P. 1
Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Tahun 2 KSSR SK 2012

Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Tahun 2 KSSR SK 2012

|Views: 6|Likes:
Published by Syakirin Mat Ali
m
m

More info:

Published by: Syakirin Mat Ali on Apr 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

l

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN DUA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Rumahku Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.1.1.2 Rupa – organik dan geometrik. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni

CATATAN

2&3

Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, imbangan, kontra, dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1.2 Warna – primer 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2 Kontra – warna 2.1.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. . 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, kertas warna dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi, TMK, Keusahawanan dan Nilai murni

CATATAN

4

CUTI TAHUN BARU CINA 2012
Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, ruang, imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk, ruang, imbangan dan harmoni. 3.1.1 Unsur Seni 3.1.1.1 Bentuk - konkrit 3.1.1.2 Ruang – susunan objek 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Imbangan – semetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.

5&6 Tajuk: Bunga Aktiviti: Stabail

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2.1.2 Bahan – pensel warna, kad manila, gam, straw, doh, botol plastik, dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk, ruang, imbangan, dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK, Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, Nilai murni

CATATAN

Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 7&8 Tajuk : Gasing Mudah

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.

4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.

2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.3.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. warna.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. dan budaya.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2.4. dan krayon atau pensel warna.1 Alat – gunting 4.3. box board. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. 4. 4.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1. 4. 4. kefahaman media. dan imbangan dalam penghasilan gasing. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. media. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Warna – primer dan sekunder CATATAN 4. sejarah seni. .3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. 4. gam.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1 Imbangan – simetri 4. 4.2.1 Unsur seni 4. 4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2.2 Prinsip rekaan 4. lidi sate.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Gasing STANDARD KANDUNGAN 2. 3.

Kreatif dan Inovasi. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.2.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 9 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :ROBOT Aktiviti : Gosokan 2. 1.1. bentuk. dan proses dalam penghasilan karya 1. pensel dan pensel warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.2.1.1. 1. sejarah seni. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. teknik. .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2. warna. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. EMK : TMK. kefahaman media.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. 1.1. 1. dan budaya.1 Teknik – gosokan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. imbangan.1 Unsur seni 1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.1 Kontra – jalinan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. rupa.1.4.2 Prinsip rekaan 1.

1 Rupa – organik atau geometri 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1. dan teknologi dalam membuat corak.1.4.1. 1.2.2. kontra. imbangan.4. sejarah seni dan budaya.3. media. dan warna air. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. . 2.2 Warna – primer 2. kontra.1 Alat – bongkah kayu. kajian. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Unsur seni 2. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 10 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 1. warna. Keusahawanan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.2.1 Harmoni – perulangan motif 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. tali parcel. warna. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – gam UHU.1.1.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Prinsip rekaan 2. kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet dan surat khabar. berus lukisan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.4. 2. 2. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. .1.

1 Teknik – cetakan. warna. PERTAMA 2012 ( BULAN MAC ) 3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Warna .1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. 4. 2. imbangan. 3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3. Aktiviti : Topeng Muka. 2. 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 2.1 Bentuk – konkrit 3.2.sekunder 3.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. TMK.2. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka. jalinan imbangan dan kesatuan. ruang.2 Jalinan – tampak dan sentuh .4. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 11 Membentuk dan Membuat Binaan 12 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. gam. media. 3.4.4.1. 3.1. STANDARD PEMBELAJARAN 3. sejarah seni. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN .2.1. 3.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Prinsip rekaan 3. 3. 3.1 Imbangan – semetri 3.1 Alat – tiada 3. dan proses dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. 3. tali atau gelang getah. 4.2. kad manila.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan budaya.2.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. benang.2 Bahan – pensel warna. jalinan. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.2 Penegasan – bahagian muka.1. kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. .1 Imbangan – semetri 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 3. 3. 3. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.1 Alat – gunting 3. Kreativiti dan Inovasi. warna.sekunder 3.1 Bentuk – konkrit 3. 1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. gam.1. Aktiviti : Topeng Muka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka. media.2 Prinsip rekaan 3. jalinan. jalinan imbangan dan kesatuan. warna. Nilai murni CATATAN 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3. 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.2.2 Bahan – pensel warna.2. 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.2 Mengetahui penggunaan media. kad manila. 4. 3.2.1. 3.1. teknik. sejarah seni.3.1.3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3. Keusahawanan.1. tali atau gelang getah.1.2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.1. dan proses dalam penghasilan karya.2 Penegasan – bahagian muka. 3. benang. kefahaman media. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2 Warna .

2.1 Alat – tiada.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 14 & 15 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. media.2 Jalinan .2. kajian. dan budaya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media.1.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan. 4. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.4. 1.sentuh 4. 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4. 3.. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran.buyung.2 Prinsip rekaan 4. . Kreativiti dan Inovasi. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media. 4.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. sejarah seni. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1.2 Bahan – doh atau tanah liat. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Teknik – lingkaran.1.1 Unsur seni 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Bentuk – konkrit 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 4. 4. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .1 Imbangan – simetri 4.4. 4.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 4.

1. .jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 4. 16 Tajuk : Bunga Kebangsaan.2. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar . rupa.1 Mengenal dan menyatakan jenis.buyung.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 1. 3. Aktiviti : Resis. 1.4.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan budaya.sekunder. 4.1.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.1 Kontra – garisan dan warna 1.buyung.2 Rupa – hal benda.1. 4.1.1 Alat – berus lukisan dan palet. bentuk.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1.1.1.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Kreatif dan Inovasi. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.3. 1.2.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .2 Harmoni – rupa dan bentuk. jalinan. imbangan. 4. warna. EMK : TMK. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis. 4. sejarah seni. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 1.3.1 Unsur seni 1.2.1.3 Warna .3.

kefahaman media.3. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. 2.2 Mengetahui penggunaan media. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 17 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. atau oil pastel dan warna berasaskan air. jalinan.1. teknik. 1.1 Teknik – resis.2.1.3. 1. rupa. 1.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Aktiviti : Tiupan.1.2.4.1.1.3.1 Unsur seni 2.2. 2.2 Warna – sekunder 2. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.tampak .3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4. warna.1. bentuk.4. 1. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.3 Jalinan . lilin. Keusahawanan. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. warna.

3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. CATATAN .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2.2. 4.1.1 Teknik – tiupan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Alat – berus lukisan.4. 4.4.1. 2.2.2. jalinan.2 Kepelbagaian – warna.1.2. straw dan surat khabar.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Prinsip rekaan 2.3.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah. 2. dan warna berasaskan air. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. 2. media. TMK. 2.2. palet. warna.2 Bahan – gam.2. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 2. 2. 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. Keusahawanan dan Nilai murni. kertas lukisan. sejarah seni dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. garisan dan jalinan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Alat – berus lukisan.1. 1. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. dan budaya. cat poster.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan CATATAN 18 Tajuk : Pokok Bunga.2.2. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1. palet. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. teknik. 1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. objek buatan manusia dan karya catan.1.2 Prinsip rekaan 1.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Warna .1.1. sejarah seni. warna.3.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. . 2. STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Unsur seni 1.2.2.1. 3.3.2.2 Mengetahui penggunaan media. 1.2 Jalinan – tampak 1. 4. 1.2 Imbangan – ruang lukis.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. bentuk. tempera. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2.sekunder 1.1 Bentuk – ilusi 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Teknik – basah atas kering. Aktiviti : Catan. ruang. warna berasaaskan air. 1.

1 Rupa – organik dan geometri 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Unsur seni 2. 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1. media.1 Imbangan – simetri 2. 4. sejarah seni dan budaya.1. warna.2.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.1. bentuk. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.3 Harmoni – perulangan motif 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.4. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. ruang. kontra.2 Prinsip rekaan 2.1. Keusahawanan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Warna – primer 2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – gunting dan pensel .1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2. warna. . serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. imbangan.2.1.2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 19 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.2 Kontra – warna 2.3.4. 3.1.

Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 20 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2 Prinsip rekaan 3.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.3. 2.1.3. imbangan. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.4. 3. 2.1. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Teknik – lipatan dan guntingan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.2.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2. TMK. 3.2. ruang.1. imbangan dan harmoni.4. kertas warna dan gam.2 Bahan – kertas lukisan.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.1.1.2. 2. 2.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. ruang.1 Imbangan – semetri .1 Bentuk .2 Ruang – susunan objek 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur Seni 3.konkrit 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.4.1 Alat – gunting 3.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kad manila. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. Nilai murni CATATAN . Keusahawanan.2 Bahan – pensel warna. straw. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik. 3.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. 3.2 Mengetahui penggunaan media.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan proses dalam penghasilan karya. ruang.3. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. doh. imbangan. botol plastik.4. Kreativiti dan Inovasi. gam. kefahaman media. sejarah seni.2.1. 3. media.3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Mengenal Kraf Tradisional STANDARD KANDUNGAN 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. gam. sejarah seni. dan krayon atau pensel warna. 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2 Prinsip rekaan 4. CATATAN 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .1.3.2. 4.1 Imbangan – simetri 4.2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.2.2.3. kefahaman media. lidi sate. 3. 2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.1 Alat – gunting 4.1.2 Warna – primer dan sekunder 4.1 Unsur seni 4. dan budaya. 4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2.2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing. warna. media. box board.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.

2. 1. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 22 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 2. imbangan.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 1.1. pensel dan pensel warna. 1.1.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. sejarah seni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.2 Mengetahui penggunaan media. teknik. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.2. .1 Kontra – jalinan 1.1 Garisan – selari dan bersilang.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. EMK : TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. kefahaman media.4. dan proses dalam penghasilan karya 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.1 Teknik – gosokan. rupa.2 Prinsip rekaan 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. bentuk. 1. Kreatif dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.4. 1.1 Unsur seni 1. dan budaya. 4. 1. warna. 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. 4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.

berus lukisan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.2.2 Prinsip rekaan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – bongkah kayu. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.1. 4. 3. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan teknologi dalam membuat corak. warna.2. 1. sejarah seni dan budaya.2 Warna – primer 2. kertas lukisan. warna. 1.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 & 24 CUTI SEMESTER PERTAMA 1. media. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1. 2. imbangan.2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan.2 Bahan – gam UHU. tali parcel.4.1 Unsur seni 2.1. kajian.1 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Rupa – organik atau geometri 2.1. .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. dan warna air.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 2012 ( BULAN MEI & JUN ) 2.4.4. 25 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. kontra. palet dan surat khabar. kontra.1.1.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. Keusahawanan. 2.

2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.2.1.1 Teknik – cetakan. 4. jalinan imbangan dan kesatuan. Tajuk : Muka Haiwan.1 Bentuk – konkrit 3.1.2 Penegasan – bahagian muka. ruang.1. 2.1. 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.sekunder 3.4. 2. 2. imbangan. 2.1. warna.2. TMK. .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 26 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi 1.2 Warna . warna. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aktiviti : Topeng Muka. 2. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.2 Prinsip rekaan 3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1 Imbangan – semetri 3.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.

dan budaya.3.1. 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. gam.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK : TMK.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – pensel warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. Nilai murni .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. warna. benang. Kreativiti dan Inovasi. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. tali atau gelang getah. jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4. 3. kad manila.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. teknik. kefahaman media. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2. 3.3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Keusahawanan. media.2. 3.4. dan proses dalam penghasilan karya. 3.1 Alat – gunting 3.2.

4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Bentuk – konkrit 4.2. jalinan. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar . 4.2.1..1.2.buyung.1 Imbangan – simetri 4.1 Alat – tiada.3. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. kajian. 4. 4.3. 4. .2.2 Mengetahui penggunaan media. media.2 Bahan – doh atau tanah liat.1. 4. kefahaman media. sejarah seni.1. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .2.2 Prinsip rekaan 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4.buyung.3.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan budaya.2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.1. 4.2. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.buyung. 4. 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 27 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung. 3.2 Teknik – lingkaran.2 Jalinan .sentuh 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

2.1.1 Kontra – garisan dan warna 1.1. 28 Tajuk : Bunga Kebangsaan.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.2 Prinsip rekaan 1.1. 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1. 1.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2. rupa. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Mengenal dan menyatakan jenis.4.3 Warna . dan budaya.1 Unsur seni 1. .1. 1. 1.2. EMK : TMK.1. atau oil pastel dan warna berasaskan air.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. lilin.1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis. warna. imbangan.1. bentuk.2. 1.2 Rupa – hal benda. Kreatif dan Inovasi. 4. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. 1. 1.1. 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.4. 2 Bahan – kertas lukisan.2 Harmoni – rupa dan bentuk. Alat – berus lukisan dan palet.2 Mengetahui penggunaan media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. Aktiviti : Resis.sekunder. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.1 Teknik – resis.2. teknik.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Bentuk – ilusi 1.3.1. 2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. Aktiviti : Catan. kefahaman media. 1. 1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. warna. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1 Unsur seni 1.3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. objek buatan manusia dan karya catan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. ruang.sekunder 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. bentuk.4.1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. rupa.1.1.1.2 Imbangan – ruang lukis. 1.2 Jalinan – tampak 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Keusahawanan.1. 1. 29 Tajuk : Pokok Bunga.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Warna .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. .2 Prinsip rekaan 1. bentuk. 3. warna. 1.

Keusahawanan. sejarah seni.2. 1. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4. dan budaya. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. cat poster.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.3.3.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengetahui penggunaan media. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. palet. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK: TMK.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. warna.4. 1. kefahaman media. 1.3. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1 Alat – berus lukisan.2. tempera.2.1 Teknik – basah atas kering.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.4. bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 1.4. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. teknik.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. warna berasaaskan air.

media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2 Prinsip rekaan 2. warna.1.3. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2.2. 2.2.1 Rupa – organik dan geometri 2. .2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Warna – primer 2.2.1.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. kontra. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Imbangan – simetri 2.3 Harmoni – perulangan motif 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3. 2. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2. 4. kertas warna dan gam.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan.1.1.2 Kontra – warna 2. CATATAN 30 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .1. 2.1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. sejarah seni dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2. 2. 2.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1 Unsur seni 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 31 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 1. 2. 3.1. media. doh.2 Prinsip rekaan 3. 3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1. ruang. imbangan dan harmoni. sejarah seni.1.1. dan budaya.2 Ruang – susunan objek 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2 Bahan – pensel warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.1 Unsur Seni 3.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1.2. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. dan proses dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.konkrit 3. ruang. kad manila. gam.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.1 Imbangan – semetri 3.2. 4.1 Bentuk . 3. 2.2. TMK. botol plastik.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1 Alat – gunting 3.4. teknik. .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. straw.

2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. .4.1. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1 Imbangan – simetri 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media. Nilai murni CATATAN 32 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.1.4. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Bentuk – konkrit 4. kefahaman media.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Warna – primer dan sekunder 4.1 Unsur seni 4.3. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. imbangan. 3. Keusahawanan. ruang. 3.1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.1.4.2 Prinsip rekaan 4. Kreativiti dan Inovasi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. warna. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 33 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Rumahku 1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Kreatif dan Inovasi. 4. bentuk. rupa.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. 4. warna.4. dan krayon atau pensel warna. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2.3. 4.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. gam. dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni. imbangan. objek buatan manusia dan karya lukisan.2. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media. 4. box board. STANDARD PEMBELAJARAN 4. EMK : TMK. kefahaman media.2.2.1 Alat – gunting 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. lidi sate. 4.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan gasing. .

CATATAN .2 imbangan – simetri 1.1. 1. imbangan.1.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Rupa – organik dan geometrik.2.1. 1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. bentuk.1. atau oil pastel 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti : Lukisan STANDARD KANDUNGAN 2. 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. dan budaya.2.2. 1.1 Unsur seni 1.2 Bahan – kertas lukisan. teknik. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.2.2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.4 Warna – primer dan sekunder 1.1 Alat – tiada 1.1.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1 Garisan – selari dan bersilang.3 Bentuk – ilusi 1. 4.2 Prinsip rekaan 1. 1.1.1.2 Mengetahui penggunaan media. pensel.1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. warna.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media.1. pensel warna. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. sejarah seni. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.

1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Mengenal dan menyatakan jenis.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna.2.2. dan budaya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 34 Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 1.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. teknik.2 Bahan – kertas lukisan. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Kontra – jalinan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2.1. 1.2.1.1 Unsur seni 1. pensel dan pensel warna.4.4.1.2 Mengetahui penggunaan media. 2. .4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. Keusahawanan.1 Garisan – selari dan bersilang.1. 1.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 1.1.1.2.4. 1.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.1 Teknik – gosokan. bentuk. sejarah seni. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.2.

2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1. 2.2 Kontra – warna 2. 1.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1. Keusahawanan. kontra.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2. warna.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.2 Warna – primer 2.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2012 ( BULAN OGOS ) 1.3.3. 1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1. kontra.3. kefahaman media.1 Unsur seni 2.1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Imbangan – simetri 2. imbangan. warna.2.2 Prinsip rekaan 2.3 Harmoni – perulangan motif 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .

2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. TMK. .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2. 4. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 2. media. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kertas warna dan gam.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. sejarah seni dan budaya.2. 2.4.2. 2. 2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan.2 Bahan – kertas lukisan.3.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1 Alat – gunting dan pensel 2. 2.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.

imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2. 3.1.MINGGU 37 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. 3.2. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.1. ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan budaya. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Bahan – pensel warna. 3. kad manila.2. 3.1 Imbangan – semetri 3.2.1 Alat – gunting 3.2 Prinsip rekaan 3.1. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1. 2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. gam. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 4.1. sejarah seni. botol plastik.konkrit 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. straw. ruang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Ruang – susunan objek 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail . imbangan dan harmoni.1 Bentuk . doh. ruang.1 Unsur Seni 3. 3. imbangan. media. teknik.3. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media.3. kefahaman media.1.

3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.1 Alat – gunting 4.2.2 Warna – primer dan sekunder 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.2.4. Keusahawanan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2.2 Mengetahui penggunaan media.4. 4.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. lidi sate.1 Unsur seni 4. 4. 4. Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. media.1 Imbangan – simetri 4. sejarah seni. box board. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2.1 Bentuk – konkrit 4.2. dan krayon atau pensel warna. Nilai murni CATATAN 38 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. gam.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.1.2 Prinsip rekaan 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1.2. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. warna. EMK : TMK.sekunder 1.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Tajuk : Pokok Bunga. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.3. 4.2 Imbangan – ruang lukis.3 Warna . 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 4.1. dan imbangan dalam penghasilan gasing. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 2. 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. 4. bentuk. Kreatif dan Inovasi.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. 4. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. kefahaman media.1.1. 1.1. ruang. objek buatan manusia dan karya catan.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.1 Bentuk – ilusi 1.1. warna.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 3.4. 39 Aktiviti : Catan.3.2 Prinsip rekaan 1. 4. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.2 Jalinan – tampak 1.

kefahaman media. warna. sejarah seni.4. 1.2 Mengetahui penggunaan media. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. warna berasaaskan air. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. palet.2.1 Alat – berus lukisan. tempera.2. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1. 1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.4.1 Teknik – basah atas kering. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni . cat poster.jenis media dalam penghasilan karya 1. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. dan budaya. teknik.1.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1.4. bentuk.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang.

2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.2 Bahan – gam.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2 Warna – sekunder 2. 4.1.1.2. 2. 2.1. 2. 2.2.2.1.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet. warna. 2. .2 Kepelbagaian – warna.1 Alat – berus lukisan.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 2.2. 2.1 Unsur seni 2.3. 2.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.3 Jalinan .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan. 2. 2.2 Prinsip rekaan 2. kertas lukisan.1 Teknik – tiupan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.2. media. jalinan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Aktiviti : Tiupan. warna.2. garisan dan jalinan.1.3. 2.tampak 2. CATATAN 40 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.2.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. straw dan surat khabar.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN . 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. sejarah seni dan budaya.1. . jalinan. dan warna berasaskan air. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan.

2 Bahan – kertas lukisan.1 Bentuk – ilusi 1. 4.1. warna berasaaskan air.2. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.1 Mengenal dan menyatakan jenis. ruang. objek buatan manusia dan karya catan.4.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. tempera. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 41 Tema : Alam Semula jadi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 1.1.2 Imbangan – ruang lukis.1 Teknik – basah atas kering.2 Mengetahui penggunaan media.sekunder 1. 2.1. TMK.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak 1.1.1.2. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2.2.2 Prinsip rekaan 1.1. Tajuk : Pokok Bunga. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.3 Warna . 2.1 Alat – berus lukisan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4. teknik. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aktiviti : Catan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.1. 1. 1.2.2.1. 3.1 Unsur seni 1. bentuk. cat poster. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 1. 4. sejarah seni. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. palet.2. warna. .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.

3.3.1 Unsur seni 2.2 Prinsip rekaan 2.2. 2.4.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Rupa – organik dan geometri 2. 1. ruang.1.2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. Keusahawanan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kontra. 2.2 Warna – primer 2.1 Imbangan – simetri 2.4.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 42 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Harmoni – perulangan motif . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.2 Kontra – warna 2. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. bentuk. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.2.1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. kefahaman media. 1. warna.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.3.1.4. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2.

1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4.2. imbangan. Keusahawanan dan Nilai murni . warna. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. 2. kertas warna dan gam. TMK. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. . kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – gunting dan pensel.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. sejarah seni dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 4.4. media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. 2.3.2 Bahan – kertas lukisan.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. 2. 2.2. 2.2.

media.2 Mengetahui penggunaan media.2. CATATAN 43 . dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2.1. STANDARD PEMBELAJARAN 3. imbangan dan harmoni. doh. kad manila.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Ruang – susunan objek 3.2. dan harmoni dalam penghasilan karya. 4.1. straw.1 Imbangan – semetri 3. dan budaya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. 3.3. 3. 3. gam.3. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 2.2 Prinsip rekaan 3.1 Unsur Seni 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.konkrit 3.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.2. 3. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail STANDARD KANDUNGAN 1. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. ruang.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. ruang.1. kefahaman media. botol plastik.1. 3.1 Alat – gunting 3. imbangan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.2 Bahan – pensel warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. sejarah seni.1. ruang.1 Bentuk . objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.

1 Imbangan – simetri 4. 3.1. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. kefahaman media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4. 3.1. box board. sejarah seni.1 Alat – gunting 4. 4.2 Mengetahui penggunaan media. Kreativiti dan Inovasi. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.4. 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. Keusahawanan. dan krayon atau pensel warna. 4.2 Prinsip rekaan 4. lidi sate. . 2. 4.4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 44 Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Warna – primer dan sekunder 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.1. media. gam.1 Unsur seni 4. 4.

2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Kreatif dan Inovasi. imbangan.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.4.1. EMK : TMK.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.4.2.jenis media dalam penghasilan karya 1. warna. 1. 4. warna. . 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Prinsip rekaan 1. 4.3. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Kontra – jalinan 1.3. bentuk.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.3. 4. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga 45 Aktiviti : Gosokan 2. dan imbangan dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. 1.4. dan budaya. 4. rupa.2.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.1 Garisan – selari dan bersilang.1 Unsur seni 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.1.

4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .1 Teknik – gosokan. 1.2 Bahan – kertas lukisan. teknik.2. warna. 1.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. pensel dan pensel warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. kontra. 1. 1.4.2. kefahaman media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3. Keusahawanan. 1.2.2.4.

1 Harmoni – perulangan motif 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1. media. palet dan surat khabar.2.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif .1 Teknik – cetakan.1. 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kontra. .2 Warna – primer 2. dan teknologi dalam membuat corak.1 Rupa – organik atau geometri CATATAN 46 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 2. tali parcel.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. dan warna air. 2. sejarah seni dan budaya. 2.1.2 Bahan – gam UHU.2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1.2 Prinsip rekaan 2.1. 2. 4.1 Unsur seni 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. kertas lukisan.2. kajian.1.1 Alat – bongkah kayu.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. 2. 2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. berus lukisan. imbangan. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. . Hj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3. imbangan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. Dunia Seni Visual KSSR. 2. 4.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. Roszaini B.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 47 & 48 CUTI SEMESTER AKHIR TAHUN 2012 Disediakan oleh : En.3. 2. TMK.4. Negeri Selangor.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->