l

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN DUA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Rumahku Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.1.1.2 Rupa – organik dan geometrik. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni

CATATAN

2&3

Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, imbangan, kontra, dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1.2 Warna – primer 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2 Kontra – warna 2.1.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. . 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, kertas warna dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi, TMK, Keusahawanan dan Nilai murni

CATATAN

4

CUTI TAHUN BARU CINA 2012
Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, ruang, imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk, ruang, imbangan dan harmoni. 3.1.1 Unsur Seni 3.1.1.1 Bentuk - konkrit 3.1.1.2 Ruang – susunan objek 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Imbangan – semetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.

5&6 Tajuk: Bunga Aktiviti: Stabail

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2.1.2 Bahan – pensel warna, kad manila, gam, straw, doh, botol plastik, dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk, ruang, imbangan, dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK, Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, Nilai murni

CATATAN

Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 7&8 Tajuk : Gasing Mudah

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.

4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Mengetahui penggunaan media. 4. dan krayon atau pensel warna. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 4.2.1 Bentuk – konkrit 4.2.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. 3. warna. 4.3.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. .1.4. 4. box board. dan budaya. dan imbangan dalam penghasilan gasing.3.4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti: Gasing STANDARD KANDUNGAN 2. lidi sate.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. sejarah seni. 4.2.2 Warna – primer dan sekunder CATATAN 4.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2.1.2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Imbangan – simetri 4.1. kefahaman media. 4.1. gam. 4. media.1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.

1 Unsur seni 1. kefahaman media.2 Mengetahui penggunaan media.2. 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 9 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :ROBOT Aktiviti : Gosokan 2.2.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. warna.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1. 1.1 Kontra – jalinan 1. 1. bentuk. 1. 1.2.4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. . 1.1. 1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.2. Kreatif dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Garisan – selari dan bersilang. EMK : TMK.1 Teknik – gosokan.1. pensel dan pensel warna.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1. rupa.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. imbangan. dan proses dalam penghasilan karya 1. sejarah seni.2.

tali parcel. kontra.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. sejarah seni dan budaya. 1.4.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2. kertas lukisan.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. Keusahawanan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. media. palet dan surat khabar. 1.1.1. 3. 2. berus lukisan. dan teknologi dalam membuat corak.1. .1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.2 Warna – primer 2. imbangan.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 10 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1.1 Alat – bongkah kayu.1.3.2.4. 1.1. warna. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. 2. kontra. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Bahan – gam UHU. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Prinsip rekaan 2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. dan warna air.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. kajian.1 Harmoni – perulangan motif 2.1 Rupa – organik atau geometri 2.1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan.2. .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Teknik – cetakan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1. Aktiviti : Topeng Muka. 2. jalinan imbangan dan kesatuan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2. ruang.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. PERTAMA 2012 ( BULAN MAC ) 3. 2. 3.1.1.2 Warna .2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4. imbangan. 2.sekunder 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 11 Membentuk dan Membuat Binaan 12 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh . 4.3. warna. 2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. TMK. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.3. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.3.1 Bentuk – konkrit 3.

4. sejarah seni. media. kefahaman media.2 Bahan – pensel warna.1.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3.3.1 Imbangan – semetri 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.2.1. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. teknik.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN . jalinan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. 3. warna. kad manila.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.3.4. tali atau gelang getah.2 Prinsip rekaan 3. dan proses dalam penghasilan karya. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam.2.1 Alat – tiada 3. benang. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2 Penegasan – bahagian muka.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.4.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 3. 3. dan budaya. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.

1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.2. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2 Bahan – pensel warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3. 3. kad manila. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1. 3.2 Penegasan – bahagian muka.1.1 Imbangan – semetri 3.1. jalinan. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. ruang. Kreativiti dan Inovasi. 3. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. kefahaman media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. dan proses dalam penghasilan karya.1. tali atau gelang getah. sejarah seni. teknik. benang. Aktiviti : Topeng Muka. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.1. media.2.3.2 Mengetahui penggunaan media. 3. 3.2.1. warna. jalinan imbangan dan kesatuan.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.3.2 Warna . . Nilai murni CATATAN 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.sekunder 3.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1 Bentuk – konkrit 3. Keusahawanan. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2 Prinsip rekaan 3. warna.1.1.3. dan budaya.

2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1. dan budaya.4.2. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. kefahaman media.2 Teknik – lingkaran. .sentuh 4. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Jalinan .4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – doh atau tanah liat.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 4.2.1.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. Kreativiti dan Inovasi. 4. kajian. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Alat – tiada.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Imbangan – simetri 4. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2..buyung.2.1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 4. sejarah seni.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung. media. 4.1 Unsur seni 4.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.4. 3. 4. 4.1.2 Prinsip rekaan 4.1 Bentuk – konkrit 4.1. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 14 & 15 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.

2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis.4.1 Alat – berus lukisan dan palet. 1.3. 1. dan budaya.1. 3.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.4.1.2. jalinan.1. 2.buyung.sekunder. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis. EMK : TMK. 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 16 Tajuk : Bunga Kebangsaan.3. 1. imbangan. rupa. 4. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .buyung.2 Harmoni – rupa dan bentuk. .3 Warna .1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.1.1 Kontra – garisan dan warna 1.2.1. sejarah seni. 4. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aktiviti : Resis.3.2 Prinsip rekaan 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Kreatif dan Inovasi.1.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2 Rupa – hal benda. 4. 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.

1. Aktiviti : Tiupan.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1 Unsur seni 2.4.2. 1. 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 17 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar. 2.2.2.3. Keusahawanan.2 Bahan – kertas lukisan.1.4. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.tampak . atau oil pastel dan warna berasaskan air.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.3. teknik.2 Warna – sekunder 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.3 Jalinan . jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. warna.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.4. 1.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. kefahaman media. rupa. lilin.1. bentuk.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.1 Teknik – resis. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 2.

4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. TMK.1.3. 2.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Teknik – tiupan. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan. 4. dan warna berasaskan air. sejarah seni dan budaya. jalinan. garisan dan jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah. 4.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. warna.2. 2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3. media.2.1. 2. CATATAN . straw dan surat khabar.2 Kepelbagaian – warna.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Bahan – gam. palet. 2.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kertas lukisan.1 Alat – berus lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.2. 2.2. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan. 2.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2.2.2.1.2. . 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1.2. palet.1 Bentuk – ilusi 1. 1. kefahaman media. Aktiviti : Catan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2.3. tempera.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan CATATAN 18 Tajuk : Pokok Bunga. 1. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.3 Warna . warna berasaaskan air. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. teknik.1.3. objek buatan manusia dan karya catan.2.2 Jalinan – tampak 1. 4. 1. 2.1. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2 Imbangan – ruang lukis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1. STANDARD KANDUNGAN 1.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1 Unsur seni 1. cat poster. sejarah seni.1 Alat – berus lukisan. bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.sekunder 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Teknik – basah atas kering.

1. 2.1 Imbangan – simetri 2. ruang.2 Prinsip rekaan 2. 1.4.1.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.2.4. bentuk. 3.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. 2. sejarah seni dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Kontra – warna 2.2 Warna – primer 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2. media.2.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. warna. 1.1. kontra.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – gunting dan pensel .4.1 Unsur seni 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. warna. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 19 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2. Keusahawanan. imbangan.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Rupa – organik dan geometri 2.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.1.3.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. .

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3.1 Unsur Seni 3. 3. 2. 2.1. 2.3.2.1.1.1.4.2 Prinsip rekaan 3. ruang. ruang.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. TMK.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.konkrit 3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. kertas warna dan gam. 2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. imbangan. 2. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.1 Imbangan – semetri .1. 2.1.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 20 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2. imbangan dan harmoni.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2.2 Ruang – susunan objek 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Bentuk .3.1. 2.2 Bahan – kertas lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. warna. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.

dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. dan proses dalam penghasilan karya. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3. botol plastik. straw.3. Nilai murni CATATAN .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media. kad manila.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. sejarah seni. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. STANDARD PEMBELAJARAN 3.4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Keusahawanan.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. teknik.2. doh.4. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. imbangan. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Bahan – pensel warna. Kreativiti dan Inovasi.2.2.3. media.1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. ruang.4. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

lidi sate. 4. box board. 4. 3. 4. CATATAN 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Alat – gunting 4.2.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan gasing. 2.1 Imbangan – simetri 4. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Mengenal Kraf Tradisional STANDARD KANDUNGAN 1.2 Mengetahui penggunaan media.1. 4.3. 4.1.1. sejarah seni. kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. media. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.2 Prinsip rekaan 4.2.2.1 Unsur seni 4.3.2 Warna – primer dan sekunder 4. warna. dan krayon atau pensel warna.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan budaya.1 Bentuk – konkrit 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.2. gam.2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.

teknik.2.1. 1. 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. sejarah seni.1. warna. 1.2. Kreatif dan Inovasi.1 Garisan – selari dan bersilang. .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.2 Bahan – kertas lukisan.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2.1.1 Kontra – jalinan 1. EMK : TMK. bentuk.1 Unsur seni 1.2 Mengetahui penggunaan media.jenis media dalam penghasilan karya 1.4.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2.2.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.4. kefahaman media. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 22 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 2. 4. 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. pensel dan pensel warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1 Teknik – gosokan.1. rupa.2 Prinsip rekaan 1.1.2. dan budaya. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.

prinsip keseimbangan pada corak rekaan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. tali parcel. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. Keusahawanan. kajian.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.1 Unsur seni 2.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. 25 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. warna.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.2 Prinsip rekaan 2. 2. sejarah seni dan budaya. 2.1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2. palet dan surat khabar. kontra. imbangan.4.2 Warna – primer 2. kertas lukisan. berus lukisan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 & 24 CUTI SEMESTER PERTAMA 1. warna. 2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. kontra. dan warna air.1. dan teknologi dalam membuat corak.1 Rupa – organik atau geometri 2.4. 1. .1.2.1. 2012 ( BULAN MEI & JUN ) 2.1.1. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Bahan – gam UHU.3.1 Harmoni – perulangan motif 2.4. media.1 Alat – bongkah kayu.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.

ruang.sekunder 3.3. Aktiviti : Topeng Muka. jalinan imbangan dan kesatuan. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.1.2. 2. imbangan.2 Penegasan – bahagian muka. 3. warna.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. . 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 26 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Tajuk : Muka Haiwan.1. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2.1 Bentuk – konkrit 3. TMK.1 Teknik – cetakan.1. 2. 2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1.4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Warna .4.1. warna.2.2.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2.1 Imbangan – semetri 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. 4. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.1.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3.2.

serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media. kad manila.3. 3. jalinan. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Bahan – pensel warna. 3. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK : TMK.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. benang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. tali atau gelang getah. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.4. 3.1. sejarah seni.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. Nilai murni .1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.2. dan budaya.2.2. 3. 4. warna. media.3. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. gam. teknik.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Alat – gunting 3. 3.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung. kajian.1.1 Bentuk – konkrit 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4. sejarah seni. jalinan.1 Alat – tiada.1.1 Imbangan – simetri 4. 4.2 Prinsip rekaan 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .2. 4.sentuh 4.buyung.1.1.3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.2 Bahan – doh atau tanah liat.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media.1. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2. 4. kefahaman media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung. 3. . 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .2.2.2 Teknik – lingkaran. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 27 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar . dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Jalinan . Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Unsur seni 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.buyung.2 Mengetahui penggunaan media. 4..buyung.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4.2.

1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.1. 1.2 Prinsip rekaan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 28 Tajuk : Bunga Kebangsaan. 1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.1. Aktiviti : Resis. teknik.1. 2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1. EMK : TMK.4. Alat – berus lukisan dan palet.2.1. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. 4.1.3 Warna .1 Kontra – garisan dan warna 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. lilin. 1.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. sejarah seni.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1.1 Unsur seni 1.2. 1. bentuk. 3.2. warna. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis. dan proses dalam penghasilan karya 1. rupa.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis. atau oil pastel dan warna berasaskan air. Kreatif dan Inovasi.sekunder.2 Harmoni – rupa dan bentuk. imbangan. 1.2 Rupa – hal benda.1. 1.2.1. 2.4.1 Teknik – resis. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Mengetahui penggunaan media. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.1. .

1.4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – ilusi 1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3 Warna . 29 Tajuk : Pokok Bunga.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1 Unsur seni 1. kefahaman media.1. .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. objek buatan manusia dan karya catan. Aktiviti : Catan. 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan.2 Prinsip rekaan 1. 1. 1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. warna.sekunder 1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. bentuk.2. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Imbangan – ruang lukis.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1.3. rupa.4. bentuk. 3.1.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. warna. Keusahawanan.4. 1.2 Jalinan – tampak 1.1. 1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.

1. 1.4.2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.3.4. teknik. cat poster.2.2. dan budaya. sejarah seni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1. bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK: TMK. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.2. tempera.4.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1.1 Teknik – basah atas kering.1.3. warna. ruang. palet.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. warna berasaaskan air. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.

2.2 Prinsip rekaan 2.2 Kontra – warna 2.3.1. warna.1.2. 2. 2. 2. warna. sejarah seni dan budaya. 2. media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – lipatan dan guntingan. imbangan.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.2.1. 4. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. CATATAN 30 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .2.3.1 Unsur seni 2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. kontra.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. kertas warna dan gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. 2.2.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Rupa – organik dan geometri 2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. . imbangan.2 Warna – primer 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Imbangan – simetri 2.1.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Bahan – kertas lukisan. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.

2.1. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan proses dalam penghasilan karya.2. imbangan dan harmoni. media.2. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1 Alat – gunting 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. straw. gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 4. TMK. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.1. 3. doh. .1 Unsur Seni 3. sejarah seni.4.1.2.4.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Bentuk . serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.konkrit 3. 3.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. ruang. kad manila.2 Bahan – pensel warna. 4. botol plastik.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 3.2 Ruang – susunan objek 3.1. 3.2 Mengetahui penggunaan media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.1. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 31 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 1. teknik.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1 Imbangan – semetri 3. dan budaya.

1 Bentuk – konkrit 4. Nilai murni CATATAN 32 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1.1.1.4.1.1. Keusahawanan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Prinsip rekaan 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.2 Warna – primer dan sekunder 4.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 3. 2. 4.4. Kreativiti dan Inovasi. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.1 Unsur seni 4. ruang.2. imbangan. media. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3. kefahaman media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – simetri 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. dan harmoni dalam penghasilan karya.

Kreatif dan Inovasi.1 Alat – gunting 4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. 4. kefahaman media. EMK : TMK. warna. 4.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4. 4. . gam.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2. warna. 4. 4. box board.2.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. dan imbangan dalam penghasilan gasing. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.4. 1. dan budaya.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2. dan krayon atau pensel warna.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. bentuk. objek buatan manusia dan karya lukisan. imbangan. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 33 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Rumahku 1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2.4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. lidi sate. rupa.3.

1 Garisan – selari dan bersilang.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1. 1. bentuk. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1. CATATAN .2.2.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. pensel.2 Rupa – organik dan geometrik.4 Warna – primer dan sekunder 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.3.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. sejarah seni.1. atau oil pastel 1. 1. kefahaman media.2. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1.2.1.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2 imbangan – simetri 1. teknik.3. dan budaya. 1. warna.3 Bentuk – ilusi 1. 4. 1. pensel warna.2.1.3.1 Alat – tiada 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.2.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. imbangan.2 Prinsip rekaan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1 Unsur seni 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti : Lukisan STANDARD KANDUNGAN 2.

2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Teknik – gosokan.jenis media dalam penghasilan karya 1. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Mengetahui penggunaan media.1. 2. warna.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1. 4.2. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. dan budaya.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Unsur seni 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. sejarah seni.2. 1.1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 34 Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Kontra – jalinan 1.2.2.1.2.2.1.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1 Garisan – selari dan bersilang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 1.4. 1. pensel dan pensel warna. 1. 1.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Keusahawanan. imbangan. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.2 Prinsip rekaan 1. .4.

1 Rupa – organik dan geometri 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.4. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1.1 Unsur seni 2.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 2.1. warna. imbangan.1. 2.3. kontra.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Prinsip rekaan 2.1.2 Kontra – warna 2.1 Imbangan – simetri 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.4.2. Keusahawanan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1.3 Harmoni – perulangan motif 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .1. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3. kefahaman media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Warna – primer 2. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2012 ( BULAN OGOS ) 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. 1.1.1. kontra.2.

2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. sejarah seni dan budaya. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. media.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.4.2. 2.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. kertas warna dan gam. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. TMK.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan.1. 4. 2.4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2. 2.2. . kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4.2. 2.

3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. dan budaya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail .1. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan harmoni dalam penghasilan karya.2.1 Imbangan – semetri 3. teknik. sejarah seni. kefahaman media. imbangan. botol plastik. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.konkrit 3.2. media.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.MINGGU 37 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. gam. 3.1.2 Mengetahui penggunaan media. STANDARD PEMBELAJARAN 3. doh.3. dan proses dalam penghasilan karya. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. 3.2 Bahan – pensel warna. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.3. imbangan dan harmoni.2 Ruang – susunan objek 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.1 Unsur Seni 3. 3. straw. ruang.1 Bentuk . ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.2.1 Alat – gunting 3. 3.3.1.2 Prinsip rekaan 3.1. kad manila. 3.

1.2. sejarah seni.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. lidi sate. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. box board. media.1. 4. Keusahawanan.1 Bentuk – konkrit 4. 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. 4. 2.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1. dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.1 Unsur seni 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. gam.1 Alat – gunting 4.2.1 Imbangan – simetri 4. 4. Nilai murni CATATAN 38 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. 3.2 Warna – primer dan sekunder 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. dan krayon atau pensel warna.2 Prinsip rekaan 4.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.4. Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .

4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 1.1.4. bentuk. 2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2. 3.4.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Bentuk – ilusi 1. 1. 1.1. 39 Aktiviti : Catan.1.2 Jalinan – tampak 1.1.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.3 Warna . . 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1. objek buatan manusia dan karya catan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.3. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Unsur seni 1. 4. warna.sekunder 1. Kreatif dan Inovasi. warna. Tajuk : Pokok Bunga. kefahaman media. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. ruang.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. EMK : TMK. 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. dan imbangan dalam penghasilan gasing.4.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.2 Prinsip rekaan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.2 Imbangan – ruang lukis.1. 4.

2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 1. 1. warna berasaaskan air.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Teknik – basah atas kering.1.1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. 1.3. 1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. 1. warna. sejarah seni. Keusahawanan.1 Alat – berus lukisan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni . dan proses dalam penghasilan karya 1. palet. ruang.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2.2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.2. cat poster.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. dan budaya. teknik.3.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.4. tempera.

1.3.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.2.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan. 2. STANDARD PEMBELAJARAN . kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. media.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah.tampak 2.2 Warna – sekunder 2.2.2. .1. warna.1 Teknik – tiupan. palet. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.1.2.1. 4. CATATAN 40 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.2. 2. 2. 2. sejarah seni dan budaya.2 Kepelbagaian – warna. jalinan. . 2.2 Prinsip rekaan 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.2 Bahan – gam.1 Unsur seni 2. 2.2.3.1. straw dan surat khabar. 2. warna. 2. dan warna berasaskan air. 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. garisan dan jalinan.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.1.3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan. Aktiviti : Tiupan.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. jalinan.3 Jalinan .1 Alat – berus lukisan. kertas lukisan. 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.

1 Teknik – basah atas kering.2 Jalinan – tampak 1. cat poster.2.2 Bahan – kertas lukisan. dan budaya.4. ruang. warna.2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 41 Tema : Alam Semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.1. teknik. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. TMK. .jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Alat – berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. Aktiviti : Catan. 1.1. 1.3 Warna .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.1. objek buatan manusia dan karya catan.1.1. 3.1 Bentuk – ilusi 1.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. bentuk.1. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.2. Tajuk : Pokok Bunga. warna berasaaskan air.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2. 2. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. 4.1. 1.1.1.1.4. palet.1.sekunder 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2. tempera.2 Imbangan – ruang lukis. 1.2 Mengetahui penggunaan media.

2. Keusahawanan. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.1 Rupa – organik dan geometri 2.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. imbangan.1.3.2 Warna – primer 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2.4.4.2 Prinsip rekaan 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. warna.2.2 Kontra – warna 2.2. bentuk.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. kontra.1 Imbangan – simetri 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1.1 Unsur seni 2.2.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.3 Harmoni – perulangan motif . ruang. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. warna. kefahaman media.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 42 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

2.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2. 2.1 Alat – gunting dan pensel.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. media. 2. imbangan. 2.3. TMK.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. kertas warna dan gam. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.1.2.3.3. 2. 2. sejarah seni dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. . 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. Keusahawanan dan Nilai murni .3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.

1. straw. botol plastik.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. teknik. ruang. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. dan proses dalam penghasilan karya.1.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. 2.3. 3.2 Prinsip rekaan 3. gam. ruang.3. 3. imbangan dan harmoni. 3.1 Alat – gunting 3. 4. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail STANDARD KANDUNGAN 1.2 Ruang – susunan objek 3. CATATAN 43 .2. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kad manila. media.3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1 Bentuk . sejarah seni.1 Imbangan – semetri 3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. doh. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. kefahaman media. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1 Unsur Seni 3.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.2. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Bahan – pensel warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.konkrit 3. ruang.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. dan budaya.2. imbangan.

4.2. box board. 2. media. lidi sate.2.1.2 Warna – primer dan sekunder 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1 Unsur seni 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.2. Kreativiti dan Inovasi. teknik dan proses dalam penghasilan karya.4. dan budaya. 4.1 Bentuk – konkrit 4.2 Mengetahui penggunaan media. kefahaman media.1.1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2 Prinsip rekaan 4.4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 44 Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.1. Keusahawanan. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Imbangan – simetri 4. .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan krayon atau pensel warna. 3. gam. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. sejarah seni.1 Alat – gunting 4.1.

3 Menghargai karya sendiri dan rakan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.1 Kontra – jalinan 1. sejarah seni. 1. Kreatif dan Inovasi.3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga 45 Aktiviti : Gosokan 2. warna.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan. 4. 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing. 4.1. dan budaya.1 Garisan – selari dan bersilang. rupa.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. EMK : TMK. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. bentuk.3. imbangan. 1.1 Unsur seni 1.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. 3.2.1.1.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1. 4. warna. 4.1.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.

2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1. Keusahawanan.4.1 Teknik – gosokan. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .2. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.4.3. 1. kefahaman media.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3. kontra. 1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.4.2.2 Bahan – kertas lukisan. warna. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. teknik.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. pensel dan pensel warna.

1 Alat – bongkah kayu.1.1.1 Unsur seni 2. palet dan surat khabar.2 Bahan – gam UHU. 3. 2. 2.1. kertas lukisan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. prinsip keseimbangan pada corak rekaan. warna. 2. dan warna air.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2. media. dan teknologi dalam membuat corak.2 Prinsip rekaan 2. 2. kajian. 2.2. imbangan.2. sejarah seni dan budaya.1 Harmoni – perulangan motif 2. tali parcel. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. 2. berus lukisan. 4.2.1 Teknik – cetakan.1 Rupa – organik atau geometri CATATAN 46 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.1.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.2 Warna – primer 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif .1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.2. .3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.

3. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. Hj. warna.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4. Dunia Seni Visual KSSR. Roszaini B. .4. imbangan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 4. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TMK. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 47 & 48 CUTI SEMESTER AKHIR TAHUN 2012 Disediakan oleh : En. 2. Negeri Selangor. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful