RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

dipilih. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia . Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid. 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. 2-Menguasai membentuk .. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti. 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman.menyusun dan mengikat..

3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.lukisan. Tajuk:Kertas hiasan dinding. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. . Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. mengikat dan menggam.

Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan..Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. 3. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. . 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan.Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni.

18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran... menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan.. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti.15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. Buku rujukan . Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. Aras 1 Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. menggunting dan menggam. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni.

. ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut . murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran.. saiz dan warna.29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer.. 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur.

Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . jalinan yang diinginkan. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 2-Menguasai kemahiran melipat.mengatur dan menggantung. melipat.. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. mencapan dengan kemas dan teratur. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. Aras 3 Menghias. menyusun. warna dan bentuk. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti.Tajuk:Alas meja. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. menyususn. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang. Pada akhir pembelajaran.

Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Tajuk:Jam computer. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. saiz dan warna.. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. prinsip seni dalam elemen tradisional. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni.

Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan.. Pada akhir pembelajaran. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. . murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula.satu warna dalam menghasilkan karya seni. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional.

murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan.. HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna.melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri.. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. . Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik .

Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. 2-Menguasai kemahiran menggunting. Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan . Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan. Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. 3. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya.sebenar. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. . Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas.

1 3.1 Unsur Seni 3.2:Bahan: 3.2 Masa :60 Tema : Alam 3.3. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.1.1 Media 3.4.2 Prinsip Rekaan 3.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.2.1.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.1.1 3. 3-Menghasilkan buku skrap.4.4 Apresiasi Seni 3.1.3.2.1.2 3.1.1 3.2. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.2 .1 3.1.1-Alat: Gunting dan gam 3.

1. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. 3.3.2) 4.4) 2.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2. aplikasi seni. (EK4. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories.2. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka.1.2. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka.3) 3. renda.5) Keusahawana. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka. Kreativiti. renda dan aksesories 3. 2. Span. tali. (EK1. gunting dan aksesories.Media : Span.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3.1) (EK2. Murid menghasilkan boneka (EK1. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi .3) (EK 3. Inovasi dan nilai murni 1. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.