Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

1.0. PENGENALAN Senang Rasa Katering merupakan perniagaan milik tunggal yang akan didaftarkan pada awal bulan April 2007, bagi menjalankan aktiviti katering di sekitar Pekan Hutan Melintang, Perak dan bandar-bandar sekitarnya.

Pengusaha memilih untuk menceburi perniagaan katering kerana ianya telah dilakukan secara sambilan dan kecil-kecilan mulai dari tahun 2000 lagi. Sepanjang tempoh itu, pengusaha telah memberi perkhidmatan katering kepada Jabatan Pelajaran Negeri Perak, Pejabat Pelajaran Daerah, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak, Pusat Kegiatan Guru, Sekolah dan orang

perseorangan .

Pengusaha bercadang untuk bersara pilihan dan menceburi bidang perniagaan katering secara sepenuh masa.

Perniagaan ini akan beroperasi di No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang, Perak. Daripada pengalaman yang ada ini, pengusaha mendapati perniagaan katering merupakan satu perniagaan yang berpotensi kerana terdapat banyak permintaan.

Sepertimana

diketahui kebanyakan wanita hari terlibat dengan perkerjaan

sepenuh masa sama ada dalam sektor awam mahu pun swasta, mereka tidak mempunyai waktu untuk memasak sendiri sekiranya mahu mengadakan majlismajlis seperti kenduri doa selamat, kenduri arwah, jamuan hariraya dan

sambutan hari lahir serta kenduri kahwin, malahan pada hari ini semangat gotong royong mahu mengadakan kenduri kendara juga telah berkurangan kerana masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kekurangan tenaga kerja untuk membuat persiapan dan memasak untuk kenduri kendara.

1

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

Oleh itu, kebanyakan orang akan mengambil perkidmatan katering untuk menyenangkan kerja dan mereka juga mempunyai peruntukan (kuasa membeli) untuk berbuat begitu.Permintaan perkhidmatan katering juga sangat banyak di pejabat untuk majlis seperti mesyuarat, majlis perpisahan, majlis keraiaan dan kursus-kursus dalam perkhidmatan. Walau pun di setengah jabatan ada kantin dan kafeteria namun lazimnya penganjur lebih gemar untuk mendapatkan perkhidmatan katering dari pihak luar untuk merubah citarasa. Kami yakin dan pasti perniagaan yang bakal kami jalankan ini akan berkembang maju dan sekaligus dapat mencapai matlamat serta objektif perniagaan kami khususnya dalam mengaut keuntungan.

2

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

2.0. OBJEKTIF/TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN.

Tujuan Rancangan Perniagaan ini disediakan untuk memberi penerangan yang menyeluruh tentang perniagaan yang akan diceburi. Disamping itu juga Rancangan Perniagaan ini untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran, pembekal, perkhidmatan dan kewangan perniagaan.

Antara lain Rancangan Perniagaan ini dibuat untuk tujuan berikut: 1. Melihat daya maju projek yang dirancang. 2. Sebagai garis panduan untuk memastikan pengurusan perniagaan dapat dilaksanakan dengan lancar. 3. Mengagih sumber-sumber perniagaan dengan cekap dan efektif. 4. Memenuhi salah satu syarat wajib bagi para peserta program untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan bagi kakitangan yang menyertai kursus ini. 5. Menjangkakan masalah-masalah yang mungkin timbul apabila perniagaan dilaksanakan.

3

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering

3.0. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN.

Nama Perniagaan Alamat Berdaftar :

: No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang , Perak.

Alamat Operasi

:

No. 64, Taman Sri Ishaq, 36400 Hutan Melintang, Perak.

No. Telefon No. Daftar Perniagaan Tarikh Perniagaan Aktiviti Perniagaan

: : -

: Akan didaftarkan nanti. : Perkhidmatan Katering. Penyewaan kerusi meja & kanopi, peralatan Buffet dan PA sistem. ( Rancangan masa depan ).

Bentuk Perniagaan Modal Permulaan Bank Berususan No. Akaun Nama Pemilik No. Kad Pengenalan

: Milik Tunggal : RM 20.000.00 : Bank Islam, 36000 Teluk Intan, Perak. : : :

4

SM.0. 36400 Hutan Melintang. Perak. No. Kursus Asas Perniagaan 2. Taman Sri Ishaq. Telefon No. Nama Jawatan Alamat Tetap : : Pemilik/Pengurus : No. Kursus Keusahawan Anjuran MEDC (sedang berjalan) Tahun 1980 – hingga kini Melayu / Islam Berkahwin Tingkatan 5 5 . LATAR BELAKANG PEMILIK. 64.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 4. Khir Johari Kursus yang Berkaitan : : : : : : : Jawatan PAR makmal : 1. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Bangsa / Agama Taraf Perkahwinan Kelulusan Akedemik Pengalaman Kerja Majikan.

Maktab Perguruan.2. 5. SKOP PERNIAGAAN. Selekoh dan Sabak Bernam. 5. 5. Begitu juga membekalkan makanan dan minuman bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh pihak Pejabat Pelajaran Perak.3. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak.1. Oleh sebab kesuntukkan masa.2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 5. Aktiviti Perniagaan Diantara aktiviti utama yang dijalankan oleh perniagaan ini ialah menyedia dan membekalkan makanan dan minuman kepada majlis kenduri perkahwinan di sekitar kawasan pekan Hutan Melintang dan kawasan-kawasan sekitar seperti Teluk Intan. minum petang dan makan minum mengikut permintaan pelanggan. kerja mudah tanpa perlu banyak kerja.0. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Perak. Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perak. masyarakat tempatan khususnya orang-orang melayu yang beragama Islam menggunakan yang panjang dan cuti minggu untuk kesempatan cuti sekolah mengadakan majlis perkahwinan. Menghantar tempahan ke destinasi yang diminta dan menyediakan semua kerja-kerja di majlis jamuan. Bagan Datoh. Begitu juga dengan permintaan khidmat makan dan minum bagi kursus. Produk dan Perkhidmatan Menyediakan minum pagi. 5.3. perjumpaan dan mesyuarat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri Perak. masyarakat kita hari ini akan membuat kenduri dengan menggunakan perkhidmatan katering. Pejabat Pelajaran Daerah Hilir Perak di Pusat Kegiatan Guru Hutan Melintang. 5. Potensi Perniagaan Berdasarkan kepada perkembangan semasa.1.3. Maktab Perguruan di Pusat Kegiatan Guru Hutan Melintang yang 6 .

Oleh kerana perniagaan ini masih berada ditahap awal perkembangannya.Pasti masyarakat keliling memerlukan perkhidmatan katering untuk majlis perkahwinan dan majlis kenduri kesyukuran dan doa selamat.+ 5. kelancaran bagi sesuatu majlis atau jamuan yang diadakan.3. kualiti.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering sentiasa ada sepanjang tahun. perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar dan luas untuk dikembangkan dimasa hadapan.3. 7 . kebersihan. harga. Bagi memenuhi permintaan keperluan masyarakat semasa. Melalui usaha yang berterusan perniagaan ini akan mendapat tempat di hati pelanggan kerana perkhidmatannya yang ditawarkan sentiasa dipastikan pada tahap yang tinggi. Kalau dilihat dari aspek itu perniagaan katering mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 40% hingga 60% setahun. kecekapan. Lokasi perniagaan juga terletak di tengah-tengah kedudukan yang mana dikelilingi oleh kampung-kampung dan pekan-pekan kecil dan bandar.4. perniagaan ini akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dengan memberi penekanan kepada ciri-ciri tersebut supaya pelanggan berpuashati dan seterusnya akan menjadi pelanggan tetap. Masyarakat tempatan biasanya menilai kemampuan dan perkhidmatan yang diberikan seperti dari segi kemampuan. 5. keenakan.3. Memandangkan ekonomi negara yang terus berkembang pesat turut menyumbang kepada potensi perkembangan permintaan perkhidmatan perniagaan ini.

8 . c). Bertanggungjawab terhadap keseluruhan operasi perniagaan. Secara keseluruhannya struktur organisasi adalah seperti berikut. a). b). Memastikan pengaliran wang dalam perniagaan terkawal dan berjalan lancar d).1.1 Pengurus/Pemilik dan Bahagian Kewangan & Pentadbiran. 6.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 6. Fungsi dan Tanggungjawab Perniagaan ini telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan.2. Menyediakan laporan kewangan tahunan. Mencari pesanan dan promosi perniagaan.0.3. 6.3. ASPEK PENGURUSAN 6. CARTA ORGANISASI Pengurusan Pentadbiran & Kewangan Operasi/ Perkhidmatan Tukang Masak Pembantu Am 3 Orang (Sambilan) 6. Struktur Organisasi Struktur organisasi yang dibentuk oleh perniagaan adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan sebagai sebuah entiti perniagaan.

h). Membersihkan kawasan persekitaran sebelum dan selepas kerja-kerja memasak dan tugas-tugas lain yang bersesuaian. d). Merancang kemajuan perkhidmatan kearah kecemerlangan dan penambah baik. Memasak mengikut menu-menu yang ditetapkan. Membersihkan peralatan masak. Memastikan pelanggan dilayan dengan baik i). a). 6. 6. b). b). hiasan sekitar dan hiasan lain-lain yang diperlukan siap terlebih awal sebelum hidangan disaji. Memastikan juga hamparan alas meja.3.3 Pembantu Am.2 Tukang Masak. c).3. Merancang dan melaksana aktiviti operasi daripada perancangan belian bahan sehingga hidangan siap dimasak. Menentukan penyediaan bahan-bahan mentah yang telah disediakan oleh pembantu. 6. f). Gaji dan Ganjaran 9 . c). a). Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas-tugas am membantu tukang masak.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering e).4. g). Bertanggungjawab dalam segala hal tentang masakan yang hendak disajikan kepada pelanggan. Menentukan keperluan sumber manusia mencukupi. Membayar gaji pekerja. Memastikan kualiti makanan dengan mengekalkan rasa dan kebersihan setaraf citarasa pelanggan. d).

Strategi Pengurusan Jumlah (RM) 1800. 9.00 104. 3. 1. 8.00 300.00 52. 2.00 360.00 200. 3.00 10 . 5.00 16.00 4110.00 300.00 100.00 338. 1.6.00 960. 4.00 150.00 1 3 840. Belanja Pengurusan Bagi tujuan pengurusan perniagaan menganggarkan perbelanjaan dalam sebulan mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaannya adalah seperti berikut: Bil.00 1080.00 6. 7.00 1200. Jawatan Pengurus Tukang masak Pembantu Am (Kontrak) Jumlah Gaji RM Bil. 6.5.00 5 2960.00 - PERKESO 2% 36. 2.00 KWSP 13% 234.00 390. Jenis Perbelanjaan Gaji Pengurus Gaji Pekerja KWSP & SOCSO Telefon Utiliti Alatulis & Urusan Pejabat Perjalanan & Pengangkutan Keraiaan & Promosi Pelbagai Belanja Jumlah 6.00 - Jumlah RM 2070.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Bil. Pekerja 1 1800.00 200.00 4640.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Keadah pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik amat mustahak didalam usaha memajukan perniagaan dengan memberi perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dengan layanan mesra pelanggan bagi memastikan perniagaan berdaya maju setanding dengan perniagaan-perniagaan katering sedia ada. Mengadakan promosi dengan cara mengadakan rumah terbuka. perniagaan ini telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut: a). ASPEK TEKNIKAL/PERKHIDMATAN 11 . Memberi bimbingan kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik dan bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan.O. bersih dan sedap. b). 7. Setiap pihak sama ada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang cara terbaik untuk menghasilkan kerja yang lebih cekap dan sistematik. g). Oleh itu. Menyediakan perkhidmatan makanan/minuman yang bermutu. d). Menentukan majlis dihias dengan cantik dan layanan yang baik. c). Menerapkan semangat kerja berpasukan (teamwork) diantara para kakitangan dan pihak pengurusan untuk faedah bersama. f). e). Pekerja akan didedahkan dengan teknik baru dengan menghantar mereka mengikuti kursus yang berkaitan dengan bidang tugas.

ke utara pula jalan menuju pekan kecil Sungai Sumun. Persegi 12 .2. agensi pendidikan lain. yang mana pasti mereka memerlukan perkhidmatan katering untuk jamuan kenduri kahwin. Premis ini terletak di kedudukan berhampiran dengan persimpangan jalan menuju ke arah sebelah selatan menuju ke bandar Sabak Bernam. 64. Dengan kemudahan sistem jalanraya yang ada .Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7. Perak. Alamat Premis : . Dengan keluasan 30 KM persegi dan dikeliling dengan taman-taman perumahan dan kampung-kampung. tidak menjadi masalah bagi perniagaan ini memberikan perkidmatan yang selesa kepada pelanggan. Bentuk Binaan Keluasan : : Rumah Kediaman 1400 ka. pekan Selekoh dan pekan Bagan Datoh. Negeri Selangor. 36400 Hutan Melintang. Begitu juga terdapat sekolah-sekolah. manakala ke timur jalan menyusur menghala ke Bandar Teluk Intan. agensi kerajaan dan swasta yang lain yang akan mendapatkan perkhidmatan makanan minum bagi majlis dan kursus yang dijalankan di tempat mereka.1. Sepanjang jalan ke pekan dan bandar ini terdapat taman-taman perumahan dan kampung-kampung melayu. Lakaran gambaran lokasi premis perniagaan adalah seperti dilampiran. Lokasi Premis (Seperti dilampiran) Pada peringkat awal perniagaan ini akan menggunakan premis kediaman sendiri di alamat di No. 7. Taman Sri Ishaq. Maklumat Premis Perniagaan Alamat : .

3. Sosial dan Kebudayaan Masjid Sekolah Kebangsaan Sekolah Menengah Pusat Giat Mara Pusat Kegiatan Guru 2 buah 4 buah 1 buah 1 buah 1 buah 7.3. Pengangkutan Majoriti penduduk di kawasan Hutan Melintang mempunyai kenderaan persendirian.3.3.2. Kemudahan Asas Premis perniagaan memiliki segala kemudahan asas yang sepatutnya seperti bekalan air.3. 7. 21 7.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Pemilik Premis : Sendiri 7.4. elektrik.1. telefon dan lain-lain kemudahan 7. Harta Tetap Dan Peralatan Yang dimiliki 13 . hanya sebahagian kecil sahaja yang menggunakan kenderaan awam seperti bas dan teksi. Perkara Pasar harian Pasar harian Pasar malam Pasar malam Hari Setiap hari Setiap hari Isnin Selasa Tempat Pasar Simpang Empat Pasar Hutan Melintang Simpang Empat Pt.

2. 7. Kereta Isuzu Trooper Peralatan masak dan kelengkapan Komputer Peti Sejuk 3 pintu Jumlah 21000. 3.00 330. 2. 8. 4. Harta Tetap Dan Kelengkapan Yang Diperlukan Bil.00 38285. Jenis Peti sejuk Peti sejuk beku Periuk nasi gas Periuk besar bertelinga Kuali Harga Unit RM 2800.00 Mesin jus buah- 14 .Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Memandangkan perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pengusaha sejak 5 tahun yang lalu.00 1000.00 Dapur gas 1 tunku 100.00 Kuantiti 1 1 1 4 2 1 1 1 Nilai RM 2800. maka Senang Rasa Katering telah memiliki beberapa aset yang dibeli berperingkat-peringkat mengikut kemampuan kewangan perniagaan ketika itu. 40.00 80. 6.00 40. 3.00 13285.00 Tong gas 80.5.00 330.00 5.00 1000.00 1000. Aset tetap dan kelengkapan perniagaan yang dimiliki adala seperti berikut: Bil.00 250. Perkara Pembelian Aset tetap Nilai RM 1. 1.00 7.00 150. 4.00 100.00 2500.00 75.00 1500.

Dianggarkan kos bahan mentah adalah lebih kurang 50% daripada setiap ringgit jualan. ikan. 15. Bahan mentah kering dibeli secara pukal kerana ia lebih murah.00 3.50 30.00 375.00 2.00 100 25 100 100 100 10 10 300. Bahan mentah basah akan dibeli setelah mendapat tempahan dan sehari sebelum tarikh tempahan. 13. minyak. Pinggan makan Mangkuk nasi Cawan/piring Gelas Sudu garpu Chafing dish Alas meja/skirting Lain-lain keperluan Jumlah 8645. 16.00 7.00 200. 11.6.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering buahan 9. gula. 12. 14. 15 . 10.00 2. Senarai bahan mentah dan basah untuk kegunaan sebulan adalah seperti berikut.00 300. Bahan mentah basah terdiri dari daging.00 3.00 1000. susu dan rempah ratus. ayam dan sayur-sayuran.00 37.00 200.00 250.00 300. Pembelian Bahan Mentah Bahan mentah untuk perniagaan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu bahan mentah basah dan bahan mentah kering. Bahan mentah kering pula terdiri dari barangan seperti beras.00 10.

00 700.00 40.00 14.00 90.00 16 .80 1.00 45.00 120.00 40.00 100.00 Jumlah (RM) 280.00 4.00 60.00 3.00 8.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Beras Beryani Beras Biasa Bawang Besar Bawang Kecil Bawang Putih Minyak Sapi Ghee Halia Minyak masak Rempah kari Ikan Rempah kari Daging Kuantiti 100 Kg 150 Kg 100 Kg 20 Kg 30 Kg 25 Tin 30 Kg 2 Tin Besar 5 Bungkus Besar 5 Bungkus Besar 50 Kg Harga 1kg (RM) 2.00 8.00 4.00 120.00 400.80 1.00 270.00 16.

00 300.00 164.50 1.50 20.00 10.00 300.00 16.00 108.00 100.00 17 .00 30.00 6.00 8.80 1.00 20.00 6.00 8.70 3.00 0.50 2.00 54.00 30.00 27.00 8.00 45.20 1.00 20.00 10.70 1.00 10.00 75.00 24.50 3.00 2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Rempah Kurma Cili Kering Garam Cili Sos Tomato Sos Kicap Asam Jawa Ubi Kentang Tomato Puree Susu Cair Cuka Mee Hoon Ikan Ayam Daging Kulit Kayu Manis Bunga Lawang Buah Pelaga Kuantiti 3 Kg 13 Kg 12 Kampit 10 Botol 10 Botol 10 Botol 5 Kampit 50 Kg 20 Tin 60 Tin 5 Botol 30 Kampit 50 Kg 50 Kg 30 Kg 2 Kg 2 Kg 2 Kg Harga 1Kg (RM) Jumlah (RM) 8.00 1.00 6.

00 15.50 1.00 15.50 1.00 9.00 10.00 15.00 18 .00 75.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jenis Bunga Cengkih Gula Sirap Ros Serbuk Jintan Manis Serbuk Jintan Putih Serbuk Ketumbar Serbuk Kunyit Ikan Bilis Asam Keping Suun Fucuk Jagung Tin Kacang Tanah Belacan Bawang Goreng Tissue Paper Kuantiti 1 Kg 50 Kg 20 Botol 1 Kg 1 Kg 1 Kg 2 Kg 5 Kg 2 Kg 10 Kg 5 Kg 10 Tin 10 Kg 2 Kg 2 Kg 100 Kampit Harga 1 Kg (RM) 15.00 15.00 15.00 Jumlah 3065.00 15.00 20.00 15.00 9.00 75.00 100.00 5.50 15.00 1.50 2.00 Jumlah (RM) 15.00 4.00 81.00 8.00 35.00 4.00 1.00 4.50 8.00 75.00 15.

00 Suntiksn Pekerja: 46830.7. Senarai Pembekal Barang Mentah.00 7. Perbelanjaan Operasi.00 Gaji & Dll: Lain-lain Belanja 500.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7.00 500. 19 .8.00 Bahan Mentah: 4600. Perkara Perbelanjaan Aset Tetap (RM) Perbelanjaan Bulanan (RM) Lain-lain Perbelanjaan (RM) Aset Tetap Mesin & Peralatan: Perbelanjaan Bulanan 3065.00 7665.00 Jumlah 46830.

1. Nama Pembekal Hock Kim Seng Alamat Simpang 4 Jenis Bekalan Barang Runcit. Ah Fatt Pasar Hutan Ikan.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Bekalan bahan mentah yang digunakan bagi menyediakan masakan kepada pelanggan akan diperolehi dari beberapa pembekal yang telah dikenalpasti seperti berikut: Bil. Buahan dan Sayuran Cara Bayaran Tunai 2.10. Udang. Mat Pasar Simpang 4 Tunai Ayam dan Daging 3. Melintang Ketam Dan Kerang Tunai 4. Susunatur Ruang Masak Susunatur ruang masak telah direka bentuk dengan menarik bagi memboleh dan menyenangkan ruang kelihatan menarik dan mempunya ruang yang luas bagi memberi keselesaan kepada pekerja untuk menjalankan kerja-kerja persiapan makanan. CARTA ALIRAN PROSES KERJA 20 . Mohd Sukri B. 7. Gambar rajah susunatur ruang memasak dilampirkan. 7.9.

21 . membawa balik.11.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Mengambil tempahan pelanggan Menetapkan menu. disimpan di stor Menuntut bayaran daripada pelanggan 7. mengemas dan mencuci . masa dan harga Membuat perancangan operasi seperti tenaga pekerja dan menyenaraikan bahan mentah Membeli bahan mentah mengikut menu Proses bahan mentah untuk dimasak Memasak Merasa kualiti masakan Diisi dalam bekas Memasukkan bekas ke dalam kendaraan untuk dihantar ke tempat yang di tetapkan Proses menghidang mengikut pilihan . hiding atau buffet Majlis selesai. tarikh. Anggaran jualan untuk 3 tahun. jumlah tempahan.

00 19.000.000.00 20.00 Tahun 2 (RM) 18.000.000.900.00 20.900.800.00 18.00 Jumlah 222.900.800.000.000.00 19.00 22.800.800.800.900.800.00 233.00 19.000.00 18.00 18.00 244.900.000.900.00 18.900.00 19.00 18.000.00 21.00 Tahun Jualan RM Kenaikan 22 .000.00 19.00 Tahun 3 (RM) 19.800.00 21.00 22.00 19.900.200.00 18.00 18.000.00 18.00 18.100.000.000.00 18.000.000.00 18.800.000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Berdasarkan anggaran Perniagaan Senang Rasa Katering boleh mendapat pasaran permintaan perkhidmatan pelanggan adalah seperti berikut: Bulan Januari Febuari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Tahun 1 (RM) 18.000.000.00 19.000.00 22.00 18.800.900.00 20.00 18.00 19.00 18.00 18.00 21.00 18.

12. Strategi Perkhidmatan Untuk menentukan perniagaan ini berjalan lancar. sedap dan mengikut selera pelanggan.00 5% 10% - 7. Menghasilkan yang berkualiti.12.00 233. Layanan yang mesra pelanggan.12.5.12.100. 7. 7.Perniagaan ini akan menghantar pekerja-pekerja menghadiri kursus Yang bersesuaian supaya dapat mempertimbangkan mutu perkhidmatan.12. Perniagaan ini bersedia menerima teguran bagi tujuan memperkemaskan perniagaan dari masa ke semasa.200.4. 7.7. Mengutamakan kebersihan dan kesihatan pelanggan.12.6. memberikan perkhidmatan yang terbaik.Iklan-iklan yang menarik akan dipamerkan di tempat-tempat yang 23 .3.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Jualan Tahun 1 Jualan Tahun 2 Jualan Tahun 3 220.2.12. 7. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan penghantaran dapat Disiapkan mengkut masa yang ditetapkan. Pekerja akan dibekalkan dengan pakaian seragam supaya pelanggan terus mengenali perniagaan ini.12.1.9 .12. 7. 7.00 244.8 . 7. 7. perniagaan ini akan melaksanakan strategi berikut: 7. Perniagaan ini akan mengadakan promosi makanan percuma dengan memperkenalkan masakan-masakan kegemaran ramai supaya pelanggan dapat menilai sendiri keenakan makanan/minuman yang disediakan.12.000.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering strategik supaya menarik perhatian pelanggan.12.10.Menentukan makanan/minuman yang disediakan adalah halal. CARTA ALIRAN PROSES PERKHIDMATAN Mengambil tempahan Menetapkan spesifikasi Merancang Membeli bahan mentah Memproses bahan Memasak Merasa kualiti Mengisi dalam bekas Menghantar ke lokasi Menghidang Mengemas Memeriksa kawasan Mengangkut balik Menuntut bayaran 24 . 7.

00 Tempahan Pejabat: Katering untuk mesyuarat.50 = RM 3.00 = RM10.000 25 .400 + RM 2.000 + RM3.00 JUMLAH : RM 10.00 = RM 2.600. 10 kenduri/bulan X 100 orang X RM 10.000.00 Katering untuk kursus: 3 kali/bulan X 50 orang X RM 16.00 = RM 2.00 Katering untuk jamuan makan. 20 kali/bulan X 40 0rang X RM 4.doa selamat dan sebagainya.13. 5 jamuan/bulan X 40 orang X RM 10.000 = RM 18.600 + RM 2.000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 7. ANGGARAN KOS PERKHIDMATAN/KERJA DIJALANKAN (SEORANG) Perincian pengiraan anggaran jualan: Rumah Kediaman: Kenduri tahlil.400.

Bihun.0. Pelanggan akan diberikan pelbagai pakej dan menu.1. kuew tieow goring Nasi lemak Lontong Nasi Dagang Laksa Roti Jala Pelbagai kuih muih mengikut pilihan Minuman Panas – Kopi & Teh O atau Kopi & Teh susu Harga mengikut pilihan menu : RM 4. Keseua pakej adalah seperti berikut PROFILE MENU 8.1. Perkhidmatan dan Harga yang ditawarkan Memandangkan perniagaan ini lebih diokuskan khursus untuk anika jenis jamuan dan pelbagai jenis majlis. pilihan menudisertakan sekali. PEMASARAN 8.50 26 . Menu dan sebutharga minum pagi.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Mee. Sungguhpun begitu kesemua pakej yang disediakan dijangkan akan terus menjadi tarikan langgan dan harganya juga berpatutan.1. maka senarai harga adalah dibuat secara pakej.

Nasi Minyak.2. Udang dan Sotong Goreng Biasa/Tepung Sayur Masak Lemak Biasa/Ikan Masin. Campur dll Kerabu dan Ulaman Sambal dan Acar Buah-buahan Minuman Sejuk Pelbagai Perisa Harga mengikut pilihan Menu : RM 8.Tumis. Daging. Masak Lemak dll Pelbagai Sup Pelbagai Tom Yam Ikan.00 27 . Ikan Lemak Cili Api. Nasi Brayani dan Nasi Tomato Ikan Masak Kari. Rendang. Ikan Taucu dll Daging Masak Kari.1. Masak Merah dll Sotong Masak Kari. Sambal. Masak Merah dll Udang Masak Kari.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Rendang. Menu dan sebut harga makan tengahari/Malam Nasi Putih. Masak Lemak. Ayam. Kurma dll Ayam Masak Kari.

3.2. Mee Rebus. Keseluruhan permintaan terdiri dari kaum Melayu terdapat juga permintaan dari kaum India dan Cina 8. Bihun Kari. juga permintaan dari pelajar. Bihun Goreng dll Keow Teow Goreng dll Laksa Soto Kuih Muih Minuman Panas/Sejuk Harga mengikut pilihan Menu : RM 3.50 8. Swasta. Kilang dan Sekolah yang berpendapatan diantara RM 700.00 hingga RM 5000. Kawasan Pasaran Kawasan sekitar Pekan Hutan Melintang Kawasan sekitar Pekan Bagan Datoh Kawasan sekitar Pekan Selekoh Kawasan sekitar Bandar Teluk Intan Kawasan sekitar Bandar Sabak Bernam Kampung Sungai Keli 28 . Mee Sup dll Bihun Sup.1. Kumpulan Sasaran Perniagaan ini merancang mensasarkan perkhidmatannya kepada keseluruhan penduduk yang ada di tempat-tempat seperti berikut kepada semua peringkat umur dan Kakitangan Kerajaan.2.00.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Menu dan Sebutharga Minum Petang Mee kari.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Kampung Teluk Buluh Kampung Sungai Samak Kampung Sungai Ipil Kampung Baru Kampung Sungai Dulang Kampung Tanah Lalang Kampong Tanjung Bayan Kampung Bagan Pasir Kampung Sungai Tiang Baruh Kampung Sungai Tiang Darat Kampung Sungai Nipah Baruh Kampung Sungai Nipah Darat Kampung Rungkup Kampung Sungai Ular Kampung Parit 25 Kampung Parit 23 Kampung Parit 21 Kampung Parit 19 Kampung Parit 17 Kampung Parit 15 Kampong Parit 13 Kampung Parit 11 Kampung Parit 9 29 .

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Kampung Parit 7 Kampung Parit 5 Kampung Parit 3 Kampung Parit 1 Taman Perumahan Awam 1 Taman Perumahan Awam 2 Taman Perumahan Awam 3 Taman Perumahan Awam Sungai Sumun Taman Perumahan Awam Bagan Datoh Taman Seri Ishaq Taman Zulaikha Taman Seri Melintang 1 Taman Seri Melintang 2 Taman Seri Intan 1 Taman Seri Intan 2 Taman Kayangan Taman Cenderawasih Taman Seri Perak Taman Mewah Taman Melintang Taman Bernam Taman Desa Bernam Taman Desa Bakti 30 .

000 60.000/5 (diandaikan sebuah rumah 5 orang Diandaikan 10% daripada penghuni rumah tersebut akan menggunakan perkhidmatn katering sekurang-kurangnya sekali setahun dengan jumlah tempahan untuk 100 orang pada harga RM 10.00 = RM120.00/bulan 31 .000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Taman Wawasan Taman Cemerlang Taman Metah Taman Intan Taman Orkid Taman Ikan Mas 8.000 buah rumah 60.00/tahun = RM10.00/orang.000.maka jumlah pasaran: 10% x 12.000 x 100 orang x RM10.4.00. Saiz Pasaran Saiz pasaran boleh dikira dari potensi jualan yang boleh diperoleh dari tempahan katering oleh penduduk tempatan dan pejabat: Tempahan Penduduk Jumlah Penduduk: Bilangan rumah : penghuni) = 12.

000 + RM22. Idah Katering Taman Mewah.5.500 Jumlah Saiz Pasaran = RM100.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Tempahan dari pejabat-pejabat Purata bilangan pejabat dianggarkan 5 buah. Simpang Empat Hutan Melintang Katering 32 . 8. maka jumlah jualan ialah: 5 pejabat x 15 hari/bulan x 30 orang/tempahan x RM10.00/orang = RM22. Seandainya dalam sebulan terdapat 15 hari tempahan untuk sekurang-kurannya 30 orang pada harga RM10.00. Pesaing Senarai Perniagaan & Alamat 1.250/bulan. Nan Katering Rumah Awam Padang Tembak Teluk Intan Perkhidmatan & Produk Ditawarkan Katering 2.500 = RM122.

375.00 RM 18.250. Analisis Kekuatan dan Kelemahan Pesaing Nama Pesaing Nan Ketaring Kekuatan Sudah beroperasi 10 tahun Sudah terkenal di Bandar Kelemahan Harga agak tinggi Banyak menerima tempahan hingga Teluk Intan menjejaskan operasi Idah Katering Sudah beroperasi 5 tahun Mempunyai pekerja yang Kurang pekerja yang mencukupi terlatih Perkhidmatan kurang Memuaskan 8. Saiz /Syer Pasaran Setelah mengambil kira kekuatan dan kelemahan pesaing.00 Syer pasaran 50% 35% 15% Jualan Sebulan (RM) RM 61.6.00 RM 42.00 33 .Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8.500. maka dianggarkan pecahan syer pasaran antara pesaing dan Senang Rasa Katering adalah seperti berikut: Perniagaan Nan Katering Idah Katering Senang Rasa Katering JUMLAH 100% RM 122.7.875.

000.perniagaan mengandaikan dapat menguasai syer pasaran dalam 15%daripada saiz pasaran dan ini mengambilkira factor yang boleh mempengaruhi permintaan perkhidmatan seperti kesedaran pelanggan dan musim perayaan.00 18.00 18.000.8.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8.000.00 20.000.00 20. ramalan jualan Senang rasa Katering adalah seperti berikut: BULAN JANUARI FEBUARI MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DISEMBER JUMLAH JUALAN RM 18.000.000.00 34 .000.00 18.00 18.000.000.00 224.00 20.00 18.00 20.000. Anggaran Jualan Sungguhpun perniagaan baru menceburkn diri dalam bidang ini.000.00 18.00 18.000.000.

9. Memandangkan perniagaan ini dalam perancangan dan belum beroperasi lagi. a). perniagaan ini akan menawarkan harga 35 . d).Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 8. Sentiasa menunjukkan imej yang baik ketika berurusan dengan pelanggan. Sentiasa menyediakan masakan yang enak. bagi mempromosikan perniagaan ini.9. 8.9.1: Strategi Perkhidmatan Perkhidmatan strategi berikut dapat memajukan lagi perniagaan katering ini. 8.2 .9. Memastikan tempahan dapat disiapkan mengikut perjanjian masa yang ditetapkan oleh pelanggan. kepada sektor penduduk swasta dan kawasan sekolah perumahan. Mengutamakan kebersihan dapur dan kawasan memasak bagi menghasilkan produk yang berkualiti. sedap dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. 8. Strategi Harga Perancangan perlu dibuat bagi menarik hatii pelanggan untuk melanggan dengan perniagaan ini. dengan faktor yang harga yang berpatutan dan menarik mengikut jenis makanan dan menu yang diminta. b).Strategi Promosi Perniagaan ini akan menyediakan kad perniagaan dan risalah untuk pejabat diedarkan kerajaan. c). STRATEGI PEMASARAN Pasaran yang baik dan sistematik adalah factor amat penting untuk memajukan perniagaan bagi mendapatkan pulangan modal dan keuntungan yang tinggi dan kestabilan yang berpanjangan dan berdaya saing.3.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering yang rendah dan menarik diri pesaing-pesaing untuk memikat hati pelanggan. ASPEK KEWANGAN 36 .4. kampung-kampung tradisi yang sedia ada dan pekan-pekan serta bandar-bandar yang sedang membangun. 9.9.9. 8. Perhubungan Pelanggan Memandangkan lokasi perniagaan ini terletak di tengah antara kawasan-kawasan permintaan tadi maka tidak timbul masalah perhubungan kerana kawasan penempatan tersebut dan bandar sekitar dapat dihubungi dengan jalanraya yang ada untuk mendapatkan perkhidmatan dan penghantaran. Strategi Lokasi Perniagaan ini terletak d kawasan perumahan dan penempatan yang berpusat dikelilingi taman-taman perumahan yang sedia ada mahupun sedang membangun. Perniagaan ini akan mengambil deposit 20% bagi tempahan seminggu sebelum tarikh pesanan dan baki dibayar seminggu selepas pesanan dibuat 8.5.0.

Kewangan Perbelanjaan 37 . .00 1.1.200.00 200.000.00 300.00 3.000.785.000.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 9.00 1.785.00 B) MODAL PUSINGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Stok Barang Permulaan Gaji Pengurus Gaji Pekerja Telefon Utiliti KWSP & SOCSO Kelengkapan Pejabat Pengangkutan Pelbagai Majlis Keraian C) BELANJA PERMULAAN 3.500.00 2.800.200.00 7. PERKARA / MODEL Jumlah Modal Sendiri Pembiayaan Mara A) PEMBELIAN ASET TETAP Peralatanmasak Peti Sejuk Komputer Kereta Isuzu 13.00 1.00 150.00 100. kos dianggarkan RM 20000.00 2.000.00 21.00 13.2.00 168.00 7.275.00 37.00 200.00 1.800.00 21.00 200.00 168.318.00 150.500.378.285.00 300.000.00 200.275.285.. Kos Pelabur Projek Bagi menjayakan rancangan perniagaan ini.00 100.00 1.000.00 1.00 berdasar kepada perancangan.00 JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK 46.318.00 100.00 100.00 - 9.00 46.00 1.000.00 1.00 37.00 1.00 300.00 1.00 Daftar Perniagaan Lesen Majlis Perbandaran Latihan & Kursus 75.00 75.000.00 300.378.

452.452. ANGGARAN BELIAN BELIAN TUNAI (80%) 2.00 613.065.065.424.00 613.065.00 BELIAN KREDIT (20%) 613.00 2.00 38 .00 2.00 2.452.00 3.00 613.452.065.00 2.452.065.00 613.00 3.00 3.00 3.00 613.00 3.00 2.065.356.00 613.00 3.00 3.452.00 3.00 2.00 613.452.00 2.00 613.065.780.452.00 29.00 7.00 2.00 613.065.065.065.065.452.00 36.00 3.065.00 3.00 BULAN Pertama Ke2 Ke3 Ke4 Ke5 Ke6 Ke7 Ke8 Ke9 Ke10 Ke11 Ke12 JUMLAH JUMLAH 3.452.452.00 2.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering Perbelanjaan belian barangan dilakukan setiap bulan mengikut permintaan kerana ini akan menjimatkan .00 613.00 2.00 613.452.00 2.00 3.

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 9. 39 . 9. Anggaran Kunci Kira-Kira. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan.4. Aset Tetap mulai susutnilai bagi tahun Pertama. Operasi meningkat mengikut bulan. Anggaran Aliran Wang Tunai.3. Kedua dan Ketiga. 9.2. Anggaran Penyata Aliran Tunai seperti jadual yang dikepilkan menunjukkan untung rugi dan berlaku peningkatan 10% di tahun kedua dan ketiga. Anggaran Penyata Pendapatan Kewangan disediakan selama 3 tahun seperti di lampirkan.

JUSTIFIKASI DAN PENUTUP Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia akan terus mengadakan majlis-majlis jamuan seperti majlis perkahwinan dan anika jamuan. Faktor-faktor tersebut jelas memberikan keyakinan yang tinggi menjurus kepada peluang pulangan keuntungan yang lumayan jika pengurusan dijalankan dengan lebih sistematik. Diharap perniagaan ini akan berpeluang untuk turut sama-sama menjadi sebahagian daripada usahawan yang berjaya di negara ini. Oleh itu sudah sampai masanya perniagaan ini mengorak langkah dengan lebih berdaya maju dan menyahut cabaran yang diberikan. maka mereka mengambil jalan pintas menggunakan khidmat katering supaya majlis yang diatur akan berjalan lancar. Berdasar kepada kajian semasa.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering 10. Dengan ertikata lain mereka tidak terbabit secara langsung untuk menjalankan kerja-kerja penyusunan dan hal ehwal mengurus makanan dan minuman kepada jemputan. Semua urusan ini akan diserahkan kepada pihak perkhidmatan katering. Dengan kesibukan tugasan harian. 40 . majoriti pelanggan menggunakan khidmat katering bagi membekalkan dan menguruskan semua kerja-kerja berkaitan.0.

00. Dengan modal pusingan sebanyak RM 20. Sungguhpun begitu perniagaan ini juga bersedia untuk menerima apa sahaja tempahan daripada pelanggan untuk majlis-majlis lain. maka sudah tentu terdapat pelbagai menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat usahawan bumiputera maju didalam bidang perniagaan. Walaupun mungkin perjalanan agak jauh lagi untuk sampai kedestinasinya. perniagaan ini akan membuat apa sahaja demi mencapai cita-cita tersebut. akan dapat mencapai cita-cita yang kehendaki ini. Sebagai perniagaan baru yang ingin menceburi didalam bidang perniagaan ini. saya percaya dengan kesungguhan dan keyakinan yang ada pada diri saya dan keluarga.000. perniagaan ini bercadang untuk menjalankan perniagaan ini tanpa membuat pinjaman dari mana-mana pihak pun. Jesteru itu kebanyakan pekerja yang diambil untuk bekerja dengan perniagaan ini terdiri dari kaum keluarga.Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering RINGKASAN EKSEKUTIF Senang Rasa Katering adalah merupakan sebuah perniagaan bumiputera milik tunggal yang baru ditubuhkan dimana bidang yang diceburi adalah membekal makanan dan minuman memasak kepada pelanggan khursusnya kepada majlismajlis perkahwinan. 41 .

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering RUANG TAMU TANGGA BILIK TIDUR RUANG MAKAN RUANG DAPUR SINKI DAPUR TAMBAHAN BILIK AIR RAK RAK BARANG PINTU BELAKANG TAPAK PREMIS PERNIAGAAN 42 .

Rancangan Perniagaan Senang Rasa Katering BAGAN DATUK SELEKOH SEKOLAH TAMAN PERUMAHAN B POLIS HUTAN MELINTAN TAMAN SRI ISHAQ TAMAN-TAMAN PERUMAHAN PEKAN SPG 4 TELUK INTAN KAMPUNG TRADISIONAL NO 64 TEMPAT PERNIAGAAN SABAK BERNAM PELAN TAPAK KAWASAN TEMPAT PERNIAGAAN SENANG RASA KATERING 43 .