Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah. aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya. Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya.” (HR.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu. Ibnu Sunni) .

dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya. ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).Al-A'raf.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.” . dan pakaian perhiasan.

Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih. .Adab Berpakaian Dalam hal ini. Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.

Batas Aurat Laki . Walau bagaimanapun. adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang. .Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka.

.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.

menutup aurat. . sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih.

serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik. .” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah. maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam.

lagi Maha Mengasihani. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. ayat 59 “Wahai Nabi.” . supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman.Al-Ahzab. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun.

atau jubah melebihi mata kaki. sarung. .Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana.

Alloh tidak bicara dengan mereka. tidak melihat mereka. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah.Dari Abu Dzar. -yang pada hari kiamat nanti. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam.mengulangi sabdanya itu tiga kali. siapakah mereka?”. dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. Muslim) .bersabda: “Ada tiga golongan. Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong). (HR.

“Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.) .” Rasulullah Saw menjawab. kecuali aku menyingsingkannya.” (HR. Jama ah.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong.” Kemudian Abu Bakar bertanya. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong.

Abu Dawud. sarung dan jubah. an-Nasa`i.” (HR. dan Ibnu Majah) .Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong.

Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong.

Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah. "Wahai Rasulullah."(Shahih Riwayat Abu Daud) .Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal. kemudian datang. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu.

tapak tangan dan tapak kakinya. kecuali wajah. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat. Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya.Panduan Adab Berpakaian 1.” (Hadis riwayat Bukhari) .

“Janganlah kamu memakai sutera. sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera.2.” (Muttafaq 'alaih) .

” . Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. “Ya Rasulullah.” (Surah al-Ahzab.a. tengkuk atau leher dan juga dada. “Wahai Nabi. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai. “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. Allah SWT berfirman yang bermaksud.3. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW. dari Ummu Salamah r. Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut. katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman.

.

.

.

“Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk.” (Hadis riwayat Muslim) . malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya.4. Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat.

.

Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.5. .

.

” (Hadis riwayat Ahmad. Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud.” Dalam hadis lain. maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti.6. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong. “Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan. Abu Daud. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) .

Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud.7. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan. Lelaki. begitu juga sebaliknya. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) . wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud.

dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih). Baginda bersabda bermaksud.8. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW. “Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik.” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) .

” . “Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam.9. dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita. Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. cincin dan sebagainya. Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai.

lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.10. . Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya. Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain.

supaya kamu berjaya. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. atau anak-anak tiri mereka. atau perempuanperempuan Islam. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. dan memelihara kehormatan mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. wahai orang-orang yang beriman. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan. atau saudara-saudara mereka. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah.An-Nur. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan.” . ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau hamba-hamba mereka.

. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi.11. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut. “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya. maka dia dikira berzina.

gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya. . Jika ingin keluar bekerja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja.12. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja.

seperti memakai kasut. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju. . bermaksud. mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan.a. mulakan dengan sebelah kiri. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. “Apabila seseorang memakai kasut. berjalan kaki dan bersuci. mulakan dengan sebelah kanan. seluar atau seumpamanya.” (Hadis riwayat Muslim). dan apabila menanggalkannya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud.13. mulakan sebelah kanan.

“Ya Allah.14. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud. Engkau yang memakainya kepadaku. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. segala puji bagi-Mu. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya.” . aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya.

dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia.15. . Berdoa Ketika menanggalkan pakaian. lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku.” Sebagai seorang Islam. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.