P. 1
Kajian Tindakan

Kajian Tindakan

|Views: 28|Likes:
Published by Zoe Py
For Kajian Tempatan
For Kajian Tempatan

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Zoe Py on Apr 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2014

pdf

text

original

Sekolah Rendah

Meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu pengetahuan

Oleh : Cho Booi Yee SJK ( C ) Chin Hua, 35800 Slim River, Perak. ABSTRAK Kajian ini dijalankan untuk Meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu pengetahuan murid-murid tahun 4 Tabah. Kemahiran meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu pengetahuan merupakan komponen kemahiran yang tidak boleh diabaikan. Proses yang kompleks kerana apabila seseorang itu mendengar, otaknya juga berfungsi untuk mentafsir makna petikan atau gambar yang ditunjukkan. Seramai 27 orang murid dan 1 orang guru terlibat dalam kajian ini. Tinjauan awal telah dilaksanakan melalui ujian bulanan dan ujian pra. Hasil tinjauan menunjukkan murid kurang faham dengan perkataan dasar yang jika digunakan imbuhan yang berlainan akan membawa maksud yang berlainan. Perancangan tindakan difokuskan kepada mengenal pasti murid kepada perkataan-perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan atau ayat. Murid telah didedahkan dengan kaedah imlak selama satu jam tiga puluh minit dan kajian ini telah selesai dalam tempoh dua bulan. Maksud imlak ialah mendengar dan menulis semula petikan yang diperdengarkan. Keputusan ujian pos telah menunjukkan peningkatan prestasi murid. Dapatan pemerhatian pula menunjukkan murid lebih seronok belajar mata pelajaran Kajian Tempatan jika dirangsang dengan bahan dan aktiviti yang pelbagai.

1.0 REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN YANG LALU Sebagai pengerusi panitia, saya ingin meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu

pengetahuan murid-murid tahap 2 . Berdasarkan pengalaman saya jika murid-murid tahap 2
dapat menpunyai pengetahuan asal tentang sejarah atau geografi,mereka akan dapat senang menguasai ilmu pengetahuan maka ini akan membantu kecemerlangan pencapaian Kajian Tempatan . Seterusnya menyumbang kepada kecemerlangan PKSR Tahun 6. Kalangan murid disebabkan kurangnya penjelasan serta tumpuan murid terhadap pentingnya aspek proses pengajaran dan pembelajaran atau aktiviti sampingan di luar bilik darjah. Kelemahan ini juga berpunca daripada kurangnya penumpuan saya terhadap kepentingan penguasaan sejarah Malaysia dan juga Geografi. Sekiranya tidak membetulkan keadaan ini, saya pasti murid tidak dapat menjawab dengan

OHP dan LCD 4.baik soalan yang dibuat oleh guru. 4a Mengadakan kursus ICT.2 Objektif khusus Kajian ini adalah bertujuan untuk: 1a Menguruskan panitia yang cekap.1 Objektif am Kajian ini bertujuan untuk Meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu pengetahuan mata pelajaran Kajian Tempatan.0 KUMPULAN SASARAN Murid-murid yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada 15 orang murid lelaki (13 orang Cina) dan 14 orang murid perempuan (13 Cina dan 1 India) dalam Tahun 5 Tabah.murid-murid tidak dapat mengingat nota yang diberi oleh guru. . Aspek ini amat penting dikuasai pada peringkat awal. 4b. Hasil refleksi didapati murid-murid banyak melakukan kesilapan apabila Kesilapan-kesilapan yang yang sering dilakukan oleh murid ialah: . Mengadakan pemantauan & penyeliaan. Mengadakan kursus dalaman 3a.murid-murid tidak dapat membezakan perkataan yang terdapat dalam petikan atau ayat. 3. . 2.0 FOKUS KAJIAN Walaupun saya mengesan banyak masalah yang dihadapi oleh murid saya dalam berbincangan soalan Kajian Tempatan. Kemaskinikan penyelenggaraan peralatan ICT .Saya akan cuba membantu murid memahami dan menguasai bahan yang diajar oleh saya. 3. Hal ini seterusnya diharapkan akan dapat membantu mereka lulus dengan cemerlang dalam kertas Kajian tempatan. Mendedahkan murid kepada Kajian Tempatan 2a. saya hanya akan fokuskan kajian ini terhadap masalah penguasaan. 1b. terutama murid baru memasuki tahap 2 (Tahun 4-6).0 OBJEKTIF KAJIAN. 3. Akhirnya akan menyebabkan kemerosotan markah murid.

2 Analisis tinjauan masalah . 5. murid perempuan yang lebih bersedia untuk belajar dan menunjukkan kesungguhan sebaliknya pelajar lelaki kurang bersungguh-sungguh dan kurang mengambil bahagian dalam pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan.1 Ujian Pra Ujian Pra diberikan kepada kumpulan sasaran untuk mengesan sejauh mana kefahaman mereka tentang Kajian Tempatan. 5. Sebelum kajian dijalankan murid kurang memberi respons kepada pengajaran dan pembelajaran. 5.1.1 Tinjauan masalah Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul maklumat awal bagi kajian ini. Selepas saya menyemak kertas ujian pra.1.2 Pemerhatian Saya telah membuat pemerhatian ke atas tingkahlaku murid semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung sebelum dan selepas kajian. Sebagaimana biasanya.5. Faktor minat dan memberi tumpuan sepenuhnya membantu muridmurid mengikuti keseluruhan pengajaran dan pembelajaran.0 PELAKSANAAN KAJIAN 5. saya dapati murid-murid lemah dengan soalan yang diberi.

2. Bukanlah mudah untuk menggalakkan murid mengikuti P&P dengan minat serta memberi tumpuan terhadap isi pelajaran yang ingin diajarkan oleh guru untuk .Menjawab soalan . Rumusan pemerhatian aktiviti-aktiviti yang dijalankan dalam pengajaran dan pembelajaran Semasa sesi P & P dijalankan dapat dilihat murid-murid lebih berminat dan seronok dengan aktiviti yang dijalankan.Mengenalpasti gambar yang ditunjukkan.6% murid lulus dan 33.2 Analisis pemerhatian Pemerhatian dalam kajian adalah untuk mengenal pasti sikap belajar murid-murid semasa pengajaran dan pembelajaran.6 % ) 30 ( 100 % ) Gagal 7 ( 33. Saya berasa puas hati dengan perkembangan yang ditunjukkan oleh murid-murid. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa tindakan yang diambil berkesan meningkatkan pencapaian murid dalam penguasaan pengetahuan Kajian Tempatan .Ujian Pos 5.5 Refleksi keseluruhan Pencapaian murid dalam Ujian Pra dan Ujian Pos menunjukkan peningkatan yang agak ketara. 76.4 Perlaksanaan tindakan dan pemerhatian / penilaian 5.3 Tindakan yang dijalankan Dalam melaksanakan tindakan. saya menjalankan 5 aktiviti seperti di bawah: .4% murid dalam ujian Pra.5.4 % ) Jumlah 30 ( 100 % ) 30 ( 100 %) Berdasarkan Jadual 7 di atas. 5. – Mengelaskan jenis gambar yang ditunjuk . Hasil kajian ini menunjukkan bahawa murid boleh dibantu untuk menikmati pengalaman berjaya dalam menguasai salah satu kemahiran. Manakala dalam Ujian Pos. Kebolehan murid menguasai Kajian Tempatan yang betul merupakan salah satu peningkatan yang menyumbang kepada markah . Pada keseluruhannya boleh disimpulkan bahawa pencapaian murid telah meningkat selepas tindakan diambil. hasil dapatan menunjukkan 100% murid lulus ujian tersebut. Saya dapati murid mempamerkan satu peningkatan prestasi yang amat baik.Bercerita . Prestasi murid mengikut peratus lulus Pencapaian Ujian Pra Ujian Pos Lulus 23 ( 76.

Penerbitan Fajar Bakti Kuala Lumpur. . Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Menguji kemahiran bahasa. Saya telah menggunakan kaedah imlak dalam membantu murid-murid untuk menguasai Pengetahuan Kajian tempatan. Sabran ( 1992 ) . Seterusnya saya akan menjalankan satu lagi kajian yang berkaitan dengan . BIBLIOGRAFI Abdul Aziz Abdul Talib (1993 ). Saya juga mencadangkan kaedah ini dapat digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran oleh guru-guru yang mengajar Kajian tempatan dibantu dengan aktiviti –aktiviti yang menarik dan menggunakan pelbagai media seperti audio–visual yang menarik dan berkesan. Kecekapan berkomunikasi dalam Bahasa Melayu . Zuriah Yusuf (1992 ). teknik dan Contoh. prinsip . Raminah Hj. Asas kemahiran berbahasa dalam KBSR Jilid 3. Koh Bon Boon ( 1989 ) . Saya bercadang meneruskan kaedah imlak dalam pengajaran dan pembelajaran akan dating kerana murid sudah menguasai namun masih lemah dalam menjawab soalan.0 Cadangan kajian seterusnya. Perspektif-perspektif dalam pengajaran Bahasa Malaysia. 6. Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur.difahami oleh murid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->