P. 1
Kumpulan2-inkuiripenemuan

Kumpulan2-inkuiripenemuan

|Views: 1|Likes:
Published by Kumaresan Shanmugam
sains
sains

More info:

Published by: Kumaresan Shanmugam on Apr 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2014

pdf

text

original

MODEL PEMBELAJARAN BERASASKAN INKUIRI PENEMUAN Tahun 2

Bidang: SAINS FIZIKAL Tajuk: 4. Terang Dan Gelap Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 4.1 Menganalisis keadaan terang dan gelap. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: 4.1.3 Menerangkan bagaimana bayang-bayang dihasilkan melalui aktiviti. Masa: 60 minit (2 waktu)
FASA 1. Persediaan - Memerhati - Menyoal CADANGAN AKTIVITI Murid memerhatikan dua gambar yang ditunjukkan oleh guru. CADANGAN KOMUNIKASI 1. Gambar manakah yang menunjukkan keadaan pada waktu siang? 2. Bagaimanakah suasana pada waktu malam?

Pemerhatian dan Analisis Indikator 1.1.1 Pemerhatian menyeluruh 1.2.1 Membuat banding beza Gambar A

Gambar B

2. Apa yang perlu dikekalkan? 2. 4.2. 1. . Murid-murid memerhatikan penyiasatan yang dijalankan. kadbod putih. 2. Murid-murid menjalankan penyiasatan dalam masa 20 minit.1 Memberi pelbagai penerangan rasional tentang idea. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada gelas kosong? 3. 3. bongkah kayu. 3. Adakah bayangbayang akan terhasil apabila lampu suluh dinyalakan? 2.3 Membuat wajaran dengan betul. Penambahbaikan Menilai Indikator 3. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kadbod? Bayang-bayang akan terbentuk apabila terhalang oleh objek.2. kertas surih dan kadbod hitam. Adakah bayangbayang terhasil? (Ya / Tidak) Penjanaan Idea Sintesis Idea Indikator 2.Membuat hipotesis Guru menyediakan lampu suluh.Merancang . Apa yang diukur (diperhatikan)? 4.1. Murid-murid merancang dalam kumpulan satu aktiviti penyiasatan bagaimana bayang-bayang dapat dihasilkan. Imaginasi . Murid –murid menjalankan penyiasatan. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kertas surih? Murid-murid seterusnya menjalankan aktiviti yang sama untuk menguji 3 jenis objek yang disediakan iaitu gelas kosong. Perkembangan .Menguji hipotesis Murid-murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. menguji hipotesis dan merekod hasil dapatan.1. Murid-murid merancang dengan menggunakan Lampiran 1 yang telah disediakan.3 Menghasilkan idea yang bermakna.5 Membincang penilaian.Meneroka . Apa yang berubah? 3. 1. Guru membimbing muridmurid semasa aktiviti untuk menghasilkan rancangan penyiasatan yang baik.

2 Menyusun idea secara tersusun dan mudah difahami.Guru membantu kumpulan yang bermasalah. memerhati. mengeksperiman.Membuat kesimpulan . jujur dalam merekod hasil dapatan. Adakah semua objek boleh menghasilkan bayang-bayang? (boleh / tidak) Pelaksanaan Amalan Berterusan Indikator 4. mengeksperimen dan membuat kesimpulan. Nilai dan Sikap Bekerjasama. Murid-murid akan merekod keputusan yang diperoleh dalam Lampiran 2 dan Lampiran 3. . 2. merekod data dan membuat kesimpulan. Bagaimanakah bayang-bayang terhasil? Pentaksiran Murid berupaya merancang.Melapor Murid-murid membuat kesimpulan berdasarkan keputusan yang diperolehi Murid-murid membentangkan hasil dapatan mereka.3 Mempraktik proses kreatif untuk menghasilkan idea baharu secara berterusan. 4. Tindakan . Guru membantu murid-murid membina idea tentang perkaitan penghasilan bayang-bayang. 4. Murid-murid membuat rumusan. 1. KPS : Membuat hipotesis.1.2.

Adakah bayang-bayang akan terhasil? ________________________________________________________________ . Apakah yang perlu dikekalkan? Jenis __________________ 2. Apakah yang berubah? Kehadiran ___________________ 3.LAMPIRAN 1 Lampu suluh Bongkah kayu Kadbod putih 1. Apakah yang diukur (diperhatikan)? Kehadiran _____________________ 4.

Apakah yang dapat diperhatikan? Lukiskan apa yang kamu dapat lihat.LAMPIRAN 2. Pemerhatian terhadap Keadaan lampu suluh bayang-bayang Lampu suluh menyala Lampu suluh tidak menyala .

LAMPIRAN 3 Tandakan ( √ ) pada objek yang boleh menghasilkan bayang-bayang. Lampu suluh Objek (gelas kosong/kertas surih/kadbod hitam) Kadbod putih Pemerhatian. OBJEK BAYANG-BAYANG Gelas kosong Kertas surih Kadbod hitam .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->