TOPIK: KONSEP PERGERAKAN ASAS & MUZIK DAN PERGERAKAN

• Boleh dicapai dengan: Mendorong kanak-kanak untuk mengkaji pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan (ruang. kuasa)  Melatih kanak-kanak untuk melakukan setiap kemahiran asas dengan betul  Meningkatkan kesedaran kanak-kanak tentang pergerakan yang di hasilkan  .KONSEP PERGERAKAN ASAS • Tujuan pengajaran-membolehkan setiap kanak-kanak menggunakan tubuh badan mereka sebagai alat untuk melakukan pergerakan dengan cara yang berkesan. masa.

KONSEP PERGERAKAN ASAS • Menjelaskan bagaimana kemahiran pergerakan boleh di lakukan. • Konsep pergerakan melalui pelbagai aktiviti dan permainan boleh mendedahkan murid-murid dengan peluang utk meneroka pergaulan dan membina pemahaman tentang jenis pergerakan badan. • Memudahkan murid-murid utk mengetahui dan memahami asas-asas konsep pergerakan tersebut. .

KESEDARAN TUBUH BADAN BEBAN KESEDARAN RUANG KONSEP PERGERAKAN ASAS PERHUBUNGAN .

ruang diri dan ruang am  Arah.lurus.(besar-kecil). (depan-belakang)  Laluan.  Lokasi. arah. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan . zig-zag  Ekstensi. aras.KESEDARAN RUANG • Melibatkan lokasi. laluan dan ekstensi. (kiri-kanan).(atas-bawah). melengkung. (jauh-dekat) • Menentukan arah pergerakan tubuh badan • Dapat mengesan tempat pergerakan.

anggota tubuh  Aktiviti serta bentuk.bentuk tubuh badan • Lakuan bahagian tubuh badan  fungsi bahagian tubuh badan-menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berat badan serta membimbing dan memikul berat badan .KESEDARAN TUBUH BADAN • Elemen asas  Gerak laku asas tubuh  Aktiviti gerak laku anggota.

BEBAN Kelajuan sesuatu pergerakan Kekuatan: o Masa: cepat-lambat o Daya: kuat-ringan o Aliran: bebas-terikat .

bertemu-berpisah  Manusia: memimpin-ikat. dekat-jauh.PERHUBUNGAN  Perhubungan dengan objek dan manusia  Objek: atas-bawah. berpasangan. berkumpulan . solo. keliling-sisi.

menyerap dan bertindak balas mengikut cara dan gaya kreatif yang tersendiri.  Muzik dan pergerakan membolehkan kanak-kanak mengamati. .MUZIK DAN PERGERAKAN  Muzik dan pergerakan merupakan unsur kesenian.  Kanak-kanak pada umumnya terpesona dengan rentak dan irama muzik.

.  Muzik dapat membantu perkembangan keseluruhan kanakkanak. Muzik merupakan unsur yang mudah menyerapi jiwa kanak-kanak dan boleh di gabungkan dalam kurikulum.

keupayaan matematik kanakkanak dan meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak . perhubungan bunyiperkataan. Muzik penting dalam kehidupan kanak- kanak  Rangsangan muzik mampu memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak-kanak  Muzik mampu memantapkan perkembangan bahasa.

CONTOH PERGERAKAN Bergerak dengan gembira Bergerak dengan sedih Bergerak sekeliling bilik seperti arnab Bayangkan diri anda seperti belon yang leper. pasir yang panas. dengan perlahan – lahan tiupkan diri anda Bergerak seolah – olah anda dalam salji yang tebal. dan ais yang sejuk . menyeberangi sungai.

GURU HENDAKLAH APABILA MUZIK DIPASANG.UNTUK PRASEKOLAH.KEMUDIAN PERGERAKAN SESUAIKAN DENGAN MEREKA MUZIK DAN PERGERAKAN BADAN MEREKA .MUZIK SEBAGAI SOKONGAN KEPADA PERGERAKAN . MEREKA SELARAS DENGAN TEMPO DAN . PASTIKAN MELIHAT RITMA DARI KANAK – KANAK ITU PERGERAKAN SENDIRI.MUZIK SEHARUSNYA MEMBANTU PERGERAKAN .KANAK – KANAK AKAN MEMINTA AGAR GURU MEMBUKA LAGU APABILA MEREKA BERGERAK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful