Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“ PERPADUAN MENJAMIN KEMAKMURAN NEGARA ”
(9 OKTOBER 2009 / 20 SYAWAL 1430)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian, Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa iaitu melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: “Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara”. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Kita bersyukur
kepada Allah SWT kerana masyarakat dan rakyat jelata dapat

hidup dengan sejahtera dan harmoni di negara ini. Salah satu aspek terpenting

1

maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai.yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama. kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. 2 . akhbar dan majalah tentang kesan rusuhan antara kaum dan puak yang berlaku. melainkan dikampung-kampung yang berbenteng kukuh. sedang hati mereka berpecah belah. Perpaduan merupakan satu kunci kejayaan. engkau menyangka mereka bersatupadu. kemusnahan harta benda. Tenaga seseorang individu dengan sendirinya tidak mampu mengatasi berbagai tugas hidup. maka buruklah akibatnya. Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang luar biasa. Sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat. Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 14: Maksudnya: “Mereka tidak akan memerangi kamu dalam keadaan bersatu-padu. Permusuhan di antara mereka amatlah keras. Para jemaah dan umat Islam sekalian dapat menyaksikan sendiri di teliyisen. kemunduran ekonomi dan merosakkan sistem pengurusan negara. Perpecahan dan permusuhan di kalangan rakyat akan membawa ksengsaraan hidup. Malah apa yang paling malang sekali ialah perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama muslim sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran untuk melaksanakan sesuatu untuk kebajikan bersama. keluarga dan masyarakat. Sebab itu apabila terdapat umat yang bersatupadu. atau dari sebalik tembok. Yang demikian itu.

Masalah perpecahan yang berlaku adalah berpunca daripada sikap taksub kepada kepimpinan. Mimbar mengingatkan bahawa sikap bersederhana adalah selari dengan ajaran Islam yang mengajak kita berbicara dan berunding dengan cara yang baik melalui prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain. Allah SWT menjelaskan bahawa segala kerosakan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah akibat daripada tindakan manusia. kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka. Ia adalah hasil daripada kebijaksanaan pasukan kepimpinan negara masa kini yang bersikap sederhana dalam memperjuangkan hak dan kepentingan kaum masing-masing. Persoalan besar timbul ialah apakah perpaduan itu datang secara semulajadi atau dengan kerja kuat barisan pemimpin di negara ini?. Apa yang pasti dan menjadi satu hakikat perpaduan yang kita nikmati hari ini tidak datang bergolek.Mimbar ingin menarik perhatian jemaah dan umat Islam sekalian. perkauman dan agama tertentu. Perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini dikagumi banyak pihak. Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Firman-Nya: Maksudnya: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. insaflah kita bahawa untuk membangunkan semula hubungan antara kaum yang berpecah belah dan membangunkan ekonomi atau Negara mungkin akan memakan masa berpuluh-puluh tahun pula. supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). Di dalam Surah ar-Ruum ayat 41. 3 .

Hakikatnya negara luar untuk kita yang aman dan tenteram selalu menjadi pilihan negara ‘model’. Perpecahan dan perbalahan yang berlaku sesama sendiri menyebabkan maruah kita tergadai dan menjadi hina. dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu melainkan bahawa aku mengajak kamu lalu kamu menurut ajakanku itu.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri. kita rakyat di negara ini akan menghadapi zaman kegelapan daripada apa yang pernah kita alami sebelum ini. Situasi ini juga memberi peluang kepada musuh-musuh negara untuk menjatuhkan serta menghancurkan pembangunan negara dan rakyat. Sekiranya ini terjadi. perpaduan membolehkan Malaysia mengecapi kemajuan dan kestabilan ekonomi dan politik hingga ke hari ini.Firman Allah SWT dalam surah Ibrahim ayat 22: Maksudnya: “Dan berkatalah Syaitan setelah selesai perkara itu: Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar. Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufurkan dengan apa yang kamu sekutukan daku dengan-Nya. Insaflah. Mimbar khawatir. kelemahan ini digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab dan membenci kedamaian sebagai proksi bagi pertelagahan antara pemimpin dan rakyat serta rakyat sesama rakyat di negara ini. Sesungguhnya orang yang zalim beroleh azab yang tidak terperi sakitnya. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku. dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu. Sehingga itu banyak dijadikan negara luar yang 4 .

marilah kita sama-sama mengekalkan kesinambungan nikmat perpaduan dalam usaha membangunkan bangsa. mimbar menyeru sidang jemaah sekalian. tentulah telah diputuskan hukuman di antara mereka mengenai apa yang mereka perselisihkan itu. َ‫أ‬ َ ‫شَطي‬ ّ ُ ‫م‬ ‫جَطي‬ ‫ر‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫طلا‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫م‬ ‫ه‬ ‫بلالل‬ ‫ذ‬ ‫و‬ ‫ع‬ ُ ِ ِ َ ِ ِ ّ ِ ْ ِ Maksudnya: “Dan tidaklah manusia pada mulanya melainkan umat yang satu.menunjukkan minat untuk mengetahui rahsia kejayaan kepimpinan Malaysia mengekalkan keharmonian kaum hingga mereka mahu menggunakan formula yang dipraktikkan oleh Malaysia. Dan kalaulah tidak kerana ketetapan yang telah terdahulu dari Tuhanmu. Mengakhiri khutbah hari ini.” (Surah Yunus:19) 5 . agama dan negara yang disegani di mata dunia. kemudian mereka berselisih.