PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR

)
MOD KURSUS DALAM CUTI

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN IPGM

MODUL REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU SEKTOR PEMBANGUNAN PROFESIONALISME KEGURUAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Berkuat kuasa pada Jun 2009

MODUL INI DIEDARKAN UNTUK KEGUNAAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERDAFTAR DENGAN BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAGI MENGIKUTI PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. MODUL INI HANYA DIGUNAKAN SEBAGAI BAHAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PROGRAM-PROGRAM TERSEBUT.

Cetakan Jun 2009 Bahagian Pendidikan Guru Sektor Pembangunan Profesionalisme Keguruan Kementerian Pelajaran Malaysia

modul 3106.doc

Sulit

modul 3106.doc

Sulit

progresif.Falsafah Pendidikan Kebangsaan Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. berketrampilan. dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga. berakhlak mulia. Kecuali untuk tujuan pendidikan yang tidak ada kepentingan komersial. demokratik.doc Sulit . emosi. dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. modul 3106. Cetakan Pertama 2009 Kementerian Pelajaran Malaysia Hak cipta terpelihara. dan berdisiplin. rohani. menjamin perkembangan individu. dan memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu. bertanggungjawab. bersedia menjunjung aspirasi negara serta menyanjung warisan kebudayaan negara. mekanik. dan negara Falsafah Pendidikan Guru Guru yang berpekerti mulia. masyarakat. berpandangan progresif dan saintifik. ilustrasi dan kandungan buku ini dalam apa-apa juga bentuk dan dengan apa-apa cara pun. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. fotokopi. Kementerian Pelajaran Malaysia. rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Pengarah Bahagian Pendidikan Guru. tidak dibenarkan sesiapa mengeluarkan atau mengulang mana-mana bahagian artikel. sama ada secara elektronik.

4 3.5 Jenis-jenis kelim Aktiviti Bibliografi Tajuk 2 Belah 18 19 19 19 20 20 20 20 21 26 30 .2 Jenis-jenis Belah 2.3 Fungsi Belah 2.3 Pemilihan Kelim 1.4 Peraturan am menjahit kelim 1.4 Pemilihan belah 2.5 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memimih Kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjahit kancing Butang Aktiviti Bibliografi 42 modul 3106.3 3.1 3.6 Belah Berzip 2.41 41 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 3.Kandungan Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Guru Kata Alu-aluan Panduan Pembelajaran Pengenalan Agihan Tajuk Muka surat i i ii iii v vii 1 1 1 1 2 2 2 2 3 .2 3.1 Definisi Belah 2.32 32 33 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 2.7 Belah Berkun Aktiviti Bibliogrfi Tajuk 3 Kancing 34 34 34 34 35 35 35 36 36 .5 Belah Kelepet Sama lebar 2.2 Kegunaan Kelim 1.doc Sulit .15 16 17 Tajuk 1 Kelim Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 1 Definisi kelim 1.

4 Jenis-jenis penghilangan gelembung Aktiviti Bibliografi Tajuk 5 Lengan Padanan Rata 58 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 5.3 Ciri-ciri Kolar lurus 7.4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan Aktiviti Bibliografi 58 59 59 60 60 60 63-64 64 65 Tajuk 6 Penyudah Tepi 66 66 66 66 68 68 68-77 78-79 80 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 6.1 Definisi Lengan 5.5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus Aktiviti Bibliografi 81 81 81 81 82 82 82 82 83.89 90 91 modul 3106.1 Definisi Kolar Lurus 7.1 Definisi Penyudah tepi 6.2 Kegunaan Kolar 7.1 Definisi Penghilangan Gelembung 4.3 Langkah-langkah menjahit lengan padanan rata 5.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi 6.doc Sulit .3 Jenis-jenis Penghilangan gelembung 4.2 Fungsi Lengan 5.2 Tujuan menghilangkan gelembung 4.3 Jenis-jenis penyudah tepi Aktiviti Bibliografi Tajuk 7 Garis Leher Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 7.Tajuk 4 Penghilangan Gelambung 43 43 44 44 44 45 45 45-56 56 57 Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Konsep 4.4 Perkara-perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus 7.

Pembelajaran arah kendiri memerlukan anda membuat keputusan tentang pembelajaran anda. Modul ini memberi peluang kepada anda untuk menguruskan corak pembelajaran. modul 3106. Latihan-latihan disediakan dalam setiap tajuk untuk membantu anda mengingat semula apa yang anda telah pelajari atau membuatkan anda memikirkan tentang apa yang anda telah baca. Memohon bantuan apabila diperlukan hendaklah dipertimbangkan sebagai peluang baru untuk pembelajaran dan ia bukannya tanda kelemahan diri. Dengan cara begini anda akan dapat melalui kursus ini dengan mudah. Tarikh dan masa peperiksaan akan diberitahu apabila anda mendaftar. Jangka masa untuk melalui sesuatu tajuk bergantung kepada gaya pembelajaran dan sasaran pembelajaran kendiri anda. Walau bagaimanapun. dan masa anda. tutor atau rakan anda melalui email jika terdapat masalah berhubung dengan modul ini. Anda akan mendapati bahawa ikon digunakan untuk menarik perhatian anda agar pada sekali imbas anda akan tahu apa yang harus dibuat. Anda juga diperlukan untuk menduduki peperiksaan bertulis pada akhir kursus. Modul ini ditulis dalam susunan tajuk. Modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka dalam bilik kuliah. Adalah lebih berkesan jika anda menentukan sasaran pembelajaran kendiri dan aras pencapaian anda. Anda perlu memahami corak dan gaya pembelajaran anda.doc Sulit . Ada di antara latihan ini mempunyai cadangan jawapan.PANDUAN PELAJAR Modul ini disediakan untuk membantu anda menguruskan pembelajaran anda agar anda boleh belajar dengan lebih berkesan. Lampiran A menerangkan kepada anda makna-makna ikon tersebut. Bagi latihan-latihan yang tiada mempunyai cadangan jawapan adalah lebih membantu jika anda berbincang dengan orang lain seperti rakan anda atau menyediakan sesuatu nota untuk dibincangkan semasa sesi tutorial. Anda mungkin kembali semula untuk belajar secara formal selepas beberapa tahun meninggalkannya. anda boleh berbincang dengan pensyarah. Tiada kuliah atau tutorial diadakan untuk tajuk-tajuk dalam modul ini. sumber-sumber pembelajaran. Peperiksaan bertulis ini akan dilaksanakan di tempat yang akan dikenal pasti. Anda juga mungkin tidak biasa dengan mod pembelajaran arah kendiri ini.

Setelah membaca modul ini teruskan membaca buku-buku dan bahan-bahan rujukan lain yang dicadangkan. 6. Peruntukkan satu masa setiap hari untuk memulakan dan mengakhiri pembelajaran anda. Semak dan ulangkaji pembacaan anda. 1. Ambil masa untuk memahami pembacaan anda. 4. Buat perkara yang sama apabila anda pergi ke perpustakaan. Luangkan sebanyak masa yang mungkin untuk tugasan tanpa mengira sasaran pembelajaran anda. Cari kawan yang boleh membantu pembelajaran anda. Patuhi waktu yang diperuntukkan itu. Rujuk sumber-sumber lain daripada apa yang telah diberikan kepada anda. Cari sudut pembelajaran yang sunyi agar anda boleh meletakkan buku dan diri anda untuk belajar. 5.Tip untuk membantu anda melalui kursus ini. Teliti maklumat yang diterima. 2. 3. modul 3106.doc Sulit . 7. Mulakan dengan sistem fail agar anda tahu di mana anda menyimpan bahanbahan yang bermakna.

modul 3106. Ia meliputi tajuk-tajuk.doc Sulit . Kancing. Belah. Penyudah tepi dan Garis leher. Lengan padanan rata.RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Pengenalan : Modul ini memberi penekanan kepada tajuk-tajuk dalam Kursus RBT 3106 Reka bentuk pakaian. Penghilangan Gelembung. Tajuk 1: Tajuk 2: Tajuk 3: Tajuk 4: Tajuk 5: Tajuk 6 : Tajuk 7 : Kelim Belah Kancing Penghilangan Gelembung Lengan Padanan Rata Penyudah Tepi Garis leher. Rangka Isi Pelajaran: Modul ini terbahagi kepada Tujuh. Kelim.

jenis belah dan cara menjahit belah. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas. jenis. Tajuk 2:. Tajuk 6 : Menjelaskan tentang definisi penyudah tepi.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing.jenis-jenis kancing. lisu terbalik. peraturan am menjahit kelim. faktor pemilihan belah. lisu bertentang dan lisu pemadan. . Tajuk 3: Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. Membincangkan tujuan membuat belah pada pakaian mengenai fungsi belah. modul 3106.doc Sulit . Tajuk 5: Membincangkan tentang lengan padanan rata. Tajuk 7 : Menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. cara-cara memilih kancing. bagaimana menyediakan lengan. mengenalpasti pemilihan penyudah tepi. cara meyudahkan hujung lengan. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit. lisu beriring. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim. pemilihan kelim. kegunaan kelim. jenis-jenis penyudah tepi.Tajuk 1: Menjelaskan definisi kelim. mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Tajuk 4: Menjelaskan definisi penghilangan gelembung.

Seni reka pakaian 2. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Pengajaran mikro JUMLAH Jam Interaksi (Seminggu) 4 4 Catatan M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60 jam modul 3106. Membuat pakaian (Teori) 2. Kajian fabrik (Amali) 2. Proses jahitan 2. Proses jahitan (Teori) 1. Penerapan unsur pedagogi 2. Pengajaran mikro 1.doc Sulit . Membuat pakaian (Amali) 1. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Membuat pakaian (Amali) 1. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Membuat pakaian (Amali) 1. (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Mereka cipta stail pakaian 2. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Penyediaan sample proses jahitan (Amali) 1. Kajian Fabrik (Teori) 1. Proses jahitan 2. Proses jahitan 2.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1. Pengenalan 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Rekod Kerja 2. Penerapan unsur pedagogi 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Pengajaran mikro 1. Proses jahitan 2.

Belah. Proses jahitan Lengan dan Garis Leher(kolar lurus) 2. Kajian fabrik (Amali) 2. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 2. Membuat pakaian (Amali) 1. Merekacipta stail pakaian 2. Proses jahitan (Teori). (Agihan Tajuk Interaksi Bersemuka dan Modul Mengikut Kursus Proforma) Minggu/ Tarikh M1 M2 Topik/Tajuk 1. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1. Membuat pakaian (Amali) Rujuk Modul 1. Penerapan unsur pedagogi 2.Penyediaan sample proses jahitan (Amali).doc Sulit . Pengajaran mikro Rujuk Modul 1. Menjahit Kelim.Penyediaan sample Penghilangan Gelembung (Amali) 1. Membuat pakaian (Teori) 2. Proses jahitan 2. Pengenalan 2. Mereka cipta stail pakaian 2. Rekod Kerja 2. Seni reka pakaian (Teori) 2. Rekod Kerja 1. 1.Penyediaan sample jahitan Lengan dan Garis (kolar lurus) Amali) 1. Pengajaran mikro JUMLAH Modul Teori dan Amali 4 4 Jumlah 4 4 M3 M4 M5 4 2 2 2 2 4 4 4 M6 2 2 4 M7 2 2 4 M8 M9 M 10 M 11 M 12 M 13 M 14 M 15 1 1 1 2 1 1 3 3 3 4 2 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 15 jam 45 jam 60 jam modul 3106. Pengajaran mikro 1. Penerapan unsur pedagogi 2.Penyudah Tepi dan Kancing 1. Kelim. Kajian Fabrik (Teori) 1.AGIHAN TAJUK Panduan kepada pengguna Kadungan modul ini akan menggantikan satu kredit bersamaan dengan lima belas jam interaksi bersemuka.Proses jahitan Penghilangan Gelembung(Teori) 2. Membuat pakaian (Teori) 2. Penyudah Tepi dan kancing. Membuat pakaian (Amali) 1. Belah. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaram melalui modul. Seni reka pakaian dan mereka cipta stail pakaian (Teori) 1.

L S.L L.doc Sulit .H) Garisan Lipatan Lipatan Tengah Belakang G. (satu garisan di pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada hadapan skirt atau baju) Garisan Tengah Belakang (satu garisan ini menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian.B Simbol-simbol pada dasar pola Tanda Pola Ira lurus Nama Garisan Pemadan Tanda Imbangan atau notch Tanda lipatan Lisu Pemadan modul 3106. Garisan ini hendaklah diletakkan pada lipatan kain supaya mendapat sekeping pakaian yang besar tanpa sambungannya pada G. pada belakang skirt atau baju) Lipatan Tengah Hadapan (satu garisan yang menentukan kedudukan pertengahan pada sehelai pakaian iaitu pada bahagian hadapan baju atau skirt.P G.T.T.B L.D G.H G.T.Huruf-huruf Ringkas Pada Pola cm mm S.T.T.H Sentimeter Millimeter Sebelah Luar Sebelah Dalam Garisan Pemadan Garisan Tengah Hadapan.

Kelim papan tangan .Kelim papan mesin . peraturan am menjahit kelim.TAJUK 1 KELIM SINOPSIS Menjelaskan definisi kelim. 5.Kelim betawi . kegunaan kelim. jenis-jenis kelim dan peraturan menjahit setiap jenis kelim. pemilihan kelim.Kelim belah kangkung .Kelim lipat tindih Cara-cara menjahit kelim modul 3106. 3. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini.doc Sulit . Menyatakan maksud ’Kelim’ Mengenalpasti pemilihan kelim. 2. 6. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis kelim Kerangka Konsep Tajuk 1 Definisi Kelim Kegunaan Kelim Pemilihan Kelim Peraturan Am untuk menjahit Kelim Jenis-jenis Kelim . 4. Menyenaraikan peraturan am menjahit kelim. Mengenalpasti jenis-jenis kelim. pelajar dapat: 1. Menyenaraikan kebaikan dan keburukan setiap kelim.

1.1

Definisi Kelim Kelim ialah cara menyambungkan/mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik. Ia juga digunakan untuk memberi bentuk dan stail pada pakaian.

1.2

Kegunaan Kelim 1.2 1 1.2.2 1.2.3 1.2 4 Untuk menyambungkan dua atau lebih kepingan fabrik. Untuk mengukuh dan mengemaskan tepi fabrik Untuk memberi bentuk pada pakaian supaya lebih padan Untuk perhiasan.

1.3

Pemilihan Kelim Pemilihan Kelim yang dibuat bergantung kepada: 1.3.1 Jenis fabrik - Kelim yang hendak dijahit mestilah sesuai dengan jenis fabrik. Contohnya fabrik yang mudah berbulu, nipis dan halus sesuai dijahit dengan Kelim Betawi. 1.3.2 Jenis pakaian - Pakaian yang kerap dipakai dan selalu didobi memerlukan kelim yang lebih kukuh.Contohnya pakaian kanan-kanak. Selain daripada itu kelim papan mesin sesuai untuk jean tetapi tidak seduai untuk gaun fabrik kapas. 1.3.3 Gaya dan kedudukan kelim – Sesuaikan jenis kelim dengan kedudukan kelim pada pakaian. Contohnya Kelim Betawi sesuai dijahit pada rusuk skirt atau blaus yang lurus tetapi tidak sesuai dan sukar untuk dijahit pada kelim yang melengkung.

Kelim yang rata hendaklah dijahit pada pakaian dalam dan kelim yang lebih teguh, hendaklah dijahit pada pakaian yang selalu di dobi.

1.4

Peraturan Am untuk menjahit Kelim.
Pilih kelim yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit supaya ia

1.4.1
tahan

lasak. 1.4.2 Sebaik-baiknya gunakan hanya satu jenis kelim pada seluruh pakaian yang dijahit. 1.4.3 Basi kelim mestilah sama lebar dan cukup di seluruh pakaian semasa memotong fabrik mengikut jenis pakaian dan jenis fabrik yang digunakannya. 1.4.4 Kelim hendaklah dijahit dengan baik dan tepat pada garis pemadan untuk menjaga bentuk dan rupa yang elok.
modul 3106.doc Sulit

1.4.4 Tegangan jahitan mesin mestilah betul untuk mengelakkan kelim daripada berkedut. 1.4.5 Kelim hendaklah ditekan dengan baik supaya kelihatan kemas di sebelah luar dan dalam pakaian. 1.4.6 Ia mestilah rata supaya mudah didobi dan kukuh supaya tahan lasak 1.4.8 Lebar kelim mestilah sekata disepanjang pakaian 1.4.9 Gunting (snip) semua kelim yang berbentuk melengkung sebelum ia ditekan buka. 1.4.10 Kemaskan kelim selepas dijahit dan susupkan semua benang.

Latihan 1.1 1.1.1. Berikan Definisi Kelim 1.1.2. Senaraikan kegunaan Kelim

1.5 Jenis-jenis Kelim
1.5.1 Kelim belah kangkung 1.5.2 Kelim betawi. Kelim yang dijahit pada sebelah dalam (S.D) dan tidak kelihatan pada sebelah luar (S.L)

1.5.3 Kelim papan mesin. 1.5.4 Kelim papan tangan 1.5.5 Kelim lipat tindih. Kelim yang dijahit pada sebelah Luar (S.L) dan jahitannya boleh dilihat pada sebelah luar (S.L)

Kelim betawi

Kelim belah Kangkung

Jenis-Jenis Kelim

Kelim papan mesin Kelim papan tangan

Kelim lipat tindih

modul 3106.doc

Sulit

1.5.1 Kelim belah kangkung: Kelim ini rata dan tidak tebal. Ia dijahit dengan satu baris jahitan di sebelah dalam (S.D) pakaian/fabrik. Kelim belah kangkung ini mudah dibuat dan ia sesuai untuk semua jenis pakaian dan fabrik. Apabila kelim ini dibuka dan ditekan dengan seterika ia tidak boleh nampak di sebelah luar. Lebar siap kelim ini ialah di antara 2 cm hingga 2.5 cm. Kelim belah kangkung ini boleh dikemaskan dengan beberapa cara seperti Jahit lilit ubi, jahit lilit kemas, jahit insang pari, jahit mesin, jahit zig-zag, menggunakan kedua-dua tepi kain, menggunakan kun dan menggunakan gunting pucuk rebung/zig-zag

1.5.1.1 Proses menjahit Kelim belah kangkung Langkah 1 Temukan fabrik dengan sebelah luar berhadapan Semat dengan peniti dan jelujur Cabut peniti dan jahit mesin di atas garisan pemadan.

Peniti

Rajah 1. 1Proses menjahit Kelim belah kangkung

Langkah 2
Cabut benang jelujur Susup benang jahit mesin yang lebih Kemaskan tepi kelim (contoh jahit mesin/insang pari). Buka kelim dan tekan dengan seterika di sepanjang kelim di sebelah dalam dan luar kelim.

modul 3106.doc

Sulit

5 cm Rajah 1.2 Proses menjahit Kelim belah kangkung Lebar siap kbk Buka Kelim dan tekan dengan seterika 1.doc Sulit .3 Proses menjahit Kelim belah kangkung modul 3106.Kemaskan tepi kelim Kelim di tekan buka Susup benang jahit mesin Jahit mesin Rajah 1.5 cm–2.

1.1. Sulit 3 modul 3106.1.3 Kebaikan dan kelemahan Kelim belah kangkung Bil 1 Sifatnya Kelim yang paling Ia rata mudah dijahit dan mudah di dobi.doc .5 cm Kebaikan Kelemahan Kelim mestilah ditekan setiap kali selepas didobi 2 Jahitannya tidak Tidak begitu kukuh kelihatan di sebelah kerana mempunyai luar pakain sebaris jahitan sahaja. Kelim belah kangkung tidak tebal oleh itu ia sesuai untuk kain yang tebal Kelim belah kangkung tidak sesuai untuk kain yang jarang kerana kelim boleh dilihat pada sebelah luar pakaian. .5.2 Proses mengemas Kelim belah kangkung (a) Jahit Insang pari (b) Jahit mesin (c) Menggunting tepinya dengan bentuk pucuk rebung (d) Menggunakan pita serung/kun Rajah 1. Ia terdiri daripada sebaris jahitan pada sebelah dalam pakaian Lebar siap Kelim belah kangkung 2 cm hingga 2. 1.Kelim Belah Kangkung yang melengkung hendaklah di gunting supaya kelim rata dan bahagian yang digunting dikemaskan dengan jahit insang pari untuk mengelakkan tepinya berbulu.4 Mengemas kelim belah kangkung .5.Tujuan mengemaskan tepi kelim belah kangkung ialah untuk mengelakkan tepi fabrik daripada berbulu.

Ia sesuai bagi kebanyakan kain terutama kain yang berbulu. Berikan dua kebaikan dan dua kelemahan kelim belah kangkung 1.doc Sulit . Kelim betawi ini bergelembung. Gunting basi jahitan hingga tinggal 3 mm dari jahitan mesin. Semat dan jelujur 6 mm atas garis pemadan. 1.1 Proses menjahit kelim betawi Langkah 1 Temukan S. Kelim ini terdiri daripada dua baris mata jahitan. Kelim betawi ialah kelim yang tidak nampak nyata dan ia juga dikenali sebagai kelim dalam kelim. Namakan lima jenis pengemasan yang dibuat pada kelim belah kelim belah kangkung 2.2 Kelim betawi. Kelim betawi ini teguh dan dikemaskan sendiri kerana tepi-tepi kelepet yang tidak berjahit itu adalah terkandung di dalamnya.2 1.5.5. Lebarnya kelim betawi yang telah siap ialah 6 mm atau kurang daripada 6 mm bagi fabrik yang nipis dan halus.Latihan 1. modul 3106.5 Proses menjahit kelim betawi Langkah 2 Jahit mesin sejauh 6 mm daripada garisan pemadan Gunting basi kelim sehingga lebarnya 3 mm Jahitan mesin kira-kira 4 mm dari garisan pemadan pada basi jahitan.D fabrik itu bersama-sama dengan garis pemadannya supaya sepadan.2. Cabut peniti Jelujur Garisan pemadan peniti 6 mm Rajah 1.

Temukan S. fabrik Proses menjahit Rajah 1.7 Kelim betawi Langkah 4 Susup benang jahitan mesin Tekan kelim ke bahagian belakang pakaian.Jahit mesin Gunting basi kelim 3 mm 6 mm Rajah 1.L fabrik.doc Sulit . Susup benang jahitan mesin SD Tekan kelim ke bahagian belakang Bahagian belakang S.8 Proses menjahit kelim betawi modul 3106.6 Proses menjahit kelim betawi Langkah 3 Terbalikkan kelim ke SD. 6mm/kurang Garisan Pemadan Jahit mesin S. semat dan jelujur. Cabut peniti dan jahit mesin di garisan pemadan.D.L Bahagian hadapan benang Jahit mesin Rajah 1.

doc Sulit .5. Kelim papan mesin mudah didobi dan sesuai dijahit pada skirt. akan terdapat dua barisan jahitan mesin di sebelah luar.3.2.3 Kelim papan Mesin Kelim papan mesin ialah kelim yang dijahit dua kali.1. seluar pendek dan pijama. basi kelim sangat kecil fabrik yang berbulu Kesilapan yang mungkin berlaku semasa menjahit kelim betawi .Temukan S. seluar.Cabut peniti dan jahit mesin mesin di garis pemadan. 1.1 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 1 .5.Tepi kelim berbulu atau benang fabrik kelihatan pada sebelah luar Tepi kelim beralur pada sebelah dalam Fabrik tertarik atau berkedut pada bahagian belakang kelim 1.5. blaus. modul 3106.D kedua-dua bahagian sebelah dalam fabrik semat dan jelujur . .2 Kebaikan dan kelemahan kelim betawi Bil 1 Sifatnya Terdiri daripada dua baris mata jahitan dan dikenali kelim dalam kelim Lebar siap kelim betawi 6 mm atau kurang bagi fabrik yang halus Kebaikan Kelemahan Teguh. Ia kukuh kerana dijahit dengan dua garisan jahit mesin. Kelim papan mesin boleh disudahkan atau dikemaskan di kedua-dua belah iaitu sebelah dalam atau sebelah luar Jika ia dibuat di sebelah luar fabrik. Mudah didobi Kelim ini agak tebal dan dan tahan lasak tidak sesuai bagi fabrik yang tebal Ia terkemas dengan Kelim terdiri daripada sendiri beberapa lipatan dan oleh itu mangambil masa yang lama untuk mengeringkannya 2 3 Sesuai bagi Jahitannya tidak Sukar untuk diubah kebanyakan fabrik kelihatan pada atau dipinda kerana terutamanya bagi sebelah luar pakaian. tetapi kalau dibuat di sebelah dalam fabrik.Cabut benang jelujur dan susup benang jahit mesin yang lebih. akan terdapat satu barisan jahitan mesin sahaja di sebelah luar. jeans. kemeja.

9 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 2 Buka dan tekan kelim supaya rata.2 cm gunting 10 – 12 mm 5.6 mm Bahagian belakang Bahagian hadapan SL Rajah 1. modul 3106. Gunting basi kelim bahagian belakang hingga tinggal kira-kira 5mm – 6 mm.Lipatkan basi kelim bahagian hadapan membalut basi kelim bahagian belakang. Gunting basi kelim bahagian hadapan hingga tinggal kira-kira 10 mm– 2 mm/1.doc Sulit .peniti Jelujur SL SD Rajah 1. 10 Proses menjahit Kelim papan mesin Langkah 3 .

modul 3106.doc Sulit . 11 Proses menjahit Kelim papan mesin 1.4 Kelim papan tangan Kelim papan tangan lebih halus buatannya daripada kelim papan mesin. Jika dibuat di SD fabrik akan terdapat satu baris jahitan di S.- Semat dan jelujur jika perlu. Ia digunakan untuk kain yang nipis dan lembut seperti kain sutera.5.5. Biasanya kelim papan tangan ini digunakan pada pakaian bayi dan baju kurung johor.mudah didobi dan kemas kerana semua tepi fabrik terkemas di dalam Tidak sesuai bagi fabrik yang jarang kerana basi kelim boleh dilihat di sebelah luar fabrik. 2 Boleh dijahit pada sebelah luar dan sebelah dalam pakaian. . Benang jahit mesin lebar lipatan 6mm/ kurang bergantung kepada jenis fabrik Bahagian belakang Lipat basi kelim SL hadapan membalut basi kelim belakang kurang bergantung kepada jenis fabrik Rajah 1. Jahit mesin ditepi lipatan kelim supaya selari dengan baris jahitan mesin yang pertama.L fabrik akan terdapat dua baris jahitan di S.L. 3 Lebar kelim yang telah siap ialah Kemas kerana semua Susah diubah sebab 6 mm.3.Jika dijahit di S. tepi fabrik terkemas di basi kelim sangat dalam sempit 1.2 Bil 1 Kebaikan dan kelemahan kelim papan mesin Sifatnya Mempunyai dua baris jahitan Kebaikan Kelemahan Kukuh dan tahan lasak Ia agak tebal dan kerana dibuat dengan lambat kering dua baris jahitan Rata.L.

4.1 Proses menjahit kelim papan tangan Langkah-langkah menjahit Kelim papan tangan . .Lipat.Gunting basi kelim pada bahagian belakang sehingga 6 mm ( ¼”) dan bahagian hadapan sehingga 1.Cabut jelujur kasar dan tekan kelim yang telah siap dengan kemas.1. modul 3106.5. semat. semat dan jelujur basi kelim hadapan ke atas bahagian belakang. Jahit Sembat Rajah 1.Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik berhadapan. jelujur kasar dan jahit mesin di atas garisan pemadan.Tekan kelim ke arah belakang baju .2cm. .2 Kebaikan dan kelemahan kelim papan tangan Bil 1 Sifatnya Kebaikan Sama seperti kelim papan Rata kemas mesin tetapi ia dijahit pada mudah didobi sebelah dalam fabrik dengan jahitan tangan Kelemahan dan Kelim ini tidak sesuai untuk kain yang tebal 2 Kelim papan tangan sempit.Jahit sembat tepi yang berlipat ke bahagian belakang pakaian.4. Lebar kelim biasanya berukuran kurang dari 3mm 1. 11 Proses menjahit Kelim papan tangan Kelim papan tangan biasanya dijahit pada baju kurung johor Kelim yang dibuat pada baju tersebut lebih kecil dari kelim papan tangan biasa. Ia terkemas sendiri rata dan kemas tetapi tidak sekukuh kelim papan mesin Mengambil masa yang lama untuk menjahit dan jahitan sembat kelihatan disebalah luar pakaian. .doc Sulit .5. cabut jahitan jelujur kasar. .

3. Kelim lipat tindih ini sesuai untuk baju kanak-kanak. Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pada pakaian. Kelim ini kukuh kerana ia dijahit melalui tiga lapisan fabrik. blaus dan baju ibu mengandung.D Rajah 1. Tandakan Garisan tengah hadapan(GTH) dengan jahitan jelujur pada bahagian atas pakaian atau bahu mendatang. Selalunya kelim lipat tindih digunakan untuk melekat atau mencantumkan bahagian atau kepingan-kepingan baju dan skirt.doc Sulit . pijama.5. Kelim ini dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain.5.5.1. skirt mendatang. Jahit jelujur di garisan pemadan.12 Proses menjahit Kelim lipat tindih modul 3106. - Bahu mendatang Garisan Tengah Hadapan (GTH) S. bahu mendatang.1 Proses menjahit Kelim lipat tindih Langkah 1 Sediakan bahagian atas pakaian. ben-ben dan ropol-ropol.5 Kelim lipat tindih Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang biasa digunakan untuk menjahit bahagian dalam dan luar pakaian.

Langkah 2 Sediakan bahagian bawah pakaian atau skirt - - Tandakan garisan pemadan Kedutkan 3 mm ke atas garisan pemadan dan 3 mm ke bawah g. GP ---------------------------------------- kedut ------------------------------------- Sebelah Luar Garisan tengah Rajah 1. pemadan.13 Proses menjahit kelim lipat tindih Langkah 3 Melekatkan bahagian atas pada bahagian bawah pakaian Letak bahu mendatang di atas bahagian bawah Temukan garisan tengan atas dengan garisan tengah bawah Temukan garisan pemadan bahu mendatang dengan garisan pemadan bahagian bawah pakaian Jelujur dan jahit mesin dan cabut benang jelujur. Bahu mendatang S.L Jelujur dan Jahit mesin Garisan tengah Bahagian Bawah Garisan tengah Sebelah Rajah 1 14 Proses menjahit kelim lipat tindih modul 3106.doc Sulit .

sebelah dalam Bahu mendatang 6. 16 Proses mengemas Kelim lipat tindih modul 3106.5 mm – 1. 15 Proses menjahit Kelim lipat tindih _____________________________________ Cara 2 Gunting basi kelim dari bahagian bawah pakaian hingga tinggal kurang dari 6 mm Gunting basi kelim bahu mendatang hingga tinggal 1. Tanggalkan benang jelujur.Langkah 4 Mengemas Kelim lipat tindih Cara 1 Gunting basi kelim hingga tinggal 6 mm dan kemaskan dengan jahitan insang pari.doc Sulit .9 mm Bahagian rata membalut bahagian yang berkedut atau buat balutan sendiri. Jelujur dan jahit sembat pada tiap-tiap mata jahitan mesin. Sebelah dalam Jahit insang pari 6 mm Bahu mendatang Sebelah dalam Rajah 1.mm Jelujur sembat dan pada tiap.tiap mata Sebelah dalam Bahagian Bawah jahitan mesin Rajah 1.

doc Sulit .5. 2 Ia juga dikenali sebagai Kelim ini rata kelim tampal mudah didobi dan Tidak sesuai pada fabrik yang jarang kerana basi kelimnya kelihatan di sebelah luar pakaian 3 Jahitannya dibuat pada Sangat sesuai untuk sebelah luar pakaian mencantum bahagian yang melengkung.5.2 Bil 1 KEBAIKAN DAN KELEMAHAN KELIM LIPAT TINDIH Sifatnya Kebaikan Kelemahan Kelim ini tidak sesuai pada fabrik yang tebal kerana terdiri daripada satu bahagian yang bergelembung dan kelim ini dijahit melalui tiga lapisan fabrik Selalunya Kelim lipat Kukuh kerana dijahit tindih ini digunakan untuk menerusi tiga lapisan mencantum satu fabrik bahagian pakaian yang rata pada bahagian pakaian yang bergelembung. cekung atau pada bentuk yang susah dijahit dengan kelimkelim yang lain modul 3106.1.

................. dua B..UJIAN 1 1.. 2 Kebaikan 1 2 1 2 Kelemahan modul 3106.. A... Kelim belah kangkung paling sesuai untuk . Baju tidur daripada kain nailon Pakaian yang kerap didobi hendaklah mempunyai kelim yang .....lapisan fabrik A.... Ujian 2 1. Ikatan pinggang B... kemas dan nipis B.... tiga C empat D lima Kelim lipat tindih boleh digunakan pada bahagian-bahagian pakaian kecuali ....:Kelim Kelim belah Kangkung 1 2 Kelim papan Mesin . 3.. kukuh dan tebal D.... Kemeja sutera B...... 4. 4.. A.. A... A.. 5.doc Sulit . ia mempunyai dua baris jahitan mesin C. basi kelim menghadap ke arah belakang pakaian Kelim betawi mempunyai ..... 2.. sekata dan tebal C.. Senarai kebaikan dan kelemahan kelim-kelim dibawah.. garis bahu mandatang D.. 5. 3. lubang lengan C............ kukuh dan tahan lasak Kelim papan mesin kukuh kerana. Blaus daripada kain rayon D... garis pinggang mendatang 2.. Skirt daripada kain kapas C......... Ia mudah didobi dan mudah dikeringkan D. Apakah kegunaan kelim? Apakah peraturan am yang perlu anda ikuti untuk menjahit kelim? Berikan bagaimana kamu menyedia dan menjahit kelim betawi? Bincangkan bagaimana kelim papan mesin dan kelim papan tangan dibuat...... Ia mengemaskan basi kelim sendiri B.......

TAJUK 2 BELAH Belah lapik kain Belah selari Slit Berlapik Belah Slit Berlapik Belah lapik kain selari modul 3106.doc Sulit .

Mengenalpasti jenis-jenis belah.doc Sulit . Dalam tajuk belah akan dijelaskan mengenai fungsi belah. 7. faktor pemilihan belah. ini. 9.SINOPSIS Belah di buat pada pakaian bertujuan untuk memudahkan seseorang memakai dan menanggalkan pakaian.jenis belah dan cara menjahit belah. 10. Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis belah Membezakan belah kelepet sama lebar. jenis. 11. belah berzip dan belah berkun Memahami dan berkebolehan membuat belah-belah yang terdapat dalam tajuk Kerangka Konsep Tajuk 2 Belah Definisi Belah Jenis-jenis belah menjahit belah Fungsi Belah Pilihan Belah Cara modul 3106. 8. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. Menyatakan definisi dan fungsi belah Mengenalpasti pemilihan belah. pelajar dapat: 6.

3 2.2.2.1 pengguna 2. Baju Kurung modul 3106.3.2 Jenis fabrik mempengruhi pemilihan belah pada pakaian.Baju Melayu Teluk Belanga.4.2.3. Pada fabrik nipis.5 Belah berplaket 2.Panjangnya mestilah sesuai dengan tujuan belah dibuat.3 Belah lapik kain selari 2.1 Belah kelepet sama lebar 2.2. Semua jenis belah sesuai pada fabrik sederhana dan tebal.3 Fungsi Belah 2. 2.2 Jenia-jenis Belah 2. 2.3.Belah slit berlapik.2. chongsam dan samfoo 2.3 Kedudukan belah     Garis tengah hadapan atau garis tengah belakang blaus dan skirt Garis tengah hadapan atau di rusuk kiri skirt atau slek Bahagian belakang pergelangan lengan atau kelim lengan Hujung seluar.4.1 Jenis pakaian yang hendak dibuat misalnya kemeja atau seluar 2.2.2.4 Belah berkun 2. pemilihan belahnya adalah terhad.4.2 2.4 sebagai fesyen Fesyen pakaian di mampelbagai jenis belah yang digunakan pakaian .4. di pinggang.6 Belah berzip 2.1 Definisi Belah Belah ialah satu proses jahitan yang terdapat di pakaian dan artikel untuk memudahkan dipakai atau ditanggalkan.Baju Melayu Cekak Musang. .2 Belah slit berlapik 2.4 menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pemakai dan memudahkan pergerakan dan mengekalkan ciri traditional menjadi perhiasan Pilihan belah bergantung kepada: 2. di rusuk dan di lengan mengikut fesyen sesuatu pakaian itu.doc Sulit .Belah berplaket. Belah boleh dibuat di garis leher.

3 Ia boleh dibuat sepanjang seluruh belakang atau hadapan pakaian.Belah hadapan sembunyi kancing.4. butang dan gelungan atau pita.1 Langkah-langkah cara menjahit belah kelepet sama lebar CARA 1 Langkah 1 Tandakan GTH dan GL di fabrik Lebar antara GTH dan GL ialah 1. 2.5.5 cm – 2. Belah kelepet sama lebar adalah mudah dibuat dan sangat kukuh. kot.5. pakaian kanak-kanak.doc Sulit .5 cm ruang butang 3 mm Rajah 2. 2. Pengancing yang digunakan adalah butang dan rumah butang atau butang katup. 2.1.5.5 cm Lebar lapik belah ialah 3 cm hingga 4 cm Lebar lipatan pertama 3 mm S .L G H T G L 3 cm – 4 cm 1.5.5. sarung kusyen dan sarung bantal.2 Kain untuk belah diambil daripada pakaian itu sendiri dan dilipatkan ke SD pada garis lipatan.1 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Lipat 3 mm dan jahit mesin di sepanjangnya atau jahit tepi modul 3106. Ia digunakan pada blaus. kemeja.5 Belah Kelepet sama lebar 2.5.5cm hingga 2. 2.Baju Takwa 2.. 2. pijama.5.

Jahit dengan jahitan mesin dari lipatan hingga ke GTH.(edging) Atau gunakan tepi fabrik . cabut peniti dan tekan dengan seterika.doc Sulit .4 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106. Snip basi jahitan seperti dalam gambarajah Rajah 2. Langkah 2 Lipat pada bahagian GL ke S.3 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3. Rajah 2.L pakaian dan semat dengan jarum peniti. Jelujur.

5 cm .5 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 2 Langkah 1 .Langkah 4 -.2.doc Sulit . Ruang butang di g Leher setelah di balikan ke SL Balikkan lapik ke SD pakaian Rajah 2.6 Proses menjahit belah kelepet sama lebar modul 3106.(sama seperti Rajah 1 Cara 1) SL G T H 1.D. Tandakan GTH dan GL pakaian.5 cm Ruang butang 3 mm G L 3cm – 4 cm Rajah 2. pakaian. Balikkan lapik ke S.

Jahit dengan jahitan mesin pada kiri dan kanan kelepet supaya jarak antara keduanya adalah 3 cm.Lipat GL ke SD dan semat dengan jarum peniti .7 Proses menjahit belah kelepet sama lebar CARA 3 Langkah 1 Tandakan garisan tengah hadapan dan garisan lipatan baju Lapik G G Bahagian Hadapan L T Baju H Rajah 2. Rajah 2.Langkah 2 .8 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 2 Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin/jahit tepi/menggunakan tepi kain saja modul 3106.doc Sulit .

doc Balikkan lapik ke SD pakaian Tetapkan lapik pada pakaian dengan silang pangkah berkumpul Sulit . lipatan GTH Kelepet belah Rajah 2.Gunting basi lipatan dan snipkan sepanjang lengkung leher GTB Snip G.9 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 .Jelujur dan j.10 Proses menjahit belah kelepet sama lebar Langkah 3 modul 3106.Kelim Bahu SD GTH jelujur d j mesin GTH Garisan lipatan Badan Hadapan Rajah 2.Lipat lapik ke SL mengikut garisan lipatan . mesin di garis leher .

6.11 Proses menjahit belah kelepet sama lebar 2. 17. sembat Silang pangkah berkumpul Rajah 2. tidak kelihatan di sebelah luar dan tahan lama Zip senang dikancingkan. sarung kusyen . terdapat pelbagai warna. 2. sepatu.2 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memasang zip modul 3106. 2.6. 45 cm – 55 cm ( 16 – 20 inci ) untuk belah di tengah hadapan atau .4 Gunakan zip yang cukup panjang untuk belah yang hendak dibuat.Kelim Bahu j. 2. sampul kusyen.5 cm – 20 cm ( 7 – 8 inci ) untuk skirt.6 Belah Berzip Sejenis pengacing belah Belah berzip senang dipasang.2 Beli zip yang bermutu dan warnanya padan dengan kain. seluar dan artikel rumahtangga seperti sarung bantal.6.1 Cara-cara memilih zip 2.beg dan lain-lain lagi. 2. .doc Sulit . skirt. dan perhentiannya adalah kukuh dan kuat. seluar dan sarung.Selalunya zip digunakan pada blaus. gaun. jaket dan dirusuk baju chongsam.6.1 Pilih zip yang sesuai untuk pakaian yang hendak dijahit.belakang gaun.3 Periksa zip untuk menentukan bahawa ia boleh dibuka dan ditutup dengan senang. .6.Zip yang dibuat daripada nilon adalah lebih sesuai untuk fabrik-fabrik nipis kerana ia ringan dan tidak tebal. 23 cm – 30 cm ( 9 – 12 inci ) untuk belah rusuk.Zip yang dibuat daripada logam bergigi kasar dan tidak sesuai untuk kainkain tebal atau kain kelengkapan rumahtangga yang berat. 2. panjang dan berat fabriknya. .6.

2 cm hingga 2 cm 2. Sediakan pita zip yang sesuai dengan pakaian atau artikel yang hendak dijahit Panjang belah ialah panjang zip + 0. -1. 2. pakaian.D. Sematkan dengan peniti untuk menanda pangkal belah.Kemaskan bahagian bawah pita zip dengan Insang pari .2 Mesinkan zip dengan penekan zip dan susupkan hujung benang untuk mengukuhkannya.6 cm.6.2.6. Hujung atas belah selalunya akan dijahitkan dengan butang cangkuk dan matanya.6.2 cm daripada garis pemadan untuk belah di leher belakang pakaian.6.2 5 Kukuhkan pangkal belah berzip dengan jahit ulat-ulat.2.3 Bahagian atas zip hendaklah terletak: .1 Pastikan lebar belah adalah cukup besar.6.Rapatkan dengan jahit lilit ubi modul 3106.doc Sulit . 2.12 Proses menjahit zip . Jahit mesin hingga ke pangkal belah.Pada garisan pemadan untuk ikatan pinggang skirt atau seluar. Langkah-langkah memasang zip Langkah 1 Tandakan GTB di S.2.2.2. 2. Pita Zip Perhentian Zip Penarik zip zip Gigi zip Penolak Perhentian pangkal zip Rajah 2.4 Pita zip hendaklah dikekalkan pada basi kelim dengan jahit silang pangkah tompok/berkumpul supaya ia tidak tersangkut pada gigi zip. iaitu lebih daripada 1. Tekan buka kelim.

14 Proses modul 3106.doc Sulit . Sematkan pita zip ke bahagian kanan belah di sebelah dalam belah.Jahit insang Jahit lilit ubi Langkah 2 Menjahit zip pada belah dengan cara tersembunyi.Tentukan penahan hujung zip terletak 7mm di bawah garis pemadan sementara penahan pangkal zip terletak di pangkal belah. Jahit jelujur .3mm tepi lipatan di sebelah kanan.Bahagian kiri tepi lipatan belah hendaklah .Jelujur bahagian kiri zip SL Kiri Rajah menjahit zip 2.G.Sematkan pita zip ke bahagian kiri belah.P bertindih 2mm.13 Proses menjahit zip Langkah 3 - Jelujur di atas lipatan di bahagian kanan zip tanpa menutupi zip itu. 7mm di bawah . . Rajah 2.Pastikan bahagian ini menutup semua gigi zip. .

doc Sulit .ang Basi kelim jahit insang pari SL pakaian SD pakaian modul 3106. Tetapkan kedudukan pita zip di kiri kelim di sebelah dalam pakaian. Kukuhkan pangkal belah dengan jahitan ulat-ulat. 6 mm hujung g. Cabut atau tanggalkan jelujur. sil.p benang jelujur pengkah tegak berku pul hujung j.Langkah 4 - Rajah 2. mesin s jahit ulat-ulat disusup j.15 Proses menjahit zip - Tutup zip dan jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah kiri hingga ke pangkal belah kemudian melintang ke kanan dan terus ke bahagian atas di sebelah kanan.

Rajah 2. pergelangan tangan.lebar pita serung = 2 x lebar siap lapik + 2 basi jahitan .16 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 2 Sediakan pita serong pita Rujuk Langkah-langkah menyediakan jalur serong tepat dalam topik 6 atau gunakan serong dagangan yang boleh didapati di kedai-kedai Panjang pita serung = 2 x panjang belah + basi jahitan ( 1 cm – 1. pakaian kanak-kanak dan pakaian dalam.doc Sulit .5 cm ) - . gaun.Lipat ke dua tepi ke tengah dan tekan dengan seterika modul 3106. Langkah-langkah menjahit belah berkun Langkah 1 Tandakan kedudukan belah pada pakaian/GTH Ukur panjang belah yang dikehendaki Tandakan pangkal belah Gunting mengikut panjang belah GP Panjang belah Ira fabrik SL Rajah 2.7 Belah Berkun tebal.15 Proses memasang zip yang telah siap 2. Belah berkun sesuai untuk fabrik nipis dan halus dan fabrik sederhana Biasanya belah ini digunakan pada belahan seperti dileher blaus.

18 Proses menjahit belah berkun Langkah 5 modul 3106.doc Sulit .Cabut benang jelujur.Langkah 3 Temukan SL pakaian dengan SL jalur serong Temukan tepi belah dengan tepi jalur serong Jelujur dan jahit mesin 6mm dari tepi belah.17 Prosesmenjahit belah berkun Langkah 4 Halakan jalur serung ke atas dari SL pakaian dan tekan Lipat tepi lapik 2 mm dari GP ke SD dengan lipatannya bertemu dengan jahit mesin di sebelah dalam seperti rajah (a). Jalur serung SD Jalur serung SD Jahit sembat Pakaian SD Rajah (a) Rajah (b) Rajah 2. Pangkal belah Jahit mesin SL jalur serung Pakaian SD Rajah 2. (jika perlu jahit mesin sekali lagi pada pangkal belah). Jelujur di sepanjang lipatan Tetapkan jelur serong dengan jahit sembat seperti rajah (b).Lalukan jahitan sembat di bawah jahitan mesin.

SL SD SL pakaian Jahit mesin atau kia Rajah ( c ) Rajah ( d ) Rajah 2. Terangkan dengan ringkas dan lukiskan gambarajah langkah-langkah membuat belah berzip 3.doc Sulit . Nyatakan tiga fungsi belah pada pakaian. 2. Apakah tujuan menjahit ulat-ulat di pangkal belah berkun? modul 3106.19 Prosesmenjahit belah berkun .- Pada sebelah dalam kukuhkan pangkal belah dengan mesin atau kia tirus ke bawah seperti rajah ( c) Tekan dengan cermat Jika perlu Jahit ulat-ulat di SL pakaian seperti rajah (d) untuk mengukukuhkan pangkal belah. 4.lebar belah berkun yang siap dijahit biasanya selebar 5 – 6 mm .Belah berkun biasanya di buat di :jahit ulat-ulat bahagian belakang baju kanak-kanak di leher baju wanita 1. Berikan empat perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit/memasang zip pada pakaian.

1 Tujuan menjahit kancing Kancing dijahit pada pakaian ialah untuk:mengancingkan belah. 14. butang katup dan cangkuk dan palang mata. cara-cara memilih kancing. 16.Cangkuk dan palang/mata 3.Tajuk 3 kancing sinopsis Menjelaskan tujuan kancing dijahit pada pakaian. dan cara-cara menjahit butang lubang dua atau empat dan cangkuk dan mata/palang Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini.perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. 13. 15.jenis-jenis kancing. - modul 3106. Kerangka Konsep Tajuk 3 Tujuan menjahit kancing Jenis-jenis kancing Cara-cara memilih kancing Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing Kelim Cara-cara menjahit.Butang lubang butang dua/empat . mengenalpasti cara-cara menjahit Butang lubang butang dua atau empat. Menyatakan tujuan kancing dibuat pada pakaian atau artikel Menbezakan jenis-jenis kancing Mengetahui cara-cara memilih kancing Mengetahui perkara-perka yang perlu dipertimbangkan semasa menjahit kancing. pelajar dapat: 12.doc Sulit . sebagai perhiasan.

Pita dan simpul hias..3.3.. Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih.Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tndih bawah belah. Reben dan bow zip (sila rujuk bab36:belah pakaian.4 Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menjehit kancing 3. 3.Pakaian kanak-kanak biasanya tidak menggunakan kancing logam untuk mengelakkan calar pada kulit kanakkanak yang lembut.Kain yang halus mestilah dijahit dengan kancing yang lebih halus untuk mencegah berat kancing daripada mengoyakkan kain.doc Sulit .4. 3.Kancing zip adalah lebih sesuai bagi belah yang bertempat di kelim rusuk skrit daripada yang dijahit pada belah kelepet sama lebar di hadapan pakaian.2 Jenis belah dan kedudukan kancing .1 Jenis kancing yang tersembunyi Butang katup Butang cangkuk dan matanya Butang cangkuk dan rumah Butang cangkuk dan rumah cangkuk bersirat. Butang dan rumah butang bersirat atau gelungan. Pilihan kancing bergantung kepada: 3.2 Jenis pakaian dan stail pakaian yang dijahit .2.1 Kancing hendaklah dijahit dengan kukuh supaya tidak cepat tercabut.) Gancu 3.2 Jenis kancing yang nampak Butang dan rumah butang. 3.3 Cara-cara memilih kancing.2. 3. modul 3106.2 Jenis-jenis kancing Terdapat dua jenis kancing yang utama: 3.3.1 Jenis kain yang digunakan . 3.

butang empat dan butang bertangkai i. berlubang Butang lubang dua Butang lubang empat Butang bertangkai Butang bertangkai Lubang butang pada pakaian wanita biasanya dijahit di sebelah kanan belahan pakaian.4.4.3.4. Jenis kancing yang hendak dijahitkan pada pakaian mestilah ditentukan jenis belah untuk pakaian itu dipilih.4 pakaian 3.1 Butang lubang butang dua/empat Butang boleh didapati dalam pelbagai saiz. ii.6 semasa 3. Kancing logam tidak sesuai untuk pakaian kanak-kanak. Butang diperbuat daripada plastik. logam .4.belah pakaian itu tidak tertutup rapat.tulang.4.baju tidur dan dalam.belah pakaian daripada berkedut. Terdapat beberapa jenis butang iaitu butang berlubang dua. Jenis dan saiz butang mestilah sesuai dengan rumahnya dan gaya supaya pakaian kelihatan lebih elok. Kancing hendaklah dijahit betul-betul bertentangan di antara satu sama lain dan elakkan daripada menjahit kancing terlalu ketat pada pakaian untuk mengelakkan: . modul 3106. pakaian kelihatan tidak kemas. kayu dan lain-lain lagi. 3. warna dan bentuk.5.doc Sulit .5 pakaian 3.2 kancing 3. .3 Kancing hendaklah mencukupi dan terletak sama jaraknya di antara satu dengan yang lain supaya belah ditutup dengan baik dan tidak ternganga.

3. Butang dijahit selepas lubang butang telah siap kerana kedudukannya boleh diubah-ubahkan supaya sesuai dengan rumah butangnya. Jika lubang butang mesti dijahit pada selapis kain .2 Butang dan lubang butang Butang dan lubang hanya dijahit selepas belah pakaian itu siap atau apabila pakaian itu siap.5. Ia digunakan pada semua jenis pakaian dan kain kelengkapan rumahtangga.pita atau reben.4 Langkah-langkah menjahit lubang butang Langkah 1 Menanda kedudukan lubang butang dengan peniti Tepi belah GTH Langkah 2 - butang Ukuran lubang butang ukuran garispusat butang+ 3mm(1/8 inci ) Semat dan jelunjurkan lebar lubang butang dengan jelunjur halus pada kedua-dua belah lubang butang modul 3106.doc Sulit .5.3.5. Berlatihlah menjahit jahitan lubang butang sebelum menjahit pada pakaian sebenar. Gunting lubang butang satu per satu dan sudahkan satu lubang dahulu sebelum menebuk lubang yang lain untuk mengelakkan tepinya daripada berbulu. Terdapat dua jenis lubang butang iaitu lubang butang berjahit dan lubang butang berkun Lubang butang boleh dijahitkan melintang atau menegak 3. Lubang butang selalu dijahit pada 2 lapisan fabrik. Selalu menjahit dari bahagian bawah pakaian menghala ke atas.kemas dan tahan lasak jika dijahit dengan baik. Dijahit di atas dua lapisan fabrik Kancing ini teguh . Semua mata jahitan hendaklah sama panjang dan sesuai dengan jenis kain yang digunakan iaitu mata jahitan yang kecil dan halus pada kain yang nipis.kukuhkan sebelah dalamnya dengan sehelai kain pengukuh .3 Perkara-perkara yang harus diingatkan apabila menjahit lubang butang.

Tarik benang ke atas sehingga simpul terjadi. Pada hujung yang bulat .Jarum hendaklah tegak dan menghala ke arah penjahit. Jahit 2 atau 3 jahit lilit kemas di tempat yang sama di hujung segiempat. Langkah 5 Jahit lubang butang di sepanjang tepi lubang hingga ke hujung bulat.Lubang butang boleh digunting dengan : Sepasang gunting kecil yang tajam Langkah 4 Mulakan menjahit dari hujung segiempat dengan menyusupkan jarum di antara 2 lapisan kain. Sulit - modul 3106. Jahit lubang butang pada sebelah ini hingga ke hujung segiempat. - Langkah 7 Apabila lubang butang yang terakhir sudah dijahit di hujung segiempat . jahitkan 7 atau 9 mata jahitan lilit kemas.Langkah 3 Gunting lubang butang mengikut urat benang .doc . Langkah 6 Pusingkan kain supaya sebelah lubang Yang belum dijahit terletak berdekatan dengan penjahit. Masukkan jarum di hujung lubang dan keluarkan dari sebelah dalam kain garisan jelunjur halus. Tarikkan kedua-dua benag dari mata jarum ke kiri dan lilitkan ke bawah jarum.masukkan jarum ke kaki jahitan pertama dan keluar pada kaki jahitan yang akhir.

Langkah 8 Jahit sebaris jahitan lubang butang pada hujung segiempat.1 – Rajah 3.doc Sulit .8 Rajah 3.5 Langkah-langkah menjahit butang berlubang dua Langkah 1 modul 3106. 3.5. Susupkan jarum di antara lapisan kain dan gunting benang di sebelah dalam baju.9 Contoh-contoh jahitan butang empat lubang . Lubang butang melintang yang telah siap Rajah 3.

Keluarkan jarum di antara fabrik dan butang Lilitkan benang di keliling tangkai yang berbentuk Keluarkan jarum ke belakang fabrik Matikan jahitan dengan jahitan kia. - - Butang bertangkai Mulakan dengan jahit kia pada tempat butang Terus menjahitkan butang pada fabrik melalui lubang butang sebanyak 3 atau 4 kali.- Mulakan jahitan dengan jahitan kia pada butang.10 – Rajah 3. Sudahkan di sebelah dalam dengan jahit ulat-ulat.doc . Butang berlubang dua Butang yang mempunyai dua lubang untuk dijahit pada pakaian Di perbuat dari plastik atau besi. Ukuran lubang butang untuk butang bertangkai = lebar butang bertangkai + 6mm. - Rajah 3. Masukkan jarum pada lubang butang kedua menembusi belakang fabrik.6 Langkah-langkah menjahit cangkuk dan palang Langkah 1 Mulakan dengan jahitan kis Sulit modul 3106.5. Ulang jahitan/teruskan sehingga kukuh. - Langkah 3 Tanggalkan jarum peniti. Masukkan jarum melalui satu daripada lubang butang Langkah 2 Letakan jarum melalui satu daripada lubang pada butang.15 3.

- Jahit jahitan lilit kemas/jahitan lurus 4-5 kali Matikan dengan jahitan kia Langkah 2 Mulakan jahitan dengan jahitan kia. Jahit jahitan lilit kemas 4 – 5 kali Susup jarum ke lubang kedua pada palang.doc Sulit . 3. Apakah tujuan menjahit kancing pada pakaian 2. Berikan perbezaan antara kancing tersembunyi dan kancing nampak. Dengan berpandukan gambarajah nyatakan langkah-langkah menjahit butang berlubang dua. Nyatakan lima perkara yang harus diingat semasa menjahit lubang butang. modul 3106.16 – Rajah 3. Berikan dua contoh kancing setiap satu. Masukkan jarum pada satu daripada lubang pada palang.17 Aktiviti 1. Teruskan proses menjahit sehingga siap Matikan jahitan dengan jahitan kia Rajah 3. 4.

memberi bentuk pada pakaian. pelajar dapat: modul 3106.TAJUK 4 PENGHILANGAN GELEMBUNG SINOPSIS Penghilangan Gelembung ialah proses mengecilkan atau memendekkan fabrik berlebihan supaya pakaian padan dengan si pemakai. memadankan pakaian dan memudahkan seseorang bergerak. Dalam tajuk akan menjelaskan tentang definisi penghilangan gelembung. lisu bertentang dan lisu pemadan. Penghilangan Gelembung atau lisu digunakan untuk perhiasan. tujuan dan jenis-jenis penghilangan gelembung seperti kedut lepas. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. lisu beriring. lisu terbalik.doc Sulit .

modul 3106.doc Sulit . Lisu terbalik. (Kedut lepas. Menyatakan definisi penghilangan gelembung dan fungsinya.17. lisu bertentang dan lisu pemadan) 4. Lisu beriring.1 Definisi Penghilangan Gelembung Penghilangan Gelembung ialah satu proses pengecilan sebahagian pakaian atau artikel untuk memberi bentuk. 19.2 Tujuan menghilangkan gelembung Untuk memberi bentuk pada pakaian Memberi lebih ruang supaya si pemakai dapat bergerak dengan dengan mudah Supaya pakaian yang dipakai oleh si pemakai lebih elok pedannya. 21. Penghilangan gelembung boleh juga digunakan sebagai hiasan 4. Lisu terbalik. 18. 20. padanan yang elok serta keselesaan kepada pemakai. Lisu beriring. lisu bertentang dan lisu pemadan Langkah-langkah menjahit Penghilangan Gelembung. 22. Membolehkan pakaian dipanjangkan dan diperbesarkan Sebagai perhiasan untuk memberikan rupa pakaian. Mengenalpasti dan membezakan jenis-jenis penghilangan gelembung Memahami ciri-ciri setiap penghilangan gelembung Mengenalpasti cara-cara menjahit setiap jenis penghilangan gelembung Menyediakan dengan sempurna contoh-contoh penghilangan gelembung Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 4 Penghilangan Gelembung Definisi Penghilangan Gelembung Tujuan menghilangkan gelembung Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut lepas.

di bahu mendatang. pinggang blaus. Kedut lepas memerlukan fabrik dua atau tiga kali ganda daripada ukuran yang siap. memudahkan pergerakan dan sebagai perhiasan. Kedut lepas boleh dibuat di lengan yang disambung dengan kuf atau manset.2 Langkah-langkah menjahit Kedut Lepas Langkah 1 modul 3106. .1. .4.3 Jenis-jenis Penghilangan Gelembung Kedut Lepas Lisu beriring.Kedut lepas mengikut ira lurus bagi membolehkan fabrik tergantung dengan elok.1. Kedut lepas sesuai untuk fabrik lembut dan halus.1 Ciri-ciri Kedut Lepas .1 Kedut lepas digunakan untuk mengawal atau mengimbangkan lebihan fabrik.Lipatan kedut sama halus pada keseluruhannya. Kedut lepas dihasilkan dengan cara menarik satu atau dua baris jahitan mesin longgar atau jelujur halus. .4.4 Jenis Penghilangan Gelembung 4.4.doc Sulit .Kedut dibahagikan sama rata keseluruhannya. di garisan pinggang dan di punggung skirt 4. 4. di hujung lengan.1 Kedut Lepas - - Rajah 4. lisu terbalik lisu bertentang Lisu pemadan Kedut berjalur Lisu perhiasan Smoking 4.4.

.- Tandakan jarak di antara kedudukan kedut dengan notch. bahagikan kain kepada dua bahagian yang sama untuk mengelakkan benang kedut putus kerana ketegangan semasa mengedut Kata kedut atas hendaklah berpadanan dengan yang di bawah supaya menghasilkan kedut yang sekata.2 Lisu Beriring Lisu menggunakan tiga kali ganda lebar siap Sulit modul 3106.4 Kedut lepas akan menampakan orang kurus menjadi gempal Apabila kain untuk kedut lepas sangat lebar.3cm.4.Tandakan garis pemadan (GP) dan garis tengah (GT) pada fabrik. Rajah 4.2 Langkah 2 - - Laraskan pelaras jahitan mesin untuk mendapatkan mata jahitan kasar atau jahit jelujur halus. Ratakan kedut lepas Rajah 4. Rajah 4. - - - 4.3 Langkah 3 - - Tarik benang bawah dari keduadua hujung sehingga mendapat ukuran kedut yang dikehendaki.doc . Jahit dua baris jahitan mesin dengan mata kia yang paling kasar dan jahit jelujur halus di atas dan di bawah garisan pemadan pada jarak yang sama iaitu 0. Lilit benang pada jarum peniti mengikut bentuk 8.

sama ada ke kiri atau kanan.lipatkan pada jahit tanda (a) dan letakkannya keatas tapak lisu.doc Sulit .. Lebar lisu yang siap bergantung atas stail pakaian.5 Langkah-langkah menjahit Lisu Beriring Langkah 1 . yang ketiga-tiganya sama lebar. .Tandakan kedudukan lisu pada fabrik Lisu mempunyai tiga bahagian iaitu lebar lisu.Jelujur tegak di tengah-tengah lisu modul 3106.- Lisu Beriring dilipat mengarah ke satu hala yang sama. lipatan bawah lisu dan tapak lisu. LISU BERIRING Rajah 4. .Tekan dan pin.6 Langkah 2 . Lisu mestilah rata Rajah 4.

8 modul 3106.Rajah 4.Ada 4 cara menjahit tepi lisu.Lisu beriring boleh dibiarkan lepas atau dijahit tepinya.7 Langkah 3 .doc Sulit .  Jahit mesin di tepi lipatan  Jahit mesin 6mm dari tepi lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tegak dengan lipatan  Jahit mesin mengikut tepi lipatan dan tirus ke lipatan Rajah 4. .

doc Sulit .10 Langkah 2 Lipat kain sepanjang garisan 1.Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah luar (SL) pakaian Rajah 4.11 Langkah 3 modul 3106.3 LISU TERBALIK . Semat dan jelujur di sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.Lisu terbalik dibuat dengan melipatkan dua lisu berhadapan antara satu sama lain .4.4.9 Langkah 1 - Tandakan lisu pada fabrik dengan jahit tanda Rajah 4.

doc Sulit .13 Cara-cara menyudahkan lisu Lengkuk membulat Lengkuk besiku Lengkuk meruncing 4. Jelujur lisu terbalik dengan menggunakan jelujur tegak. Rajah 4.4 LISU BERTENTANG modul 3106.4. .Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula serta bawa lipatan selaras dengan garisan 3 supaya kedua-dua lisu itu berhadapan antara satu sama lain. Rajah 4.- Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3. Semat lisu-lisu pada tempatnya.12 Langkah 4 .Semat lisu itu pada tempatnya.

Bawa lipatan sepanjang garisan 1 selaras dengan garisan 3. Lipatan-lipatan lisu ini hendaklah bertemu di sebelah dalam (SD) pakaian Rajah 4. modul 3106.14 Langkah 1 - Tanda kedudukan lisu bertentang pada kain dengan jelujur tanda Rajah 4.- Lisu ini dibuat dengan melipatkan dua lisu beriring yang terletak membelakang di antara satu sama lain.15 Langkah 2 . Semat lisu pada tempatnya.16 Langkah 3 .doc Sulit . Semat dan jelujur sepanjang lipatan dari atas ke arah kelepet Rajah 4.Lipat kain sepanjang garisan 1.

Lisu pemadan skirt (untuk menyesuaikan punggung) .doc Sulit . . atau dari hujung yang tirus ke hujung yang tirus (jika dibuat di bahagian pinggang blaus) Lisu dibuat dibahagian pakaian .17 Langkah 4 . Rajah 4.4. Jika dijahit dengan betul ianya tidak berapa kelihatan.Rajah 4.Lisu pemadan pinggang (ini boleh ditiruskan pada kedua-dua hujung untuk menyesuaikan buah dada dan punggung jika tiada cantuman dibuat pada pinggang).Lisu pemadan bahu hadapan dan belakang (untuk menyesuaikan buah dada dan tulang bahu). Jelujur lisu bertentang dan kemas dengan menggunakan jelujur tegak.Lipat sepanjang garisan 1 di sebelah kanan pula sepanjang garisan 3 supaya keduadua lisu itu membelakang satu sama lain pada arah yang bertentangan. .18 4. modul 3106. .Semat lisu di tempatnya.Lisu pemadan siku pada lengan panjang atau lengan tiga suku panjang .5 LISU PEMADAN Lisu pemadam ialah sejenis penghilangan gelembung yang penting untuk memberi bentuk kepada pakaian dan memberi keselesaan.Lisu pemadan rusuk (untuk menyesuaikan buah dada) .Lisu dibentuk dengan menjahit dari bahagian yang lebar ke bahagian yang kecil.Lisu pemadan leher belakang (untuk menyesuaikan bentuk tengkuk) .

20 modul 3106.doc Sulit . Rajah 4.19 Ciri Lisu Pemadan - Bentuknya runcing Lisu tidak bergulung Lisu ditekan rata Hujung Jahitan dikemaskan di bahagian yang tirus Tidak terdapat lubang di sebelah luar pakaian pada hujung yang tirus. Tidak ada alur disebelah luar.Lisu pemadan Rajah 4. Langkah-langkah menyediakan lisu pemadan (CEMBUNG) Langkah 1 Tandakan kedudukan lisu pemadan.

doc Sulit . Pastikan kedua-dua garis pemadan bertemu.Langkah 2 Temukan sebelah luar (SD) fabrik dan sematkan di garis pemadan. Semat dengan peniti dan jelujur dan kemudian jahit mesin dari hujung lebar ke hujung runcing. Kemaskan hujung benang dengan menyusupkannya di antara mata jahitan benang pada empat mata jahitan mesin yang akhir Rajah 4.21 modul 3106.

. Rajah 4.23 modul 3106.Langkah 3 .Tekan lisu di bahu dan di pinggang arah ke garis tengah hadapan (GTH) atau garis tengah belakang (GTB) pakaian.doc Sulit . I Jahitan Insang pari Rajah 4.22 LANGKAH-LANGKAH MENYEDIAKAN LISU PEMADAN (CEKUNG) Langkah 1 - Tandakan kedudukan lisu pemadan .Tekan lisu pemadan supaya rata. Di lubang lengan dan rusuk. Lisu pemadan pada fabrik tebal ditekan supaya terbahagi dua atau digunting tengah dan dikemaskan dengan jahitan insang pari. tekan hala ke bawah pakaian.

Kemas tepi yang disnip dengan jahitan insang pari.24 Langkah 3 Mula jahit mesin di garisan pinggang ke satu hujung tirus.24 Langkah 4 Langkah 4 Snip di garisan pinggang sehingga 5mm dari garis jahitan untuk mengurangkan tegangan pada lisu bagi membolehkan lisu melengkung dengan rata.Langkah 2 Temukan sebelah luar (SL) fabrik dan sematkan di garis pemadan. Pastikan kedua-dua garisan pemadan bertemu. Susup semua hujung benang. Semat dan jelujur Rajah 4. Tindih mata jahitan awal sepanjang dua cm di garisan pinggang dan mesin ke hujung yang satu lagi. Rajah 4.doc Sulit . Tekan lisu menghala ke tengah pakaian modul 3106.

Rajah 4. Lukiskan perbezaan di antara lisu terbalik dengan lisu bertentang modul 3106.25 Aktiviti 1. Apakah tujuan penghilangan gelembung dibuat pada pakaian atau artikel rata 2.doc Sulit . Lukiskan rajah tiap-tiap lisu pemadan tersebut 5. Lukiskan tiga rajah pakaian atau artikel yang menunjukkan lisu beriring digunakan di berlainan kedudukan 4. Senaraikan kedudukan lisu pemadan di pakaian. Huraikan ciri kedut lepas di pakaian 3.

mencantum lengan pada hujung baju dan cara –cara mengemaskan kelim di lubang lengan. Dalam tajuk ini akan hanya membincangkan mengenai lengan padanan rata.doc Sulit . Lengan padanan ialah seperti lengan padanan rata. lengan bishop dan lengan raglan. cara meyudahkan hujung lengan. Bagaimana menyediakan lengan. - Lengan padanan sama dengan cantuman Lengan tambahan dengan tanpa cantuman Hasil Pembelajaran modul 3106.TAJUK 5 LENGAN PADANAN RATA Kembang payung Bishop Padanan rata Gelembung Padanan rata Magyar Raglan Loceng Kimono Persegi Teterun Sinopsis Lengan terbahagi kepada dua jenis iaitu lengan padanan atau yang dipasang ke pakaian dan lengan tambahan dari badan. lengan gelembung.Lengan tambahan pula ialah seperti lengan magyar(lengan pendek) dan lengan kimono (tiga suku panjagn atau panjang kepegelangan tangan.

pelajar dapat: 1. 5. 4. 6.doc Sulit . 7. Definisi lengan Membezakan antara lengan padanan rata dengan jenis lengan yang lain Mengetahui bentuk pola lengan padanan rata Mengetahui cara melukis rajah lengan padanan rata Menggunting dan menanda fabrik dengan tepat Menjahit proses lengan padanan rata mengikut urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja Kerangka Konsep Tajuk 5 Lengan Padanan Rata - - Definisi lengan Fungsi lengan Langkah-langkah menjahit lengan - Cara-cara mengemaskan lubang lengan Cara-cara mengemaskan hujung lengan modul 3106.Diakhir tajuk ini. 2. 3.

doc Sulit . Ia boleh jadi sepotong fabrik yang dicantumkan ke lubang lengan atau pun tambahan daripada badan.1 modul 3106.1 Definisi Lengan Lengan ialah tambahan pakaian dari lubang lengan. Lengan biasa yang dicantumkan dengan baik mempunyai ira lurus yang terletak di garis atas lengan. 5.1 SD Tanda imbang belakang hadapan Tand imbang SD Rajah 5. - Ciri lengan padanan rata Garis tengah lengan bertemu dengan garis bahu Kelim lengan bertemu dengan kelim rusuk baju Basi kelim lubang lengan dikemaskan Cantuman lengan tidak berkedut Lengan yang baik akan bergantung dengan elok Kelim lubang lengan rata 5.2 Fungsi Lengan Melindungi daripada cuaca panas dan sejuk Melindungi kecacatan di lengan Menambah keanggunan si pemakai jika sesuai dengan fesyen dan fabrik Mengekalkan ciri tradisi sesuatu pakaian seperti baju kurung teluk belanga dan sari.5.Hujung lengan boleh disiapkan dengan kelepet.3 Langkah-langkah Menjahit Lengan Padanan Rata Langkah 1 Sediakan lengan dan bahagian badan pakaian seperti mana dalam rajah 5. lapik atau kun.

2 Temukan garisan pemadan lengan SL fabrik berhadapan dan semat Jahit dengan jahitan mesin di garisan pamadan lengan Cabutkan jelujur dan tekan buka kelim Kemaskan hujung lengan dengan kelepat Jahit sembat susup atau mesin pada kelepet lengan.3 -Tepi-tepi lengan baju mencantumkan lengan ke lubang lengan.doc Sulit . hendaklah disiapkan dahulu sebelum modul 3106.Langkah 2 Jahit dua garisan longgar di kepala lengan dengan jarak 2 mm ke atas garisan pemadan atau baris pertama 3 mm di atas gp dan jahitan mesin longgar yang ke dua 3 mm di bawah gp. Rajah 5.2 Jahitan longgar Rajah 5. lihat rajah 5.

Dengan peniti menegak ke lubang lengan. Lekat lengan kanan ke lubang lengan kanan dengan SL bertemu.5 modul 3106.4 Langkah 4 Temukan garis pemadan. Jejulur pada garis pemadan Jahit mesin lengan ke lubang lengan pada garis pemadan dari SD lengan. Hadapan lengan Hadapan Pakaian Rajah 5. semat lengan ke lubang lengan dengan memadankan kedua-dua garis pemadannya.doc Sulit . garis atas lengan ke kelim bahu badan dan notch lengan belakang ke notch lubang lengan badan belakang. - Rajah 5. notch lengan hadapan ke notch lubang lengan badan hadapan. Permulaan dan penghabisan jahit mesin kelim di lengan hendaklah bertindih atas.Langkah 3 Proses mencatumkan lengan ke lubang lengan Tarik benang jahitan kasar di kedua-dua barisan jahitan untuk menyeratakan ukuran lengan dengan lubang lengan. kelim lengan ke kelim rusuk badan.

Jahit dengan jahitan mesin di GP lubang lengan. 5. Mata jahitan mesin yang akhir menindih mata jahitan mesin yang awal 3 cm hingga 4 cm untuk mengukuhkan kelimTekan dan seterika kelim dari SD supaya rata. Kelim lubang lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- J.4 Cara-cara mengemaskan lubang lengan. Insang pari. Balutansendiri Jahit mesin Bentuk pucuk rebung modul 3106.doc Sulit .

Hujung lengan boleh dikemaskan dengan beberapa cara di antaranya adalah seperti berikut:- Kun Lapik Kaf Ben Aktiviti 2. Huraikan ciri-ciri lengan padanan rata yang baik 4.5 Cara-cara mengemaskan hujung lengan. modul 3106. Bentangkan hasil kerja lengan padanan rata dalam bentuk carta 3.doc Sulit . Apakah tujuan lengan dipasang pada pakaian.5.

Mengenalpasti cara-cara menjahit Penyudah Tepi Membanding bezakan cara-cara menjahit Penyudah Tepi. 24. 5. 7. Kelepet penjuru Lapik Kun Renda Ikatan Pinggang Kasing jahitan Sulaman Langkah-langkah menjahit Penyudah tepi kelepet dan kuni modul 3106. 28. 26. 3. mengenalpasti pemilihan penyudah tepi. 6. Menyatakan maksud ’Penyudah Tepi’ Mengenalpasti pemilihan Penyudah Tepi. Dalam tajuk penyudah tepi anda akan di jelaskan mengenai definisi penyudah tepi. 29. cara menyesuaikan jenis penyudah tepi dan cara menjahit.TAJUK 6 PENYUDAH TEPI SINOPSIS Penyudah tepi adalah salah satu proses jahitan. 8. Ia dibuat untuk melindungi tepi fabrik daripada berjerumbai atau berjurai-jurai. jenis-jenis penyudah tepi. .doc Sulit . Menyenaraikan jenis-jenis Penyudah Tepi. 27. Menyesuaikan jenis penyudah tepi dengan pakaian atau artikal yang hendak dijahit. 4. Menjahit beberapa ciontoh penyudah tepi Kerangka Konsep Tajuk 6 PENYUDAH TEPI (Kelepet dan Kun) Definisi Penyudah Tepi Jenis-jenis Penyudah Tepi Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan Semasa menjahit Penyudah Tepi 1. 25. 2. Hasil Pembelajaran 23.

doc Sulit .lapik berbentuk kun renda kun kelepet Kelepet SD Jahit lilit ubi SL jahit lilit ubi Sembat susup susup kelepet tindih SD sembat Alas pinggan yang di Kemaskan dengan jahitan sulaman tebuk (cut work Embroidery) sebagai Penyudah tepi(perhiasan) Chairback (alas belakang kerusi) Yang dikemaskan dengan jahitan sulaman sebagai penyudah tepi (perhiasan) modul 3106.

Warna benang mesti sama dengan warna fabrik. tahan lasak . mengukuh dan menghias tepi pakaian dan kelengkapan rumahtangga daripada berjerumbai atau berjurai-jurai.doc Sulit . 6. 4. 1.3.1. Kelepet digunakan untuk menyudahkan tepi yang lurus dan yang melengkung. mengemas. jenis pakaian dan stailnya dan jenis tepi yang dikemaskan. Penyudah tepi mestilah sesuai untuk tepi yang hendak dikemaskan. Lebar dan kemasan kelepet berbeza mengikut jenis fabrik dan tujuan diadakan kelepet itu. 3. Ia terdiri daripada dua lipatan.1 Definisi Penyudah tepi. 6.Jenis-jenis penyudah tepi 6. Kelepet boleh dikekalkan pada pakaian atau kain kelengkapan rumahtangga dengan jahitan mesin. Penyudah tepi adalah proses jahitan yang dibuat untuk melindungi. 5. Pemilihan penyudah tepi bergantung kepada jenis fabrik yang digunakan.3 Jenis-jenis Penyudah Tepi.2 Perkara-perkara yang perlu di pertimbangkan semasa menjahit penyudah tepi. Warna benang untuk penyudah tepi sulaman mestilah sesuai dan cantik dijadikan perhiasan.1 Proses menjahit kelepet lurus Langkah 1 Tandakan kedudukan kelepet dalam Langkah 2 Lipat lipatan pertama ke sebelah Selebar 6 mm 6mm 6mm 66mm 6mm 6 langkah 2 6 modul 3106. 2. Kelepet yang halus biasanya dibuat pada bahagian yang melengkung dan kelepet-kelepet yang lebar digunakan pada bahagian yang lurus. Lebarnya dan basinya mestilah sama dan tepi yang melengkung mestilah rata/licin. jahit sembat susup atau jahit silang pangkah. Kukuh.3.1 Kelepet Kelepet ialah penyudah tepi yang dibuat pada bahagian bawah pakaian dan juga di tepi kelengkapan rumahtangga. 6. dijahit dengan baik kemas dan rata. 6.

semat dan jelujur Langkah 4 .2 Proses menjahit Kelepet Lurus Langkah 3 .doc Sulit .Cabut peniti . 2 ½ cm 6 ½ cm Rajah 6.Rajah 6.Jahit sembat susup di sepanjang kelepet.4 Proses menjahit Kelepet Lurus Menetapkan kelepet pada pakaian Dengan jahit silang pangkah Memetapkan kelepet pada pakaian dengan jahit sembat Rajah 6.6 Proes menjahit Kelepet Lurus modul 3106.3 dan 6.1 dan 6.Lipat lipatan kedua di garisan kelepet selebar 2 ½ cm – 6 1/2 cm .5 dan 6.

2 Proses menjahit kelepet melengkung (a) Kelepet Lisu (b) Kelepet Kedut Lepas (a) Kelepet Lisu Langkah 1 .Tekan dan semat dengan peniti Kelepet Skirt garisan pemadan S.10 Proses menjahit Kelepet Melengkung modul 3106.1.Lisukan fabrik yang lebih dan halakan ke kelim rusuk.7 dan 6.8 Proses menjahit Kelepet Melengkung Langkah 3 .6. Langkah 4 .doc Sulit . .3.Lipat lipatan pertama dan tetapkan .kelepet pakaian dengan jahit sembat susup Kelepet melengkung SD Halakan Lisu ke kelim rusuk S.D Jelujur pada lipatan kelepet Rajah 6.Semat dan jelujur pada lisu.D sembat susup Jahit jelujur pada lisu Lisu disembat Rajah 6.Jahit sembat pada lisu .Jelujur pada garisan pemadan Langkah 2 .Sediakan dan kemaskan kelim .pemadan .9 dan 6.Lipat fabrik pada g.

kedudukan .Jahit mesin mata kia kasar di tekan.. Langkah 3 .Cantum garisan kelim.(b) Kelepet Kedut Lepas Langkah 1 Sediakan saperti Langkah 1 (Kelepet Lisu ) Langkah 2 .Lipat pada garisan kelepet dan S.L Garis lipatan pertama Jahit mesin kasar Rajah 6.11 dan 6.Lipat 6 mm untuk lipatan pertama .Tetapkan kelepat dengan jahitan yang sesuai.Tarik jahitan mesin longgar serta kedutkan dan padankan kelim supaya kelepet terletak rata pada pakaian.D sembat susup Garis kelepet kelepet S. . .D S.doc Sulit . garisan lipatan pertama untuk membuat kedut halus.12 Proses menjahit Kelpet Melengkung Jelujur modul 3106.

lipat semula kelepet dan jahit jelujur ubi . kelengkapan rumahtangga yang mempunyai dua kelepet sama lebar atau tidak. Penjuru jahit tindih selalunya terdapat pada belah kelepet sama lebar blaus. 6. langsir.1 Proses menjahit penjuru Jahit tindih (a) Penjuru jahit tindih Langkah 2 .3.L kelepet S.2 Penjuru Penjuru adalah salah satu daripada penyudah tepi.L gunting bahagian X S.D Buka penjuru yang telah ditekan dan Gunting bahagian ‘X’ 6mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti Langkah 3 .Jahit sembat halus .2.3.D modul 3106.Buka penjuru yang telah ditekan dan gunting bahagian X 6 mm dari lipatan atas dan 6 mm dari peniti peniti Langkah 1 .L 6 mm S. Ia dibuat untuk mengurangkan tebal fabrik pada basi lipatan kelepet. Penjuru ini selalunya digunakan pada kelengkapan rumahtangga.doc Sulit .Lipat dan tekan supaya mendapat kesan garisan kelepet . kemeja dan jaket. Penjuru temu sudut atau kelongsong hanya dibuat pada penjuru yeng mempunyai kelepet yang sama lebar.Jahit lilit ubi kelepet tindih S.Kemas kelepet dengan jahit sembat susup . Penjuru boleh disudahkan dengan dua cara iaitu penjuru jahit tindih dan penjuru temu sudut atau kelongsong.Tandakan dengan peniti 6mm kelepet tindih atas S.L jahit lilit S.

Jahit sembat.doc Sulit .Tekan supaya mendapat kesan kelepet atau lipatan .. sembat susup atau sulam menyulam .13 Proses menjahit Penjuru Jahit Tindih (b) Penjuru Temusudut atau Kelongsong Langkah 1 .Jahit lilit ubi Sembat susup Sebelah dalam Sebelah luar lilit ubi Rajah 6.14 Proses menjahit Penjuru Temu Sudut/Kelongsong modul 3106. kemudian jahit jelujur S.D Lebat lipatan/kelepet . Langkah 3 .Lipat semula kelepet.Sembat susup Rajah 6.L garisan lipatan S.tandakan dengan peniti 6 mm dari lipatan Langkah 2 .

peniti Lipatan serung tepat (a) (b) Tepi jalur mengikut ira lurus hujung digunting jahit mesin (c) hujung terkeluar 9mm kelim menyambung Rajah 6.3.15 Jalur serong tepat modul 3106.L.15 6.1 Langkah-langkah menyediakan jalur serung tepat (rujuk rajah6. Lebarnya bergantung lebar penyudah tepi yang hendak dijahit.Rujuk rajah 6.3. Untuk menyambungkan jalur serong tepat.3. Temukan S.3 Jalur serong tepat Jalur serong tepat ialah sekeping fabrik yang digunting dengan menggunakan ira serong tepat.doc Sulit . gunting hujung jalur supaya Ked ua-dua tepinya mengikut ira lurus. Tekan buka kelim jalur dan gunting hujung yang terkeluar. jalur serong dengan hujungnya terkeluar 9 mm. Ukur dan tandakan lebar jalur serong dengan peniti kemudian guntingkan jalur serong.6. Jelujur dan jahit mesin jalur serong.13)       Lipat kain supaya benang longsin selari dengan benang pakan.

.3.3.2 Langkah-langkah Kun di tepi lurus (sebagai lapik) 1. 2. 3. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan Tanggalkan benang benang jelujur dan gunting tepi hingga 6 mm Terbalikkan ke sebelah belakang.

Sebelah dalam

Mengemaskan lapik dengan sembat susup Sebelah luar

Rajah 6.16 Jalur serong tepat 6.3.3.3 Langkah-langkah menjahit lapik jalur serong tepat pada tepi

melengkung Langkah 1  Gunting jalur serong tepat mengikut panjang yang dikehendaki.  Lebar jalur serong tepat ialah lebar lapik yang siap campur dengan dua basi  lipatan yang selebar 6 mm ( ¼ inci ).  Lebar lapik yang siap tidak boleh lebih daripada 2.5 cm (1 inci). Langkah 2  Sambungkan kedua-dua hujung lapik.  Temukan S.L. pakaian dengan S.L. lapik, semat,jelujur dan jahit mesin di garis pemadan.
modul 3106.doc Sulit

Gunting kain yang lebih daripada basi kelim lubang lengan dan snip di sepanjang tepi melengkung.

Langkah 3  Tekan buka kelim dan lipatkan lapik serong tepat ke sebelah dalam baju  Jahit mesin lapik yang berdekatan dengan kelim lubang lengan.  Tetapkan lapik ke baju dengan jahit sembat susup.

Langkah 1

Lubang lengan

;

jalur serung tepat

Lipat SL baju

SL baju Langkah 2

Basi kelim lubang lengan disnip S.D Lapik kelim baju

Garis pemadan Kelim jalur serung tepat ditemukan dengan kelim baju

Langkah 3

Kelim bahu baju

Jahit sembat susup Jahit mesin Kelim lapik

Kelim baju

modul 3106.doc

Sulit

Rajah 6.16 : Lapik jalur serong tepat pada tepi melengkung

6.3.4 Kun Kun ialah salah satu cara penyudah tepi yang menggunakan jalur serong tepat untuk membalut tepi kain.Penyudah tepi cara ini selalunya digunakan pada tepi-tepi pakaian yang lurus dan melengkung. Ia digunakan untuk menyudahkan tepi pakaian seperti di garis leher, hujung lengan, lubang lengan dan kelepet, Kun juga digunakan sebagai perhiasan,lubang butang berkun dan dijadikan gelungan fabrik.(rouleau) 6.3.4.1 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi lurus

1. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2. Gunting hingga 6 mm dari garisan jahit mesin 3. Snip di tepi hingga dekat garisan mesin. 4. Terbalikan ke sebelah dalam

modul 3106.doc

Sulit

.18 Kun di tepi cembung dan cekung (sebagai balutan ) UJIAN 1 1.. 1 kali Sulit modul 3106.. ganda daripada lebar kun yang siap A. Gunting tepi hingga tinggal 6 mm 3. C.. Terbalikkan ke sebelah dalam Tepi Cembung Tepi Cekung Rajah 6.4. B.. 2.2 Langkah-langkah Kun Sebagai balutan di tepi Cembung dan di tepi Cekung 1.. Jelujur dan jahit mesin di garisan pemadan 2.. Berapa banyak lipatan dibuat pada kelepet? A.Rajah 6..18 Kun di tepi lurus (sebagai balutan ) 6.doc .. Satu Dua tiga empat Jalur serung tepat dipotong . D.3.

D 2 kali 3 kali 4 kali 3. iii..... Gambarajah di bawah menunjukkan ... A. Dengan menjahit sembat susup Dengan membuat lisu-lisu kecil Dengan menjahit lilit ubi atau insang pari. 2. A...doc .. Sulit modul 3106.. B. rata dan kemas sekata lebarnya kukuh dan kemas sekata lebarnya. Dengan mengedutkan kelepet menggunakan jahit mesin.... C. B........ kukuh dan kemas. Terangkan langkah-langkah untuk menjahit kelepet lurus pada pakaian... C. Bagaimana kamu menghilangkan gelembung pada tepi yang melengkung? i... 4. B C. iv. Rajah 2 A. Ujian 2 1..... ii. i dan ii ii dan iii i dan iii ii dan iv 5... Kelim Kelepet Penjuru lipat tindih Penjuru temu sudut 4. Dengan bantuan gambarajah huraikan bagaimanan hendak menggunting dan menyambung jalur serung tepat. D...... C.. 3. Apakah perbezaan Kelepet dengan Kun? Lukis gambarajah dan terangkan cara membuat di tepi cembung.B.. Penyudah tepi yang dijahit dengan baik mestilah.... D.. D.

lapik berbentuk dan sulaman. kolar. Hasil Pembelajaran Diakhir tajuk ini. 33.Garis leher TAJUK 7 sinopsis Garis leher ialah sebahagian daripada pakaian yang dikemaskan dengan menggunakan lapik. 34. 32. 31.doc Sulit . 36. Definisi kolar lurus Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menyedia dan melekatkan kolar Memilih lapik dalam kolar yang betul Menjahit proses kolar lurus mengikut langkah-langkah urutan yang betul Mengamalkan aspek keselamatan semasa melakukan kerja 35. kun. renda. Kerangka Konsep Tajuk 7 GARIS LEHER – KOLAR LURUS Definisi kolar Kegunaan kolar lurus Ciri-ciri kolar lurus Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus Langkahlangkah menjahit kolar lurus modul 3106. Tajuk ini akan menjelaskan salah satu dari pengemasan yang dibuat pada garis leher iaitu kolar lurus. ropol. pelajar dapat: 30.

. .Cantuman kelim kolar tidak beralur Perkara yang dipertimbangkan semasa menjahit kolar lurus .Gunting kain yang berlebihan dan snip semua bahagian yang melengkung dan penjuru sebelum menterbalikkan kolar ke sebelah luar.Untuk menyudahkan garis leher pada pakaian. Kolar ini berbentuk lurus dan tegak pada bahagian belakang garis leher.Kolar terletak rata dan kemas di garis leher .Tandakan semua garisan pola dan tanda imbangan dengan tepat dan jelas. Kolar ialah dua kepingan kain yang dibentuk.Tanda garis tengah belakang kolar adalah sebagai asas perimbangan. .2 Kegunaan Kolar .Bahagian kanan dan kiri kolar hendaklah seimbang .1 modul 3106.Kedua-dua hujung kolar sama lebar .Jahit tepi garis leher dengan jahit mesin atau sebaris jelujur halus supaya garis leher itu tidak memberi.Permukaan kolar rata . dicantumkan dan kemudian dilekatkan pada garis leher.Kolar biasanya mempunyai dua lapisan fabrik . .3 7.Memberi gaya atau stail pada pakaian .Ini mengurangkan ketebalan kolar dan membuatnya rata.Memberikan kepanasan kepada pakaian Ciri-ciri Kolar Lurus .4 Rajah 7.Gunakan lapik dalam jika perlu. Lebar kolar pada bahagian belakang adalah kira-kira setengah atau kurang daripada setengah lebar kolar. .Jahit jelujur halus pada tepi kolar dan jelujur tegak pada tengah kolar disebelah luar supaya kedua – dua lapis kolar itu sama rata.7.Potong kolar diatas dua lapis fabrik mengikut ira fabrik kain yang betul. .doc Sulit . . 7. .Sebagai perhiasan supaya pakaian kelihatan lebih menarik . . 7.1 Definisi kolar lurus.Jahit kolar dengan betul di atas garis pemadan untuk menjaga bentuk yang baik.

7. jelujur dan jahit mesin hujung kolar dari tepi berlipat hingga ke garis leher.Balikkan kolar ke SL fabrik dan seterika.doc Sulit . Menyediakan Kolar Lurus Langkah 1 Temukan SL kolar dengan memadankan garis pemadan dan garis leher kolar. Rajah 7.1 Langkah 2 .2 modul 3106.5 Langkah-langkah menjahit kolar lurus CARA A A. Buka jelujur Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm dan gunting serong basi kelim di penjuru. Semat. .Jelujur di sekeliling tepi kolar . Rajah 7.Jelujur tegak di tengah-tengah kolar.

Buka jelujur. Rajah 7.B. Jelujur dan mesin atau jahit tepi. menyediakan Badan Pakaian Langkah 1 Lipat tepi lapik badan ke sebelah dalam fabrik.4 modul 3106.3 Langkah 2 Lipat lapik badan pada garis lipatan ke sebelah luar pakaian. Jelujur dan jahit mesin pada garis leher dari garis lipatan ke garis tengah hadapan. Rajah 7. Snip dari sudut basi leher hingga ke garis leher dan gunting basi leher di sudut hingga tinggal 6mm.doc Sulit .

doc Sulit . Rajah 7. Sembat hujung lapik ke kelim bahu pakaian.5 Padankan garis leher lapik badan ke garis leher badan hadapan. Rajah 7.6 modul 3106.Langkah 3 Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian.

3cm jarak. Rajah 7. garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Snip basi penjahit 6mm – 1. Buka jelujur.8 Lipat tepi kolar bawah mengikut garis leher ke sebelah luar fabrik. Letakkan tepi yang berlipat ini di atas jahit mesin dan jelujur Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin.7 Langkah 2 ik kolar keluar dari pakaian dan seterika.C MENJAHIT KOLAR KE PAKAIAN Langkah 1 . Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Semat. Rajah 7.doc Sulit . jelujur dan jahit mesin pada garis leher. CARA 2 modul 3106.Temukan sebelah luar kolar atas pada sebelah dalam pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian.

Letakkan kolar bawah ke sebelah luar pakaian dengan memadankan hujung kolar ke garis tengah hadapan pakaian.A. C.8 Langkah 2 Seperti langkah 2 menyediakan kolar cara 1. Rajah 7. garis tengah belakang kolar ke garis tengah belakang pakaian dan garis leher kolar ke garis leher pakaian. Rajah 7. Menyediakan Badan Pakaian Seperti Langkah 1 menyediakan badan pakaian cara 1.9 B.doc Sulit . jahit hingga tepi basi leher. Menyediakan Kolar Langkah 1 Seperti langkah 1 menyediakan kolar cara 1 tetapi apabila menjahit hujung kolar. modul 3106. Menjahit Kolar ke Pakaian Langkah 1 .

Tepi kolar atas yang bebas dilipat mengikut garis leher ke sebelah dalam fabrik.10 Langkah 3 . modul 3106. Snip basi penjahit 6mm – 1. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm. Langkah 2 Jelujur kedua-dua lapis kolar dari garis tengah hadapan hingga ke kelim Snip kolar atas yang terletak di kelim bahu hingga ke garis leher Jelujur hanya kolar bawah ke bahagian belakang pakaian.Balikkan lapik badan ke sebelah dalam pakaian dan tarik kolar keluar dari pakaian dan seterika. Jelujur garis leher lapik badan ke garis leher pakaian.Rajah 7. Balikkan lapik badan ke sebelah luar pakaian mengikut garis lipatan. Buka jelujur. Jahit mesin di atas garis leher. Gunting basi penjahit hingga tinggal 6mm.10 bahu.doc Sulit .3mm jarak. . Rajah 7.

Reka dan lakarkan dua stail pakaian yang berkolar lurus 2. Seperti menyediakan kolar CARA 2. modul 3106.11 MENJAHIT KOLAR DENGAN MENGGUNAKAN BAHAGIAN LEHER BELAKANG. Jelujur. Mengapakah perlu dijelujur tegak sebelum mencantumkan kolar di garis leher. Berpandukan gambarajah lukiskan cara-cara melekatkan kolar lurus di garis leher mengikut urutan yang betul 4.Jelujur dan jahit tepi.Sembat dengan mengambil tiap-tiap mata jahit mesin. LAPIK BERBENTUK PADA A.Lipat tepi lapik badan dan lapik leher belakang ke sebelah dalam fabrik.doc Sulit . Menyediakan Kolar.Sembat hujung lapik badan ke kelim bahu. . Latihan 1.Cantumkan sebelah luar hujung lapik badan ke sebelah luar hujung lapik leher belakang dengan kelim belah kangkung.. . Gunting basi kelim hingga tinggal 6mm. Menyediakan badan pakaian .Letakkan tepi yang berlipat ini ke atas garis leher badan belakang dan di atas jahitan mesin. . B. Huraikan ciri-ciri kolar lurus 3.Buat yang sama dengan sebelah yang kedua. . . Rajah 7.

EDUSYSTEM SDN. WAHAB. SUSAN C. CHEAH W. EKONOMI RUMAHTANGGA FOKUS JINGGA SPM . ASRA SHAMSUDIN. SUSAN MANIKAM. NORZAINI BINTI ABDUL GHANI DAN NAWAWI BIN MOHD JAN. SARIMAH BINTI ABD. KUALA 11. LINDA HETZER.ARULANANTHAN DAN NORAZIAH BTE MOHD RUMAHTANGGA PRAKTIK PRESTON TIMES SDN. 14. SELANGOR.N.VICKNESWARY A/P SITHAMPARAPPILA(2002). COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK. ZAITUN ZAKIAN BINTI MOHD.LOW. MARIAM ABU BAKAR (2004) PANDUAN MEMBUAT PAKAIAn.SAINS SAINS PANDUAN 12. GLASGOW 10. A. BLUE-T COMMUNICATION SDN.HG. COMPLETE GUIDE TO NEEDLEWORK – READER’S Digest 1979 4. PUAN R. RAZAK. 7. PENGURUSAN PAKAIAN TINGKATAN 4: BAHAN SUMBER PENGAJARAN KUALA LUMPUR: EDU SYSTEM BHD 3. 2. BHD. THERESE L.(1988) SAINS RUMANTANGGA. G. HOE. KUALA LUMPUR: 9. FAUDZIAH BINTI MD DIN DAN ZAHRAH BINTI ESA.doc Sulit . BHD 8. 13. DELTA PETALING JAYA KUALA LUMPUR. S. BETTY LIM . PELANGI KUALA LUMPUR. READER’ S DIGEST.SAMSIAH. NG SAU YAN DAN YONG FONG CHOON. PANDUAN LENGKAP LANGKAH DEMI LANGKAH TEKNIK MENJAHIT . modul 3106.ZAINAL DAN G. NOH (1975). WONG SIEW FOONF.BIBLIOGRAFI 1. DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA. FOZIAH BUANG(1999).NG.BHD. ZAITUN ZAKIAH BINTI MOHD NOOR.S. PENGAJIAN PAKAIAN TINGKATAN. EKONOMI RUMAHTANGGA TINGKATAN 4. KUALA LUMPUR.(2006) KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH MENENGAH MEMBUAT PAKAIAN TINGKATAN 4 DAN 5.UNITED STSTES AMERICA 6. 5. ROBA’AYAH HJ RUMAHTANGGA ABD. MELITA M NEAL(1961) NEEDLEWORK FOR SCHOOL. ZETI ENTERPRISE BATU PAHAT JOHOR. TAN. ZAHARAH BINTI ESA(2003). AZMAWATI BINTI ABDUL AZIZ. PANDUAN DINAMIK PILIHAN EKONOMI RUMAHTANGGA(1990) DELTA PETALING JAYA MALAYSIA. (2002). (1978).HOEHLEN. FATIMAH JAILANI. BLACKIE & SON LIMITED. NOOR HABABIAH HASSAN BT OTHMAN.GAYLAVISALLI (1979). NOOR DAN LAMAH BINTI ABDUL GHANI (2002).

Ketua Pasukan Pemeriksa Kertas Sains Pertanian SPM Ketua Pentaksir Negeri Kerja Kursus Sains Pertanian SPM Jurulatih Utama Sains Pertanian modul 3106. Unit Dasar BPG KPM Pesyarah IPGM Kampus Perlis. MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Perlis. UPM Sijil Perguruan (Sains Pertanian). 01000 Kangar Kelulusan: Bac. Jalan Behor Pulai. Kampus Tun Hussein Onn KM 7. Pend. Institut Pendidikan Guru. 56000 Kuala Lumpur KELAYAKAN Kelulusan: M. MPPM Pengalaman: Pensyarah IPG Kampus Tun Hussein Onn Ketua Panitia Sains Rumah Tangga Guru Sains Rumah Tangga PANEL PEMURNIAN MODUL PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PENGENALAN KEPADA PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL) NAMA ABD AZIZ BIN OSMAN Pensyarah. UPM Sijil Perguran Khas (Sains Pertanian). (Sains Pertanian). MPTI Sijil Perguruan (Sains Rumah Tangga). Guru Sains Pertanian. KELAYAKAN Kelulusan: Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan KH UTM Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional UTM Sijil Perguran Khas (Sains Rumah Tangga). MPTI Sijil Perguruan (Sains Pertanian). (Sains Pertanian). 83009 Batu Pahat Johor.doc Sulit . Pend. MPTI Pengalaman: Pensyarah IPGM Kampus Teknik Penolong Pengarah. UPM Bac.Sc (Pendidikan Teknik & Vokasional). Kampus Pendidikan Teknik Jalan Yaakop Latip. Institut Perguruan Malaysia.75 Jalan Kluang. Institut Perguruan Malaysia Kampus Perli. Ketua Panitia Sains Pertanian Guru Sains Pertanian ISMAIL BIN BAHARUDDIN Pensyarah.PANEL PENULISAN PANDUAN PEMBELAJARAN PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (REKA BENTUK PAKAIAN) NAMA FUZIAH BINTI ISHAK Pensyarah.

modul 3106.doc Sulit .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful