Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara - (Rumi)

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“ PERPADUAN MENJAMIN KEMAKMURAN NEGARA ”
(9 OKTOBER 2009 / 20 SYAWAL 1430)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian, Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa iaitu melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: “Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara”. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Kita bersyukur
kepada Allah SWT kerana masyarakat dan rakyat jelata dapat

hidup dengan sejahtera dan harmoni di negara ini. Salah satu aspek terpenting

1

2 . keluarga dan masyarakat. Yang demikian itu. kemusnahan harta benda. Tenaga seseorang individu dengan sendirinya tidak mampu mengatasi berbagai tugas hidup.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. sedang hati mereka berpecah belah. engkau menyangka mereka bersatupadu. Perpaduan merupakan satu kunci kejayaan. kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami. Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 14: Maksudnya: “Mereka tidak akan memerangi kamu dalam keadaan bersatu-padu. Para jemaah dan umat Islam sekalian dapat menyaksikan sendiri di teliyisen. Perpecahan dan permusuhan di kalangan rakyat akan membawa ksengsaraan hidup. melainkan dikampung-kampung yang berbenteng kukuh. Permusuhan di antara mereka amatlah keras. Sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat. Malah apa yang paling malang sekali ialah perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama muslim sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam. kemunduran ekonomi dan merosakkan sistem pengurusan negara. Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang luar biasa. maka buruklah akibatnya. akhbar dan majalah tentang kesan rusuhan antara kaum dan puak yang berlaku. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran untuk melaksanakan sesuatu untuk kebajikan bersama.yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama. Sebab itu apabila terdapat umat yang bersatupadu. atau dari sebalik tembok. maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai.

Mimbar mengingatkan bahawa sikap bersederhana adalah selari dengan ajaran Islam yang mengajak kita berbicara dan berunding dengan cara yang baik melalui prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain. 3 . Persoalan besar timbul ialah apakah perpaduan itu datang secara semulajadi atau dengan kerja kuat barisan pemimpin di negara ini?. Ia adalah hasil daripada kebijaksanaan pasukan kepimpinan negara masa kini yang bersikap sederhana dalam memperjuangkan hak dan kepentingan kaum masing-masing. supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). Allah SWT menjelaskan bahawa segala kerosakan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah akibat daripada tindakan manusia. Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan. perkauman dan agama tertentu. Di dalam Surah ar-Ruum ayat 41.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Apa yang pasti dan menjadi satu hakikat perpaduan yang kita nikmati hari ini tidak datang bergolek. Perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini dikagumi banyak pihak. kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka. Firman-Nya: Maksudnya: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. insaflah kita bahawa untuk membangunkan semula hubungan antara kaum yang berpecah belah dan membangunkan ekonomi atau Negara mungkin akan memakan masa berpuluh-puluh tahun pula.Mimbar ingin menarik perhatian jemaah dan umat Islam sekalian. Masalah perpecahan yang berlaku adalah berpunca daripada sikap taksub kepada kepimpinan.

maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri. kelemahan ini digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab dan membenci kedamaian sebagai proksi bagi pertelagahan antara pemimpin dan rakyat serta rakyat sesama rakyat di negara ini. Situasi ini juga memberi peluang kepada musuh-musuh negara untuk menjatuhkan serta menghancurkan pembangunan negara dan rakyat. Perpecahan dan perbalahan yang berlaku sesama sendiri menyebabkan maruah kita tergadai dan menjadi hina. Hakikatnya negara luar untuk kita yang aman dan tenteram selalu menjadi pilihan negara ‘model’.Firman Allah SWT dalam surah Ibrahim ayat 22: Maksudnya: “Dan berkatalah Syaitan setelah selesai perkara itu: Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar. Insaflah. Sekiranya ini terjadi. dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu. Sehingga itu banyak dijadikan negara luar yang 4 . Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufurkan dengan apa yang kamu sekutukan daku dengan-Nya. Sesungguhnya orang yang zalim beroleh azab yang tidak terperi sakitnya. kita rakyat di negara ini akan menghadapi zaman kegelapan daripada apa yang pernah kita alami sebelum ini. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Mimbar khawatir. dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu melainkan bahawa aku mengajak kamu lalu kamu menurut ajakanku itu. perpaduan membolehkan Malaysia mengecapi kemajuan dan kestabilan ekonomi dan politik hingga ke hari ini.

kemudian mereka berselisih. Dan kalaulah tidak kerana ketetapan yang telah terdahulu dari Tuhanmu. Mengakhiri khutbah hari ini. agama dan negara yang disegani di mata dunia. marilah kita sama-sama mengekalkan kesinambungan nikmat perpaduan dalam usaha membangunkan bangsa. tentulah telah diputuskan hukuman di antara mereka mengenai apa yang mereka perselisihkan itu.menunjukkan minat untuk mengetahui rahsia kejayaan kepimpinan Malaysia mengekalkan keharmonian kaum hingga mereka mahu menggunakan formula yang dipraktikkan oleh Malaysia. َ‫أ‬ َ ‫شَطي‬ ّ ُ ‫م‬ ‫جَطي‬ ‫ر‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫طلا‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫م‬ ‫ه‬ ‫بلالل‬ ‫ذ‬ ‫و‬ ‫ع‬ ُ ِ ِ َ ِ ِ ّ ِ ْ ِ Maksudnya: “Dan tidaklah manusia pada mulanya melainkan umat yang satu.” (Surah Yunus:19) 5 . mimbar menyeru sidang jemaah sekalian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful