l

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN DUA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Rumahku Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.1.1.2 Rupa – organik dan geometrik. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni

CATATAN

2&3

Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, imbangan, kontra, dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1.2 Warna – primer 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2 Kontra – warna 2.1.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. . 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, kertas warna dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi, TMK, Keusahawanan dan Nilai murni

CATATAN

4

CUTI TAHUN BARU CINA 2012
Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, ruang, imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk, ruang, imbangan dan harmoni. 3.1.1 Unsur Seni 3.1.1.1 Bentuk - konkrit 3.1.1.2 Ruang – susunan objek 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Imbangan – semetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.

5&6 Tajuk: Bunga Aktiviti: Stabail

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2.1.2 Bahan – pensel warna, kad manila, gam, straw, doh, botol plastik, dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk, ruang, imbangan, dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK, Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, Nilai murni

CATATAN

Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 7&8 Tajuk : Gasing Mudah

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.

4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.

2.4. kefahaman media. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. media.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Warna – primer dan sekunder CATATAN 4.4. box board. 4.1 Unsur seni 4. lidi sate.2. sejarah seni.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. 4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. .1 Imbangan – simetri 4.3.2 Mengetahui penggunaan media. 3. dan budaya. 4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2. 4. 4.2. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1.2.1. dan krayon atau pensel warna. gam. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1. dan imbangan dalam penghasilan gasing. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.1 Bentuk – konkrit 4.3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. teknik dan proses dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Gasing STANDARD KANDUNGAN 2.1.1 Alat – gunting 4.2 Prinsip rekaan 4. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.

2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1 Garisan – selari dan bersilang. 3. 1. kefahaman media.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. dan budaya.1. . media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. 1. 1. warna. sejarah seni.4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 4. pensel dan pensel warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. bentuk. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Mengetahui penggunaan media. 1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. teknik. rupa.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. imbangan.1 Kontra – jalinan 1.1 Unsur seni 1.1. EMK : TMK.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Teknik – gosokan.2 Prinsip rekaan 1.2.1.2. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 9 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :ROBOT Aktiviti : Gosokan 2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. Kreatif dan Inovasi.2.2.2.

2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. 1. 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. kontra.1 Rupa – organik atau geometri 2.2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. dan teknologi dalam membuat corak. media.2 Bahan – gam UHU.4. kajian. sejarah seni dan budaya. .1.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.1. kertas lukisan.3.4. 2. 4.2 Prinsip rekaan 2. 2.2.1.2 Warna – primer 2.1 Alat – bongkah kayu. 2. palet dan surat khabar. Keusahawanan. imbangan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2.1. warna.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. kontra.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. berus lukisan.1 Harmoni – perulangan motif 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.3.2.3. 1.1 Unsur seni 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.1. tali parcel. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 3. 2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 10 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 1. dan warna air. .1.

3. 2. TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2. 2. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Teknik – cetakan.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Warna . Aktiviti : Topeng Muka.4. ruang. warna. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka. 2.sekunder 3. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.2.3.4.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.2 Jalinan – tampak dan sentuh . 4.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. PERTAMA 2012 ( BULAN MAC ) 3.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 11 Membentuk dan Membuat Binaan 12 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.1. warna.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. jalinan imbangan dan kesatuan. 2.1.1.3.1 Bentuk – konkrit 3.

teknik.1. benang. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.2. gam.2.1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. tali atau gelang getah.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. dan budaya. 3. kad manila. media.2 Prinsip rekaan 3. warna.2.1. dan proses dalam penghasilan karya. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.3. sejarah seni. kefahaman media.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. 3.2 Penegasan – bahagian muka.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN .1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. 3.2 Bahan – pensel warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1 Alat – tiada 3.4.4.1 Imbangan – semetri 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. jalinan.3.1.2. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.

Kreativiti dan Inovasi. benang. jalinan imbangan dan kesatuan. jalinan.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2. 3. sejarah seni. Nilai murni CATATAN 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.1.1.2.1 Bentuk – konkrit 3.sekunder 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. 1.1.2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. warna. dan proses dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Warna . warna.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.3.1. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1 Imbangan – semetri 3. gam. Keusahawanan. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1. teknik. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.2 Penegasan – bahagian muka. 3. tali atau gelang getah.1. 3. dan budaya. kad manila. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Prinsip rekaan 3. media. Aktiviti : Topeng Muka. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.2 Bahan – pensel warna. 3. 3. .1 Alat – gunting 3.3. 4. ruang.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.

serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.1 Unsur seni 4.sentuh 4. 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2 Teknik – lingkaran.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2.2.2 Bahan – doh atau tanah liat.2. 4. 4.2 Mengetahui penggunaan media. 1. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .1.1. . media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk..4. kajian. kefahaman media.2 Prinsip rekaan 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Jalinan . sejarah seni. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 14 & 15 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.buyung.1. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. 3. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. 4.4.1 Imbangan – simetri 4. 4.1 Alat – tiada.2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 2.1. Kreativiti dan Inovasi. 4. 3.4. 4.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Bentuk – konkrit 4. Keusahawanan.1.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1.

1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Warna .1 Kontra – garisan dan warna 1.1.2 Harmoni – rupa dan bentuk.2 Rupa – hal benda.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 2. Kreatif dan Inovasi.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. bentuk.buyung.2.3.1 Alat – berus lukisan dan palet. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .1. dan budaya.1. Aktiviti : Resis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4. 1.1. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis. jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. imbangan.1. . 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. rupa.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis. 4. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 4. 1. 1.4.1.buyung. 16 Tajuk : Bunga Kebangsaan. EMK : TMK. 4.3.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.1 Unsur seni 1.sekunder.1. 4.2 Prinsip rekaan 1. 1.1. sejarah seni.

bentuk. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media.1.2.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4. atau oil pastel dan warna berasaskan air.3 Jalinan .1.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.1 Unsur seni 2.2 Warna – sekunder 2.1. warna.4. jalinan. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. rupa. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.1 Teknik – resis.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – kertas lukisan.4.3. 1.1. lilin. teknik.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.tampak .3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2. Aktiviti : Tiupan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 2. 1.2.1.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 17 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Keusahawanan. warna.3.

2. CATATAN . 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 4. media.1.1.2 Bahan – gam.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. dan warna berasaskan air.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Alat – berus lukisan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.4.3. 2. jalinan. TMK.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. 2. kertas lukisan. 4. 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3. palet. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.1. straw dan surat khabar. 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah.1 Teknik – tiupan. 2.2. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. STANDARD PEMBELAJARAN 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. garisan dan jalinan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Kepelbagaian – warna.2.2. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Prinsip rekaan 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. . 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. sejarah seni dan budaya.2.3.1.

media serta proses dan teknik dalam membuat catan.1. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1. 1.1.1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Alat – berus lukisan. tempera. bentuk.1.2 Prinsip rekaan 1.2.1 Bentuk – ilusi 1. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1. 3. 1. 1.1.2 Bahan – kertas lukisan.1. sejarah seni. 2. objek buatan manusia dan karya catan.3 Warna .2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1.2. palet.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. cat poster.2.3.1. dan budaya.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Aktiviti : Catan.2 Imbangan – ruang lukis. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna berasaaskan air. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.1 Unsur seni 1. 1. 4. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan CATATAN 18 Tajuk : Pokok Bunga. STANDARD PEMBELAJARAN 1. teknik.1 Teknik – basah atas kering.sekunder 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak 1.2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media. warna. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.2. STANDARD KANDUNGAN 1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.

prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2. 2.1.2.2 Warna – primer 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1.1.1 Alat – gunting dan pensel .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Kontra – warna 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. 1. 3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. ruang. warna.2.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Prinsip rekaan 2. sejarah seni dan budaya. imbangan.1 Imbangan – simetri 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.4.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. .1 Rupa – organik dan geometri 2.2.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 19 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4. 4. kontra. warna. 1. 2.1.1. bentuk. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. media. Keusahawanan. 2.1 Unsur seni 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.

1 Bentuk .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2. 2.4.2. 2. 4. TMK. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. imbangan.3. 2.2.konkrit 3. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.1 Imbangan – semetri . objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2 Ruang – susunan objek 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3.1. kertas warna dan gam.1 Teknik – lipatan dan guntingan. imbangan dan harmoni.2 Prinsip rekaan 3.3. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Unsur Seni 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas lukisan.1. ruang. 3. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 20 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail 1.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. 2.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.4.2.

2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Kreativiti dan Inovasi. teknik.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kefahaman media.2. botol plastik. media.1. imbangan.2 Bahan – pensel warna.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. gam.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. dan budaya. 3. kad manila. 3. ruang. 3.1 Alat – gunting 3. Keusahawanan.3. 3. straw. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. doh. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. dan proses dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.3. 3.4.4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. Nilai murni CATATAN .

3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2.3.1.2.1 Unsur seni 4. 4. 3. media.1 Imbangan – simetri 4. 4.1. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Bentuk – konkrit 4.2.1. 4.1.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. gam. dan imbangan dalam penghasilan gasing.2.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Mengenal Kraf Tradisional STANDARD KANDUNGAN 1. warna. lidi sate.1. 4. kefahaman media.3. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.1. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. box board. 4.2 Warna – primer dan sekunder 4. dan krayon atau pensel warna.1. sejarah seni. CATATAN 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – gunting 4.

2. 1.2.2.1.1 Teknik – gosokan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.4.1.1 Garisan – selari dan bersilang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. rupa. kefahaman media. . EMK : TMK. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 22 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. 1. Kreatif dan Inovasi. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2.2 Prinsip rekaan 1. sejarah seni.4.2.1 Unsur seni 1.1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. pensel dan pensel warna.1. 4. dan proses dalam penghasilan karya 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.1. 3. bentuk.2 Mengetahui penggunaan media. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.2. 1. teknik.1. dan budaya.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. warna. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1.2 Bahan – kertas lukisan. 4.4.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. imbangan.1 Kontra – jalinan 1.

4. 1. imbangan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Alat – bongkah kayu.2. tali parcel. kontra.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 2012 ( BULAN MEI & JUN ) 2.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.1. warna. berus lukisan.4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kajian. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan.1 Harmoni – perulangan motif 2.1. 2.3. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Keusahawanan. 25 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan .3.1.1 Unsur seni 2. 4. 2.2.4. 2. sejarah seni dan budaya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 & 24 CUTI SEMESTER PERTAMA 1.1. .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. dan warna air. 3.3.1 Rupa – organik atau geometri 2. warna. palet dan surat khabar.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2. dan teknologi dalam membuat corak. kertas lukisan.2 Warna – primer 2.2 Bahan – gam UHU.2 Prinsip rekaan 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.1. kontra.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.

2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 26 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2 Prinsip rekaan 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.3. 2.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2. TMK.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2. Tajuk : Muka Haiwan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.1. .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka. 2.1.1. 2. 3.1 Teknik – cetakan.2. warna.2. 3.4. jalinan imbangan dan kesatuan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3.sekunder 3.2 Warna .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 4. warna.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.2 Penegasan – bahagian muka.1 Bentuk – konkrit 3.1 Imbangan – semetri 3.2.4. ruang. imbangan.1. Aktiviti : Topeng Muka.

kefahaman media.2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. kad manila. gam. 3. 3.2. 3.4.3.1 Alat – gunting 3. dan proses dalam penghasilan karya. teknik. Kreativiti dan Inovasi. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3. warna. sejarah seni. jalinan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK : TMK.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka. Keusahawanan. STANDARD PEMBELAJARAN 3. tali atau gelang getah. Nilai murni .4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 3.3. media.3.2 Bahan – pensel warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.2.4. benang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.

kajian.3. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.2 Prinsip rekaan 4.2.1 Unsur seni 4. 4.2 Bahan – doh atau tanah liat.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.1 Bentuk – konkrit 4.2.2 Teknik – lingkaran. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1. dan budaya. 4.buyung.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .1. sejarah seni. jalinan. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.1.sentuh 4.2. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. media.2. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar . 4.1. . 4.1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1.2 Mengetahui penggunaan media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan . 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .buyung.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.1 Imbangan – simetri 4.buyung. STANDARD PEMBELAJARAN 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 27 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk..2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. kefahaman media. 4. 4.1 Alat – tiada.

EMK : TMK. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1 Kontra – garisan dan warna 1.2.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. imbangan.sekunder. 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1. 2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1. 1.2 Harmoni – rupa dan bentuk. bentuk.1.2.1.1.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis. Alat – berus lukisan dan palet. atau oil pastel dan warna berasaskan air.2 Rupa – hal benda.4.1.1. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis.1 Unsur seni 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 28 Tajuk : Bunga Kebangsaan.1.2 Mengetahui penggunaan media. warna.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1.1.1 Teknik – resis.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2. Kreatif dan Inovasi. 4. 1. dan budaya.3 Warna .1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. 2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1. . Aktiviti : Resis. lilin.1. 3.1.2. sejarah seni. 4.2. rupa.2.1. teknik.

3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. .2. warna.2 Jalinan – tampak 1.1 Unsur seni 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 1.1.3. 1. bentuk.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1 Bentuk – ilusi 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.3. 1. rupa.3 Warna .1. 29 Tajuk : Pokok Bunga. 1. Aktiviti : Catan. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.4. 1. warna. objek buatan manusia dan karya catan.4. 3.1.4. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Imbangan – ruang lukis.2 Prinsip rekaan 1.3. bentuk. kefahaman media. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. ruang.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. Keusahawanan. 1. 1. 1.sekunder 1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.

3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK: TMK. 1. 1. tempera.4.4. bentuk.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2. 1.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. warna berasaaskan air.1. warna. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .2 Mengetahui penggunaan media.3. teknik. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1. ruang. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Bahan – kertas lukisan. sejarah seni.jenis media dalam penghasilan karya 1.3.3. cat poster.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1. Keusahawanan. kefahaman media.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4.1 Teknik – basah atas kering.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. palet. dan budaya.1 Alat – berus lukisan.

3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.2.1.1.1. kertas warna dan gam.2. CATATAN 30 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan . 2. warna.1 Alat – gunting dan pensel 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.2. 2.2.1.2. 2.2 Kontra – warna 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. kontra.2.2 Prinsip rekaan 2.1 Imbangan – simetri 2.2.1. .1 Teknik – lipatan dan guntingan.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 2. imbangan. sejarah seni dan budaya. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.3.1.2 Bahan – kertas lukisan.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Warna – primer 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. 2.3 Harmoni – perulangan motif 2. media.1 Unsur seni 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1. 4.3.1 Rupa – organik dan geometri 2. 2.

1.2 Mengetahui penggunaan media. 4. 2. 3. 2. imbangan dan harmoni.1. 3. gam.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. teknik.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2. TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1.2 Ruang – susunan objek 3. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. straw.1 Unsur Seni 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1 Imbangan – semetri 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1. dan proses dalam penghasilan karya.1. .2. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.2. sejarah seni.2 Bahan – pensel warna.4. ruang.konkrit 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. dan budaya. media.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3.4.2 Prinsip rekaan 3.2. 3. botol plastik. kad manila. 4. ruang. doh. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 31 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 1. 3.1 Bentuk .

1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.3.1 Imbangan – simetri 4.1.1 Bentuk – konkrit 4. 2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. Keusahawanan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1.2 Warna – primer dan sekunder 4. .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. Kreativiti dan Inovasi.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1 Unsur seni 4. 4.1. 3.1.4.3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. kefahaman media. ruang.2 Prinsip rekaan 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4. Nilai murni CATATAN 32 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. 4. imbangan. 3.

warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4. 4. objek buatan manusia dan karya lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4. 4. kefahaman media. Kreatif dan Inovasi.4. gam.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. lidi sate. sejarah seni.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. warna. teknik dan proses dalam penghasilan karya. box board.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 4.4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2. 1. 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan gasing. imbangan. 4. . rupa. STANDARD PEMBELAJARAN 4. dan krayon atau pensel warna. 4.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2. dan budaya. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 33 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Rumahku 1.2. bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2 Mengetahui penggunaan media. 4. EMK : TMK. 4. 4.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.1 Alat – gunting 4.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. bentuk.2.1. warna.2 imbangan – simetri 1. 1.2 Prinsip rekaan 1.4 Warna – primer dan sekunder 1.2.1. teknik.2. CATATAN .3. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. pensel. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.2 Rupa – organik dan geometrik.3.1. pensel warna.2. atau oil pastel 1. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Unsur seni 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. imbangan. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1 Garisan – selari dan bersilang. 4.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti : Lukisan STANDARD KANDUNGAN 2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. sejarah seni.1.1.1. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.2.1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.3. 1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1 Alat – tiada 1.

warna. rupa.4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Keusahawanan.2 Mengetahui penggunaan media. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1. bentuk. imbangan. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 34 Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 1.1.4. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.1 Unsur seni 1.1. 1.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.2. .1 Garisan – selari dan bersilang.2.2 Prinsip rekaan 1. pensel dan pensel warna. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Teknik – gosokan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. sejarah seni. teknik. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1 Kontra – jalinan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.2.2. dan budaya. 3.2. 1. 1.

warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.3. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan. 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2012 ( BULAN OGOS ) 1.2 Kontra – warna 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 1.1 Unsur seni 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.4. Keusahawanan.1.1.1 Imbangan – simetri 2. kefahaman media.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.3 Harmoni – perulangan motif 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan . kontra.4.1. kontra.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2.3. 2.2 Warna – primer 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 1. 2.1.

2.1.4.2.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. 4.3.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. TMK. imbangan. kertas warna dan gam.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.2. sejarah seni dan budaya. 2. 4. media.2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Alat – gunting dan pensel 2.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang. 3. doh. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.1.2 Bahan – pensel warna. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. sejarah seni. CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. gam.2. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.konkrit 3. ruang. imbangan dan harmoni. teknik.1 Unsur Seni 3.1. 3.1 Imbangan – semetri 3. straw.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan budaya. imbangan. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.3. botol plastik. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1. kad manila. 4.1 Alat – gunting 3.1.2.3.2 Mengetahui penggunaan media.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.2 Prinsip rekaan 3. 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.3. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1 Bentuk .2 Ruang – susunan objek 3. kefahaman media. dan proses dalam penghasilan karya.2.MINGGU 37 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. dan harmoni dalam penghasilan karya.

3.4.2.2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. Keusahawanan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1.1 Bentuk – konkrit 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1.1. box board. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. lidi sate.2 Prinsip rekaan 4. dan krayon atau pensel warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. gam. 4. 4. 3.2. 4.1 Unsur seni 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. 4. Kreativiti dan Inovasi. Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .1 Imbangan – simetri 4.4. 4. sejarah seni.4. Nilai murni CATATAN 38 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – gunting 4.2.2 Warna – primer dan sekunder 4. 4.

2.1 Bentuk – ilusi 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.sekunder 1.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Prinsip rekaan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. bentuk.2.2 Jalinan – tampak 1. 4. 1.4.1.1.1. objek buatan manusia dan karya catan. 1. Kreatif dan Inovasi. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.3. EMK : TMK. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.1. 39 Aktiviti : Catan. 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing.3 Warna . 3. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Imbangan – ruang lukis. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4.1 Unsur seni 1. kefahaman media.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.3. ruang.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1.1. Tajuk : Pokok Bunga.1. . 4. warna. 4.4.

3. kefahaman media.2.2. 1. 1. tempera.3.1 Teknik – basah atas kering.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 1. 1.1 Alat – berus lukisan.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan budaya. sejarah seni. warna. palet. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1. 1.2. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Keusahawanan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. ruang. teknik. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.jenis media dalam penghasilan karya 1. cat poster. warna berasaaskan air.4.1.2 Mengetahui penggunaan media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.

1. .1 Unsur seni 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. jalinan.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. 2.2.2. .2. 3. straw dan surat khabar.2 Warna – sekunder 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.2.3.2.3 Jalinan .2.1 Teknik – tiupan.1. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. STANDARD PEMBELAJARAN . kertas lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.tampak 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.1 Garisan – pelbagai jenis garisan. garisan dan jalinan. 2.1. CATATAN 40 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan.2 Bahan – gam.2 Prinsip rekaan 2. Aktiviti : Tiupan.2 Kepelbagaian – warna. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2.3.1 Alat – berus lukisan. 2. 2. 2. dan warna berasaskan air. 2. sejarah seni dan budaya.2. 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.1.1.1.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah. palet. warna. jalinan.1. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. media.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.

1 Mengenal dan menyatakan jenis. cat poster.1.2 Prinsip rekaan 1.2 Imbangan – ruang lukis. 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 4. dan proses dalam penghasilan karya 1. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.2. tempera. teknik. sejarah seni. 1. TMK.1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. bentuk. 1.1.4.1.1 Alat – berus lukisan.1 Bentuk – ilusi 1.2.1.2 Bahan – kertas lukisan. dan budaya. 3.jenis media dalam penghasilan karya 1. warna berasaaskan air. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Warna . media serta proses dan teknik dalam membuat catan. 1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1. objek buatan manusia dan karya catan.1 Teknik – basah atas kering. 4. ruang. Tajuk : Pokok Bunga. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 41 Tema : Alam Semula jadi. 2.2 Jalinan – tampak 1. 2.2.2.1. 1.sekunder 1. palet. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2.1.4. Aktiviti : Catan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.2. 1. warna.

2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3.2. ruang. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 42 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.3 Harmoni – perulangan motif .1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 1.1.2 Prinsip rekaan 2.3.2 Warna – primer 2.2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2 Kontra – warna 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.4.1. 2. bentuk. 1.4.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1. 2.1.1. warna. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. kontra.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Keusahawanan. warna.1 Imbangan – simetri 2.1 Unsur seni 2.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. kefahaman media.1 Rupa – organik dan geometri 2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

2.2 Bahan – kertas lukisan. kertas warna dan gam. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 4. 2.4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. sejarah seni dan budaya. TMK.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. 2. 2. .2. 2. imbangan.2. 2. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.3.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media.2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.1 Alat – gunting dan pensel.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni .

ruang.1 Unsur Seni 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail STANDARD KANDUNGAN 1. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1.2 Bahan – pensel warna.2.1. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. straw. 3. ruang. kefahaman media.2. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. botol plastik.2 Ruang – susunan objek 3. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1 Imbangan – semetri 3. kad manila. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. imbangan. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. teknik. 3.1.2 Prinsip rekaan 3. 3. 4. media.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk .2 Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan budaya. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3. ruang. imbangan dan harmoni.3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.1. CATATAN 43 . sejarah seni. gam.2. doh.3.konkrit 3. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1.

3. teknik dan proses dalam penghasilan karya. gam.2.1 Imbangan – simetri 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.2 Mengetahui penggunaan media. 4. box board.2. Kreativiti dan Inovasi.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. sejarah seni.1. 3. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 44 Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1. 4.1.1 Unsur seni 4. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 4.2 Prinsip rekaan 4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2. 4.1 Alat – gunting 4. kefahaman media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. lidi sate. . 4.4.2.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Warna – primer dan sekunder 4.1 Bentuk – konkrit 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 2.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Keusahawanan. 4. dan krayon atau pensel warna.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.

. imbangan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. warna.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 4. 4.3. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 4. 1. 4. bentuk.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan budaya. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga 45 Aktiviti : Gosokan 2.3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. EMK : TMK.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 1. sejarah seni.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1.1 Kontra – jalinan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.3.1 Garisan – selari dan bersilang. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1.2. 3. warna.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. rupa. 1.2 Prinsip rekaan 1.4.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. dan imbangan dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi. 4.1 Unsur seni 1.

Keusahawanan. 1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2. 1. 1. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. pensel dan pensel warna. kontra.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. kefahaman media.1. 1.3.2. teknik.4.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Mengetahui penggunaan media.2.1 Teknik – gosokan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .4.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

1 Rupa – organik atau geometri CATATAN 46 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 2.2.1 Teknik – cetakan.1. dan teknologi dalam membuat corak. 3.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. dan warna air.1.1.1 Harmoni – perulangan motif 2.1.2.2. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra. kajian. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.1.1.2 Warna – primer 2.2 Prinsip rekaan 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif . dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. palet dan surat khabar. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. 2.3. 4. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. imbangan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. 2.1 Alat – bongkah kayu. media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2. sejarah seni dan budaya.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna. tali parcel. STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. . kertas lukisan.2 Bahan – gam UHU.2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. warna.1 Unsur seni 2.

4. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. .2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3. 2. Roszaini B.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. imbangan. Dunia Seni Visual KSSR.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Hj. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. Negeri Selangor. 2. 4.3. TMK. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 47 & 48 CUTI SEMESTER AKHIR TAHUN 2012 Disediakan oleh : En.