P. 1
Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara - (Rumi)

Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara - (Rumi)

|Views: 27|Likes:
Published by Zeatie Haney
perpaduan
perpaduan

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zeatie Haney on Apr 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2013

pdf

text

original

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“ PERPADUAN MENJAMIN KEMAKMURAN NEGARA ”
(9 OKTOBER 2009 / 20 SYAWAL 1430)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian, Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa iaitu melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: “Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara”. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Kita bersyukur
kepada Allah SWT kerana masyarakat dan rakyat jelata dapat

hidup dengan sejahtera dan harmoni di negara ini. Salah satu aspek terpenting

1

Malah apa yang paling malang sekali ialah perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama muslim sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam. Para jemaah dan umat Islam sekalian dapat menyaksikan sendiri di teliyisen. akhbar dan majalah tentang kesan rusuhan antara kaum dan puak yang berlaku. kemunduran ekonomi dan merosakkan sistem pengurusan negara. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran untuk melaksanakan sesuatu untuk kebajikan bersama. kemusnahan harta benda. 2 . Permusuhan di antara mereka amatlah keras. Perpaduan merupakan satu kunci kejayaan. Tenaga seseorang individu dengan sendirinya tidak mampu mengatasi berbagai tugas hidup.yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama. sedang hati mereka berpecah belah. Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang luar biasa. melainkan dikampung-kampung yang berbenteng kukuh. Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 14: Maksudnya: “Mereka tidak akan memerangi kamu dalam keadaan bersatu-padu. Yang demikian itu. Sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat. maka buruklah akibatnya. maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai. keluarga dan masyarakat. atau dari sebalik tembok. Sebab itu apabila terdapat umat yang bersatupadu. Perpecahan dan permusuhan di kalangan rakyat akan membawa ksengsaraan hidup. kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami. engkau menyangka mereka bersatupadu.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah.

Firman-Nya: Maksudnya: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Mimbar mengingatkan bahawa sikap bersederhana adalah selari dengan ajaran Islam yang mengajak kita berbicara dan berunding dengan cara yang baik melalui prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain. insaflah kita bahawa untuk membangunkan semula hubungan antara kaum yang berpecah belah dan membangunkan ekonomi atau Negara mungkin akan memakan masa berpuluh-puluh tahun pula.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini dikagumi banyak pihak. Masalah perpecahan yang berlaku adalah berpunca daripada sikap taksub kepada kepimpinan. Apa yang pasti dan menjadi satu hakikat perpaduan yang kita nikmati hari ini tidak datang bergolek. perkauman dan agama tertentu.Mimbar ingin menarik perhatian jemaah dan umat Islam sekalian. supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). Allah SWT menjelaskan bahawa segala kerosakan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah akibat daripada tindakan manusia. 3 . Persoalan besar timbul ialah apakah perpaduan itu datang secara semulajadi atau dengan kerja kuat barisan pemimpin di negara ini?. kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka. Ia adalah hasil daripada kebijaksanaan pasukan kepimpinan negara masa kini yang bersikap sederhana dalam memperjuangkan hak dan kepentingan kaum masing-masing. Di dalam Surah ar-Ruum ayat 41. Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan.

Sesungguhnya orang yang zalim beroleh azab yang tidak terperi sakitnya. kita rakyat di negara ini akan menghadapi zaman kegelapan daripada apa yang pernah kita alami sebelum ini. maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri. kelemahan ini digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab dan membenci kedamaian sebagai proksi bagi pertelagahan antara pemimpin dan rakyat serta rakyat sesama rakyat di negara ini. Situasi ini juga memberi peluang kepada musuh-musuh negara untuk menjatuhkan serta menghancurkan pembangunan negara dan rakyat.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku.Firman Allah SWT dalam surah Ibrahim ayat 22: Maksudnya: “Dan berkatalah Syaitan setelah selesai perkara itu: Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar. Mimbar khawatir. Sekiranya ini terjadi. dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu melainkan bahawa aku mengajak kamu lalu kamu menurut ajakanku itu. dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu. Hakikatnya negara luar untuk kita yang aman dan tenteram selalu menjadi pilihan negara ‘model’. perpaduan membolehkan Malaysia mengecapi kemajuan dan kestabilan ekonomi dan politik hingga ke hari ini. Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufurkan dengan apa yang kamu sekutukan daku dengan-Nya. Perpecahan dan perbalahan yang berlaku sesama sendiri menyebabkan maruah kita tergadai dan menjadi hina. Insaflah. Sehingga itu banyak dijadikan negara luar yang 4 .

marilah kita sama-sama mengekalkan kesinambungan nikmat perpaduan dalam usaha membangunkan bangsa. mimbar menyeru sidang jemaah sekalian. Mengakhiri khutbah hari ini.” (Surah Yunus:19) 5 . kemudian mereka berselisih. tentulah telah diputuskan hukuman di antara mereka mengenai apa yang mereka perselisihkan itu. agama dan negara yang disegani di mata dunia. َ‫أ‬ َ ‫شَطي‬ ّ ُ ‫م‬ ‫جَطي‬ ‫ر‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫طلا‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫م‬ ‫ه‬ ‫بلالل‬ ‫ذ‬ ‫و‬ ‫ع‬ ُ ِ ِ َ ِ ِ ّ ِ ْ ِ Maksudnya: “Dan tidaklah manusia pada mulanya melainkan umat yang satu.menunjukkan minat untuk mengetahui rahsia kejayaan kepimpinan Malaysia mengekalkan keharmonian kaum hingga mereka mahu menggunakan formula yang dipraktikkan oleh Malaysia. Dan kalaulah tidak kerana ketetapan yang telah terdahulu dari Tuhanmu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->