P. 1
Kumpulan2-inkuiripenemuan

Kumpulan2-inkuiripenemuan

|Views: 1|Likes:
Published by Kumaresan Shanmugam
sains
sains

More info:

Published by: Kumaresan Shanmugam on Apr 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2014

pdf

text

original

MODEL PEMBELAJARAN BERASASKAN INKUIRI PENEMUAN Tahun 2

Bidang: SAINS FIZIKAL Tajuk: 4. Terang Dan Gelap Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 4.1 Menganalisis keadaan terang dan gelap. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: 4.1.3 Menerangkan bagaimana bayang-bayang dihasilkan melalui aktiviti. Masa: 60 minit (2 waktu)
FASA 1. Persediaan - Memerhati - Menyoal CADANGAN AKTIVITI Murid memerhatikan dua gambar yang ditunjukkan oleh guru. CADANGAN KOMUNIKASI 1. Gambar manakah yang menunjukkan keadaan pada waktu siang? 2. Bagaimanakah suasana pada waktu malam?

Pemerhatian dan Analisis Indikator 1.1.1 Pemerhatian menyeluruh 1.2.1 Membuat banding beza Gambar A

Gambar B

Guru membimbing muridmurid semasa aktiviti untuk menghasilkan rancangan penyiasatan yang baik. 1.2. 3. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kertas surih? Murid-murid seterusnya menjalankan aktiviti yang sama untuk menguji 3 jenis objek yang disediakan iaitu gelas kosong. Adakah bayangbayang akan terhasil apabila lampu suluh dinyalakan? 2. Murid –murid menjalankan penyiasatan.2. menguji hipotesis dan merekod hasil dapatan.Merancang .2. Perkembangan . 4. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kadbod? Bayang-bayang akan terbentuk apabila terhalang oleh objek. kertas surih dan kadbod hitam.Meneroka . Murid-murid memerhatikan penyiasatan yang dijalankan. Apa yang berubah? 3.Menguji hipotesis Murid-murid dibahagikan kepada 5 kumpulan.1 Memberi pelbagai penerangan rasional tentang idea.3 Membuat wajaran dengan betul. 2.3 Menghasilkan idea yang bermakna.1. Murid-murid merancang dalam kumpulan satu aktiviti penyiasatan bagaimana bayang-bayang dapat dihasilkan. . 3.1. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada gelas kosong? 3. Penambahbaikan Menilai Indikator 3. 1. Murid-murid merancang dengan menggunakan Lampiran 1 yang telah disediakan. Adakah bayangbayang terhasil? (Ya / Tidak) Penjanaan Idea Sintesis Idea Indikator 2. Imaginasi . bongkah kayu. kadbod putih. Apa yang diukur (diperhatikan)? 4.Membuat hipotesis Guru menyediakan lampu suluh.5 Membincang penilaian. Apa yang perlu dikekalkan? 2. Murid-murid menjalankan penyiasatan dalam masa 20 minit.

1.2 Menyusun idea secara tersusun dan mudah difahami. merekod data dan membuat kesimpulan. 1. 2. 4. Adakah semua objek boleh menghasilkan bayang-bayang? (boleh / tidak) Pelaksanaan Amalan Berterusan Indikator 4. mengeksperiman. KPS : Membuat hipotesis. jujur dalam merekod hasil dapatan. Guru membantu murid-murid membina idea tentang perkaitan penghasilan bayang-bayang. 4. . memerhati.Membuat kesimpulan . Nilai dan Sikap Bekerjasama. Murid-murid membuat rumusan. Bagaimanakah bayang-bayang terhasil? Pentaksiran Murid berupaya merancang. mengeksperimen dan membuat kesimpulan.Melapor Murid-murid membuat kesimpulan berdasarkan keputusan yang diperolehi Murid-murid membentangkan hasil dapatan mereka.Guru membantu kumpulan yang bermasalah. Murid-murid akan merekod keputusan yang diperoleh dalam Lampiran 2 dan Lampiran 3.2. Tindakan .3 Mempraktik proses kreatif untuk menghasilkan idea baharu secara berterusan.

Apakah yang berubah? Kehadiran ___________________ 3. Apakah yang perlu dikekalkan? Jenis __________________ 2.LAMPIRAN 1 Lampu suluh Bongkah kayu Kadbod putih 1. Adakah bayang-bayang akan terhasil? ________________________________________________________________ . Apakah yang diukur (diperhatikan)? Kehadiran _____________________ 4.

Apakah yang dapat diperhatikan? Lukiskan apa yang kamu dapat lihat. Pemerhatian terhadap Keadaan lampu suluh bayang-bayang Lampu suluh menyala Lampu suluh tidak menyala .LAMPIRAN 2.

Lampu suluh Objek (gelas kosong/kertas surih/kadbod hitam) Kadbod putih Pemerhatian. OBJEK BAYANG-BAYANG Gelas kosong Kertas surih Kadbod hitam .LAMPIRAN 3 Tandakan ( √ ) pada objek yang boleh menghasilkan bayang-bayang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->