P. 1
Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Tahun 2 KSSR SK 2012

Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Tahun 2 KSSR SK 2012

|Views: 6|Likes:
Published by Syakirin Mat Ali
m
m

More info:

Published by: Syakirin Mat Ali on Apr 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

l

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN DUA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Rumahku Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.1.1.2 Rupa – organik dan geometrik. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni

CATATAN

2&3

Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, imbangan, kontra, dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1.2 Warna – primer 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2 Kontra – warna 2.1.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. . 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, kertas warna dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi, TMK, Keusahawanan dan Nilai murni

CATATAN

4

CUTI TAHUN BARU CINA 2012
Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, ruang, imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk, ruang, imbangan dan harmoni. 3.1.1 Unsur Seni 3.1.1.1 Bentuk - konkrit 3.1.1.2 Ruang – susunan objek 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Imbangan – semetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.

5&6 Tajuk: Bunga Aktiviti: Stabail

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2.1.2 Bahan – pensel warna, kad manila, gam, straw, doh, botol plastik, dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk, ruang, imbangan, dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK, Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, Nilai murni

CATATAN

Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 7&8 Tajuk : Gasing Mudah

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.

4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.

. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. lidi sate.2.2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Mengetahui penggunaan media. 4. 4. dan budaya.1 Unsur seni 4.1.1. 3. gam. box board.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Gasing STANDARD KANDUNGAN 2. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.3. warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.1 Imbangan – simetri 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1. 4.2. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan krayon atau pensel warna. 4.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2.1 Bentuk – konkrit 4.4.3.1 Alat – gunting 4.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 4.2.1.2 Warna – primer dan sekunder CATATAN 4. kefahaman media.2 Prinsip rekaan 4.4.1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. media. sejarah seni. dan imbangan dalam penghasilan gasing.

1.1.2.1.2.2.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. sejarah seni.1 Kontra – jalinan 1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 9 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :ROBOT Aktiviti : Gosokan 2.1 Unsur seni 1.2 Mengetahui penggunaan media. Kreatif dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2 Prinsip rekaan 1.1.4.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. rupa. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.2. 1. 4.1 Garisan – selari dan bersilang. EMK : TMK. 3. kefahaman media.1. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. bentuk. warna. dan budaya. .2 Bahan – kertas lukisan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1. 1. 1. pensel dan pensel warna.2.1 Teknik – gosokan.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. sejarah seni dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. tali parcel.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.3. berus lukisan. warna. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. kajian. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. imbangan.2.2 Warna – primer 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Rupa – organik atau geometri 2.4.1. 2. .1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1. kontra. 2. 2. palet dan surat khabar.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Bahan – gam UHU.4. dan teknologi dalam membuat corak.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kertas lukisan.1 Harmoni – perulangan motif 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. kontra.1 Alat – bongkah kayu.2 Prinsip rekaan 2.1 Unsur seni 2. 2.1.2. dan warna air.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. warna.3. Keusahawanan. . dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. 4.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 10 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 1.2.2.1. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.

TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Teknik – cetakan. warna.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.2 Warna .3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Aktiviti : Topeng Muka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 11 Membentuk dan Membuat Binaan 12 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.sekunder 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. imbangan.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. 2. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.1 Bentuk – konkrit 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. jalinan imbangan dan kesatuan.4.1.1. 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 4.1. warna. PERTAMA 2012 ( BULAN MAC ) 3.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.1. 2.2.4.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. ruang. 2.1. 2.2 Jalinan – tampak dan sentuh .

4.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. 3. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Prinsip rekaan 3. media.2.3.2 Penegasan – bahagian muka.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. sejarah seni. warna.2. tali atau gelang getah.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN . jalinan. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.2 Mengetahui penggunaan media.2. dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. benang.4. kad manila.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – tiada 3.2.3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media. teknik. dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2.2. 3.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1.2 Bahan – pensel warna. 3.1 Imbangan – semetri 3.

3.3.2 Prinsip rekaan 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3.2 Warna . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. gam. 3.2.1.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. jalinan imbangan dan kesatuan.2 Bahan – pensel warna.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 4.2 Penegasan – bahagian muka.sekunder 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.3. Nilai murni CATATAN 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2.1. warna. .2. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. dan proses dalam penghasilan karya.1. 2. kad manila. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Imbangan – semetri 3. Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3. 1. tali atau gelang getah. Aktiviti : Topeng Muka.1 Bentuk – konkrit 3.1.1.1 Alat – gunting 3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2. jalinan. kefahaman media. 3. 3. benang. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. media. 3. ruang.

2.1 Unsur seni 4.1. . 4.2 Bahan – doh atau tanah liat. sejarah seni.2 Teknik – lingkaran. media.2. 3. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4. 4.1.2.1 Imbangan – simetri 4..1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.1 Alat – tiada.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 14 & 15 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung. Kreativiti dan Inovasi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung. kajian.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. dan budaya.1. 1.buyung. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1.1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan .2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. 2.2.2 Prinsip rekaan 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. kefahaman media. Keusahawanan. 4.4.1 Bentuk – konkrit 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2 Mengetahui penggunaan media. 4. 4. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.sentuh 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis. rupa.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan dan palet. 1. 3.1 Unsur seni 1.1. EMK : TMK. 2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar . media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.2.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.1.sekunder. 4.1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. sejarah seni.buyung. bentuk.1.2 Harmoni – rupa dan bentuk. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.3.4.3.1 Kontra – garisan dan warna 1.2. Aktiviti : Resis.buyung.jenis media dalam penghasilan karya 1. 4.2 Rupa – hal benda.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1. 1. 1. 16 Tajuk : Bunga Kebangsaan. Kreatif dan Inovasi.1. warna.3 Warna . dan budaya.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. 1. .2 Prinsip rekaan 1.1. jalinan. 4. imbangan. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .1.

1.1. warna.1.2 Mengetahui penggunaan media. Keusahawanan.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.4. 1.4.1 Unsur seni 2.tampak . bentuk.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. teknik.1.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.2.2 Bahan – kertas lukisan. atau oil pastel dan warna berasaskan air. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2. Aktiviti : Tiupan. jalinan.1.3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 17 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. 2. rupa.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1 Teknik – resis.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan proses dalam penghasilan karya 1. kefahaman media.2 Warna – sekunder 2. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan. 1. 1. lilin.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.3 Jalinan .4.1. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. warna.1.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.1 Alat – berus lukisan.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.4.3.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah. 3.1. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 2.2. 4.3. 2.2. CATATAN .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. dan warna berasaskan air.2 Prinsip rekaan 2. kertas lukisan.3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2 Kepelbagaian – warna.2 Bahan – gam. palet. 2.1 Teknik – tiupan. 2. media.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. garisan dan jalinan. sejarah seni dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.4. 2. TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1. Keusahawanan dan Nilai murni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.2.2. 2. 2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. straw dan surat khabar. .2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 2.1.

1.1.1. bentuk. dan proses dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2. palet. 1. objek buatan manusia dan karya catan.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. cat poster.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan CATATAN 18 Tajuk : Pokok Bunga.3.3 Warna .jenis media dalam penghasilan karya 1. Aktiviti : Catan.1 Bentuk – ilusi 1. 1. STANDARD KANDUNGAN 1.2 Imbangan – ruang lukis.1.3. 1. warna.1.2 Mengetahui penggunaan media.2. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. warna berasaaskan air.1 Alat – berus lukisan. tempera. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 1.2 Jalinan – tampak 1.sekunder 1.1 Teknik – basah atas kering. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2. sejarah seni. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. 3. . imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. 1. teknik.1 Unsur seni 1. dan budaya. 4.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. 1.1.2 Bahan – kertas lukisan.1.2 Prinsip rekaan 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2. 1. kefahaman media. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1.

2 Warna – primer 2.2 Kontra – warna 2.1. 2. 2.1. 1. warna.1. sejarah seni dan budaya.1 Alat – gunting dan pensel .2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Keusahawanan.1. warna.1. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. 3. bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. .1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Imbangan – simetri 2.2. 4. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1. ruang.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1 Unsur seni 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 19 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.1 Rupa – organik dan geometri 2.3 Harmoni – perulangan motif 2. media. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.4. imbangan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3. kontra.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2.2.

2 Ruang – susunan objek 3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.konkrit 3. 3.4.1.1 Imbangan – semetri .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2. warna. kertas warna dan gam.1.2.1 Unsur Seni 3. imbangan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3.1.1 Bentuk .2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.1.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 20 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail 1.1.2. 4. 2.3. imbangan dan harmoni.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2.2. 2. ruang. 3. 2.2 Prinsip rekaan 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.4. ruang. TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1. 2.

4.2. Nilai murni CATATAN . serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.2.1. dan proses dalam penghasilan karya.3. ruang. media. teknik. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. doh.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.3. 3. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. Kreativiti dan Inovasi. 3.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. gam. botol plastik. kad manila. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. straw.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Keusahawanan.2.2 Bahan – pensel warna. STANDARD PEMBELAJARAN 3. imbangan. 3. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.1 Alat – gunting 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.1. 3.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. kefahaman media. 3. 3.

serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. dan budaya. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Mengenal Kraf Tradisional STANDARD KANDUNGAN 1.1 Alat – gunting 4. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. kefahaman media.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 3.1 Imbangan – simetri 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. box board.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3. CATATAN 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing . 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.1.1.1.1. 4.2. 4. 4.1 Unsur seni 4.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. sejarah seni. dan imbangan dalam penghasilan gasing.2. media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. 4. 4.2 Warna – primer dan sekunder 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. 4.3. 2. gam.2.1.2. warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan krayon atau pensel warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Prinsip rekaan 4.2. lidi sate.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. EMK : TMK.1.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Prinsip rekaan 1.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Kreatif dan Inovasi.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. 4.2 Mengetahui penggunaan media. 3. 4. 1.1. 1. sejarah seni.1 Kontra – jalinan 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Mengenal dan menyatakan jenis. rupa.1 Garisan – selari dan bersilang. kefahaman media. dan proses dalam penghasilan karya 1. bentuk.1. pensel dan pensel warna.2. 1.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. warna. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. 1. 4. teknik. imbangan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 22 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 2.1.1.2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Teknik – gosokan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2.2.1 Unsur seni 1. 1. dan budaya. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. .2.

2.2 Prinsip rekaan 2. Keusahawanan. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. sejarah seni dan budaya. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.2. .1 Rupa – organik atau geometri 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.2 Warna – primer 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. tali parcel. palet dan surat khabar. 1. kajian. dan warna air. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. warna.1. berus lukisan. media. kontra.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 & 24 CUTI SEMESTER PERTAMA 1. dan teknologi dalam membuat corak.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. 2.4. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2. 4.3. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 2. 2012 ( BULAN MEI & JUN ) 2. 1.4.4.1.3.1 Harmoni – perulangan motif 2.1. kontra.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. imbangan. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1 Alat – bongkah kayu. 2. kertas lukisan. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.1.2 Bahan – gam UHU. 25 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan .

2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1.3. TMK.1.2 Prinsip rekaan 3.4. Aktiviti : Topeng Muka.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Imbangan – semetri 3.2 Penegasan – bahagian muka.1. Tajuk : Muka Haiwan.2. imbangan.1 Teknik – cetakan. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.sekunder 3. jalinan imbangan dan kesatuan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.1. warna.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 26 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi 1.3. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 2.2. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. . ruang. 2.4.1.2.2 Warna .1 Bentuk – konkrit 3.

dan budaya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. 3.2. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. media.1. 3. gam.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. 3. tali atau gelang getah.4. 4. Nilai murni .2 Bahan – pensel warna.2. jalinan. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3. kefahaman media. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Kreativiti dan Inovasi. sejarah seni.3.4.1 Alat – gunting 3. Keusahawanan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK : TMK.2.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. benang. teknik. kad manila.

4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3. 4. kefahaman media. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar . 3.. jalinan. 2. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Bahan – doh atau tanah liat.2 Jalinan . 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.1.1.2.3.2.1.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 4. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3. 4.2.1 Imbangan – simetri 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. kajian. 4. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.1.2. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 27 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.buyung. 4.2. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. .buyung.buyung. 4. 4. 4.1 Alat – tiada.2 Teknik – lingkaran.sentuh 4.2.2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung. 4.2 Prinsip rekaan 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .

2 Mengetahui penggunaan media. Aktiviti : Resis. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Kontra – garisan dan warna 1. imbangan.1. Kreatif dan Inovasi.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 1. 3. 28 Tajuk : Bunga Kebangsaan.3 Warna .2.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Alat – berus lukisan dan palet.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. 1. 1. atau oil pastel dan warna berasaskan air. 1.2.1. 4. warna.jenis media dalam penghasilan karya 1. 2 Bahan – kertas lukisan.2.1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis. rupa. .1. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis. 1. teknik. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.4.1.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 4.1 Teknik – resis. sejarah seni.sekunder. lilin. 1.2. bentuk.1.1.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.2 Harmoni – rupa dan bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1.1 Unsur seni 1. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.2. EMK : TMK.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.4. 2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.2 Rupa – hal benda. 1.

1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. bentuk. 1. objek buatan manusia dan karya catan. 1. 1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1.4. Aktiviti : Catan.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1.1 Unsur seni 1. 29 Tajuk : Pokok Bunga. warna.2 Prinsip rekaan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Jalinan – tampak 1.3. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. bentuk. 1. 1.2 Imbangan – ruang lukis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. kefahaman media. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2. .sekunder 1.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.3.3 Warna .4.1 Bentuk – ilusi 1. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 3.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan. rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kefahaman media.4.1 Alat – berus lukisan.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1. Keusahawanan. 1. 1. dan budaya. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. palet. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4.2.2.1. tempera.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. cat poster.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK: TMK.1 Mengenal dan menyatakan jenis. sejarah seni.2. 1.4.2 Mengetahui penggunaan media.3.jenis media dalam penghasilan karya 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1. warna berasaaskan air. teknik.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3.1 Teknik – basah atas kering.4. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. bentuk.3. warna.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3.2. kontra. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. . 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Warna – primer 2. 2. 2. imbangan. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.2 Kontra – warna 2.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.1 Rupa – organik dan geometri 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2.1.1 Imbangan – simetri 2.2.2. kertas warna dan gam. sejarah seni dan budaya.2 Prinsip rekaan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Harmoni – perulangan motif 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Unsur seni 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan. CATATAN 30 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan . 2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2. warna.2. 2.1 Alat – gunting dan pensel 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1.3. warna.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. media.

dan proses dalam penghasilan karya.2.1 Alat – gunting 3.2 Prinsip rekaan 3.2. 3. 4. kad manila. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media. botol plastik. 4.1. teknik. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. TMK. doh.2 Ruang – susunan objek 3. media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. ruang.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2.konkrit 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Imbangan – semetri 3. gam. straw. sejarah seni.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni.1. 3. 3. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2.1.4. 3.4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1.1.1. 3. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2. 2.2 Bahan – pensel warna. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk . imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 31 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 1.1 Unsur Seni 3. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.

Nilai murni CATATAN 32 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. 4.2.1 Bentuk – konkrit 4. .3. kefahaman media. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.4.3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. Kreativiti dan Inovasi.2 Warna – primer dan sekunder 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 2. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. ruang.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. imbangan. Keusahawanan. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4.1 Imbangan – simetri 4.4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Prinsip rekaan 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.3.1 Unsur seni 4.

2. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.4. Kreatif dan Inovasi.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3. 4. EMK : TMK. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.2. 4. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 33 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Rumahku 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. warna. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. sejarah seni.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2. 4.3. bentuk. kefahaman media. STANDARD PEMBELAJARAN 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing.1 Alat – gunting 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 4.3. 4. box board. imbangan. dan budaya. .2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. lidi sate. dan krayon atau pensel warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. rupa. gam. objek buatan manusia dan karya lukisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.4.

2.2.2 Bahan – kertas lukisan. teknik.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.2 Prinsip rekaan 1.1.2 Rupa – organik dan geometrik.1 Mengenal dan menyatakan jenis. warna.2.1. 4.1. dan budaya.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. 1. bentuk.1. 1.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. CATATAN . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.3.1. imbangan.1 Unsur seni 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti : Lukisan STANDARD KANDUNGAN 2.2 Mengetahui penggunaan media. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni. 3.3.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1. 1.1.2. pensel.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2 imbangan – simetri 1. atau oil pastel 1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. 1.3.2. pensel warna.1.3 Bentuk – ilusi 1.2.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1 Garisan – selari dan bersilang.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.1.1 Alat – tiada 1.

2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. warna. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. pensel dan pensel warna. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 2.1 Unsur seni 1.4. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.1. 1.4. .1 Mengenal dan menyatakan jenis. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. rupa.1.1.1 Kontra – jalinan 1. 3. teknik. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. dan budaya.2. Keusahawanan.2.1 Garisan – selari dan bersilang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.2.2. 4. 1.2 Bahan – kertas lukisan.4.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2.2.1 Teknik – gosokan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 34 Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 1.2 Mengetahui penggunaan media. bentuk.1. 1.

2 Prinsip rekaan 2.2 Warna – primer 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. kontra. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2012 ( BULAN OGOS ) 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. kontra.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. 1. warna.2.4.1.3 Harmoni – perulangan motif 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .2 Kontra – warna 2.1 Imbangan – simetri 2. 2. Keusahawanan.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.1.4.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. warna.1. 1. kefahaman media. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1 Unsur seni 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.4. 1.3.1 Rupa – organik dan geometri 2.3.

2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. kertas warna dan gam. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.2.3. warna. . 2. 2. imbangan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.1. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TMK.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. 2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. 4. 4.4.1 Teknik – lipatan dan guntingan. media.1.2. sejarah seni dan budaya.4.1 Alat – gunting dan pensel 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.3. gam.3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1.2. kad manila. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.2.1 Imbangan – semetri 3. straw.1. botol plastik. media. CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail . imbangan dan harmoni.1.2.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni.1 Bentuk .konkrit 3.2 Bahan – pensel warna. 3. ruang.3. dan harmoni dalam penghasilan karya. teknik. 3.MINGGU 37 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.2. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. ruang.1. 4. dan budaya.2 Ruang – susunan objek 3. imbangan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1. kefahaman media.1 Unsur Seni 3. dan proses dalam penghasilan karya.1.2 Prinsip rekaan 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.1 Alat – gunting 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1. doh. 3.1. 3.

media.1.1 Unsur seni 4.2.2 Prinsip rekaan 4.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan. dan budaya. 2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. gam. box board. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Bentuk – konkrit 4.1 Alat – gunting 4. Kreativiti dan Inovasi. lidi sate. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Nilai murni CATATAN 38 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2.2. Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1 Imbangan – simetri 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1.1. 3. 4.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.2. 4.4. 4. 3.4.1.2 Warna – primer dan sekunder 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. dan krayon atau pensel warna.

1. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3 Warna . imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1. bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. warna.2 Jalinan – tampak 1. 2. 1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 39 Aktiviti : Catan.1.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.2 Imbangan – ruang lukis. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. EMK : TMK. warna. dan imbangan dalam penghasilan gasing.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. objek buatan manusia dan karya catan.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. . 4. ruang.1 Bentuk – ilusi 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. 1.1.3. 4.1.sekunder 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 4.2 Prinsip rekaan 1. Kreatif dan Inovasi.3.1.4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 1. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. Tajuk : Pokok Bunga.1. kefahaman media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.1 Unsur seni 1.

1 Alat – berus lukisan.2. bentuk.jenis media dalam penghasilan karya 1. teknik. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. palet. ruang.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. warna.2. 1.1 Teknik – basah atas kering.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. tempera. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. 1. 1. Keusahawanan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Bahan – kertas lukisan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2. warna berasaaskan air. cat poster.2 Mengetahui penggunaan media. 1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .4. 1.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. sejarah seni. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. dan budaya.

2. palet. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak. .1 Teknik – tiupan.1. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan. 4.1.1.2 Bahan – gam. CATATAN 40 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.2 Prinsip rekaan 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.1.2. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. sejarah seni dan budaya. 2.2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Alat – berus lukisan. .1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah.1.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Garisan – pelbagai jenis garisan. 2. 2.1.1. straw dan surat khabar. kertas lukisan. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. jalinan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Jalinan .3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2.2. 2. jalinan. Aktiviti : Tiupan.2. dan warna berasaskan air.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan. 2.2. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.3.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. STANDARD PEMBELAJARAN .1. warna. media.2 Warna – sekunder 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.tampak 2.1 Unsur seni 2. garisan dan jalinan. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.2 Kepelbagaian – warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.

bentuk.1.2 Imbangan – ruang lukis. 4. . 1. teknik.jenis media dalam penghasilan karya 1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. Aktiviti : Catan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Jalinan – tampak 1. warna.1.2.4. palet.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. objek buatan manusia dan karya catan.2 Bahan – kertas lukisan.1 Teknik – basah atas kering. Tajuk : Pokok Bunga. 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 2. dan proses dalam penghasilan karya 1. cat poster. 1.1. tempera.1.2. TMK. warna berasaaskan air. 1.1. 1. ruang.1. 1.1 Unsur seni 1.1 Alat – berus lukisan.3 Warna .2 Prinsip rekaan 1. 2.2.1. 1.2.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 41 Tema : Alam Semula jadi.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Bentuk – ilusi 1. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. sejarah seni.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.sekunder 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.

1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Unsur seni 2. bentuk. 2.1 Imbangan – simetri 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 1.3 Harmoni – perulangan motif .3. Keusahawanan.4.2 Prinsip rekaan 2.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. warna.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.3. kontra. 1. 1.2.1.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2.2 Kontra – warna 2.1.3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 42 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.1. warna.2. 2. ruang.1 Rupa – organik dan geometri 2.2 Warna – primer 2.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.

2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. sejarah seni dan budaya.1. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. TMK. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.3. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. 4. 4.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. . imbangan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.1.1 Alat – gunting dan pensel. 2. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. 2. kertas warna dan gam.2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.3. media.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

kad manila. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. dan budaya. doh. imbangan dan harmoni. media.1 Unsur Seni 3. 3.3.2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. kefahaman media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. botol plastik. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. 4. imbangan.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1. ruang. sejarah seni.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail STANDARD KANDUNGAN 1.3.1 Imbangan – semetri 3. 3. 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. teknik.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Alat – gunting 3.1 Bentuk . dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. dan proses dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 3.2. straw.1. 3.2.3.2 Ruang – susunan objek 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. ruang. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. CATATAN 43 .1.2.1. gam.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.2 Bahan – pensel warna. 2.konkrit 3.

2.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. media. 4.1 Imbangan – simetri 4.1. dan krayon atau pensel warna. 3.1. box board.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. Kreativiti dan Inovasi.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. lidi sate. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2.1 Unsur seni 4. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. 3. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. 2. gam. 4.1. dan budaya.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.2. .4. Keusahawanan.2.2.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2.2 Prinsip rekaan 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. sejarah seni.1 Alat – gunting 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Warna – primer dan sekunder 4.1.4.1. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 44 Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1. 4. kefahaman media.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. sejarah seni. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.jenis media dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.1. warna. dan imbangan dalam penghasilan gasing.1 Garisan – selari dan bersilang.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.4. 1. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3.1.4. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.2. EMK : TMK. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. warna. bentuk.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga 45 Aktiviti : Gosokan 2. 4.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.3. 4. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. 1.2 Prinsip rekaan 1.2. Kreatif dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 1.1 Kontra – jalinan 1. rupa. 4. . 4.1.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1. warna.3.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. 1.2. 1.2.2. kontra.1 Teknik – gosokan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. pensel dan pensel warna. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. teknik. kefahaman media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1. Keusahawanan.4.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.4. dan proses dalam penghasilan karya 1.4.3.

3.2 Bahan – gam UHU. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif . prinsip keseimbangan pada corak rekaan. 2.1.1.1 Rupa – organik atau geometri CATATAN 46 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 2. media. warna.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.1.1 Teknik – cetakan. STANDARD PEMBELAJARAN 2. 4. kontra.2. .2.1. palet dan surat khabar. berus lukisan.1 Unsur seni 2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. dan teknologi dalam membuat corak. kajian. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.1 Alat – bongkah kayu. 2. 2. tali parcel. 2.2.1. 2. kertas lukisan.1. 2.1 Harmoni – perulangan motif 2.3.2. dan warna air.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. imbangan. 2. 2.1.2 Prinsip rekaan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. sejarah seni dan budaya.2 Warna – primer 2.1.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Roszaini B.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4. warna. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 47 & 48 CUTI SEMESTER AKHIR TAHUN 2012 Disediakan oleh : En. Hj.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Negeri Selangor. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TMK.3. imbangan. Dunia Seni Visual KSSR. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. 2. 4.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->