P. 1
47651186 T1 Cuaca Dan Iklim

47651186 T1 Cuaca Dan Iklim

|Views: 2|Likes:
Published by rozita1977

More info:

Published by: rozita1977 on Apr 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2014

pdf

text

original

TEMA 2 : CUACA DAN IKLIM

iv.

Disediakan oleh: AZILA BT. YAHAYA SMK Seri Setia, Tk Intan.
Konsep Sistem Suria a) Putaran Bumi : i. Kejadian Siang dan malam ii. Matahari terbit di sebelah timur terbenam di sebelah barat. iii. Pembiasan angin dan arus lautan iv. Air pasang dan surut b) Peredaran Bumi i. Kejadian empat musim ii. Siang dan malam tidak sama panjang

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Kejadian Hujan Perolakan dan Hujan Bukit
Awan Kumulunisbus Awan Kumulus

Hujan perolakan turun pada lewat petang & disertai ribut petir

Contoh kawasan lindungan hujan ialah Jelebu & Kuala Pilah

dan

Konsep Ciri-ciri Cuaca dan iklim di Malaysia

v.

Bayu laut (waktu siang : udara sejuk dr laut ke darat)

Hujan perenggan

Hujan turun

a) Jenis iklim : Khatulistiwa b) Ciri-ciri iklim i. Panas dan lembab sepanjang tahun ii. Purata suhu tahunan 27ºC iii. Julat suhu tahunan kecil (1ºC - 2ºC) iv. Hujan tahunan melebihi 2500 mm v. Kelembapan bandingan yang tinggi c) Sistem angin i. Angin monson barat daya (Mei – Sept) hujan lebat di pantai barat Sem Msia, pantai Swak & pantai barat Sabah. ii. Angin monson timur laut (Nov – Mac) hujan lebat di pantai timur Sem. Msia, pantai barat Swak, pantai barat dan timur Sabah. Musim tengkujuh di Ktan, Tganu dan Pahang. (banjir) Angin sumatera bertiup pada musim peralihan monsoon (April – Mei; Sept – Okt) bertiup kencang secara tiba-tiba pada waktu malam hingga subuh hujan turun dalam bentuk hujan perolakan dan rebut (disertai petir dan kilat)

Udara panas

v.

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Pemeluawapan berlaku apb udara panas dan sejuk bertembung Permukaan bumi

Udara sejuk

☺ Fakta Gegrafi
Konsep Jenis-jenis hujan i. ii. iii. Hujan reief (Hujan bukit) Hujan perolakan Hujan perenggan
   

Taburan hujan di Malaysia tidak sekata. Bukit Larut (Perak) : Kawasan paling lembab di Malaysia; hujan lebih 5000 mm. Kuala Pilah : kawasan paling kering di Malaysia; hujan 1190 mm. Hujan maksimum turun pada peralihan tiupan angin monson (April dan Okt) Hujan lebat diturunkan oleh hujan perolakan). Kelembapan Udara : Julat Suhu: Min suhu tahunan : jumlah wap air yang wujud dalam atmosfera. perbezaan antara suhu tertinggi dengan suhu terendah. Jum. Suhu Jan hingga Dis dibahagi 12 bulan.

iii. -

☺ Info Bistari
  

kejadian siang & malam b. suhu agak tinggi (27ºC) – pancaran matahari lebih banyak. b. matahari tegak di garisan khatulistiwa. c. siang dan malam tidak sama panjang a. b) Angin Monson  sistem angin monson barat daya dan angin monson timur laut membolehkan Msia menerima hujan sepanjang tahun. Peredaran bumi mengelilingi matahari a.   i. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan. pembiasan angin ii. Angin Monsun Timur Laut Ekuinoks musim bunga (21 Mac) a. siang lebih panjang di hemisfera utara. d) Kepulauan  Kawasan pinggir laut mempunyai julat suhu harian kecil berbanding dengan kawasan pedalaman  Perbezaan disebabkan oleh pengaruh tiupan bayu laut dan bayu darat.  Hujan bukit menurunkan hujan lebat di cerun bukit yang menghadap angin lembab. kejadian 4 musim b. Soltis musim sejuk (22 Dis) matahari tegak di garisan jadi. Manakala bahagian orbit yang paling jauh dari matahari (aphelion) berukuran 152 juta km) Orbit bumi adalah laluan edaran matahari berbentuk ‘elips’ atau bujur telur. ☺ Fakta Geografi   Bumi beredar mengelilingi matahari mengikut orbitnya sambil berputar. khatulistiwa. c) Ketinggian  Kawasan yang rendah mempunyai suhu yang tinggi (purata suhu 27ºC). iii. matahari tegak di atas kepala di g.  Angin sumatera juga turut menyumbang jumlah hujan yang banyak di Msia. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara.  Kawasan yang tinggi suhu lebih rendah kerana semakin tinggi kawasan tersebut.  AMBD dan AMTL adalah angin lazim yang membawa hujan lebat. Ekuinoks musim luruh (23 Sept) Pengaruh Cuaca Kegiatan Manusia dan Iklim terhadap . a) Kedudukan  Malaysia terletak berhampiran G. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara. dengan kelajuan 107182 km/j. Soltis musim panas a. udara kurang tumpat. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan  ☺ Info Bistari  Soltis : perhentian matahari iaitu matahari behenti di garisan Khatulistiwa sebelum berada di utara atau selatan. Malam lebih panjang di hemisfera selatan iii. matahari tegak di garisan sartan b. Msia bebas dari kemarau panjang. e) Bebas dari taufan dan kemarau panjang  Angin siklon tropika terbentuk di kawasan garis lintang 6ºU hingga 20ºU.Konsep Iklim dan Faktornya Pengaruh Pergerakan Bumi terhadap Sistem Suria  Pergerakan bumi di bahagikan kepada 2 : i. b. i. c. pasang dan surut c.  Kenaikan ketinggian sebanyak 165m dari aras laut menyebabkan suhu turun sebanyak 1ºC. (cth: Cameron Highland(1448m) dan Kundasang suhunya 18ºC. ii. Siang lebih panjang di hemisfera selatan. Putaran bumi a. Bumi mengelilingi matahari mengikut pusingan melawan jam. c. iv. Satu peredaran lengkap mengambil masa 356¼ hari ( 1 tahun). Angin Monsun Barat daya ii. Khatulistiwa . Malam lebih panjang di hemisfera utara. Bahagian orbit yang paling dekat (Perihelion)matahari berukuran 147 juta km.

iv.  Nelayan Pantai barat Semenanjung Malaysia boleh menangkap ikan sepanjang tahun kerana perairannya yang tidak bergelora. suhu 18ºC menggalakkan tanaman sayuran dan buah-buahan hawa sederhana dan teh. getah. lada hitam dll. Pengaruh Cuaca dan Iklim terhadap Kegiatan Manusia i. pukat.JENIS KEGIATAN EKONOMI i. v.  Musim tengkujuh. Perikanan Iklim Khatulistiwa  Cuaca & iklim mempengaruhi kegiatan nelayan di pantai timur Semenanjung dan pinggir pantai Sabah dan Sarawak. cth Cameron Highland dan Kundasang. nelayan membaiki perahu.   penduduk tinggal tetap di oasis menjalankan pertanian kecil-kecilan dan penternakan hujan yang turun ditankung dalam tangki PENGARUH IKLIM TERHADAP KEGIATAN EKONOMI PENDUDUK MALAYSIA . berniaga kecil-kecilan dan mengambil upah. ii.  Tanaman padi di Kedah dan Kelantan memerlukan jumlah air yang banyak  Petani tembakau di Kelantan menanam tembakau pada musim kemarau selepas padi dituai  kawasan tanah tinggi. Pertanian Perikanan Pelancongan Pembalakan Penjanaan sumber tenaga Pertanian Iklim khatulistiwa  panas & lembab sepanjang tahun  suhu 27ºC dan hujan melebihi 2000 mm menggalakkan pertumuhan kelapa sawit.  AMTL. iii. musim tengkujuh nelayan tidak turun ke laut kerana laut bergelora. koko.

PENGARUH MANUSIA TERHADAP CUACA DAN IKLIM Kegiatan manusia seperti penebangan hutan. perindustrian dll memberi kesan-kesan: iii.abu serta gas dan pepejal terampai di atmosfera. asap. Penjanaan Sumber tenaga    Peningkatan suhu Aktiviti perkilangan. Terhasil daripada aktiviti pembakaran terbuka. Penyakit kulit kepada manusia dan haiwan Tahukah anda  Beberapa buah Negara di dunia tidak dapat menjalankan pertanian sepanjang tahun Contoh:     Kanada dan AS sering diancam bahaya fros India menghadapi masalah kekurangan air. . asap kenderaan dan bahan bakar mengeluarkan bahan pencemaran seperti karbon monoksida. keruing dan meranti. oksida nitrogen. Jerebu    Apabila terdapat debu. mengganggu pernafasan dan radang paru-paru i.Pelancongan Iklim Khatulistiwa  Kegiatan pelancongan dapat dijalankan sepanjang tahun kerana iklim Malaysia panas dan lembab sepanjang tahun. Peningkatan suhu telah mencairkan salji & meningkat aras air laut. Kekurangan / ketiadaan hutan akan menyebabkan peratus bahang matahari terus sampai ke permukaan bumi. pelapasan asap kilang dan kenderaan. Tanah berasid. Pencemaran air minuman Kerosakan harta benda (kenderaan & bangunan. ☺ Fakta Geografi   Kegiatan manusia telah meningkatkan karbon dioksida sebanyak 7 billion tan matrik setahun. Jerebu memberi kesan kesihatan seperti kerosakan penglihatan. Empangan Bakun dll. Bahan pencemar menyerap sinaran matahari gelombang pendek. Suhu bumi akan terus meningkat. Kesan rumah hijau ☺ Fakta Geografi Iklim khatulistiwa  Jumlah hujan yang banyak melebihi 2500 mm setahun membolehkan Malaysia berpotensi memajukan sumber tenaga elektrikhidro. hidrokarbon.  Pembalakan Iklim Khatulistiwa  Iklim khatulistiwa menggalakkan pertumbuhan hutan hujan tropika di Malaysia.  Contoh empangan KEH di Malaysia . Empangan Chenderoh.  Hasil kayu-kayan menyumbangkan pendapatan Negara. Peningkatan kandungan gas carbon dioksida sedangkan gas oksigen semakin berkurangan. pertanian.  Malaysia juga mempunyai banyak tempattempat menarik untuk dikunjungi. Hujan asid ii.  Sumber tenaga ini penting untuk keperluan domestic dan industri       Hujan asid menyebabkan Kemusnahan kehidupan akuatik.  Pelbagai jenis kayu-kayan tropika boleh didapati seperti cengal. Empangan Kenyir. iv. habuk dan debu. tidak sesuai untuk pertanian.

vi Penipisan lapisan ozon ☺ Fakta Geografi Ozon adalah lapisan yang berada pada paras 20 – 25 km dr permukaan bumi. sumber air brkurangan.  Haba dibebaskan oleh kenderaan. Kemarau  Keadaan dimana kurang hujan atau tidak ada hujan .  Pemusnahan hutan akan menyebabkan kawasan tadahan hujan musnah. kilang dan pembakaran sampah.  Berlaku apabila wujud pembalakan tidak terkawal dan pertanian pindah secara berleluasa.  Ujian tenaga nuclear(gas hydrogen dan nitrogen)  Penggunaan naja nitogen  vii.  Suhu di pemukaan bumi akan meningkat. habuk dan gas menyerap bahang matahari. minyak wangi.  Lapisan ozon akan menipis seterusnya berlubang apabila banyak terdapat bahan CFC (klorofluorokarbon) di udara. . penyaman udara.  Lapisan ozon ini akan melindungi kita (menyerap) daripada sinaran ultra ungu yang berlebihan.  Kitaran hidologi akan terganggu. Pulau haba berpunca dari:  Bangunan konkrit dan jalan raya  Bahan cemar seperti debu.  CFC boleh didapati daripada:  Penyembur racun serangga.  Proses pepeluhan jarang berlaku kerana kurang litupan awan.v.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->