RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti.. 2-Menguasai membentuk . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur. Pada akhir pembelajaran. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman. 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur. 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. dipilih. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian.menyusun dan mengikat. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia .. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran.

Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Pada akhir pembelajaran. 8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. . 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. mengikat dan menggam. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan.lukisan. Tajuk:Kertas hiasan dinding. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti. 2-Menguasai kemahiran membentuk. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Pada akhir pembelajaran.

Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan. Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya.. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan. 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan. 3. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. .

Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng.. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui. menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Buku rujukan . Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Aras 1 Pada akhir pembelajaran.. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi. Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti. menggunting dan menggam. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran.15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku.. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni.

Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula.. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran.. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. saiz dan warna.. 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut . murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris.

Aras 3 Menghias. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni.. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . jalinan yang diinginkan. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. mencapan dengan kemas dan teratur. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. menyusun. melipat. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti.Tajuk:Alas meja. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. menyususn. warna dan bentuk. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. 2-Menguasai kemahiran melipat. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami.mengatur dan menggantung. Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat.

3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. prinsip seni dalam elemen tradisional. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. Tajuk:Jam computer. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. .tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. saiz dan warna.. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan.

38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional.. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. . 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran.satu warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh.

Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik . 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan.. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna..melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. . Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.

43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya. 3. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan .. 2-Menguasai kemahiran menggunting. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan. Pada akhir pembelajaran. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan.sebenar. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. . Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan.

1.1. 3-Menghasilkan buku skrap. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.1 3.1.1 3.2 Prinsip Rekaan 3.3.4.1 3.1.1.2 3.1.4 Apresiasi Seni 3.2:Bahan: 3.1-Alat: Gunting dan gam 3.2.1.2.1 Media 3.2. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.1 Unsur Seni 3.2 Masa :60 Tema : Alam 3.1 3.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.2 .3.4.

3) 3.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2. Kreativiti. Murid menghasilkan boneka (EK1. Span. aplikasi seni. renda dan aksesories 3.1) (EK2. 2. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi .3. gunting dan aksesories.5) Keusahawana. (EK1.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Inovasi dan nilai murni 1. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka. (EK4.2.4) 2.1. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories. tali. renda.2) 4. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka.2.1.3) (EK 3. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3.Media : Span. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful