TEMA 2 : CUACA DAN IKLIM

iv.

Disediakan oleh: AZILA BT. YAHAYA SMK Seri Setia, Tk Intan.
Konsep Sistem Suria a) Putaran Bumi : i. Kejadian Siang dan malam ii. Matahari terbit di sebelah timur terbenam di sebelah barat. iii. Pembiasan angin dan arus lautan iv. Air pasang dan surut b) Peredaran Bumi i. Kejadian empat musim ii. Siang dan malam tidak sama panjang

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Kejadian Hujan Perolakan dan Hujan Bukit
Awan Kumulunisbus Awan Kumulus

Hujan perolakan turun pada lewat petang & disertai ribut petir

Contoh kawasan lindungan hujan ialah Jelebu & Kuala Pilah

dan

Konsep Ciri-ciri Cuaca dan iklim di Malaysia

v.

Bayu laut (waktu siang : udara sejuk dr laut ke darat)

Hujan perenggan

Hujan turun

a) Jenis iklim : Khatulistiwa b) Ciri-ciri iklim i. Panas dan lembab sepanjang tahun ii. Purata suhu tahunan 27ºC iii. Julat suhu tahunan kecil (1ºC - 2ºC) iv. Hujan tahunan melebihi 2500 mm v. Kelembapan bandingan yang tinggi c) Sistem angin i. Angin monson barat daya (Mei – Sept) hujan lebat di pantai barat Sem Msia, pantai Swak & pantai barat Sabah. ii. Angin monson timur laut (Nov – Mac) hujan lebat di pantai timur Sem. Msia, pantai barat Swak, pantai barat dan timur Sabah. Musim tengkujuh di Ktan, Tganu dan Pahang. (banjir) Angin sumatera bertiup pada musim peralihan monsoon (April – Mei; Sept – Okt) bertiup kencang secara tiba-tiba pada waktu malam hingga subuh hujan turun dalam bentuk hujan perolakan dan rebut (disertai petir dan kilat)

Udara panas

v.

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Pemeluawapan berlaku apb udara panas dan sejuk bertembung Permukaan bumi

Udara sejuk

☺ Fakta Gegrafi
Konsep Jenis-jenis hujan i. ii. iii. Hujan reief (Hujan bukit) Hujan perolakan Hujan perenggan
   

Taburan hujan di Malaysia tidak sekata. Bukit Larut (Perak) : Kawasan paling lembab di Malaysia; hujan lebih 5000 mm. Kuala Pilah : kawasan paling kering di Malaysia; hujan 1190 mm. Hujan maksimum turun pada peralihan tiupan angin monson (April dan Okt) Hujan lebat diturunkan oleh hujan perolakan). Kelembapan Udara : Julat Suhu: Min suhu tahunan : jumlah wap air yang wujud dalam atmosfera. perbezaan antara suhu tertinggi dengan suhu terendah. Jum. Suhu Jan hingga Dis dibahagi 12 bulan.

iii. -

☺ Info Bistari
  

c. Siang lebih panjang di hemisfera selatan. Khatulistiwa . d) Kepulauan  Kawasan pinggir laut mempunyai julat suhu harian kecil berbanding dengan kawasan pedalaman  Perbezaan disebabkan oleh pengaruh tiupan bayu laut dan bayu darat. iii.  Kawasan yang tinggi suhu lebih rendah kerana semakin tinggi kawasan tersebut. Soltis musim sejuk (22 Dis) matahari tegak di garisan jadi. Angin Monsun Timur Laut Ekuinoks musim bunga (21 Mac) a. b) Angin Monson  sistem angin monson barat daya dan angin monson timur laut membolehkan Msia menerima hujan sepanjang tahun. pembiasan angin ii. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan. Peredaran bumi mengelilingi matahari a. udara kurang tumpat. Bahagian orbit yang paling dekat (Perihelion)matahari berukuran 147 juta km. Manakala bahagian orbit yang paling jauh dari matahari (aphelion) berukuran 152 juta km) Orbit bumi adalah laluan edaran matahari berbentuk ‘elips’ atau bujur telur. Satu peredaran lengkap mengambil masa 356¼ hari ( 1 tahun).  Kenaikan ketinggian sebanyak 165m dari aras laut menyebabkan suhu turun sebanyak 1ºC.  Hujan bukit menurunkan hujan lebat di cerun bukit yang menghadap angin lembab. i. khatulistiwa.  Angin sumatera juga turut menyumbang jumlah hujan yang banyak di Msia. matahari tegak di garisan sartan b. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan  ☺ Info Bistari  Soltis : perhentian matahari iaitu matahari behenti di garisan Khatulistiwa sebelum berada di utara atau selatan. c. ii. (cth: Cameron Highland(1448m) dan Kundasang suhunya 18ºC. e) Bebas dari taufan dan kemarau panjang  Angin siklon tropika terbentuk di kawasan garis lintang 6ºU hingga 20ºU. Soltis musim panas a. siang dan malam tidak sama panjang a. dengan kelajuan 107182 km/j. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara.Konsep Iklim dan Faktornya Pengaruh Pergerakan Bumi terhadap Sistem Suria  Pergerakan bumi di bahagikan kepada 2 : i. iv. kejadian siang & malam b. matahari tegak di garisan khatulistiwa. pasang dan surut c. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara. Msia bebas dari kemarau panjang. kejadian 4 musim b. Angin Monsun Barat daya ii. ☺ Fakta Geografi   Bumi beredar mengelilingi matahari mengikut orbitnya sambil berputar. c) Ketinggian  Kawasan yang rendah mempunyai suhu yang tinggi (purata suhu 27ºC). Ekuinoks musim luruh (23 Sept) Pengaruh Cuaca Kegiatan Manusia dan Iklim terhadap . b. Malam lebih panjang di hemisfera utara.  AMBD dan AMTL adalah angin lazim yang membawa hujan lebat.   i. suhu agak tinggi (27ºC) – pancaran matahari lebih banyak. a) Kedudukan  Malaysia terletak berhampiran G. siang lebih panjang di hemisfera utara. b. c. Bumi mengelilingi matahari mengikut pusingan melawan jam. matahari tegak di atas kepala di g. Malam lebih panjang di hemisfera selatan iii. Putaran bumi a.

musim tengkujuh nelayan tidak turun ke laut kerana laut bergelora.JENIS KEGIATAN EKONOMI i.   penduduk tinggal tetap di oasis menjalankan pertanian kecil-kecilan dan penternakan hujan yang turun ditankung dalam tangki PENGARUH IKLIM TERHADAP KEGIATAN EKONOMI PENDUDUK MALAYSIA . v. iii.  Tanaman padi di Kedah dan Kelantan memerlukan jumlah air yang banyak  Petani tembakau di Kelantan menanam tembakau pada musim kemarau selepas padi dituai  kawasan tanah tinggi. getah. koko. Perikanan Iklim Khatulistiwa  Cuaca & iklim mempengaruhi kegiatan nelayan di pantai timur Semenanjung dan pinggir pantai Sabah dan Sarawak. Pertanian Perikanan Pelancongan Pembalakan Penjanaan sumber tenaga Pertanian Iklim khatulistiwa  panas & lembab sepanjang tahun  suhu 27ºC dan hujan melebihi 2000 mm menggalakkan pertumuhan kelapa sawit. cth Cameron Highland dan Kundasang.  Nelayan Pantai barat Semenanjung Malaysia boleh menangkap ikan sepanjang tahun kerana perairannya yang tidak bergelora. ii. lada hitam dll. berniaga kecil-kecilan dan mengambil upah.  AMTL. pukat. nelayan membaiki perahu. Pengaruh Cuaca dan Iklim terhadap Kegiatan Manusia i. suhu 18ºC menggalakkan tanaman sayuran dan buah-buahan hawa sederhana dan teh.  Musim tengkujuh. iv.

Tanah berasid. pertanian.Pelancongan Iklim Khatulistiwa  Kegiatan pelancongan dapat dijalankan sepanjang tahun kerana iklim Malaysia panas dan lembab sepanjang tahun. iv. Bahan pencemar menyerap sinaran matahari gelombang pendek. Peningkatan suhu telah mencairkan salji & meningkat aras air laut. PENGARUH MANUSIA TERHADAP CUACA DAN IKLIM Kegiatan manusia seperti penebangan hutan. perindustrian dll memberi kesan-kesan: iii.  Pembalakan Iklim Khatulistiwa  Iklim khatulistiwa menggalakkan pertumbuhan hutan hujan tropika di Malaysia.  Pelbagai jenis kayu-kayan tropika boleh didapati seperti cengal. Empangan Bakun dll. mengganggu pernafasan dan radang paru-paru i. pelapasan asap kilang dan kenderaan. Peningkatan kandungan gas carbon dioksida sedangkan gas oksigen semakin berkurangan. Hujan asid ii. Empangan Kenyir. tidak sesuai untuk pertanian. Suhu bumi akan terus meningkat.  Contoh empangan KEH di Malaysia . Pencemaran air minuman Kerosakan harta benda (kenderaan & bangunan. Penjanaan Sumber tenaga    Peningkatan suhu Aktiviti perkilangan. asap kenderaan dan bahan bakar mengeluarkan bahan pencemaran seperti karbon monoksida. Penyakit kulit kepada manusia dan haiwan Tahukah anda  Beberapa buah Negara di dunia tidak dapat menjalankan pertanian sepanjang tahun Contoh:     Kanada dan AS sering diancam bahaya fros India menghadapi masalah kekurangan air. Empangan Chenderoh.  Sumber tenaga ini penting untuk keperluan domestic dan industri       Hujan asid menyebabkan Kemusnahan kehidupan akuatik. Kekurangan / ketiadaan hutan akan menyebabkan peratus bahang matahari terus sampai ke permukaan bumi. keruing dan meranti.  Hasil kayu-kayan menyumbangkan pendapatan Negara.  Malaysia juga mempunyai banyak tempattempat menarik untuk dikunjungi.abu serta gas dan pepejal terampai di atmosfera. Jerebu memberi kesan kesihatan seperti kerosakan penglihatan. . Terhasil daripada aktiviti pembakaran terbuka. hidrokarbon. Jerebu    Apabila terdapat debu. asap. Kesan rumah hijau ☺ Fakta Geografi Iklim khatulistiwa  Jumlah hujan yang banyak melebihi 2500 mm setahun membolehkan Malaysia berpotensi memajukan sumber tenaga elektrikhidro. oksida nitrogen. ☺ Fakta Geografi   Kegiatan manusia telah meningkatkan karbon dioksida sebanyak 7 billion tan matrik setahun. habuk dan debu.

 Suhu di pemukaan bumi akan meningkat. sumber air brkurangan.  CFC boleh didapati daripada:  Penyembur racun serangga.  Ujian tenaga nuclear(gas hydrogen dan nitrogen)  Penggunaan naja nitogen  vii. kilang dan pembakaran sampah. minyak wangi. habuk dan gas menyerap bahang matahari. vi Penipisan lapisan ozon ☺ Fakta Geografi Ozon adalah lapisan yang berada pada paras 20 – 25 km dr permukaan bumi.  Lapisan ozon ini akan melindungi kita (menyerap) daripada sinaran ultra ungu yang berlebihan. Pulau haba berpunca dari:  Bangunan konkrit dan jalan raya  Bahan cemar seperti debu. . Kemarau  Keadaan dimana kurang hujan atau tidak ada hujan .v.  Kitaran hidologi akan terganggu.  Lapisan ozon akan menipis seterusnya berlubang apabila banyak terdapat bahan CFC (klorofluorokarbon) di udara. penyaman udara.  Proses pepeluhan jarang berlaku kerana kurang litupan awan.  Pemusnahan hutan akan menyebabkan kawasan tadahan hujan musnah.  Berlaku apabila wujud pembalakan tidak terkawal dan pertanian pindah secara berleluasa.  Haba dibebaskan oleh kenderaan.