KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2.4.1 Unsur Seni 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 2.1.1.1. sejarah seni. 4. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1.2 Ruang – nyata 3.2 Prinsip rekaan 3. 4.1 Bentuk . ruang.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan. warna. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. ruang.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.konkrit 3.1.2. 3.2. dan budaya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. imbangan dan harmoni. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.3. 2. media.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.

3.1. Keusahawanan.4. ruang. teknik.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.geometri 4. TAHUN BARU CINA 2013 4. jalinan. 3. Kreativiti dan Inovasi.1.4. dawai kasar. imbangan. 3. kertas warna.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .2 Mengetahui penggunaan media. 3.1 Unsur seni 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. tali/benang dan kad manila.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Bahan – gam.1.1.1.1.3.1.2 Rupa .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1 Garisan – lurus 4. bahan yang difikirkan sesuai. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Alat – gunting 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1.3. rupa.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. warna. kefahaman media. 4.1. dan proses dalam penghasilan karya. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.

3. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. 4. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 1.2. 4.2 Prinsip rekaan 4. warna.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – ilusi .1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1 Harmoni – kelarai 4.2. 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. media.2. 1. 4. 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. warna.2. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. EMK : TMK. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. gam. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1 Alat – gunting 4.warna 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2 Bahan – kertas warna.2.4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. sejarah seni.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.4.2 Kontra .1 Unsur seni 1. memahami. bentuk. imbangan. 4. kertas lukisan.3.1. kefahaman media.3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Kreatif dan Inovasi.

4.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .1 Mengenal dan menyatakan jenis.ilusi 1. 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. teknik. kontra.1.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.3 Ruang .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1. 4. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Keusahawanan. sejarah seni.3. warna. warna air atau cat tempera.2.2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.2.2. 3.2 Kepelbagaian – warna 1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.4. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2 Prinsip rekaan 1. kefahaman media.1.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Teknik – basah atas kering.1.

kajian.1. warna.2.1.3.1.2 Kontra . 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. jalinan.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. sejarah seni dan budaya. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. 2. imbangan.1 Imbangan – simetri 2. 2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2.1. 3.1.1.3. kontra. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. kertas warna.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.1 Rupa – organik atau geometri 2. 2.2.2 Prinsip rekaan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.3 Harmoni – rupa 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1.1 Alat – gunting. 2.1 Unsur seni 2.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. TMK. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2. 2. 2. 2. media.warna 2.2. 4.1. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. majalah dan gam.

1. Kreativiti dan Inovasi.1. 2.3. dan budaya.2. 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1.2 Mengetahui penggunaan media. tali atau gelang getah.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.1 Imbangan – semetri 3.2. Keusahawanan. 3.2 Bahan – span. kefahaman bahasa seni visual. 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. benang. teknik. 3. sejarah seni. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3. . jalinan.2. 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. jalinan.1.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.3. Aktiviti : Boneka. STANDARD PEMBELAJARAN 3.4. media.2. dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. 3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.1 Bentuk – konkrit 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.2 Prinsip rekaan 3. 3. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. dan proses dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3.

1.tertier dan neutral 4.1.2. sejarah seni.1 Alat – gunting.2. dan teknologi dalam penghasilan model parang. kajian.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . 2.3 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.3. media. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. . 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.2.2. warna air atau krayon.3.2.2. 4. 4.2 Warna .2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2.2.1. 4. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.1. 3. 4.2 Bahan – kertas tebal.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Bentuk – konkrit 4. gam.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.2.1 Unsur seni 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1.1 Imbangan – tidak simetri 4.2 Prinsip rekaan 4. media. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.1. PERTAMA 2013 4.1.

2 Mengetahui penggunaan media. 1.1 Kepelbagaian – bahan. dan proses dalam penghasilan karya 1. jalinan. majalah / kertas warna. dan budaya.2 Kontra – warna. 1. warna. 3. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 1.2.2 Prinsip rekaan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1 Unsur seni 1.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1. kefahaman media.2. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.4. 1.1.3 Warna . gam. 1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Tajuk : Kumbang Ladybird.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2. 4.1. rupa. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. 2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Kreatif dan Inovasi. teknik.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.4.1. 1.1 Alat – gunting.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1.1 Teknik – Kolaj.2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. kontra. Aktiviti : Kolaj.3. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. EMK : TMK. sejarah seni.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.tampak 2.2 Bahan – kertas lukisan.1. 2. dan warna berasaskan air.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.3.3. 2.1.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.1 Warna – sekunder 2. .1.1.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1. warna. palet.2.1 Alat – berus lukisan.2 Jalinan .2 Prinsip rekaan 2. 1.4. 1. 2.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. berus gigi dan sikat. media.2.4. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Kepelbagaian – warna.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Keusahawanan. 1. .1.2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. 2. . 2.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2. 2.2. jalinan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. sejarah seni dan budaya.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.3.2 Prinsip rekaan 3. Keusahawanan dan Nilai murni. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. 2. TMK. 3.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1 Teknik – renjisan dan percikan.3.1.4.2 Ruang – jalinan 3.2. media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1.1.1 Bentuk .1. ruang.1.konkrit 3.3. 3. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.1 Imbangan – semetri 3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.1 Unsur Seni 3. imbangan dan jalinan. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.

3.1. sejarah seni. dan proses dalam penghasilan karya.2.1 Alat – gunting 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.2 Bahan – salinan muka arnab.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Keusahawanan. kefahaman media.2 Bentuk – konkrit 4. 4. 3.4. jalinan. 3. dan budaya. pensel warna aau krayon.3. Kreativiti dan Inovasi. teknik. kad manila.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. dan bahan hiasan yang sesuai.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1. gam.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. ruang. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. 3. 3. 1. imbangan.1.1.2.1 Unsur seni 4.1.2 Ruang – nyata . menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.2 Mengetahui penggunaan media. 3.1. dan jalinan dalam penghasilan karya.

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. 4. 4. EMK : TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.1.1 Harmoni – warna 4.4. dan budaya.2. Kreatif dan Inovasi. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.2.3. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.2. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Mempamerkan hasil karya sendiri. majalah. 4. media. 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4. 3. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 4.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3. kertas warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Bahan – benang.1 Alat – gunting 4. 4.2.3.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 4.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.3. ruang. 2.2 Kesatuan .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kontra.2 Ruang . 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. sejarah seni.komposisi 1.1.2.1 Unsur seni 1.3. kefahaman media.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.2. 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2.2. ruang. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Alat – gunting 1.1 Teknik – montaj. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan. 3. gam. 1. 1.2. majalah atau surat khabar.2 Prinsip rekaan 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis. teknik. warna.1 Bentuk – ilusi 1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Kepelbagaian – imej 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.2.ilusi 1. dan budaya. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Mengetahui penggunaan media.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 1.

Keusahawanan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4. 1.4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.

kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. warna.1. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.1. jalinan.2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 2. media.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 3. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.3 Warna – primer dan sekunder 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – capan. pelepah pisang .2 Prinsip rekaan 2.2. palet.2.1 Unsur seni 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan.2 Jalinan .1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. warna air dan gam.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Alat – berus lukisan.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Rupa – organik dan geometr 2. TMK.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.1.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2. 4. 2. 2.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .1.1.tampak 2.2. pergerakan. 2.2. 4.1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2 Prinsip rekaan 3. 3.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. CATATAN .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Ruang – nyata 3.1. bahan yang difikirkan sesuai. 3. kefahaman media.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Kepelbagaian – bentuk 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan proses dalam penghasilan karya.1 Bentuk . 3. teknik.3.2.3. 3. 3.1 Unsur Seni 3.konkrit 3.2. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2. dawai kasar. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2.2 Mengetahui penggunaan media.2. media.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.2 Bahan – gam.1. ruang.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. 4. kertas warna.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. imbangan. tali/benang dan kad manila. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 2.1. imbangan dan harmoni.1. sejarah seni. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. ruang. ruang.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. gam.4 Warna – primer atau sekunder 4. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.3.1 Unsur seni 4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.2 Bahan – kertas warna. 4. 4.2.2 Rupa . .3. 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna. sejarah seni. 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1 Harmoni – kelarai 4. 4.2.2 Prinsip rekaan 4. Keusahawanan. Kreativiti dan Inovasi. 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. 4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. rupa. ketas lukisan.1.4.2.1 Garisan – lurus 4.1 Alat – gunting 4. media. 4.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 2. jalinan.1.1.4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1.warna 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2.2.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Kontra . kefahaman media.3.geometri 4. warna.1.

2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bentuk.1. 4.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. memahami. sejarah seni.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1. teknik.1 Bentuk – ilusi 1.2.2.1. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2. warna.2 Kepelbagaian – warna 1.ilusi 1.4. imbangan.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2.4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1 Teknik – basah atas kering. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. warna air atau cat tempera.2 Warna – sekunder atau tertier 1. 1.2.2.2 Bahan – kertas lukisan. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan budaya.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ruang . .2.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2. 1.1. EMK : TMK.1 Unsur seni 1.1.

1. .4.1 Unsur seni 2. warna.2.1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. kontra.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. kefahaman media.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Kepelbagaian – warna. 1. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1. Keusahawanan.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.3. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Warna – sekunder 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Jalinan . 2.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.3.1.tampak 2. 3. garisan. 2. 2. 1.2 Prinsip rekaan 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.3. sejarah seni dan budaya. TMK. 2.1. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. 2.1 Alat – berus lukisan. 2.2. jalinan.1 Teknik – renjisan dan percikan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. CATATAN 4. dan warna berasaskan air.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . 2.2.2 Bahan – kertas lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni.4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. berus gigi dan sikat.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .1. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.3. palet. 2. 4.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2.

2 Prinsip rekaan 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. jalinan. dan proses dalam penghasilan karya. gam. 3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3.1.2 Mengetahui penggunaan media. dan karya seni dalam penghasilan boneka.3.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan budaya. warna. 3. Kreativiti dan Inovasi. STANDARD KANDUNGAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Bentuk – konkrit 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. tali atau gelang getah.1 Imbangan – semetri 3.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. 3.1.2. Aktiviti : Boneka.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Nilai murni CATATAN . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. benang.3.2 Bahan – span. kefahaman bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. 3.2.1 Alat – gunting 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.1.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3. 2. Keusahawanan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. teknik.2. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. media.2. jalinan. STANDARD PEMBELAJARAN 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. sejarah seni. 3. 4.

2.2. 4. 4. media.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. gam. 4. 2.1. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Imbangan – tidak simetri 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2.2. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Warna . 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2 Bahan – kertas tebal.3.1. . 4. media. 4.1 Unsur seni 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1 Alat – gunting. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .tertier dan neutral 4.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2. warna air atau krayon.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya. dan teknologi dalam penghasilan model kapak. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. kajian. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Bentuk – konkrit 4.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.1. 4.1.2 Prinsip rekaan 4.

4.1 Alat – gunting. 1. majalah / kertas warna.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media.2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 3. jalinan. 1. 1. 2. dan proses dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.1 Teknik – Kolaj.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Kreatif dan Inovasi.2 Kontra – warna. sejarah seni.4.2 Bahan – kertas lukisan. teknik. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1.2 Mengetahui penggunaan media.4. 1.1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1.1.1. 1.2 Prinsip rekaan 1. EMK : TMK.1 Unsur seni 1. 1.3 Warna . 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1. 1. dan budaya.2. Tajuk : Bunga Mawar.jenis media dalam penghasilan karya 1. 4. . rupa.2. gam. warna.1.1 Kepelbagaian – bahan. kontra.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 35 Aktiviti : Kolaj. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.2.

3. 2.1 Warna – sekunder 2. Keusahawanan. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. media. dan warna berasaskan air. berus gigi dan sikat. 4.2 Jalinan . 2.1.2.2 Kepelbagaian – warna.1. 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Alat – berus lukisan. palet.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. garisan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.4. .1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.1.4. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.tampak 2.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 1.2.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Prinsip rekaan 2.1 Unsur seni 2.2 Bahan – kertas lukisan.

1. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2 Ruang – nyata 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 4.2. TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 3. jalinan.1 Unsur Seni 3. 3. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.2.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.konkrit 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. ruang.3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.1. 2. 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3.3.1. warna.2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .4. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3.2. imbangan dan harmoni. sejarah seni dan budaya.1.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Bentuk .1. 2. Keusahawanan dan Nilai murni.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 3.

jalinan. 3. 3. ruang.1 Alat – gunting 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3. 3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. kefahaman media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.1. sejarah seni. 4. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.2. teknik. ruang.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. .2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2 Bahan – gam.2 Mengetahui penggunaan media. imbangan. bahan yang difikirkan sesuai.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. tali/benang dan kad manila.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. media. dan harmoni dalam penghasilan karya.4.3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.4. Keusahawanan. Kreativiti dan Inovasi.1.2. dawai kasar.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. dan budaya. kertas warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3. dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Unsur seni 4. . media.1.1. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 4.2 Ruang – nyata 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. media.2.4.2 Bentuk – konkrit 4. 4. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1. 4.1.3.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. kertas warna. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. 4.1 Harmoni – warna 4. 4.1 Alat – gunting 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. 3.1.2.2 Prinsip rekaan 4. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. majalah.2 Mengetahui penggunaan media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. 2.3. 4.2. sejarah seni.1. 4. dan budaya. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.2 Bahan – benang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.4.

1.1. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. dan proses dalam penghasilan karya 1.3.2. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. teknik. warna.2.2 Mengetahui penggunaan media.2.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4 Warna – primer dan sekunder 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1.2.3. kefahaman media. 1.1 Unsur seni 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Bentuk – ilusi 1. dan budaya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.3 Kepelbagaian – hal benda 1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.2 Ruang – ilusi.1 Alat – tiada 1.2 Prinsip rekaan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2 Bahan – kertas lukisan. Kreatif dan Inovasi.1. bentuk. sejarah seni.2.1.1. 1. 1. 3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1 Garisan – tebal dan nipis. pensel warna. ruang.1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.2. Aktiviti :Lukisan 2. pensel. dan karya lukisan.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.2. imbangan. atau oil pastel 1.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.

4. jalinan.1.1 Teknik – capan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.2.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 1.1. 1.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. media. 2. 3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.2. daun berurat / pelepah pisang. .2.2 Jalinan .3. 1.2.2.2 Prinsip rekaan 2. warna air dan gam.4.2 Bahan – kertas lukisan. bentuk. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.tampak 2. Keusahawanan.1.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. pergerakan.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. warna. palet. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2. 2.3 Warna – primer dan sekunder 2.2.1. imbangan. sejarah seni dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. warna.1 Unsur seni 2.1.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 2. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.4.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.1.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3. . kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Ruang – nyata 3.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. media. ruang. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.konkrit 3.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Unsur Seni 3. imbangan.1.1.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Prinsip rekaan 3. 3.1.2. warna. ruang. 2.3.1 Bentuk . 4. imbangan dan harmoni. 2. 2.

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. dan budaya.3. Dunia Seni Visual KSSR. Hj.1 Alat – gunting 3. 3. Nilai murni Disediakan oleh : En. imbangan.4. 3. dan proses dalam penghasilan karya. dawai kasar.2 Bahan – gam. teknik.2. kefahaman media.2 Mengetahui penggunaan media. bahan yang difikirkan sesuai. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2.3.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3. 3.2. Negeri Selangor. sejarah seni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. tali/benang dan kad manila. . Kreativiti dan Inovasi.1. Keusahawanan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Roszaini B.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3. majalah.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. ruang.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful