RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL KSSR TAHUN 3 2013

MINGGU BIDANG 1 2-4 Jan Menggambar Teknik:Lukisan warna pensel Tajuk: Indahnya alam HASIL PEMBELAJARAN Aras 1 Mengetahui teknik mewarna menggunakan warna pensel. Aras 2 Mengaplikasikan penggunaan warna harmoni dalam lukisan. Aras 3 Menghasilkan lukisan berdasarkan 2 1-7 Jan Membuat corak dan rekaan Teknik: Capan Tajuk:Bentuk geometri dalam corak bersilang. penggunaan ICT. . Aras 1 Kemahiran memotong bahan mengikut bentuk yang diinginkan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen dan prinsip . 3 dan 4 18-21 Jan Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk, Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang pernah dilihat. Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Memahami bentuk boneka yang sesuai digunakan untuk di gantung bangi menghasilkan mobail yang Buku rujukan ABM BBM HSP Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1-Menguasai kemahiran mencapan dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai teknik memotong bentuk yang diinginkan dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. OBJEKTIF Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Mengetahui teknik menggunakan pensel warna yang betul. 2-Memasukkan elemen seni reka untuk diaplikasi dalam lukisan. 3-Menyedari kepentingan teknik yang betul untuk menghasilkan kualiti lukisan. AKTIVITI Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan

Aras 1 Kemahiran menggunting dan menggam kertas warna ke atas kertas Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Murid dapat menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. CUTI TAHUN BARU CINA 7 11-15 Feb Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Bungabungaan pilihan saya. Tajuk:Mobail (Boneka) Aras 2 Melukis boneka menggunakan bahan dan teknik yang sesuai Aras 3 Melakukan kerja akhir(finishing) terhadap boneka tersebut. 2-Mengetahui bahan yang sesuai dalam menghasilkan batik. Aras 2 Menghasilkan anyaman mudah dengan teknik dan bahan menggunakan bahan yang bersesuaian. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir . murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan teratur.menyusun dan mengikat dengan menitikberatkan unsur da prisip rekaan seni visual dengan kemas dan teliti. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif anyaman. 5 dan 6 1-8 Feb Kraf Tradisional Teknik: Anyaman Tajuk:Selipar kesayanganku. Hasil akhir Nilai: Memupuk semangat mesra alam dalam diri murid. 4-Menghasilkan mobail dari bahan kitar semula. 3-Menghasilkan batik yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. 3-Menghasilkan mobail yang mempunyai imbangan yang baik. Pada akhir pembelajaran.. 2-Menguasai membentuk . Aras 1 Murid mengetahui teknik anyaman. Aras 4 Menghias dan mempamerkan arca tersebut. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi Malaysia .. dipilih.menyusun dan mengikat. 3-Menguasai kemahiran mengayam teknik dengan kemas dan teratur.

8 18-22 Feb Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan dan warna. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki. 3-Mengetahui rupa positif dan negativ semasa proses meluakkan dalam kemahiran menggunting. 2-Menguasai teknik menggam dengan kemas dan teliti. Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Tajuk:Kertas hiasan dinding. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang besesuaian untuk teknik lipatan dan guntingan. 9 25-1 Mac Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. murid dapat: 1-Memahami bentuk dan rupa yang sesuai digunakan untuk menghasilkan boneka stokin. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai bentuk dan warna dalam menghasilkan karya seni. 4-Dapat menghasilkan hasil seni dengan menggunakan teknik kolaj yang menarik. .lukisan. 3-Mengaplikasi lebih dari satu warna dalam menghasilkan karya seni. Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Tajuk:Boneka stokin Aras 1 Menyenaraikan jenisjenis boneka yang murid tahu. mengikat dan menggam. Aras 2 Membentuk boneka stokin dengan menggunakan teknik yang sesuai. Aras 3 Mengaplikasi sekurang-kurangnya 4 elemen seni dan prinsip seni dalam lukisan. mengikat dan menggam dengan kemas dan teliti.

Pada akhir pembelajaran.. Aras 1 Mengetahui teknik catan dan bahan yang digunakan.Menghias dan mempamerkan boneka tersebut tersebut. 3-Menggabungjalin mata pelajaran Kemahiran Hidup dalam tajuk jahitan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran UJIAN BULAN MAC CUTI Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik catan dan bahan yang diaplikasi dalam teknik catan. 3. 14 1-5 Apr Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Taman bunga saya. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan . murid dapat: 1-Mengetahui teknik gulungan dan kemahiran menggunting untuk menghasilkan manik kertas 2-Menguasai kemahiran menyusun manik kertas bersama dengan manik kaca dengan kemas dan kreatif. Aras 2 Mengaplikasi penggunaan pelbagai warna dalam catan. Aras 2 Membuat rantai dengan menggunakan kertas dengan menggunakan teknik gulungan. 3-Menghasilkan rantai yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni. .Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan hasil seni. Aras 3 Menghasilkan rantai yang lebih kompleks. 2-Menguasai kemahiran basah atas kering. 10 dan 11 4-15 Mac Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Rantai Aras 1 Mengenali alat perhiasan diri.Mengaplikasi pelbagai ton warna dalam teknik gosokan.

Aras 1 Pada akhir pembelajaran. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. Aras 2 Menyatakan jenis diorama yang di ketahui. 16 dan 17 15-26 Apr Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. 18 dan 19 Kraf Tradisional Pada akhir pembelajaran. Aras 4 Menghias dan mempamerkan topeng mata tersebut tersebut..15 8-12 Apr Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk:Pembalut buku. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai warna dalam menghasilkan karya seni. Aras 1 Mengetahui teknik dan bahan yang digunakan dalam teknik renjisan dan percikan. menggunting dan menggam. Aras 2 Menggunakan gabungan pelbagai jenis warna. 2-Menguasai kemahiran membentuk. Aras 1 Mengetahui jenisjenis topeng.. Aras 3 Mengaplikasi warna tertier dalam hasil lukisan. 3-Menghasilkan topeng yang boleh digunakan. 2-Mengaplikasi teknik menggabung warna untuk menghasilkan warna tertier. Tajuk:Topeng mata Pada akhir pembelajaran. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. Buku rujukan . Aras 4 Mengaplikasi penggunaan ICT dalam aktiviti. Aras 3 Membentuk topeng mata dengan menggunakan teknik yang sesuai. menggunting dan menggam dengan kemas dan teliti. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kebersihan diri. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan hasil seni dari teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan topeng mata untuk acara sambutan harijadi..

Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan computer. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula. saiz dan warna. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan.... Aras 2 Menghasilkan keris dengan menggunakan kadbod. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Kemahiran memilih bahan mengikut .29-10 Mei Teknik:Membentuk Tajuk:Keris Mengenali keris . Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan PKSR 1 MINGGU 21 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 10-14 Jun Membuat corak dan rekaan Teknik:capan Aras 1 MINGGU 22 DAN 23 Pada akhir pembelajaran. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 3-Menghasilkan keris dengan menggabungjalin teknik lukisan yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni dalam elemen tradisional. ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran 20 13-17 Mei Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kartun kesukaan saya. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting keris. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Mengetahui bentuk keris. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur.

Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian memilih jalinan dan warna. Aras 3 Menghias. melipat. warna dan bentuk. menyususn. Tajuk:Mobail origami Aras 1 Mengetahui melipat origami. 3-Menghasilkan mobail yang seimbang.mengatur dan menggantung. jalinan yang diinginkan. Aras3 Membuat anyaman Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Mengetahui dimanakah aplikasi motif selalu ditemui.. murid dapat: 1-Mengetahui pelbagai jenis motif tradisional melayu. 2-Menguasai kemahiran memilih yang diinginkan dan diaplikasi dengan kemas dan teliti. 2-Menguasai kemahiran melipat. 3-Menghasilkan anyaman yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: TMK . mengatur dan menggantung dengan kemas dan teliti. 3-Mengaplikasi pengguan pelbagai jalinan dan warna dalam menghasilkan karya seni. 4-Melakukan apreasiasi terhadap hasil seni. 25 dan 26 17-28 Jun Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk. Aras 2 Kemahiran melipat origami dalam pelbagai saiz.Tajuk:Alas meja. Aras 3 Menghasilkan corak berpusat. HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. Pada akhir pembelajaran. menyusun. mengecat dan mempamerkan mobail tersebut tersebut. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Kesabaran dan ketekunan 27 dan 28 1-12 Jul Kraf Tradisional Teknik:Anyaman Tajuk:Tikar tradisional Aras 1 Mengenali motif tradisional yang terdapat di Malaysia. mencapan dengan kemas dan teratur. murid dapat: 1-Memahami bentuk yang sesuai digunakan untuk menghasilkan mobail daripada gabungan origami. 2-Menguasai kemahiran mengayam tikar ringkas.

Aras 3 Menghasilkan anyaman yang lebih kompleks. 3-Menghargai alam semulajadi dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula.tikar ringkas berdasarkan contoh motif tradisional yang diberi. Aras 4 Menghasilkan montaj menggunakan 30 22-26 Jul Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 29 15-19 Jul Menggambar Teknik:Montaj Tajuk: Kereta idamanku. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting dan menggam dengan kemas dan teratur. 3-Menghasilkan jam hasil dari hasil guntingan dan lipatan. Aras 1 Menggunting dan menggam gambar yang di pilih ke atas kertas lukisan. prinsip seni dalam elemen tradisional. Tajuk:Jam computer. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Ketekunan Pada akhir pembelajaran.. . Aras 1 Mengetahui teknik lipatan dan guntingan. saiz dan warna. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian bentuk guntingan. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian untur seni menghasilkan hasil seni. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan yang bersesuaian. 3-Mengaplikasi lebih dari Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri.

UJIAN BULAN OGOS MINGGU 31 CUTI HARI RAYA AIDILFITRI MINGGU 32 CUTI PENGGAL 34 dan 35 23-30 Ogo Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Boneka Span Aras 1 Menguasai teknik menghasilkan boneka. . 3-Menggabungjalin dengan teknik resis sebagai hasil akhir murid. 38 dan 39 16-27 Sep Menggambar Teknik:Kolaj Tajuk: Rumah Aras 1 Menggunting dan menggam kolaj Pada akhir pembelajaran. Aras 3 Menghias dan mempamerkan beg kertas tersebut 36 dan 37 2-13 Sep Kraf Tradisional Teknik: Membentuk Tajuk:Dokoh tersebut. Aras 1 Menyatakan kefahaman tentang dokoh. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar dengan kitar semula. 2-Menguasai kemahiran membentuk dan menggunting dengan kemas dan teratur. Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 1-Mengetahui apakah dokoh. 3-Menghias dokoh dengan memasukkan elemen tradisonal. MINGGU 33 Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membentuk dokoh dengan menggunakan kad manila. murid dapat: 1-Mengetahui teknik yang boleh digunakan. 4-Menghasilkan dokoh yang kemas dan kreatif berdasarkan unsur dan prinsip seni.satu warna dalam menghasilkan karya seni. 2-Menguasai kemahiran yang diterapkan dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. Aras 2 Membina boneka span dengan menggunakan teknik yang sesuai. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran Buku rujukan ABM BBM Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyayangi dan menghargai warisan budaya tradisional..

. 3-Menghasilkan arca yang teguh dan tegap untuk diaplikasi ke dinding Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menyedari kepentingan alam semulajadi dalam kehidupan.. HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai lam semulajadi. Pada akhir pembelajaran. Pada akhir pembelajaran. Aras 2 Membentuk topeng menggunakan bahanbahan kitar semula. 40 30-4 Okt Membuat corak dan rekaan Teknik:Renjisan dan percikan Tajuk::Kertas hiasan dinding Aras 1 Mengetahui bahan dan teknik . . mengoyak kertas dengan menggunakan hujung pensel dan menggam dengan kemas dan teratur. 2-Menguasai elemen dan prinsip seni yang diterapkan oleh guru. 2-Mengetahui corak terancang dan corak tidak terancang. Aras 2 Menggunakan warna harmoni dalam menghasilkan hasil seni. Aras 3 Mengaplikasi prisip rekaan . 3-Menghasilkan hasil akhir seni dengan penggunaan warna harmoni yang kemas dan pengolahan sususnan bentuk yang kreatif. murid dapat: 1-Memahami teknik dan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan arca. 2-Menguasai kemahiran menggabung dan menggam dengan kemas dan teliti. 41 dan 42 7-18 Okt Membentuk dan membuat binaan Kemahiran: Membentuk Tajuk:Topeng muka binatang Aras 1 Menyatakan jenis topeng binatang hiasan dinding. Aras 2 Mengaplikasi kepelbagaian warna. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan kekemasan diri. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menghasilkan teknik renjisan dan percikan dari bahan yang sesuai.melalui teknik koyakan kertas ke atas kertas lukisan. Aras 3 Menghias dan mempamerkan arca tersebut tersebut.

mereka bentuk dan menghasilkan pedang dengan kemas. Aras 2 Pada akhir pembelajaran. 3. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai:Menghargai warisan budaya Malaysia. murid dapat: 1-Menguasai kemahiran menggunting untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki. murid dapat: 1-Menghasilkan pedang menggunakan teknik lakaran. 43 21-25 Okt Kraf Tradisional Teknik:Membentuk Tajuk:Pedang Aras 1 Mengetahui pedang dan kegunaannya. Aras 1 Mengetahui teknik penggunaan bahan yang betul.Mengaplikasi penggunaan elemen dan prinsip seni dalam aktiviti mencatan. Aras 2 Mengaplikasi elemen seni dan prinsip seni dalam menghasilkan catan.sebenar. Aras 2 Membuat ragam hias tradisional pada hulu pedang. Tajuk:Buku skrap Aras 1 Menguasai kemahiran menggunting dengan kemas dan masa yang ditetapkan. PKSR 2 MINGGU 44 45 4-8 Nov Menggambar Teknik:Catan Tajuk: Sayangi sungai kita. Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1-Murid mengetahui teknik dan penggunaan bahan yang betul untuk aktiviti mencatan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Keselamatan dan .. 2-Menguasai satu kemahiran dalam aktiviti mencatan. . 2-Menguasai kemahiran menggunting. Pada akhir pembelajaran.Aras 3 Menggunakan ICT untuk menghasilkan catan. Buku rujukan ABM BBM HSP Hasil akhir Nilai: Menghargai alam sekitar 46 11-15 Nov Membuat corak dan rekaan Teknik: Lipatan dan guntingan.

2 Masa :60 Tema : Alam 3.2 3.1.2 Prinsip Rekaan 3.1.1 3.1 3.1.2.1.4 Apresiasi Seni 3.2.2:Bahan: 3.1.Mengaplikasi kepelbagaian bentuk dan warna dalam menghjasilkan hasil seni.1 Media 3.1-Alat: Gunting dan gam 3.1 Unsur Seni 3.4.1.1 3. 3-Menghasilkan buku skrap.1.1 3.2. 2-Menguasai teknik lipatan dan guntingan dengan kemas dan teliti. kekemasan di RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR DSV Mata pelajaran:Dunia Seni Visual Tahun :3 Ceria minit Bidang :Bidang membentuk dan membuat binaan Semula Jadi 3.3.2 .3 Persepsi Estetik Aplikasi Seni Ekpresi Kreatif 3.4.3.

Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang boneka. 3. Memahami dan menggunakan bentuk dan prinsip imbangan dalam membuat boneka. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK3. (EK4.3) 3. tali. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat boneka berdasarkan persepsi estetik.1.Media : Span. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. renda dan aksesories 3. (EK1.2 Proses danTeknik Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Guru menunjuk cara menghasilkan boneka. 2.Contoh : gambar contoh hasil boneka 2.1. Menghasilkan boneka mengunakan span dan aksesories. aplikasi seni.5) Keusahawana. ekspresi kreatif dan apresiasi seni Pada akhir pembelajaran: Objektif pembelajaran Aktiviti P n P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P n P Refleksi .3) (EK 3.3. Span.4) 2. gunting dan aksesories. renda.2) 4. Kreativiti.2.2. Inovasi dan nilai murni 1. Murid menghasilkan boneka (EK1.1) (EK2.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.