P. 1
Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Kssr Tahun 3 2013

Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Kssr Tahun 3 2013

|Views: 4|Likes:
Published by Deen Sall

More info:

Published by: Deen Sall on Apr 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/01/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

dipilih. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman. Pada akhir pembelajaran. 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula.menyusun dan mengikat. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid. 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. 2-Menguasai membentuk . 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran.. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni.

Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai.lukisan. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. . 8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. mengikat dan menggam. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. Pada akhir pembelajaran. Tajuk:Kertas hiasan dinding.

Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan. 3. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. . Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan ..Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan.

15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran. Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti. 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran. Aras 1 Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui.. Buku rujukan . 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. menggunting dan menggam. menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan..

. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran. saiz dan warna. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer. Pada akhir pembelajaran.. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut .

. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. Aras 3 Menghias. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. jalinan yang diinginkan. warna dan bentuk. menyusun. menyususn. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti.Tajuk:Alas meja. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. 2-Menguasai kemahiran melipat. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. melipat. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK .mengatur dan menggantung. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. mencapan dengan kemas dan teratur. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas.

Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. Tajuk:Jam computer. saiz dan warna.. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. prinsip seni dalam elemen tradisional. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. . Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan.

2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan..satu warna dalam menghasilkan karya seni. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. . 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh. Pada akhir pembelajaran. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila.

Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik .melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.. 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. Pada akhir pembelajaran.. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. Pada akhir pembelajaran. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur.

Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan. Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. Pada akhir pembelajaran. 3. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan . Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan.. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita. 2-Menguasai kemahiran menggunting.sebenar. Aras 2 Pada akhir pembelajaran.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan. . Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan.

3-Menghasilkan buku skrap. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.1 Media 3.1.2.1.1.4.2.2 Prinsip Rekaan 3. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.2 Masa :60 Tema : Alam 3.1 3.1-Alat: Gunting dan gam 3.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.1.1.1 Unsur Seni 3.2:Bahan: 3.1 3.2 3.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.2.1.3.1 3.2 .3.4 Apresiasi Seni 3.1 3.1.4.

3.Media : Span. 3. Kreativiti. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories. Murid menghasilkan boneka (EK1. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka.5) Keusahawana. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka.2. gunting dan aksesories.2. renda dan aksesories 3.3) (EK 3.3) 3. tali. renda.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi .1.1) (EK2. Span. (EK1. Inovasi dan nilai murni 1. aplikasi seni. 2. (EK4.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1.2) 4.1.4) 2. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->