PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN EMPAT

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
Satu Jam MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B. Jawab semua soalan.

NAMA TAHUN

: ______________________________________________ : ______________________________________________

NAMA SEK : ______________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 11 halaman bercetak [ Lihat sebelah

6. dan menjaga kebersihan. D menggunakan kekerasan. 5. Bulatkan jawapan tersebut. Orang yang tinggal bersebelahan atau berdekatan dengan rumah kita dipanggil? A musuh B rakan C jiran D sahabat Hubungan yang baik dengan jiran akan menjamin A kebahagiaan B kegembiraan C kesejahteraan hidup D kerukunan keluarga Identiti sesuatu kaum boleh dilihat melalui A tingkah laku B perbualan C pakaian D wajah 2.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan. D anak-anak. A abang. 4. 3. C ibu. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepada soalan. ( 2 ) . B nenek. C berbincang antara satu sama lain. Menolong ibu bapa. B buruk sangka antara anggota keluarga. B ibu bapa C kakak. Tugas menguruskan rumahtangga biasanya dilakukan oleh? A bapa. D kakak. 1. Perselisihan faham antara anggota keluarga dapat dielakkan dengan cara A menolak pendapat setiap anggota keluarga. menjaga kehormatan diri.

berjalan. A B C D Padang Bilik Darjah Gelanggang Kantin ( 3 ) . Setiap murid mestilah ___________________ peraturan sekolah. Semasa berada di perpustakaan murid-murid mestilah A B C D bising senyap cakap.7. A B C D mematuhi membenci melanggar mengengkari 10. Murid-murid yang telah melakukan kesalahan mestilah dibawa berjumpa dengan A B C D pengawas ketua murid Guru Disiplin kerani 9. __________________ ialah tempat murid-murid mendapat ilmu pengetahuan. 8.

elit peribumi majmuk ( 4 ) . Masyarakat yang berbilang keturunan di negara ini disebut masyarakat A B C D campuran. Tarian ini biasanya ditarikan pada A B C D 13. Hari Gawai Hari Pesta Menuai Hari Kebangsaan sambutan Tahun Baru Hari Gawai dirayakan bagi A B C D mengucapkan terima kasih kepada semangat padi menandakan berakhirnya musim menuai padi menunjukkan bermulanya musim menuai padi menandakan musim menanam padi 14. Bagaimanakah murid-murid boleh mengasah bakat mereka? A B C D Melakukan apa sahaja yang disukai Mendiamkan diri Menyertai aktiviti-aktiviiti seperti sukan dan kuiz yang dianjurkan oleh pihak sekolah Mengikut kawan secara suka-suka 12.11.

Islam. 17. Buddha. A B C D Selangor Darul Ehsan Sarawak Bumi Kenyalang Johor Darul Takzim Kelantan Darul Naim ( 5 ) . Apakah bulan pertama dalam kalendar Islam? A B C D Awal Muharam Hari Raya Haji Hari Raya Puasa Maulidur Rasul 18.15. Tarian kuda kepang sangat popular di negeri ______________. Udara yang segar biasanya terdapat di kawasan yang bebas daripada A B C D pencemaran air pencemaran bunyi pencemaran udara pencemaran pemikiran 16. Hindu. Panggilan “Brother” dan “Sister” digunakan oleh mubaligh A B C D Kristian. Nasi Kandar dan asam laksa menjadi makanan istimewa penduduk negeri A B C D Kelantan Perak Darul Ridzwan Pulau Pinang Pahand Darul Makmur 19.

Mengapakah kebersihan dan keceriaan rumah perlu dijaga? A B C D Mendapat pujian Selesa dan menarik Dapat menandingi rumah jiran sebelah Tidak dimasuki pencuri atau perompak 23.20. II dan III I. Thosai adalah makanan tradisi bagi masyarakat A B C D India Cina Melayu Khadazan Duusun 22. Siapakah murid yang membantu guru menjaga disiplin di sekolah? I II III IV A D Pengawas Pengakap Puteri Islam Ketua Darjah I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV ( 6 ) . Identiti sesebuah sekolah dapat dilihat daripada I II III IV A B logo lencana guru lagu sekolah I. III dan IV II. III dan IV 24. Di antara berikut. II dan IV C D I. manakah situasi pembelajaran yang lebih menarik? A B C D Belajar tanpa bimbingan Mengurungkan diri dalam bilik Belajar secara berkumpulan dengan mengadakan perbincangan Memasang radio kuat-kuat 21.

Menolong ibu bapa membuat kerja rumah. III dan IV C D I. II. Menjaga keselamatan keluarga I.25. Antara yang berikut yang manakah tanggungjawab seorang anak? I II III IV A B C D Mentaati perintah dan nasihat ibu bapa. Menghormati ibu bapa. II dan IV I. III dan IV 26. III dan IV ( 7 ) . Hal ini mungkin disebabkan I II III IV A B kawasan ini terletak di kawasan tanah tinggi kawasan ini mempunyai penduduk yang padat kawasan ini ada masalah saliran kawasan inim mempunyai masalah perparitan I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV 27. II dan III II. III dan IV II. Banjir kilat kerap melanda bandar Batu Pahat. II dan III I. Penduduk yang tinggal di Sarawak ialah I II III IV A B Senoi Negrito Iban Melanau I dan II I dan III C D II dan IV III dan IV 28. III dan IV I. Pengetahuan tambahan boleh didapati dengan I II III IV A B menonton televisyen membaca akhbar melayari internet mendengar radio I.

yang manakah merupakan langkah-langkah baik untuk menceriakan rumah? I II III IV A B C D Menyapu lantai Menggunakan soket berasingan mengemas bilik tidur Menutup semua tingkap yang ada I dan II I dan III II dan IV III dan IV 30. Antara penyataan berikut.29. yang manakah boleh membawa keharmonian dan sesebuah keluarga? I II III IV A B C D Bertolak ansur Bekerjasama Mengumpul setem Menyanyi I dan II II dan III III dan IV I dan IV ( 8 ) . Antara yang berikut.

BAHAGIAN B I Padankan label yang sesuai dengan situasi gambar yang diberi. ( 9 ) . [ 10 markah ] II Padankan nama pakaian dan kaum yang memakainya. # # # Tutup semua suis sebelum keluar Letakkan basikal di sini Jangan bising # # Jaga kebersihan tandas Sila beratur .

Melayu Cina India Sikh Kadazan [ 10 Markah ] III Tandakan betul ( _/ ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut. ( 10 ) .

Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 4. [ 10 markah ] KERTAS SOALAN TAMAT SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 BAHAGIAN A ( 11 ) . Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing. 2.Pernyataan 1. 5. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. _/ / X [ 10 markah ] IV Nyatakan adab dalam situasi yang ditunjukkan dalam gambar. 3. Sebelum meninggalkan rumah. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali.

A 22. C 3. C 27. B 11. B 23. A 17. C 19. D 4. C 2. C 6. C 5. D 26. B 30. 14. C 20. A JAWAPAN BAHAGIAN B ( 12 ) . A 29. A 18. A 10. C 12. D 25. D 15. C 7. C 16. B 8.1. B 13. D 28. C 9. B 24. C 21.

Letakkan basikal di sini Tutup semua suis sebelum keluar . Sila beratur Jangan bising Jaga kebersihan tandas II ( 13 ) .

Melayu Cina India Sikh Kadazan III Pernyataan _/ / X ( 14 ) .

Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing. 7. Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 8.2. Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. 9. IV _/ X _/ _/ _/ gelojoh Kurangkan bercakap sopan sebut [ 10 markah ( 15 ) . 6. Sebelum meninggalkan rumah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful