KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

1.2. 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.2. imbangan dan harmoni.2 Ruang – nyata 3. 3. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. 4. ruang.1 Bentuk .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. warna.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.2. TMK.1 Unsur Seni 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. 2.1. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 3. sejarah seni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.konkrit 3. imbangan.3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.3. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 3. ruang.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .1.4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.3.

3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. kefahaman media.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .4. 3. imbangan. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kertas warna.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Unsur seni 4.1.2.1. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. 3. 3.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1. 4.2 Bahan – gam. jalinan.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1 Alat – gunting 3.1.2 Rupa . tali/benang dan kad manila. warna. dawai kasar.4.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Keusahawanan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. TAHUN BARU CINA 2013 4.2. bahan yang difikirkan sesuai.1 Garisan – lurus 4. rupa. 3.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. ruang.1. teknik.1. dan proses dalam penghasilan karya.1. Kreativiti dan Inovasi.3. 3.1.geometri 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.

STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.2 Bahan – kertas warna. warna. gam.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. imbangan. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kefahaman media. sejarah seni. bentuk. EMK : TMK. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. memahami.1 Harmoni – kelarai 4.1.1. kertas lukisan. 4.2.2. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1. 4.2 Kontra . 3.2.3.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Bentuk – ilusi .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. Kreatif dan Inovasi.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. 4.4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. dan budaya.warna 4. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.1 Alat – gunting 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.3. 1.1.2.2 Prinsip rekaan 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4. warna.2.

1.3. warna air atau cat tempera.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.3 Ruang . kefahaman media.2 Kepelbagaian – warna 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 1.1. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.2.2. Keusahawanan. 4.1.1.1. warna.1.3.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Bahan – kertas lukisan. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .3. 1.1 Teknik – basah atas kering. teknik.2 Warna – sekunder atau tertier 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.4. sejarah seni. kontra. STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.ilusi 1. 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.2 Mengetahui penggunaan media.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.

sejarah seni dan budaya.1.warna 2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.3 Harmoni – rupa 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 4.1. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. majalah dan gam. 2.2 Prinsip rekaan 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.2.1 Rupa – organik atau geometri 2.1. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Kontra .1 Imbangan – simetri 2.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. kertas warna.3.1 Unsur seni 2.2. 2.2.4. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. jalinan.2.1.2.1. TMK. imbangan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. 2.1. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – gunting.1. 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.3. kajian.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. imbangan. 2. kontra.2.

3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – span. Keusahawanan.1 Imbangan – semetri 3. dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3.1.3. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. tali atau gelang getah. warna. teknik. Kreativiti dan Inovasi.1 Alat – gunting 3.2. Aktiviti : Boneka. jalinan. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. .3. 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1. 3. 4.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.1.1.2 Prinsip rekaan 3.4.1.4. benang. kefahaman bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3. dan proses dalam penghasilan karya. 3. media. jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3.1. gam. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .3.2 Prinsip rekaan 4. 4.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. .2. media.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.2. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.1.2.2 Warna .3.1. warna air atau krayon. 4.2 Bahan – kertas tebal. 2.1.1. 4. kajian.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4.2. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. dan budaya.1 Imbangan – tidak simetri 4.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. gam. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. PERTAMA 2013 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.3 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting. 4. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. dan teknologi dalam penghasilan model parang. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.3.1 Bentuk – konkrit 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 4.tertier dan neutral 4.2. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2.1 Unsur seni 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.

1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. Aktiviti : Kolaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. EMK : TMK.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2.1 Alat – gunting. 1.4. Tajuk : Kumbang Ladybird. 1. 4.1 Kepelbagaian – bahan. 2. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.1.2 Prinsip rekaan 1.2. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. dan proses dalam penghasilan karya 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 1. 3.4.3 Warna . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Bahan – kertas lukisan. 1.2. dan budaya. kefahaman media.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. teknik. rupa.1.2.1.2 Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. 1. kontra.1.2 Kontra – warna. 1. 4.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.1 Teknik – Kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1.1 Unsur seni 1.2. warna. gam. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Kreatif dan Inovasi. jalinan.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1.1.2.1. majalah / kertas warna. 1. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1.

2 Jalinan .1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. garisan.1. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. .2 Prinsip rekaan 2. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2.tampak 2. 1. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.3. Keusahawanan.1 Unsur seni 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2. 3. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 1.1. media.1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. palet.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1 Warna – sekunder 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. berus gigi dan sikat.2 Bahan – kertas lukisan.3. dan warna berasaskan air.1 Alat – berus lukisan.1.4.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2. warna. .2 Kepelbagaian – warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. 2.1.4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 1. 2.

4.1 Teknik – renjisan dan percikan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. ruang.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 3. warna.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. imbangan dan jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. sejarah seni dan budaya. 2.4.2 Prinsip rekaan 3. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. jalinan.1 Unsur Seni 3. 3.1. media.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. .1. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – semetri 3.1. 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Bentuk . 2.2 Ruang – jalinan 3. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.konkrit 3.2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2.3.3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 2.1.3.

Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1. dan bahan hiasan yang sesuai. teknik. 3. 1.1 Alat – gunting 3. Kreativiti dan Inovasi.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. pensel warna aau krayon. imbangan. jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1. ruang.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Bentuk – konkrit 4. 3.3.1. gam.1. Keusahawanan. 3.1.2 Bahan – salinan muka arnab. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2. dan proses dalam penghasilan karya. 3. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4.1. 3.2 Ruang – nyata . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan budaya.1. 4.2.2. 3.1 Unsur seni 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.4. kad manila.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3. dan jalinan dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.

serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3. 4.2.1 Harmoni – warna 4. media.4.2. Kreatif dan Inovasi.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. kertas warna.2 Prinsip rekaan 4.1. 3. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.2 Mengetahui penggunaan media. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4.1.3. dan budaya. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4.4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1 Alat – gunting 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. sejarah seni.2 Bahan – benang. 4.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai.2. 4. majalah. Keusahawanan dan Nilai murni . 4.2. media. 4.2. EMK : TMK. 4.2.2.

1.1 Unsur seni 1.1. ruang.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1. kefahaman media.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1 Alat – gunting 1.1. ruang.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.2 Kesatuan .2 Ruang .2 Prinsip rekaan 1.1 Teknik – montaj.1. 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. sejarah seni.2.2 Mengetahui penggunaan media. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.3. gam. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.2 Bahan – kertas lukisan. 3.komposisi 1. 2. warna.2. kontra. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. 1.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya. teknik.ilusi 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. dan budaya. majalah atau surat khabar.2.1.1 Kepelbagaian – imej 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. 1.1. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .2.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Bentuk – ilusi 1.

4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Keusahawanan. 1.

1 Unsur seni 2. pergerakan.3. 2. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1.2.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 4. warna air dan gam.2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1 Teknik – capan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1. sejarah seni dan budaya.1.2 Jalinan . 4. warna.2 Bahan – kertas lukisan.tampak 2. palet.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Warna – primer dan sekunder 2. pelepah pisang . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3. 2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . 3. 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. imbangan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. jalinan.2.2 Prinsip rekaan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 2. TMK.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. media. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1.2.1.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.1.2.1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2.3.1 Alat – berus lukisan. 2.2. 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kertas warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. CATATAN .1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. tali/benang dan kad manila.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. imbangan.1.2. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.2. 3. dan budaya.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.konkrit 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Bahan – gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2. dawai kasar. 3.2. 3. 3.3. 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. kefahaman media. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. media.2 Prinsip rekaan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk .2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1. bahan yang difikirkan sesuai.1 Alat – gunting 3. imbangan dan harmoni. ruang.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. ruang.1.2 Ruang – nyata 3.1 Unsur Seni 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.3. teknik.1.2 Mengetahui penggunaan media. ruang. dan proses dalam penghasilan karya.

dan budaya.2.1.1. 4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.3. 4.geometri 4.1.1.2. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1. gam. 4.4.1 Unsur seni 4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.1. media. 4.warna 4.2 Kontra . Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.1 Harmoni – kelarai 4.2 Bahan – kertas warna.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. . Keusahawanan.4 Warna – primer atau sekunder 4. ketas lukisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4.1. sejarah seni. rupa. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Prinsip rekaan 4.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. kefahaman media. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. Kreativiti dan Inovasi.2 Rupa . 4.1 Alat – gunting 4.1 Garisan – lurus 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. jalinan. 4.4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.

1. 4. sejarah seni. teknik.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. warna air atau cat tempera. dan proses dalam penghasilan karya 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. .1 Teknik – basah atas kering. memahami.4.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna. 1. dan budaya.2 Prinsip rekaan 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.2.1 Bentuk – ilusi 1. 4.1. imbangan.2.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2.2 Kepelbagaian – warna 1. Kreatif dan Inovasi. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. EMK : TMK.1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 1.1 Unsur seni 1. 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.ilusi 1.2.1.1.2.3 Ruang .1.2. bentuk.1.1.

1 Unsur seni 2.2 Kepelbagaian – warna.1. media. Keusahawanan.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. 1. 2.3. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Warna – sekunder 2.2. kontra. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 1. 3. garisan. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 2. kefahaman media.tampak 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. warna.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Jalinan .2 Prinsip rekaan 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. warna. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. 1.4.1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 2.2. 2. 2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Teknik – renjisan dan percikan.2. jalinan. 2. sejarah seni dan budaya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. dan warna berasaskan air. Keusahawanan dan Nilai murni. palet.1 Alat – berus lukisan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 4.2. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .3. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.4. 2. TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. berus gigi dan sikat. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. CATATAN 4.1. 2.3.

media teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. warna. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. kefahaman bahasa seni visual. 2.1. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan proses dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. jalinan. STANDARD KANDUNGAN 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1. 3. Aktiviti : Boneka.2. Nilai murni CATATAN .2. 4.4.1 Imbangan – semetri 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. gam.1. 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Keusahawanan.1.2.1 Bentuk – konkrit 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. benang. teknik. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.4.2 Bahan – span.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. media. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3. sejarah seni. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Prinsip rekaan 3. 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan Inovasi.1. 3. 3. 3.2.3. 3.2. tali atau gelang getah.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.

1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. STANDARD PEMBELAJARAN 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Bahan – kertas tebal. 2.1 Bentuk – konkrit 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1.1 Alat – gunting.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.2 Mengetahui penggunaan media. teknik dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. warna air atau krayon. 4.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1 Unsur seni 4. 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .1. 4. 4.tertier dan neutral 4.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. media. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. 3.3.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2. 4.2. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. dan budaya. media. 4.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.2 Prinsip rekaan 4. gam.2.1.2 Warna .1. sejarah seni. kajian. .1 Imbangan – tidak simetri 4.

1.1.2 Bahan – kertas lukisan.1. teknik. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.2.2 Mengetahui penggunaan media. 2. kefahaman media. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Kepelbagaian – bahan.1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. majalah / kertas warna. 1. gam.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.1.2 Prinsip rekaan 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Unsur seni 1.4.1. 1.1 Teknik – Kolaj. 35 Aktiviti : Kolaj.1 Alat – gunting.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1. dan budaya.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. EMK : TMK.1. rupa. jalinan. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 4.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1.3 Warna . 3. 4.4. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Tajuk : Bunga Mawar.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.2. kontra.2 Kontra – warna. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2. . 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.2.2. 1. 1.1. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. warna.1.

1 Harmoni – warna dan jalinan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. 1. 2.1.2 Kepelbagaian – warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 4. .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. palet.1.1. 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.2 Jalinan .1. media.4.2.2 Prinsip rekaan 2. warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1 Warna – sekunder 2.1. garisan.1.1. 2. 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Unsur seni 2.3. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. Keusahawanan.1. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. 1.2.3. berus gigi dan sikat.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.tampak 2.4.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. dan warna berasaskan air. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Alat – berus lukisan.2.2.3.

sejarah seni dan budaya. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.konkrit 3.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Prinsip rekaan 3.1. warna.2.2.2. 4.3.1 Teknik – renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1. TMK.1. ruang.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 2.1. 2.2 Ruang – nyata 3.2.1.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Bentuk .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. ruang. imbangan dan harmoni.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1. jalinan. Keusahawanan dan Nilai murni.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . 3.2.1. 3.1.1 Unsur Seni 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.4. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. 2.

3. tali/benang dan kad manila. 3.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. jalinan. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.1. dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. Keusahawanan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dawai kasar. dan budaya. kefahaman media. bahan yang difikirkan sesuai.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. 3. kertas warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.2.2. ruang. 3. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. dan harmoni dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan.2 Bahan – gam. Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2 Mengetahui penggunaan media.4. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. . 4. 3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.1 Alat – gunting 3.2. teknik.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.3. media.

sejarah seni.2.1. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.2.2. 4.2 Bentuk – konkrit 4.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.3. 4. 4. 4.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. majalah.2 Prinsip rekaan 4.2 Bahan – benang. media.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2 Ruang – nyata 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – gunting 4. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3.1 Unsur seni 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. 4.1 Harmoni – warna 4. 2.1. dan budaya.2.1. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. . 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4.2.1. media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. kertas warna.3.4.1.4. 4.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. 4.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. teknik.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Aktiviti :Lukisan 2.1. 1. ruang. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. pensel warna.3.1.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 1. dan karya lukisan. atau oil pastel 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan . 3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.2. kefahaman media.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Ruang – ilusi.4 Warna – primer dan sekunder 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. bentuk.2 Prinsip rekaan 1.3. 1.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – tiada 1. 4.2. sejarah seni.2. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.3 Kepelbagaian – hal benda 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. warna.1 Garisan – tebal dan nipis.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.1.1.2. 1.1 Unsur seni 1. pensel.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.1. Kreatif dan Inovasi.2.1.2.3 Bentuk – ilusi 1. imbangan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.

1.2 Prinsip rekaan 2. warna.2 Jalinan .1.2. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. bentuk. 2. pergerakan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1.1 Alat – berus lukisan. 3. Keusahawanan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.1.1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2. 4.4.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. daun berurat / pelepah pisang.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.tampak 2. jalinan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1 Teknik – capan.1. media.4.3.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1. 1.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. sejarah seni dan budaya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. warna air dan gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1.2.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2. imbangan.2 Bahan – kertas lukisan.2. 1. 2. . 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.1.konkrit 3. .1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Unsur Seni 3. TMK.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. ruang.2 Prinsip rekaan 3.1 Bentuk .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. warna. 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Ruang – nyata 3. 4. 3.1. 4.1.3. ruang. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. media.2.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. Kreativiti dan Inovasi. dawai kasar. ruang.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. 3.2.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. Nilai murni Disediakan oleh : En.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. imbangan.2 Bahan – gam. Dunia Seni Visual KSSR.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Negeri Selangor.4. kefahaman media. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. Roszaini B. sejarah seni. teknik.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. tali/benang dan kad manila. 3.3. dan budaya. Keusahawanan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. majalah. Hj. dan proses dalam penghasilan karya.4. 3. . bahan yang difikirkan sesuai.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. 3.1 Alat – gunting 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.3.