KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.4.1. 2.3.2 Ruang – nyata 3.1.2. ruang.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 2. 4. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media.1.1.2 Prinsip rekaan 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. 4.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. warna. imbangan dan harmoni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.1.konkrit 3.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. imbangan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. sejarah seni. ruang.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. dan budaya.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2. 2.1 Bentuk .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.

2 Mengetahui penggunaan media.1.1.2. dan proses dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1. 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Kreativiti dan Inovasi.3. tali/benang dan kad manila.3. kertas warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1.2. 3.2 Rupa . teknik.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . dawai kasar.1 Garisan – lurus 4. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. imbangan.geometri 4.1. 4. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. 3. warna. rupa. jalinan.1.1 Unsur seni 4.4.2.2 Bahan – gam. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Alat – gunting 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. bahan yang difikirkan sesuai. Keusahawanan.1.4.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. TAHUN BARU CINA 2013 4.3. ruang. kefahaman media. 3.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.warna 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3. 1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Bentuk – ilusi . EMK : TMK. 4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. imbangan.2. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. dan budaya.4.1.4. bentuk. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1. gam. 4. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. memahami. kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. sejarah seni. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 Prinsip rekaan 4. 4.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2. media. 1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kefahaman media.2.2. 4.1 Unsur seni 1.2. 4.1.1. Kreatif dan Inovasi.3.2 Bahan – kertas warna.1 Harmoni – kelarai 4. 4.2.1 Alat – gunting 4.2 Kontra . 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. warna. 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.

1 Mengenal dan menyatakan jenis. 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . warna. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1.2. dan budaya. 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1. 1. kontra.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.2.3 Ruang . 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1.1.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.2 Mengetahui penggunaan media. 1. 1.4.1. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.3. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.3. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. warna air atau cat tempera. Keusahawanan.2.1.2.1 Teknik – basah atas kering.4.2 Kepelbagaian – warna 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.ilusi 1. teknik.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Bahan – kertas lukisan. sejarah seni.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.jenis media dalam penghasilan karya 1.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.2 Kontra .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.3. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 2.1.1.2.2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2. 2. 2.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Alat – gunting.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2 Prinsip rekaan 2. 2.3 Harmoni – rupa 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. kontra.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kajian. majalah dan gam.2.2.1. TMK.2.1.1 Unsur seni 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 4.1. 4.1 Imbangan – simetri 2. warna. jalinan. media. 2.3.1.1 Rupa – organik atau geometri 2. 2. kertas warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.warna 2. imbangan.4. 3.2. sejarah seni dan budaya. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

2 Bahan – span.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 2. benang.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. Keusahawanan.1 Imbangan – semetri 3. 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.3. kefahaman bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1 Bentuk – konkrit 3. Kreativiti dan Inovasi. media. jalinan.4. teknik. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3. 3.2 Prinsip rekaan 3.2. gam.2 Mengetahui penggunaan media. dan karya seni dalam penghasilan boneka. tali atau gelang getah.1.3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. dan proses dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4.1 Alat – gunting 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.4. 3. 3. dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni.2.3. Aktiviti : Boneka. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. .1.

warna air atau krayon.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. PERTAMA 2013 4.2.tertier dan neutral 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. dan budaya.1.2.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. media.2.3 Mengetahui penggunaan media.1. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1. 4. 2. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2.1 Alat – gunting.1. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2.3. .1.2 Prinsip rekaan 4. 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. sejarah seni. 4.2. gam. 3.3.2 Bahan – kertas tebal. 4.1. media.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. 4.2 Warna . 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. kajian.1 Bentuk – konkrit 4.1. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .3.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.

1 Teknik – Kolaj. 2. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 4.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1.1.2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.1.2. 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. Tajuk : Kumbang Ladybird.1 Kepelbagaian – bahan.1 Unsur seni 1.1.3.2.1. 1.1.2 Mengetahui penggunaan media. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.4. majalah / kertas warna.2. 1.2 Bahan – kertas lukisan. 1. 1.2 Kontra – warna. Aktiviti : Kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif . jalinan. 1.4.2. 1. warna.2.1. 1.3 Warna .2. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 3.1 Alat – gunting.1.1.1. EMK : TMK. 4.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. kontra. rupa. sejarah seni. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1. dan budaya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Kreatif dan Inovasi. kefahaman media.

2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. .1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. palet.tampak 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2. 1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. media.1 Unsur seni 2.1. 2. 2.2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Bahan – kertas lukisan. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2.1 Warna – sekunder 2.1.1 Alat – berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2 Jalinan . 2. .1. dan warna berasaskan air.4.4.2. berus gigi dan sikat.1. 1. Keusahawanan.1.1. 3.2 Kepelbagaian – warna.2.2 Prinsip rekaan 2. garisan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1.1.2.2.1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Ruang – jalinan 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. sejarah seni dan budaya.1.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. jalinan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. TMK.3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. 3.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. Keusahawanan dan Nilai murni.1 Teknik – renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 3.konkrit 3. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 4.1.4. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 2. 2.3.1 Imbangan – semetri 3. . 2.1 Bentuk .1.1. media. 2. warna.1 Unsur Seni 3. imbangan dan jalinan. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.2.3. ruang. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1.

sejarah seni. 3. kefahaman media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. 3.1 Alat – gunting 3.1 Unsur seni 4. 3. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. gam.2 Ruang – nyata . pensel warna aau krayon.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.2. dan proses dalam penghasilan karya. kad manila.1.3.1.1.1.2 Bentuk – konkrit 4. dan budaya.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan bahan hiasan yang sesuai. ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.2.2. jalinan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. imbangan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Kreativiti dan Inovasi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.2.1.4.3. Keusahawanan. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.4.1. dan jalinan dalam penghasilan karya. ruang. 4.2 Bahan – salinan muka arnab. 3.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. teknik.2 Mengetahui penggunaan media. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4. 4.1.3. EMK : TMK.1. 4.2.2. 3. majalah. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. Keusahawanan dan Nilai murni . Kreatif dan Inovasi. 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna.4.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. gam dan bahan hiasan yang sesuai.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. media.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4. dan budaya. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Harmoni – warna 4.2.1 Alat – gunting 4. 4. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 4.2.2.3.2.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2 Bahan – benang. 4. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.3. 1.2 Mengetahui penggunaan media.2 Kesatuan .3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna. dan budaya. dan proses dalam penghasilan karya 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. 3.komposisi 1.1 Teknik – montaj. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2. majalah atau surat khabar. gam. STANDARD PEMBELAJARAN 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2.1 Alat – gunting 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. teknik.2 Prinsip rekaan 1.2 Ruang .1. 1.1 Unsur seni 1. ruang.2.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1 Bentuk – ilusi 1. kefahaman media.1. 1.ilusi 1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2.1. ruang. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.1. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . 1. sejarah seni.1 Kepelbagaian – imej 1. 1. 2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra.1.

4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4. Keusahawanan.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.

1.2. 4.1 Teknik – capan. imbangan.3.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2.3. media.2.1.2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. jalinan. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. TMK.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2.2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.4.1 Alat – berus lukisan. 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.1 Unsur seni 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .tampak 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Jalinan . pergerakan. sejarah seni dan budaya. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1.1. palet. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Prinsip rekaan 2. pelepah pisang . 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. 2. warna air dan gam.3. 3.

2 Mengetahui penggunaan media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.1.1 Bentuk .1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. ruang.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Ruang – nyata 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Unsur Seni 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. kertas warna.konkrit 3.2.1.2. kefahaman media. bahan yang difikirkan sesuai.2.1. ruang.1. teknik. sejarah seni. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Bahan – gam.1. CATATAN .3. tali/benang dan kad manila.2. 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. media. 3.1 Alat – gunting 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.1. 3. dan proses dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni. 2. 3. 3. dan budaya.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. dawai kasar. ruang. STANDARD PEMBELAJARAN 3.

2. Keusahawanan. 4.2.2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 4.2. Kreativiti dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Harmoni – kelarai 4.3. jalinan. 4.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.4.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1. sejarah seni.1.warna 4. rupa.1. warna.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Rupa . 4. gam.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4.1.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 3.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1.1. kefahaman media. dan budaya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.geometri 4.3. .1 Garisan – lurus 4.4.1.1 Alat – gunting 4.2 Bahan – kertas warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. ketas lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4 Warna – primer atau sekunder 4.3.1. 4. 2. 4. media. 4.1 Unsur seni 4.2 Kontra . warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Prinsip rekaan 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.

1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.3 Ruang .2 Kepelbagaian – warna 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2.2.1.ilusi 1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.1. Kreatif dan Inovasi. 3. 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. imbangan.2. memahami. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.4. 2. 4. 1. warna.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2.2. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 Bahan – kertas lukisan.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. sejarah seni.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1. teknik.1.1. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. warna air atau cat tempera. EMK : TMK.2.1.4. .1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Prinsip rekaan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. bentuk.1 Teknik – basah atas kering.1 Bentuk – ilusi 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.

2. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. warna. garisan. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Keusahawanan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.4.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.4. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 3.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2.2 Prinsip rekaan 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1.2 Jalinan . 1.1. 2.1. kontra.1 Unsur seni 2. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1. kefahaman media.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1 Warna – sekunder 2.1.2 Kepelbagaian – warna.2. media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3. warna. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.3. 1.tampak 2.

irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. warna. 2. 2.2.3. 4. 2. TMK. 2. sejarah seni dan budaya. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan.4. CATATAN 4.1. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. dan warna berasaskan air.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. 2. Keusahawanan dan Nilai murni.1 Alat – berus lukisan. 2.2.2.2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . berus gigi dan sikat.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. palet. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. jalinan.

imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1. 3.2.4. gam. jalinan.1.1.1.1. Aktiviti : Boneka. 3.3. 3.2.3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. benang. jalinan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.2 Bahan – span.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 3. warna.1 Bentuk – konkrit 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. teknik.1.1.2. 3. 3. 3. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 4. STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. Keusahawanan.4. Nilai murni CATATAN . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. tali atau gelang getah. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. dan budaya. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka. media. 3.1.1 Imbangan – semetri 3.1 Alat – gunting 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. kefahaman bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi.3. sejarah seni.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 2.

4. 2.1.1 Alat – gunting. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Unsur seni 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2. 4.tertier dan neutral 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.3. warna air atau krayon. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4. sejarah seni. media. dan teknologi dalam penghasilan model kapak. 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. 3. .MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2.1 Bentuk – konkrit 4.2.1. 4.1.1. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. dan budaya.2 Bahan – kertas tebal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. kajian.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Warna .1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.2.1. gam. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1. 4.2. 4. media.3.2 Prinsip rekaan 4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.

2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1. 1.4.2. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. 1. teknik. 3. warna.1.1 Teknik – Kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1. gam. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. kontra.1 Unsur seni 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Kreatif dan Inovasi. Tajuk : Bunga Mawar.1.1. . 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 35 Aktiviti : Kolaj. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2.2 Kontra – warna. 1. 4.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. dan budaya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Warna .2. 2.2 Bahan – kertas lukisan. 1. EMK : TMK. rupa.1. 4.2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Kepelbagaian – bahan.1. jalinan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.2 Mengetahui penggunaan media. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.2. kefahaman media.1.1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. sejarah seni. 1. majalah / kertas warna.

1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Unsur seni 2. 1.1.1 Alat – berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.4. Keusahawanan.4. berus gigi dan sikat. dan warna berasaskan air.3. .1.2 Kepelbagaian – warna. 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. palet.2 Jalinan . Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 3.3.1. 1. 2. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.tampak 2.3. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Warna – sekunder 2. 2. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. media.1.2 Prinsip rekaan 2. 4. garisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.2.2 Bahan – kertas lukisan. 2.2. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.3.3.2. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Prinsip rekaan 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. ruang.1 Bentuk .2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. sejarah seni dan budaya. TMK.1.2.1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 3.1.konkrit 3. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.4. 2. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Ruang – nyata 3.1.2.1 Unsur Seni 3. imbangan dan harmoni.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1. Keusahawanan dan Nilai murni. ruang. jalinan. warna. 4. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.2.1.

3.2. sejarah seni.3. tali/benang dan kad manila. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1 Alat – gunting 3. dan proses dalam penghasilan karya. 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. .1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. bahan yang difikirkan sesuai.2 Bahan – gam. dan budaya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. teknik. imbangan. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. ruang.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. ruang. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. jalinan. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Keusahawanan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3.2. Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. kertas warna. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. 3. dawai kasar. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.3.2. kefahaman media. dan harmoni dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1 Harmoni – warna 4. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 3.1. 4.2 Bahan – benang.1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.1. majalah.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan budaya.4.2 Mengetahui penggunaan media.1. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. kertas warna. 4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. sejarah seni.2.1 Unsur seni 4.2 Ruang – nyata 4.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.3.2 Bentuk – konkrit 4. 4.1.3. gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4.2. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.2. media.2 Prinsip rekaan 4.1. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. . 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1. 4. 4. 4. 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.

1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2. 1.2.1.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi.2.1 Garisan – tebal dan nipis.1 Alat – tiada 1.2 Bahan – kertas lukisan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. bentuk. kefahaman media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.4 Warna – primer dan sekunder 1. 1.1. 1. 3. atau oil pastel 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 4.2 Mengetahui penggunaan media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.2. Aktiviti :Lukisan 2.1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. pensel.2. dan karya lukisan. 1. ruang.2.1.1. 1. sejarah seni.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.1. imbangan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1. teknik. pensel warna. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Ruang – ilusi.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1 Unsur seni 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. dan budaya. 1.3 Bentuk – ilusi 1.3 Kepelbagaian – hal benda 1.

1.2.2. bentuk.2 Bahan – kertas lukisan.1 Rupa – organik dan geometr 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.1.1. imbangan. sejarah seni dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. media. 1.2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 4. 1.1. 2. warna. warna air dan gam. .3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Keusahawanan. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.4. 3.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.1. 2. 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.4.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1. daun berurat / pelepah pisang.2 Prinsip rekaan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.2 Jalinan .tampak 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. palet.1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Alat – berus lukisan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. pergerakan.1.1 Teknik – capan. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1.1.1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2.2. jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Unsur seni 2.2.

1.2.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2.konkrit 3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. . 4. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.3.1.1 Bentuk . 3.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. 2. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. ruang. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1 Unsur Seni 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.1.4.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. ruang. 4. media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.1. warna.2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Ruang – nyata 3.1. 2.

ruang. tali/benang dan kad manila. imbangan.3. sejarah seni.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan budaya.1 Alat – gunting 3. 3. bahan yang difikirkan sesuai.1.3.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. kefahaman media. 3.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. Negeri Selangor. Kreativiti dan Inovasi. dawai kasar.4. 3. Keusahawanan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Hj. dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.4. . Dunia Seni Visual KSSR. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. majalah. Nilai murni Disediakan oleh : En.2 Bahan – gam. teknik.3. 3.2. Roszaini B.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful