Cara Berpakaian Islam
X IPA 8

Anggota
• • • • • • • Muhammad Ilyas Arradya Muhammad Imam Nasrullah Muhammad Nur Fathurrahman Muhammad Raditya Dwiprasta Putri Ega Yulia Sri Utami Ayuningrum Shazkia Aulia Shafira D

aku memohon kepada-Mu kebajikan pakaian ini dan kebajikan yang disediakan baginya. Dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya. wa a’uudzubika min syarrohi wa syarro maa huwa lahu ”Wahai Allah.” (HR.Do’a Berpakaian Allahumma innii asaluka min khoirihi wa khoiri maa huwa lahu. Ibnu Sunni) .

ayat 26 “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan. dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaikbaiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmat-Nya kepada hamba- hamba-Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).Al-A'raf. dan pakaian perhiasan.bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu.” .

. Islam sebenarnya adalah agama yang mudah dan memudahkan umatnya bila garis dasar yang ditetapkan dalam berpakaian ialah menutup aurat dan bersih. Islam telah memperincikan secara jelas tentang adab dan peraturan dalam mengurus kehidupan manusia termasuklah dalam hal yang berkaitan dengan pakaian dan perhiasan untuk mereka.Adab Berpakaian Dalam hal ini.

adab dan kesopanan dalam berpakaian menurut Islam menambahkan sehingga ke atas bahu apabila kita diminta meletakkan kain atau pakaian lain menutupi hingga ke atas dua bahu ketika hendak sembahyang. .Laki Batas Aurat Menurut Jumhur ulama bagi lelaki ialah dari bawah lutut hingga ke atas pusat mereka. Walau bagaimanapun.Batas Aurat Laki .

.Batas Aurat Wanita Batas Aurat bagi wanita ialah seluruh tubuh mereka kecuali muka dan dua tangan bermula dari pergelangan tangan mereka. Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa seluruh tubuh wanita itu adalah aurat termasuk muka mereka dengan alasan muka juga boleh menarik perhatian lelaki yang “hatinya berpenyakit” dan akan menimbulkan fitnah dalam masyarakat.

menutup aurat. . sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim.Suruhan Agama Islam hanya menetapkan bahwa pakaian itu mestilah bersih.

serban atau kopiah (sesuatu yang menutup kepala) bagi lelaki dan berjubah labuh menutup seluruh tubuh bagi wanita.Pedoman Berpakaian “Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik. . maka turut dikira sebagai budaya berpakaian Islam.” Oleh sebab puncanya bermula dari bangsa Arab yang mana cara pemakaian mereka ialah jubah.

” . suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baikbaik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. lagi Maha Mengasihani. ayat 59 “Wahai Nabi. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar).Al-Ahzab.

atau jubah melebihi mata kaki. sarung.Isbal Isbal umumnya adalah melabuhkan celana. .

siapakah mereka?”. dari Nabi -shollallohu alaihi wasallam. -yang pada hari kiamat nanti. (HR. Rasulullah -shollallohu alaihi wasallam.mengulangi sabdanya itu tiga kali.bersabda: “Ada tiga golongan.Alloh tidak bicara dengan mereka. tidak melihat mereka. Abu dzar mengatakan: “Sungguh celaka dan merugilah mereka! wahai Rasulullah. tidak membersihkan (dosa) mereka dan bagi mereka siksa yang pedih”. orang yang mengungkit-ngungkit pemberiannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu”. Muslim) . Beliau menjawab: “Orang yang isbal (dengan rasa sombong).Dari Abu Dzar.

” Rasulullah Saw menjawab.” Kemudian Abu Bakar bertanya.“Barangsiapa memanjangkan pakaiannya karena sombong.” (HR. Jama ah. kecuali Imam Muslim dan Ibnu Majah dan Tirmidizi tidak menyebutkan penuturan dari Abu Bakar.) . “Sesungguhnya sebagian dari sisi sarungku melebihi mata kaki. “Kamu bukan termasuk orang yang melakukan hal itu karena sombong. kecuali aku menyingsingkannya. maka Allah tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat.

” (HR. Siapa saja yang memanjangkan pakaiannya karena sombong. sarung dan jubah. maka Allah swt tidak akan melihatnya kelak di hari kiamat. Abu Dawud. dan Ibnu Majah) .Dari Ibnu Umar dituturkan bahwa Rasulullah Saw telah bersabda: “Isbal itu bisa terjadi pada sarung. an-Nasa`i.

Allah tidak akan melihatnya di hari kiamat) (Bukhari – Muslim dari Ibnu Umar) .Maa asfala minal ka baini minal izaar fafin naar (Setiap pakaian yang melebihi mata kaki maka tempatnya adalah di neraka) (Bukhari – Muslim dari Abu Hurairah) Man jarra izaarahu khuyala-a lam yanzhurillahu ilaihi yaumal qiyaamah (Barangsiapa yang menyeret pakaiannya karena sombong.

Abu Hurairah radhiyallah 'anhu berkata: Tatkala seorang laki-laki shalat dengan meng-isbalkan kain sarungnya. kenapa engkau menyuruhnya berwudhu kemudian engkau membiarkanya?" Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata: "Sesungughnya dia itu shalat dengan mengisbalkan kain sarungnya dan sesungguhnya Allah tidak menerima shalat laki-laki yang Isbal."(Shahih Riwayat Abu Daud) . Rasul berkata: "Pergilah kamu berwudhu!" Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah. kemudian datang. "Wahai Rasulullah. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepadanya: "Pergi berwudhulah kamu!" Diapun pergi berwudhu.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Paha itu adalah aurat.Panduan Adab Berpakaian 1. kecuali wajah.” (Hadis riwayat Bukhari) . tapak tangan dan tapak kakinya. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya. Menutup aurat Aurat lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut.

“Janganlah kamu memakai sutera. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Larangan pakai sutera Islam mengharamkan kaum lelaki memakai sutera. sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat.” (Muttafaq 'alaih) .2.

a. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.” .” (Surah al-Ahzab. ayat 59) Menurut riwayat Imam at-Tirmidzi dan Nasai. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang. dari Ummu Salamah r.. “Hendaklah mereka memanjangkan barang sejengkal dan janganlah menambahkan lagi ke atasnya. bagaimana perempuan akan berbuat kain-kain mereka yang sebelah bawah?” Sabda Rasulullah SAW.3. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). Allah SWT berfirman yang bermaksud. “Ya Rasulullah. tengkuk atau leher dan juga dada. katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman. “Wahai Nabi. Melabuhkan pakaian Contohnya seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut.

.

.

.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit. Tidak menampakkan tubuh PAKAIAN yang jarang atau nipis sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat.” (Hadis riwayat Muslim) . satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. “Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya.4.

.

. Pakaian tidak ketat Tujuannya adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan.5.

.

“Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan.6. Tidak menimbulkan riak Rasulullah SAW bersabda bermaksud.” (Hadis riwayat Ahmad.” Dalam hadis lain. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Abu Daud. an-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti. “Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong. Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat.

wanita berbeza Maksudnya pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita. dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan.7. begitu juga sebaliknya. Lelaki. “Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki. “Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Baginda juga bersabda bermaksud.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim) .

” (Hadis Riwayat an-Nasa'ie dan al-Hakim) . Baginda bersabda bermaksud. dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih). “Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik. Memilih warna sesuai Contohnya warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW.8.

cincin dan sebagainya.9.” . dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita. Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam. Larangan memakai emas Termasuk dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai. “Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas.

lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Larangan menggunakan perhiasan yang berbunyi Wanita muslimah tidak dibenarkan menggunakan rantai kaki yang berloceng yang melilitkan kakinya. . Rantai berloceng ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain.10.

atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan.” . dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. atau perempuanperempuan Islam. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah. atau orang gaji dari orangorang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan. atau hamba-hamba mereka. wahai orang-orang yang beriman. dan memelihara kehormatan mereka. atau anak-anak tiri mereka. supaya kamu berjaya. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki.An-Nur. ayat 31 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). atau saudara-saudara mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan.

Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu.11. “Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya.” (Hadis dari Abu Musa al-Asy’ari) Wanita muslimah tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak hingga menusuk hidung orang yang dilintasinya. . maka dia dikira berzina. Wanita yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Rasulullah SAW. Berlebih-lebihan dalam berwangi-wangian Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut.

Larangan bertabaruj Wanita yang menjaga maruah dirinya tidak mengguna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslimah kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya sahaja. . Jika ingin keluar bekerja. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadangkadang wajah anda menjadi seperti pelakon opera Cina! Jika hendak bergincu. gunalah gincu yang tidak menyerlah warnanya.12. dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek.

mulakan dengan sebelah kiri. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r.13.” (Hadis riwayat Muslim). seluar atau seumpamanya.a. seperti memakai kasut. “Apabila seseorang memakai kasut. Rasulullah SAW bersabda bermaksud. “Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan. mulakan sebelah kanan. bermaksud. berjalan kaki dan bersuci. mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya. . dan apabila menanggalkannya. Mulakan sebelah kanan Apabila memakai baju. mulakan dengan sebelah kanan. mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya.” Apabila memakai kasut atau seumpamanya.

Demikian itu telah datang daripada Rasulullah. Selepas beli pakaian Apabila memakai pakaian baru dibeli. segala puji bagi-Mu. “Ya Allah. aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya.14. ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tirmidzi yang bermaksud.” . Engkau yang memakainya kepadaku. aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya.

lafazkanlah: “Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku. Berdoa Ketika menanggalkan pakaian.” Sebagai seorang Islam. . dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia.15. sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful