P. 1
Konsep Nisbah Trigonometri 1

Konsep Nisbah Trigonometri 1

|Views: 116|Likes:
Published by Jessica Loong
Konsep Nisbah Trigonometri
Konsep Nisbah Trigonometri

More info:

Published by: Jessica Loong on Apr 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

2.

0 Konsep Nisbah Trigonometri, Penyelesaian Segi Tiga dan Trigonometri 3D Konsep Nisbah Trigonometri Trigonometri (bahasa Greek: trigonon = tiga sudut dan metro = mengukur) ialah satu cabang matematik yang berkenaan dengan sudut, segi tiga, dan fungsi trigonometri seperti sinus, kosinus dan tangen. Cabang ini mempunyai sedikit kaitan dengan geometri. Dua segi tiga dikatakan serupa jika satu daripadanya boleh diperolehi dengan mengembangkan yang lagi satu secara seragam. Kes ini adalah kes jika dan hanya jika sudut sepadan adalah sama dan berlaku sebagai contoh dua segi tiga berkongsi satu sudut dan sisi yang bertentangan kepada sudut itu adalah selari. Fakta penting tentang segi tiga serupa adalah panjang sisinya adalah sama atau berkadaran. Maksudnya, katakan jika sisi terpanjang satu segi tiga adalah dua kali kepanjangan sisi terpanjang segi tiga yang serupa, maka sisi terpendek juga dua kali ganda kepanjangan sisi terpendek segi tiga yang lagi satu, dan median sisi juga dua kali ganda dengan segi tiga yang lagi satu.

Hipotenus tentangan

sebelahan

Dengan menggunakan fakta ini, ditakrifkan fungsi trigonometri, bermula dengan segi tiga tegak, segi tiga yang mempunyai satu sudut tegak (90 darjah atau radian). Sisi terpanjang bagi mana-mana segi tiga pula adalah yang bertentangan dengan sudut terbesar.

. Segi tiga tersebut perlulah serupa. fungsi lain boleh diterbitkan dengan mengambil nisbah bahagian yang lagi satu bagi segi tiga tegak yang masih boleh dinyatakan dalam bentuk sin dan kosin. Berikut adalah tangen. kita memanggilnya sin bagi A dan menulisnya sebagai sin(A). kerana hipotenus sentiasa lebih besar dari dua sisi yang lain yang bergantung kepada A. atau hanya sin A. maka nisbah bagi sisi yang bertentangan A kepada hipotenus akan sama bagi kedua-dua segi tiga tersebut.Sisi terpanjang bagi suatu segi tiga yang bertentangan dengan sudut tegak dipanggil hipotenus. dan kosekan. Ia haruslah di antara nombor 0 dan 1. sekan. kotangen. Itulah fungsi trogonometri yang paling penting. Pilihlah dua segi tiga bersudut tepat yang berkongsi sudut A. Begitu juga untuk mentakrifkan kosin bagi A adalah nisbah bagi sisi yang bersebelahan A kepada hipotenus.

. seseorang itu boleh menjawab hampir-hampir semua segi tiga dengan menggunakan hukum sinus dan hukum kosinus. seseorang itu boleh mengembangkannya kepada pernyataan positif dan negatif (lihat fungsi trigonometri).Buat masa ini. Apabila fungsi sin dan kosin dijadualkan (atau dikira menggunakan kalkulator). Hukum ini boleh digunakan untuk mengira sudut dan sisi yang lebihan bagi mana-mana segi tiga apabila dua sisi dan satu sudut atau dua sudut dan satu sisi atau tiga sisi diketahui. fungsi trigonometri hanya ditentukan bagi sudut di antara 0 dan 90 darjah (0 dan radian) sahaja. Dengan menggunakan unit bulatan.

sin ( q .Tanda-tanda Nisbah Trigonometri ( bagi sebarang sudut am ) Jika q terletak di dalam sukuan kedua.kos (q .q ) kos q = .q ) tan q = .kos ( 180° .180° ) tan q = tan (q .180° ) kos q = .tan ( 180° . maka sin q = . maka sin q = sin ( 180° .q ) (ii) Sukuan ketiga Jika q terletak di dalam sukuan ketiga.180° ) .

5592 (c) tan 300° = .q ) = kos q tan ( . Secara amnya : sin ( .0.tan q .tan 60° = .7071 (b) kos 236° = .135° ) = sin 45° = 0.732 Contoh 2 : Sudut Negatif Putaran lengan akan mengukur sudut negatif jika ianya berputar mengikut arah lawan jam.kos 56 ° = .q ) = .300° ) = .Secara ringkasnya keputusan di atas di tunjukkan dalam rajah dibawah : Contoh 1 : (a) sin 135° = sin ( 180° .sin q kos ( .1.kos ( 236° .q ) = .180 ° ) = .tan ( 360° .

Identiti dari Teorem Pythagoras kos 2 q + sin 2q = 1 1 + tan 2 q = sek2q 1 + kot2 q = kosek2q Identiti dari Formula Kira campur (a) Jumlah dua sudut Sin ( A + B ) = sin A kos B + sin B kos A kos ( A + B ) = kos A kos B .B ) = sin A kos B .45° ) = kos 45° = 0.5 (b) kos ( .B ) = kos A kos B + sin A sin B .sin B kos A kos ( A .0.(a) sin ( . kadang-kadang kita perlu mengubah ungkapan asal kapada bentuk yang mudah.707 Identiti Trigonometri Untuk mengolah ungkapan-ungkapan trigonometri.sin 30° = . Untuk mengubahnya kita gunakan identiti trigonometri. Identiti Trigonometri adalah satu ungkapan yang benar untuk semua sudut yang terkandung dalam ungkapan tersebut.30° ) = .sin A sin B (b) Perbezaan dua sudut Sin ( A .

B ) = sin 2A = 2 sin A kos A kos 2A = kos2 A .(c) Sudut berganda tan ( A + B ) = – tan ( A .sin2 A = 2 kos2 A – 1 = 1 – s sin2 A tan 2 A = .

dan c adalah sisi yang . maka kita dapat menentukan panjang sisi yang lagi satu. dalam trigonometri adalah peraturan yang memberikan hubungan dalam suatu segi tiga. Hukum kosinus. kita dapat menentukan . iaitu antara panjang sisi-sisi segi tiga dan kosinus dari salah satu sudut dalam segi tiga tersebut. dalam trigonometri adalah peraturan yang memberikan hubungan dalam suatu segi tiga. iaitu antara panjang sisi-sisi segi tiga dan kosinus dari salah satu sudut dalam segi tiga tersebut. Peraturan kosinus menyatakan bahawa: dengan adalah sudut yang dibentuk oleh sisi a dan sisi b. jika panjang dari tiga sisi diketahui. atau dikenali juga sebagai peraturan kosinus. atau dikenali juga sebagai peraturan kosinus. Sebaliknya. apabila panjang dua sisi sebuah segitiga dan sudut yang diapit oleh kedua sisi tersebut diketahui.Konsep Penyelesaian Segi Tiga Hukum kosinus Hukum kosinus. berhadapan dengan sudut Peraturan yang sama untuk sisi a dan b: Dengan kata lain.

besar sudut dalam segitiga tersebut. kita peroleh: Hukum Kosinus Pertama Hukum Kosinus Kedua . Dengan mengubah sedikit peraturan kosinus tadi.

dalam kes lain. masalah umum dalam teknik segitiga. Timbal balik bilangan yang yang digambarkan dengan hukum sinus (yakni a/sin(A)) sama dengan diameter d . maka. Apabila hal ini terjadi. Jika sisi segitiga ialah a. Kemudian hukum ini dapat ditulis sebagai . rumus ini dapat memberikan 2 nilai penting untuk sudut yang dinyatakan. ada 2 penyelesaian sahih pada segitiga. hukum sinus ialah pernyataan tentang segi tiga yang berubahubah. dalam kes ini. lazimnya hanya 1 hasil akan menyebabkan seluruh sudut kurang daripada 180°. b dan c dan sudut yang berhadapan dengan sisi iaitu A. Hukum ini dapat juga digunakan apabila 2 sisi dan 1 sudut diketahui. B and C. hukum sinus menyatakan Rumus ini berguna untuk mengetahui panjang sisi yang lain dari segitiga tersebut jika 2 sudut dan 1 sisinya diketahui.Hukum sinus Dalam trigonometri.

Dapat ditunjukkan bahwa: Iaitu s merupakan semi-perimeter Bina segi tiga dengan sisi a. Buat garis dari sudut C pada sisi lawannya c yang menonjol sekali dalam 2 segi tiga sikusiku. dan nyatakan panjang garis ini sebagai h. dan sudut yang berlawanan A. dan C. b. Didapati bahawa: . B. dan c.

Kemudian: Dan Melakukan hal yang sama dengan garis yang digambarkan antara sudut A dan sisi a akan menghasilkan: .

Hukum Luas Segi Tiga Bukti Rumus Penurunannya sangat mudah. maka diperoleh rumus seperti yang di atas. Lihat segitiga di bawah. dan sudut C. untuk mencari luas di atas gunakan rumus segitiga biasa: Ingat bahawa (aturan sinus). Jika dari segitiga di atas yang dketahui hanyalah sisi a. b.. maka. Substitusikan ke persamaan sebelumnya. maka . .

kaedah ini boleh digunakan untuk mengira persimpangan tiga sfera jika mereka bersilang . Pertama merawat ketiga-tiga baris seolah-olah mereka adalah jejari tiga sfera pusat-pusat yang dikenali (pusat-pusat yang diketahui koordinat akhir diketahui setiap baris). Sekiranya bahawa tiga sfera tidak bersilang. kaedah ini mendapat penyelesaian yang paling hampir dengan paksi simetri antara tiga sfera. B dan C. BD. ini adalah biasa digunakan di navigation plot jawatan di atas peta. Pembangunan Tiga batang panjang AD yang diketahui. Perkembangan ini mengira koordinat puncak di mana hujung yang satu lagi daripada tiga batang itu akan memenuhi. vektor Dalam kes cermin. D 'sub-puncak di mana tiga batang akan bertemu di bawah satah A. . ia biasanya digunakan dalam ukur dan astronomi. Koordinat ini adalah diberi oleh D. CD berlabuh di tanah di koordinat yang dikenali A. Kaedah ini menggunakan analisis vektor untuk menentukan koordinat titik di mana tiga baris memenuhi diberi panjang skalar garisan dan koordinat asas mereka. Satu kaedah untuk triangulate lokasi dalam 3D. Segitiga juga digunakan dalam 2 dimensi untuk mencari lokasi suatu titik di atas kapal terbang. C. B.Konsep Trigonometri 3D Segitiga dalam tiga dimensi adalah satu kaedah untuk mencari lokasi mata dalam tiga dimensi yang berdasarkan koordinat lain yang dikenali dan jarak.

Hukum kosinus Contoh-contoh Trigonometri 3-D .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->