P. 1
Soalan Sivik Tahun 4 Akhir Tahun

Soalan Sivik Tahun 4 Akhir Tahun

|Views: 36|Likes:
Published by estima_wish7346
Soalan Sivik
Soalan Sivik

More info:

Published by: estima_wish7346 on Apr 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2013

pdf

text

original

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN EMPAT

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
Satu Jam MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B. Jawab semua soalan.

NAMA TAHUN

: ______________________________________________ : ______________________________________________

NAMA SEK : ______________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 11 halaman bercetak [ Lihat sebelah

1. B buruk sangka antara anggota keluarga. B nenek. Tugas menguruskan rumahtangga biasanya dilakukan oleh? A bapa. D kakak.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepada soalan. D menggunakan kekerasan. ( 2 ) . 5. 4. B ibu bapa C kakak. 3. Orang yang tinggal bersebelahan atau berdekatan dengan rumah kita dipanggil? A musuh B rakan C jiran D sahabat Hubungan yang baik dengan jiran akan menjamin A kebahagiaan B kegembiraan C kesejahteraan hidup D kerukunan keluarga Identiti sesuatu kaum boleh dilihat melalui A tingkah laku B perbualan C pakaian D wajah 2. C ibu. Menolong ibu bapa. D anak-anak. Perselisihan faham antara anggota keluarga dapat dielakkan dengan cara A menolak pendapat setiap anggota keluarga. A abang. 6. Bulatkan jawapan tersebut. menjaga kehormatan diri. C berbincang antara satu sama lain. dan menjaga kebersihan.

Murid-murid yang telah melakukan kesalahan mestilah dibawa berjumpa dengan A B C D pengawas ketua murid Guru Disiplin kerani 9. A B C D Padang Bilik Darjah Gelanggang Kantin ( 3 ) . Semasa berada di perpustakaan murid-murid mestilah A B C D bising senyap cakap. berjalan. Setiap murid mestilah ___________________ peraturan sekolah.7. 8. A B C D mematuhi membenci melanggar mengengkari 10. __________________ ialah tempat murid-murid mendapat ilmu pengetahuan.

Bagaimanakah murid-murid boleh mengasah bakat mereka? A B C D Melakukan apa sahaja yang disukai Mendiamkan diri Menyertai aktiviti-aktiviiti seperti sukan dan kuiz yang dianjurkan oleh pihak sekolah Mengikut kawan secara suka-suka 12.11. Hari Gawai Hari Pesta Menuai Hari Kebangsaan sambutan Tahun Baru Hari Gawai dirayakan bagi A B C D mengucapkan terima kasih kepada semangat padi menandakan berakhirnya musim menuai padi menunjukkan bermulanya musim menuai padi menandakan musim menanam padi 14. elit peribumi majmuk ( 4 ) . Masyarakat yang berbilang keturunan di negara ini disebut masyarakat A B C D campuran. Tarian ini biasanya ditarikan pada A B C D 13.

15. Tarian kuda kepang sangat popular di negeri ______________. 17. Islam. Udara yang segar biasanya terdapat di kawasan yang bebas daripada A B C D pencemaran air pencemaran bunyi pencemaran udara pencemaran pemikiran 16. Panggilan “Brother” dan “Sister” digunakan oleh mubaligh A B C D Kristian. Apakah bulan pertama dalam kalendar Islam? A B C D Awal Muharam Hari Raya Haji Hari Raya Puasa Maulidur Rasul 18. Nasi Kandar dan asam laksa menjadi makanan istimewa penduduk negeri A B C D Kelantan Perak Darul Ridzwan Pulau Pinang Pahand Darul Makmur 19. Hindu. Buddha. A B C D Selangor Darul Ehsan Sarawak Bumi Kenyalang Johor Darul Takzim Kelantan Darul Naim ( 5 ) .

20. Siapakah murid yang membantu guru menjaga disiplin di sekolah? I II III IV A D Pengawas Pengakap Puteri Islam Ketua Darjah I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV ( 6 ) . manakah situasi pembelajaran yang lebih menarik? A B C D Belajar tanpa bimbingan Mengurungkan diri dalam bilik Belajar secara berkumpulan dengan mengadakan perbincangan Memasang radio kuat-kuat 21. Di antara berikut. II dan III I. III dan IV 24. Thosai adalah makanan tradisi bagi masyarakat A B C D India Cina Melayu Khadazan Duusun 22. II dan IV C D I. III dan IV II. Identiti sesebuah sekolah dapat dilihat daripada I II III IV A B logo lencana guru lagu sekolah I. Mengapakah kebersihan dan keceriaan rumah perlu dijaga? A B C D Mendapat pujian Selesa dan menarik Dapat menandingi rumah jiran sebelah Tidak dimasuki pencuri atau perompak 23.

II dan III II. III dan IV C D I. Menghormati ibu bapa. III dan IV I. III dan IV 26. Hal ini mungkin disebabkan I II III IV A B kawasan ini terletak di kawasan tanah tinggi kawasan ini mempunyai penduduk yang padat kawasan ini ada masalah saliran kawasan inim mempunyai masalah perparitan I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV 27. Pengetahuan tambahan boleh didapati dengan I II III IV A B menonton televisyen membaca akhbar melayari internet mendengar radio I. Antara yang berikut yang manakah tanggungjawab seorang anak? I II III IV A B C D Mentaati perintah dan nasihat ibu bapa. III dan IV II. III dan IV ( 7 ) .25. II dan IV I. II. Menjaga keselamatan keluarga I. Banjir kilat kerap melanda bandar Batu Pahat. II dan III I. Penduduk yang tinggal di Sarawak ialah I II III IV A B Senoi Negrito Iban Melanau I dan II I dan III C D II dan IV III dan IV 28. Menolong ibu bapa membuat kerja rumah.

Antara penyataan berikut.29. yang manakah merupakan langkah-langkah baik untuk menceriakan rumah? I II III IV A B C D Menyapu lantai Menggunakan soket berasingan mengemas bilik tidur Menutup semua tingkap yang ada I dan II I dan III II dan IV III dan IV 30. Antara yang berikut. yang manakah boleh membawa keharmonian dan sesebuah keluarga? I II III IV A B C D Bertolak ansur Bekerjasama Mengumpul setem Menyanyi I dan II II dan III III dan IV I dan IV ( 8 ) .

[ 10 markah ] II Padankan nama pakaian dan kaum yang memakainya.BAHAGIAN B I Padankan label yang sesuai dengan situasi gambar yang diberi. ( 9 ) . # # # Tutup semua suis sebelum keluar Letakkan basikal di sini Jangan bising # # Jaga kebersihan tandas Sila beratur .

( 10 ) .Melayu Cina India Sikh Kadazan [ 10 Markah ] III Tandakan betul ( _/ ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut.

Sebelum meninggalkan rumah. 5. Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. [ 10 markah ] KERTAS SOALAN TAMAT SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 BAHAGIAN A ( 11 ) . 2. Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing.Pernyataan 1. 3. Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 4. _/ / X [ 10 markah ] IV Nyatakan adab dalam situasi yang ditunjukkan dalam gambar. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali.

D 25. C 21. D 15. A 22. B 13. A 18. C 9. D 26. B 30. B 24. A 17. C 6. B 23.1. B 8. C 19. C 12. A 29. C 3. C 27. C 20. A 10. C 16. D 28. C 5. B 11. C 7. A JAWAPAN BAHAGIAN B ( 12 ) . C 2. 14. D 4.

Letakkan basikal di sini Tutup semua suis sebelum keluar . Sila beratur Jangan bising Jaga kebersihan tandas II ( 13 ) .

Melayu Cina India Sikh Kadazan III Pernyataan _/ / X ( 14 ) .

6.2. Setiap perkara yang ingin dilakukan oleh seseorang anak perlu mendapat restu daripada ibu dan bapa. IV _/ X _/ _/ _/ gelojoh Kurangkan bercakap sopan sebut [ 10 markah ( 15 ) . Ibu bapa memainkan peranan penting bagi menjamin kebahagiaan keluarga 8. Sebelum meninggalkan rumah. kita perlu pastikan rumah kita dalam keadaan selamat. 7. 9. Perayaan yang disambut oleh kaum India di negara ini ialah Thaipusam dan Deepavali. Orang berbangsa lain yang tinggal dinegara ini tidak dibenarkan mengamalkan budaya hidup masing-masing.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->