P. 1
Pbs Sains Band 6

Pbs Sains Band 6

|Views: 2,334|Likes:
Published by Wan Mohd Hafizullah
t2 2013
t2 2013

More info:

Published by: Wan Mohd Hafizullah on Apr 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2014

pdf

text

original

Bab4-Kepelbagaian sumber bumi 2-4 Bab5-pencemaran udara 5-8 Bab 6-tenaga-9 Bab 7-10

 Untuk memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas (not jeopardized). Benda-benda hidup menyediakan makanan yang diperlukan bagi membekalkan tenaga untuk menjalankan kerja dan aktiviti harian. untuk menjaga kesihatan dan tumbesaran badan dan untuk pembiakan.  Untuk memastikan bahawa bekalan logam (metal) dan bukan logam (nonmetal) di dalam kerak Bumi (Earth's crust    . kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  Untuk mengelakkan organismaorganisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan (extinction).Kepelbagaian sumber bumi (B6D4E1)  kepentingan kepelbagaian sumber Bumi kepada manusia   Udara mengandungi oksigen yang mana ianya penting (vital) untukpernafasan. Untuk menjalankan aktiviti penternakan (livestock) dan pertanian (agricultural). Untuk menghasilkan kraftangan daripada tanah liat (clay) dan kaca (glass). Melarutkan (dissolves) bahan makanan dan oksigen bagi memudahkan ianya diangkut (transported) oleh darah ke sel-sel yang memerlukan.  Untuk memastikan bahawa komposisi gas di udara kekal seimbang.

. pemuliharaan  (conserve) sumber Bumi bagi memastikan bahawa sumbersumber tersebut kekal dalam keadaan yang baik.maksud pemeliharaan dan pemuliharaan sumber Bumi  pemeliharaan  (preserve) menjaga dan melindungi.

 Amalkan kitar semula (recycling). Mengamalkan sikap berjimat cermat (thrifty attitude). berhatihati dan berekonomi apabila menggunakan sumber-sumber Bumi.  Amalkan penggunaan semula (reusing). Sebagai contoh.  mengamalkan penggunaan. plastik dan logam timah menjadi bahan baru. petroleum dan gas asli. guna semula dan kitar semula bahan  . yang mana ianya adalah menggunakan semula bahan-bahan seperti kertas bagi melambatkan penggunaan sumber semula jadi tersebut. yang mana ianya adalah untuk memproses semula bahan buangan (waste products) seperti kaca.  Cari sumber alternatif (pilihan) untuk menggantikan sumber yang terancam atau semakin berkurangan.

pencemaran udara (B6D5E1)  contoh bahan cemar udara sumber bahan cemar udara  Habuk  asap  Ekzos kereta  Kilang  Pembakaran secara terbuka .

pencemaran udara  kesan pencemaran udara bagaimana kehidupan jika tiada udara bersih  Meningkatkan suhu bumi  Tidak mempunyai udara bersih untuk bernafas  Penyakit merebak .

  Menggunakan pengangkutan awam  Membakar di dalam insenarator  Meninggikan cerobong asap kilang .langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara.

pencemaran udara  cadangan cara mengekalkan udara supaya bersih mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih  Mencipta kereta yang tidak mengeluarkan asap  Mengurangkan penggunaan kenderaan perseorangan seperti kereta dan motor  Berkongsi kenderaan ke tempat kerja .

menjimatkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran. Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga Sebab-sebab atau mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga adalah disebabkan oleh bilangan penduduk unia semakin bertambah.    Penggunaan pengangkutan awam Kepentingan memulihara sumber tenaga . Penggunaan tenaga oleh setiap individu bertambah mengikut kadar pertumbuhan ekonomi dan kemajuan sesebuah negara. mencadangkan cara-cara menggunakan tenaga secara cekap.       (B6D6E1) Definisi pemuliharaan sumber tenaga Pemuliharaan sumber tenaga bermaksud menguruskan sumber tenaga dengan cermat. Beberapa cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap Penggunaan mentol penjimat tenaga Berkongsi kereta ke tempat kerja Menggosok banyak pakaian dalam suatu masa Penggunaan periuk tekanan penjimat tenaga Tenaga            mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga. Hal ini bermakna keperluan dan penggunaan tenaga juga semakin bertambah.

 Dengan menggunakan prinsip pegembangan dan pengecutan jirim dapat memudahkan kita membuka penutup botol besi dan menutupnye semula. (B6D7E1)bab7 contoh pelbagai kegunaan pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian. .mengaplikasikan prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam menyelesaikan masalah yang mudah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->