BIDANG TUGAS JAWATANKUASA PENGELOLA KEJOHANAN BOLA TAMPAR MSSD SABAK BERNAM 2013 SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BAHARU

1. URUS SETIA : 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 2. Menyelaras aktiviti jawatankuasa-jawatankuasa kecil. Urusan surat menyurat. Mengurus permohonan pesanan tempatan atau local order Merancang dan menguruskan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja. Menyenaraikan jemputan-jemputan khas. Menyediakan senarai semak aktiviti dan membuat pemantauan semasa aktiviti dijalankan. Menyediakan susun tadbir aktiviti / aturcara majlis. Bertindak segera kepada perkara-perkara yang tidak dijangka semasa perjalanan majlis. Menghantar surat penghargaan dan sijil kepada yang terlibat. Melantik petugas-petugas pendaftaran. Menyediakan tempat khas atau bilik urus setia di tempat pertandingan. Menyediakan beberapa 'walkie-talkie' semasa raptai & pertandingan Mengumpul maklumat perkembangan pelaksanaan daripada semua jawatankuasa kecil. Menyediakan laporan pelaksanaan aktiviti untuk diserah kepada pegawai meja. Mengadakan mesyuarat post mortem.

BENDAHARI 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 Menyelaras perbelanjaan semua jawatankuasa kecil. Memastikan wang diterima dan dikeluarkan mengikut prosedur. Menyemak bil-bil tuntutan dan mengesahkannya untuk pembayaran. Menyalurkan wang peruntukan untuk tujuan pembayaran perkhidmatan. Memberi talkimat prosedur kewangan.

3.

JAWATANKUASA TEKNIKAL 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8 3.9 3.10 3.11 3.12 Menyediakan syarat pertandingan yang terkini. Memastikan syarat pertandingan telah diterima dan dipatuhi. Menyediakan format pemarkahan untuk hakim-hakim. Memastikan kesesuaian tempat & peralatan pertandingan. Bertanggungjawab memberi taklimat kepada hakim-hakim. Bertanggungjawab memberi taklimat kepada Pengurus Pasukan. Menguruskan pengundian giliran pasukan bertanding. Melantik seorang Penjaga Masa jika perlu Mencadangkan tempat sesuai bagi hakim-hakim bertugas Menyediakan pelan lakar di dalam dewan atau tempat pertandingan. Menyerahkan keputusan pertandingan kepada urus setia. Melantik juri rayuan jika diperlukan.

1

11 Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk kelulusan Menyediakan hadiah-hadiah / cenderamata mengikut persetujuan yang tercatat dalam minit mesyuarat dan juga had maksima yang dibolehkan oleh pekeliling berkaitan.2 6.10 Menyediakan anggaran perbelanjaan.3 5. Mendapatkan segala maklumat berkaitan jawatankuasa. 5.3 6. 2 .6 5. Memastikan tempat pertandingan (dewan & pentas) bersih sebelum dan selepas pertandingan.1 5.2 7. Mendapatkan segala butiran perjalanana majlis daripada urus setia. Menentukan jenis settee dan menghias tempat tetamu khas. PENYELARAS MAJLIS : 7. PERALATAN & PERSIAPAN DEWAN : 6. Mengedar buku-buku program kepada tetamu khas & tetamu semasa pertandingan akhir.9 4. Menyusun peralatan dewan seperti yang terdapat pada pelan lakar.5 5.5 6. Menyerahkan segala butiran pembelian kepada bendahari / urus setia. Menyelaras tugas awal dengan pengacara majlis dan penyelaras penerimapenerima hadiah. Melantik beberapa petugas untuk acara penyampaian hadiah.4 5.7 5.5 4. Mendapatkan kelulusan JK Kerja sebelum memulakan percetakan.8 4.1 7. Menyediakan kawasan tertentu bagi peserta-peserta/pasukan-pasukan yang menunggu giliran persembahan. Menyediakan ‘dummy’ untuk dibentangkan dalam mesyuarat. BUKU PROGRAM : 5. 7.7 6. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Mengenalpasti tempat sesuai untuk meletakkan hadiah-hadiah dan sebagainya Menyediakan pelan lakar keluar masuk penerima hadiah.2 5. Memberi taklimat perjalanan majlis kepada Jawatankuasa Kerja.6 4. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Mendapatkan salinan keputusan pertandingan daripada urus setia. Mengurus untuk mendapat dan memulangkan peralatan.1 4. SIJIL / HADIAH / CENDERAHATI : 4.7 4. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.3 4.3 Melantik Pengurus Pentas / Pengurus Pertandingan dan petugas pentas. Melantik petugas-petugas untuk mengedar buku program.6 6.4.9 Menyediakan anggaran perbelanjaan.4 4. 6. Mengadakan papan tanda arah / makluman.9 6.2 4. Mendapatkan kata-kata aluan daripada Pengarah/PPD & tetamu khas. Menyenaraikan peralatan-peralatan yang diperlukan di dalam dewan.10 4. Memastikan tempat yang sesuai untuk peserta di dalam dewan.1 6. Mengadakan raptai penyampaian hadiah. Memastikan 'dummy' disemak oleh sebuah panel. peserta-peserta atau pasukan-pasukan yang bertanding dan aturcara majlis.8 5.8 6.4 6. Memastikan hadiah / cenderamata disusun mengikut jadual keputusan.

Mencadangkan tempat yang sesuai untuk jamuan. Memberi taklimat kepada petugas-petugas berdasarkan pelan lakar.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan. PERSIAPAN & PERHIASAN PENTAS : 8. jika perlu.10 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.4 8. 10. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.7.5 9. Menyediakan deraf kad jemputan dan pelekat kereta untuk diluluskan. 10.2 9. JAMUAN : 9.2 10. Bekerjasama dengan JK Peralatan dan Persiapan Dewan.5 Mengadakan taklimat kepada Pegawai Perhubungan & Pengawas Peserta. Mengurus untuk mendapat/memulangkan peralatan yang dipinjam/sewa.2 8. 10.1 11. Melantik beberapa petugas untuk melayan tetamu-tetamu di meja khas.6 8. JEMPUTAN SAMBUTAN & PROTOKOL : 10.1 10. Menyediakan pelan lakar pentas. 10. Mendapatkan bilangan peserta dan tetamu yang terlibat daripada urus setia.7 8. 3 .1 8. Memastikan keperluan persembahan selingan di tempat jamuan.9 Menjemput dan mengiring tetamu ke tempat jamuan ( jika ada ) 10.3 9.3 10.2 11. Mengenalpasti tetamu-tetamu yang akan hadir.7 Mengenalpasti tempat duduk tetamu khas. Mengedarkan susun tadbir tugasan kepada petugas pentas.4 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Membentang dan mencadang menu-menu.4 7.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan. KAWALAN KESELAMATAN & TRAFIK : 11. 11.4 11.5 8. 8. Mendapatkan maklumat bilangan peserta yang terlibat dari urus setia. 10.6 9. Menghias pentas dan backdrop berdasarkan pelan yang dipersetujui. 10.3 8.8 Menyambut dan mengiring tetamu ke tempat duduk. Mengawal lalulintas di kawasan pertandingan dan tempat letak kereta. Mendapatkan pembekal makanan.3 11. Menyerahkan bil-bil tuntutan kepada Bendahari / urus setia. Melantik Pegawai Perhubungan (LO) untuk tetamu-tetamu khas dan Pengawas Peserta untuk pasukan terlibat.5 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyediakan pelan lakar backdrop pentas.1 9. Mendapatkan pelan lakar tempat pertandingan dan tempat letak kereta. Menyenaraikan peralatan & bilangan yang diperlukan di atas pentas. 9.7 9.4 9.5 Memberi taklimat berkaitan tugas kepada petugas pentas.6 Menyerahkan butiran lengkap Pegawai Pengiring kepada urus setia. jemputan dan peserta.

3 13.3 12.4 12. RAKAMAN.6 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Melantik beberapa petugas-petugas untuk mengedar makanan / minuman.11. 12.2 12. 14.2 13. MINUMAN HAKIM & PESERTA : 13. 14.3 Menyedia dan mengatur persembahan selingan.9 Menyenaraikan peralatan dan bahan yang diperlukan.7 Bekerjasama dengan JK Jamuan / Minuman. 14. 14. Menyediakan pelan lakar bagi menunjukkan masa dan tempat yang sesuai untuk pengedaran minuman. Mengetahui waktu Tetamu Khas berangkat pulang.8 Bekerjasama dengan Jawatankuasa Teknikal & Penyelaras Majlis.1 12.1 13. 14. Menyenaraikan peralatan-peralatan yang diperlukan. PERTOLONGAN CEMAS : 12.2 Menyediakan anggaran perbelanjaan.6 Bekerjasama dengan JK Hadiah. LIPUTAN & SIARAYA : 4 .1 14. Melaporkan keadaan pesakit dan memberi cadangan / syor.10 Mengadakan raptai.5 Menentukan cara tetamu khas disambut. Mendapatkan pembekal makanan dengan kos yang berpatutan. Menyediakan kenderaan tertentu sekiranya perlu untuk kes kecemasan atau menghubungi hospital untuk perkhidmatan ambulan.7 12.7 11.11 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan.8 Mengetahui masa Tetamu Khas sampai ke tempat pertandingan. Menyediakan pelan lakar bagi menunjukkan tempat yang sesuai untuk tempat rawatan sementara. 14.6 11. 15. 13. 14. 14. Menyediakan peralatan-peralatan di bilik rawatan sementara. 14. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.5 12. PERASMIAN PEMBUKAAN / PENUTUP : 14. Mengetahui bilangan hakim. guru pengiring dan peserta pertandingan. Mendapatkan surat kebenaran rawatan daripada pengurus pasukan.4 13.5 13.6 12.4 Melantik pengacara majlis dan dapatkan skrip pengacara. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. 14. Membuat cadangan acara majlis dan melaksanakan aturcara Perasmian / Penutup apabila diluluskan.

4 16. rakaman dan gambar-gambar kepada urus setia. Mendapatkan pembekal makanan dengan kos yang berpatutan. Mendapat maklumat lengkap daripada urus setia berkaitan bilangan pegawai. 17. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia. Menyediakan pelan lakar posisi peralatan dan petugas rakaman.8 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Menyediakan set rakaman yang telah diedit pejabat dan jabatan. jadual makan dan seterusnya memberi taklimat kepada pengurus-pengurus pasukan. Mengenalpasti VIP-VIP yang memerlukan kenderaan dari tempat penginapan atau lapangan terbang.4 18. Menghubungi wartawan-wartawan untuk sidang akhbar. PENGINAPAN / MAKAN PESERTA : 18. Menyediakan pelan lakar tempat asrama dan dewan makan.1 17. Menyediakan tempat yang sesuai untuk liputan wartawan.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Mengadakan papan tanda & tunjuk arah di kawasan penginapan. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. Mengambil tindakan segera jika mana-mana pasukan memerlukan perkhidmatan. Menghebah / memaklumkan pertandingan ini di media.1 16. PUBLISITI & SERANTA : 17.1 15.7 Menyediakan anggaran perbelanjaan. 18.15.2 16. Menyediakan banners dan posters dan meletakkannya di tempat-tempat yang strategik setelah mendapat kebenaran daripada kerajaan tempatan.5 16.2 17.3 15.6 18.1 18.3 17. Menyerah segala liputan.5 15. Menyediakan peraturan asrama.2 18. Mengenalpasti sekolah yang sesuai dijadikan tempat penginapan.2 15.3 16.4 17.5 18. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.3 18.6 15.7 15. Menyediakan jadual tugasan untuk pemandu-pemandu kenderaan jabatan. Menyediakan kenderaan ‘standby’ di tempat pertandingan. Mengambil gambar-gambar pasukan yang berjaya untuk media. 5 . Bekerjasama dengan pasukan kecemasan .4 15. Membuat rakaman peringkat pusingan awal (jika ada) dan pusingan akhir.6 17. 16. PENGANGKUTAN : 16.6 16.5 17. Menyenaraikan peralatan / bahan yang diperlukan. (jika perlu) Mendapat maklumat lengkap berkaitan pertandingan daripada urus setia. guru & peserta yang memerlukan penginapan.

8 Menyediakan bilik pendaftaran / penerangan dan petugas-petugas di tiap-tiap tempat penginapan. sijil-sijil dan sebagainya yang akan diterima oleh johan.2 20. Menyenaraikan perkara-perkara penting yang perlu dimaklumkan sebelum majlis bermula dan ini melibatkan perkara-perkara berikut: 20.9 Menyediakan skrip-skrip untuk pertandingan pusingan awal & akhir. Menyediakan senarai peyumbang atau penaja untuk tujuan jemputan. naib johan.2 19. 18. tempat ketiga dan peserta lain. Memperkenalkan hakim-hakim semasa pertandingan dijalankan.8 20.3 20. Mendapatkan maklumat pasukan-pasukan yang bertanding daripada urus setia.5 20. 21.6 Menyelaras tugasan dengan JK Hadiah dan Pengacara 6 .5 Memberikan taklimat/arahan ringkas jika perlu tentang penerimaan hadiah/sijil dsb. 21.7 20.9.4 20. PENYELARAS PENERIMA HADIAH 21.3 berdiri semasa tetamu khas bergerak masuk.9. Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.4 Memastikan wakil penerima jika penerima tidak dapat naik ke pentas.5 Mendapatkan sumbangan / tajaan daripada pelbagai sumber. 19. Mendapatkan jadual penuh aturcara pertandingan. Menyerahkan skrip kepada pihak Urusetia untuk disemak dan diluluskan sebelum diguna pakai dalam pengacaraan.1 penggunaan telefon bimbit.9.2 Memastikan tempat duduk penerima jika disediakan. 21.9 Menyediakan borang pendaftaran yang lengkap dengan butiran pasukan. Menyediakan laporan kutipan derma / penajaan. 20.3 Membariskan penerima mengikut susunan untuk majlis penyampaian hadiah/sijil dsb.6 20.4 19.1 Mendapat senarai nama penerima daripada pihak urusetia.10 Menyerahkan segala bil-bil kepada Bendahari / urus setia.2 pergerakan keluar masuk dewan semasa majlis berjalan. JURU ACARA : 20. Memaklumkan hadiah-hadiah.4 keperluan memberi laluan untuk tetamu-tetamu khas keluar terlebih dahulu selepas majlis selesai 21. 20.1 19. KEWANGAN : 19. Bekerjasama dengan urus setia dan bendahari. 20. Mendapatkan nama penuh (pingat / gelaran ) bagi tetamu khas.4 19. 18. 20. Mengenalpasti tetamu-tetamu khas yang hadir.9.18. 21.3 19. 21.1 20. Bekerjasama dengan JK Buku Program.

7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful