P. 1
Nota Kimia Nuklear (mind map)

Nota Kimia Nuklear (mind map)

|Views: 850|Likes:
Published by Iqbal Blake
mind map
mind map

More info:

Published by: Iqbal Blake on Apr 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

KIMIA NUKLEAR

Kesan biologi radiasi

Alat pengesan sinaran radioaktif

Penggunaan Kimia Nuklear

Kimia Nuklear

Cloud Chamber • Alat untuk memerhati laluan pergerakan zarah radioaktif Pengira Spark • Alat khas untuk mengesan zarah alfa. . Elektroskop Kerajang Emas • Terdiri daripada sebatang logam tegak biasanya loyang dan pada hujungnya tergantung dua keping selari keranjang emas. Jika kadar radiasi terlalu tinggi filem berkenaan akan bertukar menjadi hitam.Alat Pengesan Sinaran Radioaktif Lencana filem fotografi • Lencana ini mengandungi filem fotografi yang terdedah apabila terkena radiasi. Pengesan Sintilasi • Adalah alat pengesan radiasi yang boleh mengitung zarah yang dipacarkan daripada nucleus radioaktif Tiub Geiger-Muller • Adalah alat pengesan radiasi yang beroperasi atas prinsip bahawa ion terbentuk apabila radiasi melalui tiub yang diisikan dengan gas pada tekanan rendah.

cirit birit dan kekurusan sederhana. Pendedahan radiasi juga boleh menyebabkan kemandulan. pendarahan dalaman dan akhirnya mati. kehilangan selera. kemusnahan sistem badan. kelihatan tua lebih awal.Kesan Biologi Radiasi Pendedahan radiasi masa panjang menghasilkan pembinaan radikan bebas yang menyebabkan mutasi genetik atau kanser. keletihan. Pendedahan radiasi yang kuat jangka masa pendek bercenderung memusnahkan tisu di tempat yang terdedah dan mengakibatkan sindrom radiasi merisik seperti mual. . kekurangan sel darah putih. sakit tekak. muntah.

Contoh Karbon-14 digunakan untuk menentukan umur barang purba yang telah berusia beribu-ribu tahun yang lalu Pengawetan Makanan Digunakan untuk menstrilkan makanan untuk pengawetan supaya ianya tahan lebih lama Pertanian Sinaran Gama digunakan untuk menstrilkan haiwan peliharaan Senjata Nuklear Proses transmutasi nukleus bahan radioaktif secara pembelahan dan pelakuran digunakan untuk menyediakan bom atom dan bom hydrogen yang digunakan seebagai senjata nuklear Kuasa Nuklear Pembelahan nukleus secara berantai dengan kawalan terkawal dalam reaktor nuklear menghasilkan kuasa nuklear yang mampu memenuhi bekalan elektrik setiap sektor masyarakat . Misalnya Iodine-123 digunakan bagi rawatan kanser tiroid Industri Untuk mengenal pasti kebocoran paip bawah tanah Kaji Purba/Arkeologi Untuk menetapkan bahan antik atau fosil.Penggunaan Kimia Nuklear Rawatan Perubatan Banyak digunakan sebagai penyurih radioaktif yang diagnostik untukmengenal pasti sesuatu penyakit.

Pereputan radioaktif Proses tenaga nuklear Pelakuran nuklear Pembelahan nuklear .

lalu menghasilkan atom jenis lain yang dinamakan nuklid anak. Satu proses stokastik.Pereputan Nuklear Kehilangan tenaga nukleus atom yang tak stabil melalui pancaran zarah terion atau pancaran radiasi Pancaran ini berlaku secara rawak. tanpa melibatkan pelanggaran dengan zarah-zarah lain. terjadi pada suatu atom yang dinamakan nuklid induk. . iaitu menurut mekanik kuantum adalah mustahil untuk menjangka mana satu atom yang akan mereput pada suatu-suatu masa. Kehilangan tenaga.

Pembelahan Nukleus Proses pemecahan satu nukleus berjisim besar kepada dua nukleus yang lebih ringan disertai dengan pembebasan tenaga Pembelahan biasa berlaku apabila satu nukleus berjisim besar dihantam oleh satu nuetron Pembelahan Nuklear Satu nukleus pembelahan ini berlanggar dengan atomatom sekeliling . tenaga kinetik ditukar kepada tenaga haba Tenaga yang dibebaskan oleh pembelahan nukleus adalah sangat besar berbanding dengan tenaga yang dibebaskan oleh tindak balas kimia .

tenaga diserap dalam proses tersebut. menjadikannya satu kuasa jarak dekat Tarikan yang sama juga menarik neutron bersamasama. sebaliknya.Pelakuran Nukleus Asal tenaga dikeluarkan dalam gabungan elemen cahaya adalah disebabkan oleh interaksi dua kuasa yang bertentangan Kuasa nuklear yang menggabungkan bersama proton dan neutron. atau neutron dan proton bersama-sama Tenaga tidak lagi dikeluarkan apabila nukleus tersebut dibuat oleh gabungan. maka daya mempunyai pergantungan yang kuat pada jarak. dan daya Coulomb yang menyebabkan proton untuk menolak antara satu sama lain Proton bercas positif dan menolak antara satu sama lain tetapi mereka tetap melekat bersama-sama Kesan kuasa ini tidak diperhatikan di luar nukleus. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->