P. 1
Cara Berpakaian.ppt

Cara Berpakaian.ppt

|Views: 776|Likes:
Penjelasan Cara Berpakaian yang baik menurut islam, serta dalil dalilnya.
Penjelasan Cara Berpakaian yang baik menurut islam, serta dalil dalilnya.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Muhammad Ilyas Arradya on Apr 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/02/2014

pdf

text

original

Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah. Ibnu Sunni) . aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu.” (HR. Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya.

dan pakaian perhiasan. dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya.Al-A'raf.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.” . Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan.

Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih. . Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.Adab Berpakaian Dalam hal ini.

. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang.Batas Aurat Laki . Walau bagaimanapun.Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka.

Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. . Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.

menutup aurat.Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih. . sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.

maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam. . serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik.” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah.

lagi Maha Mengasihani.Al-Ahzab. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman.” . ayat 59 “Wahai Nabi. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun.

.Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana. atau jubah melebihi mata kaki. sarung.

mengulangi sabdanya itu tiga kali. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.Alloh tidak bicara dengan mereka.bersabda: “Ada tiga golongan. Muslim) . dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam.Dari Abu Dzar. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. siapakah mereka?”. -yang pada hari kiamat nanti. Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong). (HR. tidak melihat mereka.

) . Jama ah. “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki.” Kemudian Abu Bakar bertanya. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong.” Rasulullah Saw menjawab. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.” (HR. kecuali aku menyingsingkannya.

” (HR. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong. dan Ibnu Majah) . Abu Dawud. sarung dan jubah.Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. an-Nasa`i.

Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong. Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .

kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal. "Wahai Rasulullah."(Shahih Riwayat Abu Daud) . kemudian datang. Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah.Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu.

kecuali wajah. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya.Panduan Adab Berpakaian 1. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat. tapak tangan dan tapak kakinya.” (Hadis riwayat Bukhari) . Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut.

“Janganlah kamu memakai sutera. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat.2.” (Muttafaq 'alaih) .

katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman.” . “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW.. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Allah SWT berfirman yang bermaksud.” (Surah al-Ahzab. “Ya Rasulullah. Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut. tengkuk atau leher dan juga dada. dari Ummu Salamah r.a.3. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. “Wahai Nabi.

.

.

.

” (Hadis riwayat Muslim) . “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit.4. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh.

.

Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.5. .

.

Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud.6. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Ahmad. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Abu Daud.” Dalam hadis lain. maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.

wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita.7.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan. Lelaki. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) . begitu juga sebaliknya.

“Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik. Baginda bersabda bermaksud. dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih).8. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) .

“Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam.” . Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. cincin dan sebagainya. dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita.9.

Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain. Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya. . lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.10.

dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. atau anak-anak tiri mereka. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. atau hamba-hamba mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. wahai orang-orang yang beriman.” . ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. atau perempuanperempuan Islam.An-Nur. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. supaya kamu berjaya. atau saudara-saudara mereka. dan memelihara kehormatan mereka. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan.

. “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. maka dia dikira berzina.11. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut.

Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. . Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek.12. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya. Jika ingin keluar bekerja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja.

13. seluar atau seumpamanya.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. mulakan dengan sebelah kiri. . berjalan kaki dan bersuci. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Apabila seseorang memakai kasut. seperti memakai kasut. mulakan dengan sebelah kanan. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju. mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan.a. mulakan sebelah kanan. bermaksud.” (Hadis riwayat Muslim). mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. dan apabila menanggalkannya. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r.

Engkau yang memakainya kepadaku.14. segala puji bagi-Mu. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. “Ya Allah. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud.” . aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya.

dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia. Berdoa Ketika menanggalkan pakaian. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar. . lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku.” Sebagai seorang Islam.15.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->