TOPIK: KONSEP PERGERAKAN ASAS & MUZIK DAN PERGERAKAN

masa. kuasa)  Melatih kanak-kanak untuk melakukan setiap kemahiran asas dengan betul  Meningkatkan kesedaran kanak-kanak tentang pergerakan yang di hasilkan  . • Boleh dicapai dengan: Mendorong kanak-kanak untuk mengkaji pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan (ruang.KONSEP PERGERAKAN ASAS • Tujuan pengajaran-membolehkan setiap kanak-kanak menggunakan tubuh badan mereka sebagai alat untuk melakukan pergerakan dengan cara yang berkesan.

• Memudahkan murid-murid utk mengetahui dan memahami asas-asas konsep pergerakan tersebut. .KONSEP PERGERAKAN ASAS • Menjelaskan bagaimana kemahiran pergerakan boleh di lakukan. • Konsep pergerakan melalui pelbagai aktiviti dan permainan boleh mendedahkan murid-murid dengan peluang utk meneroka pergaulan dan membina pemahaman tentang jenis pergerakan badan.

KESEDARAN TUBUH BADAN BEBAN KESEDARAN RUANG KONSEP PERGERAKAN ASAS PERHUBUNGAN .

arah. zig-zag  Ekstensi. (jauh-dekat) • Menentukan arah pergerakan tubuh badan • Dapat mengesan tempat pergerakan.ruang diri dan ruang am  Arah. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan .lurus.(atas-bawah). (depan-belakang)  Laluan. aras. laluan dan ekstensi.KESEDARAN RUANG • Melibatkan lokasi.  Lokasi.(besar-kecil). (kiri-kanan). melengkung.

KESEDARAN TUBUH BADAN • Elemen asas  Gerak laku asas tubuh  Aktiviti gerak laku anggota.bentuk tubuh badan • Lakuan bahagian tubuh badan  fungsi bahagian tubuh badan-menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berat badan serta membimbing dan memikul berat badan .anggota tubuh  Aktiviti serta bentuk.

BEBAN Kelajuan sesuatu pergerakan Kekuatan: o Masa: cepat-lambat o Daya: kuat-ringan o Aliran: bebas-terikat .

dekat-jauh. bertemu-berpisah  Manusia: memimpin-ikat. berkumpulan . solo.PERHUBUNGAN  Perhubungan dengan objek dan manusia  Objek: atas-bawah. keliling-sisi. berpasangan.

 Muzik dan pergerakan membolehkan kanak-kanak mengamati.MUZIK DAN PERGERAKAN  Muzik dan pergerakan merupakan unsur kesenian.  Kanak-kanak pada umumnya terpesona dengan rentak dan irama muzik. menyerap dan bertindak balas mengikut cara dan gaya kreatif yang tersendiri. .

 Muzik merupakan unsur yang mudah menyerapi jiwa kanak-kanak dan boleh di gabungkan dalam kurikulum.  Muzik dapat membantu perkembangan keseluruhan kanakkanak. .

 Muzik penting dalam kehidupan kanak- kanak  Rangsangan muzik mampu memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak-kanak  Muzik mampu memantapkan perkembangan bahasa. perhubungan bunyiperkataan. keupayaan matematik kanakkanak dan meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak .

CONTOH PERGERAKAN Bergerak dengan gembira Bergerak dengan sedih Bergerak sekeliling bilik seperti arnab Bayangkan diri anda seperti belon yang leper. dengan perlahan – lahan tiupkan diri anda Bergerak seolah – olah anda dalam salji yang tebal. menyeberangi sungai. dan ais yang sejuk . pasir yang panas.

MEREKA SELARAS DENGAN TEMPO DAN . GURU HENDAKLAH APABILA MUZIK DIPASANG.KEMUDIAN PERGERAKAN SESUAIKAN DENGAN MEREKA MUZIK DAN PERGERAKAN BADAN MEREKA .KANAK – KANAK AKAN MEMINTA AGAR GURU MEMBUKA LAGU APABILA MEREKA BERGERAK . PASTIKAN MELIHAT RITMA DARI KANAK – KANAK ITU PERGERAKAN SENDIRI.MUZIK SEHARUSNYA MEMBANTU PERGERAKAN .MUZIK SEBAGAI SOKONGAN KEPADA PERGERAKAN .UNTUK PRASEKOLAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful