Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

Rujukan: Mohd.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain.Sharani Ahmad.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan. Kota Kinabalu. Kajian menunjukkan 5 daripada 10. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. (m/s 129) .

DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran. .

Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. . Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain.

telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA . Mohamed (2005).Jamila K.A.

Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. . Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Jarang menggunakan bahasa. Sukar diajak bercakap.

Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain. .

. Tidak suka dipegang ataupun dipeluk. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga. Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan.

 Apabila menyukai sesuatu benda. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.  Tidak bermain mengikut cara biasa. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya. .

. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. berlari atau berjalan mundar mandir. bergoyang-goyang. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i. ii.

Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. . ketawa dan menangis tanpa sebab. Di antaranya ialah: Sering marah.

Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). (Gargiulo. kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. 2003) . Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. limbic sistem. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. Fergile X syndrome .Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

autis.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.php /tentang-autisme/jenis-autisme .info/index.

atau tidak berkembang. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. biasanya permainannya kurang variasi.Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. . • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang.

Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak. . dan masih boleh diajak bergurau. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. ekspresi muka tidak terlalu datar. interaksi mahupun perilaku.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi.

disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. kelahiran normal. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. gerakan yang terarah hilang. Kehamilannya normal. otot-otot yang makin kaku . perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. timbul kejang. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun.. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. scoliosis tulang punggung. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Seringkali memasukan tangan ke mulut. . pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. Gerakan tangan menjadi tak terkendali.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. Terjadi gangguan berbahasa.

Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. . tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur.

meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. Namun . interaksi sosial mahupun perilaku. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Komunikasi biasanya jalannya searah. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. namun tidak separah seperti pada Autisme. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. .Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak.

mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. dan lain-lain. Mereka mempunyai sifat yang kaku. pesawat terbang. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. seperti kereta. Kebanyakan anak SA cerdas.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. .

Klik untuk ke laman utama .

Kalau beliau bercakap. 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. Menghadapi masalah sukar nak bercakap.

untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. . terutamanya sel otak. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini. Banyak berlaku pada orang lelaki.

 Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ. gangguan mood. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. kepala kecil (microcephaly). para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. . iaitu berbau seperti bau tikus.  Selain mempunyai masalah mental. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. kehilangan memori. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif.

jantung. hati.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. . dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. buah pinggang. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu.

.

Mahani Razali.net/aba2004/index2 .com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara.info/index.google.• https://docs. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan).Sharani Ahmad.autis.Ciri-ciri Autisme. Kuala Lumpur. Mohd. Kota Kinabalu. • • • • . PTS Profesional Publishing Sdn. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Shahabudin Hashim. Psikologi Pendidikan. Bhd.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful