Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

(m/s 129) .) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan. Kota Kinabalu.000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association. Rujukan: Mohd. Kajian menunjukkan 5 daripada 10.Sharani Ahmad. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.

.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.

. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi.

A. Mohamed (2005). telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .Jamila K.

Jarang menggunakan bahasa. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Sukar diajak bercakap.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. . Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami.

Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. . Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut.

Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga. Tidak suka dipegang ataupun dipeluk.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan. . Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain.

 Apabila menyukai sesuatu benda.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.  Tidak bermain mengikut cara biasa. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya. .Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya.

mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. berlari atau berjalan mundar mandir. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. . Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). bergoyang-goyang. ii.

Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. . Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain. ketawa dan menangis tanpa sebab. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Di antaranya ialah: Sering marah.

(Gargiulo.Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. limbic sistem. 2003) . kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. Fergile X syndrome . Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.php /tentang-autisme/jenis-autisme .autis.info/index.

Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. biasanya permainannya kurang variasi. atau tidak berkembang. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. . • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal.

namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak. . ekspresi muka tidak terlalu datar.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. dan masih boleh diajak bergurau. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. interaksi mahupun perilaku.

. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. scoliosis tulang punggung. Seringkali memasukan tangan ke mulut. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. timbul kejang. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. otot-otot yang makin kaku . Gerakan tangan menjadi tak terkendali. . Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. kelahiran normal. gerakan yang terarah hilang. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. Terjadi gangguan berbahasa. Kehamilannya normal.

.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur.

interaksi sosial mahupun perilaku. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. Namun . Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita.Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. . namun tidak separah seperti pada Autisme. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Komunikasi biasanya jalannya searah.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar.

dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. dan lain-lain. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. Mereka mempunyai sifat yang kaku. . seperti kereta. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. pesawat terbang. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. Kebanyakan anak SA cerdas.

Klik untuk ke laman utama .

sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan. 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . Kalau beliau bercakap. Menghadapi masalah sukar nak bercakap.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April.

Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Banyak berlaku pada orang lelaki. terutamanya sel otak. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. .

gangguan mood. . para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh.  Selain mempunyai masalah mental.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. iaitu berbau seperti bau tikus. kehilangan memori. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. kepala kecil (microcephaly). dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir.

. hati. buah pinggang.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. jantung. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran.

.

google.• https://docs.net/aba2004/index2 . Bhd. Shahabudin Hashim. Mahani Razali.Sharani Ahmad. Kuala Lumpur.autis. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. PTS Profesional Publishing Sdn. Kota Kinabalu.info/index. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Mohd.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. • • • • . Psikologi Pendidikan.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara.Ciri-ciri Autisme.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful