Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.Sharani Ahmad. (m/s 129) .000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Rujukan: Mohd. Kajian menunjukkan 5 daripada 10. Kota Kinabalu. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.

. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri.

Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung. . Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain.

Mohamed (2005). telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .Jamila K.A.

Sukar diajak bercakap. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. . Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Jarang menggunakan bahasa. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja.

Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. .Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.

Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. . Tidak suka dipegang ataupun dipeluk. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan.

Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya.  Apabila menyukai sesuatu benda. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja. .  Tidak bermain mengikut cara biasa.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.

Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i. ii. bergoyang-goyang. . Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. berlari atau berjalan mundar mandir. mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya).

. ketawa dan menangis tanpa sebab. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. Di antaranya ialah: Sering marah. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain.

kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. Fergile X syndrome . terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. limbic sistem. 2003) . (Gargiulo.Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.autis.info/index.php /tentang-autisme/jenis-autisme .

Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. atau tidak berkembang. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. biasanya permainannya kurang variasi. . seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang.

dan masih boleh diajak bergurau. ekspresi muka tidak terlalu datar. . sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. interaksi mahupun perilaku. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak.

disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. . scoliosis tulang punggung. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. gerakan yang terarah hilang.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. timbul kejang. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. kelahiran normal. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. Seringkali memasukan tangan ke mulut. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. Kehamilannya normal. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Terjadi gangguan berbahasa.. otot-otot yang makin kaku . Gerakan tangan menjadi tak terkendali. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik).

sebelum terjadi kemunduran yang hebat. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. . Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar.

Komunikasi biasanya jalannya searah. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. interaksi sosial mahupun perilaku. .Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. namun tidak separah seperti pada Autisme. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Namun .

dan lain-lain. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. Mereka mempunyai sifat yang kaku.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Kebanyakan anak SA cerdas. . seperti kereta. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. pesawat terbang. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya.

Klik untuk ke laman utama .

Kalau beliau bercakap. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. Menghadapi masalah sukar nak bercakap. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme.

Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. Banyak berlaku pada orang lelaki. terutamanya sel otak.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. . Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini.

 Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ. para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. kepala kecil (microcephaly). dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. . PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. kehilangan memori. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. gangguan mood. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya.  Selain mempunyai masalah mental. iaitu berbau seperti bau tikus.

hati.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. buah pinggang. . dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. jantung. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan.

.

Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan).net/aba2004/index2 . Shahabudin Hashim. Kota Kinabalu.google. • • • • .autis.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. Bhd.info/index.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Kuala Lumpur. PTS Profesional Publishing Sdn.Ciri-ciri Autisme. Psikologi Pendidikan. Mahani Razali.Sharani Ahmad.• https://docs. Mohd.