P. 1
Rpt Seni Visual Kssr Thn 3

Rpt Seni Visual Kssr Thn 3

|Views: 2|Likes:
mm
mm

More info:

Published by: Vijiah Rajoo Vijiah Rajoo on Apr 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/30/2014

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.konkrit 3.1. 2.1.3. dan budaya.4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 3.1 Unsur Seni 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. sejarah seni.2.2. 2.1. TMK. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2.2 Ruang – nyata 3. 2. 4.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1 Bentuk .2 Prinsip rekaan 3. 4. 3. imbangan.1. media. imbangan dan harmoni. ruang. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3.2.4. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.2 Rupa . tali/benang dan kad manila. bahan yang difikirkan sesuai. rupa.1 Garisan – lurus 4.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . teknik. 3.1.1. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1 Alat – gunting 3.1. warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. kefahaman media.1 Unsur seni 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1. dawai kasar. Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.3.4. 3. ruang. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. TAHUN BARU CINA 2013 4.1.1.geometri 4.2 Bahan – gam. jalinan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengetahui penggunaan media. kertas warna. imbangan.1. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. 3.3.2. 3.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2. 4.2. 4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Bentuk – ilusi .2.2.3.2 Kontra . 4.1.1 Alat – gunting 4. dan budaya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. memahami.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Harmoni – kelarai 4. Kreatif dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.3. 4.2 Bahan – kertas warna. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. 1. imbangan.1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Prinsip rekaan 4. 1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.4. kertas lukisan. bentuk. media.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Unsur seni 1.1.2. 4. gam.1.warna 4.1.3. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. warna. EMK : TMK. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. sejarah seni. 4.

3. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Ruang . 1. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 1. kontra. 1. teknik.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Warna – sekunder atau tertier 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Kepelbagaian – warna 1. dan budaya.2. warna air atau cat tempera.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – basah atas kering.1. 1.ilusi 1.1.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.3.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. 3. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media. 4. Keusahawanan.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. kefahaman media.3.2.2 Prinsip rekaan 1.4.2.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Rupa – organik atau geometri 2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. 2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.1 Imbangan – simetri 2.2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Unsur seni 2. warna.1. majalah dan gam.1.1. 4.4. imbangan. sejarah seni dan budaya.warna 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.2.3.2. imbangan.1. 2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kontra. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .1.2. 2.2 Kontra .1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1. TMK. kertas warna. media.1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. kajian. 2.1. 2. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2 Prinsip rekaan 2.1 Alat – gunting. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. jalinan.3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1.3. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Harmoni – rupa 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.

2 Mengetahui penggunaan media. gam. Keusahawanan. warna.1 Imbangan – semetri 3. 3.2. dan proses dalam penghasilan karya. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual.4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. 3. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. jalinan.2. Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.2 Bahan – span. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Prinsip rekaan 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. sejarah seni.1 Bentuk – konkrit 3.1. teknik. 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3.4.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. jalinan. Aktiviti : Boneka.2.1.3.1. 3.1. 3. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. dan karya seni dalam penghasilan boneka. dan budaya.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. benang. 3.2. tali atau gelang getah.1.2.

2 Prinsip rekaan 4. 2. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2. media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas tebal.2. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1.2. PERTAMA 2013 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4.1. media. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2. 4.2.3.3. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. kajian. . Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .1 Unsur seni 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.tertier dan neutral 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2. warna air atau krayon. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.3. sejarah seni.1. 4. 4.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.2. 4. 3.2 Warna .1 Alat – gunting. dan budaya. gam.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3 Mengetahui penggunaan media.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2. Tajuk : Kumbang Ladybird.1. rupa. EMK : TMK. jalinan.2.2. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 1.2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.3.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Kepelbagaian – bahan.1.1 Teknik – Kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1. kontra. dan proses dalam penghasilan karya 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. majalah / kertas warna.1. 1. 1. 3. sejarah seni. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Kontra – warna. 4.1.2. 1.2.1. 1.1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 1. 1.4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. 4.1 Alat – gunting. Kreatif dan Inovasi.1. kefahaman media. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. teknik. 1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aktiviti : Kolaj. dan budaya. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 1.3 Warna .2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1. 1.1. warna.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .1 Unsur seni 1.

berus gigi dan sikat.4.tampak 2. . 2. . palet.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. media.2 Jalinan .4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.3.2. 2.1.1 Unsur seni 2. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Kepelbagaian – warna. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2.2 Bahan – kertas lukisan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. warna.1.3.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2. 1.1 Alat – berus lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. dan warna berasaskan air. 1. 1. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 2. 3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Keusahawanan.1.1 Warna – sekunder 2. 2. 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.1.1.

3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Unsur Seni 3. TMK. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1. 2. 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 3. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. warna. media.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.2 Prinsip rekaan 3. 2.4. sejarah seni dan budaya.1. 4. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk .1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Imbangan – semetri 3.3.1. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. imbangan dan jalinan. 2. . Keusahawanan dan Nilai murni.2.3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. jalinan.2.1.2 Ruang – jalinan 3. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan. ruang. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.konkrit 3.

1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. gam.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3. imbangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. ruang. 4.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 4.2 Bahan – salinan muka arnab. teknik.2 Bentuk – konkrit 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. pensel warna aau krayon. kefahaman media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. kad manila. dan budaya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.3. dan proses dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media.3. dan bahan hiasan yang sesuai. ruang. 3. dan jalinan dalam penghasilan karya. 3.1. 3.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1 Alat – gunting 3.2. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. Kreativiti dan Inovasi. 4.2.4. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. jalinan. 3.1.4.2 Ruang – nyata .1.2.1. Keusahawanan. sejarah seni.

4. 4. media. 4.3. 4.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. 4.2.2.4.2.2. 4. Keusahawanan dan Nilai murni . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. 3. 4.2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. teknik dan proses dalam penghasilan karya. media. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.1. dan budaya. 4.2 Bahan – benang.1 Harmoni – warna 4. sejarah seni. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Kreatif dan Inovasi.2.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. kertas warna. majalah. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Alat – gunting 4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 4.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. EMK : TMK.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.

1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Kesatuan . 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. 1.1. 1. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.2. kefahaman media. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.komposisi 1.2 Prinsip rekaan 1. majalah atau surat khabar. teknik.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.jenis media dalam penghasilan karya 1. warna.1.1 Bentuk – ilusi 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Unsur seni 1.1. 3.1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. kontra.ilusi 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1. ruang.2.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Teknik – montaj.3.2 Mengetahui penggunaan media.2. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . dan budaya. 1.2 Ruang . sejarah seni. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 1.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.1 Kepelbagaian – imej 1.1. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj. gam. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Keusahawanan.4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. pergerakan. 2. 2. media.1. 3.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.tampak 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 4.2.1 Unsur seni 2.1. 2. pelepah pisang .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet.4. sejarah seni dan budaya.3 Harmoni – warna dan rupa 2. jalinan. warna.1. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1 Teknik – capan.1.2 Jalinan . TMK. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.3.2.2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Alat – berus lukisan. warna air dan gam.2 Bahan – kertas lukisan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 4.1.3. 2.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.3.1 Rupa – organik dan geometr 2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Prinsip rekaan 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.

3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2. 3.2 Prinsip rekaan 3. 2. 3.1.konkrit 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. CATATAN .2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan dan harmoni. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.3. ruang. dan harmoni dalam penghasilan karya.2. bahan yang difikirkan sesuai.1.1.2 Bahan – gam.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. sejarah seni.1 Alat – gunting 3.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2.1 Bentuk . kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dawai kasar.3. ruang.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Ruang – nyata 3.1.1 Unsur Seni 3. ruang. kertas warna. tali/benang dan kad manila.1. teknik. media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan proses dalam penghasilan karya.2. 3. 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. imbangan.2 Mengetahui penggunaan media. 3.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.warna 4. rupa.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Bahan – kertas warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.3.2. 4. . 4. gam.3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.1.1 Garisan – lurus 4. 4. 3. 4.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1.geometri 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1.1.4.2 Prinsip rekaan 4.2.4 Warna – primer atau sekunder 4. sejarah seni.2 Rupa . Keusahawanan. Kreativiti dan Inovasi. 4.4.2.1.1.1 Harmoni – kelarai 4. jalinan. warna. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.3.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. media.1 Unsur seni 4. ketas lukisan. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.2.1 Alat – gunting 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4. warna. 4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. kefahaman media. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2 Kontra . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1.

warna. 1.1 Unsur seni 1.2.2.1. 2. 1.3 Ruang .1 Alat – berus lukisan dan palet 1. dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. sejarah seni.1 Bentuk – ilusi 1.1.2. warna air atau cat tempera.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 4.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. memahami. teknik. 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. 4.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4. 4. Kreatif dan Inovasi.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.ilusi 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Teknik – basah atas kering.1.2 Prinsip rekaan 1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.1. .2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. bentuk. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. imbangan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. EMK : TMK.1.2 Kepelbagaian – warna 1.4.2 Mengetahui penggunaan media.1. 3.

tampak 2.1.1.3. 1.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. kefahaman media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1. garisan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Jalinan . kontra.1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. 1.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 3. 2. 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4.1. 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3. warna.2 Prinsip rekaan 2. media. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.2 Kepelbagaian – warna.4. warna. Keusahawanan.1 Warna – sekunder 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. .

berus gigi dan sikat. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . sejarah seni dan budaya. 2.2.3.2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .2. 2. CATATAN 4. warna. palet.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. Keusahawanan dan Nilai murni. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.1.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. dan warna berasaskan air.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. 2.1 Alat – berus lukisan. 2. 4. 2. jalinan.3.

4.1. 3. tali atau gelang getah. teknik.4.3. 3. Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. warna. dan proses dalam penghasilan karya. jalinan. 2.3.2. 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.2. 3.1. Keusahawanan.2.1.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. sejarah seni. 3.3.1 Bentuk – konkrit 3.1. media. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. jalinan. Nilai murni CATATAN . dan karya seni dalam penghasilan boneka. Aktiviti : Boneka.1 Alat – gunting 3.1 Imbangan – semetri 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. benang. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 3. 3.4. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.2. STANDARD KANDUNGAN 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. gam.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.2 Bahan – span. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. kefahaman bahasa seni visual.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media.

2. gam.1 Unsur seni 4. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2.2.2 Prinsip rekaan 4.2.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2. sejarah seni.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.tertier dan neutral 4.2 Bahan – kertas tebal. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. 3. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1.2.2 Warna .3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. kajian. warna air atau krayon. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . dan teknologi dalam penghasilan model kapak.1.2. 4. 4.1. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. media.1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak. 4.3.2.1. 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Bentuk – konkrit 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.1.2 Mengetahui penggunaan media. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. dan budaya.3.

majalah / kertas warna.2. Kreatif dan Inovasi. jalinan.2 Kontra – warna.1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.2. 1. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. 1. Tajuk : Bunga Mawar. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1. . kontra.2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Teknik – Kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1. warna. EMK : TMK. 4. gam.4. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. 4.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.1.1. dan budaya.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.2. 1. kefahaman media.1.1. sejarah seni. rupa.1.1. 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1 Alat – gunting.2 Bahan – kertas lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 3. 35 Aktiviti : Kolaj.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. 1.1 Kepelbagaian – bahan. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.3 Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.

1. 3.1.2. 2.3.1. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. media. 1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1.1 Warna – sekunder 2.tampak 2.2 Prinsip rekaan 2. 2.2.3.2 Jalinan .1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Alat – berus lukisan.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan warna berasaskan air. 2. . Keusahawanan.4. warna.2 Bahan – kertas lukisan. palet. . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.1. berus gigi dan sikat. garisan. 2. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 4. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.1.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Kepelbagaian – warna.1.1.

1.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 4.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. imbangan dan harmoni.1 Bentuk .2 Ruang – nyata 3.2. 3.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. TMK. 2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. 2. ruang.2.1. sejarah seni dan budaya. 3.2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2.3. 2.3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1. ruang. 2. jalinan.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . 3. warna.1 Unsur Seni 3. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.konkrit 3.4.2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3. 3.1. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. dan harmoni dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni. 3.2 Bahan – gam.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 4. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2. Keusahawanan. . jalinan.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. Kreativiti dan Inovasi. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. tali/benang dan kad manila. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. dan budaya. imbangan.4. dan proses dalam penghasilan karya. teknik. dawai kasar.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2. 3. media. 3. kertas warna. 3.3. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Alat – gunting 3. 3. bahan yang difikirkan sesuai. kefahaman media.2 Mengetahui penggunaan media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.

4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1 Unsur seni 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.1.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 4.3.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. majalah.2 Mengetahui penggunaan media.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. sejarah seni.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2 Bahan – benang.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. media.2.4.1 Alat – gunting 4.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai.2 Bentuk – konkrit 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. 4. kertas warna.1.4. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2.2 Prinsip rekaan 4. media. dan budaya. . 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.1 Harmoni – warna 4.2.3.1. 4. 4.2 Ruang – nyata 4.2. 2.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2.

serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2 Bahan – kertas lukisan.1. 1.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1. 1.3 Bentuk – ilusi 1.2.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .2. dan karya lukisan.1.1 Garisan – tebal dan nipis.1 Unsur seni 1.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. 1.1 Alat – tiada 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.3.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. kefahaman media. Aktiviti :Lukisan 2.2. teknik. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1. Kreatif dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. pensel.1.2. 1.1.1.1. 3. atau oil pastel 1. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 1. pensel warna. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1. ruang. imbangan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. bentuk.2 Ruang – ilusi.2 Mengetahui penggunaan media. warna.3.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.

daun berurat / pelepah pisang. bentuk. warna.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Bahan – kertas lukisan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.1. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2. imbangan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. sejarah seni dan budaya. pergerakan.1.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Alat – berus lukisan.1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2 Prinsip rekaan 2.2. warna.1.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. 2.1 Teknik – capan. 1. warna air dan gam.1.2.2.1. palet. media. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 4. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. jalinan.1 Unsur seni 2. Keusahawanan.4.2 Jalinan . 2.tampak 2. . 1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.

1.1 Bentuk .1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. imbangan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.3. 3.2 Ruang – nyata 3. 4. ruang.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. TMK. 4. ruang. media. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.konkrit 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1.1.2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. imbangan dan harmoni.1. 3.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Prinsip rekaan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. warna.1.1.

Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.1. 3.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. imbangan.2 Bahan – gam. 3. Roszaini B.1. kefahaman media. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. 3. sejarah seni. Nilai murni Disediakan oleh : En.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3. Negeri Selangor. .4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. Kreativiti dan Inovasi. dan proses dalam penghasilan karya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. teknik. Hj. tali/benang dan kad manila. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. Keusahawanan. majalah. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Mengetahui penggunaan media. dawai kasar. dan budaya. Dunia Seni Visual KSSR.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3.1 Alat – gunting 3.2.3. bahan yang difikirkan sesuai.2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->