Rpt Seni Visual Kssr Thn 3

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

1.2. dan budaya. 3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 3. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.2 Prinsip rekaan 3. imbangan. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. imbangan dan harmoni.1. TMK. ruang. warna.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1 Unsur Seni 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2. ruang.1 Bentuk .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni. media.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.konkrit 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2. 2.1.4.2.3. 4. 2.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya . 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Ruang – nyata 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.

dawai kasar.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . 4. tali/benang dan kad manila. TAHUN BARU CINA 2013 4.1 Garisan – lurus 4.1. kertas warna.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1.4.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1 Alat – gunting 3.geometri 4. 3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Rupa . 3.3. kefahaman media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. ruang.4. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.2. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2 Mengetahui penggunaan media.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. 3. 3. rupa. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. Kreativiti dan Inovasi. dan proses dalam penghasilan karya.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.2 Bahan – gam.1. Keusahawanan. warna.2.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2.3. teknik. bahan yang difikirkan sesuai.1 Unsur seni 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan.

3.1 Harmoni – kelarai 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2 Prinsip rekaan 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1.4. EMK : TMK.2. warna. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.2.4. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. bentuk. sejarah seni.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Kreatif dan Inovasi.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kertas lukisan.1 Unsur seni 1.2.warna 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. dan budaya. 4.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2 Bahan – kertas warna. media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. warna.2. 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. kefahaman media. 4. 4.1 Alat – gunting 4.1 Bentuk – ilusi . dan imbangan dalam penghasilan anyaman. imbangan.2 Kontra .1. memahami.1.3. 4. gam.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 4.2.

3.2 Prinsip rekaan 1.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – basah atas kering.2. Keusahawanan. 1.1. warna.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.jenis media dalam penghasilan karya 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1. 1.3 Ruang . dan proses dalam penghasilan karya 1. 4. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kefahaman media.ilusi 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.2.1.1. sejarah seni.2 Bahan – kertas lukisan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kontra.3.2 Kepelbagaian – warna 1. 3.4. warna air atau cat tempera. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.4. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1.2 Mengetahui penggunaan media.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Warna – sekunder atau tertier 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3. teknik.

1 Alat – gunting.2.3. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. 4.2 Bahan – kertas lukisan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2. media. 2.2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.warna 2. 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.3.1 Rupa – organik atau geometri 2.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.2.2 Kontra . majalah dan gam.3 Harmoni – rupa 2.4.1. 2.1 Unsur seni 2.1. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kertas warna. 2. 3.1. imbangan. sejarah seni dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. imbangan.1.1 Imbangan – simetri 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. jalinan. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 2. kajian. 2.1. kontra.1.1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1. .2 Bahan – span. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan budaya. teknik. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. media.3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman bahasa seni visual. benang. 3. 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1.1 Imbangan – semetri 3. jalinan.1. Aktiviti : Boneka.2 Prinsip rekaan 3.1. warna.1. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3.3.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2. Keusahawanan.2 Mengetahui penggunaan media.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3. 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.1 Bentuk – konkrit 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.1. 3. gam.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. 4.2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. tali atau gelang getah. dan karya seni dalam penghasilan boneka.

4. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.2.2.1. 3.2.2 Prinsip rekaan 4.2. 4.3. 4. 4.2.1.3. 4.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .tertier dan neutral 4.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan teknologi dalam penghasilan model parang. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 4.2 Bahan – kertas tebal.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.3 Mengetahui penggunaan media. .1 Alat – gunting.2.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya. gam.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.1 Bentuk – konkrit 4. 4. media. dan budaya.1. 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. warna air atau krayon. kajian.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – tidak simetri 4. PERTAMA 2013 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. sejarah seni.2 Warna . 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. 4.3. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.

1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .1. warna. 1. 4.2. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Kepelbagaian – bahan.2.1. 1.1 Alat – gunting. dan budaya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 2.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. majalah / kertas warna.2.1. EMK : TMK.2 Prinsip rekaan 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1. rupa.1. teknik.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1. 1. 3.1. sejarah seni. Tajuk : Kumbang Ladybird.1. 1. jalinan.2 Bahan – kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1.2 Kontra – warna.2.1.1 Unsur seni 1.2 Mengetahui penggunaan media. 1.1. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. kontra.3 Warna .4. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1 Teknik – Kolaj. 1. 1.2. Aktiviti : Kolaj.4. Kreatif dan Inovasi.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. gam.3. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.

2. 1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 2.1.1 Warna – sekunder 2. berus gigi dan sikat.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1.2 Kepelbagaian – warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.3.1.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. palet.1. 2.2 Jalinan . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.4. 2. dan warna berasaskan air.1 Unsur seni 2. 3. 1.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.1.2 Prinsip rekaan 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. Keusahawanan.2. .1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. warna.tampak 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4. .2.1. 1.2.1 Alat – berus lukisan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. garisan.

1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Unsur Seni 3.konkrit 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – semetri 3. TMK.3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Prinsip rekaan 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 2.2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni.1. imbangan dan jalinan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. 3. 2. 2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Ruang – jalinan 3.1.1 Bentuk . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Teknik – renjisan dan percikan. sejarah seni dan budaya.1. 2. 3. ruang.4. media.1.2.2. 2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. 4.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.

1.4. 4. 3. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. teknik. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Kreativiti dan Inovasi. 3.2 Ruang – nyata .1. Keusahawanan. 4.2 Bahan – salinan muka arnab.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bentuk – konkrit 4.2.4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. kefahaman media.2. gam.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. dan budaya. pensel warna aau krayon.3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3.1 Unsur seni 4. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan proses dalam penghasilan karya. dan bahan hiasan yang sesuai.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. ruang.1. kad manila.1. 3. 3. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Mengetahui penggunaan media.3. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. ruang. jalinan. 1. 3. dan jalinan dalam penghasilan karya.1.2.1. sejarah seni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4. majalah. teknik dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2. 3. gam dan bahan hiasan yang sesuai. Kreatif dan Inovasi. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2.1 Harmoni – warna 4. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. EMK : TMK.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4. 4.3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.4. 4.2 Prinsip rekaan 4.2 Bahan – benang.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni.4. Keusahawanan dan Nilai murni .2.1. media.2. 4. dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Alat – gunting 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.2. media.

kefahaman media. teknik.1 Bentuk – ilusi 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. warna.1.3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.2 Mengetahui penggunaan media.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.1 Unsur seni 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.2.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1 Kepelbagaian – imej 1.1 Alat – gunting 1.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. 1.1.2. ruang.1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. gam.1. kontra. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .1 Teknik – montaj.komposisi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. 4. 1.2 Ruang .1.3. 1.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.ilusi 1. 3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan budaya. ruang. majalah atau surat khabar.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.2 Kesatuan .2.2.2 Prinsip rekaan 1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.

1. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.

2. 2.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.tampak 2.2.2. 2. jalinan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.3.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. warna.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. pelepah pisang . pergerakan.1.2.2 Bahan – kertas lukisan. 4.1.2. TMK.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 4. warna.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Teknik – capan. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1.4.2 Prinsip rekaan 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. media.1 Unsur seni 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1.1 Rupa – organik dan geometr 2. 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2. 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. warna air dan gam.3 Warna – primer dan sekunder 2.2 Jalinan . 2.2.2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. sejarah seni dan budaya.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3. palet. 2. 2.1 Alat – berus lukisan. 3. imbangan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.1. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. ruang.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. bahan yang difikirkan sesuai. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 3.3.1.1. imbangan dan harmoni.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Prinsip rekaan 3.2.1.3. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Bahan – gam.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.konkrit 3.2. ruang.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. dan proses dalam penghasilan karya.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dawai kasar.1 Alat – gunting 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 2. 3.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. 4.2.1 Bentuk . imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. kertas warna.1. dan budaya. CATATAN .2 Ruang – nyata 3. tali/benang dan kad manila.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3.3.1 Unsur Seni 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. teknik. 3. sejarah seni.2. kefahaman media. imbangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Mengetahui penggunaan media.1. 3.

1 Harmoni – kelarai 4.2. sejarah seni. ketas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1 Garisan – lurus 4.2.geometri 4.warna 4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. warna.2 Rupa . gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. .4 Warna – primer atau sekunder 4.1.1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. Kreativiti dan Inovasi. 4. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas warna.1 Alat – gunting 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.2. warna.3. 4.1.4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. rupa.2.3. dan budaya.3. 4.1. Keusahawanan.1 Unsur seni 4.1. jalinan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.2 Kontra .2. 3. 4. 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1.

1.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Teknik – basah atas kering.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2. dan budaya.1. memahami. imbangan. 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Bahan – kertas lukisan.2. warna. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. Kreatif dan Inovasi.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4.2. 1.1. .1. warna air atau cat tempera. bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. 4. dan proses dalam penghasilan karya 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Kepelbagaian – warna 1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2.2 Prinsip rekaan 1.1.1 Bentuk – ilusi 1.1.3 Ruang .2. 4. 3.ilusi 1. EMK : TMK. 1.1 Unsur seni 1.2 Mengetahui penggunaan media.1. teknik. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4. 2. sejarah seni.

warna.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Warna – sekunder 2. Keusahawanan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.2 Jalinan .1. warna. kontra.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.tampak 2. . dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 1.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2. 1.4.3. kefahaman media.1. 2.2.1.1. media.1.3. 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Kepelbagaian – warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3.2 Prinsip rekaan 2. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Unsur seni 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. 1.1.

2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. TMK. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. berus gigi dan sikat.2.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan.2. 4. 2. 2. jalinan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. 2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .1.3. CATATAN 4. Keusahawanan dan Nilai murni. palet.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.2 Bahan – kertas lukisan.2. 2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. sejarah seni dan budaya. dan warna berasaskan air.3. warna.4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .3.

3.1 Bentuk – konkrit 3.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.2 Mengetahui penggunaan media. 3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. benang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. media. Keusahawanan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. Nilai murni CATATAN . dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. sejarah seni.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.3. dan budaya. 3. STANDARD KANDUNGAN 1.1. 3.4. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. kefahaman bahasa seni visual. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. teknik. 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. warna.3. jalinan.1.1.1 Alat – gunting 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Bahan – span. 3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3. 2.2 Prinsip rekaan 3.1. tali atau gelang getah. 3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Imbangan – semetri 3. dan proses dalam penghasilan karya. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. jalinan. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. Aktiviti : Boneka.

4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak. gam.2 Bahan – kertas tebal.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2. 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4. .2. sejarah seni.1 Alat – gunting. 4.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2 Prinsip rekaan 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 4.3. 4. 4.2.1. 3. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. kajian.3. 4.2.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2 Warna .3.1 Unsur seni 4.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. warna air atau krayon. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.tertier dan neutral 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. dan budaya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. media. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.2. 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4. 4.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.1 Imbangan – tidak simetri 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.

1.2 Prinsip rekaan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan budaya. 1. majalah / kertas warna.1 Teknik – Kolaj.4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. teknik. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. warna.2.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.4. 1.3 Warna .2. .1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 3. kefahaman media.2 Kontra – warna.1 Kepelbagaian – bahan.1.1. sejarah seni.2 Bahan – kertas lukisan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. gam.1. 35 Aktiviti : Kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. EMK : TMK. rupa.1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 1.1.1 Alat – gunting. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 1.2. 1.2. 2.1. 1. jalinan.2 Mengetahui penggunaan media. 1.1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. dan proses dalam penghasilan karya 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.2.2. Tajuk : Bunga Mawar. kontra. 1.1.1 Unsur seni 1. 1.2. 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1.

2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 2.2 Prinsip rekaan 2.4.2.1.tampak 2. .2.1.1.2 Kepelbagaian – warna. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Alat – berus lukisan.2.1. 1. warna. berus gigi dan sikat.1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. . palet.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. media. 2.2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1.1.1 Warna – sekunder 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.3.2 Bahan – kertas lukisan. garisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. 4. Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.3.2. dan warna berasaskan air. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1.1 Unsur seni 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Jalinan . Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.

1. 3. 3.2 Prinsip rekaan 3.3.4.konkrit 3. 2. jalinan.2 Ruang – nyata 3. 2.1. TMK.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. warna. sejarah seni dan budaya.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. imbangan dan harmoni.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1 Unsur Seni 3.2.1 Bentuk . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. ruang.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. 2. 4.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. ruang.1.1 Teknik – renjisan dan percikan.1.2.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.3.

dawai kasar. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. . sejarah seni. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1.1 Alat – gunting 3. ruang. 3. 3. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. ruang. 3. imbangan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. teknik. dan budaya. Keusahawanan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. kertas warna. tali/benang dan kad manila.4. 3. kefahaman media.3.2.2 Mengetahui penggunaan media. media. dan proses dalam penghasilan karya. bahan yang difikirkan sesuai.4. Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.2 Bahan – gam.

1 Harmoni – warna 4.2.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4.2 Bahan – benang.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya. media.2 Ruang – nyata 4. 4.2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1.2 Prinsip rekaan 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.1. 4.2.1 Alat – gunting 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. kertas warna.2 Bentuk – konkrit 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.2 Mengetahui penggunaan media. dan budaya. media. majalah.2.3.1 Unsur seni 4. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.1.1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. . STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.1.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2. 4. 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.4. 4.3. 4. sejarah seni. 4.

dan karya lukisan. imbangan. atau oil pastel 1.2. dan budaya. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.1 Unsur seni 1.3.1. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.3.jenis media dalam penghasilan karya 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.2. pensel warna.2.1 Garisan – tebal dan nipis. teknik.3 Kepelbagaian – hal benda 1. warna.1.2 Bahan – kertas lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.2 Prinsip rekaan 1.2.1. 1.2.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1. 1.2 Ruang – ilusi. Aktiviti :Lukisan 2. 4.2 Mengetahui penggunaan media.1.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. pensel. 1.1. kefahaman media. Kreatif dan Inovasi.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. ruang.1.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1 Alat – tiada 1.1. sejarah seni.3 Bentuk – ilusi 1.1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. bentuk.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1.4.1. 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.1.2 Bahan – kertas lukisan.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2. 2. sejarah seni dan budaya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1. warna air dan gam.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. bentuk. daun berurat / pelepah pisang. 2.1. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3. 2.1. 2.1 Unsur seni 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. pergerakan. 3.2 Jalinan . .2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.2.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Prinsip rekaan 2. warna.1 Alat – berus lukisan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. palet. imbangan.3 Warna – primer dan sekunder 2. 4. jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 1. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2.1.4.2.1 Teknik – capan. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.2.tampak 2.2. warna.1. Keusahawanan.

media. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. ruang.1 Bentuk . 3.3. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.konkrit 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. imbangan dan harmoni. TMK. 4. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Prinsip rekaan 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. . warna. ruang.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3.1.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2.2 Ruang – nyata 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1.2.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.1 Unsur Seni 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 3.

3.2 Mengetahui penggunaan media. teknik. Dunia Seni Visual KSSR. Hj. imbangan. Roszaini B. Nilai murni Disediakan oleh : En. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. tali/benang dan kad manila. Kreativiti dan Inovasi.1 Alat – gunting 3.2. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.3. Negeri Selangor. majalah. .2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dan budaya.1. kefahaman media.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. bahan yang difikirkan sesuai.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3. dan proses dalam penghasilan karya. ruang. 3.4. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. sejarah seni. dawai kasar.4. 3. Keusahawanan. dan harmoni dalam penghasilan karya.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Bahan – gam.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful