Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

Ibnu Sunni) . wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah. Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya. aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu.” (HR.

bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.Al-A'raf. dan pakaian perhiasan. ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).” . dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya.

. Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka. Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih.Adab Berpakaian Dalam hal ini.

.Batas Aurat Laki . Walau bagaimanapun. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang.Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka.

.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.

. menutup aurat. sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih.

maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam. .Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik.” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah. serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.

lagi Maha Mengasihani. ayat 59 “Wahai Nabi.Al-Ahzab. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun.” . suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman.

. sarung. atau jubah melebihi mata kaki.Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana.

tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. siapakah mereka?”.Alloh tidak bicara dengan mereka. Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong). Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam. tidak melihat mereka. -yang pada hari kiamat nanti. dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. Muslim) . Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.Dari Abu Dzar. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”.mengulangi sabdanya itu tiga kali. (HR.bersabda: “Ada tiga golongan.

“Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong.) . kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.” Kemudian Abu Bakar bertanya. kecuali aku menyingsingkannya.” Rasulullah Saw menjawab.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong.” (HR. Jama ah. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki.

dan Ibnu Majah) .” (HR. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. an-Nasa`i. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong.Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung. Abu Dawud. sarung dan jubah.

Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong. Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .

"(Shahih Riwayat Abu Daud) . Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah. kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal.Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu. "Wahai Rasulullah. kemudian datang.

Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat.Panduan Adab Berpakaian 1. kecuali wajah. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya. tapak tangan dan tapak kakinya.” (Hadis riwayat Bukhari) .

Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera.” (Muttafaq 'alaih) .2. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Janganlah kamu memakai sutera. sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat.

Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut.. Allah SWT berfirman yang bermaksud.3. “Ya Rasulullah.” (Surah al-Ahzab. tengkuk atau leher dan juga dada. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai.a. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman.” . “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. dari Ummu Salamah r. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. “Wahai Nabi.

.

.

.

Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit.4. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh.” (Hadis riwayat Muslim) .

.

5. . Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.

.

Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Ahmad. maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.” Dalam hadis lain. Rasulullah SAW bersabda bermaksud.6. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan. Abu Daud. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong.

wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud. Lelaki. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) . dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan. begitu juga sebaliknya.7.

dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih). Baginda bersabda bermaksud. “Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik.8. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) .

“Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. cincin dan sebagainya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita.” . Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam.9.

. Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain.10. lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya.

dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. atau hamba-hamba mereka. atau anak-anak tiri mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan. wahai orang-orang yang beriman. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. atau perempuanperempuan Islam. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau saudara-saudara mereka.” . dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. supaya kamu berjaya. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka.An-Nur. dan memelihara kehormatan mereka.

.11. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu. maka dia dikira berzina. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya.

Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja.12. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya. . Jika ingin keluar bekerja.

mulakan sebelah kanan. seluar atau seumpamanya.a. berjalan kaki dan bersuci. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r. mulakan dengan sebelah kanan.” (Hadis riwayat Muslim). bermaksud. “Apabila seseorang memakai kasut. dan apabila menanggalkannya. seperti memakai kasut. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. . mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya.13.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. mulakan dengan sebelah kiri. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya.

ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud.” . Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya. Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. segala puji bagi-Mu.14. Engkau yang memakainya kepadaku. “Ya Allah. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya.

dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia. lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku. Berdoa Ketika menanggalkan pakaian. .15.” Sebagai seorang Islam. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful