P. 1
muzikdanpergerakan-111113174133-phpapp02.ppt

muzikdanpergerakan-111113174133-phpapp02.ppt

|Views: 5|Likes:
Published by ranju78
muzik dan pergerakan nota bagi guru-guru yang mengajar muzik
muzik dan pergerakan nota bagi guru-guru yang mengajar muzik

More info:

Published by: ranju78 on Apr 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2014

pdf

text

original

TOPIK: KONSEP PERGERAKAN ASAS & MUZIK DAN PERGERAKAN

• Boleh dicapai dengan: Mendorong kanak-kanak untuk mengkaji pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan (ruang. masa. kuasa)  Melatih kanak-kanak untuk melakukan setiap kemahiran asas dengan betul  Meningkatkan kesedaran kanak-kanak tentang pergerakan yang di hasilkan  .KONSEP PERGERAKAN ASAS • Tujuan pengajaran-membolehkan setiap kanak-kanak menggunakan tubuh badan mereka sebagai alat untuk melakukan pergerakan dengan cara yang berkesan.

• Konsep pergerakan melalui pelbagai aktiviti dan permainan boleh mendedahkan murid-murid dengan peluang utk meneroka pergaulan dan membina pemahaman tentang jenis pergerakan badan. . • Memudahkan murid-murid utk mengetahui dan memahami asas-asas konsep pergerakan tersebut.KONSEP PERGERAKAN ASAS • Menjelaskan bagaimana kemahiran pergerakan boleh di lakukan.

KESEDARAN TUBUH BADAN BEBAN KESEDARAN RUANG KONSEP PERGERAKAN ASAS PERHUBUNGAN .

(besar-kecil).KESEDARAN RUANG • Melibatkan lokasi. (depan-belakang)  Laluan. (kiri-kanan). melengkung.lurus.  Lokasi. zig-zag  Ekstensi.(atas-bawah). (jauh-dekat) • Menentukan arah pergerakan tubuh badan • Dapat mengesan tempat pergerakan.ruang diri dan ruang am  Arah. aras. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan . laluan dan ekstensi. arah.

KESEDARAN TUBUH BADAN • Elemen asas  Gerak laku asas tubuh  Aktiviti gerak laku anggota.bentuk tubuh badan • Lakuan bahagian tubuh badan  fungsi bahagian tubuh badan-menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berat badan serta membimbing dan memikul berat badan .anggota tubuh  Aktiviti serta bentuk.

BEBAN Kelajuan sesuatu pergerakan Kekuatan: o Masa: cepat-lambat o Daya: kuat-ringan o Aliran: bebas-terikat .

PERHUBUNGAN  Perhubungan dengan objek dan manusia  Objek: atas-bawah. dekat-jauh. bertemu-berpisah  Manusia: memimpin-ikat. solo. keliling-sisi. berkumpulan . berpasangan.

.  Muzik dan pergerakan membolehkan kanak-kanak mengamati. menyerap dan bertindak balas mengikut cara dan gaya kreatif yang tersendiri.MUZIK DAN PERGERAKAN  Muzik dan pergerakan merupakan unsur kesenian.  Kanak-kanak pada umumnya terpesona dengan rentak dan irama muzik.

 Muzik dapat membantu perkembangan keseluruhan kanakkanak. Muzik merupakan unsur yang mudah menyerapi jiwa kanak-kanak dan boleh di gabungkan dalam kurikulum. .

perhubungan bunyiperkataan. keupayaan matematik kanakkanak dan meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak . Muzik penting dalam kehidupan kanak- kanak  Rangsangan muzik mampu memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak-kanak  Muzik mampu memantapkan perkembangan bahasa.

CONTOH PERGERAKAN Bergerak dengan gembira Bergerak dengan sedih Bergerak sekeliling bilik seperti arnab Bayangkan diri anda seperti belon yang leper. dengan perlahan – lahan tiupkan diri anda Bergerak seolah – olah anda dalam salji yang tebal. pasir yang panas. menyeberangi sungai. dan ais yang sejuk .

KEMUDIAN PERGERAKAN SESUAIKAN DENGAN MEREKA MUZIK DAN PERGERAKAN BADAN MEREKA .KANAK – KANAK AKAN MEMINTA AGAR GURU MEMBUKA LAGU APABILA MEREKA BERGERAK .MUZIK SEHARUSNYA MEMBANTU PERGERAKAN . PASTIKAN MELIHAT RITMA DARI KANAK – KANAK ITU PERGERAKAN SENDIRI.MUZIK SEBAGAI SOKONGAN KEPADA PERGERAKAN .UNTUK PRASEKOLAH. MEREKA SELARAS DENGAN TEMPO DAN . GURU HENDAKLAH APABILA MUZIK DIPASANG.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->