Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“ PERPADUAN MENJAMIN KEMAKMURAN NEGARA ”
(9 OKTOBER 2009 / 20 SYAWAL 1430)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian, Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa iaitu melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: “Perpaduan Menjamin Kemakmuran Negara”. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah, Kita bersyukur
kepada Allah SWT kerana masyarakat dan rakyat jelata dapat

hidup dengan sejahtera dan harmoni di negara ini. Salah satu aspek terpenting

1

Para jemaah dan umat Islam sekalian dapat menyaksikan sendiri di teliyisen. 2 . akhbar dan majalah tentang kesan rusuhan antara kaum dan puak yang berlaku. Tenaga seseorang individu dengan sendirinya tidak mampu mengatasi berbagai tugas hidup. engkau menyangka mereka bersatupadu.yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama. kemunduran ekonomi dan merosakkan sistem pengurusan negara. Perpaduan merupakan satu kunci kejayaan. Sebab itu apabila terdapat umat yang bersatupadu. keluarga dan masyarakat. Permusuhan di antara mereka amatlah keras. atau dari sebalik tembok. sedang hati mereka berpecah belah. melainkan dikampung-kampung yang berbenteng kukuh. kemusnahan harta benda. Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang luar biasa. kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami. maka buruklah akibatnya. Yang demikian itu. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran untuk melaksanakan sesuatu untuk kebajikan bersama.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 14: Maksudnya: “Mereka tidak akan memerangi kamu dalam keadaan bersatu-padu. maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai. Sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat. Malah apa yang paling malang sekali ialah perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama muslim sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam. Perpecahan dan permusuhan di kalangan rakyat akan membawa ksengsaraan hidup.

perkauman dan agama tertentu. Di dalam Surah ar-Ruum ayat 41. Apa yang pasti dan menjadi satu hakikat perpaduan yang kita nikmati hari ini tidak datang bergolek. kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka. Firman-Nya: Maksudnya: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. 3 . Persoalan besar timbul ialah apakah perpaduan itu datang secara semulajadi atau dengan kerja kuat barisan pemimpin di negara ini?. Perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini dikagumi banyak pihak. supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. insaflah kita bahawa untuk membangunkan semula hubungan antara kaum yang berpecah belah dan membangunkan ekonomi atau Negara mungkin akan memakan masa berpuluh-puluh tahun pula.Mimbar ingin menarik perhatian jemaah dan umat Islam sekalian. Ia adalah hasil daripada kebijaksanaan pasukan kepimpinan negara masa kini yang bersikap sederhana dalam memperjuangkan hak dan kepentingan kaum masing-masing. Allah SWT menjelaskan bahawa segala kerosakan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah akibat daripada tindakan manusia. Masalah perpecahan yang berlaku adalah berpunca daripada sikap taksub kepada kepimpinan. Mimbar mengingatkan bahawa sikap bersederhana adalah selari dengan ajaran Islam yang mengajak kita berbicara dan berunding dengan cara yang baik melalui prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain.

Situasi ini juga memberi peluang kepada musuh-musuh negara untuk menjatuhkan serta menghancurkan pembangunan negara dan rakyat. Perpecahan dan perbalahan yang berlaku sesama sendiri menyebabkan maruah kita tergadai dan menjadi hina. kita rakyat di negara ini akan menghadapi zaman kegelapan daripada apa yang pernah kita alami sebelum ini.Firman Allah SWT dalam surah Ibrahim ayat 22: Maksudnya: “Dan berkatalah Syaitan setelah selesai perkara itu: Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar. Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufurkan dengan apa yang kamu sekutukan daku dengan-Nya. Insaflah. dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu melainkan bahawa aku mengajak kamu lalu kamu menurut ajakanku itu.” Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku. perpaduan membolehkan Malaysia mengecapi kemajuan dan kestabilan ekonomi dan politik hingga ke hari ini. dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu. Mimbar khawatir. Sesungguhnya orang yang zalim beroleh azab yang tidak terperi sakitnya. Hakikatnya negara luar untuk kita yang aman dan tenteram selalu menjadi pilihan negara ‘model’. kelemahan ini digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab dan membenci kedamaian sebagai proksi bagi pertelagahan antara pemimpin dan rakyat serta rakyat sesama rakyat di negara ini. Sekiranya ini terjadi. Sehingga itu banyak dijadikan negara luar yang 4 . maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri.

menunjukkan minat untuk mengetahui rahsia kejayaan kepimpinan Malaysia mengekalkan keharmonian kaum hingga mereka mahu menggunakan formula yang dipraktikkan oleh Malaysia. agama dan negara yang disegani di mata dunia. Dan kalaulah tidak kerana ketetapan yang telah terdahulu dari Tuhanmu. Mengakhiri khutbah hari ini. marilah kita sama-sama mengekalkan kesinambungan nikmat perpaduan dalam usaha membangunkan bangsa. َ‫أ‬ َ ‫شَطي‬ ّ ُ ‫م‬ ‫جَطي‬ ‫ر‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫طلا‬ ‫ال‬ ‫ن‬ ‫م‬ ‫ه‬ ‫بلالل‬ ‫ذ‬ ‫و‬ ‫ع‬ ُ ِ ِ َ ِ ِ ّ ِ ْ ِ Maksudnya: “Dan tidaklah manusia pada mulanya melainkan umat yang satu. kemudian mereka berselisih.” (Surah Yunus:19) 5 . tentulah telah diputuskan hukuman di antara mereka mengenai apa yang mereka perselisihkan itu. mimbar menyeru sidang jemaah sekalian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful