MODEL PEMBELAJARAN BERASASKAN INKUIRI PENEMUAN Tahun 2

Bidang: SAINS FIZIKAL Tajuk: 4. Terang Dan Gelap Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 4.1 Menganalisis keadaan terang dan gelap. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: 4.1.3 Menerangkan bagaimana bayang-bayang dihasilkan melalui aktiviti. Masa: 60 minit (2 waktu)
FASA 1. Persediaan - Memerhati - Menyoal CADANGAN AKTIVITI Murid memerhatikan dua gambar yang ditunjukkan oleh guru. CADANGAN KOMUNIKASI 1. Gambar manakah yang menunjukkan keadaan pada waktu siang? 2. Bagaimanakah suasana pada waktu malam?

Pemerhatian dan Analisis Indikator 1.1.1 Pemerhatian menyeluruh 1.2.1 Membuat banding beza Gambar A

Gambar B

1. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada gelas kosong? 3. 2. 4. Murid-murid menjalankan penyiasatan dalam masa 20 minit. 1.1. bongkah kayu. kertas surih dan kadbod hitam.Merancang . . Imaginasi . Guru membimbing muridmurid semasa aktiviti untuk menghasilkan rancangan penyiasatan yang baik. Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kadbod? Bayang-bayang akan terbentuk apabila terhalang oleh objek.5 Membincang penilaian.Meneroka . Apa yang perlu dikekalkan? 2. Murid –murid menjalankan penyiasatan.2. 3. 1. Perkembangan . Adakah bayangbayang terhasil sekiranya kita menggantikan bongkah kayu kepada kertas surih? Murid-murid seterusnya menjalankan aktiviti yang sama untuk menguji 3 jenis objek yang disediakan iaitu gelas kosong.2. Penambahbaikan Menilai Indikator 3.1 Memberi pelbagai penerangan rasional tentang idea.Membuat hipotesis Guru menyediakan lampu suluh.3 Menghasilkan idea yang bermakna. Adakah bayangbayang terhasil? (Ya / Tidak) Penjanaan Idea Sintesis Idea Indikator 2. Murid-murid merancang dalam kumpulan satu aktiviti penyiasatan bagaimana bayang-bayang dapat dihasilkan. Murid-murid merancang dengan menggunakan Lampiran 1 yang telah disediakan. 3. Apa yang diukur (diperhatikan)? 4.2. Apa yang berubah? 3. kadbod putih. Murid-murid memerhatikan penyiasatan yang dijalankan.Menguji hipotesis Murid-murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. menguji hipotesis dan merekod hasil dapatan. Adakah bayangbayang akan terhasil apabila lampu suluh dinyalakan? 2.3 Membuat wajaran dengan betul.

2. 1. Bagaimanakah bayang-bayang terhasil? Pentaksiran Murid berupaya merancang. Nilai dan Sikap Bekerjasama. memerhati.2 Menyusun idea secara tersusun dan mudah difahami. Adakah semua objek boleh menghasilkan bayang-bayang? (boleh / tidak) Pelaksanaan Amalan Berterusan Indikator 4. jujur dalam merekod hasil dapatan. mengeksperimen dan membuat kesimpulan.1.Melapor Murid-murid membuat kesimpulan berdasarkan keputusan yang diperolehi Murid-murid membentangkan hasil dapatan mereka. 4. KPS : Membuat hipotesis. Guru membantu murid-murid membina idea tentang perkaitan penghasilan bayang-bayang.Guru membantu kumpulan yang bermasalah. merekod data dan membuat kesimpulan. 4. Murid-murid akan merekod keputusan yang diperoleh dalam Lampiran 2 dan Lampiran 3.3 Mempraktik proses kreatif untuk menghasilkan idea baharu secara berterusan. mengeksperiman. . Murid-murid membuat rumusan.Membuat kesimpulan . 2. Tindakan .

Adakah bayang-bayang akan terhasil? ________________________________________________________________ .LAMPIRAN 1 Lampu suluh Bongkah kayu Kadbod putih 1. Apakah yang diukur (diperhatikan)? Kehadiran _____________________ 4. Apakah yang perlu dikekalkan? Jenis __________________ 2. Apakah yang berubah? Kehadiran ___________________ 3.

LAMPIRAN 2. Pemerhatian terhadap Keadaan lampu suluh bayang-bayang Lampu suluh menyala Lampu suluh tidak menyala . Apakah yang dapat diperhatikan? Lukiskan apa yang kamu dapat lihat.

Lampu suluh Objek (gelas kosong/kertas surih/kadbod hitam) Kadbod putih Pemerhatian.LAMPIRAN 3 Tandakan ( √ ) pada objek yang boleh menghasilkan bayang-bayang. OBJEK BAYANG-BAYANG Gelas kosong Kertas surih Kadbod hitam .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful