KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

4. ruang. sejarah seni.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Bentuk .1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. media.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2. 2. 2.1. imbangan dan harmoni.2 Ruang – nyata 3.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1. imbangan. ruang.konkrit 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.4. 3.1.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. 3.3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.

kertas warna.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. Keusahawanan.2.geometri 4.2 Rupa . tali/benang dan kad manila.1. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1. teknik.3. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. ruang.1. dawai kasar. 3. rupa. warna. imbangan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. kefahaman media. dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .1 Alat – gunting 3.1.1.4. 3.1. 3. jalinan. dan proses dalam penghasilan karya. 3.3.1 Unsur seni 4.1. 3.1 Garisan – lurus 4. TAHUN BARU CINA 2013 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.2.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – gam.1. bahan yang difikirkan sesuai. 4. Kreativiti dan Inovasi.

2.3. EMK : TMK.2 Kontra . dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.warna 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1. 4.1 Alat – gunting 4.1 Harmoni – kelarai 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. kefahaman media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kertas lukisan.3. 4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.2. memahami. media. 4. 4.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. sejarah seni.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1.2 Prinsip rekaan 4. warna.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 1.1.2. bentuk.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.3.4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. dan budaya.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4. imbangan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. 4. gam.1 Bentuk – ilusi .2 Bahan – kertas warna. Kreatif dan Inovasi.

2 Mengetahui penggunaan media. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2.2.1.1. 1. warna.3.2 Bahan – kertas lukisan.2.1. warna air atau cat tempera. sejarah seni.ilusi 1.2.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.2 Prinsip rekaan 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. kontra. 1. 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. kefahaman media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. Keusahawanan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.jenis media dalam penghasilan karya 1. teknik.3 Ruang . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.4.3.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1 Teknik – basah atas kering. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Kepelbagaian – warna 1. 1.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Warna – sekunder atau tertier 1. 1.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . 4. dan proses dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan budaya.

2.2.1.1 Imbangan – simetri 2.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan.1. kertas warna. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. STANDARD PEMBELAJARAN 2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.warna 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2. 2.2.2 Prinsip rekaan 2.1. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. majalah dan gam.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3 Harmoni – rupa 2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.1.2. kajian.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. media. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.2. imbangan. kontra. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 4. 2.3. jalinan. 2. warna. 4.1.1 Alat – gunting. sejarah seni dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. TMK.2. 2.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 3.1 Rupa – organik atau geometri 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Unsur seni 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.3.2 Kontra .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. 2.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.

jalinan. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.1. kefahaman bahasa seni visual. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. Kreativiti dan Inovasi. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aktiviti : Boneka.2 Mengetahui penggunaan media. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.4.3.2. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Prinsip rekaan 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3. 3. 3. 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. 4.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. tali atau gelang getah.1. sejarah seni. 2.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. benang.3.3. jalinan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3. Keusahawanan. 3. dan budaya.1 Bentuk – konkrit 3.1.1 Imbangan – semetri 3.1 Alat – gunting 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. . media.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. teknik.2. warna.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. dan karya seni dalam penghasilan boneka. gam. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Bahan – span.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. dan budaya. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2. warna air atau krayon. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.3 Mengetahui penggunaan media. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2 Prinsip rekaan 4.2.1. 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2. gam. 4.2 Warna . warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3.1 Unsur seni 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.3. 2.tertier dan neutral 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting.2. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kajian.1. media.1.2 Bahan – kertas tebal. 4.1 Bentuk – konkrit 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. sejarah seni. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4. 4. 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. PERTAMA 2013 4. 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3. . media.2.1.2.2. 4.

1. 3. jalinan. Kreatif dan Inovasi. 1.1. Tajuk : Kumbang Ladybird. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1.1. 1. EMK : TMK. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. Aktiviti : Kolaj.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. majalah / kertas warna.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. sejarah seni.2.4.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. 4. 1.1. dan budaya.3 Warna . dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1. kontra. gam. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. 1.2. kefahaman media.2. teknik.1.2.1 Teknik – Kolaj. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.2 Bahan – kertas lukisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Kontra – warna.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1.1. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Kepelbagaian – bahan.3. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1 Alat – gunting.1. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.2. 4.4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1 Warna – sekunder 2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2. berus gigi dan sikat.1 Alat – berus lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.2 Jalinan .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. . Aktiviti : Renjisan dan Percikan.tampak 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. 2.2.2 Prinsip rekaan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. dan warna berasaskan air.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2.2 Kepelbagaian – warna. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1 Unsur seni 2. garisan.1. 1.3. palet.4. 2.2. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Keusahawanan.2. 2. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1.2.3.2. 1.1. media. 3. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. 1.4.2 Bahan – kertas lukisan. .

3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. warna. 3. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. . imbangan dan jalinan. 2.3.2. sejarah seni dan budaya. TMK. jalinan.1. 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.1 Unsur Seni 3.konkrit 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1. 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Imbangan – semetri 3.1.2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni.1.2 Ruang – jalinan 3.1.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan.1 Bentuk . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 4.2 Prinsip rekaan 3.

Keusahawanan.1. jalinan. gam. 4. 4. dan proses dalam penghasilan karya. kad manila.2 Bentuk – konkrit 4.1. ruang.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. 1.2 Bahan – salinan muka arnab.2 Ruang – nyata . ruang.3.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 3. teknik. sejarah seni.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. imbangan. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3. Kreativiti dan Inovasi.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Unsur seni 4.1.2 Mengetahui penggunaan media. 3.1 Alat – gunting 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. 3.2.1.2. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. dan bahan hiasan yang sesuai. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. pensel warna aau krayon. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan jalinan dalam penghasilan karya.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.2. 3.3. kefahaman media.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Bahan – benang.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. 4.1 Alat – gunting 4.1 Harmoni – warna 4.2. kertas warna.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1.3.2.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2.2. 4. 4. 3. dan budaya. 4. majalah.2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. media. 4.4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Keusahawanan dan Nilai murni . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. EMK : TMK.1.3. Kreatif dan Inovasi. 4.2 Prinsip rekaan 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

1 Unsur seni 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Bahan – kertas lukisan.komposisi 1.2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 1. 3.1 Kepelbagaian – imej 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1. kontra.2. ruang. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. 1. gam. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. warna.2.1. 2.2 Kesatuan .2 Ruang .2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1. teknik.2.1 Bentuk – ilusi 1.1.1.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. kefahaman media.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj. ruang. majalah atau surat khabar.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1. 4.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . 1. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.2. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. sejarah seni.3.1 Alat – gunting 1.ilusi 1.1 Teknik – montaj.2.

Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Keusahawanan.4.4. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.4. 2.1.2. media.1. 2. 2. 2.1 Alat – berus lukisan.1 Rupa – organik dan geometr 2.2. pergerakan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. sejarah seni dan budaya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 4.1.1.1. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. palet.2.2.3.3 Warna – primer dan sekunder 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna air dan gam.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2. pelepah pisang .3.1.tampak 2.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.1 Teknik – capan.1 Unsur seni 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. imbangan. 2.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas lukisan.1.2 Prinsip rekaan 2. TMK. 2. jalinan. warna.1.3.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Harmoni – warna dan rupa 2. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Jalinan .1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. sejarah seni.1.2 Ruang – nyata 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. bahan yang difikirkan sesuai. 3. 3. 3.2.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2.3.1.konkrit 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. kefahaman media.1. CATATAN .2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. media. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Alat – gunting 3. 3.1. teknik. 3.1.2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2 Bahan – gam.1 Unsur Seni 3. dawai kasar.2.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 4.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. tali/benang dan kad manila. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1.3. kertas warna.1 Kepelbagaian – bentuk 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. imbangan dan harmoni. 3. imbangan. dan proses dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan budaya. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Prinsip rekaan 3. ruang.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. 3.1 Bentuk .

2.1 Alat – gunting 4. 4. ketas lukisan.2 Rupa .2 Kontra . dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1 Garisan – lurus 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Unsur seni 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. 4. warna.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2.warna 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Harmoni – kelarai 4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. kefahaman media. sejarah seni. 4. Keusahawanan.4. 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Warna – primer atau sekunder 4. gam. dan budaya. 4. 4.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. warna. 4. rupa. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. 4. media.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. jalinan. 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. . 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2.2 Bahan – kertas warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2. Kreativiti dan Inovasi.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.geometri 4.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.2.2 Prinsip rekaan 4.4.

4.2 Kepelbagaian – warna 1.1. warna air atau cat tempera.ilusi 1.4.2 Prinsip rekaan 1.1 Bentuk – ilusi 1.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. dan proses dalam penghasilan karya 1.2. 4.1.1 Teknik – basah atas kering.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2.2. .2 Bahan – kertas lukisan. memahami.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.1. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. teknik. 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. dan budaya. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. 1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. sejarah seni.1. 1.3 Ruang . EMK : TMK.2.1. 2. warna.2. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Warna – sekunder atau tertier 1. imbangan.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. bentuk.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. Kreatif dan Inovasi. 1.2 Mengetahui penggunaan media.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.

1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.1 Warna – sekunder 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2. 2.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. kefahaman media.2. warna. 1. media. garisan. 1.2 Jalinan .3. kontra. warna.1. Keusahawanan. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1. 2.4. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 1.2 Prinsip rekaan 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.tampak 2. 2.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 3.1 Unsur seni 2.1.1.2 Kepelbagaian – warna. 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.

2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3. dan warna berasaskan air. sejarah seni dan budaya.4. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. palet. CATATAN 4.2.2.1. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .2 Bahan – kertas lukisan. jalinan. Keusahawanan dan Nilai murni.1 Alat – berus lukisan. warna.3. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.2. TMK. berus gigi dan sikat.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3. 2.

dan proses dalam penghasilan karya.1. jalinan. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1 Bentuk – konkrit 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. warna.2. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. STANDARD KANDUNGAN 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan karya seni dalam penghasilan boneka. 4.2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.1. 3. Keusahawanan. 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Aktiviti : Boneka.1. media.2 Mengetahui penggunaan media. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 3.3. jalinan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.4.1 Imbangan – semetri 3.2 Prinsip rekaan 3.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam. 3. benang.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. tali atau gelang getah.1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1.4.1. 3. sejarah seni.2.1.2 Bahan – span.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual. Kreativiti dan Inovasi. teknik. 3. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3.3. 3. Nilai murni CATATAN .MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.

memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. dan budaya.1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1 Alat – gunting.2.3. gam.1 Unsur seni 4. . 4. 4.1. kajian.tertier dan neutral 4.1. 4.2 Bahan – kertas tebal.2. 4.2.1.1 Bentuk – konkrit 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2 Prinsip rekaan 4.3.2. 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.1. 4. 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.2. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.2 Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Imbangan – tidak simetri 4. 3. warna air atau krayon.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. sejarah seni. 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. media.1.2.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.

teknik.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Unsur seni 1. 1. jalinan. 1.1.3 Warna . media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2.2.1.4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Kepelbagaian – bahan. 1.2.2. EMK : TMK. majalah / kertas warna. 3.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. dan budaya. 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 1. 1. Kreatif dan Inovasi. 35 Aktiviti : Kolaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 2. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2.1.1 Alat – gunting. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. .1. kefahaman media.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.2 Kontra – warna. gam. dan proses dalam penghasilan karya 1. rupa.2. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. Tajuk : Bunga Mawar.1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. warna. 4. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. sejarah seni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 4.1 Teknik – Kolaj.1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. kontra.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 1.1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Alat – berus lukisan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.2. media.1. 1. 3. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.4. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2. dan warna berasaskan air. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 2.tampak 2.1 Warna – sekunder 2. 2.2.2 Prinsip rekaan 2. 1.1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Bahan – kertas lukisan. 2. 2. 2.1.3.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. palet.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. . . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2.1. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 1.3. Keusahawanan.2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Kepelbagaian – warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Jalinan . berus gigi dan sikat. garisan.

Keusahawanan dan Nilai murni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. 3.1 Bentuk .1.2.1. jalinan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1.2. TMK.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .2.2.4. warna.3. 2. 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.3. imbangan dan harmoni.1. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. ruang. 2.2 Prinsip rekaan 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Ruang – nyata 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.1 Teknik – renjisan dan percikan.1. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.konkrit 3.1.2.1 Unsur Seni 3. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 2. ruang.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1.2. sejarah seni dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 4. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.

ruang.4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4. Kreativiti dan Inovasi. bahan yang difikirkan sesuai.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. jalinan.1. kefahaman media. 3. kertas warna.2 Bahan – gam. dan budaya. 3.2. teknik. 3.2. sejarah seni. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. dawai kasar. 4. media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan proses dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Alat – gunting 3. ruang. imbangan. 3.3.3. tali/benang dan kad manila. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2 Mengetahui penggunaan media. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. . Keusahawanan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.

STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Harmoni – warna 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. 4.2 Mengetahui penggunaan media.1.1. 4. majalah.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1.2 Prinsip rekaan 4.2.2.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2.1.3. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 4. 2.2 Bentuk – konkrit 4.2.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. media.1. kertas warna.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. sejarah seni. 4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2. 4. 4. 4.1. dan budaya.1. media.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Ruang – nyata 4.2.2 Bahan – benang. 4.1 Alat – gunting 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1 Unsur seni 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. dan proses dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.2. 3.1. imbangan. pensel warna. 1.4 Warna – primer dan sekunder 1. atau oil pastel 1.2 Bahan – kertas lukisan. 1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. kefahaman media.3.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.2 Prinsip rekaan 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1. 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.1. warna.3 Bentuk – ilusi 1.1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Ruang – ilusi. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.1. dan budaya.1 Garisan – tebal dan nipis.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1.2.1 Alat – tiada 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.3 Kepelbagaian – hal benda 1. 1. sejarah seni. ruang.1 Unsur seni 1. Aktiviti :Lukisan 2. Kreatif dan Inovasi.2. teknik.1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai. bentuk.3. dan karya lukisan.1. pensel.2. 1.

1 Alat – berus lukisan.1.1 Teknik – capan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2. . warna air dan gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.tampak 2.1.1.2 Jalinan . sejarah seni dan budaya. pergerakan. Keusahawanan.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. warna. palet.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. bentuk. 2.2. warna. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. media.3.2.1 Unsur seni 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2.4.2 Bahan – kertas lukisan.1. 2. 4.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1 Rupa – organik dan geometr 2.2.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.3 Harmoni – warna dan rupa 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 1.1.1. imbangan. daun berurat / pelepah pisang.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 1. jalinan.2 Prinsip rekaan 2.4.1.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 3.1. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. ruang. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan dan harmoni.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2. 2.konkrit 3. 2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. imbangan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. TMK. warna.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. 3.1.1. 4. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3.1.2 Prinsip rekaan 3.4. 4.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2.1.1 Unsur Seni 3.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Bentuk .1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Ruang – nyata 3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.

Negeri Selangor.3.1.2.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. dan harmoni dalam penghasilan karya.3. Roszaini B. majalah.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. teknik. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. sejarah seni.2. 3.1 Alat – gunting 3. imbangan. Dunia Seni Visual KSSR.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. 3.4. bahan yang difikirkan sesuai. dan budaya.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. . 3. dawai kasar.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. kefahaman media. tali/benang dan kad manila. Hj. 3.2 Mengetahui penggunaan media. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. Keusahawanan. ruang. Nilai murni Disediakan oleh : En. Kreativiti dan Inovasi.2 Bahan – gam.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3. dan proses dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful