Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Kajian menunjukkan 5 daripada 10.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.Sharani Ahmad.000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Rujukan: Mohd. (m/s 129) . Kota Kinabalu.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.

.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.

. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku.

A. telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .Jamila K. Mohamed (2005).

Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. . Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Sukar diajak bercakap. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Jarang menggunakan bahasa.

Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. . Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.

Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. . Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga. Tidak suka dipegang ataupun dipeluk.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan.

.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya.Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.  Tidak bermain mengikut cara biasa.  Apabila menyukai sesuatu benda.

Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. berlari atau berjalan mundar mandir. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. bergoyang-goyang. ii. .

. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Di antaranya ialah: Sering marah. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. ketawa dan menangis tanpa sebab.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.

Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. Fergile X syndrome . limbic sistem. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). (Gargiulo. 2003) .Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

info/index.autis.php /tentang-autisme/jenis-autisme .Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.

Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. biasanya permainannya kurang variasi. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. . seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. atau tidak berkembang.

Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. . interaksi mahupun perilaku. dan masih boleh diajak bergurau. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. ekspresi muka tidak terlalu datar.

Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. scoliosis tulang punggung.. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. otot-otot yang makin kaku . Kehamilannya normal. Gerakan tangan menjadi tak terkendali. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. kelahiran normal. Terjadi gangguan berbahasa. .Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). Seringkali memasukan tangan ke mulut. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. timbul kejang. gerakan yang terarah hilang.

. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. sebelum terjadi kemunduran yang hebat.

Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh.Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. Namun . Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. .mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. interaksi sosial mahupun perilaku. namun tidak separah seperti pada Autisme. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. Komunikasi biasanya jalannya searah.

Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. seperti kereta. Kebanyakan anak SA cerdas. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. Mereka mempunyai sifat yang kaku. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. pesawat terbang. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. . dan lain-lain. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan.

Klik untuk ke laman utama .

Menghadapi masalah sukar nak bercakap.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. Kalau beliau bercakap. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan.

Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. terutamanya sel otak. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini. . Banyak berlaku pada orang lelaki. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran.

dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. kehilangan memori. . serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya.  Selain mempunyai masalah mental. gangguan mood. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. iaitu berbau seperti bau tikus. kepala kecil (microcephaly).  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ.

jantung. buah pinggang.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. .  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan. hati.

.

PTS Profesional Publishing Sdn. Psikologi Pendidikan. Mahani Razali.autis. Mohd. • • • • .info/index.google. Kota Kinabalu.• https://docs.net/aba2004/index2 .Ciri-ciri Autisme.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan). Shahabudin Hashim. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Kuala Lumpur. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.Sharani Ahmad.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. Bhd.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful