P. 1
Autisma

Autisma

|Views: 14|Likes:
Published by hope&faith

More info:

Published by: hope&faith on Apr 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh : Fathin Yew Kartini Hapsah Sarim Helda Pilim

Roslina Muslimin Rosney Gani Normah Alam

APA ITU AUTISMA? CIRI-CIRI AUTISMA

FAKTOR AUTISMA
TANDA AWAL PADA SUSPEK ANAK AUTISMA

VIDEO

000 kanak-kanak mengalami autisme dengan nisbah perbandingan 3:1 untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan (American Psychiatric Association.Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Kota Kinabalu.Sharani Ahmad. Kajian menunjukkan 5 daripada 10.PENDAHULUAN Anak yang mengalami sindrom autisme menyebabkan mereka tidak mampu menjalin hubungan sosial secara normal dengan orang lain. (m/s 129) . Penerbitan Universiti Malaysia Sabah. Mereka tidak mampu menjalin komunikasi 2 arah. Rujukan: Mohd.) Kanak-kanak lelaki lebih ramai mengalami autisme berbanding perempuan.

.DEFINISI Autisma didefinasikan sebagai kanak-kanak yang berada dalam dunianya sendiri. (Psikologi Pendidikanm/s 244) Menurut Leo Kanner (1943) sebagai individu yang tidak berkeupayaan menyesuaikan diri mereka secara normal dengan persekitaran.

Kerap kali mereka menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam seni muzik dan lain-lain. Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku.Menurut kajian Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menjelaskan maksud Autisme seperti berikut: Autisme adalah satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan yang pertama seseorang bayi. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas. Komunikasi antara mereka adalah terbantut dan mereka tidak dapat berhubung dengan secara langsung. .

Jamila K.A. telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme dan dibahagikan kepada enam bidang iaitu: KOMUNIKASI EMOSI INTERAKSI SOSIAL TINGKAH LAKU POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA . Mohamed (2005).

Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami. Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu. Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan.Kanak-kanak autisme menunjukkan ciri-ciri komunikasi seperti berikut: Perkembangan bahasa lambat ataupun tiada langsung. . Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain. Jarang menggunakan bahasa. Meniru perbualan ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya. Sukar diajak bercakap. Kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja.

.Interaksi sosial kanak-kanak autisme dapat digolongkan sebagai sangat sukar dan ekstrem: Suka bersendirian. Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan. Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut. Tiada perhubungan mata (eye contact) dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain.

Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain. Tidak suka dipegang ataupun dipeluk.Di antara ciri-ciri gangguan deria kanak-kanak autisme adalah: Sensitif pada sentuhan. . Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga.

Pola bermain kanak-kanak autisme ditunjukkan seperti berikut:  Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya.  Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas angin.  Apabila menyukai sesuatu benda.  Tidak bermain mengikut cara biasa. dan suka memutarmutar ataupun melambung-lambung dan menyambut mainan atau apa saja yang dipegangnya. . terus dipegang dan dibawa ke mana sahaja.

Tingkah laku kanak-kanak autisme adalah seperti berikut: Sama ada hiperaktif ataupun hippoaktif. berlari atau berjalan mundar mandir. . ii. bergoyang-goyang. Melakukan perbuatan ataupun gerakan yang sama dan berulangulang seperti : i. Dapat duduk dengan lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi. Tidak suka pada perubahan (daripada apa yang sedang dilakukannya). mengepak-ngepak tangan menepuk-nepuk tangan iii.

mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingininya. Adakalanya mencederakan dirinya sendiri.Emosi kanak-kanak autisme sangat sukar diramal dan berubah-ubah. ketawa dan menangis tanpa sebab. Menyerang sesiapa sahaja berhampirannya jika emosinya terganggu. Tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain. . Merosakkan apa saja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu. Di antaranya ialah: Sering marah.

Tuberous Sclerosis dan Phenylketonuria (PKU). Fergile X syndrome . kekurangan oksigen semasa lahir dan keracunan makanan Berkaitan dengan fungsi otak. Jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu encephalitis. terdapat bukti yang kukuh bahawa ketidakfungsian cereblum. (Gargiulo.Autisme juga sering dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti. 2003) . limbic sistem.

Tanda awal atau "early detection" pada suspek anak autisme Tak ada empati (tak dapat merasakan apa yang dirasakan orang lain) Kontak mata sangat kurang Ekspresi muka kurang hidup Tidak mampu mengadakan kontak sosial dan emosional yang timbal balik Ada gerakan-gerakan aneh yang khas dan diulang-ulang Seringkali terpukau pada bahagianbahagian sesuatu benda Tidak mampu memahami situasi berbahaya terhadap diri sendiri Tidak boleh bermain dengan teman sebaya Mempertahankan satu minat atau benda dengan cara yang sangat berlebihan .

.

autis.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) Sindrom Rett JENIS-JENIS AUTISMA Disintegrasi Masa Kanak Sindrom Asperger Sumber : http://www.php /tentang-autisme/jenis-autisme .info/index.

Perkembangan yang terganggu adalah dalam bidang : Komunikasi : kualiti komunikasinya yang tidak normal.Autisme Masa kanak ( Childhood Autism ) Autisme Masa Kanak adalah gangguan perkembangan pada anak yang gejalanya sudah tampak sebelum anak tersebut mencapai umur 3 tahun. •Bahasa yang tidak lazim yang diulang-ulang. seperti ditunjukkan di bawah ini : • Perkembangan bicaranya terlambat. •Tidak mampu untuk memulai suatu pembicaraan atau memelihara suatu pembicaraan dua arah yang baik. • Tidak adanya usaha untuk berkomunikasi dengan gerak atau mimik muka untuk mengatasi kekurangan dalam kemampuan bicara. •Tidak mampu untuk bermain secara imaginasi. atau tidak berkembang. biasanya permainannya kurang variasi. .

.Gangguan Perkembangan Pervasif YTT (PDD-NOS) PDD-NOS juga mempunyai gejala gangguan perkembangan dalam bidang komunikasi. dan masih boleh diajak bergurau. interaksi mahupun perilaku. sehingga kadang-kadang anak-anak ini masih boleh bertatap mata. ekspresi muka tidak terlalu datar. namun gejalanya tidak sebanyak seperti pada Autisme Masa kanak. Kualiti dari gangguan tersebut lebih ringan.

Pemeriksaan EEG biasanya menunjukkan kelainan. perkembangan normal sampai sekitar umur 6 bulan. Gejala-gejala lain yang sering berlaku adalah gangguan pernafasan. Pertumbuhan kepala mulai berkurang antara umur 5 bulan sampai 4 tahun. gerakan yang terarah hilang. Kehamilannya normal. Gerakan-gerakan otot tampak makin tidak terkoordinasi. disertai dengan gangguan komunikasi dan penarikan diri secara sosial. . Hal ini terjadi antara umur 6-30 bulan. menepuk tangan dan membuat gerakan dengan dua tangannya seperti orang sedang mencuci baju. Terjadi gangguan berbahasa. scoliosis tulang punggung. Lingkaran kepala normal pada saat lahir. Timbulnya gerakan-gerakan tangan yang terus menerus seperti orang yang sedang mencuci baju yang hanya berhenti bila anak tidur. otot-otot yang makin kaku . perseptif mahupun ekspresif disertai kemunduran psikomotor yang hebat. Mulai sekitar umur 6 bulan mereka mulai mengalami kemunduran perkembangan.Sindroma Rett adalah gangguan perkembangan yang hanya dialami oleh anak wanita.. Seringkali memasukan tangan ke mulut. pertumbuhan terhambat dan kaki makin mengecil (hypotrophik). kelahiran normal. timbul kejang. Gerakan tangan menjadi tak terkendali.

. Perilakunya menjadi sangat pelik dan juga timbul perilaku berulang-ulang.Disintegrasi Masa Kanak Pada Gangguan Disintegrasi Masa Kanak. Perubahan saja pada pertuturannya yang mendadak terhenti. hal yang berlaku adalah anak tersebut telah berkembang dengan sangat baik selama beberapa tahun. tapi juga mulai menyendiri dan keterampilannya ikut mundur. Gejalanya biasanya timbul setelah umur 3 tahun. sebelum terjadi kemunduran yang hebat. Anak tersebut biasanya sudah boleh bercakap dengan sangat lancar.

Sindrom Asperger Seperti pada Autisme Masa Kanak. Ekspresi muka pun kurang hidup bila dibanding anak-anak lain seumurnya. Mereka mempunyai cara komunikasi dengan tatabahasa yang baku dan dalam berkomunikasi kurang menggunakan bahasa tubuh. di mana anak banyak bicara mengenai apa yang saat itu menjadi obsesinya. Bicaranya tepat waktu dan cukup lancar. Namun . Komunikasi biasanya jalannya searah.mereka kurang tidak boleh komunikasi secara timbal balik. Sindrom Asperger (SA) juga lebih banyak terdapat pada anak laki-laki daripada wanita. Kebanyakan dari anak-anak ini perkembangan bicara tidak terganggu. interaksi sosial mahupun perilaku. Anak SA juga mempunyai gangguan dalam bidang komunikasi. meskipun ada juga yang bicaranya agak terlambat. namun tidak separah seperti pada Autisme. .

misalnya bila mereka telah mempelajari sesuatu aturan. seperti kereta. dan akan merasa sangat marah bila orang lain melanggar peraturan tersebut. pesawat terbang. Dalam interaksi sosial juga mereka mengalami kesulitan untuk berinteraksi dengan teman sebaya. mempunyai daya ingat yang kuat dan tidak mempunyai masalah dalam pelajaran di sekolah. Anak SA jarang yang menunjukkan gerakan-gerakan motori yang aneh seperti mengepak-ngepak atau melompat-lompat. Mereka lebih tertarik pada buku atau komputer daripada berkawan. Kebanyakan anak SA cerdas. Mereka sukar empati dan tidak mampu melihat/ menginterpretasikan ekspresi wajah orang lain. Mereka mengetahui dengan sangat spesifik mengenai hal yang menjadi obsesinya. . dan lain-lain.Mereka biasanya obsesi dengan kuat pada suatu benda tertentu. maka mereka akan menerapkannya secara kaku. Mereka mempunyai sifat yang kaku.

Klik untuk ke laman utama .

butir-butir percakapan dia menjadi sangat perlahan. Kalau beliau bercakap. Keadaan ni berlanjutan sehingga beliau berumur 9 tahun . 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20 Beliau menghidapi sindrom Asperger. sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme. Menghadapi masalah sukar nak bercakap.Albert Einstein (14 Mac 1879– 18 April.

. Keadaan genetik melibatkan perubahan di dalam kromosom X. Banyak berlaku pada orang lelaki. Wujud kerana gen mutasi X dapat menghasilkan protein yang cukup yang diperlukan sel badan. Ianya berlaku didalam setiap 1 dalam 4000 kelahiran. untuk berkembang dan berfungsi secara normal. terutamanya sel otak. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh peningkatan jujukan trinukleotida ulangan (CGG) yang terletak dalam kawasan 5'UTR gen FMR1 dan mengakibatkan perencatan fungsi gen ini.Fragile X Syndrome adalah penyakit pewarisan yang paling kerap menyebabkan kerencatan akal.

gangguan mood. dan pada anak bayi biasanya mengalami kejang-kejang beberapa minggu setelah lahir. PKU adalah singkatan dari phenylketonuria.  Gejala lain dari penderita PKU adalah penurunan IQ.  Selain mempunyai masalah mental. . kepala kecil (microcephaly). para penderita fenilketonuria umumnya memiliki bau badan dan urin yang aneh. kehilangan memori. serta warna rambut dan kulit yang lebih cerah dari anggota keluarga lainnya. Penyakit ini bersifat genetik autosom resesif. iaitu berbau seperti bau tikus.

hati. Pesakit tuberous sclerosis dan ia akan menyebabkan pertumbuhan otak khayra agak perlahan. dia akan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. jantung. .  Sawan juga akan memperlahankannya kerana aktiviti otaknya terganggu.  Penyakit boleh menyebabkan seperti ketumbuhan yang ada di dalam otak. buah pinggang.

.

php/tentang-autisme/jenis-autisme Pdf Jonila (sk tambunan). Mahani Razali. Kota Kinabalu. PTS Profesional Publishing Sdn. Mohd.Sharani Ahmad. Psikologi Pendidikan.Ciri-ciri Autisme. Shahabudin Hashim.net/aba2004/index2 .autis.• https://docs. • • • • . Intervensi Anak Istimewa Bermasalah Pembelajaran. Penerbitan Universiti Malaysia Sabah.google. Bhd.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26id%3D29+apa+itu+autisme&hl=en&gl= my&pid=bl&srcid=ADGEESghjb50IupoSDLWZUzhBP1efodwYPzNqH9tli2Jum59i_GdXLeJ3IM0wmqR3Onxf91wpn3NjHIqHzdAu8DSJpPBIXf0GaHCTzYflhvjV98dcw566b np6Jc8a5gegFnbSAArjIA&sig=AHIEtbST_JXxjNgvK7zJEjnhCyuLB3ncOw http://www. Kuala Lumpur.info/index.com/viewer?a=v&q=cache:p1snhRBloc4J:kintautara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->