Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

Sharani Ahmad. Rujukan: Mohd. Kota Kinabalu. (m/s 129) .000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kajian menunjukkan 5 daripada 10. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.

(Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. .

Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain. . Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi.

telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .A. Mohamed (2005).Jamila K.

Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Jarang menggunakan bahasa. Sukar diajak bercakap. . Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu.

Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. .Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.

Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. . Tidak suka dipegang ataupun dipeluk.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga.

 Apabila menyukai sesuatu benda.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja. .Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya.  Tidak bermain mengikut cara biasa.

berlari atau berjalan mundar mandir. ii.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. bergoyang-goyang. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. . Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii.

Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. . mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. ketawa dan menangis tanpa sebab. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Di antaranya ialah: Sering marah. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri.

(Gargiulo. 2003) . terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). limbic sistem.Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. Fergile X syndrome .

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.info/index.php /tentang-autisme/jenis-autisme .autis.

Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. atau tidak berkembang. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. biasanya permainannya kurang variasi. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. . •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik.

dan masih boleh diajak bergurau. interaksi mahupun perilaku. . sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. ekspresi muka tidak terlalu datar. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan.

scoliosis tulang punggung. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. kelahiran normal. . Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. Terjadi gangguan berbahasa.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. Kehamilannya normal. Gerakan tangan menjadi tak terkendali. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. Seringkali memasukan tangan ke mulut. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. otot-otot yang makin kaku . timbul kejang.. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). gerakan yang terarah hilang. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur.

sebelum terjadi kemunduran yang hebat. . Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang.

Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. interaksi sosial mahupun perilaku.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu.Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. namun tidak separah seperti pada Autisme. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. Komunikasi biasanya jalannya searah. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. . Namun . Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita.

Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. dan lain-lain. Kebanyakan anak SA cerdas. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. pesawat terbang. seperti kereta. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Mereka mempunyai sifat yang kaku. . Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain.

Klik untuk ke laman utama .

Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. Menghadapi masalah sukar nak bercakap. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan. Kalau beliau bercakap.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April.

terutamanya sel otak. . Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Banyak berlaku pada orang lelaki.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini.

kepala kecil (microcephaly). Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. kehilangan memori.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. iaitu berbau seperti bau tikus. gangguan mood. para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. .  Selain mempunyai masalah mental.

 Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. jantung. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. . hati. buah pinggang.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.

.

• https://docs.net/aba2004/index2 . Psikologi Pendidikan.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara. • • • • .info/index.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan). Mohd.Sharani Ahmad.Ciri-ciri Autisme. Bhd. Mahani Razali.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www.google. Shahabudin Hashim. PTS Profesional Publishing Sdn.autis. Kota Kinabalu. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kuala Lumpur.