Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu.” (HR. wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah. aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya. Ibnu Sunni) . Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya.

Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).Al-A'raf. ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.” . dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya. dan pakaian perhiasan.

. Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih.Adab Berpakaian Dalam hal ini. Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.

Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang. . Walau bagaimanapun.Batas Aurat Laki .

.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.

.Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih. menutup aurat. sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.

serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik. maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam. .” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah.

” . supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. ayat 59 “Wahai Nabi.Al-Ahzab. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman. lagi Maha Mengasihani.

atau jubah melebihi mata kaki. sarung. .Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana.

Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong).mengulangi sabdanya itu tiga kali. siapakah mereka?”. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. Muslim) . tidak melihat mereka. -yang pada hari kiamat nanti.Dari Abu Dzar. dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. (HR.bersabda: “Ada tiga golongan. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.Alloh tidak bicara dengan mereka. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”.

kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.” Rasulullah Saw menjawab. “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki. kecuali aku menyingsingkannya. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong.” Kemudian Abu Bakar bertanya.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. Jama ah.” (HR.) .

sarung dan jubah. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong.Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung.” (HR. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. dan Ibnu Majah) . Abu Dawud. an-Nasa`i.

Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong. Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .

kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal."(Shahih Riwayat Abu Daud) . Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu. "Wahai Rasulullah. kemudian datang.Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat. tapak tangan dan tapak kakinya. kecuali wajah.Panduan Adab Berpakaian 1. Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut.” (Hadis riwayat Bukhari) . Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Janganlah kamu memakai sutera.2. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera. sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat.” (Muttafaq 'alaih) .

“Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut. “Ya Rasulullah. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW. tengkuk atau leher dan juga dada.3. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. “Wahai Nabi. Allah SWT berfirman yang bermaksud.” . dari Ummu Salamah r..” (Surah al-Ahzab. ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai.a. katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar).

.

.

.

satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit. “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah.4.” (Hadis riwayat Muslim) . Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat.

.

5. . Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.

.

” Dalam hadis lain. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong. Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Abu Daud. Rasulullah SAW bersabda bermaksud.” (Hadis riwayat Ahmad.6. “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat. maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.

dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan. begitu juga sebaliknya.7. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) . “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki. wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud. Lelaki.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud.

Baginda bersabda bermaksud. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW. dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih).8. “Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) .

Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam. “Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. cincin dan sebagainya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita.9. Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai.” .

Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain. . lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya.10.

dan memelihara kehormatan mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan. atau saudara-saudara mereka. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. atau anak-anak tiri mereka. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. atau hamba-hamba mereka. wahai orang-orang yang beriman. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. atau perempuanperempuan Islam. ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka.An-Nur.” . supaya kamu berjaya.

Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. maka dia dikira berzina.11. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. . “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud.

. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu.12. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jika ingin keluar bekerja. Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja.

“Apabila seseorang memakai kasut.13. mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. dan apabila menanggalkannya.” (Hadis riwayat Muslim). mulakan sebelah kanan. mulakan dengan sebelah kiri. berjalan kaki dan bersuci. seluar atau seumpamanya. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r. bermaksud. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. seperti memakai kasut. mulakan dengan sebelah kanan. .a.

” . Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. “Ya Allah. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya. segala puji bagi-Mu. Engkau yang memakainya kepadaku.14. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud.

sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar. . dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia. Berdoa Ketika menanggalkan pakaian.” Sebagai seorang Islam. lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku.15.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful