RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik.menyusun dan mengikat. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid. 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur. dipilih. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia . 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai membentuk .. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya..menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. Pada akhir pembelajaran. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur.

Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. mengikat dan menggam. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. 8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan.lukisan. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. . Tajuk:Kertas hiasan dinding. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. Pada akhir pembelajaran. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti. 2-Menguasai kemahiran membentuk. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri.

Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. . Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni.Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan. Pada akhir pembelajaran.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut.. 3.

3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. 2-Menguasai kemahiran membentuk. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut.. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. Aras 1 Pada akhir pembelajaran.. 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. menggunting dan menggam. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti.15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. Buku rujukan . Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi.

29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . saiz dan warna.. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Pada akhir pembelajaran. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer. Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut . 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya..

murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. jalinan yang diinginkan. mencapan dengan kemas dan teratur. Aras 3 Menghias.. Pada akhir pembelajaran. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui. warna dan bentuk. melipat. menyusun. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang. 2-Menguasai kemahiran melipat. menyususn. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti.Tajuk:Alas meja. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna.mengatur dan menggantung. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu.

saiz dan warna. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Pada akhir pembelajaran. . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Tajuk:Jam computer. 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.. prinsip seni dalam elemen tradisional. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku.

. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional. . 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh.satu warna dalam menghasilkan karya seni. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran.

41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. . 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca.. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti.. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik . HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif.melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.

3. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan.sebenar. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan . Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia. 2-Menguasai kemahiran menggunting. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. . Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan.

2 3.1.1 3.1.1.4 Apresiasi Seni 3.1 3.1-Alat: Gunting dan gam 3.2:Bahan: 3.4.2 Masa :60 Tema : Alam 3.2.1.1.4.1 Media 3.1. 3-Menghasilkan buku skrap.3.2 .1 Unsur Seni 3.2 Prinsip Rekaan 3.1 3.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.1.3.2. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.1 3.2.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.

Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories.3.3) (EK 3.2.1) (EK2.Media : Span. (EK4. Inovasi dan nilai murni 1. 2. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi . (EK1. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik.5) Keusahawana. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka. renda. gunting dan aksesories.1. Kreativiti. renda dan aksesories 3.2. tali.4) 2.3) 3. Span.1.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. 3. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. Murid menghasilkan boneka (EK1.2) 4. aplikasi seni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful