P. 1
37128314 Contoh Kertas Kerja Rancangan Perniagaan Catering

37128314 Contoh Kertas Kerja Rancangan Perniagaan Catering

|Views: 159|Likes:
kertas kerja
kertas kerja

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Noor Hazimah Jalaluddin on Apr 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2015

pdf

text

original

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

1.0. PENGENALAN Senang Rasa Katering merupakan perniagaan milik tunggal yang akan didaftarkan pada awal bulan April 2007, bagi menjalankan aktiviti katering di sekitar Pekan Hutan Melintang, Perak dan bandar-bandar sekitarnya.

Pengusaha memilih untuk menceburi perniagaan katering kerana ianya telah dilakukan secara sambilan dan kecil-kecilan mulai dari tahun 2000 lagi. Sepanjang tempoh itu, pengusaha telah memberi perkhidmatan katering kepada Jabatan Pelajaran Negeri Perak, Pejabat Pelajaran Daerah, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak, Pusat Kegiatan Guru, Sekolah dan orang

perseorangan .

Pengusaha bercadang untuk bersara pilihan dan menceburi bidang perniagaan katering secara sepenuh masa.

Perniagaan ini akan beroperasi di No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang, Perak. Daripada pengalaman yang ada ini, pengusaha mendapati perniagaan katering merupakan satu perniagaan yang berpotensi kerana terdapat banyak permintaan.

Sepertimana

diketahui kebanyakan wanita hari terlibat dengan perkerjaan

sepenuh masa sama ada dalam sektor awam mahu pun swasta, mereka tidak mempunyai waktu untuk memasak sendiri sekiranya mahu mengadakan majlismajlis seperti kenduri doa selamat, kenduri arwah, jamuan hariraya dan

sambutan hari lahir serta kenduri kahwin, malahan pada hari ini semangat gotong royong mahu mengadakan kenduri kendara juga telah berkurangan kerana masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kekurangan tenaga kerja untuk membuat persiapan dan memasak untuk kenduri kendara.

1

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

Oleh itu, kebanyakan orang akan mengambil perkidmatan katering untuk menyenangkan kerja dan mereka juga mempunyai peruntukan (kuasa membeli) untuk berbuat begitu.Permintaan perkhidmatan katering juga sangat banyak di pejabat untuk majlis seperti mesyuarat, majlis perpisahan, majlis keraiaan dan kursus-kursus dalam perkhidmatan. Walau pun di setengah jabatan ada kantin dan kafeteria namun lazimnya penganjur lebih gemar untuk mendapatkan perkhidmatan katering dari pihak luar untuk merubah citarasa. Kami yakin dan pasti perniagaan yang bakal kami jalankan ini akan berkembang maju dan sekaligus dapat mencapai matlamat serta objektif perniagaan kami khususnya dalam mengaut keuntungan.

2

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

2.0. OBJEKTIF/TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN.

Tujuan Rancangan Perniagaan ini disediakan untuk memberi penerangan yang menyeluruh tentang perniagaan yang akan diceburi. Disamping itu juga Rancangan Perniagaan ini untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran, pembekal, perkhidmatan dan kewangan perniagaan.

Antara lain Rancangan Perniagaan ini dibuat untuk tujuan berikut: 1. Melihat daya maju projek yang dirancang. 2. Sebagai garis panduan untuk memastikan pengurusan perniagaan dapat dilaksanakan dengan lancar. 3. Mengagih sumber-sumber perniagaan dengan cekap dan efektif. 4. Memenuhi salah satu syarat wajib bagi para peserta program untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan bagi kakitangan yang menyertai kursus ini. 5. Menjangkakan masalah-masalah yang mungkin timbul apabila perniagaan dilaksanakan.

3

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

3.0. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN.

Nama Perniagaan Alamat Berdaftar :

: No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang , Perak.

Alamat Operasi

:

No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang, Perak.

No. Telefon No. Daftar Perniagaan Tarikh Perniagaan Aktiviti Perniagaan

: : -

: Akan didaftarkan nanti. : Perkhidmatan Katering. Penyewaan kerusi meja & kanopi, peralatan Buffet dan PA sistem. ( Rancangan masa depan ).

Bentuk Perniagaan Modal Permulaan Bank Berususan No. Akaun Nama Pemilik No. Kad Pengenalan

: Milik Tunggal : RM 20.000.00 : Bank Islam, 36000 Teluk Intan, Perak. : : :

4

SM. 36400 Hutan Melintang. LATAR BELAKANG PEMILIK. 64. Khir Johari Kursus yang Berkaitan : : : : : : : Jawatan PAR makmal : 1. Telefon No. Perak. Taman Sri Ishaq. Kursus Asas Perniagaan 2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 4. No.0. Nama Jawatan Alamat Tetap : : Pemilik/Pengurus : No. Kursus Keusahawan Anjuran MEDC (sedang berjalan) Tahun 1980 – hingga kini Melayu / Islam Berkahwin Tingkatan 5 5 . Kad Pengenalan Tarikh Lahir Bangsa / Agama Taraf Perkahwinan Kelulusan Akedemik Pengalaman Kerja Majikan.

Maktab Perguruan. SKOP PERNIAGAAN. Begitu juga dengan permintaan khidmat makan dan minum bagi kursus. Maktab Perguruan di Pusat Kegiatan Guru Hutan Melintang yang 6 . Aktiviti Perniagaan Diantara aktiviti utama yang dijalankan oleh perniagaan ini ialah menyedia dan membekalkan makanan dan minuman kepada majlis kenduri perkahwinan di sekitar kawasan pekan Hutan Melintang dan kawasan-kawasan sekitar seperti Teluk Intan. masyarakat tempatan khususnya orang-orang melayu yang beragama Islam menggunakan yang panjang dan cuti minggu untuk kesempatan cuti sekolah mengadakan majlis perkahwinan. 5. 5. 5. 5.3. Potensi Perniagaan Berdasarkan kepada perkembangan semasa.1.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 5. kerja mudah tanpa perlu banyak kerja. Menghantar tempahan ke destinasi yang diminta dan menyediakan semua kerja-kerja di majlis jamuan.3. minum petang dan makan minum mengikut permintaan pelanggan.0. masyarakat kita hari ini akan membuat kenduri dengan menggunakan perkhidmatan katering.1. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Perak.3. perjumpaan dan mesyuarat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Perak. Bagan Datoh. Oleh sebab kesuntukkan masa. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak.2. Begitu juga membekalkan makanan dan minuman bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak Pejabat Pelajaran Perak. 5. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Perak di Pusat Kegiatan Guru Hutan Melintang. Selekoh dan Sabak Bernam. Produk dan Perkhidmatan Menyediakan minum pagi.2.

perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan. kualiti. 5. kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan.3. perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuashati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap.3. Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan.+ 5. Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kampung-kampung dan pekan-pekan kecil dan bandar. Oleh kerana perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya. kecekapan. keenakan. harga.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering sentiasa ada sepanjang tahun.3.Pasti masyarakat keliling memerlukan perkhidmatan katering untuk majlis perkahwinan dan majlis kenduri kesyukuran dan doa selamat. Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan perkhidmatan perniagaan ini. Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan katering mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa. kebersihan.4. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatannya yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi. 7 .

1. 8 .0. 6.3. c). Bertanggungjawab terhadap keseluruhan operasi perniagaan.1 Pengurus/Pemilik dan Bahagian Kewangan & Pentadbiran.2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 6. 6. CARTA ORGANISASI Pengurusan Pentadbiran & Kewangan Operasi/ Perkhidmatan Tukang Masak Pembantu Am 3 Orang (Sambilan) 6. a). Mencari pesanan dan promosi perniagaan.3. ASPEK PENGURUSAN 6. Menyediakan laporan kewangan tahunan. Memastikan pengaliran wang dalam perniagaan terkawal dan berjalan lancar d). b). Struktur Organisasi Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan sebagai sebuah entiti perniagaan. Fungsi dan Tanggungjawab Perniagaan ini telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan. Secara keseluruhannya struktur organisasi adalah seperti berikut.

Membayar gaji pekerja. Membersihkan peralatan masak. Merancang dan melaksana aktiviti operasi daripada perancangan belian bahan sehingga hidangan siap dimasak. 6. d). h). Menentukan penyediaan bahan-bahan mentah yang telah disediakan oleh pembantu. Memastikan juga hamparan alas meja. d). Memasak mengikut menu-menu yang ditetapkan. Memastikan kualiti makanan dengan mengekalkan rasa dan kebersihan setaraf citarasa pelanggan. b). Bertanggungjawab dalam segala hal tentang masakan yang hendak disajikan kepada pelanggan. Gaji dan Ganjaran 9 .Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering e). g). b). c). hiasan sekitar dan hiasan lain-lain yang diperlukan siap terlebih awal sebelum hidangan disaji.4.2 Tukang Masak. Menentukan keperluan sumber manusia mencukupi. 6. a).3 Pembantu Am. f). c). 6. Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas-tugas am membantu tukang masak. Merancang kemajuan perkhidmatan kearah kecemerlangan dan penambah baik. Membersihkan kawasan persekitaran sebelum dan selepas kerja-kerja memasak dan tugas-tugas lain yang bersesuaian. a). Memastikan pelanggan dilayan dengan baik i).3.3.

6.00 360. 1. Jawatan Pengurus Tukang masak Pembantu Am (Kontrak) Jumlah Gaji RM Bil. 3. Belanja Pengurusan Bagi tujuan pengurusan perniagaan menganggarkan perbelanjaan dalam sebulan mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaannya adalah seperti berikut: Bil.00 - Jumlah RM 2070.00 300. 2.00 KWSP 13% 234. 5.00 5 2960.00 1080.00 300. 7.00 - PERKESO 2% 36.00 200.00 16.00 150.00 10 .00 4110.00 200.00 52. 1.00 1200. Strategi Pengurusan Jumlah (RM) 1800.00 4640. Pekerja 1 1800.00 390.00 338. 4.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Bil.00 6. 8. 6. Jenis Perbelanjaan Gaji Pengurus Gaji Pekerja KWSP & SOCSO Telefon Utiliti Alatulis & Urusan Pejabat Perjalanan & Pengangkutan Keraiaan & Promosi Pelbagai Belanja Jumlah 6.00 960. 3.00 104. 2. 9.00 1 3 840.00 100.5.

Mengadakan promosi dengan cara mengadakan rumah terbuka. Oleh itu. Menentukan majlis dihias dengan cantik dan layanan yang baik. g). Menerapkan semangat kerja berpasukan (teamwork) diantara para kakitangan dan pihak pengurusan untuk faedah bersama. Setiap pihak sama ada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang cara terbaik untuk menghasilkan kerja yang lebih cekap dan sistematik. e). c).O. Menyediakan perkhidmatan makanan/minuman yang bermutu. ASPEK TEKNIKAL/PERKHIDMATAN 11 . Memberi bimbingan kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik dan bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan. b).Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Keadah pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik amat mustahak didalam usaha memajukan perniagaan dengan memberi perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dengan layanan mesra pelanggan bagi memastikan perniagaan berdaya maju setanding dengan perniagaan-perniagaan katering sedia ada. perniagaan ini telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut: a). f). 7. d). Pekerja akan didedahkan dengan teknik baru dengan menghantar mereka mengikuti kursus yang berkaitan dengan bidang tugas. bersih dan sedap.

7. Lakaran gambaran lokasi premis perniagaan adalah seperti dilampiran. ke utara pula jalan menuju pekan kecil Sungai Sumun. yang mana pasti mereka memerlukan perkhidmatan katering untuk jamuan kenduri kahwin.1. Taman Sri Ishaq. tidak menjadi masalah bagi perniagaan ini memberikan perkidmatan yang selesa kepada pelanggan. Maklumat Premis Perniagaan Alamat : . agensi pendidikan lain.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7. Begitu juga terdapat sekolah-sekolah. Bentuk Binaan Keluasan : : Rumah Kediaman 1400 ka. Sepanjang jalan ke pekan dan bandar ini terdapat taman-taman perumahan dan kampung-kampung melayu. Dengan kemudahan sistem jalanraya yang ada . Premis ini terletak di kedudukan berhampiran dengan persimpangan jalan menuju ke arah sebelah selatan menuju ke bandar Sabak Bernam. pekan Selekoh dan pekan Bagan Datoh. Lokasi Premis (Seperti dilampiran) Pada peringkat awal perniagaan ini akan menggunakan premis kediaman sendiri di alamat di No.2. Negeri Selangor. 64. 36400 Hutan Melintang. Dengan keluasan 30 KM persegi dan dikeliling dengan taman-taman perumahan dan kampung-kampung. Alamat Premis : . Persegi 12 . agensi kerajaan dan swasta yang lain yang akan mendapatkan perkhidmatan makanan minum bagi majlis dan kursus yang dijalankan di tempat mereka. Perak. manakala ke timur jalan menyusur menghala ke Bandar Teluk Intan.

2. hanya sebahagian kecil sahaja yang menggunakan kenderaan awam seperti bas dan teksi.1. Harta Tetap Dan Peralatan Yang dimiliki 13 . Sosial dan Kebudayaan Masjid Sekolah Kebangsaan Sekolah Menengah Pusat Giat Mara Pusat Kegiatan Guru 2 buah 4 buah 1 buah 1 buah 1 buah 7.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Pemilik Premis : Sendiri 7. elektrik.3.3. Pengangkutan Majoriti penduduk di kawasan Hutan Melintang mempunyai kenderaan persendirian.3.3.4. 7. Perkara Pasar harian Pasar harian Pasar malam Pasar malam Hari Setiap hari Setiap hari Isnin Selasa Tempat Pasar Simpang Empat Pasar Hutan Melintang Simpang Empat Pt. Kemudahan Asas Premis perniagaan memiliki segala kemudahan asas yang sepatutnya seperti bekalan air.3. 21 7. telefon dan lain-lain kemudahan 7.

7.00 1500.00 1000. 40. Jenis Peti sejuk Peti sejuk beku Periuk nasi gas Periuk besar bertelinga Kuali Harga Unit RM 2800.00 150. Harta Tetap Dan Kelengkapan Yang Diperlukan Bil. 3.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Memandangkan perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pengusaha sejak 5 tahun yang lalu. Kereta Isuzu Trooper Peralatan masak dan kelengkapan Komputer Peti Sejuk 3 pintu Jumlah 21000. 2. 6.00 40. Perkara Pembelian Aset tetap Nilai RM 1.00 1000.00 7.00 75.00 100.00 Dapur gas 1 tunku 100.00 38285. maka Senang Rasa Katering telah memiliki beberapa aset yang dibeli berperingkat-peringkat mengikut kemampuan kewangan perniagaan ketika itu.00 80.00 13285.00 250.00 2500. 2.00 Kuantiti 1 1 1 4 2 1 1 1 Nilai RM 2800.00 5.00 Mesin jus buah- 14 .5.00 Tong gas 80. Aset tetap dan kelengkapan perniagaan yang dimiliki adala seperti berikut: Bil. 4.00 1000. 4. 8.00 330. 1.00 330. 3.

00 1000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering buahan 9. Bahan mentah kering pula terdiri dari barangan seperti beras.00 2. gula.00 250.6. susu dan rempah ratus. ikan.00 200.00 300. 14. Pembelian Bahan Mentah Bahan mentah untuk perniagaan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu bahan mentah basah dan bahan mentah kering.00 37.00 7. 10. 13.50 30. Dianggarkan kos bahan mentah adalah lebih kurang 50% daripada setiap ringgit jualan.00 100 25 100 100 100 10 10 300. 11. Bahan mentah basah terdiri dari daging. 12.00 3.00 10. 16. ayam dan sayur-sayuran.00 375. Senarai bahan mentah dan basah untuk kegunaan sebulan adalah seperti berikut. Bahan mentah basah akan dibeli setelah mendapat tempahan dan sehari sebelum tarikh tempahan. 15 .00 300.00 3. Pinggan makan Mangkuk nasi Cawan/piring Gelas Sudu garpu Chafing dish Alas meja/skirting Lain-lain keperluan Jumlah 8645.00 200. Bahan mentah kering dibeli secara pukal kerana ia lebih murah.00 2. 15. minyak.

00 16 .00 100.00 60.00 Jumlah (RM) 280.00 45.00 270.00 14.00 3.00 40.00 120.00 40.00 8.00 4.80 1.00 120.00 400.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Beras Beryani Beras Biasa Bawang Besar Bawang Kecil Bawang Putih Minyak Sapi Ghee Halia Minyak masak Rempah kari Ikan Rempah kari Daging Kuantiti 100 Kg 150 Kg 100 Kg 20 Kg 30 Kg 25 Tin 30 Kg 2 Tin Besar 5 Bungkus Besar 5 Bungkus Besar 50 Kg Harga 1kg (RM) 2.00 16.00 8.80 1.00 700.00 90.00 4.

00 2.70 3.00 8.00 300.00 8.00 10.00 6.00 27.20 1.80 1.00 30.00 6.50 3.70 1.00 16.00 8.00 45.00 0.00 164.00 20.00 100.00 108.00 300.00 54.50 2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Rempah Kurma Cili Kering Garam Cili Sos Tomato Sos Kicap Asam Jawa Ubi Kentang Tomato Puree Susu Cair Cuka Mee Hoon Ikan Ayam Daging Kulit Kayu Manis Bunga Lawang Buah Pelaga Kuantiti 3 Kg 13 Kg 12 Kampit 10 Botol 10 Botol 10 Botol 5 Kampit 50 Kg 20 Tin 60 Tin 5 Botol 30 Kampit 50 Kg 50 Kg 30 Kg 2 Kg 2 Kg 2 Kg Harga 1Kg (RM) Jumlah (RM) 8.00 10.00 30.00 10.50 1.00 1.00 75.50 20.00 24.00 20.00 17 .00 6.

00 Jumlah (RM) 15.00 1.00 75.00 18 .00 15.00 75.00 15.00 15.50 2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Bunga Cengkih Gula Sirap Ros Serbuk Jintan Manis Serbuk Jintan Putih Serbuk Ketumbar Serbuk Kunyit Ikan Bilis Asam Keping Suun Fucuk Jagung Tin Kacang Tanah Belacan Bawang Goreng Tissue Paper Kuantiti 1 Kg 50 Kg 20 Botol 1 Kg 1 Kg 1 Kg 2 Kg 5 Kg 2 Kg 10 Kg 5 Kg 10 Tin 10 Kg 2 Kg 2 Kg 100 Kampit Harga 1 Kg (RM) 15.50 1.00 20.00 35.00 8.50 1.00 15.00 4.00 Jumlah 3065.00 10.00 15.00 81.00 15.00 5.00 1.00 4.50 8.00 100.50 15.00 75.00 9.00 4.00 15.00 15.00 9.

Perbelanjaan Operasi. Perkara Perbelanjaan Aset Tetap (RM) Perbelanjaan Bulanan (RM) Lain-lain Perbelanjaan (RM) Aset Tetap Mesin & Peralatan: Perbelanjaan Bulanan 3065. 19 .8. Senarai Pembekal Barang Mentah.00 Jumlah 46830.7.00 7.00 Bahan Mentah: 4600.00 7665.00 500.00 Suntiksn Pekerja: 46830.00 Gaji & Dll: Lain-lain Belanja 500.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7.

Nama Pembekal Hock Kim Seng Alamat Simpang 4 Jenis Bekalan Barang Runcit. 1. Mat Pasar Simpang 4 Tunai Ayam dan Daging 3. Ah Fatt Pasar Hutan Ikan. Mohd Sukri B.10. 7. Buahan dan Sayuran Cara Bayaran Tunai 2. Susunatur Ruang Masak Susunatur ruang masak telah direka bentuk dengan menarik bagi memboleh dan menyenangkan ruang kelihatan menarik dan mempunya ruang yang luas bagi memberi keselesaan kepada pekerja untuk menjalankan kerja-kerja persiapan makanan.9. Melintang Ketam Dan Kerang Tunai 4. Gambar rajah susunatur ruang memasak dilampirkan.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Bekalan bahan mentah yang digunakan bagi menyediakan masakan kepada pelanggan akan diperolehi dari beberapa pembekal yang telah dikenalpasti seperti berikut: Bil. Udang. CARTA ALIRAN PROSES KERJA 20 . 7.

Anggaran jualan untuk 3 tahun. masa dan harga Membuat perancangan operasi seperti tenaga pekerja dan menyenaraikan bahan mentah Membeli bahan mentah mengikut menu Proses bahan mentah untuk dimasak Memasak Merasa kualiti masakan Diisi dalam bekas Memasukkan bekas ke dalam kendaraan untuk dihantar ke tempat yang di tetapkan Proses menghidang mengikut pilihan . 21 .11.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Mengambil tempahan pelanggan Menetapkan menu. membawa balik. mengemas dan mencuci . tarikh. hiding atau buffet Majlis selesai. disimpan di stor Menuntut bayaran daripada pelanggan 7. jumlah tempahan.

000.00 18.000.000.000.900.00 18.00 21.00 18.00 18.900.00 21.800.000.00 19.00 Jumlah 222.00 18.00 244.00 18.800.900.00 19.00 19.00 18.800.00 20.000.00 18.00 Tahun 3 (RM) 19.800.000.00 Tahun 2 (RM) 18.00 22.900.900.000.200.800.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Berdasarkan anggaran Perniagaan Senang Rasa Katering boleh mendapat pasaran permintaan perkhidmatan pelanggan adalah seperti berikut: Bulan Januari Febuari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Tahun 1 (RM) 18.00 21.000.000.00 18.800.900.000.000.00 18.900.000.00 20.00 Tahun Jualan RM Kenaikan 22 .00 18.800.900.00 20.00 22.00 18.000.800.100.00 19.000.000.900.00 18.000.00 18.000.800.000.00 18.00 19.00 19.00 22.00 19.00 233.00 18.00 19.

12.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jualan Tahun 1 Jualan Tahun 2 Jualan Tahun 3 220. Layanan yang mesra pelanggan.7. 7. 7. 7. Mengutamakan kebersihan dan kesihatan pelanggan. sedap dan mengikut selera pelanggan.12.5.6. 7. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan penghantaran dapat Disiapkan mengkut masa yang ditetapkan. Strategi Perkhidmatan Untuk menentukan perniagaan ini berjalan lancar.8 .00 5% 10% - 7. 7. Menghasilkan yang berkualiti.12.12.000. memberikan perkhidmatan yang terbaik.12. 7.12. Perniagaan ini bersedia menerima teguran bagi tujuan memperkemaskan perniagaan dari masa ke semasa.00 244.2. perniagaan ini akan melaksanakan strategi berikut: 7. 7. Perniagaan ini akan mengadakan promosi makanan percuma dengan memperkenalkan masakan-masakan kegemaran ramai supaya pelanggan dapat menilai sendiri keenakan makanan/minuman yang disediakan.12.4. 7.12.12.Iklan-iklan yang menarik akan dipamerkan di tempat-tempat yang 23 .1.3.12. Pekerja akan dibekalkan dengan pakaian seragam supaya pelanggan terus mengenali perniagaan ini.00 233.200.100.9 .Perniagaan ini akan menghantar pekerja-pekerja menghadiri kursus Yang bersesuaian supaya dapat mempertimbangkan mutu perkhidmatan.

12.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering strategik supaya menarik perhatian pelanggan. CARTA ALIRAN PROSES PERKHIDMATAN Mengambil tempahan Menetapkan spesifikasi Merancang Membeli bahan mentah Memproses bahan Memasak Merasa kualiti Mengisi dalam bekas Menghantar ke lokasi Menghidang Mengemas Memeriksa kawasan Mengangkut balik Menuntut bayaran 24 .10. 7.Menentukan makanan/minuman yang disediakan adalah halal.

600.00 Tempahan Pejabat: Katering untuk mesyuarat.400 + RM 2. 20 kali/bulan X 40 0rang X RM 4.000 25 . 5 jamuan/bulan X 40 orang X RM 10.00 = RM 2. ANGGARAN KOS PERKHIDMATAN/KERJA DIJALANKAN (SEORANG) Perincian pengiraan anggaran jualan: Rumah Kediaman: Kenduri tahlil.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7.00 Katering untuk jamuan makan.doa selamat dan sebagainya.000 + RM3.00 = RM10.00 JUMLAH : RM 10.50 = RM 3.400.00 Katering untuk kursus: 3 kali/bulan X 50 orang X RM 16. 10 kenduri/bulan X 100 orang X RM 10.000 = RM 18.00 = RM 2.13.600 + RM 2.000.000.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Sungguhpun begitu kesemua pakej yang disediakan dijangkan akan terus menjadi tarikan langgan dan harganya juga berpatutan. Menu dan sebutharga minum pagi. Pelanggan akan diberikan pelbagai pakej dan menu.1. maka senarai harga adalah dibuat secara pakej.0. Mee. Keseua pakej adalah seperti berikut PROFILE MENU 8. Bihun.1.50 26 . PEMASARAN 8. pilihan menudisertakan sekali. kuew tieow goring Nasi lemak Lontong Nasi Dagang Laksa Roti Jala Pelbagai kuih muih mengikut pilihan Minuman Panas – Kopi & Teh O atau Kopi & Teh susu Harga mengikut pilihan menu : RM 4. Perkhidmatan dan Harga yang ditawarkan Memandangkan perniagaan ini lebih diokuskan khursus untuk anika jenis jamuan dan pelbagai jenis majlis.1.

00 27 . Masak Lemak dll Pelbagai Sup Pelbagai Tom Yam Ikan. Masak Lemak. Nasi Minyak.Tumis. Masak Merah dll Sotong Masak Kari. Kurma dll Ayam Masak Kari. Daging. Udang dan Sotong Goreng Biasa/Tepung Sayur Masak Lemak Biasa/Ikan Masin. Ikan Taucu dll Daging Masak Kari. Campur dll Kerabu dan Ulaman Sambal dan Acar Buah-buahan Minuman Sejuk Pelbagai Perisa Harga mengikut pilihan Menu : RM 8. Rendang.2. Menu dan sebut harga makan tengahari/Malam Nasi Putih. Rendang. Ayam. Ikan Lemak Cili Api.1.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Sambal. Nasi Brayani dan Nasi Tomato Ikan Masak Kari. Masak Merah dll Udang Masak Kari.

2. Bihun Goreng dll Keow Teow Goreng dll Laksa Soto Kuih Muih Minuman Panas/Sejuk Harga mengikut pilihan Menu : RM 3.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8.2.3. Swasta.1. Keseluruhan permintaan terdiri dari kaum Melayu terdapat juga permintaan dari kaum India dan Cina 8. Mee Sup dll Bihun Sup. Menu dan Sebutharga Minum Petang Mee kari.50 8. juga permintaan dari pelajar. Bihun Kari.00. Kumpulan Sasaran Perniagaan ini merancang mensasarkan perkhidmatannya kepada keseluruhan penduduk yang ada di tempat-tempat seperti berikut kepada semua peringkat umur dan Kakitangan Kerajaan. Kilang dan Sekolah yang berpendapatan diantara RM 700.00 hingga RM 5000. Kawasan Pasaran Kawasan sekitar Pekan Hutan Melintang Kawasan sekitar Pekan Bagan Datoh Kawasan sekitar Pekan Selekoh Kawasan sekitar Bandar Teluk Intan Kawasan sekitar Bandar Sabak Bernam Kampung Sungai Keli 28 . Mee Rebus.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Kampung Teluk Buluh Kampung Sungai Samak Kampung Sungai Ipil Kampung Baru Kampung Sungai Dulang Kampung Tanah Lalang Kampong Tanjung Bayan Kampung Bagan Pasir Kampung Sungai Tiang Baruh Kampung Sungai Tiang Darat Kampung Sungai Nipah Baruh Kampung Sungai Nipah Darat Kampung Rungkup Kampung Sungai Ular Kampung Parit 25 Kampung Parit 23 Kampung Parit 21 Kampung Parit 19 Kampung Parit 17 Kampung Parit 15 Kampong Parit 13 Kampung Parit 11 Kampung Parit 9 29 .

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Kampung Parit 7 Kampung Parit 5 Kampung Parit 3 Kampung Parit 1 Taman Perumahan Awam 1 Taman Perumahan Awam 2 Taman Perumahan Awam 3 Taman Perumahan Awam Sungai Sumun Taman Perumahan Awam Bagan Datoh Taman Seri Ishaq Taman Zulaikha Taman Seri Melintang 1 Taman Seri Melintang 2 Taman Seri Intan 1 Taman Seri Intan 2 Taman Kayangan Taman Cenderawasih Taman Seri Perak Taman Mewah Taman Melintang Taman Bernam Taman Desa Bernam Taman Desa Bakti 30 .

maka jumlah pasaran: 10% x 12.000.00/orang.000.00 = RM120.000/5 (diandaikan sebuah rumah 5 orang Diandaikan 10% daripada penghuni rumah tersebut akan menggunakan perkhidmatn katering sekurang-kurangnya sekali setahun dengan jumlah tempahan untuk 100 orang pada harga RM 10.00/tahun = RM10.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Taman Wawasan Taman Cemerlang Taman Metah Taman Intan Taman Orkid Taman Ikan Mas 8.4.00/bulan 31 .000 60. Saiz Pasaran Saiz pasaran boleh dikira dari potensi jualan yang boleh diperoleh dari tempahan katering oleh penduduk tempatan dan pejabat: Tempahan Penduduk Jumlah Penduduk: Bilangan rumah : penghuni) = 12.000 x 100 orang x RM10.000 buah rumah 60.00.

00.500 Jumlah Saiz Pasaran = RM100.250/bulan.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Tempahan dari pejabat-pejabat Purata bilangan pejabat dianggarkan 5 buah. Pesaing Senarai Perniagaan & Alamat 1. Simpang Empat Hutan Melintang Katering 32 . 8.500 = RM122. Seandainya dalam sebulan terdapat 15 hari tempahan untuk sekurang-kurannya 30 orang pada harga RM10.00/orang = RM22.5.000 + RM22. Nan Katering Rumah Awam Padang Tembak Teluk Intan Perkhidmatan & Produk Ditawarkan Katering 2. maka jumlah jualan ialah: 5 pejabat x 15 hari/bulan x 30 orang/tempahan x RM10. Idah Katering Taman Mewah.

500. maka dianggarkan pecahan syer pasaran antara pesaing dan Senang Rasa Katering adalah seperti berikut: Perniagaan Nan Katering Idah Katering Senang Rasa Katering JUMLAH 100% RM 122. Saiz /Syer Pasaran Setelah mengambil kira kekuatan dan kelemahan pesaing.00 RM 18. Analisis Kekuatan dan Kelemahan Pesaing Nama Pesaing Nan Ketaring Kekuatan Sudah beroperasi 10 tahun Sudah terkenal di Bandar Kelemahan Harga agak tinggi Banyak menerima tempahan hingga Teluk Intan menjejaskan operasi Idah Katering Sudah beroperasi 5 tahun Mempunyai pekerja yang Kurang pekerja yang mencukupi terlatih Perkhidmatan kurang Memuaskan 8.250.00 RM 42.6.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8.00 33 .00 Syer pasaran 50% 35% 15% Jualan Sebulan (RM) RM 61.375.875.7.

00 20.00 18.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8.000.000.00 18.perniagaan mengandaikan dapat menguasai syer pasaran dalam 15%daripada saiz pasaran dan ini mengambilkira factor yang boleh mempengaruhi permintaan perkhidmatan seperti kesedaran pelanggan dan musim perayaan.00 20.000.00 34 .8.00 20.000.000.00 18.000.00 18.00 224.00 18.000. ramalan jualan Senang rasa Katering adalah seperti berikut: BULAN JANUARI FEBUARI MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DISEMBER JUMLAH JUALAN RM 18.00 20.000. Anggaran Jualan Sungguhpun perniagaan baru menceburkn diri dalam bidang ini.000.000.00 18.000.000.000.00 18.

Sentiasa menyediakan masakan yang enak. perniagaan ini akan menawarkan harga 35 . Sentiasa menunjukkan imej yang baik ketika berurusan dengan pelanggan.9. a).1: Strategi Perkhidmatan Perkhidmatan strategi berikut dapat memajukan lagi perniagaan katering ini.3. 8. d). c). sedap dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut perjanjian masa yang ditetapkan oleh pelanggan. Memandangkan perniagaan ini dalam perancangan dan belum beroperasi lagi. bagi mempromosikan perniagaan ini.Strategi Promosi Perniagaan ini akan menyediakan kad perniagaan dan risalah untuk pejabat diedarkan kerajaan. Strategi Harga Perancangan perlu dibuat bagi menarik hatii pelanggan untuk melanggan dengan perniagaan ini.9. b).2 . kepada sektor penduduk swasta dan kawasan sekolah perumahan. 8.9. 8. dengan faktor yang harga yang berpatutan dan menarik mengikut jenis makanan dan menu yang diminta. STRATEGI PEMASARAN Pasaran yang baik dan sistematik adalah factor amat penting untuk memajukan perniagaan bagi mendapatkan pulangan modal dan keuntungan yang tinggi dan kestabilan yang berpanjangan dan berdaya saing.9.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Mengutamakan kebersihan dapur dan kawasan memasak bagi menghasilkan produk yang berkualiti.

ASPEK KEWANGAN 36 .0. Strategi Lokasi Perniagaan ini terletak d kawasan perumahan dan penempatan yang berpusat dikelilingi taman-taman perumahan yang sedia ada mahupun sedang membangun.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering yang rendah dan menarik diri pesaing-pesaing untuk memikat hati pelanggan.9.9. 8.5. Perhubungan Pelanggan Memandangkan lokasi perniagaan ini terletak di tengah antara kawasan-kawasan permintaan tadi maka tidak timbul masalah perhubungan kerana kawasan penempatan tersebut dan bandar sekitar dapat dihubungi dengan jalanraya yang ada untuk mendapatkan perkhidmatan dan penghantaran. Perniagaan ini akan mengambil deposit 20% bagi tempahan seminggu sebelum tarikh pesanan dan baki dibayar seminggu selepas pesanan dibuat 8.4. 9. kampung-kampung tradisi yang sedia ada dan pekan-pekan serta bandar-bandar yang sedang membangun.

00 1.000.00 168. kos dianggarkan RM 20000.00 1.00 150.00 168.1.378.00 - 9.00 37.00 200.00 46.378.00 1.00 150.00 3.000.00 2.785.00 1.00 200.800.00 JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK 46.2.00 37.00 100.00 1.000. Kos Pelabur Projek Bagi menjayakan rancangan perniagaan ini.318.000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 9.00 21.200.000. PERKARA / MODEL Jumlah Modal Sendiri Pembiayaan Mara A) PEMBELIAN ASET TETAP Peralatanmasak Peti Sejuk Komputer Kereta Isuzu 13.500.00 300.275.Kewangan Perbelanjaan 37 .00 1.00 1.00 1. .00 13.00 7.00 100.00 300.00 berdasar kepada perancangan.000.00 200.00 B) MODAL PUSINGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Stok Barang Permulaan Gaji Pengurus Gaji Pekerja Telefon Utiliti KWSP & SOCSO Kelengkapan Pejabat Pengangkutan Pelbagai Majlis Keraian C) BELANJA PERMULAAN 3.800.00 200.00 7.785..00 300.00 Daftar Perniagaan Lesen Majlis Perbandaran Latihan & Kursus 75.00 1.000.00 21.285.285.000.500.00 300.00 2.00 75.00 100.00 100.275.200.318.00 1.

452.065.452.452.00 2.00 613.00 2.00 3.065.065.00 613.452.00 613.065.00 2.00 BELIAN KREDIT (20%) 613.00 3.452.452.00 613.00 3.00 3.452.00 613.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Perbelanjaan belian barangan dilakukan setiap bulan mengikut permintaan kerana ini akan menjimatkan .065.356.00 613.00 7.065.00 3.00 2.00 36.065.452.00 613.00 2.065.00 29.00 3.452.452.00 2.00 3.00 2.00 3.00 38 .00 613.065.00 2.452.780.00 2.424.452.065.00 3.00 3.00 613.065.00 2.00 613. ANGGARAN BELIAN BELIAN TUNAI (80%) 2.00 BULAN Pertama Ke2 Ke3 Ke4 Ke5 Ke6 Ke7 Ke8 Ke9 Ke10 Ke11 Ke12 JUMLAH JUMLAH 3.065.00 2.00 613.00 3.

2. Operasi meningkat mengikut bulan. 9.4. Anggaran Penyata Aliran Tunai seperti jadual yang dikepilkan menunjukkan untung rugi dan berlaku peningkatan 10% di tahun kedua dan ketiga. Aset Tetap mulai susutnilai bagi tahun Pertama. 39 . Kedua dan Ketiga. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan disediakan selama 3 tahun seperti di lampirkan. Anggaran Kunci Kira-Kira.3. 9. Anggaran Aliran Wang Tunai.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 9.

Berdasar kepada kajian semasa. Dengan ertikata lain mereka tidak terbabit secara langsung untuk menjalankan kerja-kerja penyusunan dan hal ehwal mengurus makanan dan minuman kepada jemputan.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 10.JUSTIFIKASI DAN PENUTUP Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia akan terus mengadakan majlis-majlis jamuan seperti majlis perkahwinan dan anika jamuan. 40 . majoriti pelanggan menggunakan khidmat katering bagi membekalkan dan menguruskan semua kerja-kerja berkaitan. Faktor-faktor tersebut jelas memberikan keyakinan yang tinggi menjurus kepada peluang pulangan keuntungan yang lumayan jika pengurusan dijalankan dengan lebih sistematik. Dengan kesibukan tugasan harian.0. Oleh itu sudah sampai masanya perniagaan ini mengorak langkah dengan lebih berdaya maju dan menyahut cabaran yang diberikan. Semua urusan ini akan diserahkan kepada pihak perkhidmatan katering. Diharap perniagaan ini akan berpeluang untuk turut sama-sama menjadi sebahagian daripada usahawan yang berjaya di negara ini. maka mereka mengambil jalan pintas menggunakan khidmat katering supaya majlis yang diatur akan berjalan lancar.

000. akan dapat mencapai cita-cita yang kehendaki ini. Sebagai perniagaan baru yang ingin menceburi didalam bidang perniagaan ini.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering RINGKASAN EKSEKUTIF Senang Rasa Katering adalah merupakan sebuah perniagaan bumiputera milik tunggal yang baru ditubuhkan dimana bidang yang diceburi adalah membekal makanan dan minuman memasak kepada pelanggan khursusnya kepada majlismajlis perkahwinan. perniagaan ini bercadang untuk menjalankan perniagaan ini tanpa membuat pinjaman dari mana-mana pihak pun. 41 . maka sudah tentu terdapat pelbagai menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat usahawan bumiputera maju didalam bidang perniagaan. Jesteru itu kebanyakan pekerja yang diambil untuk bekerja dengan perniagaan ini terdiri dari kaum keluarga. perniagaan ini akan membuat apa sahaja demi mencapai cita-cita tersebut. Dengan modal pusingan sebanyak RM 20. Sungguhpun begitu perniagaan ini juga bersedia untuk menerima apa sahaja tempahan daripada pelanggan untuk majlis-majlis lain.00. saya percaya dengan kesungguhan dan keyakinan yang ada pada diri saya dan keluarga. Walaupun mungkin perjalanan agak jauh lagi untuk sampai kedestinasinya.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering RUANG TAMU TANGGA BILIK TIDUR RUANG MAKAN RUANG DAPUR SINKI DAPUR TAMBAHAN BILIK AIR RAK RAK BARANG PINTU BELAKANG TAPAK PREMIS PERNIAGAAN 42 .

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering BAGAN DATUK SELEKOH SEKOLAH TAMAN PERUMAHAN B POLIS HUTAN MELINTAN TAMAN SRI ISHAQ TAMAN-TAMAN PERUMAHAN PEKAN SPG 4 TELUK INTAN KAMPUNG TRADISIONAL NO 64 TEMPAT PERNIAGAAN SABAK BERNAM PELAN TAPAK KAWASAN TEMPAT PERNIAGAAN SENANG RASA KATERING 43 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->