Bendera Malaysia Negeri

Bendera Malaysia

Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Lambang Kerajaan Malaysia

Jata Negara Malaysia

Lambang Malaysia, atau Jata Negara mengandungi sebuah perisai yang dipegang oleh dua ekor harimau yang merupakan lambing kepada melayu tradisional serta kekuatan dan keberanian. Di atasnya memaparkan simbol bulan sabit dan bintang pecah 14. Warna kuning pada simbol bulan sabit dan bintang itu merupakan warna diraja dan melambangkan pemerintahan beraja di Malaysia. Simbol bulan sabit adalah lambang agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia manakala simbol bintang menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan. Lima bilah keris yang terletak di bahagian atas merupakan lambang Negerinegeri Melayu Tidak Bersekutu pada zaman dahulu iaitu Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu. Di bawah keris tersebut terdapat empat jalur yang sama besarnya berwarna warna hitam, putih, merah dan kuning yang melambangkan empat buah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Merah dan kuning melambangkan warna negeri Selangor; hitam dan putih warna bagi negeri Pahang; hitam, putih dan kuning warna bagi negeri Perak; serta warna merah, hitam dan kuning bagi Negeri Sembilan. Bahagian sebelah kiri perisai iaitu pokok Pinang dan jambatan merupakan simbol untuk negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan iaitu pokok Melaka adalah simbol untuk negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat pada zaman dahulu. Tiga bahagian di sebelah bawah itu

. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai memegang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Jata Negara. iaitu Bunga Kebangsaan Malaysia. Cogan kata "Bersekutu Bertambah Mutu" yang ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan Jawi di sebelah kanan juga dipaparkan di skrol yang berwarna kuning.menandakan Jata Negeri Sabah di sebelah kiri dan Jata Negeri Sarawak di sebelah kanan.

Bendera Persekutuan Putrajaya Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning. .Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.

Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. .Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur. .Warna merah melambangkan keberanian. . .Bendera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah. 14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan.Warna putih melambangkan keluhuran. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran.Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum. kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi. Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya. .

Jalur-jalur merah. Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. putih. rakyat keikhlasan yang dan kesungguhan berkebudayaan dalam dan mempertingkatkan katahanan beradab.Bendera Wilayah Persekutuan Labuan Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. Putih : Melambangkan kesucian. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. hidup bersatu. biru) menampakkan kestabilan dan . Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengah-tengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah. putih. berkeperibadian Malaysia.

.kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian. kesucian dan perpaduan.

Batu Pahat dan Endau."KEPADA ALLAH BERSERAH"ialah cogan negeri itu . Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri.Y. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini.M. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu. iaitu Johor Bahru. tanda Agama Islam.M. Lambang Negeri Johor Mahkota tanda D. Muar. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula.Bendera Negeri Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat.

. Lambang Negeri Kedah Lengkaran membawa maksud padi. tanaman utama negeri ini. Anak bulan tanda negeri beragama Islam. Perisai pula maksudnya Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman.Bendera Negeri Kedah Merah ialah warna kebangsaan negeri Kedah yang turun temurun. Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Anak bulan tanda Agama Islam. Perisai pula tanda kekuasaan.

Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini. Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. Lambang Negeri Kelantan Darul Naim Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan.Bendera Negeri Kelantan Darul Naim Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk. cogankata negeri "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" . rakyat Raja. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya. Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya.

undang-undang. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. adat resam. Lambang Negeri Pahang .Bendera Negeri Pahang Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat. Kedua-duanya sama lebar. adat istiadat. Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. Putih adalah melambangkan Raja.

Warna emas itu melambangkan logam emas yang merupakan hasil utama di negeri Pahang pada tahun 1862. Kepercayaan dahulu juga menyatakan bahawa tiada alat yang boleh menahan senjata atau mata senjata yang diperbuat daripada emas.Mata cogan yang berbentuk daun kopi itu keseluruhannya berwarna emas termasuk penongkok dan taran. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah-lembut Merupakan simbolik kepada pemerintahan yang tidak menggunakan kekerasan. Bendera Negeri Sembilan . Gading yang bersilang di bawah daun kopi melambangkan bahawa suatu ketika dahulu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar.

Raja.Tanah kuning itu maksudnya D.Y. Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama. Di . Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan.M.M. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat. Lambang Negeri Sembilan Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British.

Bendera Negeri Melaka .tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar.

Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu. putih. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. .Warna-warna merah. kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia. agama negeri dan Malaysia. putih. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam. Lambang Negeri Melaka Warna merah. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam. Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. agama rasmi negeri.

Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman.Bendera Negeri Sabah Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2. Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. . Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera. Jalur paling atas berwarna biru zirkon. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama.

Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai. biru salji dan nilakandi. Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah. Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. merah cili. putih. . Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon. putih dan merah cili dalam bentuk V. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan.Lambang Negeri Sabah Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon.

Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah. Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order). Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka. kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh.Bendera Negeri Sarawak Warna merah melambangkan keberanian. . balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum. Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis.

berpandukan ideologi "politik pembangunan". . Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain.Lambang Negeri Sarawak Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha.

. Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam.Bendera Negeri Selangor Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih.

agama negeri. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. . Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu.Lambang Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris Panjang.

M.Y. Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat .Bendera Negeri Terengganu Latar belakang berwarna putih maksudnya D.M. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Lambang Negeri Terengganu .oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda. agama negeri. Sultan.

Pedang. . Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja. Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran. Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undang-undang.Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan.

Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai.Bendera Negeri Pulau Pinang Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Lambang Negeri Pulau Pinang . Pohon pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Warna kuning tanda kemakmuran.

Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Empat (4) kabel pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukun negara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang.Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu. Cina. India dan lain-lain. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. .

Y. Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya. Lambang Negeri Perlis Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi.M.endera Negeri Perlis Warna kuning maksudnya D. Warna biru maksudnya rakyat. Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda. Raja. .M.

Jata ini dilingkungi dengan bulan . kuning dan hitam. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan.Bendera Negeri Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. Lambang Negeri Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.

Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.sabit yang mengandungi bunga padi. . Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful