TEMA 2 : CUACA DAN IKLIM

iv.

Disediakan oleh: AZILA BT. YAHAYA SMK Seri Setia, Tk Intan.
Konsep Sistem Suria a) Putaran Bumi : i. Kejadian Siang dan malam ii. Matahari terbit di sebelah timur terbenam di sebelah barat. iii. Pembiasan angin dan arus lautan iv. Air pasang dan surut b) Peredaran Bumi i. Kejadian empat musim ii. Siang dan malam tidak sama panjang

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Kejadian Hujan Perolakan dan Hujan Bukit
Awan Kumulunisbus Awan Kumulus

Hujan perolakan turun pada lewat petang & disertai ribut petir

Contoh kawasan lindungan hujan ialah Jelebu & Kuala Pilah

dan

Konsep Ciri-ciri Cuaca dan iklim di Malaysia

v.

Bayu laut (waktu siang : udara sejuk dr laut ke darat)

Hujan perenggan

Hujan turun

a) Jenis iklim : Khatulistiwa b) Ciri-ciri iklim i. Panas dan lembab sepanjang tahun ii. Purata suhu tahunan 27ºC iii. Julat suhu tahunan kecil (1ºC - 2ºC) iv. Hujan tahunan melebihi 2500 mm v. Kelembapan bandingan yang tinggi c) Sistem angin i. Angin monson barat daya (Mei – Sept) hujan lebat di pantai barat Sem Msia, pantai Swak & pantai barat Sabah. ii. Angin monson timur laut (Nov – Mac) hujan lebat di pantai timur Sem. Msia, pantai barat Swak, pantai barat dan timur Sabah. Musim tengkujuh di Ktan, Tganu dan Pahang. (banjir) Angin sumatera bertiup pada musim peralihan monsoon (April – Mei; Sept – Okt) bertiup kencang secara tiba-tiba pada waktu malam hingga subuh hujan turun dalam bentuk hujan perolakan dan rebut (disertai petir dan kilat)

Udara panas

v.

Bayu darat (waktu malam : udara sejuk dr darat ke laut)

Pemeluawapan berlaku apb udara panas dan sejuk bertembung Permukaan bumi

Udara sejuk

☺ Fakta Gegrafi
Konsep Jenis-jenis hujan i. ii. iii. Hujan reief (Hujan bukit) Hujan perolakan Hujan perenggan
   

Taburan hujan di Malaysia tidak sekata. Bukit Larut (Perak) : Kawasan paling lembab di Malaysia; hujan lebih 5000 mm. Kuala Pilah : kawasan paling kering di Malaysia; hujan 1190 mm. Hujan maksimum turun pada peralihan tiupan angin monson (April dan Okt) Hujan lebat diturunkan oleh hujan perolakan). Kelembapan Udara : Julat Suhu: Min suhu tahunan : jumlah wap air yang wujud dalam atmosfera. perbezaan antara suhu tertinggi dengan suhu terendah. Jum. Suhu Jan hingga Dis dibahagi 12 bulan.

iii. -

☺ Info Bistari
  

Angin Monsun Timur Laut Ekuinoks musim bunga (21 Mac) a. matahari tegak di garisan sartan b. Manakala bahagian orbit yang paling jauh dari matahari (aphelion) berukuran 152 juta km) Orbit bumi adalah laluan edaran matahari berbentuk ‘elips’ atau bujur telur. ii.  Kenaikan ketinggian sebanyak 165m dari aras laut menyebabkan suhu turun sebanyak 1ºC. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan. Bumi mengelilingi matahari mengikut pusingan melawan jam. suhu agak tinggi (27ºC) – pancaran matahari lebih banyak. kejadian 4 musim b. Bahagian orbit yang paling dekat (Perihelion)matahari berukuran 147 juta km. Satu peredaran lengkap mengambil masa 356¼ hari ( 1 tahun). pasang dan surut c. d) Kepulauan  Kawasan pinggir laut mempunyai julat suhu harian kecil berbanding dengan kawasan pedalaman  Perbezaan disebabkan oleh pengaruh tiupan bayu laut dan bayu darat. matahari tegak di atas kepala di g. b. i. e) Bebas dari taufan dan kemarau panjang  Angin siklon tropika terbentuk di kawasan garis lintang 6ºU hingga 20ºU.Konsep Iklim dan Faktornya Pengaruh Pergerakan Bumi terhadap Sistem Suria  Pergerakan bumi di bahagikan kepada 2 : i. Putaran bumi a. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara. Soltis musim panas a. Malam lebih panjang di hemisfera utara. Siang lebih panjang di hemisfera selatan. Siang dan malam sama panjang di hemisfera selatan  ☺ Info Bistari  Soltis : perhentian matahari iaitu matahari behenti di garisan Khatulistiwa sebelum berada di utara atau selatan.   i. c. pembiasan angin ii. Malam lebih panjang di hemisfera selatan iii. a) Kedudukan  Malaysia terletak berhampiran G. iv.  Hujan bukit menurunkan hujan lebat di cerun bukit yang menghadap angin lembab. b) Angin Monson  sistem angin monson barat daya dan angin monson timur laut membolehkan Msia menerima hujan sepanjang tahun.  Angin sumatera juga turut menyumbang jumlah hujan yang banyak di Msia.  Kawasan yang tinggi suhu lebih rendah kerana semakin tinggi kawasan tersebut. siang dan malam tidak sama panjang a. b. Siang dan malam sama panjang di hemisfera utara. Soltis musim sejuk (22 Dis) matahari tegak di garisan jadi. khatulistiwa. c. Khatulistiwa . dengan kelajuan 107182 km/j. matahari tegak di garisan khatulistiwa. siang lebih panjang di hemisfera utara. c) Ketinggian  Kawasan yang rendah mempunyai suhu yang tinggi (purata suhu 27ºC). Angin Monsun Barat daya ii. ☺ Fakta Geografi   Bumi beredar mengelilingi matahari mengikut orbitnya sambil berputar. iii. (cth: Cameron Highland(1448m) dan Kundasang suhunya 18ºC. Msia bebas dari kemarau panjang. c. Peredaran bumi mengelilingi matahari a. udara kurang tumpat. Ekuinoks musim luruh (23 Sept) Pengaruh Cuaca Kegiatan Manusia dan Iklim terhadap . kejadian siang & malam b.  AMBD dan AMTL adalah angin lazim yang membawa hujan lebat.

iv. pukat.  Musim tengkujuh. Perikanan Iklim Khatulistiwa  Cuaca & iklim mempengaruhi kegiatan nelayan di pantai timur Semenanjung dan pinggir pantai Sabah dan Sarawak.  AMTL. cth Cameron Highland dan Kundasang. nelayan membaiki perahu. iii.  Tanaman padi di Kedah dan Kelantan memerlukan jumlah air yang banyak  Petani tembakau di Kelantan menanam tembakau pada musim kemarau selepas padi dituai  kawasan tanah tinggi. getah. musim tengkujuh nelayan tidak turun ke laut kerana laut bergelora.   penduduk tinggal tetap di oasis menjalankan pertanian kecil-kecilan dan penternakan hujan yang turun ditankung dalam tangki PENGARUH IKLIM TERHADAP KEGIATAN EKONOMI PENDUDUK MALAYSIA . koko.JENIS KEGIATAN EKONOMI i. suhu 18ºC menggalakkan tanaman sayuran dan buah-buahan hawa sederhana dan teh. lada hitam dll. Pengaruh Cuaca dan Iklim terhadap Kegiatan Manusia i.  Nelayan Pantai barat Semenanjung Malaysia boleh menangkap ikan sepanjang tahun kerana perairannya yang tidak bergelora. v. Pertanian Perikanan Pelancongan Pembalakan Penjanaan sumber tenaga Pertanian Iklim khatulistiwa  panas & lembab sepanjang tahun  suhu 27ºC dan hujan melebihi 2000 mm menggalakkan pertumuhan kelapa sawit. berniaga kecil-kecilan dan mengambil upah. ii.

asap. iv.  Malaysia juga mempunyai banyak tempattempat menarik untuk dikunjungi. Kekurangan / ketiadaan hutan akan menyebabkan peratus bahang matahari terus sampai ke permukaan bumi.abu serta gas dan pepejal terampai di atmosfera. Penjanaan Sumber tenaga    Peningkatan suhu Aktiviti perkilangan. Suhu bumi akan terus meningkat. Jerebu    Apabila terdapat debu. PENGARUH MANUSIA TERHADAP CUACA DAN IKLIM Kegiatan manusia seperti penebangan hutan. Pencemaran air minuman Kerosakan harta benda (kenderaan & bangunan.  Contoh empangan KEH di Malaysia . tidak sesuai untuk pertanian. Bahan pencemar menyerap sinaran matahari gelombang pendek. ☺ Fakta Geografi   Kegiatan manusia telah meningkatkan karbon dioksida sebanyak 7 billion tan matrik setahun.Pelancongan Iklim Khatulistiwa  Kegiatan pelancongan dapat dijalankan sepanjang tahun kerana iklim Malaysia panas dan lembab sepanjang tahun.  Pembalakan Iklim Khatulistiwa  Iklim khatulistiwa menggalakkan pertumbuhan hutan hujan tropika di Malaysia. perindustrian dll memberi kesan-kesan: iii. Empangan Kenyir. Peningkatan suhu telah mencairkan salji & meningkat aras air laut. Jerebu memberi kesan kesihatan seperti kerosakan penglihatan. Kesan rumah hijau ☺ Fakta Geografi Iklim khatulistiwa  Jumlah hujan yang banyak melebihi 2500 mm setahun membolehkan Malaysia berpotensi memajukan sumber tenaga elektrikhidro. Terhasil daripada aktiviti pembakaran terbuka. pertanian. asap kenderaan dan bahan bakar mengeluarkan bahan pencemaran seperti karbon monoksida. Penyakit kulit kepada manusia dan haiwan Tahukah anda  Beberapa buah Negara di dunia tidak dapat menjalankan pertanian sepanjang tahun Contoh:     Kanada dan AS sering diancam bahaya fros India menghadapi masalah kekurangan air. oksida nitrogen. Tanah berasid. mengganggu pernafasan dan radang paru-paru i. Peningkatan kandungan gas carbon dioksida sedangkan gas oksigen semakin berkurangan. Empangan Chenderoh. Empangan Bakun dll. Hujan asid ii. keruing dan meranti.  Pelbagai jenis kayu-kayan tropika boleh didapati seperti cengal. habuk dan debu. hidrokarbon. .  Sumber tenaga ini penting untuk keperluan domestic dan industri       Hujan asid menyebabkan Kemusnahan kehidupan akuatik. pelapasan asap kilang dan kenderaan.  Hasil kayu-kayan menyumbangkan pendapatan Negara.

 CFC boleh didapati daripada:  Penyembur racun serangga.  Lapisan ozon ini akan melindungi kita (menyerap) daripada sinaran ultra ungu yang berlebihan. Pulau haba berpunca dari:  Bangunan konkrit dan jalan raya  Bahan cemar seperti debu.  Lapisan ozon akan menipis seterusnya berlubang apabila banyak terdapat bahan CFC (klorofluorokarbon) di udara.  Pemusnahan hutan akan menyebabkan kawasan tadahan hujan musnah. kilang dan pembakaran sampah.v.  Proses pepeluhan jarang berlaku kerana kurang litupan awan. habuk dan gas menyerap bahang matahari.  Berlaku apabila wujud pembalakan tidak terkawal dan pertanian pindah secara berleluasa. sumber air brkurangan.  Ujian tenaga nuclear(gas hydrogen dan nitrogen)  Penggunaan naja nitogen  vii.  Kitaran hidologi akan terganggu.  Haba dibebaskan oleh kenderaan.  Suhu di pemukaan bumi akan meningkat. penyaman udara. . Kemarau  Keadaan dimana kurang hujan atau tidak ada hujan . vi Penipisan lapisan ozon ☺ Fakta Geografi Ozon adalah lapisan yang berada pada paras 20 – 25 km dr permukaan bumi. minyak wangi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful