RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia . dipilih. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Pada akhir pembelajaran. 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai membentuk . 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid.. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman.. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya. 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula.menyusun dan mengikat. 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti.

8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. Pada akhir pembelajaran. mengikat dan menggam. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu.lukisan. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. Tajuk:Kertas hiasan dinding. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki.

10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. Pada akhir pembelajaran. 3. . 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan.Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan.

15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. menggunting dan menggam. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng. menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran.. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Buku rujukan . Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui. 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna.. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk.. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi. Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti. Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. Aras 1 Pada akhir pembelajaran.

ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula.. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris.. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer.29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut . 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. saiz dan warna. murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.

4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. mencapan dengan kemas dan teratur. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . menyususn. menyusun. Aras 3 Menghias. melipat. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat.Tajuk:Alas meja. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 2-Menguasai kemahiran melipat. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut.mengatur dan menggantung. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui.. jalinan yang diinginkan. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. warna dan bentuk. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang.

. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. Pada akhir pembelajaran. prinsip seni dalam elemen tradisional. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. saiz dan warna. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. Tajuk:Jam computer. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan.tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula.

. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran.satu warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut.. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai.

. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna. . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik . Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang.melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan.. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni.

Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan . Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. 3.sebenar. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan. .Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan. Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan. 2-Menguasai kemahiran menggunting. Pada akhir pembelajaran. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul.. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia.

2:Bahan: 3.3.1 3.2 3. 3-Menghasilkan buku skrap.1.1.2 . kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.2.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.2 Prinsip Rekaan 3.2 Masa :60 Tema : Alam 3.3. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.1 3.1 3.2.4.1.1 Media 3.1 3.1.2.1.1 Unsur Seni 3.1-Alat: Gunting dan gam 3.1.4 Apresiasi Seni 3.4.1.

Murid menghasilkan boneka (EK1. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi . Span. aplikasi seni. renda dan aksesories 3.5) Keusahawana. 3.2) 4. Kreativiti.1. gunting dan aksesories.Media : Span. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3. (EK1.3) 3. tali.3.2. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka. (EK4. Inovasi dan nilai murni 1.4) 2. renda.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik.1.1) (EK2. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2.2. 2. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka.3) (EK 3. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful