TOPIK: KONSEP PERGERAKAN ASAS & MUZIK DAN PERGERAKAN

kuasa)  Melatih kanak-kanak untuk melakukan setiap kemahiran asas dengan betul  Meningkatkan kesedaran kanak-kanak tentang pergerakan yang di hasilkan  . masa. • Boleh dicapai dengan: Mendorong kanak-kanak untuk mengkaji pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan (ruang.KONSEP PERGERAKAN ASAS • Tujuan pengajaran-membolehkan setiap kanak-kanak menggunakan tubuh badan mereka sebagai alat untuk melakukan pergerakan dengan cara yang berkesan.

• Memudahkan murid-murid utk mengetahui dan memahami asas-asas konsep pergerakan tersebut.KONSEP PERGERAKAN ASAS • Menjelaskan bagaimana kemahiran pergerakan boleh di lakukan. . • Konsep pergerakan melalui pelbagai aktiviti dan permainan boleh mendedahkan murid-murid dengan peluang utk meneroka pergaulan dan membina pemahaman tentang jenis pergerakan badan.

KESEDARAN TUBUH BADAN BEBAN KESEDARAN RUANG KONSEP PERGERAKAN ASAS PERHUBUNGAN .

arah. (jauh-dekat) • Menentukan arah pergerakan tubuh badan • Dapat mengesan tempat pergerakan. (depan-belakang)  Laluan.lurus.(atas-bawah). aras.ruang diri dan ruang am  Arah.KESEDARAN RUANG • Melibatkan lokasi.(besar-kecil). (kiri-kanan). melengkung. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan .  Lokasi. zig-zag  Ekstensi. laluan dan ekstensi.

anggota tubuh  Aktiviti serta bentuk.bentuk tubuh badan • Lakuan bahagian tubuh badan  fungsi bahagian tubuh badan-menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berat badan serta membimbing dan memikul berat badan .KESEDARAN TUBUH BADAN • Elemen asas  Gerak laku asas tubuh  Aktiviti gerak laku anggota.

BEBAN Kelajuan sesuatu pergerakan Kekuatan: o Masa: cepat-lambat o Daya: kuat-ringan o Aliran: bebas-terikat .

solo.PERHUBUNGAN  Perhubungan dengan objek dan manusia  Objek: atas-bawah. berpasangan. berkumpulan . bertemu-berpisah  Manusia: memimpin-ikat. keliling-sisi. dekat-jauh.

 Kanak-kanak pada umumnya terpesona dengan rentak dan irama muzik. menyerap dan bertindak balas mengikut cara dan gaya kreatif yang tersendiri.  Muzik dan pergerakan membolehkan kanak-kanak mengamati.MUZIK DAN PERGERAKAN  Muzik dan pergerakan merupakan unsur kesenian. .

. Muzik merupakan unsur yang mudah menyerapi jiwa kanak-kanak dan boleh di gabungkan dalam kurikulum.  Muzik dapat membantu perkembangan keseluruhan kanakkanak.

perhubungan bunyiperkataan. keupayaan matematik kanakkanak dan meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak . Muzik penting dalam kehidupan kanak- kanak  Rangsangan muzik mampu memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak-kanak  Muzik mampu memantapkan perkembangan bahasa.

pasir yang panas. dan ais yang sejuk .CONTOH PERGERAKAN Bergerak dengan gembira Bergerak dengan sedih Bergerak sekeliling bilik seperti arnab Bayangkan diri anda seperti belon yang leper. menyeberangi sungai. dengan perlahan – lahan tiupkan diri anda Bergerak seolah – olah anda dalam salji yang tebal.

KANAK – KANAK AKAN MEMINTA AGAR GURU MEMBUKA LAGU APABILA MEREKA BERGERAK .MUZIK SEBAGAI SOKONGAN KEPADA PERGERAKAN . PASTIKAN MELIHAT RITMA DARI KANAK – KANAK ITU PERGERAKAN SENDIRI.KEMUDIAN PERGERAKAN SESUAIKAN DENGAN MEREKA MUZIK DAN PERGERAKAN BADAN MEREKA .UNTUK PRASEKOLAH. MEREKA SELARAS DENGAN TEMPO DAN . GURU HENDAKLAH APABILA MUZIK DIPASANG.MUZIK SEHARUSNYA MEMBANTU PERGERAKAN .