P. 1
Pbs Sains Band 6

Pbs Sains Band 6

|Views: 2,316|Likes:
Published by Wan Mohd Hafizullah
t2 2013
t2 2013

More info:

Published by: Wan Mohd Hafizullah on Apr 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2014

pdf

text

original

Bab4-Kepelbagaian sumber bumi 2-4 Bab5-pencemaran udara 5-8 Bab 6-tenaga-9 Bab 7-10

kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  Untuk mengelakkan organismaorganisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan (extinction). Melarutkan (dissolves) bahan makanan dan oksigen bagi memudahkan ianya diangkut (transported) oleh darah ke sel-sel yang memerlukan.  Untuk memastikan bahawa bekalan logam (metal) dan bukan logam (nonmetal) di dalam kerak Bumi (Earth's crust    . Untuk menghasilkan kraftangan daripada tanah liat (clay) dan kaca (glass). Untuk menjalankan aktiviti penternakan (livestock) dan pertanian (agricultural). untuk menjaga kesihatan dan tumbesaran badan dan untuk pembiakan.  Untuk memastikan bahawa komposisi gas di udara kekal seimbang.  Untuk memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas (not jeopardized).Kepelbagaian sumber bumi (B6D4E1)  kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia   Udara mengandungi oksigen yang mana ianya penting (vital) untukpernafasan. Benda-benda hidup menyediakan makanan yang diperlukan bagi membekalkan tenaga untuk menjalankan kerja dan aktiviti harian.

maksud pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  pemeliharaan  (preserve) menjaga dan melindungi. . pemuliharaan  (conserve) sumber Bumi bagi memastikan bahawa sumbersumber tersebut kekal dalam keadaan yang baik.

yang mana ianya adalah untuk memproses semula bahan buangan (waste products) seperti kaca. Mengamalkan sikap berjimat cermat (thrifty attitude).  Cari sumber alternatif (pilihan) untuk menggantikan sumber yang terancam atau semakin berkurangan. petroleum dan gas asli. Sebagai contoh. guna semula dan kitar semula bahan  .  Amalkan kitar semula (recycling). plastik dan logam timah menjadi bahan baru. berhatihati dan berekonomi apabila menggunakan sumber-sumber Bumi. yang mana ianya adalah menggunakan semula bahan-bahan seperti kertas bagi melambatkan penggunaan sumber semula jadi tersebut.  Amalkan penggunaan semula (reusing).  mengamalkan penggunaan.

pencemaran udara (B6D5E1)  contoh bahan cemar udara sumber bahan cemar udara  Habuk  asap  Ekzos kereta  Kilang  Pembakaran secara terbuka .

pencemaran udara  kesan pencemaran udara bagaimana kehidupan jika tiada udara bersih  Meningkatkan suhu bumi  Tidak mempunyai udara bersih untuk bernafas  Penyakit merebak .

  Menggunakan pengangkutan awam  Membakar di dalam insenarator  Meninggikan cerobong asap kilang .langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara.

pencemaran udara  cadangan cara mengekalkan udara supaya bersih mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih  Mencipta kereta yang tidak mengeluarkan asap  Mengurangkan penggunaan kenderaan perseorangan seperti kereta dan motor  Berkongsi kenderaan ke tempat kerja .

mencadangkan cara-cara menggunakan tenaga secara cekap. Hal ini bermakna keperluan dan penggunaan tenaga juga semakin bertambah. Penggunaan tenaga oleh setiap individu bertambah mengikut kadar pertumbuhan ekonomi dan kemajuan sesebuah negara.    Penggunaan pengangkutan awam Kepentingan memulihara sumber tenaga .       (B6D6E1) Definisi pemuliharaan sumber tenaga Pemuliharaan sumber tenaga bermaksud menguruskan sumber tenaga dengan cermat. Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga adalah disebabkan oleh bilangan penduduk unia semakin bertambah. Beberapa cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap Penggunaan mentol penjimat tenaga Berkongsi kereta ke tempat kerja Menggosok banyak pakaian dalam suatu masa Penggunaan periuk tekanan penjimat tenaga Tenaga            mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga. menjimatkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran.

(B6D7E1)bab7 contoh pelbagai kegunaan pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian. . Dengan menggunakan prinsip pegembangan dan pengecutan jirim dapat memudahkan kita membuka penutup botol besi dan menutupnye semula.mengaplikasikan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam menyelesaikan masalah yang mudah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->