Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

Sharani Ahmad.000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association. Rujukan: Mohd. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah. Kajian menunjukkan 5 daripada 10.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. (m/s 129) . Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Kota Kinabalu.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.

DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. . (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.

Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. .

telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .Jamila K. Mohamed (2005).A.

Sukar diajak bercakap. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. . Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Jarang menggunakan bahasa.

Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain. Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. .

Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan. Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga. . Tidak suka dipegang ataupun dipeluk.

 Apabila menyukai sesuatu benda. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.  Tidak bermain mengikut cara biasa.Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya. . dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.

Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya).Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. ii. berlari atau berjalan mundar mandir. bergoyang-goyang. . Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi.

Di antaranya ialah: Sering marah. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. ketawa dan menangis tanpa sebab. . mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu.

(Gargiulo. limbic sistem. kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak.Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. 2003) . Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). Fergile X syndrome . terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

php /tentang-autisme/jenis-autisme .info/index.autis.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.

. atau tidak berkembang. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat.Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. biasanya permainannya kurang variasi.

ekspresi muka tidak terlalu datar. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. interaksi mahupun perilaku. . Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. dan masih boleh diajak bergurau.

Kehamilannya normal. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. Lingkaran kepala normal pada saat lahir.. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. . kelahiran normal. gerakan yang terarah hilang. Terjadi gangguan berbahasa. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. scoliosis tulang punggung. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). timbul kejang.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Gerakan tangan menjadi tak terkendali. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. otot-otot yang makin kaku . Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. Seringkali memasukan tangan ke mulut. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi.

.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun.

Komunikasi biasanya jalannya searah. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. . Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. interaksi sosial mahupun perilaku. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. namun tidak separah seperti pada Autisme. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Namun .Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak.

Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. dan lain-lain. seperti kereta. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. . dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. pesawat terbang. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Kebanyakan anak SA cerdas. Mereka mempunyai sifat yang kaku. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain.

Klik untuk ke laman utama .

1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. Menghadapi masalah sukar nak bercakap. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. Kalau beliau bercakap. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun .

Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini. . untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. Banyak berlaku pada orang lelaki. terutamanya sel otak.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal.

iaitu berbau seperti bau tikus. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif.  Selain mempunyai masalah mental. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. gangguan mood. kepala kecil (microcephaly). . para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. kehilangan memori.

jantung. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. hati. buah pinggang. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. .  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu.

.

com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara. Kota Kinabalu.• https://docs.Sharani Ahmad. Mahani Razali. PTS Profesional Publishing Sdn. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.net/aba2004/index2 .google.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. • • • • . Mohd. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kuala Lumpur. Shahabudin Hashim. Bhd.Ciri-ciri Autisme.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan).autis.info/index. Psikologi Pendidikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful