Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

(m/s 129) . Rujukan: Mohd.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.Sharani Ahmad.000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Kajian menunjukkan 5 daripada 10. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kota Kinabalu.

(Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. .

. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung.

Jamila K. Mohamed (2005). telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .A.

Jarang menggunakan bahasa.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Sukar diajak bercakap. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. . Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan.

Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. . Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.

Tidak suka dipegang ataupun dipeluk. Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan. .

. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya.  Tidak bermain mengikut cara biasa.Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.  Apabila menyukai sesuatu benda.

Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. ii. . Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. berlari atau berjalan mundar mandir. bergoyang-goyang. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i.

Di antaranya ialah: Sering marah. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. . Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. ketawa dan menangis tanpa sebab. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.

kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. (Gargiulo. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. limbic sistem. Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU).Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. Fergile X syndrome . 2003) .

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

info/index.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.php /tentang-autisme/jenis-autisme .autis.

Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. atau tidak berkembang. . seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang.Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. biasanya permainannya kurang variasi.

. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. ekspresi muka tidak terlalu datar. interaksi mahupun perilaku. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. dan masih boleh diajak bergurau.

Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. scoliosis tulang punggung. Seringkali memasukan tangan ke mulut. Kehamilannya normal. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). Terjadi gangguan berbahasa. Gerakan tangan menjadi tak terkendali. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. kelahiran normal. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. . perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. otot-otot yang makin kaku . Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi.. gerakan yang terarah hilang. timbul kejang. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan.

hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. .Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar.

Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. interaksi sosial mahupun perilaku.Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Namun . Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. namun tidak separah seperti pada Autisme. . Komunikasi biasanya jalannya searah. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat.

Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. maka mereka akan menerapkannya secara kaku.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. pesawat terbang. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. dan lain-lain. . Mereka mempunyai sifat yang kaku. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Kebanyakan anak SA cerdas. seperti kereta. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut.

Klik untuk ke laman utama .

sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan. Menghadapi masalah sukar nak bercakap. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . Kalau beliau bercakap.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger.

Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. terutamanya sel otak. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Banyak berlaku pada orang lelaki. . Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal.

iaitu berbau seperti bau tikus. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ.  Selain mempunyai masalah mental. kehilangan memori. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. kepala kecil (microcephaly). para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. . PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. gangguan mood.

dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. hati.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. . buah pinggang. jantung.

.

info/index. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara. Kuala Lumpur. Shahabudin Hashim. Mohd.autis. Mahani Razali.google.Ciri-ciri Autisme.net/aba2004/index2 .php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan).• https://docs. Kota Kinabalu.Sharani Ahmad. PTS Profesional Publishing Sdn. Psikologi Pendidikan. Bhd. • • • • . Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful