P. 1
Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Kssr Tahun 3 2013

Rancangan Pengajaran Tahunan Dunia Seni Visual Kssr Tahun 3 2013

|Views: 4|Likes:
Published by Deen Sall

More info:

Published by: Deen Sall on Apr 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/01/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya.menyusun dan mengikat.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia . 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. dipilih. 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni.. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur. Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir .. 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai membentuk . 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid.

8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Pada akhir pembelajaran. Tajuk:Kertas hiasan dinding. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti.lukisan. Pada akhir pembelajaran. mengikat dan menggam. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. 2-Menguasai kemahiran membentuk.

Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya.Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan. 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan. . 3. Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan.. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Pada akhir pembelajaran.

Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti.15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng. Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 2-Menguasai kemahiran membentuk. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Buku rujukan . 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran. menggunting dan menggam. Aras 1 Pada akhir pembelajaran. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai... menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti.. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran.

Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran. saiz dan warna. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut . ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru.29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris ... murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian.

Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang.Tajuk:Alas meja. mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. jalinan yang diinginkan.. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz. Aras 3 Menghias. 2-Menguasai kemahiran melipat. melipat. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. warna dan bentuk. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. menyususn. menyusun.mengatur dan menggantung. Pada akhir pembelajaran.

tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Pada akhir pembelajaran.. Tajuk:Jam computer. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. . 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. prinsip seni dalam elemen tradisional. saiz dan warna. Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan.

.satu warna dalam menghasilkan karya seni. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran. UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid.. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan.

murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. . 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan. mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik . Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna. HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding..melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. Pada akhir pembelajaran. 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif..

Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul..sebenar. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita. Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. 2-Menguasai kemahiran menggunting. . Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan .Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan. 3.

2.1 3.1.1.2 Masa :60 Tema : Alam 3.1 Media 3.1 3.1 Unsur Seni 3.3.4. 3-Menghasilkan buku skrap.1.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.4 Apresiasi Seni 3.1-Alat: Gunting dan gam 3. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.2 Prinsip Rekaan 3.2:Bahan: 3. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti.1.1 3.1.3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.2.3.1.2 3.2 .2.1 3.4.1.

Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka.1. 2.4) 2. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi . Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3.3) (EK 3. renda dan aksesories 3.2. gunting dan aksesories.Media : Span. tali.1. aplikasi seni.2. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka. 3.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. renda. (EK4.3.3) 3. Span. (EK1. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories. Inovasi dan nilai murni 1.2) 4.1) (EK2. Kreativiti. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2.5) Keusahawana. Murid menghasilkan boneka (EK1. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->