlah 4 4 M3 M4 M5 4 2 2 2 2 4 4 4 M6 2 2 4 M7 2 2 4 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 1 1 1 2 1 1 3 3 3 4 2 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 15 jam 45 jam 60 jam modul 3106. Belah. 1. Penerapan unsur pedagogi 2. Kajian Fabrik (Teori) 1. Membuat pakaian (Teori) 2. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Pengajaran mikro Rujuk Modul 1. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Kajian fabrik (Amali) 2. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1. Rekod Kerja 1. Merekacipta stail pakaian 2.Proses jahitan Penghilangan Gelembung(Teori) 2. Seni reka pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Amali) 1. (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Penyudah Tepi dan kancing.Penyediaan sample Penghilangan Gelembung (Amali) 1. Membuat pakaian (Amali) 1.Penyediaan sample jahitan Lengan dan Garis (kolar lurus) Amali) 1.Penyediaan sample proses jahitan (Amali). Penerapan unsur pedagogi 2. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 2. Kelim. Proses jahitan 2. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1. Pengajaran mikro 1. Mereka cipta stail pakaian 2. Rekod Kerja 2.doc Sulit .Penyudah Tepi dan Kancing 1. Belah. Menjahit Kelim. Proses jahitan Lengan dan Garis Leher(kolar lurus) 2. Proses jahitan (Teori).

T.D G.B L.H G.Huruf-huruf Ringkas Pada Pola cm mm S.T.P G.H Sentimeter Millimeter Sebelah Luar Sebelah Dalam Garisan Pemadan Garisan Tengah Hadapan.doc Sulit . Garisan ini hendaklah diletakkan pada lipatan kain supaya mendapat sekeping pakaian yang besar tanpa sambungannya pada G.T. (satu garisan di pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada hadapan skirt atau baju) Garisan Tengah Belakang (satu garisan ini menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian. pada belakang skirt atau baju) Lipatan Tengah Hadapan (satu garisan yang menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada bahagian hadapan baju atau skirt.L L.T.B Simbol-simbol pada dasar pola Tanda Pola Ira lurus Nama Garisan Pemadan Tanda Imbangan atau notch Tanda lipatan Lisu Pemadan modul 3106.T.H) Garisan Lipatan Lipatan Tengah Belakang G.L S.

pelajar dapat: 1. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis kelim Kerangka Konsep Tajuk 1 Definisi Kelim Kegunaan Kelim Pemilihan Kelim Peraturan Am untuk menjahit Kelim Jenis-jenis Kelim . Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. 3. Menyenaraikan kebaikan dan keburukan setiap kelim. Menyatakan maksud ’Kelim’ Mengenalpasti pemilihan kelim. peraturan am menjahit kelim. Mengenalpasti jenis-jenis kelim. 2.Kelim belah kangkung . Menyenaraikan peraturan am menjahit kelim.Kelim papan mesin . kegunaan kelim.Kelim lipat tindih Cara-cara menjahit kelim modul 3106. pemilihan kelim. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim.doc Sulit . 5.Kelim betawi . 4. 6.Kelim papan tangan .TAJUK 1 KELIM SINOPSIS Menjelaskan definisi kelim.

1.1

Definisi Kelim Kelim ialah cara menyambungkan/mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik. Ia juga digunakan untuk memberi bentuk dan stail pada pakaian.

1.2

Kegunaan Kelim 1.2 1 1.2.2 1.2.3 1.2 4 Untuk menyambungkan dua atau lebih kepingan fabrik. Untuk mengukuh dan mengemaskan tepi fabrik Untuk memberi bentuk pada pakaian supaya lebih padan Untuk perhiasan.

1.3

Pemilihan Kelim Pemilihan Kelim yang dibuat bergantung kepada: 1.3.1 Jenis fabrik - Kelim yang hendak dijahit mestilah sesuai dengan jenis fabrik. Contohnya fabrik yang mudah berbulu, nipis dan halus sesuai dijahit dengan Kelim Betawi. 1.3.2 Jenis pakaian - Pakaian yang kerap dipakai dan selalu didobi memerlukan kelim yang lebih kukuh.Contohnya pakaian kanan-kanak. Selain daripada itu kelim papan mesin sesuai untuk jean tetapi tidak seduai untuk gaun fabrik kapas. 1.3.3 Gaya dan kedudukan kelim – Sesuaikan jenis kelim dengan kedudukan kelim pada pakaian. Contohnya Kelim Betawi sesuai dijahit pada rusuk skirt atau blaus yang lurus tetapi tidak sesuai dan sukar untuk dijahit pada kelim yang melengkung.

Kelim yang rata hendaklah dijahit pada pakaian dalam dan kelim yang lebih teguh, hendaklah dijahit pada pakaian yang selalu di dobi.

1.4

Peraturan Am untuk menjahit Kelim.
Pilih kelim yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit supaya ia

1.4.1
tahan

lasak. 1.4.2 Sebaik-baiknya gunakan hanya satu jenis kelim pada seluruh pakaian yang dijahit. 1.4.3 Basi kelim mestilah sama lebar dan cukup di seluruh pakaian semasa memotong fabrik mengikut jenis pakaian dan jenis fabrik yang digunakannya. 1.4.4 Kelim hendaklah dijahit dengan baik dan tepat pada garis pemadan untuk menjaga bentuk dan rupa yang elok.
modul 3106.doc Sulit

1.4.4 Tegangan jahitan mesin mestilah betul untuk mengelakkan kelim daripada berkedut. 1.4.5 Kelim hendaklah ditekan dengan baik supaya kelihatan kemas di sebelah luar dan dalam pakaian. 1.4.6 Ia mestilah rata supaya mudah didobi dan kukuh supaya tahan lasak 1.4.8 Lebar kelim mestilah sekata disepanjang pakaian 1.4.9 Gunting (snip) semua kelim yang berbentuk melengkung sebelum ia ditekan buka. 1.4.10 Kemaskan kelim selepas dijahit dan susupkan semua benang.

Latihan 1.1 1.1.1. Berikan Definisi Kelim 1.1.2. Senaraikan kegunaan Kelim

1.5 Jenis-jenis Kelim
1.5.1 Kelim belah kangkung 1.5.2 Kelim betawi. Kelim yang dijahit pada sebelah dalam (S.D) dan tidak kelihatan pada sebelah luar (S.L)

1.5.3 Kelim papan mesin. 1.5.4 Kelim papan tangan 1.5.5 Kelim lipat tindih. Kelim yang dijahit pada sebelah Luar (S.L) dan jahitannya boleh dilihat pada sebelah luar (S.L)

Kelim betawi

Kelim belah Kangkung

Jenis-Jenis Kelim

Kelim papan mesin Kelim papan tangan

Kelim lipat tindih

modul 3106.doc

Sulit

1.5.1 Kelim belah kangkung: Kelim ini rata dan tidak tebal. Ia dijahit dengan satu baris jahitan di sebelah dalam (S.D) pakaian/fabrik. Kelim belah kangkung ini mudah dibuat dan ia sesuai untuk semua jenis pakaian dan fabrik. Apabila kelim ini dibuka dan ditekan dengan seterika ia tidak boleh nampak di sebelah luar. Lebar siap kelim ini ialah di antara 2 cm hingga 2.5 cm. Kelim belah kangkung ini boleh dikemaskan dengan beberapa cara seperti Jahit lilit ubi, jahit lilit kemas, jahit insang pari, jahit mesin, jahit zig-zag, menggunakan kedua-dua tepi kain, menggunakan kun dan menggunakan gunting pucuk rebung/zig-zag

1.5.1.1 Proses menjahit Kelim belah kangkung Langkah 1 Temukan fabrik dengan sebelah luar berhadapan Semat dengan peniti dan jelujur Cabut peniti dan jahit mesin di atas garisan pemadan.

Peniti

Rajah 1. 1Proses menjahit Kelim belah kangkung

Langkah 2
Cabut benang jelujur Susup benang jahit mesin yang lebih Kemaskan tepi kelim (contoh jahit mesin/insang pari). Buka kelim dan tekan dengan seterika di sepanjang kelim di sebelah dalam dan luar kelim.

modul 3106.doc

Sulit

5 cm Rajah 1.Kemaskan tepi kelim Kelim di tekan buka Susup benang jahit mesin Jahit mesin Rajah 1.5 cm–2.2 Proses menjahit Kelim belah kangkung Lebar siap kbk Buka Kelim dan tekan dengan seterika 1.3 Proses menjahit Kelim belah kangkung modul 3106.doc Sulit .

1.5.Tujuan mengemaskan tepi kelim belah kangkung ialah untuk mengelakkan tepi fabrik daripada berbulu.2 Proses mengemas Kelim belah kangkung (a) Jahit Insang pari (b) Jahit mesin (c) Menggunting tepinya dengan bentuk pucuk rebung (d) Menggunakan pita serung/kun Rajah 1.3 Kebaikan dan kelemahan Kelim belah kangkung Bil 1 Sifatnya Kelim yang paling Ia rata mudah dijahit dan mudah di dobi.1. 1.doc . Kelim belah kangkung tidak tebal oleh itu ia sesuai untuk kain yang tebal Kelim belah kangkung tidak sesuai untuk kain yang jarang kerana kelim boleh dilihat pada sebelah luar pakaian.5. . Ia terdiri daripada sebaris jahitan pada sebelah dalam pakaian Lebar siap Kelim belah kangkung 2 cm hingga 2.1.Kelim Belah Kangkung yang melengkung hendaklah di gunting supaya kelim rata dan bahagian yang digunting dikemaskan dengan jahit insang pari untuk mengelakkan tepinya berbulu.5 cm Kebaikan Kelemahan Kelim mestilah ditekan setiap kali selepas didobi 2 Jahitannya tidak Tidak begitu kukuh kelihatan di sebelah kerana mempunyai luar pakain sebaris jahitan sahaja.4 Mengemas kelim belah kangkung . Sulit 3 modul 3106.

Gunting basi jahitan hingga tinggal 3 mm dari jahitan mesin. Kelim betawi ini bergelembung.D fabrik itu bersama-sama dengan garis pemadannya supaya sepadan.Latihan 1. Berikan dua kebaikan dan dua kelemahan kelim belah kangkung 1. 1. Kelim ini terdiri daripada dua baris mata jahitan.2 Kelim betawi. Kelim betawi ini teguh dan dikemaskan sendiri kerana tepi-tepi kelepet yang tidak berjahit itu adalah terkandung di dalamnya. Kelim betawi ialah kelim yang tidak nampak nyata dan ia juga dikenali sebagai kelim dalam kelim. Namakan lima jenis pengemasan yang dibuat pada kelim belah kelim belah kangkung 2.5.2.5. modul 3106.5 Proses menjahit kelim betawi Langkah 2 Jahit mesin sejauh 6 mm daripada garisan pemadan Gunting basi kelim sehingga lebarnya 3 mm Jahitan mesin kira-kira 4 mm dari garisan pemadan pada basi jahitan.2 1.1 Proses menjahit kelim betawi Langkah 1 Temukan S.doc Sulit . Lebarnya kelim betawi yang telah siap ialah 6 mm atau kurang daripada 6 mm bagi fabrik yang nipis dan halus. Ia sesuai bagi kebanyakan kain terutama kain yang berbulu. Semat dan jelujur 6 mm atas garis pemadan. Cabut peniti Jelujur Garisan pemadan peniti 6 mm Rajah 1.

6mm/kurang Garisan Pemadan Jahit mesin S. Cabut peniti dan jahit mesin di garisan pemadan.doc Sulit . semat dan jelujur.L fabrik. fabrik Proses menjahit Rajah 1.8 Proses menjahit kelim betawi modul 3106.7 Kelim betawi Langkah 4 Susup benang jahitan mesin Tekan kelim ke bahagian belakang pakaian.D.6 Proses menjahit kelim betawi Langkah 3 Terbalikkan kelim ke SD. Temukan S.L Bahagian hadapan benang Jahit mesin Rajah 1. Susup benang jahitan mesin SD Tekan kelim ke bahagian belakang Bahagian belakang S.Jahit mesin Gunting basi kelim 3 mm 6 mm Rajah 1.

D kedua-dua bahagian sebelah dalam fabrik semat dan jelujur . blaus.Temukan S.2. akan terdapat satu barisan jahitan mesin sahaja di sebelah luar. seluar pendek dan pijama. Mudah didobi Kelim ini agak tebal dan dan tahan lasak tidak sesuai bagi fabrik yang tebal Ia terkemas dengan Kelim terdiri daripada sendiri beberapa lipatan dan oleh itu mangambil masa yang lama untuk mengeringkannya 2 3 Sesuai bagi Jahitannya tidak Sukar untuk diubah kebanyakan fabrik kelihatan pada atau dipinda kerana terutamanya bagi sebelah luar pakaian. Kelim papan mesin boleh disudahkan atau dikemaskan di kedua-dua belah iaitu sebelah dalam atau sebelah luar Jika ia dibuat di sebelah luar fabrik.2 Kebaikan dan kelemahan kelim betawi Bil 1 Sifatnya Terdiri daripada dua baris mata jahitan dan dikenali kelim dalam kelim Lebar siap kelim betawi 6 mm atau kurang bagi fabrik yang halus Kebaikan Kelemahan Teguh. basi kelim sangat kecil fabrik yang berbulu Kesilapan yang mungkin berlaku semasa menjahit kelim betawi .1.5. modul 3106.1 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 1 .5.Cabut benang jelujur dan susup benang jahit mesin yang lebih.doc Sulit . 1.Cabut peniti dan jahit mesin mesin di garis pemadan. jeans. seluar.Tepi kelim berbulu atau benang fabrik kelihatan pada sebelah luar Tepi kelim beralur pada sebelah dalam Fabrik tertarik atau berkedut pada bahagian belakang kelim 1.5. tetapi kalau dibuat di sebelah dalam fabrik. kemeja.3 Kelim papan Mesin Kelim papan mesin ialah kelim yang dijahit dua kali. Kelim papan mesin mudah didobi dan sesuai dijahit pada skirt. akan terdapat dua barisan jahitan mesin di sebelah luar. .3. Ia kukuh kerana dijahit dengan dua garisan jahit mesin.

peniti Jelujur SL SD Rajah 1. Gunting basi kelim bahagian belakang hingga tinggal kira-kira 5mm – 6 mm. 10 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 3 . 9 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 2 Buka dan tekan kelim supaya rata.2 cm gunting 10 – 12 mm 5.Lipatkan basi kelim bahagian hadapan membalut basi kelim bahagian belakang. modul 3106.6 mm Bahagian belakang Bahagian hadapan SL Rajah 1. Gunting basi kelim bahagian hadapan hingga tinggal kira-kira 10 mm– 2 mm/1.doc Sulit .

modul 3106.mudah didobi dan kemas kerana semua tepi fabrik terkemas di dalam Tidak sesuai bagi fabrik yang jarang kerana basi kelim boleh dilihat di sebelah luar fabrik. Benang jahit mesin lebar lipatan 6mm/ kurang bergantung kepada jenis fabrik Bahagian belakang Lipat basi kelim SL hadapan membalut basi kelim belakang kurang bergantung kepada jenis fabrik Rajah 1. . Jahit mesin ditepi lipatan kelim supaya selari dengan baris jahitan mesin yang pertama. tepi fabrik terkemas di basi kelim sangat dalam sempit 1.3.L fabrik akan terdapat dua baris jahitan di S. 11 Proses menjahit Kelim papan mesin 1. 2 Boleh dijahit pada sebelah luar dan sebelah dalam pakaian.doc Sulit .L. Jika dibuat di SD fabrik akan terdapat satu baris jahitan di S.L. 3 Lebar kelim yang telah siap ialah Kemas kerana semua Susah diubah sebab 6 mm. Ia digunakan untuk kain yang nipis dan lembut seperti kain sutera.5.4 Kelim papan tangan Kelim papan tangan lebih halus buatannya daripada kelim papan mesin. Biasanya kelim papan tangan ini digunakan pada pakaian bayi dan baju kurung johor.2 Bil 1 Kebaikan dan kelemahan kelim papan mesin Sifatnya Mempunyai dua baris jahitan Kebaikan Kelemahan Kukuh dan tahan lasak Ia agak tebal dan kerana dibuat dengan lambat kering dua baris jahitan Rata.5.- Semat dan jelujur jika perlu.Jika dijahit di S.

4.4.Jahit sembat tepi yang berlipat ke bahagian belakang pakaian.5. .Lipat. semat dan jelujur basi kelim hadapan ke atas bahagian belakang.1. modul 3106.Tekan kelim ke arah belakang baju .Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik berhadapan.doc Sulit . jelujur kasar dan jahit mesin di atas garisan pemadan.2cm. semat.5. . Lebar kelim biasanya berukuran kurang dari 3mm 1. Jahit Sembat Rajah 1. Ia terkemas sendiri rata dan kemas tetapi tidak sekukuh kelim papan mesin Mengambil masa yang lama untuk menjahit dan jahitan sembat kelihatan disebalah luar pakaian.Cabut jelujur kasar dan tekan kelim yang telah siap dengan kemas.1 Proses menjahit kelim papan tangan Langkah-langkah menjahit Kelim papan tangan .Gunting basi kelim pada bahagian belakang sehingga 6 mm ( ¼”) dan bahagian hadapan sehingga 1. . . cabut jahitan jelujur kasar. 11 Proses menjahit Kelim papan tangan Kelim papan tangan biasanya dijahit pada baju kurung johor Kelim yang dibuat pada baju tersebut lebih kecil dari kelim papan tangan biasa.2 Kebaikan dan kelemahan kelim papan tangan Bil 1 Sifatnya Kebaikan Sama seperti kelim papan Rata kemas mesin tetapi ia dijahit pada mudah didobi sebelah dalam fabrik dengan jahitan tangan Kelemahan dan Kelim ini tidak sesuai untuk kain yang tebal 2 Kelim papan tangan sempit.

5. blaus dan baju ibu mengandung.1.doc Sulit . - Bahu mendatang Garisan Tengah Hadapan (GTH) S. Selalunya kelim lipat tindih digunakan untuk melekat atau mencantumkan bahagian atau kepingan-kepingan baju dan skirt. bahu mendatang. Kelim lipat tindih ini sesuai untuk baju kanak-kanak.12 Proses menjahit Kelim lipat tindih modul 3106. skirt mendatang.1 Proses menjahit Kelim lipat tindih Langkah 1 Sediakan bahagian atas pakaian. Jahit jelujur di garisan pemadan.D Rajah 1. Kelim ini kukuh kerana ia dijahit melalui tiga lapisan fabrik. pijama. Tandakan Garisan tengah hadapan(GTH) dengan jahitan jelujur pada bahagian atas pakaian atau bahu mendatang.5.5. ben-ben dan ropol-ropol. Kelim ini dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain.5 Kelim lipat tindih Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang biasa digunakan untuk menjahit bahagian dalam dan luar pakaian. Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pada pakaian. 3.

Langkah 2 Sediakan bahagian bawah pakaian atau skirt - - Tandakan garisan pemadan Kedutkan 3 mm ke atas garisan pemadan dan 3 mm ke bawah g.L Jelujur dan Jahit mesin Garisan tengah Bahagian Bawah Garisan tengah Sebelah Rajah 1 14 Proses menjahit kelim lipat tindih modul 3106.doc Sulit . Bahu mendatang S. pemadan. GP ---------------------------------------- kedut ------------------------------------- Sebelah Luar Garisan tengah Rajah 1.13 Proses menjahit kelim lipat tindih Langkah 3 Melekatkan bahagian atas pada bahagian bawah pakaian Letak bahu mendatang di atas bahagian bawah Temukan garisan tengan atas dengan garisan tengah bawah Temukan garisan pemadan bahu mendatang dengan garisan pemadan bahagian bawah pakaian Jelujur dan jahit mesin dan cabut benang jelujur.

Jelujur dan jahit sembat pada tiap-tiap mata jahitan mesin.9 mm Bahagian rata membalut bahagian yang berkedut atau buat balutan sendiri.5 mm – 1.mm Jelujur sembat dan pada tiap. Tanggalkan benang jelujur. 15 Proses menjahit Kelim lipat tindih _____________________________________ Cara 2 Gunting basi kelim dari bahagian bawah pakaian hingga tinggal kurang dari 6 mm Gunting basi kelim bahu mendatang hingga tinggal 1.Langkah 4 Mengemas Kelim lipat tindih Cara 1 Gunting basi kelim hingga tinggal 6 mm dan kemaskan dengan jahitan insang pari. Sebelah dalam Jahit insang pari 6 mm Bahu mendatang Sebelah dalam Rajah 1.doc Sulit . sebelah dalam Bahu mendatang 6.tiap mata Sebelah dalam Bahagian Bawah jahitan mesin Rajah 1. 16 Proses mengemas Kelim lipat tindih modul 3106.

doc Sulit .5.1.2 Bil 1 KEBAIKAN DAN KELEMAHAN KELIM LIPAT TINDIH Sifatnya Kebaikan Kelemahan Kelim ini tidak sesuai pada fabrik yang tebal kerana terdiri daripada satu bahagian yang bergelembung dan kelim ini dijahit melalui tiga lapisan fabrik Selalunya Kelim lipat Kukuh kerana dijahit tindih ini digunakan untuk menerusi tiga lapisan mencantum satu fabrik bahagian pakaian yang rata pada bahagian pakaian yang bergelembung.5. 2 Ia juga dikenali sebagai Kelim ini rata kelim tampal mudah didobi dan Tidak sesuai pada fabrik yang jarang kerana basi kelimnya kelihatan di sebelah luar pakaian 3 Jahitannya dibuat pada Sangat sesuai untuk sebelah luar pakaian mencantum bahagian yang melengkung. cekung atau pada bentuk yang susah dijahit dengan kelimkelim yang lain modul 3106.

.. ia mempunyai dua baris jahitan mesin C.. Kemeja sutera B............. basi kelim menghadap ke arah belakang pakaian Kelim betawi mempunyai . 2 Kebaikan 1 2 1 2 Kelemahan modul 3106..... 4... garis pinggang mendatang 2... Ikatan pinggang B.. Ia mudah didobi dan mudah dikeringkan D... A...... dua B.. 5. 3.... Blaus daripada kain rayon D.doc Sulit .... tiga C empat D lima Kelim lipat tindih boleh digunakan pada bahagian-bahagian pakaian kecuali . sekata dan tebal C... kukuh dan tebal D....lapisan fabrik A. Senarai kebaikan dan kelemahan kelim-kelim dibawah. kemas dan nipis B.... Ia mengemaskan basi kelim sendiri B... lubang lengan C.. A..UJIAN 1 1.... Skirt daripada kain kapas C....... 3... A. 5...... Apakah kegunaan kelim? Apakah peraturan am yang perlu anda ikuti untuk menjahit kelim? Berikan bagaimana kamu menyedia dan menjahit kelim betawi? Bincangkan bagaimana kelim papan mesin dan kelim papan tangan dibuat...:Kelim Kelim belah Kangkung 1 2 Kelim papan Mesin ... 4... kukuh dan tahan lasak Kelim papan mesin kukuh kerana.... garis bahu mandatang D...... Baju tidur daripada kain nailon Pakaian yang kerap didobi hendaklah mempunyai kelim yang .. Kelim belah kangkung paling sesuai untuk ......... A.... 2. Ujian 2 1.

TAJUK 2 BELAH Belah lapik kain Belah selari Slit Berlapik Belah Slit Berlapik Belah lapik kain selari modul 3106.doc Sulit .

7. belah berzip dan belah berkun Memahami dan berkebolehan membuat belah-belah yang terdapat dalam tajuk Kerangka Konsep Tajuk 2 Belah Definisi Belah Jenis-jenis belah menjahit belah Fungsi Belah Pilihan Belah Cara modul 3106. 8. Menyatakan definisi dan fungsi belah Mengenalpasti pemilihan belah.jenis belah dan cara menjahit belah. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis belah Membezakan belah kelepet sama lebar. jenis. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. 9.SINOPSIS Belah di buat pada pakaian bertujuan untuk memudahkan seseorang memakai dan menanggalkan pakaian.doc Sulit . 11. Mengenalpasti jenis-jenis belah. Dalam tajuk belah akan dijelaskan mengenai fungsi belah. pelajar dapat: 6. 10. ini. faktor pemilihan belah.

2.4 sebagai fesyen Fesyen pakaian di mampelbagai jenis belah yang digunakan pakaian .4 menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pemakai dan memudahkan pergerakan dan mengekalkan ciri traditional menjadi perhiasan Pilihan belah bergantung kepada: 2.3.Baju Melayu Cekak Musang.Panjangnya mestilah sesuai dengan tujuan belah dibuat. di rusuk dan di lengan mengikut fesyen sesuatu pakaian itu.1 pengguna 2.2. Pada fabrik nipis. pemilihan belahnya adalah terhad.3 Fungsi Belah 2.4.1 Jenis pakaian yang hendak dibuat misalnya kemeja atau seluar 2.2.3 Kedudukan belah     Garis tengah hadapan atau garis tengah belakang blaus dan skirt Garis tengah hadapan atau di rusuk kiri skirt atau slek Bahagian belakang pergelangan lengan atau kelim lengan Hujung seluar. .2 Jenia-jenis Belah 2.3.2. Belah boleh dibuat di garis leher.4.3 Belah lapik kain selari 2. 2.1 Belah kelepet sama lebar 2.2.2 Belah slit berlapik 2. Semua jenis belah sesuai pada fabrik sederhana dan tebal.4.5 Belah berplaket 2.2. 2.2 Jenis fabrik mempengruhi pemilihan belah pada pakaian.2.1 Definisi Belah Belah ialah satu proses jahitan yang terdapat di pakaian dan artikel untuk memudahkan dipakai atau ditanggalkan.3.4 Belah berkun 2. di pinggang.doc Sulit .3 2.6 Belah berzip 2.2 2.Belah slit berlapik.4.Belah berplaket. chongsam dan samfoo 2. Baju Kurung modul 3106.Baju Melayu Teluk Belanga.

1 Langkah-langkah cara menjahit belah kelepet sama lebar CARA 1 Langkah 1 Tandakan GTH dan GL di fabrik Lebar antara GTH dan GL ialah 1. kemeja. Ia digunakan pada blaus.3 Ia boleh dibuat sepanjang seluruh belakang atau hadapan pakaian.5 cm ruang butang 3 mm Rajah 2. kot.5.2 Kain untuk belah diambil daripada pakaian itu sendiri dan dilipatkan ke SD pada garis lipatan. pakaian kanak-kanak.L G H T G L 3 cm – 4 cm 1.5.5cm hingga 2. Belah kelepet sama lebar adalah mudah dibuat dan sangat kukuh.5.5.5. 2.5. 2. pijama. 2.5 Belah Kelepet sama lebar 2. 2.doc Sulit . butang dan gelungan atau pita.5.1 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Lipat 3 mm dan jahit mesin di sepanjangnya atau jahit tepi modul 3106.. 2.5 cm – 2.Belah hadapan sembunyi kancing. Pengancing yang digunakan adalah butang dan rumah butang atau butang katup. sarung kusyen dan sarung bantal.4.Baju Takwa 2.1.5 cm Lebar lapik belah ialah 3 cm hingga 4 cm Lebar lipatan pertama 3 mm S .

doc Sulit .3 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3.4 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106. Jahit dengan jahitan mesin dari lipatan hingga ke GTH. cabut peniti dan tekan dengan seterika. Rajah 2. Langkah 2 Lipat pada bahagian GL ke S. Snip basi jahitan seperti dalam gambarajah Rajah 2.(edging) Atau gunakan tepi fabrik . Jelujur.L pakaian dan semat dengan jarum peniti.

5 cm Ruang butang 3 mm G L 3cm – 4 cm Rajah 2.6 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106. pakaian.Langkah 4 -. Ruang butang di g Leher setelah di balikan ke SL Balikkan lapik ke SD pakaian Rajah 2.doc Sulit .5 cm .2. Balikkan lapik ke S.5 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 2 Langkah 1 . Tandakan GTH dan GL pakaian.(sama seperti Rajah 1 Cara 1) SL G T H 1.D.

Jahit dengan jahitan mesin pada kiri dan kanan kelepet supaya jarak antara keduanya adalah 3 cm.Lipat GL ke SD dan semat dengan jarum peniti .8 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 2 Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin/jahit tepi/menggunakan tepi kain saja modul 3106.7 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 3 Langkah 1 Tandakan garisan tengah hadapan dan garisan lipatan baju Lapik G G Bahagian Hadapan L T Baju H Rajah 2. Rajah 2.Langkah 2 .doc Sulit .

Lipat lapik ke SL mengikut garisan lipatan .Gunting basi lipatan dan snipkan sepanjang lengkung leher GTB Snip G. mesin di garis leher .doc Balikkan lapik ke SD pakaian Tetapkan lapik pada pakaian dengan silang pangkah berkumpul Sulit .10 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 modul 3106.Jelujur dan j.Kelim Bahu SD GTH jelujur d j mesin GTH Garisan lipatan Badan Hadapan Rajah 2.9 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 . lipatan GTH Kelepet belah Rajah 2.

sampul kusyen. 23 cm – 30 cm ( 9 – 12 inci ) untuk belah rusuk.1 Cara-cara memilih zip 2.6.belakang gaun.Zip yang dibuat daripada nilon adalah lebih sesuai untuk fabrik-fabrik nipis kerana ia ringan dan tidak tebal. 2. jaket dan dirusuk baju chongsam.6.1 Pilih zip yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit. dan perhentiannya adalah kukuh dan kuat. seluar dan artikel rumahtangga seperti sarung bantal.5 cm – 20 cm ( 7 – 8 inci ) untuk skirt. 2. .6. terdapat pelbagai warna.6 Belah Berzip Sejenis pengacing belah Belah berzip senang dipasang. 45 cm – 55 cm ( 16 – 20 inci ) untuk belah di tengah hadapan atau .11 Proses menjahit belah kelepet sama lebar 2.4 Gunakan zip yang cukup panjang untuk belah yang hendak dibuat. 17.6. 2.Zip yang dibuat daripada logam bergigi kasar dan tidak sesuai untuk kainkain tebal atau kain kelengkapan rumahtangga yang berat.doc Sulit . sepatu.6.6. sembat Silang pangkah berkumpul Rajah 2. tidak kelihatan di sebelah luar dan tahan lama Zip senang dikancingkan.beg dan lain-lain lagi. skirt. 2.3 Periksa zip untuk menentukan bahawa ia boleh dibuka dan ditutup dengan senang. seluar dan sarung. . . panjang dan berat fabriknya. 2.Selalunya zip digunakan pada blaus.2 Beli zip yang bermutu dan warnanya padan dengan kain.Kelim Bahu j.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memasang zip modul 3106. sarung kusyen . gaun.

Sematkan dengan peniti untuk menanda pangkal belah.2.2 5 Kukuhkan pangkal belah berzip dengan jahit ulat-ulat.Rapatkan dengan jahit lilit ubi modul 3106.6.2.6.2 cm hingga 2 cm 2.6.3 Bahagian atas zip hendaklah terletak: . Tekan buka kelim.2 cm daripada garis pemadan untuk belah di leher belakang pakaian. Hujung atas belah selalunya akan dijahitkan dengan butang cangkuk dan matanya. 2.2. Sediakan pita zip yang sesuai dengan pakaian atau artikel yang hendak dijahit Panjang belah ialah panjang zip + 0. 2.4 Pita zip hendaklah dikekalkan pada basi kelim dengan jahit silang pangkah tompok/berkumpul supaya ia tidak tersangkut pada gigi zip.1 Pastikan lebar belah adalah cukup besar. -1.12 Proses menjahit zip .D. pakaian.Pada garisan pemadan untuk ikatan pinggang skirt atau seluar.Kemaskan bahagian bawah pita zip dengan Insang pari . 2.2. Langkah-langkah memasang zip Langkah 1 Tandakan GTB di S.doc Sulit . Jahit mesin hingga ke pangkal belah.6 cm.6.2.2 Mesinkan zip dengan penekan zip dan susupkan hujung benang untuk mengukuhkannya.6. iaitu lebih daripada 1. Pita Zip Perhentian Zip Penarik zip zip Gigi zip Penolak Perhentian pangkal zip Rajah 2.

G.Pastikan bahagian ini menutup semua gigi zip. .doc Sulit .Sematkan pita zip ke bahagian kiri belah.P bertindih 2mm.Tentukan penahan hujung zip terletak 7mm di bawah garis pemadan sementara penahan pangkal zip terletak di pangkal belah.Bahagian kiri tepi lipatan belah hendaklah . . Jahit jelujur . 7mm di bawah . Sematkan pita zip ke bahagian kanan belah di sebelah dalam belah.13 Proses menjahit zip Langkah 3 - Jelujur di atas lipatan di bahagian kanan zip tanpa menutupi zip itu.Jahit insang Jahit lilit ubi Langkah 2 Menjahit zip pada belah dengan cara tersembunyi.14 Proses modul 3106.3mm tepi lipatan di sebelah kanan. Rajah 2.Jelujur bahagian kiri zip SL Kiri Rajah menjahit zip 2.

p benang jelujur pengkah tegak berku pul hujung j.15 Proses menjahit zip - Tutup zip dan jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah kiri hingga ke pangkal belah kemudian melintang ke kanan dan terus ke bahagian atas di sebelah kanan.doc Sulit .Langkah 4 - Rajah 2. Kukuhkan pangkal belah dengan jahitan ulat-ulat. Cabut atau tanggalkan jelujur. 6 mm hujung g. sil. mesin s jahit ulat-ulat disusup j. Tetapkan kedudukan pita zip di kiri kelim di sebelah dalam pakaian.ang Basi kelim jahit insang pari SL pakaian SD pakaian modul 3106.

pergelangan tangan.doc Sulit . pakaian kanak-kanak dan pakaian dalam.Lipat ke dua tepi ke tengah dan tekan dengan seterika modul 3106.7 Belah Berkun tebal.5 cm ) - .15 Proses memasang zip yang telah siap 2. Langkah-langkah menjahit belah berkun Langkah 1 Tandakan kedudukan belah pada pakaian/GTH Ukur panjang belah yang dikehendaki Tandakan pangkal belah Gunting mengikut panjang belah GP Panjang belah Ira fabrik SL Rajah 2.Rajah 2.lebar pita serung = 2 x lebar siap lapik + 2 basi jahitan . Belah berkun sesuai untuk fabrik nipis dan halus dan fabrik sederhana Biasanya belah ini digunakan pada belahan seperti dileher blaus.16 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 2 Sediakan pita serong pita Rujuk Langkah-langkah menyediakan jalur serong tepat dalam topik 6 atau gunakan serong dagangan yang boleh didapati di kedai-kedai Panjang pita serung = 2 x panjang belah + basi jahitan ( 1 cm – 1. gaun.

18 Proses menjahit belah berkun Langkah 5 modul 3106. (jika perlu jahit mesin sekali lagi pada pangkal belah).Cabut benang jelujur.doc Sulit . Pangkal belah Jahit mesin SL jalur serung Pakaian SD Rajah 2.17 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 4 Halakan jalur serung ke atas dari SL pakaian dan tekan Lipat tepi lapik 2 mm dari GP ke SD dengan lipatannya bertemu dengan jahit mesin di sebelah dalam seperti rajah (a). Jelujur di sepanjang lipatan Tetapkan jelur serong dengan jahit sembat seperti rajah (b). Jalur serung SD Jalur serung SD Jahit sembat Pakaian SD Rajah (a) Rajah (b) Rajah 2.Lalukan jahitan sembat di bawah jahitan mesin.Langkah 3 Temukan SL pakaian dengan SL jalur serong Temukan tepi belah dengan tepi jalur serong Jelujur dan jahit mesin 6mm dari tepi belah.

Nyatakan tiga fungsi belah pada pakaian. 4. Apakah tujuan menjahit ulat-ulat di pangkal belah berkun? modul 3106. SL SD SL pakaian Jahit mesin atau kia Rajah ( c ) Rajah ( d ) Rajah 2.- Pada sebelah dalam kukuhkan pangkal belah dengan mesin atau kia tirus ke bawah seperti rajah ( c) Tekan dengan cermat Jika perlu Jahit ulat-ulat di SL pakaian seperti rajah (d) untuk mengukukuhkan pangkal belah. 2.19 Prosesmenjahit belah berkun .lebar belah berkun yang siap dijahit biasanya selebar 5 – 6 mm . Berikan empat perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit/memasang zip pada pakaian. Terangkan dengan ringkas dan lukiskan gambarajah langkah-langkah membuat belah berzip 3.Belah berkun biasanya di buat di :jahit ulat-ulat bahagian belakang baju kanak-kanak di leher baju wanita 1.doc Sulit .

Butang lubang butang dua/empat . - modul 3106. mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat. butang katup dan cangkuk dan palang mata. sebagai perhiasan. Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Menbezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing Mengetahui perkara-perka yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. Kerangka Konsep Tajuk 3 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memilih kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing Kelim Cara-cara menjahit. 16.Cangkuk dan palang/mata 3.jenis-jenis kancing. 14. 15.Tajuk 3 kancing sinopsis Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. pelajar dapat: 12.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing.doc Sulit . cara-cara memilih kancing. 13. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini.1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian ialah untuk:mengancingkan belah.

.) Gancu 3.1 Jenis kain yang digunakan .4. Pita dan simpul hias.Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skrit daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian.2 Jenis kancing yang nampak Butang dan rumah butang.1 Jenis kancing yang tersembunyi Butang katup Butang cangkuk dan matanya Butang cangkuk dan rumah Butang cangkuk dan rumah cangkuk bersirat.doc Sulit .3.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjehit kancing 3.2 Jenis-jenis kancing Terdapat dua jenis kancing yang utama: 3. 3. 3.3 Cara-cara memilih kancing.2 Jenis belah dan kedudukan kancing . modul 3106.2. 3.Pakaian kanak-kanak biasanya tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanakkanak yang lembut. Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan..3.Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tndih bawah belah.2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit .Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain. Pilihan kancing bergantung kepada: 3. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.2. Reben dan bow zip (sila rujuk bab36:belah pakaian. 3.3. 3.

Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua. modul 3106. Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak. 3.4 pakaian 3.tulang. warna dan bentuk. pakaian kelihatan tidak kemas.5.1 Butang lubang butang dua/empat Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz.4.3. Butang diperbuat daripada plastik. Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan jenis belah untuk pakaian itu dipilih.3 Kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga.4.4.baju tidur dan dalam.4. Jenis dan saiz butang mestilah sesuai dengan rumahnya dan gaya supaya pakaian kelihatan lebih elok.4.belah pakaian daripada berkedut. butang empat dan butang bertangkai i. kayu dan lain-lain lagi.5 pakaian 3. ii.6 semasa 3. logam . .2 kancing 3.belah pakaian itu tidak tertutup rapat. berlubang Butang lubang dua Butang lubang empat Butang bertangkai Butang bertangkai Lubang butang pada pakaian wanita biasanya dijahit di sebelah kanan belahan pakaian. Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: .doc Sulit .

5. Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar.3.kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik.3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang.doc Sulit . Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik. Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumahtangga.2 Butang dan lubang butang Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap.5. 3. Dijahit di atas dua lapisan fabrik Kancing ini teguh . Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.4 Langkah-langkah menjahit lubang butang Langkah 1 Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Tepi belah GTH Langkah 2 - butang Ukuran lubang butang ukuran garispusat butang+ 3mm(1/8 inci ) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang modul 3106.5.kukuhkan sebelah dalamnya dengan sehelai kain pengukuh . Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak 3. Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain . Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas.pita atau reben. Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubah-ubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya.

Tarikkan kedua-dua benag dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum. Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segiempat.Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam Langkah 4 Mulakan menjahit dari hujung segiempat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. Langkah 6 Pusingkan kain supaya sebelah lubang Yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit. Sulit - modul 3106. jahitkan 7 atau 9 mata jahitan lilit kemas. Masukkan jarum di hujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus.Langkah 3 Gunting lubang butang mengikut urat benang .doc . - Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segiempat . Langkah 5 Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat. Tarik benang ke atas sehingga simpul terjadi.masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir.Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. Pada hujung yang bulat . Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segiempat.

3. Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam baju.5.doc Sulit .1 – Rajah 3.Langkah 8 Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segiempat.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang . Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.8 Rajah 3.5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 modul 3106.

- Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti. Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik.15 3. - Rajah 3.5.- Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang.10 – Rajah 3. Ulang jahitan/teruskan sehingga kukuh.doc . Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk Keluarkan jarum ke belakang fabrik Matikan jahitan dengan jahitan kia. - - Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang Terus menjahitkan butang pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali. Sudahkan di sebelah dalam dengan jahit ulat-ulat. Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian Di perbuat dari plastik atau besi.6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kis Sulit modul 3106. Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm. Masukkan jarum melalui satu daripada lubang butang Langkah 2 Letakan jarum melalui satu daripada lubang pada butang.

Apakah tujuan menjahit kancing pada pakaian 2. 3. Dengan berpandukan gambarajah nyatakan langkah-langkah menjahit butang berlubang dua. Nyatakan lima perkara yang harus diingat semasa menjahit lubang butang. Teruskan proses menjahit sehingga siap Matikan jahitan dengan jahitan kia Rajah 3. Berikan perbezaan antara kancing tersembunyi dan kancing nampak. modul 3106. Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang.17 Aktiviti 1.- Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali Matikan dengan jahitan kia Langkah 2 Mulakan jahitan dengan jahitan kia. 4. Jahit jahitan lilit kemas 4 – 5 kali Susup jarum ke lubang kedua pada palang. Berikan dua contoh kancing setiap satu.16 – Rajah 3.doc Sulit .

pelajar dapat: modul 3106. lisu beriring. memadankan pakaian dan memudahkan seseorang bergerak. lisu terbalik.doc Sulit . Dalam tajuk akan menjelaskan tentang definisi penghilangan gelembung. Penghilangan Gelembung atau lisu digunakan untuk perhiasan. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. memberi bentuk pada pakaian.TAJUK 4 PENGHILANGAN GELEMBUNG SINOPSIS Penghilangan Gelembung ialah proses mengecilkan atau memendekkan fabrik berlebihan supaya pakaian padan dengan si pemakai. lisu bertentang dan lisu pemadan. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas.

Mengenalpasti dan membezakan jenis-jenis penghilangan gelembung Memahami ciri-ciri setiap penghilangan gelembung Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis penghilangan gelembung Menyediakan dengan sempurna contoh-contoh penghilangan gelembung Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 4 Penghilangan Gelembung Definisi Penghilangan Gelembung Tujuan menghilangkan gelembung Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut lepas. Lisu terbalik.1 Definisi Penghilangan Gelembung Penghilangan Gelembung ialah satu proses pengecilan sebahagian pakaian atau artikel untuk memberi bentuk. Lisu terbalik.17. 20. Membolehkan pakaian dipanjangkan dan diperbesarkan Sebagai perhiasan untuk memberikan rupa pakaian. 18.2 Tujuan menghilangkan gelembung Untuk memberi bentuk pada pakaian Memberi lebih ruang supaya si pemakai dapat bergerak dengan dengan mudah Supaya pakaian yang dipakai oleh si pemakai lebih elok pedannya. 21. padanan yang elok serta keselesaan kepada pemakai. 19. (Kedut lepas. modul 3106. Menyatakan definisi penghilangan gelembung dan fungsinya.doc Sulit . lisu bertentang dan lisu pemadan Langkah-langkah menjahit Penghilangan Gelembung. Penghilangan gelembung boleh juga digunakan sebagai hiasan 4. Lisu beriring. lisu bertentang dan lisu pemadan) 4. 22. Lisu beriring.

1 Ciri-ciri Kedut Lepas .Kedut dibahagikan sama rata keseluruhannya.4.3 Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut Lepas Lisu beriring. lisu terbalik lisu bertentang Lisu pemadan Kedut berjalur Lisu perhiasan Smoking 4.1. 4. .Kedut lepas mengikut ira lurus bagi membolehkan fabrik tergantung dengan elok.1.1 Kedut lepas digunakan untuk mengawal atau mengimbangkan lebihan fabrik. di garisan pinggang dan di punggung skirt 4.doc Sulit . Kedut lepas dihasilkan dengan cara menarik satu atau dua baris jahitan mesin longgar atau jelujur halus. di hujung lengan. Kedut lepas memerlukan fabrik dua atau tiga kali ganda daripada ukuran yang siap.4 Jenis Penghilangan Gelembung 4. .4. Kedut lepas boleh dibuat di lengan yang disambung dengan kuf atau manset.1 Kedut Lepas - - Rajah 4. memudahkan pergerakan dan sebagai perhiasan. . pinggang blaus.4. di bahu mendatang.4. Kedut lepas sesuai untuk fabrik lembut dan halus.Lipatan kedut sama halus pada keseluruhannya.2 Langkah-langkah menjahit Kedut Lepas Langkah 1 modul 3106.

Jahit dua baris jahitan mesin dengan mata kia yang paling kasar dan jahit jelujur halus di atas dan di bawah garisan pemadan pada jarak yang sama iaitu 0. Ratakan kedut lepas Rajah 4. - - - 4.2 Lisu Beriring Lisu menggunakan tiga kali ganda lebar siap Sulit modul 3106.3cm.4. bahagikan kain kepada dua bahagian yang sama untuk mengelakkan benang kedut putus kerana ketegangan semasa mengedut Kata kedut atas hendaklah berpadanan dengan yang di bawah supaya menghasilkan kedut yang sekata.4 Kedut lepas akan menampakan orang kurus menjadi gempal Apabila kain untuk kedut lepas sangat lebar. Lilit benang pada jarum peniti mengikut bentuk 8. .doc .Tandakan garis pemadan (GP) dan garis tengah (GT) pada fabrik. Rajah 4.3 Langkah 3 - - Tarik benang bawah dari keduadua hujung sehingga mendapat ukuran kedut yang dikehendaki.2 Langkah 2 - - Laraskan pelaras jahitan mesin untuk mendapatkan mata jahitan kasar atau jahit jelujur halus.- Tandakan jarak di antara kedudukan kedut dengan notch. Rajah 4.

Lebar lisu yang siap bergantung atas stail pakaian..Tandakan kedudukan lisu pada fabrik Lisu mempunyai tiga bahagian iaitu lebar lisu.6 Langkah 2 .- Lisu Beriring dilipat mengarah ke satu hala yang sama. . Lisu mestilah rata Rajah 4.5 Langkah-langkah menjahit Lisu Beriring Langkah 1 .lipatkan pada jahit tanda (a) dan letakkannya keatas tapak lisu. .Tekan dan pin. yang ketiga-tiganya sama lebar. LISU BERIRING Rajah 4.doc Sulit . sama ada ke kiri atau kanan. lipatan bawah lisu dan tapak lisu.Jelujur tegak di tengah-tengah lisu modul 3106.

Rajah 4.  Jahit mesin di tepi lipatan  Jahit mesin 6mm dari tepi lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tegak dengan lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tirus ke lipatan Rajah 4.doc Sulit . .Lisu beriring boleh dibiarkan lepas atau dijahit tepinya.7 Langkah 3 .8 modul 3106.Ada 4 cara menjahit tepi lisu.

4. Semat dan jelujur di sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah luar (SL) pakaian Rajah 4.9 Langkah 1 - Tandakan lisu pada fabrik dengan jahit tanda Rajah 4.doc Sulit .4.3 LISU TERBALIK .10 Langkah 2 Lipat kain sepanjang garisan 1.Lisu terbalik dibuat dengan melipatkan dua lisu berhadapan antara satu sama lain .11 Langkah 3 modul 3106.

12 Langkah 4 . Rajah 4.4 LISU BERTENTANG modul 3106.4. .doc Sulit .13 Cara-cara menyudahkan lisu Lengkuk membulat Lengkuk besiku Lengkuk meruncing 4. Jelujur lisu terbalik dengan menggunakan jelujur tegak.Semat lisu itu pada tempatnya. Rajah 4.Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula serta bawa lipatan selaras dengan garisan 3 supaya kedua-dua lisu itu berhadapan antara satu sama lain.- Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3. Semat lisu-lisu pada tempatnya.

modul 3106.15 Langkah 2 .Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3.16 Langkah 3 . Semat lisu pada tempatnya.doc Sulit . Semat dan jelujur sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.- Lisu ini dibuat dengan melipatkan dua lisu beriring yang terletak membelakang di antara satu sama lain.14 Langkah 1 - Tanda kedudukan lisu bertentang pada kain dengan jelujur tanda Rajah 4. Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah dalam (SD) pakaian Rajah 4.Lipat kain sepanjang garisan 1.

Semat lisu di tempatnya.Lisu dibentuk dengan menjahit dari bahagian yang lebar ke bahagian yang kecil.5 LISU PEMADAN Lisu pemadam ialah sejenis penghilangan gelembung yang penting untuk memberi bentuk kepada pakaian dan memberi keselesaan. .4.18 4.Lisu pemadan rusuk (untuk menyesuaikan buah dada) .Lisu pemadan skirt (untuk menyesuaikan punggung) .Lisu pemadan leher belakang (untuk menyesuaikan bentuk tengkuk) . atau dari hujung yang tirus ke hujung yang tirus (jika dibuat di bahagian pinggang blaus) Lisu dibuat dibahagian pakaian .Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula sepanjang garisan 3 supaya keduadua lisu itu membelakang satu sama lain pada arah yang bertentangan.doc Sulit .17 Langkah 4 . Jelujur lisu bertentang dan kemas dengan menggunakan jelujur tegak. Rajah 4.Lisu pemadan siku pada lengan panjang atau lengan tiga suku panjang . Jika dijahit dengan betul ianya tidak berapa kelihatan. . modul 3106. .Lisu pemadan bahu hadapan dan belakang (untuk menyesuaikan buah dada dan tulang bahu).Rajah 4.Lisu pemadan pinggang (ini boleh ditiruskan pada kedua-dua hujung untuk menyesuaikan buah dada dan punggung jika tiada cantuman dibuat pada pinggang).

20 modul 3106. Tidak ada alur disebelah luar.19 Ciri Lisu Pemadan - Bentuknya runcing Lisu tidak bergulung Lisu ditekan rata Hujung Jahitan dikemaskan di bahagian yang tirus Tidak terdapat lubang di sebelah luar pakaian pada hujung yang tirus. Langkah-langkah menyediakan lisu pemadan (CEMBUNG) Langkah 1 Tandakan kedudukan lisu pemadan.Lisu pemadan Rajah 4. Rajah 4.doc Sulit .

Pastikan kedua-dua garis pemadan bertemu. Semat dengan peniti dan jelujur dan kemudian jahit mesin dari hujung lebar ke hujung runcing. Kemaskan hujung benang dengan menyusupkannya di antara mata jahitan benang pada empat mata jahitan mesin yang akhir Rajah 4.21 modul 3106.Langkah 2 Temukan sebelah luar (SD) fabrik dan sematkan di garis pemadan.doc Sulit .

doc Sulit . Di lubang lengan dan rusuk.22 LANGKAH-LANGKAH MENYEDIAKAN LISU PEMADAN (CEKUNG) Langkah 1 - Tandakan kedudukan lisu pemadan .Langkah 3 .23 modul 3106.Tekan lisu di bahu dan di pinggang arah ke garis tengah hadapan (GTH) atau garis tengah belakang (GTB) pakaian. Rajah 4. I Jahitan Insang pari Rajah 4.Tekan lisu pemadan supaya rata. . tekan hala ke bawah pakaian. Lisu pemadan pada fabrik tebal ditekan supaya terbahagi dua atau digunting tengah dan dikemaskan dengan jahitan insang pari.

Semat dan jelujur Rajah 4. Rajah 4. Susup semua hujung benang.doc Sulit .24 Langkah 4 Langkah 4 Snip di garisan pinggang sehingga 5mm dari garis jahitan untuk mengurangkan tegangan pada lisu bagi membolehkan lisu melengkung dengan rata.Langkah 2 Temukan sebelah luar (SL) fabrik dan sematkan di garis pemadan. Kemas tepi yang disnip dengan jahitan insang pari. Tindih mata jahitan awal sepanjang dua cm di garisan pinggang dan mesin ke hujung yang satu lagi.24 Langkah 3 Mula jahit mesin di garisan pinggang ke satu hujung tirus. Tekan lisu menghala ke tengah pakaian modul 3106. Pastikan kedua-dua garisan pemadan bertemu.

Lukiskan rajah tiap-tiap lisu pemadan tersebut 5. Lukiskan tiga rajah pakaian atau artikel yang menunjukkan lisu beriring digunakan di berlainan kedudukan 4. Huraikan ciri kedut lepas di pakaian 3.doc Sulit .25 Aktiviti 1. Lukiskan perbezaan di antara lisu terbalik dengan lisu bertentang modul 3106. Apakah tujuan penghilangan gelembung dibuat pada pakaian atau artikel rata 2. Senaraikan kedudukan lisu pemadan di pakaian.Rajah 4.

Bagaimana menyediakan lengan. cara meyudahkan hujung lengan. Lengan padanan ialah seperti lengan padanan rata. lengan bishop dan lengan raglan.Lengan tambahan pula ialah seperti lengan magyar(lengan pendek) dan lengan kimono (tiga suku panjagn atau panjang kepegelangan tangan. lengan gelembung. Dalam tajuk ini akan hanya membincangkan mengenai lengan padanan rata. mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan. - Lengan padanan sama dengan cantuman Lengan tambahan dengan tanpa cantuman Hasil Pembelajaran modul 3106.doc Sulit .TAJUK 5 LENGAN PADANAN RATA Kembang payung Bishop Padanan rata Gelembung Padanan rata Magyar Raglan Loceng Kimono Persegi Teterun Sinopsis Lengan terbahagi kepada dua jenis iaitu lengan padanan atau yang dipasang ke pakaian dan lengan tambahan dari badan.

3. 4.Diakhir tajuk ini.doc Sulit . 5. 2. Definisi lengan Membezakan antara lengan padanan rata dengan jenis lengan yang lain Mengetahui bentuk pola lengan padanan rata Mengetahui cara melukis rajah lengan padanan rata Menggunting dan menanda fabrik dengan tepat Menjahit proses lengan padanan rata mengikut urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 5 Lengan Padanan Rata - - Definisi lengan Fungsi lengan Langkah-langkah menjahit lengan - Cara-cara mengemaskan lubang lengan Cara-cara mengemaskan hujung lengan modul 3106. pelajar dapat: 1. 7. 6.

5.1 Definisi Lengan Lengan ialah tambahan pakaian dari lubang lengan. - Ciri lengan padanan rata Garis tengah lengan bertemu dengan garis bahu Kelim lengan bertemu dengan kelim rusuk baju Basi kelim lubang lengan dikemaskan Cantuman lengan tidak berkedut Lengan yang baik akan bergantung dengan elok Kelim lubang lengan rata 5.2 Fungsi Lengan Melindungi daripada cuaca panas dan sejuk Melindungi kecacatan di lengan Menambah keanggunan si pemakai jika sesuai dengan fesyen dan fabrik Mengekalkan ciri tradisi sesuatu pakaian seperti baju kurung teluk belanga dan sari. lapik atau kun.1 SD Tanda imbang belakang hadapan Tand imbang SD Rajah 5. Lengan biasa yang dicantumkan dengan baik mempunyai ira lurus yang terletak di garis atas lengan.1 modul 3106.Hujung lengan boleh disiapkan dengan kelepet.5. Ia boleh jadi sepotong fabrik yang dicantumkan ke lubang lengan atau pun tambahan daripada badan.doc Sulit .3 Langkah-langkah Menjahit Lengan Padanan Rata Langkah 1 Sediakan lengan dan bahagian badan pakaian seperti mana dalam rajah 5.

doc Sulit . Rajah 5. lihat rajah 5.2 Jahitan longgar Rajah 5.3 -Tepi-tepi lengan baju mencantumkan lengan ke lubang lengan. hendaklah disiapkan dahulu sebelum modul 3106.Langkah 2 Jahit dua garisan longgar di kepala lengan dengan jarak 2 mm ke atas garisan pemadan atau baris pertama 3 mm di atas gp dan jahitan mesin longgar yang ke dua 3 mm di bawah gp.2 Temukan garisan pemadan lengan SL fabrik berhadapan dan semat Jahit dengan jahitan mesin di garisan pamadan lengan Cabutkan jelujur dan tekan buka kelim Kemaskan hujung lengan dengan kelepat Jahit sembat susup atau mesin pada kelepet lengan.

Hadapan lengan Hadapan Pakaian Rajah 5. garis atas lengan ke kelim bahu badan dan notch lengan belakang ke notch lubang lengan badan belakang. Permulaan dan penghabisan jahit mesin kelim di lengan hendaklah bertindih atas. notch lengan hadapan ke notch lubang lengan badan hadapan.Langkah 3 Proses mencatumkan lengan ke lubang lengan Tarik benang jahitan kasar di kedua-dua barisan jahitan untuk menyeratakan ukuran lengan dengan lubang lengan.doc Sulit . Lekat lengan kanan ke lubang lengan kanan dengan SL bertemu. - Rajah 5. Dengan peniti menegak ke lubang lengan.5 modul 3106. Jejulur pada garis pemadan Jahit mesin lengan ke lubang lengan pada garis pemadan dari SD lengan. kelim lengan ke kelim rusuk badan. semat lengan ke lubang lengan dengan memadankan kedua-dua garis pemadannya.4 Langkah 4 Temukan garis pemadan.

4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan.doc Sulit . 5. Balutansendiri Jahit mesin Bentuk pucuk rebung modul 3106. Insang pari. Mata jahitan mesin yang akhir menindih mata jahitan mesin yang awal 3 cm hingga 4 cm untuk mengukuhkan kelimTekan dan seterika kelim dari SD supaya rata.Jahit dengan jahitan mesin di GP lubang lengan. Kelim lubang lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- J.

5.doc Sulit . Apakah tujuan lengan dipasang pada pakaian. Bentangkan hasil kerja lengan padanan rata dalam bentuk carta 3. modul 3106.5 Cara-cara mengemaskan hujung lengan. Huraikan ciri-ciri lengan padanan rata yang baik 4. Hujung lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- Kun Lapik Kaf Ben Aktiviti 2.

Ia dibuat untuk melindungi tepi fabrik daripada berjerumbai atau berjurai-jurai. 29. 8. 26. Mengenalpasti cara-cara menjahit Penyudah Tepi Membanding bezakan cara-cara menjahit Penyudah Tepi. 24. 5. mengenalpasti pemilihan penyudah tepi.doc Sulit . 7. 6. 25. Menyatakan maksud ’Penyudah Tepi’ Mengenalpasti pemilihan Penyudah Tepi. jenis-jenis penyudah tepi. 4. Kelepet penjuru Lapik Kun Renda Ikatan Pinggang Kasing jahitan Sulaman Langkah-langkah menjahit Penyudah tepi kelepet dan kuni modul 3106. 3. Dalam tajuk penyudah tepi anda akan di jelaskan mengenai definisi penyudah tepi. Menyenaraikan jenis-jenis Penyudah Tepi. Menjahit beberapa ciontoh penyudah tepi Kerangka Konsep Tajuk 6 PENYUDAH TEPI (Kelepet dan Kun) Definisi Penyudah Tepi Jenis-jenis Penyudah Tepi Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan Semasa menjahit Penyudah Tepi 1. .TAJUK 6 PENYUDAH TEPI SINOPSIS Penyudah tepi adalah salah satu proses jahitan. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit. Hasil Pembelajaran 23. 27. 28. 2. Menyesuaikan jenis penyudah tepi dengan pakaian atau artikal yang hendak dijahit.

doc Sulit .lapik berbentuk kun renda kun kelepet Kelepet SD Jahit lilit ubi SL jahit lilit ubi Sembat susup susup kelepet tindih SD sembat Alas pinggan yang di Kemaskan dengan jahitan sulaman tebuk (cut work Embroidery) sebagai Penyudah tepi(perhiasan) Chairback (alas belakang kerusi) Yang dikemaskan dengan jahitan sulaman sebagai penyudah tepi (perhiasan) modul 3106.

6. 1. Ia terdiri daripada dua lipatan. Penyudah tepi mestilah sesuai untuk tepi yang hendak dikemaskan. dijahit dengan baik kemas dan rata. Penyudah tepi adalah proses jahitan yang dibuat untuk melindungi. 5. Pemilihan penyudah tepi bergantung kepada jenis fabrik yang digunakan. mengukuh dan menghias tepi pakaian dan kelengkapan rumahtangga daripada berjerumbai atau berjurai-jurai.3. 4. 3. mengemas. Kelepet digunakan untuk menyudahkan tepi yang lurus dan yang melengkung. Kelepet yang halus biasanya dibuat pada bahagian yang melengkung dan kelepet-kelepet yang lebar digunakan pada bahagian yang lurus.3 Jenis-jenis Penyudah Tepi.3. 6. Lebarnya dan basinya mestilah sama dan tepi yang melengkung mestilah rata/licin. 6. jahit sembat susup atau jahit silang pangkah. 2. jenis pakaian dan stailnya dan jenis tepi yang dikemaskan.doc Sulit . Warna benang mesti sama dengan warna fabrik.2 Perkara-perkara yang perlu di pertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi. 6.Jenis-jenis penyudah tepi 6. Warna benang untuk penyudah tepi sulaman mestilah sesuai dan cantik dijadikan perhiasan.1 Kelepet Kelepet ialah penyudah tepi yang dibuat pada bahagian bawah pakaian dan juga di tepi kelengkapan rumahtangga. Kukuh.1 Proses menjahit kelepet lurus Langkah 1 Tandakan kedudukan kelepet dalam Langkah 2 Lipat lipatan pertama ke sebelah Selebar 6 mm 6mm 6mm 66mm 6mm 6 langkah 2 6 modul 3106.1. tahan lasak . Kelepet boleh dikekalkan pada pakaian atau kain kelengkapan rumahtangga dengan jahitan mesin.1 Definisi Penyudah tepi. Lebar dan kemasan kelepet berbeza mengikut jenis fabrik dan tujuan diadakan kelepet itu.

6 Proes menjahit Kelepet Lurus modul 3106.1 dan 6.Rajah 6.3 dan 6.2 Proses menjahit Kelepet Lurus Langkah 3 .doc Sulit .semat dan jelujur Langkah 4 .Lipat lipatan kedua di garisan kelepet selebar 2 ½ cm – 6 1/2 cm .Cabut peniti .Jahit sembat susup di sepanjang kelepet.4 Proses menjahit Kelepet Lurus Menetapkan kelepet pada pakaian Dengan jahit silang pangkah Memetapkan kelepet pada pakaian dengan jahit sembat Rajah 6.5 dan 6. 2 ½ cm 6 ½ cm Rajah 6.

pemadan .Sediakan dan kemaskan kelim . .9 dan 6.3.Jelujur pada garisan pemadan Langkah 2 .Jahit sembat pada lisu .10 Proses menjahit Kelepet Melengkung modul 3106.Lipat lipatan pertama dan tetapkan .Lipat fabrik pada g.7 dan 6. Langkah 4 .2 Proses menjahit kelepet melengkung (a) Kelepet Lisu (b) Kelepet Kedut Lepas (a) Kelepet Lisu Langkah 1 .D sembat susup Jahit jelujur pada lisu Lisu disembat Rajah 6.1.8 Proses menjahit Kelepet Melengkung Langkah 3 .D Jelujur pada lipatan kelepet Rajah 6.Tekan dan semat dengan peniti Kelepet Skirt garisan pemadan S.doc Sulit .6.Semat dan jelujur pada lisu.Lisukan fabrik yang lebih dan halakan ke kelim rusuk.kelepet pakaian dengan jahit sembat susup Kelepet melengkung SD Halakan Lisu ke kelim rusuk S.

Tarik jahitan mesin longgar serta kedutkan dan padankan kelim supaya kelepet terletak rata pada pakaian. kedudukan .12 Proses menjahit Kelpet Melengkung Jelujur modul 3106. Langkah 3 .Jahit mesin mata kia kasar di tekan.L Garis lipatan pertama Jahit mesin kasar Rajah 6.D sembat susup Garis kelepet kelepet S.Lipat 6 mm untuk lipatan pertama . garisan lipatan pertama untuk membuat kedut halus..doc Sulit . .11 dan 6.(b) Kelepet Kedut Lepas Langkah 1 Sediakan saperti Langkah 1 (Kelepet Lisu ) Langkah 2 .D S.Cantum garisan kelim.Tetapkan kelepat dengan jahitan yang sesuai. .Lipat pada garisan kelepet dan S.

Tandakan dengan peniti 6mm kelepet tindih atas S.Jahit lilit ubi kelepet tindih S.D modul 3106.Lipat dan tekan supaya mendapat kesan garisan kelepet .lipat semula kelepet dan jahit jelujur ubi .doc Sulit .Jahit sembat halus .1 Proses menjahit penjuru Jahit tindih (a) Penjuru jahit tindih Langkah 2 .2 Penjuru Penjuru adalah salah satu daripada penyudah tepi.L 6 mm S.L kelepet S. Penjuru ini selalunya digunakan pada kelengkapan rumahtangga.Kemas kelepet dengan jahit sembat susup .2. kemeja dan jaket.D Buka penjuru yang telah ditekan dan Gunting bahagian ‘X’ 6mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti Langkah 3 . langsir.L gunting bahagian X S. Penjuru boleh disudahkan dengan dua cara iaitu penjuru jahit tindih dan penjuru temu sudut atau kelongsong. Ia dibuat untuk mengurangkan tebal fabrik pada basi lipatan kelepet. 6. Penjuru temu sudut atau kelongsong hanya dibuat pada penjuru yeng mempunyai kelepet yang sama lebar.L jahit lilit S. kelengkapan rumahtangga yang mempunyai dua kelepet sama lebar atau tidak.3.3.Buka penjuru yang telah ditekan dan gunting bahagian X 6 mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti peniti Langkah 1 . Penjuru jahit tindih selalunya terdapat pada belah kelepet sama lebar blaus.

L garisan lipatan S.13 Proses menjahit Penjuru Jahit Tindih (b) Penjuru Temusudut atau Kelongsong Langkah 1 .Lipat semula kelepet.tandakan dengan peniti 6 mm dari lipatan Langkah 2 .D Lebat lipatan/kelepet . kemudian jahit jelujur S..14 Proses menjahit Penjuru Temu Sudut/Kelongsong modul 3106. sembat susup atau sulam menyulam .doc Sulit .Jahit sembat.Tekan supaya mendapat kesan kelepet atau lipatan .Sembat susup Rajah 6.Jahit lilit ubi Sembat susup Sebelah dalam Sebelah luar lilit ubi Rajah 6. Langkah 3 .

Lebarnya bergantung lebar penyudah tepi yang hendak dijahit. Ukur dan tandakan lebar jalur serong dengan peniti kemudian guntingkan jalur serong.3. Untuk menyambungkan jalur serong tepat.3 Jalur serong tepat Jalur serong tepat ialah sekeping fabrik yang digunting dengan menggunakan ira serong tepat. jalur serong dengan hujungnya terkeluar 9 mm. peniti Lipatan serung tepat (a) (b) Tepi jalur mengikut ira lurus hujung digunting jahit mesin (c) hujung terkeluar 9mm kelim menyambung Rajah 6.1 Langkah-langkah menyediakan jalur serung tepat (rujuk rajah6. Temukan S.15 Jalur serong tepat modul 3106. Tekan buka kelim jalur dan gunting hujung yang terkeluar.6.3. gunting hujung jalur supaya Ked ua-dua tepinya mengikut ira lurus.doc Sulit .L. Jelujur dan jahit mesin jalur serong.15 6.13)       Lipat kain supaya benang longsin selari dengan benang pakan.Rujuk rajah 6.3.

.3.3.2 Langkah-langkah Kun di tepi lurus (sebagai lapik) 1. 2. 3. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan Tanggalkan benang benang jelujur dan gunting tepi hingga 6 mm Terbalikkan ke sebelah belakang.

Sebelah dalam

Mengemaskan lapik dengan sembat susup Sebelah luar

Rajah 6.16 Jalur serong tepat 6.3.3.3 Langkah-langkah menjahit lapik jalur serong tepat pada tepi

melengkung Langkah 1  Gunting jalur serong tepat mengikut panjang yang dikehendaki.  Lebar jalur serong tepat ialah lebar lapik yang siap campur dengan dua basi  lipatan yang selebar 6 mm ( ¼ inci ).  Lebar lapik yang siap tidak boleh lebih daripada 2.5 cm (1 inci). Langkah 2  Sambungkan kedua-dua hujung lapik.  Temukan S.L. pakaian dengan S.L. lapik, semat,jelujur dan jahit mesin di garis pemadan.
modul 3106.doc Sulit

Gunting kain yang lebih daripada basi kelim lubang lengan dan snip di sepanjang tepi melengkung.

Langkah 3  Tekan buka kelim dan lipatkan lapik serong tepat ke sebelah dalam baju  Jahit mesin lapik yang berdekatan dengan kelim lubang lengan.  Tetapkan lapik ke baju dengan jahit sembat susup.

Langkah 1

Lubang lengan

;

jalur serung tepat

Lipat SL baju

SL baju Langkah 2

Basi kelim lubang lengan disnip S.D Lapik kelim baju

Garis pemadan Kelim jalur serung tepat ditemukan dengan kelim baju

Langkah 3

Kelim bahu baju

Jahit sembat susup Jahit mesin Kelim lapik

Kelim baju

modul 3106.doc

Sulit

Rajah 6.16 : Lapik jalur serong tepat pada tepi melengkung

6.3.4 Kun Kun ialah salah satu cara penyudah tepi yang menggunakan jalur serong tepat untuk membalut tepi kain.Penyudah tepi cara ini selalunya digunakan pada tepi-tepi pakaian yang lurus dan melengkung. Ia digunakan untuk menyudahkan tepi pakaian seperti di garis leher, hujung lengan, lubang lengan dan kelepet, Kun juga digunakan sebagai perhiasan,lubang butang berkun dan dijadikan gelungan fabrik.(rouleau) 6.3.4.1 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi lurus

1. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2. Gunting hingga 6 mm dari garisan jahit mesin 3. Snip di tepi hingga dekat garisan mesin. 4. Terbalikan ke sebelah dalam

modul 3106.doc

Sulit

C.18 Kun di tepi lurus (sebagai balutan ) 6.doc ...18 Kun di tepi cembung dan cekung (sebagai balutan ) UJIAN 1 1....2 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi Cembung dan di tepi Cekung 1. D.Rajah 6. Berapa banyak lipatan dibuat pada kelepet? A. Terbalikkan ke sebelah dalam Tepi Cembung Tepi Cekung Rajah 6.3... Gunting tepi hingga tinggal 6 mm 3. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2.4... Satu Dua tiga empat Jalur serung tepat dipotong . ganda daripada lebar kun yang siap A. 2. B. 1 kali Sulit modul 3106.

. Dengan bantuan gambarajah huraikan bagaimanan hendak menggunting dan menyambung jalur serung tepat..... 4.. Dengan mengedutkan kelepet menggunakan jahit mesin... B.. D.. A.doc . Terangkan langkah-langkah untuk menjahit kelepet lurus pada pakaian.... Rajah 2 A. C.. B. i dan ii ii dan iii i dan iii ii dan iv 5. C..B... iv.. Ujian 2 1.. Kelim Kelepet Penjuru lipat tindih Penjuru temu sudut 4.... Gambarajah di bawah menunjukkan ... Dengan menjahit sembat susup Dengan membuat lisu-lisu kecil Dengan menjahit lilit ubi atau insang pari. 2. C.. rata dan kemas sekata lebarnya kukuh dan kemas sekata lebarnya. Bagaimana kamu menghilangkan gelembung pada tepi yang melengkung? i. Apakah perbezaan Kelepet dengan Kun? Lukis gambarajah dan terangkan cara membuat di tepi cembung.. D. Penyudah tepi yang dijahit dengan baik mestilah. kukuh dan kemas. iii. D 2 kali 3 kali 4 kali 3. A.... ii.... 3. B C....... Sulit modul 3106.... D.

kolar. lapik berbentuk dan sulaman. 34. 32. 33. pelajar dapat: 30. kun. ropol. renda. Definisi kolar lurus Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menyedia dan melekatkan kolar Memilih lapik dalam kolar yang betul Menjahit proses kolar lurus mengikut langkah-langkah urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja 35.Garis leher TAJUK 7 sinopsis Garis leher ialah sebahagian daripada pakaian yang dikemaskan dengan menggunakan lapik. Tajuk ini akan menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. 36.doc Sulit . Kerangka Konsep Tajuk 7 GARIS LEHER – KOLAR LURUS Definisi kolar Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus Langkahlangkah menjahit kolar lurus modul 3106. 31. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini.

4 Rajah 7. 7.Ini mengurangkan ketebalan kolar dan membuatnya rata. . .Tanda garis tengah belakang kolar adalah sebagai asas perimbangan.Gunakan lapik dalam jika perlu.Permukaan kolar rata . dicantumkan dan kemudian dilekatkan pada garis leher. Kolar ialah dua kepingan kain yang dibentuk. . .Potong kolar diatas dua lapis fabrik mengikut ira fabrik kain yang betul. .Kolar terletak rata dan kemas di garis leher . .Kolar biasanya mempunyai dua lapisan fabrik . 7.Memberikan kepanasan kepada pakaian Ciri-ciri Kolar Lurus .Memberi gaya atau stail pada pakaian .Jahit jelujur halus pada tepi kolar dan jelujur tegak pada tengah kolar disebelah luar supaya kedua – dua lapis kolar itu sama rata. Lebar kolar pada bahagian belakang adalah kira-kira setengah atau kurang daripada setengah lebar kolar.2 Kegunaan Kolar .Jahit kolar dengan betul di atas garis pemadan untuk menjaga bentuk yang baik.1 modul 3106.Jahit tepi garis leher dengan jahit mesin atau sebaris jelujur halus supaya garis leher itu tidak memberi.Tandakan semua garisan pola dan tanda imbangan dengan tepat dan jelas. . .Kedua-dua hujung kolar sama lebar .7. Kolar ini berbentuk lurus dan tegak pada bahagian belakang garis leher.Bahagian kanan dan kiri kolar hendaklah seimbang .1 Definisi kolar lurus. .doc Sulit .Untuk menyudahkan garis leher pada pakaian.Sebagai perhiasan supaya pakaian kelihatan lebih menarik .Gunting kain yang berlebihan dan snip semua bahagian yang melengkung dan penjuru sebelum menterbalikkan kolar ke sebelah luar.3 7.Cantuman kelim kolar tidak beralur Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus .

Jelujur tegak di tengah-tengah kolar. jelujur dan jahit mesin hujung kolar dari tepi berlipat hingga ke garis leher. Semat. Rajah 7.doc Sulit .Balikkan kolar ke SL fabrik dan seterika.Jelujur di sekeliling tepi kolar .5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus CARA A A.7.1 Langkah 2 . . Rajah 7.2 modul 3106. Menyediakan Kolar Lurus Langkah 1 Temukan SL kolar dengan memadankan garis pemadan dan garis leher kolar. Buka jelujur Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm dan gunting serong basi kelim di penjuru.

doc Sulit . Rajah 7. menyediakan Badan Pakaian Langkah 1 Lipat tepi lapik badan ke sebelah dalam fabrik.3 Langkah 2 Lipat lapik badan pada garis lipatan ke sebelah luar pakaian. Buka jelujur. Snip dari sudut basi leher hingga ke garis leher dan gunting basi leher di sudut hingga tinggal 6mm. Rajah 7. Jelujur dan mesin atau jahit tepi.4 modul 3106.B. Jelujur dan jahit mesin pada garis leher dari garis lipatan ke garis tengah hadapan.

Rajah 7.doc Sulit .6 modul 3106. Sembat hujung lapik ke kelim bahu pakaian.5 Padankan garis leher lapik badan ke garis leher badan hadapan.Langkah 3 Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian. Rajah 7.

Letakkan tepi yang berlipat ini di atas jahit mesin dan jelujur Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin. garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Snip basi penjahit 6mm – 1. Buka jelujur. Rajah 7. jelujur dan jahit mesin pada garis leher.doc Sulit . Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. CARA 2 modul 3106. Semat.7 Langkah 2 ik kolar keluar dari pakaian dan seterika. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm.3cm jarak.C MENJAHIT KOLAR KE PAKAIAN Langkah 1 .8 Lipat tepi kolar bawah mengikut garis leher ke sebelah luar fabrik.Temukan sebelah luar kolar atas pada sebelah dalam pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian. Rajah 7.

Rajah 7. Rajah 7. Menyediakan Badan Pakaian Seperti Langkah 1 menyediakan badan pakaian cara 1.A.doc Sulit .9 B. garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Menjahit Kolar ke Pakaian Langkah 1 .8 Langkah 2 Seperti langkah 2 menyediakan kolar cara 1. modul 3106. Menyediakan Kolar Langkah 1 Seperti langkah 1 menyediakan kolar cara 1 tetapi apabila menjahit hujung kolar. jahit hingga tepi basi leher. C.Letakkan kolar bawah ke sebelah luar pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian.

Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian dan tarik kolar keluar dari pakaian dan seterika. Snip basi penjahit 6mm – 1.3mm jarak. Balikkan lapik badan ke sebelah luar pakaian mengikut garis lipatan.Tepi kolar atas yang bebas dilipat mengikut garis leher ke sebelah dalam fabrik. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. . Rajah 7.doc Sulit . Jahit mesin di atas garis leher. Jelujur garis leher lapik badan ke garis leher pakaian. Langkah 2 Jelujur kedua-dua lapis kolar dari garis tengah hadapan hingga ke kelim Snip kolar atas yang terletak di kelim bahu hingga ke garis leher Jelujur hanya kolar bawah ke bahagian belakang pakaian. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm.10 bahu. modul 3106.Rajah 7. Buka jelujur.10 Langkah 3 .

doc Sulit . Reka dan lakarkan dua stail pakaian yang berkolar lurus 2. . .Letakkan tepi yang berlipat ini ke atas garis leher badan belakang dan di atas jahitan mesin. modul 3106. Seperti menyediakan kolar CARA 2. . Mengapakah perlu dijelujur tegak sebelum mencantumkan kolar di garis leher. LAPIK BERBENTUK PADA A. Menyediakan Kolar.Jelujur dan jahit tepi. Latihan 1.Buat yang sama dengan sebelah yang kedua. Menyediakan badan pakaian .Cantumkan sebelah luar hujung lapik badan ke sebelah luar hujung lapik leher belakang dengan kelim belah kangkung. Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm. Huraikan ciri-ciri kolar lurus 3. . Jelujur. . Rajah 7.Lipat tepi lapik badan dan lapik leher belakang ke sebelah dalam fabrik.11 MENJAHIT KOLAR DENGAN MENGGUNAKAN BAHAGIAN LEHER BELAKANG. B. Berpandukan gambarajah lukiskan cara-cara melekatkan kolar lurus di garis leher mengikut urutan yang betul 4..Sembat hujung lapik badan ke kelim bahu.Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin.

NOOR DAN LAMAH BINTI ABDUL GHANI (2002).ZAINAL DAN G. 7. S. WONG SIEW FOONF. G.LOW. KUALA 11. KUALA LUMPUR: 9. PANDUAN DINAMIK PILIHAN EKONOMI RUMAHTANGGA(1990) DELTA PETALING JAYA MALAYSIA. PELANGI KUALA LUMPUR. BLACKIE & SON LIMITED. modul 3106.BIBLIOGRAFI 1. COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK.VICKNESWARY A/P SITHAMPARAPPILA(2002). ZAITUN ZAKIAN BINTI MOHD.SAMSIAH.(1988) SAINS RUMANTANGGA. FOZIAH BUANG(1999). GLASGOW 10. MELITA M NEAL(1961) NEEDLEWORK FOR SCHOOL. SUSAN C. COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK – READER’S Digest 1979 4. PANDUAN LENGKAP LANGKAH DEMI LANGKAH TEKNIK MENJAHIT . WAHAB. MARIAM ABU BAKAR (2004) PANDUAN MEMBUAT PAKAIAn.HG.UNITED STSTES AMERICA 6. BLUE-T COMMUNICATION SDN. PUAN R. ZAITUN ZAKIAH BINTI MOHD NOOR. ASRA SHAMSUDIN.SAINS SAINS PANDUAN 12.ARULANANTHAN DAN NORAZIAH BTE MOHD RUMAHTANGGA PRAKTIK PRESTON TIMES SDN. NORZAINI BINTI ABDUL GHANI DAN NAWAWI BIN MOHD JAN. AZMAWATI BINTI ABDUL AZIZ. 5. EKONOMI RUMAHTANGGA TINGKATAN 4. LINDA HETZER. A. DELTA PETALING JAYA KUALA LUMPUR. 13. NOOR HABABIAH HASSAN BT OTHMAN.HOEHLEN. (2002). NG SAU YAN DAN YONG FONG CHOON. SARIMAH BINTI ABD. (1978). ZETI ENTERPRISE BATU PAHAT JOHOR.N. FATIMAH JAILANI. BETTY LIM . CHEAH W. EDUSYSTEM SDN. PENGURUSAN PAKAIAN TINGKATAN 4: BAHAN SUMBER PENGAJARAN KUALA LUMPUR: EDU SYSTEM BHD 3. ZAHARAH BINTI ESA(2003).S. ROBA’AYAH HJ RUMAHTANGGA ABD. HOE. READER’ S DIGEST. 14. BHD 8. DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.GAYLAVISALLI (1979).doc Sulit . SUSAN MANIKAM. FAUDZIAH BINTI MD DIN DAN ZAHRAH BINTI ESA. EKONOMI RUMAHTANGGA FOKUS JINGGA SPM .NG. TAN.BHD. PENGAJIAN PAKAIAN TINGKATAN. THERESE L. BHD. KUALA LUMPUR. 2. NOH (1975). RAZAK. SELANGOR.(2006) KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH MENENGAH MEMBUAT PAKAIAN TINGKATAN 4 DAN 5.

Sc (Pendidikan Teknik & Vokasional). 56000 Kuala Lumpur KELAYAKAN Kelulusan: M. (Sains Pertanian). Ketua Pasukan Pemeriksa Kertas Sains Pertanian SPM Ketua Pentaksir Negeri Kerja Kursus Sains Pertanian SPM Jurulatih Utama Sains Pertanian modul 3106. Institut Pendidikan Guru. Unit Dasar BPG KPM Pesyarah IPGM Kampus Perlis. Jalan Behor Pulai. KELAYAKAN Kelulusan: Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan KH UTM Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional UTM Sijil Perguran Khas (Sains Rumah Tangga).doc Sulit . Kampus Pendidikan Teknik Jalan Yaakop Latip. 01000 Kangar Kelulusan: Bac. Ketua Panitia Sains Pertanian Guru Sains Pertanian ISMAIL BIN BAHARUDDIN Pensyarah. MPTI Sijil Perguruan (Sains Rumah Tangga). Pend.PANEL PENULISAN PANDUAN PEMBELAJARAN PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (REKA BENTUK PAKAIAN) NAMA FUZIAH BINTI ISHAK Pensyarah. Institut Perguruan Malaysia. MPTI Sijil Perguruan (Sains Pertanian).75 Jalan Kluang. UPM Bac. Institut Perguruan Malaysia Kampus Perli. UPM Sijil Perguruan (Sains Pertanian). MPPM Pengalaman: Pensyarah IPG Kampus Tun Hussein Onn Ketua Panitia Sains Rumah Tangga Guru Sains Rumah Tangga PANEL PEMURNIAN MODUL PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PENGENALAN KEPADA PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL) NAMA ABD AZIZ BIN OSMAN Pensyarah. (Sains Pertanian). MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Teknik Penolong Pengarah. 83009 Batu Pahat Johor. Kampus Tun Hussein Onn KM 7. Guru Sains Pertanian. MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Perlis. UPM Sijil Perguran Khas (Sains Pertanian). Pend.

doc Sulit .modul 3106.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->