PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN EMPAT

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
Satu Jam MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B. Jawab semua soalan.

NAMA TAHUN

: ______________________________________________ : ______________________________________________

NAMA SEK : ______________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 11 halaman bercetak [ Lihat sebelah

menjaga kehormatan diri. Bulatkan jawapan tersebut.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan. D kakak. Tugas menguruskan rumahtangga biasanya dilakukan oleh? A bapa. Perselisihan faham antara anggota keluarga dapat dielakkan dengan cara A menolak pendapat setiap anggota keluarga. C berbincang antara satu sama lain. Menolong ibu bapa. ( 2 ) . Orang yang tinggal bersebelahan atau berdekatan dengan rumah kita dipanggil? A musuh B rakan C jiran D sahabat Hubungan yang baik dengan jiran akan menjamin A kebahagiaan B kegembiraan C kesejahteraan hidup D kerukunan keluarga Identiti sesuatu kaum boleh dilihat melalui A tingkah laku B perbualan C pakaian D wajah 2. 1. 4. C ibu. D menggunakan kekerasan. 6. D anak-anak. 3. B ibu bapa C kakak. 5. dan menjaga kebersihan. B buruk sangka antara anggota keluarga. A abang. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepada soalan. B nenek.

Semasa berada di perpustakaan murid-murid mestilah A B C D bising senyap cakap. A B C D Padang Bilik Darjah Gelanggang Kantin ( 3 ) . berjalan. Setiap murid mestilah ___________________ peraturan sekolah.7. __________________ ialah tempat murid-murid mendapat ilmu pengetahuan. A B C D mematuhi membenci melanggar mengengkari 10. Murid-murid yang telah melakukan kesalahan mestilah dibawa berjumpa dengan A B C D pengawas ketua murid Guru Disiplin kerani 9. 8.

Hari Gawai Hari Pesta Menuai Hari Kebangsaan sambutan Tahun Baru Hari Gawai dirayakan bagi A B C D mengucapkan terima kasih kepada semangat padi menandakan berakhirnya musim menuai padi menunjukkan bermulanya musim menuai padi menandakan musim menanam padi 14. Tarian ini biasanya ditarikan pada A B C D 13.11. elit peribumi majmuk ( 4 ) . Masyarakat yang berbilang keturunan di negara ini disebut masyarakat A B C D campuran. Bagaimanakah murid-murid boleh mengasah bakat mereka? A B C D Melakukan apa sahaja yang disukai Mendiamkan diri Menyertai aktiviti-aktiviiti seperti sukan dan kuiz yang dianjurkan oleh pihak sekolah Mengikut kawan secara suka-suka 12.

Tarian kuda kepang sangat popular di negeri ______________. Udara yang segar biasanya terdapat di kawasan yang bebas daripada A B C D pencemaran air pencemaran bunyi pencemaran udara pencemaran pemikiran 16. Panggilan “Brother” dan “Sister” digunakan oleh mubaligh A B C D Kristian. Nasi Kandar dan asam laksa menjadi makanan istimewa penduduk negeri A B C D Kelantan Perak Darul Ridzwan Pulau Pinang Pahand Darul Makmur 19. Hindu. A B C D Selangor Darul Ehsan Sarawak Bumi Kenyalang Johor Darul Takzim Kelantan Darul Naim ( 5 ) . 17.15. Buddha. Apakah bulan pertama dalam kalendar Islam? A B C D Awal Muharam Hari Raya Haji Hari Raya Puasa Maulidur Rasul 18. Islam.

manakah situasi pembelajaran yang lebih menarik? A B C D Belajar tanpa bimbingan Mengurungkan diri dalam bilik Belajar secara berkumpulan dengan mengadakan perbincangan Memasang radio kuat-kuat 21. Mengapakah kebersihan dan keceriaan rumah perlu dijaga? A B C D Mendapat pujian Selesa dan menarik Dapat menandingi rumah jiran sebelah Tidak dimasuki pencuri atau perompak 23. III dan IV 24. III dan IV II. Thosai adalah makanan tradisi bagi masyarakat A B C D India Cina Melayu Khadazan Duusun 22. Siapakah murid yang membantu guru menjaga disiplin di sekolah? I II III IV A D Pengawas Pengakap Puteri Islam Ketua Darjah I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV ( 6 ) . II dan IV C D I. Identiti sesebuah sekolah dapat dilihat daripada I II III IV A B logo lencana guru lagu sekolah I.20. Di antara berikut. II dan III I.

Menghormati ibu bapa. III dan IV 26. II dan III I. Penduduk yang tinggal di Sarawak ialah I II III IV A B Senoi Negrito Iban Melanau I dan II I dan III C D II dan IV III dan IV 28. II dan IV I. Banjir kilat kerap melanda bandar Batu Pahat. II dan III II.25. Menjaga keselamatan keluarga I. Menolong ibu bapa membuat kerja rumah. Hal ini mungkin disebabkan I II III IV A B kawasan ini terletak di kawasan tanah tinggi kawasan ini mempunyai penduduk yang padat kawasan ini ada masalah saliran kawasan inim mempunyai masalah perparitan I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV 27. Pengetahuan tambahan boleh didapati dengan I II III IV A B menonton televisyen membaca akhbar melayari internet mendengar radio I. III dan IV I. III dan IV ( 7 ) . III dan IV C D I. Antara yang berikut yang manakah tanggungjawab seorang anak? I II III IV A B C D Mentaati perintah dan nasihat ibu bapa. III dan IV II. II.

29. Antara yang berikut. yang manakah boleh membawa keharmonian dan sesebuah keluarga? I II III IV A B C D Bertolak ansur Bekerjasama Mengumpul setem Menyanyi I dan II II dan III III dan IV I dan IV ( 8 ) . Antara penyataan berikut. yang manakah merupakan langkah-langkah baik untuk menceriakan rumah? I II III IV A B C D Menyapu lantai Menggunakan soket berasingan mengemas bilik tidur Menutup semua tingkap yang ada I dan II I dan III II dan IV III dan IV 30.

# # # Tutup semua suis sebelum keluar Letakkan basikal di sini Jangan bising # # Jaga kebersihan tandas Sila beratur .BAHAGIAN B I Padankan label yang sesuai dengan situasi gambar yang diberi. [ 10 markah ] II Padankan nama pakaian dan kaum yang memakainya. ( 9 ) .

( 10 ) .Melayu Cina India Sikh Kadazan [ 10 Markah ] III Tandakan betul ( _/ ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut.

2. _/ / X [ 10 markah ] IV Nyatakan adab dalam situasi yang ditunjukkan dalam gambar. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali. Sebelum meninggalkan rumah. [ 10 markah ] KERTAS SOALAN TAMAT SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 BAHAGIAN A ( 11 ) . Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. 5.Pernyataan 1. Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 4. 3.

D 4. C 12. B 30. A 10.1. C 19. D 26. 14. D 25. D 15. B 24. C 16. B 11. C 20. C 3. D 28. C 6. A 29. C 27. C 5. C 2. B 8. A 18. A JAWAPAN BAHAGIAN B ( 12 ) . C 7. A 22. B 13. C 9. B 23. A 17. C 21.

Letakkan basikal di sini Tutup semua suis sebelum keluar . Sila beratur Jangan bising Jaga kebersihan tandas II ( 13 ) .

Melayu Cina India Sikh Kadazan III Pernyataan _/ / X ( 14 ) .

6. Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 8. Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. 7. Sebelum meninggalkan rumah. 9. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali.2. IV _/ X _/ _/ _/ gelojoh Kurangkan bercakap sopan sebut [ 10 markah ( 15 ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful