P. 1
Rpt Seni Visual Kssr Thn 3

Rpt Seni Visual Kssr Thn 3

|Views: 2|Likes:
mm
mm

More info:

Published by: Vijiah Rajoo Vijiah Rajoo on Apr 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/30/2014

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

TMK. 3. imbangan dan harmoni. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang. 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1. dan budaya.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 3.2 Prinsip rekaan 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 2. imbangan.2.konkrit 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 3.3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.1 Unsur Seni 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.4.2. 2.2 Ruang – nyata 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1. sejarah seni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.3.1 Bentuk . ruang.1.3. media. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. 4.

3. 3.4.1 Unsur seni 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1. Kreativiti dan Inovasi. jalinan. 3.1.2 Bahan – gam.2. 3. tali/benang dan kad manila. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.2 Rupa . bahan yang difikirkan sesuai.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.2.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Alat – gunting 3. 3.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .2.3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. ruang. kefahaman media.1 Garisan – lurus 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. kertas warna.4. teknik.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 3.1. imbangan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. Keusahawanan. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. dawai kasar.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya. 4.3. TAHUN BARU CINA 2013 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1. rupa.geometri 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.

objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. sejarah seni. kefahaman media.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1 Harmoni – kelarai 4. Kreatif dan Inovasi.2 Kontra .1.1.2. 1.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3. 4.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2. warna.4.warna 4.1 Bentuk – ilusi . serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. 4.2 Bahan – kertas warna. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Unsur seni 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. media.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. memahami. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4. 4.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. warna. imbangan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. EMK : TMK. 4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. dan budaya. bentuk. 4.1 Alat – gunting 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 4.1.3.2 Prinsip rekaan 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kertas lukisan. 4. 3.

Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .3.1.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. warna.2. teknik. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2 Prinsip rekaan 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1. warna air atau cat tempera. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ruang . 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.3.1. kefahaman media.1. 1. 1.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.ilusi 1.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Kepelbagaian – warna 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.2.1. kontra.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1.4.1 Teknik – basah atas kering.4.2. 3. sejarah seni.

2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Teknik – lipatan dan guntingan. 2.2 Kontra .1 Rupa – organik atau geometri 2.1.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Harmoni – rupa 2. 2.warna 2.1.1.4. 2.1 Alat – gunting. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Prinsip rekaan 2.2.3.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. 4. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.1 Imbangan – simetri 2. TMK.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 4.1. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. jalinan.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. kontra. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan.1.2.1. sejarah seni dan budaya. 2.1. 2. warna.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. media. kertas warna. 2. kajian. 2.1 Unsur seni 2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. imbangan.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. majalah dan gam.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – span. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual. gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. tali atau gelang getah. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.3. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. benang. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.2.1 Alat – gunting 3. jalinan. 3. 2.2.1 Bentuk – konkrit 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3.2 Mengetahui penggunaan media. Kreativiti dan Inovasi. 3.2. media.1.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan karya seni dalam penghasilan boneka.2. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. sejarah seni.3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.1.1. 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. Keusahawanan.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Imbangan – semetri 3. . jalinan.4.2 Prinsip rekaan 3.4.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aktiviti : Boneka.1. 3.3. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. teknik. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. dan budaya. STANDARD PEMBELAJARAN 3.

tertier dan neutral 4. 4.2.2. dan teknologi dalam penghasilan model parang.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 4. gam.2 Warna .3 Mengetahui penggunaan media.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. .2.2. 4. 3.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3.1 Bentuk – konkrit 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. media.1.2. kajian.1. 4. 2. PERTAMA 2013 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.2.1 Alat – gunting.2 Bahan – kertas tebal. 4. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.3.3. warna air atau krayon.2 Prinsip rekaan 4. 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4. media. sejarah seni.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. dan budaya.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.1 Imbangan – tidak simetri 4.

3 Warna .1. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. warna. 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1.1. 1.2. kontra. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1. 4. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1 Kepelbagaian – bahan. dan budaya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1. jalinan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.2. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. EMK : TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.2. rupa.4. Kreatif dan Inovasi. kefahaman media.3. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1.1. teknik.2.jenis media dalam penghasilan karya 1. Aktiviti : Kolaj.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.1.4.2.1.2 Bahan – kertas lukisan. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1 Unsur seni 1. gam. Tajuk : Kumbang Ladybird.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 1.1 Alat – gunting.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1.2. 3.2.1 Teknik – Kolaj. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. 4. sejarah seni. 1. majalah / kertas warna.1.2 Kontra – warna.

2 Bahan – kertas lukisan.1 Alat – berus lukisan. 2.1. 2.tampak 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. . 1.2 Kepelbagaian – warna.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.4. berus gigi dan sikat.2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.1 Unsur seni 2.1.2. 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Prinsip rekaan 2. warna.1 Warna – sekunder 2. . palet.2. garisan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 3.1. 1. media.2.1.2 Jalinan . 2.1.1. dan warna berasaskan air.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. 2.1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 1.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2.3.1.

.4. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. Keusahawanan dan Nilai murni.1 Imbangan – semetri 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1.2.1. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.3.1.2. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.konkrit 3. 4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.2 Ruang – jalinan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1. warna.1 Unsur Seni 3.1 Bentuk . 2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan jalinan. sejarah seni dan budaya. 2. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. 2. 2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.3.2 Prinsip rekaan 3. ruang.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. jalinan.1.2. media. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Teknik – renjisan dan percikan. TMK.3.1.

1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1.3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan. pensel warna aau krayon.1. ruang.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. gam.2.1 Alat – gunting 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. imbangan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 4.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bentuk – konkrit 4. 4. 1. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1. sejarah seni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. teknik. dan bahan hiasan yang sesuai. jalinan. 3.2 Bahan – salinan muka arnab. 3.4.1. dan jalinan dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi.2 Ruang – nyata .3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. 3. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. kefahaman media.2.4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.2.3. dan proses dalam penghasilan karya.1.1. 3. kad manila. ruang.3. dan budaya.1 Unsur seni 4.

4. dan budaya. 3. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. 4. Kreatif dan Inovasi. kertas warna.1.2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4.4.2. media.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. EMK : TMK.1 Harmoni – warna 4.2 Prinsip rekaan 4.3. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4. 4. 4.2 Mengetahui penggunaan media.3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Alat – gunting 4. 4. majalah.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. media.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Bahan – benang.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.3.4.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4. sejarah seni.2.

3.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1.1.1.ilusi 1. dan budaya. 1.3. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. majalah atau surat khabar.1 Kepelbagaian – imej 1. ruang.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2 Kesatuan . 1.1.komposisi 1. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Prinsip rekaan 1.1 Alat – gunting 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1 Teknik – montaj.1 Bentuk – ilusi 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Mengetahui penggunaan media.2. 1. sejarah seni. kefahaman media. dan proses dalam penghasilan karya 1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. teknik.2. kontra. 3. ruang. 2.2. gam. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 1.1. 4. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.2 Ruang .1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2.

Keusahawanan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 . 1.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

2 Jalinan . jalinan.2. 3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. 2.2 Prinsip rekaan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.2. media. 2. 4.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . 2.3 Warna – primer dan sekunder 2.3.1 Alat – berus lukisan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.2.1 Unsur seni 2. 2.1. pergerakan.1.3. warna.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2. imbangan. palet.3. warna air dan gam. 2. pelepah pisang .1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – capan.tampak 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. sejarah seni dan budaya.2.

sejarah seni.2 Bahan – gam.1.2.konkrit 3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. media.2. ruang.1 Bentuk . 2.2. dawai kasar.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.2.1. ruang.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Ruang – nyata 3. kefahaman media.1. CATATAN .3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. dan harmoni dalam penghasilan karya.1. 3. teknik. dan proses dalam penghasilan karya.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. kertas warna. imbangan. dan budaya. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2.1 Unsur Seni 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Mengetahui penggunaan media.3. tali/benang dan kad manila.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. bahan yang difikirkan sesuai. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Prinsip rekaan 3.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.3.1. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. ruang. 3.1 Alat – gunting 3.

dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. gam. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4. 4. sejarah seni.1. media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.warna 4.1. 4.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 4. kefahaman media. Keusahawanan.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1.2 Bahan – kertas warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1.1. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. warna.2.2.1.1.geometri 4. rupa.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.2 Rupa .2. Kreativiti dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.2.2.3.2 Prinsip rekaan 4. 3. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. warna.2 Kontra .1. ketas lukisan.1 Alat – gunting 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. . 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Garisan – lurus 4.4 Warna – primer atau sekunder 4.4.2. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. 4.2. jalinan.1 Unsur seni 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. 4.1 Harmoni – kelarai 4.1.

warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.3 Ruang .2.1 Bentuk – ilusi 1.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1. 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Teknik – basah atas kering.2.1. sejarah seni. dan proses dalam penghasilan karya 1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1 Unsur seni 1.2 Bahan – kertas lukisan.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1. memahami.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2. 4.2. 1. EMK : TMK.2 Prinsip rekaan 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. imbangan. Kreatif dan Inovasi. warna air atau cat tempera. 3. .1.1. teknik. 1.ilusi 1.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1.4.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.2. dan budaya.2 Kepelbagaian – warna 1. 4.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. bentuk. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2 Jalinan .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.2 Kepelbagaian – warna.2. . Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1. kefahaman media. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. kontra.1.1 Warna – sekunder 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4. 1. 1. 2. 2.3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna. warna.1.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.tampak 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.4.3. garisan. Keusahawanan. 1.

2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.4. TMK.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 2. jalinan. 4. CATATAN 4.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2.2.3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . 2. palet.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .3. sejarah seni dan budaya.2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. warna.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2. 2.1.1. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Keusahawanan dan Nilai murni. 2.1 Alat – berus lukisan. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. berus gigi dan sikat. dan warna berasaskan air.2.3.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

3. teknik. 3. 4. 3. 3.2.4.1 Bentuk – konkrit 3.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. 3. sejarah seni.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. benang.2 Bahan – span.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan budaya. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. jalinan. warna. Keusahawanan.2. media.2. STANDARD KANDUNGAN 1. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. jalinan. tali atau gelang getah. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media.2.1.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3.1. Nilai murni CATATAN . dan karya seni dalam penghasilan boneka. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.1.1.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1 Imbangan – semetri 3. 2. Kreativiti dan Inovasi.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. dan proses dalam penghasilan karya.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam. kefahaman bahasa seni visual. 3. 3.3.2 Prinsip rekaan 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Aktiviti : Boneka.

1.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – gunting. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. warna air atau krayon.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2. sejarah seni.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. 4. 4.2.3. kajian. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2 Bahan – kertas tebal. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 2.1 Unsur seni 4.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 4.1 Bentuk – konkrit 4.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. gam.2. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. media.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.1. 4.2 Warna .2.2 Prinsip rekaan 4. 3.3. 4.tertier dan neutral 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak. 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3. 4. 4.2.

4. 1.2 Bahan – kertas lukisan. EMK : TMK.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2 Prinsip rekaan 1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 1. 1. 1.1. warna. 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Alat – gunting. 1.1 Kepelbagaian – bahan. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.2.2. 1. 2. Kreatif dan Inovasi. kefahaman media.2 Mengetahui penggunaan media. 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1.2 Kontra – warna. rupa.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. dan budaya. dan proses dalam penghasilan karya 1. jalinan.1.4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2. 35 Aktiviti : Kolaj.1.2.1. sejarah seni. teknik. gam.3 Warna . 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. .1 Teknik – Kolaj.4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. kontra.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. majalah / kertas warna. 1.2. Tajuk : Bunga Mawar. 4.1.

2 Prinsip rekaan 2.1.1 Unsur seni 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 2.1.1 Warna – sekunder 2.1.2.3.1. berus gigi dan sikat. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. dan warna berasaskan air. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.1 Alat – berus lukisan.2 Kepelbagaian – warna. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.tampak 2.2 Bahan – kertas lukisan.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. garisan.4. . 4.2.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 3.1. warna.3. 1.2. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2.1.2 Jalinan . harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. palet.1. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Keusahawanan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.4.2. .

2.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. imbangan dan harmoni.konkrit 3.2 Prinsip rekaan 3. ruang. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2. 3.3.3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1 Unsur Seni 3.2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. sejarah seni dan budaya.1.2. TMK. 2.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. jalinan. 2. ruang. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. warna.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2 Ruang – nyata 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Teknik – renjisan dan percikan.1 Bentuk .1. Keusahawanan dan Nilai murni. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.

2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. bahan yang difikirkan sesuai. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dawai kasar. imbangan. tali/benang dan kad manila.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. kefahaman media. dan budaya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. . harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.2 Bahan – gam.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. kertas warna. Keusahawanan. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. media. jalinan. ruang. teknik. 3.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1. dan proses dalam penghasilan karya.3.1. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. Kreativiti dan Inovasi. ruang.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.4.

2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2. 4.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4. sejarah seni.1. 4. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – benang. 2. 4. 4. 4.2 Bentuk – konkrit 4. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1.2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.1 Unsur seni 4.1. 4. 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2 Ruang – nyata 4.1.1 Harmoni – warna 4. 4. . gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1. 4. majalah.2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.4.3.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4.1. kertas warna. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.2 Prinsip rekaan 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.3. dan budaya.1.2 Mengetahui penggunaan media.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.4.

ruang.2 Ruang – ilusi.1.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan . Kreatif dan Inovasi. warna.2.2 Prinsip rekaan 1.2. pensel warna.3. Aktiviti :Lukisan 2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.1.1.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2.1. 3. 1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1. 1. atau oil pastel 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. imbangan. pensel. sejarah seni. teknik. bentuk.1 Unsur seni 1.1. dan budaya.4 Warna – primer dan sekunder 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1.3 Bentuk – ilusi 1.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.1 Alat – tiada 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. dan karya lukisan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.2.tampak 2. 2.1. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1 Teknik – capan. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. warna.1 Rupa – organik dan geometr 2. . 1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.2 Prinsip rekaan 2. palet.2.2. sejarah seni dan budaya. jalinan.1.1 Unsur seni 2.1.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.2.1.1.1. warna air dan gam.1.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. imbangan.3 Harmoni – warna dan rupa 2. Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3.2. 2. 3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna.3 Warna – primer dan sekunder 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2 Jalinan . serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.2 Bahan – kertas lukisan. bentuk.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.1. pergerakan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.2.1 Alat – berus lukisan. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1. daun berurat / pelepah pisang.1. 1.4.

TMK.3. imbangan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.konkrit 3. . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. ruang.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.1.4.2 Prinsip rekaan 3. ruang.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2. 3. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Ruang – nyata 3.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. media.1.1 Bentuk . kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 4.1 Unsur Seni 3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya.1. dan budaya. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.3. bahan yang difikirkan sesuai. 3. 3.1 Alat – gunting 3.2 Mengetahui penggunaan media.4. kefahaman media.2. . imbangan.2.2. Hj.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Dunia Seni Visual KSSR. Roszaini B. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3.2 Bahan – gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4.3. dan harmoni dalam penghasilan karya. tali/benang dan kad manila.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. majalah.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. 3. dawai kasar.3. Nilai murni Disediakan oleh : En. sejarah seni. teknik. Keusahawanan. Negeri Selangor.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->