BIDANG TUGAS JAWATANKUASA PENGELOLA KEJOHANAN BOLA TAMPAR MSSD SABAK BERNAM 2013 SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BAHARU

1. URUS SETIA : 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 2. Menyelaras aktiviti jawatankuasa-jawatankuasa kecil. Urusan surat menyurat. Mengurus permohonan pesanan tempatan atau local order Merancang dan menguruskan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja. Menyenaraikan jemputan-jemputan khas. Menyediakan senarai semak aktiviti dan membuat pemantauan semasa aktiviti dijalankan. Menyediakan susun tadbir aktiviti / aturcara majlis. Bertindak segera kepada perkara-perkara yang tidak dijangka semasa perjalanan majlis. Menghantar surat penghargaan dan sijil kepada yang terlibat. Melantik petugas-petugas pendaftaran. Menyediakan tempat khas atau bilik urus setia di tempat pertandingan. Menyediakan beberapa 'walkie-talkie' semasa raptai & pertandingan Mengumpul maklumat perkembangan pelaksanaan daripada semua jawatankuasa kecil. Menyediakan laporan pelaksanaan aktiviti untuk diserah kepada pegawai meja. Mengadakan mesyuarat post mortem.

BENDAHARI 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 Menyelaras perbelanjaan semua jawatankuasa kecil. Memastikan wang diterima dan dikeluarkan mengikut prosedur. Menyemak bil-bil tuntutan dan mengesahkannya untuk pembayaran. Menyalurkan wang peruntukan untuk tujuan pembayaran perkhidmatan. Memberi talkimat prosedur kewangan.

3.

JAWATANKUASA TEKNIKAL 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8 3.9 3.10 3.11 3.12 Menyediakan syarat pertandingan yang terkini. Memastikan syarat pertandingan telah diterima dan dipatuhi. Menyediakan format pemarkahan untuk hakim-hakim. Memastikan kesesuaian tempat & peralatan pertandingan. Bertanggungjawab memberi taklimat kepada hakim-hakim. Bertanggungjawab memberi taklimat kepada Pengurus Pasukan. Menguruskan pengundian giliran pasukan bertanding. Melantik seorang Penjaga Masa jika perlu Mencadangkan tempat sesuai bagi hakim-hakim bertugas Menyediakan pelan lakar di dalam dewan atau tempat pertandingan. Menyerahkan keputusan pertandingan kepada urus setia. Melantik juri rayuan jika diperlukan.

1

7 6.9 Menyediakan anggaran perbelanjaan.8 5.4. Mengedar buku-buku program kepada tetamu khas & tetamu semasa pertandingan akhir.5 6. Mendapatkan kata-kata aluan daripada Pengarah/PPD & tetamu khas. Mendapatkan segala butiran perjalanana majlis daripada urus setia.6 4. PENYELARAS MAJLIS : 7. PERALATAN & PERSIAPAN DEWAN : 6.3 6. 2 . Memastikan tempat yang sesuai untuk peserta di dalam dewan.4 5. 6.1 5. 5.3 Melantik Pengurus Pentas / Pengurus Pertandingan dan petugas pentas. Menyediakan ‘dummy’ untuk dibentangkan dalam mesyuarat. Menyusun peralatan dewan seperti yang terdapat pada pelan lakar. Mendapatkan salinan keputusan pertandingan daripada urus setia.3 4. peserta-peserta atau pasukan-pasukan yang bertanding dan aturcara majlis. Menyediakan kawasan tertentu bagi peserta-peserta/pasukan-pasukan yang menunggu giliran persembahan. Melantik petugas-petugas untuk mengedar buku program.6 5. SIJIL / HADIAH / CENDERAHATI : 4.4 6.2 7. Memberi taklimat perjalanan majlis kepada Jawatankuasa Kerja.2 4. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Mendapatkan kelulusan JK Kerja sebelum memulakan percetakan. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. 7.1 6. Melantik beberapa petugas untuk acara penyampaian hadiah. Mengadakan papan tanda arah / makluman.5 5.1 4.9 6.10 Menyediakan anggaran perbelanjaan.2 5.7 5. Menyerahkan segala butiran pembelian kepada bendahari / urus setia.8 4. Mendapatkan segala maklumat berkaitan jawatankuasa.8 6. Memastikan tempat pertandingan (dewan & pentas) bersih sebelum dan selepas pertandingan. Menentukan jenis settee dan menghias tempat tetamu khas.2 6. Menyenaraikan peralatan-peralatan yang diperlukan di dalam dewan. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. BUKU PROGRAM : 5. Memastikan hadiah / cenderamata disusun mengikut jadual keputusan.10 4. Mengadakan raptai penyampaian hadiah.9 4.7 4.1 7. Memastikan 'dummy' disemak oleh sebuah panel.5 4.6 6. Mengenalpasti tempat sesuai untuk meletakkan hadiah-hadiah dan sebagainya Menyediakan pelan lakar keluar masuk penerima hadiah.11 Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk kelulusan Menyediakan hadiah-hadiah / cenderamata mengikut persetujuan yang tercatat dalam minit mesyuarat dan juga had maksima yang dibolehkan oleh pekeliling berkaitan.4 4.3 5. Mengurus untuk mendapat dan memulangkan peralatan. Menyelaras tugas awal dengan pengacara majlis dan penyelaras penerimapenerima hadiah.

10. Menyenaraikan peralatan & bilangan yang diperlukan di atas pentas. Mendapatkan bilangan peserta dan tetamu yang terlibat daripada urus setia. Mencadangkan tempat yang sesuai untuk jamuan.4 9.3 10.3 11. Mendapatkan pelan lakar tempat pertandingan dan tempat letak kereta. Menyediakan pelan lakar backdrop pentas.2 11. 10.1 8. Mengedarkan susun tadbir tugasan kepada petugas pentas.2 9. Membentang dan mencadang menu-menu.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Mendapatkan pembekal makanan. 10. Bekerjasama dengan JK Peralatan dan Persiapan Dewan.7 8. 10.9 Menjemput dan mengiring tetamu ke tempat jamuan ( jika ada ) 10. Mendapatkan maklumat bilangan peserta yang terlibat dari urus setia. Melantik Pegawai Perhubungan (LO) untuk tetamu-tetamu khas dan Pengawas Peserta untuk pasukan terlibat. Menghias pentas dan backdrop berdasarkan pelan yang dipersetujui. Memberi taklimat kepada petugas-petugas berdasarkan pelan lakar.1 10. Memastikan keperluan persembahan selingan di tempat jamuan.10 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyerahkan bil-bil tuntutan kepada Bendahari / urus setia.7.7 Mengenalpasti tempat duduk tetamu khas.5 Memberi taklimat berkaitan tugas kepada petugas pentas.5 Mengadakan taklimat kepada Pegawai Perhubungan & Pengawas Peserta. 11.6 Menyerahkan butiran lengkap Pegawai Pengiring kepada urus setia.6 8. 10. PERSIAPAN & PERHIASAN PENTAS : 8.5 8.2 8. 8.4 11.4 8. 9. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Menyediakan pelan lakar pentas. 10. Melantik beberapa petugas untuk melayan tetamu-tetamu di meja khas.5 Menyediakan anggaran perbelanjaan.6 9.3 8. Mengawal lalulintas di kawasan pertandingan dan tempat letak kereta.2 10. Menyediakan deraf kad jemputan dan pelekat kereta untuk diluluskan. jika perlu.5 9.1 9.1 11. JAMUAN : 9.4 Menyediakan anggaran perbelanjaan.4 7. jemputan dan peserta.8 Menyambut dan mengiring tetamu ke tempat duduk.7 9. Mengenalpasti tetamu-tetamu yang akan hadir. Mengurus untuk mendapat/memulangkan peralatan yang dipinjam/sewa.3 9. 3 . JEMPUTAN SAMBUTAN & PROTOKOL : 10. KAWALAN KESELAMATAN & TRAFIK : 11.

Mendapatkan surat kebenaran rawatan daripada pengurus pasukan.7 12. guru pengiring dan peserta pertandingan. 15. Mengetahui waktu Tetamu Khas berangkat pulang. 14. Membuat cadangan acara majlis dan melaksanakan aturcara Perasmian / Penutup apabila diluluskan. Mendapatkan pembekal makanan dengan kos yang berpatutan. Mengetahui bilangan hakim.8 Mengetahui masa Tetamu Khas sampai ke tempat pertandingan.6 11.4 13.7 Bekerjasama dengan JK Jamuan / Minuman. Melaporkan keadaan pesakit dan memberi cadangan / syor.9 Menyenaraikan peralatan dan bahan yang diperlukan. 14.11 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. 14. 14.7 11. 14. MINUMAN HAKIM & PESERTA : 13.11. 13.10 Mengadakan raptai. Menyenaraikan peralatan-peralatan yang diperlukan.5 Menentukan cara tetamu khas disambut. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Melantik beberapa petugas-petugas untuk mengedar makanan / minuman. Menyediakan peralatan-peralatan di bilik rawatan sementara. RAKAMAN. 12. Menyediakan pelan lakar bagi menunjukkan masa dan tempat yang sesuai untuk pengedaran minuman. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.2 13. PERTOLONGAN CEMAS : 12.2 Menyediakan anggaran perbelanjaan.1 12.1 13.6 Bekerjasama dengan JK Hadiah.3 Menyedia dan mengatur persembahan selingan. LIPUTAN & SIARAYA : 4 . 14.5 12. Menyediakan kenderaan tertentu sekiranya perlu untuk kes kecemasan atau menghubungi hospital untuk perkhidmatan ambulan.6 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyediakan pelan lakar bagi menunjukkan tempat yang sesuai untuk tempat rawatan sementara. PERASMIAN PEMBUKAAN / PENUTUP : 14. 14.5 13.1 14.4 12. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. 14.4 Melantik pengacara majlis dan dapatkan skrip pengacara.3 12.3 13.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan.6 12.2 12. 14.8 Bekerjasama dengan Jawatankuasa Teknikal & Penyelaras Majlis. 14.

1 16. Menyediakan pelan lakar posisi peralatan dan petugas rakaman. Menyenaraikan peralatan / bahan yang diperlukan. Mendapatkan pembekal makanan dengan kos yang berpatutan. PENGANGKUTAN : 16. Menghebah / memaklumkan pertandingan ini di media.6 17. Menyediakan tempat yang sesuai untuk liputan wartawan. Mendapat maklumat lengkap daripada urus setia berkaitan bilangan pegawai.1 17. Menghubungi wartawan-wartawan untuk sidang akhbar.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.7 15. Menyediakan kenderaan ‘standby’ di tempat pertandingan. Mengambil gambar-gambar pasukan yang berjaya untuk media.6 16.15. Menyediakan banners dan posters dan meletakkannya di tempat-tempat yang strategik setelah mendapat kebenaran daripada kerajaan tempatan.3 15. Menyediakan peraturan asrama.2 16.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. 18. Bekerjasama dengan pasukan kecemasan . Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.6 18.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyediakan jadual tugasan untuk pemandu-pemandu kenderaan jabatan.2 18. Mengambil tindakan segera jika mana-mana pasukan memerlukan perkhidmatan. Membuat rakaman peringkat pusingan awal (jika ada) dan pusingan akhir.4 18. Mengenalpasti sekolah yang sesuai dijadikan tempat penginapan. jadual makan dan seterusnya memberi taklimat kepada pengurus-pengurus pasukan.5 18. 5 .1 18.3 18.5 15. 16.1 15. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. 17. Menyediakan set rakaman yang telah diedit pejabat dan jabatan. Menyediakan pelan lakar tempat asrama dan dewan makan. PENGINAPAN / MAKAN PESERTA : 18.5 17.2 17.3 16. PUBLISITI & SERANTA : 17.4 17. guru & peserta yang memerlukan penginapan. Mengenalpasti VIP-VIP yang memerlukan kenderaan dari tempat penginapan atau lapangan terbang. Menyerah segala liputan.3 17.2 15.6 15.4 16. rakaman dan gambar-gambar kepada urus setia. (jika perlu) Mendapat maklumat lengkap berkaitan pertandingan daripada urus setia.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan.5 16.4 15. Mengadakan papan tanda & tunjuk arah di kawasan penginapan.

naib johan. 21.1 20.3 Membariskan penerima mengikut susunan untuk majlis penyampaian hadiah/sijil dsb.8 20.2 20. Mendapatkan nama penuh (pingat / gelaran ) bagi tetamu khas. Menyerahkan skrip kepada pihak Urusetia untuk disemak dan diluluskan sebelum diguna pakai dalam pengacaraan. Mendapatkan jadual penuh aturcara pertandingan. Menyediakan senarai peyumbang atau penaja untuk tujuan jemputan.5 20.4 19. Mengenalpasti tetamu-tetamu khas yang hadir.1 penggunaan telefon bimbit. 20.5 Memberikan taklimat/arahan ringkas jika perlu tentang penerimaan hadiah/sijil dsb. Bekerjasama dengan JK Buku Program. PENYELARAS PENERIMA HADIAH 21.1 Mendapat senarai nama penerima daripada pihak urusetia. 20. 21. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.4 20. 18.3 19.2 19.2 Memastikan tempat duduk penerima jika disediakan. JURU ACARA : 20.4 keperluan memberi laluan untuk tetamu-tetamu khas keluar terlebih dahulu selepas majlis selesai 21.8 Menyediakan bilik pendaftaran / penerangan dan petugas-petugas di tiap-tiap tempat penginapan.18. 18.9.6 20.3 berdiri semasa tetamu khas bergerak masuk. 20.4 19.1 19.3 20.7 20.10 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.9 Menyediakan borang pendaftaran yang lengkap dengan butiran pasukan. Bekerjasama dengan urus setia dan bendahari. sijil-sijil dan sebagainya yang akan diterima oleh johan.4 Memastikan wakil penerima jika penerima tidak dapat naik ke pentas. KEWANGAN : 19. Mendapatkan maklumat pasukan-pasukan yang bertanding daripada urus setia. tempat ketiga dan peserta lain.5 Mendapatkan sumbangan / tajaan daripada pelbagai sumber.9. Memperkenalkan hakim-hakim semasa pertandingan dijalankan. Memaklumkan hadiah-hadiah. Menyediakan laporan kutipan derma / penajaan.9.9 Menyediakan skrip-skrip untuk pertandingan pusingan awal & akhir. Menyenaraikan perkara-perkara penting yang perlu dimaklumkan sebelum majlis bermula dan ini melibatkan perkara-perkara berikut: 20. 21. 20. 19.6 Menyelaras tugasan dengan JK Hadiah dan Pengacara 6 . 21.9.2 pergerakan keluar masuk dewan semasa majlis berjalan. 21.

7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful