P. 1
Autisma

Autisma

|Views: 14|Likes:
Published by hope&faith

More info:

Published by: hope&faith on Apr 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association. Rujukan: Mohd.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. Kajian menunjukkan 5 daripada 10. (m/s 129) . Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kota Kinabalu.Sharani Ahmad. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.

DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran. .

Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. . Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku.

A. Mohamed (2005).Jamila K. telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .

Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. Jarang menggunakan bahasa. Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan. . Sukar diajak bercakap.

Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain. Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. .Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian.

. Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga. Tidak suka dipegang ataupun dipeluk. Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan.

 Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin. terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.  Tidak bermain mengikut cara biasa. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya.  Apabila menyukai sesuatu benda. .Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya.

bergoyang-goyang. . Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i.Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii. berlari atau berjalan mundar mandir. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). ii.

Adakalanya mencederakan dirinya sendiri. . Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain. ketawa dan menangis tanpa sebab. mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Di antaranya ialah: Sering marah.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu.

Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU).Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. (Gargiulo. Fergile X syndrome . limbic sistem. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. 2003) . Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

php /tentang-autisme/jenis-autisme .info/index.autis.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.

•Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. biasanya permainannya kurang variasi. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. . atau tidak berkembang.Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara.

sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan. dan masih boleh diajak bergurau. interaksi mahupun perilaku.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. ekspresi muka tidak terlalu datar. .

Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. otot-otot yang makin kaku . Seringkali memasukan tangan ke mulut. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. timbul kejang. gerakan yang terarah hilang. . Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. Gerakan tangan menjadi tak terkendali. kelahiran normal..Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. Terjadi gangguan berbahasa. scoliosis tulang punggung. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. Kehamilannya normal. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan.

Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. . Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang.

Namun . Komunikasi biasanya jalannya searah. interaksi sosial mahupun perilaku. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. namun tidak separah seperti pada Autisme. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. . di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya.Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu.

dan lain-lain. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. seperti kereta. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Mereka mempunyai sifat yang kaku. Kebanyakan anak SA cerdas.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. . pesawat terbang. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut.

Klik untuk ke laman utama .

Kalau beliau bercakap. butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . Menghadapi masalah sukar nak bercakap. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April. 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger.

Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. terutamanya sel otak. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Banyak berlaku pada orang lelaki. .

gangguan mood. kehilangan memori.  Selain mempunyai masalah mental. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. kepala kecil (microcephaly). Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. . iaitu berbau seperti bau tikus.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ.

 Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran.  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu. jantung. . Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan. buah pinggang. hati.

.

php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. Bhd.autis.info/index. Kota Kinabalu. Mohd. • • • • .• https://docs.Ciri-ciri Autisme. Kuala Lumpur. PTS Profesional Publishing Sdn. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan). Mahani Razali.google.Sharani Ahmad.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara. Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Shahabudin Hashim. Psikologi Pendidikan.net/aba2004/index2 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->