P. 1
Cara Berpakaian.ppt

Cara Berpakaian.ppt

|Views: 905|Likes:
Penjelasan Cara Berpakaian yang baik menurut islam, serta dalil dalilnya.
Penjelasan Cara Berpakaian yang baik menurut islam, serta dalil dalilnya.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Muhammad Ilyas Arradya on Apr 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/02/2014

pdf

text

original

Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

” (HR.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu. Ibnu Sunni) . aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya. Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya. wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah.

dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya.” . Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). dan pakaian perhiasan.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.Al-A'raf. ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan.

.Adab Berpakaian Dalam hal ini. Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih. Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.

Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang.Batas Aurat Laki . Walau bagaimanapun. .

Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. .

menutup aurat. sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim. .Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih.

maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam. serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah. .Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik.

ayat 59 “Wahai Nabi. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.” . suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar).Al-Ahzab. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. lagi Maha Mengasihani.

sarung. atau jubah melebihi mata kaki.Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana. .

bersabda: “Ada tiga golongan.Alloh tidak bicara dengan mereka. Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong). dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. (HR. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.Dari Abu Dzar. siapakah mereka?”. tidak melihat mereka. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. -yang pada hari kiamat nanti. Muslim) .mengulangi sabdanya itu tiga kali.

“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong. kecuali aku menyingsingkannya. kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.) . maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat.” Kemudian Abu Bakar bertanya. “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki.” Rasulullah Saw menjawab. Jama ah.” (HR.

an-Nasa`i. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong.” (HR.Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. Abu Dawud. dan Ibnu Majah) . sarung dan jubah.

Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong.

"(Shahih Riwayat Abu Daud) . Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah. kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal.Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. kemudian datang. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu. "Wahai Rasulullah.

Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut.Panduan Adab Berpakaian 1. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya. kecuali wajah. tapak tangan dan tapak kakinya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat.” (Hadis riwayat Bukhari) .

sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera.” (Muttafaq 'alaih) .2. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Janganlah kamu memakai sutera.

Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut.. “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya.a. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW. Allah SWT berfirman yang bermaksud.” . dari Ummu Salamah r. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. “Wahai Nabi. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar).” (Surah al-Ahzab. katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman. tengkuk atau leher dan juga dada. ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai.3. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. “Ya Rasulullah.

.

.

.

Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud.” (Hadis riwayat Muslim) . Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit.4. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk.

.

5. Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan. .

.

an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan.” Dalam hadis lain. Abu Daud.” (Hadis riwayat Ahmad. maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong. Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat.6.

7. begitu juga sebaliknya. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki. Lelaki. wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) . dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan.

“Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) . dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih).8. Baginda bersabda bermaksud.

dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita. Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. cincin dan sebagainya.” .9. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai. “Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam.

Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain.10. . Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya. lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.

” . supaya kamu berjaya. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan.An-Nur. atau anak-anak tiri mereka. atau perempuanperempuan Islam. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. wahai orang-orang yang beriman. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau hamba-hamba mereka. atau saudara-saudara mereka. dan memelihara kehormatan mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki.

Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya.11. . Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW. maka dia dikira berzina.

Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya.12. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. Jika ingin keluar bekerja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja. . dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek.

seluar atau seumpamanya. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan. mulakan dengan sebelah kiri. “Apabila seseorang memakai kasut. bermaksud. mulakan dengan sebelah kanan. seperti memakai kasut. . dan apabila menanggalkannya.” (Hadis riwayat Muslim). mulakan sebelah kanan.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r.a. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju. Rasulullah SAW bersabda bermaksud.13. berjalan kaki dan bersuci. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya.

Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud. segala puji bagi-Mu. “Ya Allah.” . Engkau yang memakainya kepadaku. aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya.14. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli.

dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar. .” Sebagai seorang Islam. Berdoa Ketika menanggalkan pakaian. lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku.15.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->