Lim Teck Yee (PISMP PC

)
Penghargaan

Terlebih dahulu, ingin saya mengucapkan ribuan terima kasih ke atas bantuan semua pihak yang telibat dalam kerja kursus pendek pada kali ini. Bantuan semua pihak adalah amat dihargai kerana telah melancarkan progres semasa melakukan tugasan ini. Seterusnya, rakan-rakan saya sangat baik hati dan bersifat

bekerjasama kerana sudi berkongsi bersama-sama cara melakukan tugasan tersebut dan menyelesaikan masalah melalui perbincangan. Mereka sentiasa memberi maklumat terbaru setelah bertanya kepada pensyarah. Walaupun mereka masing-masing sibuk dengan tugasan, namun mereka akan meluangkan sedikit masa sekiranya saya mempunyai pertanyaan. Akhir sekali, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak kampus yang sering menjaga kebajikan pelatih guru dengan menyediakn pelbagai kemudahan di sekitar kampus agar kami dapat menyiap tugasan dengan mudah dan senang. Sistem internet yang disediakan membolehkan saya mengakses internet dan memperoleh banyak maklumat. Selain itu, pusat sumber juga disediakan untuk pencarian buku-buku yang berkaitan dengan tugasan tersebut. Ini memudahkan saya untuk kmencari maklumat yang lebih banyak.

Sekian, terima kasih.

Page | 1

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Pengenalan

Tugasan projek Anatomi dan Fisiologi (PJM3106) merupakan tugasan individu. Tugasan ini perlu menghasilkan penulisan dan hasil kajian sains dan member penerangan umum dan terperinci, menjurus kepada aspek anatomi dan fisiologi seperti oto, tulang, sendi, aksi pergerakan, satah pergerakan, sistem tuas dan sebegainya serta memenuhi kehendak pencapaian hasil pembelajaran. Bagi meningkatkan kesedaran tentang anatomi dan fisiologi, kami dikehendaki memilih dua kemahiran samada daripada permainan, olahraga atau pergerakan asas dan membuat analisis perbandingan pergerakan atau kemahiran tersebut.

Page | 2

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Objektif

1. Dapat mengenali bahawa tubuh badan boleh digunakan sebagai alat untuk beraktiviti dengan cara yang berkesan. 2. Berupaya meningkatkan kesedaran tentang anatomi dan fisiologi tubuh badan. 3. Dapat mengenalpasti dan mensintesis maklumat daripada pelbagai sumber untuk memperolehi pemahaman yang koheren tantang teori dan amalan. 4. Dapat melaksanakan amali anatomi dan fisiologi dengan berkesan. 5. Boleh mengintegrasikan kemahiran yang dipelajari dengan kemahiran teknologi maklumat untuk melaksanakan tugasan dengan sistematik dan berkesan.

Page | 3

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Kemahiran 1: Manyangga dalam Permainan Bola Tampar (Permainan)

Aspek anatomi dan Fisiologi 1.0 Otot-otot yang terlibat Otot Leher Lokasi Origin Insertion Fungsi

Sternokleidomastoid Leher

Sternum dan Temporal(proses Membolehkan klavikel mastoid) leher dilanjutkan dan mambantu kepala diangkat atas dan bawah.

Bahu/Lengan Deltoid

Di atas bahu

Trapezius, klavikel dan skapula

Humerus

Otot deltoid mengecut membolehkan lengan diangkat ke arah luar dari sisi badan.

Biseps braki

Anterior lengan

Skapula

Radius

Otot biseps mengendur membolehkan lengan diangkat untuk menyangga

Page | 4

Lim Teck Yee (PISMP PC)
bola. Triseps braki Posterior lengan Skapula dan humerus Ulna Otot triseps mengendur membantu lengan bawah diangkat dengan sepenuhnya untuk menyangga bola. Paha Sartorius Anterior paha Ilium Patela Membantu membengkokkan sendi lutut, mengangkat dan memutar sendi paha ke luar bagi melakukan pukulan. Kuadriseps -rektus femoris - lateral -vastus lateral -vastus medial -vadus intermedius intermediu s paha Hamstrings -biseps femoris -semitendinosus -semimembranosus - posterior paha - posterior -Femur -Femur -Femur -Fibula dan tibia -Tibia -Tibia
Page | 5

- anterior paha

- Ilium - Femur -Femur -Femur

-Patela -Patela -Patela -Patela

Melunjurkan sendi lutut setelah lutut dibengkokkan.

paha - medial paha

Melunjurkan sendi lutut apabila lutut dibengkokkan.

Lim Teck Yee (PISMP PC)
paha - posterior paha Kaki Gastroknemius Betis Femur Kalkaneus Membengkokkan sendi lutut dan tapak kaki ke bawah. Soleus Betis Fibula dan tibia Kalkaneus Membengkokkan sendi lutut dan tapak kaki ke bawah.

1.1 Tendon-tendon yang terlibat 1. Bahagian Leher

Page | 6

Lim Teck Yee (PISMP PC)
2. Bahagian Bahu

Page | 7

Lim Teck Yee (PISMP PC)
3. Bahagian Lengan

Page | 8

Lim Teck Yee (PISMP PC)
4. Bahagian paha

5. Bahagian kaki

Page | 9

Lim Teck Yee (PISMP PC)
2.0 Tulang-tulang yang terlibat 2.1 Bahagian Lengan Tulang Tulang Ulna (Tulang hasta) Tulang Humerus (Tulang pangkal lengan) Tulang Radius (Tulang pemulas) Tulang Karpal (Tulang pergelangan tangan) Bahagian bawah lengan Bahagian di pergelangan tangan Kedudukan Bahagian bawah lengan Bahagian pangkal lengan

Page | 10

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Page | 11

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian tangan

Page | 12

Lim Teck Yee (PISMP PC)
2.2 Bahagian kaki Tulang Tulang Tibia (Tulang kering) Tulang Patella (Tulang tempurung lutut) Tulang Fibula (Tulang betis) Tulang Femur (Tulang paha) Bahgian bawah kaki Bahagian paha atas kaki Kedudukan Bahagian bawah kaki Bahagian bawah kaki

Page | 13

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian kaki

Page | 14

Lim Teck Yee (PISMP PC)

2.3 Bahagian bahu Tulang Tulang skapula Tulang klavikel Kedudukan Bahagian bawah bahu Bahagian atas bahu

Page | 15

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian bahu

Page | 16

Lim Teck Yee (PISMP PC)

3.0 Sendi-sendi yang terlibat 3.1 Sendi paksi

Sendi paksi antara tulang radius dan tulang ulna digunakan dalam kemahiran menyangga. Sendi paksi adalah persendian tulang yang satu mengitari tulang yang lain sehingga menimbulkan gerak rotasi. Dalam persediaan untuk menyangga bola, tangan akan disediakan seperti rajah di bawah. Tulang radius dan tulang ulna akan mengalami sedikit putaran.

Page | 17

Lim Teck Yee (PISMP PC)

3.2 Sendi engsel

Sendi siku dan lutut digunakan dalam kemahiran menyangga yang juga dikenali sendi engsel. Sendi engsel memungkinkan tulang dapat bergerak atau digerakkan ke satu arah sahaja mirip engsel pintu.

3.3 Sendi peluru

Page | 18

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Sendi gelang bahu iaitu sendi peluru terlibat dalam kemahiran menyangga. Sendi peluru mampu melakukan gerakan ke banyak arah dan merupakan sendi yang paling bebas melakukan gerakan. Semasa

menyangga bola, tangan akan digerakkan dari bahagian bawah ke atas untuk mendapatkan bola tersebut. 3.4 Sendi gelungsor

Sendi gelungsor terlibat dalam perbuatan menyangga. Sendi tersebut merupakan persendian tulang yang memungkinkan terjadinya gerakan badan melengkung ke depan, ke belakang atau memutar. Sendi tulang sternum dan tulang klavikel digunakan semasa pemain bola tampar menyangga bola dari bawah ke atas. Badan akan melengkung ke depan sedikit untuk menyambut bola.

Page | 19

Lim Teck Yee (PISMP PC)

3.5 Sendi kondil

Sendi yang dibentuk antara tulang pergelangan tangan dan tulang pengumpil terlibat dalam kemahiran menyangga. Sendi tersebut dikenali sebagai sendi kondil. Gerakan yang dihasilkan adalah lebih terbatas dibandingkan dengan sendi peluru walaupun banyak arah yang boleh dilakukan. Rajah di bawah menunjukkan pergelangan tangan pemain bola tampar semasa menyangga bola.
Page | 20

Lim Teck Yee (PISMP PC)

4.0 Aksi pergerakan yang terlibat

Page | 21

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Aksi pergerakan yang digunakan dalam pergerakan menyangga bola tampar ialah aksi ekstensi-hyperekstensi-fleksi. Aksi gerakan ekstensihyperekstensi-fleksi terlibat dalam pergerakan menyangga bola tampar kerana terdapat gerakan anggota badan dari hadapan ke belakang dan ke hadapan secara berulangan semasa melakukan pergerakan menyangga bola tampar. Contohnya semasa meluruskan tangan ke hadapan dan badan dibengkokkan sedikit semasa melakukan pergerakan menyangga bola tampar.

5.0 Satah pergerakan yang terlibat

Page | 22

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Jenis satah yang telah digunakan dalam pergerakan menyangga bola tampar ialah jenis satah frontal. Apabila menyangga bola, bahagian siku hingga bahagian tapak tangan berada pada satah frontal. Manakala bahagian axis terletak pada bahagian siku apabila menyangga bola dalam keadaan lurus dari bahagian belakang ke hadapan. Tangan diluruskan dan ditolak ke hadapan apabila menyangga bola tampar.

6.0 Tuas yang terlibat

Page | 23

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Pergerakan

Tuas dan Penerangan

Kelas Tuas III : Kuasa terletak di antara beban dan titik tumpu.

- Bahagian sebagai titik tumpu, bola sebagai beban dan tulang radius serta tulang ulna sebagai kuasa.

- Tulang ulna dan tulang radius menyentuh dan menyambut bola justeru kuasa diperlukan.

Kemahiran 2: Aktiviti Tekan Tubi (Pergerakan Asas Anaerobik)

Page | 24

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Aspek Anatomi dan Fisiologi 1.0 Otot-otot yang terlibat Analisis otot-otot aktiviti tekan tubi adalah difokuskan kepada fasa penurunan. Otot Bahu Trapezius Lokasi Bahagian atas kiri bahu Origin Occipital bone and spines of vervical and thoracix vertebrae Rhomboids major Bahagian belakang bahu Spines of upper thoracic vertebrae Rotator Cuff Muscles on the dorsum of the scapula, Skapula Head of the humerus Membantu pergerakan bahu dan menstabilkan sendi bahu apabila tekan tubi dilakukan.
Page | 25

Insertion Klavikel, tulang belakang, proses acromion process of scapula Medial border of scapula

Fungsi Otot Menolak skapula dan bahu ke dalam bahagian tengah badan membuat aktiviti tekan tubi.

Meningkatkan dan mendekatkan skapula ke dalam.

Lim Teck Yee (PISMP PC)
and the Triceps brachii. Lengan Pektralis major ribs Lateral border of scapula Clavicle, sternum, and coastal cartilages of upper Tricep brochii Bahagian lengan bawah Tubercle below glenoid cavity and lateral and mesial surfaces of humerus Bicep brochii Bahagian lengan bawah Coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula Anterior shaft of humerus Pronator teres Bahagian lengan bawah Medial Lateral Memutarkan lengan bawah ke bahagian tengah badan. Radial tuberosity of radius Menfleksiblekan lengan bawah dan memutar tangan ke sisi. Otecranon process of ulna Melanjutkan lengan bawah dari bahagian siku. Intertubercular Memutar dan groove of humerus mendekatkan tangan ke bahagian tengah badan.

epicondyte surface of of humerus radius

Page | 26

Lim Teck Yee (PISMP PC)
and coronoid process of ulna Brachioradials Bahagian lengan bawah Distal lateral end of humerus Lateral surface of radius above styloid process Deltoid Bahagian lengan atas Acromion process, spine of the scapula, and the clavicle Deltoid tuberosity of humerus Melanjutkan, menjauhkan dan menfleksiblekan lengan. Menfleksiblekan lengan bawah.

1.1 Tendon-tendon yang terlibat
Page | 27

Lim Teck Yee (PISMP PC)
1. Bahagian Bahu

2. Bahagian Lengan

Page | 28

Lim Teck Yee (PISMP PC)

2.0 Tulang-tulang yang terlibat 2.1 Bahagian Belakang Tulang Tulang Vertebra Kedudukan Bahagian belakang

Page | 29

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian belakang

2.2 Bahagian Bahu
Page | 30

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Tulang Tulang Skapula Tulang Klavikel Kedudukan Bahagian bahu Bahagian bahu

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian bahu
Page | 31

Lim Teck Yee (PISMP PC)

2.3 Bahagian Jari Tulang Tulang Metarkarpal Tulang Karpal Kedudukan Bahagian jari Bahagian jari

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian jari

Page | 32

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Tulang Tulang Humerus Tulang Radius Tulang Ulna

Kedudukan Bahagian lengan Bahagian lengan Bahagian lengan

Ligamen yang terlibat di tulang bahagian lengan
Page | 33

Lim Teck Yee (PISMP PC)

3.0 Sendi-sendi yang terlibat 3.1 Sendi di bahagian siku (Sendi engsel)

Sendi siku digunakan dalam aktiviti tekan tubi. Sendi ini juga dikenali sebagai sendi engsel. Sendi engsel memungkinkan tulang dapat bergerak atau digerakkan ke satu arah sahaja mirip engsel pintu. Semasa menurunkan badan ke hadapan, bahagian siku akan dibengkokkan. Sendi siku membolehkan tulang humerus dengan tulang ulna dan tulang radius digerakkan untuk melakukan perbuatan menurun. 3.2 Sendi di bahagian vertebrae (Sendi gelongsor)
Page | 34

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Sendi gelongsor membenarkan gerakan melongsor yang terhad oleh permukaan artikular yang rata. Sendi ini adalah jenis sendi diartorisi yang kurang bergerak. Semasa membuat aktiviti tekan tubi, tulang vertebra diperlukan untuk menampung berat badan daripada mencecah lantai tetapi kurang bergerak dalam aktiviti ini

4.0 Aksi pergerakan yang terlibat Jenis Aksi Pergerakan Fleksi Pergerakan Huraian fleksi merupakan

pergerakan pada satah saggital iaitu semasa anggota badan dibawa ke atas atau ke hadapan. Pergerakan ini akan mengecilkan sudut pergerakan.

Pergerakan fleksi boleh dilihat dalam fasa menurun seperti rajah di bawah:

Page | 35

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Ekstensi

Pergerakan

ekstensi

merupakan

pergerakan pada satah sagital yang membawa anggota badan kea rah belakang dan kembali ke kedudukan asalnya. Ia akan membesarkan ladi sudut sesuatu pergerakan.

Pergerakan ekstensi boleh dilihat dalam fasa persediaan seperti rajah di bawah:

Page | 36

Lim Teck Yee (PISMP PC)

Satah

pergerakan

dibahagikan

kepada

satah

sagital,

satal

koronal/satah frontal, dan satah axial/tranversal mengikut pergerakan tubuh kea rah hadapan, belakang, sisi, pusingan dan pelbagai bentuk pergerakan. Satah-satah ini berbentuk imaginasi dan memerlukan paksi atau aksis yang akan membantu pergerakan tersebut.

5.0 Satah pergerakan yang terlibat Jenis satah pergerakan yang digunakan dalam aktiviti tekan tubi ialah satah sagital. Satah sagital ialah satah menegak yang membahagi tubuh kepada dua bahagian kiri dan kanan. Pergerakan satah sagital adalah dalam garis yang lurus ke arah hadapan atau belakang.

Page | 37

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Garis Lurus

Fasa persediaan tersebut menunjukkan badan dalam garis yang lurus dan tangan yang diluruskan. Pergerakan ke atas ini menunjukkan bahagian kanannya.

Garis Lurus

Fasa menurun iaitu pergerakan ke bawah yang dibuat oleh lelaki tersebut menunjukkan bahagian kanan tubuh sahaja.

6.0 Tuas yang terlibat

Page | 38

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Pergerakan Tuas dan Penerangan

Kelas Tuas II : Beban terletak di antara titik tumpu dan kuasa.

Tumit kaki sebagai titik tumpu, tangan sebagai kuasa dan

badan sebagai beban.

Tangan perlu menyokong berat badan untuk mengelakkan

badan mencecah lantai justeru kuasa diperlukan. yang besar amat

Page | 39

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Menganalisis mekanisme pergerakan secara terperinci Aspek Kemahiran 1: Menyangga bola           Tulang ulna Tulang humerus Tulang radius Tulang karpal Tulang tibia Tulang patella Tulang fibula Tulang femur Tulang scapula Tulang klavikel Kemahiran 2: Aktiviti Tekan Tubi         Tulang vertebra Tulang scapula Tulang klavikel Tulang metarkapal Tulang karpal Tulang humerus Tulang radius Tilang ulna

Tulang-tulang yang terlibat

Otot-otot yang terlibat

 Otot sternokleidomasoid  Otot deltoid  Otot biseps braki  Triseps braki  Otot Sartorius  Otot kuadriseps  Otot hamstrings  Otot gastroknemius  Otot soleus      Sendi paksi Sendi engsel Sendi peluru Sendi gelungsor Sendi kondil

        

Otot Trapezius Otot Rhomboids major Otot Rotator cuff Otot Pektralis major Otot Tricep brochii Otot Bicep brochii Otot Pronator teres Otot Brachioradials Otot deltoid

Sendi

 Sendi engsel  Sendi gelongsor

Aksi pergerakan

 Ekstensi  Hyperekstensi  Fleksi  Satah frontal  Kelas III

 Fleksi  Ekstensi

Satah Tuas

 Satah sagital  Kelas II

Page | 40

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Refleksi Dalam tempoh melaksanakan tugasan ini, tidak dapat dinafikan bahawa banyak kesukaran yang saya temui. Untuk menyiapkan tugasan ini, banyak masa yang telah digunakan kerana standard kerja kursus ini agak tinggi bagi saya memandangkan saya tidak mahir dalam subjek Aspek Anatomi dan Fisiologi tubuh badan. Kelemahan saya ialah tidak bersedia dengan awal sebelum kerja kursus ini dihantarkan kepada pensyarah. Justeru, saya telah membuat kerja kursus tersebut sehingga larut malam kerana khuatir bahawa tidak dapat menghantar tugasan pada tarikh yang ditetapkan oleh pensyarah. Akibatnya, saya berasa penat dan tidak bersemangat pada keesokan paginya. Seterusnya, kelemahan saya ialah kekurangan ilmu pengetahuan. Disebabkan tidak mahir dalam subjek Aspek Anatomi dan Fisiologi, saya menghadapi kesukaran membuat tugasan ini, Banyak sumber rujukan yang dicari dan banyak maklumat yang dikumpulkan untuk membuat tugasan ini. Akibatnya, banyak masa yang dikorbankan sebelum bermula untuk membuat tugasan ini. Kelebihan saya ialah membuat dengan bersungguh-sungguh dan serius terhadap kerja kursus ini. Saya amat berminat terhadap subjek Sains oleh itu saya amat bersuka rela walaupun banyak masa yang dikorbankan sehingga tidak bersemangat. Masalah yang ditemui ialah saya tidak mengetahui otot, tendon, dan ligamen dengan jelasnya. Justeru, saya berasa keliru apabila disuruh untuk menghuraikan otot atau tendon yang terlibat dalam suatu kemahiran. Saya telah menggunakan banyak masa untuk mencari maklumat. Selain itu, saya juga tidak dapat menggolongkan jenis tuas bagi kemahiran yang dipilih. Satah pergerakan juga sesuatu yang agak baru bagi saya. Walaupun banyak masalah dan cabaran dalam melakukan tugasan ini, namun saya tetap gembira apabila menyelesaikan tugasan tersebut. Melalui tugasan ini, saya berpeluang untuk mempelajari Aspek Anatomi dan Fisiologi badan kita secara mendalam.
Page | 41

Lim Teck Yee (PISMP PC)
Bibliografi

1. ANATOMI DAN FISIOLOGI (SISTEM TULANG), diakses pada 25 Mac 2013. Dari: http://kjmtenote.blogspot.com/2012/05/sistem-muskuleskeletol.html 2. Pergerakan Sendi, diakses pada 25 Mac 2013. Dari: http://www.zairedin.com/2010/07/pergerakan-sendi.html 3. Ligament, diakses pada 26 Mac 2013. Dari: http://en.wikipedia.org/wiki/Ligament 4. Kenneth S. Saladin. (2008). Human Anatomy, Published by the McGraw Hill Companies, 1221 Avenue of the Americans, New York, NY 10021, Georgia Collage and state University. 5. Lam Peng Kwan, Eric YK Lam (2000). Biologi, Marshall Cavendish Education, Singapore. 6. Mike Boyle, Kathryn Senior, Biologi, British Library, Hong Kong.

Page | 42

Lim Teck Yee (PISMP PC)

LAMPIRAN

Page | 43