RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN LITERASI TAHUN 1

MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 1 UNIT 1 KONSTRUK 1, 2, 3 Kemahiran Pemulihan 1. Huruf abjad kecil dan besar a/A hingga z/Z 2. Huruf vokal a, i, u. OBJEKTIF STANDARD KANDUNGAN 1.0 Mengenal dan membunyikan huruf vokal ‘a’, ‘i’, ‘u’. 1.0 Mengenal dan menulis huruf. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

Pada akhir unit 1, murid berupaya: i. Menamakan dan membunyikan huruf vokal ‘a’, ‘i’, ‘u’. ii. Menamakan dan menulis huruf kecil ‘a’, ‘i’, ‘u’, ‘b’, ’d’, ’l’, ’t’, ’h’, ’k’ dengan betul. iii. Menamakan dan menulis huruf besar ‘A’, ‘I’, ‘U’, ‘B’, ’D’, ’L’, ’T’, ’H’, ’K’ dengan betul. Pada akhir unit 1, murid berupaya: Membunyikan suku kata KV gabungan huruf vokal dengan huruf konsonan. ii. Menulis suku kata terbuka KV gabungan daripada huruf konsonan dengan vokal. i.

1.1 Menamakan dan membunyikan huruf vokal ‘a’, ‘i’, ‘u’. 1.1 Mengenal bentuk huruf kecil a-z. 1.2 Menulis huruf kecil a-z. 1.3 Mengenal bentuk huruf besar A-Z. 1.4 Menulis huruf besar A-Z.

Guru memperkenalkan huruf vokal ’a’,’i’,’u’ a ayam api i ibu ikan u ular ubi

MINGGU 2 UNIT 1 KONSTRUK 1, 2, 3

1. Sukukata terbuka (kv)

2.0 Membaca suku kata.

2.1 Membaca dan membunyikan suku kata terbuka KV. 3.1 Membina dan menulis suku kata terbuka KV.

3.0 Membina dan menulis suku kata.

Contoh suku kata ba bi bu da di du ha hi hu ka ki ku la li lu ta ti tu

MINGGU 3 UNIT 1 KONSTRUK 1, 2, 3

1. Sukukata terbuka (kv) 2. Perkataan (KV + KV)

Pada akhir unit 1, murid berupaya: i. Membina dan membaca perkataan mengandungi suku kata terbuka 4.0 Membaca perkataan. 4.1 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KV+KV.

Contoh suku kata terbuka KV+KV dahi mata buku batu lidi kuda kuku bahu dada

1

Sukukata terbuka (kv) 3. Perkataan KV + KV + KV 1. 2. Perkataaan dua sukukata vokal dan terbuka (vkv) 4. 3. 5.2 Menulis huruf kecil a-z 1. 1. C. r. 5.1 Membina dan ke. 2. 3. O. MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 4 UNIT 1 KONSTRUK 1.0 Membina dan menulis suku kata. ii. 1. c. e. S 2. ra.KV+KV. n. R. m. STANDARD PEMBELAJARAN lada tali labu OBJEKTIF Pada akhir unit 1. Huruf abjad kecil dan besar a/A hingga z/Z 2. Contoh suku kata terbuka KV+KV raga lori sudu dadu roti topi dagu nasi tebu kera rusa susu MINGGU 5 UNIT 2 KONSTRUK 1. i. dan s dengan betul. dan S dengan betul. 2 1.1 Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata KV+KV. murid berupaya: i.3 Mengenal huruf besar A-Z. ii. iii. M.1 Mengenal bentuk huruf kecil a-z. 3 1. Menama dan menulis huruf besar E. n. c. r. M. s E. di 2 .1 Membaca dan membunyikan suku kata terbuka KV. Menama dan menulis huruf kecil e.0 Mengenal dan menulis huruf. se. Membunyikan suku kata terbuka KV gabungan huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. o. murid berupaya: Membina dan membaca perkataan mengandungi suku kata terbuka KV+KV. Perkataan KV + KV 5. STANDARD KANDUNGAN CATATAN 5. Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata terbuka KV+KV. tu.0 Membaca suku kata.1 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KV+KV.4 Menulis huruf besar A-Z.1 Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata KV+KV. m. ii. N. 5. Pada akhir unit 2. O. Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata terbuka KV+KV. N. Sukukata terbuka (kv) 2.0 Membina dan menulis perkataan. 1. R. C.0 Membina dan menulis perkataan. o.0 Membaca perkataan. i.

0 Membaca perkataan. Membina dan menulis STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Sukukata kv Perkataaan v kv Perkataan kv kv Perkataan kv kv kv 2. 5. 2. iii. 4.1 Membina dan menulis suku kata terbuka KV. ulu MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 6 UNIT 2 KONSTRUK 2. iv.0 Membaca perkataan.2 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata terbuka V+KV.0 Membaca suku kata. ii. 5. isi. v. 4. 4.2 Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata terbuka V+KV. Membina dan menulis suku kata terbuka KV gabungan daripada huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. 3 . alu. 3. 3 OBJEKTIF Pada akhir Unit 2. ubi. Membina dan menulis suku kata terbuka KV gabungan daripada huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. Membaca perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul.0 Membina dan menulis perkataan. uli.iv.0 Membina dan menulis suku kata.2 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata terbuka V+KV. 4. menulis suku kata terbuka KV. Membunyikan suku kata terbuka KV gabungan huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. Membaca perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul.1 Membaca dan membunyikan suku kata terbuka KV. ibu. murid berupaya: i. 3.

MINGGU 7 UNIT 2 KONSTRUK 2.perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul. 3 Pada akhir Unit 2. vi.2 Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata terbuka V+KV. STANDARD KANDUNGAN 4.1 Membina dan menulis suku kata terbuka KV. 5. Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul. 4. murid berupaya: v.2 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata terbuka V+KV. 4 . STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Perkataaan v kv vii.0 Membaca perkataan. 2. Membunyikan suku kata terbuka KV gabungan huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. Sukukata kv 3.1 Membaca dan membunyikan suku kata terbuka KV. Perkataan kv kv kv 5.0 Membina dan menulis perkataan.Membaca perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul.0 Membaca suku kata. Membina dan menulis suku kata terbuka KV gabungan daripada huruf konsonan dan huruf vokal yang telah dipelajari. MINGGU UNIT KONSTRUK OBJEKTIF 2.0 Membina dan menulis suku kata. viii. 3.

W. 4. kereta.v.W. 4.w.MINGGU 8 UNIT 2 KONSTRUK 2. murid berupaya: Perkataaan v kv i. kamera.W.x dan z dengan betul. Membina dan menulis perkataan mengadungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul. 5.V. keladi. Huruf abjad kecil dan besar a/A hingga z/Z Pada akhir Unit 3. Membaca perkataan mengandungi suku kata V+KV dan KV+KV+KV dengan ejaan yang betul.3 Membina dan menulis perkataan mengandungi suku kata terbuka KV+KV+KV.X dan Z) 5 .0 Mengenal dan menulis huruf. lelaki. MINGGU 9 UNIT 3 KONSTRUK 1.V.X dan Z dengan betul. kerusi. menama dan menulis huruf kecil f.x dan z) 1.1 Mengenal huruf kecil a-z (f. menara.5 1. ii.w. 1. menama dan menulis huruf besar F.x dan z) 1.3 Mengenal bentuk huruf besar A-Z (F. 1. tomato.v.4.2 Menulis huruf kecil a-z (f.w.V.0 Membaca perkataan. ii. rebana. bateri Perkataan kv kv kv 5. 3 Pada akhir Unit 2.v.4 Menulis huruf besar A-Z (F. murid berupaya: i.3 Membaca perkataan mengandungi suku kata terbuka KV+KV+KV.X dan Z) 1.0 Membina dan menulis perkataan.

5.0 Membina dan menulis perkataan vii. v.5 Sukukata KVK Perkataan KVK Pada akhir Unit 3.6 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK 4. membaca suku kata tertutup KVK dengan betul.0 Membina dan menulis suku kata STANDARD PEMBELAJARAN 2. murid berupaya: 4.11 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup V+KVK 6 .2 Membaca dan membunyikan suku kata tertutup KVK 3.4.2 Membina dan menulis suku kata tertutup KVK CATATAN Sukukata KVK -van -bas -kad -jam -ayam -ekor -adik -ular -ubat MINGGU 10 UNIT 3 KONSTRUK 1.0 Membaca perkataan vii.6 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK 5. iv.0 Membaca dan membunyikan suku kata 3. 5.5 Sukukata KVK Perkataan KVK Perkataan V KVK Pada akhir Unit 3.MINGGU UNIT KONSTRUK KEMAHIRAN PEMULIHAN OBJEKTIF iii. STANDARD KANDUNGAN 2.0 Membina dan menulis perkataan. vi. membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup V+KVK.0 Membaca perkataan.4. membina dan menulis suku kata tertutup KVK dengan betul. membaca perkataan KVK. membina dan menulis perkataan KVK. 4.6 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup KVK MINGGU 11 UNIT 3 KONSTRUK 1. membina dan menulis perkataan 4. murid berupaya: 4.

5.J. P.2 Menulis huruf kecil a-z.0 Membina dan menulis perkataan.5 OBJEKTIF Huruf abjad kecil dan besar a/A hingga z/Z Sukukata kvk Perkataan kv kvk Pada akhir Unit 4.4. p. q dan y yang betul.3.Q. Menama dan menulis huruf besar G. y G. j.0 Membaca perkataan 1.Y gajah cawan cicak 5.7 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi g.6 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup KVK. 1. iii. Q dan Y dengan betul.11 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata V+KVK. murid berupaya: i.0 Mengenal dan menulis huruf. 5.4 Menulis huruf besar A-Z. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KV+KVK dengan betul. 1.8 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup KV+KVK.P.yang mengandungi suku kata tertutup V+KVK. 7. J. 4. 7 . j. 1. MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 12 UNIT 4 KONSTRUK 1. ii. p. iv. Menama dan menulis huruf kecil g. 5. Membina dan menulis STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mengenal bentuk huruf kecil a-z.3 Mengenal bentuk huruf kecil A-Z.q.

0 Membaca perkataan suku kata KV+KVK. lampu bomba lembu 5.5 Sukukata kvk Perkataan kvk kvk i. 8. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KV dengan betul. pensel bantal biskut 8 . MINGGU 13 UNIT 4 KONSTRUK 1. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KV dengan betul. murid berupaya: 4. Pada akhir Unit 4.3. ii.5 Sukukata kvk Perkataan kv kvk i.0 Membina dan menulis perkataan. 5. murid berupaya: 4.4 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KV.0 Membaca perkataan Pada akhir Unit 4. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK dengan betul.4.0 Membina dan menulis perkataan. MINGGU 14 UNIT 4 KONSTRUK 4.4 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KV. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK dengan betul.8 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK. 4.perkataan yang mengandungi suku kata KV+KVK dengan betul. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK. 5. ii.

3. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK dengan betul. ling.3 Membina dan menulis suku kata tertutup KVKK. murid berupaya: STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.0 Membina dan menulis perkataan.5 OBJEKTIF Sukukata kvk Perkataan kvk kvk iii.8 Membina dan wang. lang.10 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVKK.0 Membaca suku kata i. Mengeja dan menyembunyika n perkataan daripada suku kata KVKK dengan betul. ii. tong. bank. bang MINGGU 17 UNIT 5 KONSTRUK 5 Sukukata kvkk Perkataan kvkk Pada akhir Unit 5. 4.3 Membaca dan membunyikan suku kata tertutup KVKK. kong. 9.0 Membina dan menulis suku kata. murid berupaya: 4. Sukukata kvkk Pada akhir Unit 5. murid berupaya: Pada akhir Unit 4.MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 15 UNIT 4 KONSTRUK 3. tang. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK.0 Membaca perkataan i.0 Membaca perkataan 5. MINGGU 16 UNIT 5 KONSTRUK 4 2. 5. 3. zink.8 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK. keng.gong.0 Membina dan menulis perkataan. 5. 2. Mengeja dan membunyikan suku kata KVKK dengan betul. Membina dan menulis suku kata KVKK dengan betul. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVK dengan betul. iv. 9 .

4.18 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KV+KVKK. Membina perkataan yang mengandungi suku kata 4.17 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KV+KVKK . ii.0 Membaca perkataan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVKK. Mengeja dan membaca perkataan KV+KVKK dengan sebutan yang betul. MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 19 UNIT 6 KONSTRUK 6 4. bangku.ii. Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. nangka bangsa. murid berupaya: Perkataan kv kvkk i.0 Membina dan menulis perkataan 10 . 5. ii. Membina dan menulis perkataan KVKK dengan betul.0 Membina dan menulis perkataan. MINGGU 18 UNIT 5 KONSTRUK 6 Pada akhir Unit 5. 5.5 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVKK+KV. STANDARD PEMBELAJARAN OBJEKTIF Sukukata kvkk Sukukata kv Pada akhir unit 6 murid berupaya : STANDARD KANDUNGAN CATATAN 4. tangga 5. Membina dan menulis perkataan daripada suku kata KV +KVKK dengan betul.5 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVKK+KV. pi + sang =pisang ca + cing = cacing pa + rang =parang tu + lang = tulang bu + rung= burung so + tong= sotong le + sung =lesung te + rung= terung ba + wang = bawang 5.0 Membaca perkataan Perkataan kvkk kv i.

tongkat 4. Membina perkataan yang 4. manggis.0 Membaca perkataan i. lombong. iii. 5.9 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVKK. Pada akhir unit 6 murid berupaya : 4. Membina perkataan yang mengandungi suku kata tertutup . kambing. Menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul.16 Membaca perkataan yang mengandungi KVKK+KVK. lembing Pada akhir unit 6 murid berupaya : 5. iii. tendang. ii. MINGGU 20 UNIT 6 KONSTRUK 6 Sukukata kvk Sukukata kvkk Perkataan kvk kvkk i.tertutup . Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. 5.0 Membina dan menulis perkataan 11 .9 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVK+KVKK.16 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi cangkul.mangkuk.0 Membina dan menulis perkataan MINGGU 21 UNIT 6 KONSTRUK 6 Sukukata kvkk Sukukata kvk Perkataan kvkk kvk 5. ii.0 Membaca perkataan 4. Menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul.

Membina perkataan yang mengandungi suku kata tertutup . tongkang. Menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. iii.16 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata KVKK+KVKK.0 Membaca perkataan.0 Membina dan menulis perkataan. Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata Pada akhir unit 7 murid berupaya : 4.12 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata V+KVKK.0 Membaca perkataan.panggung.longkang. 4.13 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata KVKK+KVKK. pinggang. Pada akhir unit 6 murid berupaya : 4. ii.7 Huruf vokal a i u Sukukata kvkk Perkataan v kvkk i. 5 . MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 22 UNIT 6 KONSTRUK 6 OBJEKTIF Sukukata kvkk Perkataan kvkk kvkk i. Menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup dengan betul. kangkung 5. MINGGU 23 UNIT 7 KONSTRUK 4. STANDARD KANDUNGAN suku kata KVKK+KVK.mengandungi suku kata tertutup . STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 5. iii. DAFTAR KATA: ulang abang asing usang alang 12 .6.

i.14 Membaca perkataan yang mengandungi suku kata VK+KVKK. 4. DAFTAR KATA: arnab Isnin askar Islam ambil indah abjad intan ombak ustaz organ untuk orkid umpan objek encik empat embun MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 25 UNIT 7 KONSTRUK 4. 6 Sukukata kvk Perkataan vk kvk 4. 5. 5.15 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata VK+KVK.15 Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi suku kata VK+KVK.0 Membina dan menulis perkataan. ii. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup V+KVKK dengan betul. 6 STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Sukukata kvkk 5.tertutup V+KVKK dengan betul. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup VK+KVKK 5.0 Menulis perkataan. 5. Membaca perkataan yang mengandungi suku kata tertutup VK+KVK dengan betul.12 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata V+KVKK.0 Menulis perkataan. 4.0 Membaca perkataan.14 Membina dan DAFTAR KATA: uncang imbang insang untung undang emping 13 . Pada akhir unit 7 murid berupaya : 5.0 Membaca perkataan. 5. 5. ulung orang udang MINGGU 24 UNIT 7 KONSTRUK 4. Perkataan vk kvkk i. ii. OBJEKTIF Pada akhir unit 7 murid berupaya : 4. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup VK+KVK dengan betul.

0 Membaca perkataan. 4. kedai ramai pakai misai hijau sepoi limau pulau helai gerai balai petai pisau dawai serai tupai MINGGU 27 UNIT 7 KONSTRUK 8 Perkataan yang melibatkan diftong dan vokal berganding.0 Membina dan menulis perkataan. 4.18 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong.18 Mengeja dan membaca perkataan yang mengandungi diftong. Pada akhir unit 7 murid berupaya : i. menulis perkataan yang mengandungi suku kata VK+KVKK. ambang 5. ii. ii.20 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi vokal berganding. Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata tertutup VK+KVKK dengan betul.0 Membaca perkataan.20 Membaca perkataan yang mengandungi vokal berganding. ii. 4. 4. Membaca perkataan mengandungi diftong dengan betul. 5. 5.0 Membina dan menulis perkataan. Membina dan menulis perkataan mengandungi vokal bergandin dengan betul. 5. Membaca perkataan yang mengandungi vokal berganding dengan betul.dengan betul. kuih buih duit cuit buah piala suap tuala main kain lain daun 14 . MINGGU 26 UNIT 7 KONSTRUK 8 Pada akhir unit 7 murid berupaya : Diftong i. Membina dan menulis perkataan mengandung diftong dengan betul.

STANDARD PEMBELAJARAN 3. MINGGU 29 UNIT 8 KONSTRUK 9 ii. membina dan menulis suku kata yang mengandungi digraf. membaca perkataan yang mengandungi digraf dengan betul.19 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi digraf. Pada akhir unit 8 murid berupaya : 4.0 Membaca perkataan i. Pada akhir unit 8 murid berupaya : 4.0 Membina dan menulis perkataan MINGGU 30 UNIT 8 KONSTRUK 9 Perkataan yang melibatkan konsonan bergabung. 5.0 Membina dan menulis suku kata 2. Pada akhir unit 8 murid berupaya : 2. membina dan menulis perkataan yang mengandungi digraf dengan betul dan kemas.0 Membaca perkataan i. membaca suku kata tertutup yang mengandungi digraf. membaca perkataan yang mengandungi ii. -bunga -nganga -singa -wangi -nyanyi MINGGU UNIT KONSTRUK CATATAN Sukukata yang melibatkan huruf konsonan bergabung (digraf). OBJEKTIF STANDARD KANDUNGAN 3.5 Membina dan menulis suku kata tertutup yang mengandungi digraf. -ungu -angsa -tangan -langit -bangun 5. 4..0 Membaca suku kata i.19 Membaca perkataan yang mengandungi digraf.5 Membaca dan membunyikan suku kata tertutup yang mengandungi digraf. 4.21 Membaca perkataan yang mengandungi -stesen -klip -stoking -span 15 .MINGGU 28 UNIT 8 KONSTRUK 9 Perkataan yang melibatkan huruf konsonan bergabung (digraf). Perkataan yang melibatkan huruf konsonan bergabung (digraf).

ii. i.22 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi kata imbuhan.0 Membina dan menulis perkataan 4. membina dan menulis perkataan yang berimbuhan awalan dengan betul dan kemas. membina dan menulis 5.0 Membaca perkataan 4. 5. 5.21 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi konsonan bergabung. 5. ii. membina dan menulis perkataan yang mengandungi konsonan bergabung dengan betul. membaca perkataan yang berimbuhan akhiran dengan betul.23 Membaca perkataan yang mengandungi kata imbuhan akhiran.0 Membina dan menulis perkataan MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 32 UNIT 8 KONSTRUK 10 OBJEKTIF Pada akhir unit 8 murid berupaya : STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.0 Membaca perkataan i. Pada akhir unit 8 murid berupaya : membaca perkataan yang berimbuhan awalan dengan betul. 5. -ber + lari = berlari -me + lukis = melukis -ter + jatuh = terjatuh 5.0 Membina dan menulis perkataan konsonan bergabung. -krayon -dram 4.23 Membina dan menulis perkataan yang -tiup + an = tiupan -lari + an = larian -main + an = mainan -tulis + an = tulisan -lukis + an = lukisan ii.MINGGU 31 UNIT 8 KONSTRUK 10 konsonan bergabung dengan betul.22 Membaca perkataan yang mengandungi kata imbuhan. 16 .

ii. Membaca ayat 7. Membina dan menulis rangkai kata dengan betul.0 Membaca ayat 7. Membina dan menulis rangkai kata dengan betul.1 Membaca ayat tunggal 8.0 Membaca rangkai kata i. Memahami ayat tunggal yang dibaca. Membaca ayat tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul iv.0 Membaca rangkai kata i.0 Membaca ayat mengandungi kata imbuhan akhiran.MINGGU 33 UNIT 9 KONSTRUK 11 Membaca ayat mudah perkataan yang berimbuhan akhiran dengan betul dan kemas.1 Membina dan menulis rangkai kata 8. 6. Membaca rangkai kata dengan sebutan yang betul.1 Membaca rangkai kata 7. iii. Pada akhir unit 9 murid berupaya : 6.2 Memahami ayat tunggal yang dibaca -Tatabahasa Kata nama am -duit syiling bakul sampah -Tatabahasa Kata Nama Am Ayat Tanya Ayat Tunggal Tanda Baca baju hujan jambu air MINGGU 34 UNIT 9 KONSTRUK 11 Membaca dan menulis ayat mudah 6.0 Membina dan menulis rangkai kata 8. iii. Pada akhir unit 9 murid berupaya : 6. Membaca rangkai kata dengan sebutan yang betul.0 Membina dan menulis rangkai kata 8. ii.1 Membaca rangkai kata 7.1 Membaca ayat tunggal -tatabahasa kata nama am ayat tanya ayat tunggal tanda baca -duit syiling bakul sampah baju hujan jambu air 17 .1 Membina dan menulis rangkai kata 8.

Memahami ayat tunggal yang dibaca.0-Membina dan menulis ayat tunggal STANDARD KANDUNGAN 8.tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul iv.1 Membaca ayat tunggal 8.2 Memahami ayat tunggal yang dibaca STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Membaca dan menulis ayat mudah Bacaan dan pemahaman. iv. MINGGU UNIT KONSTRUK MINGGU 35 UNIT 9 KONSTRUK 11 OBJEKTIF Pada akhir unit 9 murid berupaya : 8.2 Memahami ayat tunggal yang dibaca -tatabahasa kata nama am ayat tanya ayat tunggal tanda baca tukul besi badak sumbu 9. Memahami ayat tunggal yang dibaca.1-Membina ayat tunggal berdasarkan pola ayat dasar 9. Membina ayat tunggal dengan betul. Membaca ayat tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul ii.0 Membaca ayat i. iii. Menulis ayat tunggal dengan betul 9.2-Menulis ayat tunggal 18 . 8.

19 .