TOPIK: KONSEP PERGERAKAN ASAS & MUZIK DAN PERGERAKAN

• Boleh dicapai dengan: Mendorong kanak-kanak untuk mengkaji pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan (ruang. masa. kuasa)  Melatih kanak-kanak untuk melakukan setiap kemahiran asas dengan betul  Meningkatkan kesedaran kanak-kanak tentang pergerakan yang di hasilkan  .KONSEP PERGERAKAN ASAS • Tujuan pengajaran-membolehkan setiap kanak-kanak menggunakan tubuh badan mereka sebagai alat untuk melakukan pergerakan dengan cara yang berkesan.

. • Konsep pergerakan melalui pelbagai aktiviti dan permainan boleh mendedahkan murid-murid dengan peluang utk meneroka pergaulan dan membina pemahaman tentang jenis pergerakan badan.KONSEP PERGERAKAN ASAS • Menjelaskan bagaimana kemahiran pergerakan boleh di lakukan. • Memudahkan murid-murid utk mengetahui dan memahami asas-asas konsep pergerakan tersebut.

KESEDARAN TUBUH BADAN BEBAN KESEDARAN RUANG KONSEP PERGERAKAN ASAS PERHUBUNGAN .

 Lokasi. aras. (depan-belakang)  Laluan.(besar-kecil).KESEDARAN RUANG • Melibatkan lokasi. laluan dan ekstensi.ruang diri dan ruang am  Arah. (kiri-kanan).(atas-bawah). arah. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan . melengkung.lurus. (jauh-dekat) • Menentukan arah pergerakan tubuh badan • Dapat mengesan tempat pergerakan. zig-zag  Ekstensi.

anggota tubuh  Aktiviti serta bentuk.bentuk tubuh badan • Lakuan bahagian tubuh badan  fungsi bahagian tubuh badan-menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berat badan serta membimbing dan memikul berat badan .KESEDARAN TUBUH BADAN • Elemen asas  Gerak laku asas tubuh  Aktiviti gerak laku anggota.

BEBAN Kelajuan sesuatu pergerakan Kekuatan: o Masa: cepat-lambat o Daya: kuat-ringan o Aliran: bebas-terikat .

berpasangan. berkumpulan . solo. keliling-sisi. dekat-jauh. bertemu-berpisah  Manusia: memimpin-ikat.PERHUBUNGAN  Perhubungan dengan objek dan manusia  Objek: atas-bawah.

 Kanak-kanak pada umumnya terpesona dengan rentak dan irama muzik.MUZIK DAN PERGERAKAN  Muzik dan pergerakan merupakan unsur kesenian. .  Muzik dan pergerakan membolehkan kanak-kanak mengamati. menyerap dan bertindak balas mengikut cara dan gaya kreatif yang tersendiri.

. Muzik merupakan unsur yang mudah menyerapi jiwa kanak-kanak dan boleh di gabungkan dalam kurikulum.  Muzik dapat membantu perkembangan keseluruhan kanakkanak.

 Muzik penting dalam kehidupan kanak- kanak  Rangsangan muzik mampu memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak-kanak  Muzik mampu memantapkan perkembangan bahasa. perhubungan bunyiperkataan. keupayaan matematik kanakkanak dan meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak .

dan ais yang sejuk . pasir yang panas. menyeberangi sungai.CONTOH PERGERAKAN Bergerak dengan gembira Bergerak dengan sedih Bergerak sekeliling bilik seperti arnab Bayangkan diri anda seperti belon yang leper. dengan perlahan – lahan tiupkan diri anda Bergerak seolah – olah anda dalam salji yang tebal.

GURU HENDAKLAH APABILA MUZIK DIPASANG. PASTIKAN MELIHAT RITMA DARI KANAK – KANAK ITU PERGERAKAN SENDIRI.KANAK – KANAK AKAN MEMINTA AGAR GURU MEMBUKA LAGU APABILA MEREKA BERGERAK . MEREKA SELARAS DENGAN TEMPO DAN .MUZIK SEBAGAI SOKONGAN KEPADA PERGERAKAN .KEMUDIAN PERGERAKAN SESUAIKAN DENGAN MEREKA MUZIK DAN PERGERAKAN BADAN MEREKA .UNTUK PRASEKOLAH.MUZIK SEHARUSNYA MEMBANTU PERGERAKAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful