Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah. aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya.” (HR. Ibnu Sunni) . Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu.

dan pakaian perhiasan.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.” . ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya.Al-A'raf.

Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.Adab Berpakaian Dalam hal ini. Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih. .

Batas Aurat Laki . . Walau bagaimanapun. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang.Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka.

Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. .

menutup aurat. .Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih. sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.

maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam. . serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik.” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah.

supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). ayat 59 “Wahai Nabi. lagi Maha Mengasihani.” . Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman.Al-Ahzab.

.Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana. atau jubah melebihi mata kaki. sarung.

bersabda: “Ada tiga golongan.Dari Abu Dzar. (HR. Muslim) . siapakah mereka?”. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong). -yang pada hari kiamat nanti. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.mengulangi sabdanya itu tiga kali.Alloh tidak bicara dengan mereka. tidak melihat mereka. dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam.

kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar. Jama ah. kecuali aku menyingsingkannya.” Kemudian Abu Bakar bertanya.” (HR.” Rasulullah Saw menjawab. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat.) . “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong.

Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung.” (HR. dan Ibnu Majah) . Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong. sarung dan jubah. an-Nasa`i. Abu Dawud. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat.

Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong.

kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal. "Wahai Rasulullah."(Shahih Riwayat Abu Daud) . Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu.Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. kemudian datang. Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah.

kecuali wajah.Panduan Adab Berpakaian 1. Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat. tapak tangan dan tapak kakinya. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya.” (Hadis riwayat Bukhari) .

” (Muttafaq 'alaih) . sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat.2. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera. “Janganlah kamu memakai sutera.

ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai.” .” (Surah al-Ahzab. tengkuk atau leher dan juga dada. dari Ummu Salamah r. katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman. “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. “Ya Rasulullah. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). Allah SWT berfirman yang bermaksud.. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.a.3. “Wahai Nabi. Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut.

.

.

.

4. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya. Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat.” (Hadis riwayat Muslim) . Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah.

.

5. . Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.

.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Abu Daud. “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan.” (Hadis riwayat Ahmad. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong.” Dalam hadis lain. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat. Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud.6. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.

7. Lelaki. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) .” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud. wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud. dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan. begitu juga sebaliknya.

Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) .8. Baginda bersabda bermaksud. “Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik. dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih).

Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai.9.” . dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam. cincin dan sebagainya. Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. “Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. Rasulullah SAW bersabda bermaksud.

Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain. .10. Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya. lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.

atau anak-anak tiri mereka. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. atau perempuanperempuan Islam. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka.An-Nur. dan memelihara kehormatan mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. atau saudara-saudara mereka.” . atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. supaya kamu berjaya. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau hamba-hamba mereka. wahai orang-orang yang beriman.

“Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut.11. maka dia dikira berzina. . Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi.

Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja. Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Jika ingin keluar bekerja. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. .12. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek.

seluar atau seumpamanya. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan.a. berjalan kaki dan bersuci. dan apabila menanggalkannya. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. seperti memakai kasut. . mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. mulakan sebelah kanan.” (Hadis riwayat Muslim). Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r.13. mulakan dengan sebelah kanan. bermaksud. mulakan dengan sebelah kiri. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Apabila seseorang memakai kasut. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju.

14. “Ya Allah. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud. Engkau yang memakainya kepadaku. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya. segala puji bagi-Mu. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya. Demikian itu telah datang daripada Rasulullah.” .

” Sebagai seorang Islam. . Berdoa Ketika menanggalkan pakaian. lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku. dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia.15. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful