P. 1
Bendera Malaysia Negeri

Bendera Malaysia Negeri

|Views: 16|Likes:
Published by Uchiha Asyraf
Bendera
Bendera

More info:

Published by: Uchiha Asyraf on Apr 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

Bendera Malaysia

Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Lambang Kerajaan Malaysia

Jata Negara Malaysia

Lambang Malaysia, atau Jata Negara mengandungi sebuah perisai yang dipegang oleh dua ekor harimau yang merupakan lambing kepada melayu tradisional serta kekuatan dan keberanian. Di atasnya memaparkan simbol bulan sabit dan bintang pecah 14. Warna kuning pada simbol bulan sabit dan bintang itu merupakan warna diraja dan melambangkan pemerintahan beraja di Malaysia. Simbol bulan sabit adalah lambang agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia manakala simbol bintang menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan. Lima bilah keris yang terletak di bahagian atas merupakan lambang Negerinegeri Melayu Tidak Bersekutu pada zaman dahulu iaitu Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu. Di bawah keris tersebut terdapat empat jalur yang sama besarnya berwarna warna hitam, putih, merah dan kuning yang melambangkan empat buah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Merah dan kuning melambangkan warna negeri Selangor; hitam dan putih warna bagi negeri Pahang; hitam, putih dan kuning warna bagi negeri Perak; serta warna merah, hitam dan kuning bagi Negeri Sembilan. Bahagian sebelah kiri perisai iaitu pokok Pinang dan jambatan merupakan simbol untuk negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan iaitu pokok Melaka adalah simbol untuk negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat pada zaman dahulu. Tiga bahagian di sebelah bawah itu

Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai memegang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Jata Negara. iaitu Bunga Kebangsaan Malaysia.menandakan Jata Negeri Sabah di sebelah kiri dan Jata Negeri Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya. . Cogan kata "Bersekutu Bertambah Mutu" yang ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan Jawi di sebelah kanan juga dipaparkan di skrol yang berwarna kuning.

Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu. .Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.Bendera Persekutuan Putrajaya Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning.

Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur.Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya. .Warna putih melambangkan keluhuran. . . Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran.Bendera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah. . kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif. . 14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan.Warna merah melambangkan keberanian.

Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengah-tengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah.Bendera Wilayah Persekutuan Labuan Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum. Jalur-jalur merah. berkeperibadian Malaysia. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. putih. Putih : Melambangkan kesucian. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia. hidup bersatu. Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. putih. rakyat keikhlasan yang dan kesungguhan berkebudayaan dalam dan mempertingkatkan katahanan beradab. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. biru) menampakkan kestabilan dan .

kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian. kesucian dan perpaduan. .

tanda Agama Islam.M. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu.Bendera Negeri Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam.Y.M. Lambang Negeri Johor Mahkota tanda D."KEPADA ALLAH BERSERAH"ialah cogan negeri itu . Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. iaitu Johor Bahru. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri. Batu Pahat dan Endau. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. Muar.

. Lambang Negeri Kedah Lengkaran membawa maksud padi.Bendera Negeri Kedah Merah ialah warna kebangsaan negeri Kedah yang turun temurun. Perisai pula tanda kekuasaan. tanaman utama negeri ini. Perisai pula maksudnya Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Anak bulan tanda negeri beragama Islam. Anak bulan tanda Agama Islam.

Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya.Bendera Negeri Kelantan Darul Naim Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. rakyat Raja. Lambang Negeri Kelantan Darul Naim Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam. cogankata negeri "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" . Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya. Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan.

Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. adat resam. undang-undang.Bendera Negeri Pahang Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. Kedua-duanya sama lebar. adat istiadat. Putih adalah melambangkan Raja. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat. Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. Lambang Negeri Pahang .

Warna emas itu melambangkan logam emas yang merupakan hasil utama di negeri Pahang pada tahun 1862. Bendera Negeri Sembilan . Gading yang bersilang di bawah daun kopi melambangkan bahawa suatu ketika dahulu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. Kepercayaan dahulu juga menyatakan bahawa tiada alat yang boleh menahan senjata atau mata senjata yang diperbuat daripada emas.Mata cogan yang berbentuk daun kopi itu keseluruhannya berwarna emas termasuk penongkok dan taran. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah-lembut Merupakan simbolik kepada pemerintahan yang tidak menggunakan kekerasan.

Tanah kuning itu maksudnya D.M.Y. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British. Di . Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama. Lambang Negeri Sembilan Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Raja. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat.M. Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini. Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar.

Bendera Negeri Melaka .tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar.

agama rasmi negeri.Warna-warna merah. Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. putih. Lambang Negeri Melaka Warna merah. agama negeri dan Malaysia. Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia. Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam. . putih.

manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah.Bendera Negeri Sabah Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2. . Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Jalur paling atas berwarna biru zirkon. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera.

. putih dan merah cili dalam bentuk V. merah cili. Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. putih. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan. biru salji dan nilakandi. Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih. Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon. Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman.Lambang Negeri Sabah Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon. Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai.

Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah.Bendera Negeri Sarawak Warna merah melambangkan keberanian. balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum. . Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order). Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka. Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis. kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh.

Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain. .Lambang Negeri Sarawak Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha. berpandukan ideologi "politik pembangunan".

Bendera Negeri Selangor Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. . Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam.

. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris Panjang. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu.Lambang Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. agama negeri. Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri.

Sultan.oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda.M.Bendera Negeri Terengganu Latar belakang berwarna putih maksudnya D. Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat . Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. agama negeri.Y. Lambang Negeri Terengganu .M.

Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja.Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. . Pedang. Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan. Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undang-undang.

Pohon pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya.Bendera Negeri Pulau Pinang Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Lambang Negeri Pulau Pinang . Warna kuning tanda kemakmuran. Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai.

Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukun negara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. India dan lain-lain. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. Cina. .Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu. Empat (4) kabel pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu.

Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda.M.endera Negeri Perlis Warna kuning maksudnya D. Lambang Negeri Perlis Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi.Y.M. Raja. . Warna biru maksudnya rakyat. Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.

Lambang Negeri Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. Jata ini dilingkungi dengan bulan .Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Bendera Negeri Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. kuning dan hitam.

Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah. Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri. .sabit yang mengandungi bunga padi. Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->