P. 1
Manual Amali Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian

Manual Amali Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian

|Views: 314|Likes:
Published by Irul Erul

More info:

Published by: Irul Erul on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2015

pdf

text

original

IPG KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK Kuala Lumpur

SCE3105 Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian
Penyiasatan Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah.

Program Pensiswazahan Guru

PPG Semester 3 2012

Manual Amali

alat/bahan. kesimpulan dan langkah berjaga-jaga. data. prosedur.IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Penyiasatan Amali dan Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Terapung dan Tenggelam Keseimbangan dan Termometri Halaman Amali dan PPIK Halaman 2 . Teori berkaitan.Penyiasatan Amali melibatkan Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) kurikulum Sains Sekolah rendah Pelajar dikehendaki secara individu menjalankan kesemua penyiasatan amali (Bahagtian A) di makmal sains institut mengikut ketetapan tarikh yang diberikan oleh pihak pengurusan PPG. Pengenalan Manual ini terdiri daripada dua bahagian. 3. Setiap kerja amali hendaklah disusuli dengan laporan. Jawapan soalan-soalan penguasaan pengetahuan dan soalan kemahiran.Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Bil. Tajuk Hukum Gerakan Newton Apungan. Halaman Bahagian B . Penyiasatan PPIK(Bahagian B) perlu dilakukan di sekolah masing-masing. Laporan – tujuan. analisis data. Bahagian A . Anda dinasihatkan membuat bacaan rujukan sebelum hadir ke makmal untuk melakukan kerja amali. 1 2 3 Format Laporan: 1. Perincian Tajuk Bahagian A – Penyiasatan Amali Bil 1 2 3 4 5 Tajuk Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan Gerakan Mikroskop dan Teleskop Litar Elektrik Penjanaan dan penghantaran arus elektrik.Penyiasatan Amali Bahagian B . 2.

IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Bahagian A: Penyiasatan Amali Amali dan PPIK Halaman 3 .

Ukur diameter sebuah tabung uji. dawai kuprum SWG 20 atau SWG 26 guli kaca tabung uji pasir halus Hasil Pembelajaran: Bahan dan alat pengukur: Aktiviti 1: Mengukur panjang Arahan: 1. Pembaris meter. Terangkan mengapa? Laporan . neraca elektronik.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 1: Pengukuran dalam kehidupan harian (2 jam) Untuk mengambil dan membanding pengukuran-pengukuran menggunakan pelbagai jenis alat pengukur (instrumen). yang manakah paling persis? Yang manakah yang paling jitu? Terangkan.5 markah Soalan 4a – 2 markah Soalan 4b – 3 markah Aktiviti 2: Mengukur jisim Amali dan PPIK Halaman 4 . angkup vernier. 2. Ulangi proses pengukuran. 4. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. adalah tidak realistik untuk dia merekod bacaan sebagai 4. 3. b. Di antara tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Jadualkan keputusan anda. tolok skru micrometer.IPGK Pendidikan Teknik PPG .32 cm. neraca bim (alur tiga). wayar kuprum dan sebiji guli kaca dengan menggunakan pembaris panjang. angkup vernier dan tolok skru mikrometer. Jika seorang pelajar menggunakan pembaris meter untuk mengukur ketebalan objek.

2. Satu jam tangan digital murah yang menyatakan masa ialah 9:34:45am adalah lebih persis (masa diberikan dalam saat) tetapi jika jam tersebut berjalan lebih lambat beberapa minit. b. nilainya dikatakan tidak jitu.IPGK Pendidikan Teknik PPG . maka ia tidak lebih persis. Kejituan nilai yang diukur: berapa hampirnya dengan nilai sebenar. Dengan menggunakan neraca bim (alur tiga) dan neraca elektronik. Ulang pengukuran anda. jika ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam itu tidak mempuyai jarum saat. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti ini Laporan . Satu jam (grandfather clock) boleh menjadi lebih jitu (i.5 markah Soalan 4a – 2 markah Soalan 4b – 1 markah Soalan 4c – 2 markah 1. Jadualkan keputusan anda. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Di antara alat-alat pengukur untuk mengukur jisim. Namakan neraca lain yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan harian c.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Arahan: 1. 2. ukur jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. 3. yang manakah paling persis? Yang manakah yang paling jitu? Terangkan. NOTA: Amali dan PPIK Halaman 5 .e. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 3. 4.

Hasil Pembelajaran: Bahan/ Alat : Blok kayu. Letak satu blok kayu di atas lantai. Arahan: 1. pemberat 200 g.3 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Rekodkan pemerhatian anda. 2. 3. Sentuh dawai itu. Amali dan PPIK Halaman 6 . dawai penyambung. Rekodkan pemerhatian anda. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Huraikan setiap daya yang anda nyatakan dalam konteks hidupan harian.IPGK Pendidikan Teknik PPG . 6. Letakkan satu bangku di atas meja. Baling sebiji bola ping pong ke udara. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. 400 g dan 600 g dan selotape Aktiviti 1: Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Rekodkan pemerhatian anda. dawai yang diregangkan atas blok kayu. 2. bikar dan buku Jangka masa detik. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Apitkan jangka masa detik di atas bangku. Arahan: 1. Laporan . Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. bekalan kuasa. 4. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g mass. Rekodkan pemerhatian anda.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 2: Daya dan Gerakan (2 jam) 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. bola ping pong. Apakah daya-daya yang terlibat dalam aktiviti 1 – 5 di atas? b. 5. pita detik berkarbon pengapit.

b. Apakah keismpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? c. binakan carta pita dan tentukan pecutannya. Jika eksperimen ini dijalankan di bulan.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 3. 4. 7. adakah nilai pecutan yang diperoleh daripada jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda Laporan . Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. Potong pita detik sepotong setip 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita.IPGK Pendidikan Teknik PPG . 5.3 markah markah markah markah Amali dan PPIK Halaman 7 . Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan graviti bumi) ? Terangkan.5 Soalan 7a – 2 Soalan 7b – 2 Soalan 7c . Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 400 g dan 600 g. 6. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Untuk setiap jisim yang digunakan.

Shalini ada tiga kanta cembung dengan panjang fokus 5 cm.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 3: Mikroskop dan teleskop (2 jam) Untuk menentukan keadaan-keadaan yang sesuai untuk meningkatkan kuasa pembesaran teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Anda diberi kanta-kanta penumpu yang mempunyai panjang focus yang berbeza. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. b. Amali dan PPIK Halaman 8 . lampu. skrin lutcahaya. Anda diberi kanta-kanta penumpu dari panjang fokus yang berbeza-beza. kanta cembung (+2. pembaris meter Hasil Pembelajaran: Bahan / Alat : Aktiviti 1: Membina satu teleskop astronomi ringkas Arahan: 1. Bina mikroskop majmuk anda dan ujikannya dengan mengfokuskannya pada satu objek yang kecil. Terangkan dengan bantuan gambarajah. 2. 10 cm dan 30 cm.5 D. plastisin. Jika dia mahu membina sebuah mikroskop daripada kanta-kanta tersebut. 2. 3. Nyatakan fungsi-fungsi kanta objek dan kanta mata dalam satu teleskop astronomi. +7 D. Gunakan bahan/alat anda untuk membina satu teleskop astronomi ringkas. Uji teleskop anda dengan mengfokuskannya kepada satu objek yang jauh Tentukan pembesaran teleskop yang anda bina. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Kenalpasti panjang fokus setiap kanta. bagaimana anda menentukan kuasa kanta-kanta tersebut. Laporan . Gunakan gambarajah sinar untuk menerangkan bagaimana dia boleh menggunakan kanta untuk membesarkan objek berhampiran yang kecil. + 20 D). Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bagaimanakah anda boleh tingkatkan kuasa pembesaran bagi teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? b. pemegang kanta.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda hasilkan sebuah mikroskop majmuk. +14 D. 3. kanta manakah yang beliau perlu menggunakan. Namakan jenis-jenis teleskop yang digunakan dalam penerokaan angkasa lepas. Pemegang kanta.5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 2 markah Aktiviti 2: Membina sebuah mikroskop majmuk Arahan: 1.

5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 4 markah Amali dan PPIK Halaman 9 .IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Laporan .

Perhatkan kecerahan mentol dan rekodkan juga bacaan kedua dua ammeter dan voltmeter di setiap litar. Sambungkan sebuah mentol lagi dalam setiap litar. Perhati kecerahan mentol-mentol tersebut dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. Arahan: 1. bateri beberapa dawai penebat. ammeter. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 4. Longgarkan skru satu mentol di dalam setiap litar. 6. 5. Sambung semua dawai dan perhatikan nyalaan mentol.IPGK Pendidikan Teknik PPG . bateri. Bina kedua-dua litar di bawah menggunakan pemegang bateri. beberapa dawai penebat dan tiga buah lampu mentol. b. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Andaikan anda membina rangkaian beberapa mentol (string of bulbs).SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 4: Litar litar elektrik (2 jam) Untuk menentukan kebaikan dan keburukan litar selari dan litar sesiri Pemegang bateri. Hasil Pembelajaran : Bahan: Aktiviti 1: 2. Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar sesiri jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan. Sambungkan ammeter dan voltmeter dalam kedua-dua litar. voltmeter dan mentol Membina litar sesiri dan litar selari ringkas. 3.5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 3 markah Amali dan PPIK Halaman 10 . . Bagaimanakah kecerahan lampu berhubung dengan sekiranya anda sambung secara sesiri atau selari? Laporan .

Sekarang sambung ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan melalui setiap mentol. 5. Mengapa? Laporan . Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. 6. dan keluarkan mentol R2. b. Masukkan semula mentol R1. Apakah jenis litar yang digunakan dalam pemasangan lampu di rumah anda. Arahan: 1.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. Bina litar seperti ditunjukkan di bawah menggunakan pemegang bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.5 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Amali dan PPIK Halaman 11 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Aktiviti 2: Membina gabungan litar sesiri dan selari. Sambung suis dan perhatikan kecerahan mentol lampu. Apakah perbezaan antara pemerhatian anda dalam langkah 5 dan 6 di atas? Terangkan mengapa. 3. beberapa dawai penyambung dan tiga mentol lampu. 4. 2. suis. bateri. Sekarang keluarkan mentol R1. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a.

Sekarang. Ulang langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub Utara magnet. Kutub utara magnet digerakkan keluar dari gegelung? c. Apa yang mesti anda buat untuk meningkatkan magnitud arus yang dijana? Laporan . Kutub utara magnet digerakkan ke dalam gegelung? b.5 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Hasil Pembelajaran: Bahan/ alat: Aktiviti 1: Aktiviti 2: Membina transformer injak turun dan injak naik. Siasat apa yang berlaku bila: a. Ulang langkah2 (a) hingga (e) dengan magnet magnet yang lebih kuat itu.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 5: Penjanaan dan penghantaran arus elektrik (2 jam) Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud arus yang dijana. Sambungkan hujung bebas kepada galvanometer yang peka. 6. Kutub utara digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? d. Ulang langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub selatan magnet. Terangkan. b. bekalan kuasa AC. teras-C besi lembut. Hasil Untuk mendemonstrasikan peggunaan transformer dalam Pembelajaran: penghantaran elektrik. Sambung hujung bebas kepada galvanometer yang peka. Dawai kuprum. suis. Magnet di biarkan kekal di tengah tengah geelunbg? 3. Adakah terdapat perbezaan apablia kutub utara atau kutub selatan magnet digerakkan ke dalam sebuah gegelung. Lilitkan dawai kuprum sebanyak 10-20 lilitan di dua jari anda. Menyiasat arus yang dijana oleh magnet Arahan: 1. Gegelung digerakkan ke arah magnet? e. Bahan dan alat : Dawai kuprum bersalut PVC.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Halaman 12 Amali dan PPIK . Buat magnet yang lebih kuat dengan menggunakan dua atau tiga magnet yang dilekat bersama-sama dengan kesemua kutub utara berada pada penghujung yang sama. galvanometer dan magnet. 5. 2. lingkarkan 40 lilitan gelung kuprum sekitar dua jari anda. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 4.

Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana peralatan disambung. voltmeter AC. 2. Gegelung ini dipanggil gegelung primer.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Arahan: 1. dan pengapit G. 6. 3. Lilitkan 25 lilitan dawai kuprum pada teras-C besi lembut kedua dan sambungkan kedua-dua hujung gegelung ke mentol. Catat arus dan beza upaya dalam gegelung primer. 4. 5. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder adalah lebih kecil berbanding gelung primer. Hidupkan suis dan rekod bacaan meter-meter anda. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gelung primer dan sekunder.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 mentol. Lilitkan 10 lilitan dawai kuprum bersalut PVC pada teras-C besi lembut dan sambungkan gelung itu ke bekalan kuasa AC dan suis. Gegelung ini dipanggil gegelung sekunder. ammeter AC. Sekarang sambungkan ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda. Amali dan PPIK Halaman 13 .

Nyatakan perbezaan antara transformer injak naik dan injak turun. Kuasa hilang dalam setiap kabel = I2 R di mana I adalah arus dan R adalah rintangan kabel. b.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Jawab soalan-soalan berikut (Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran) a. Dalam penghantaran elektrik.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 7. Bagaimana kehilangan kuasa boleh dikurangkan? Laporan .5 markah Soalan 7a – 2 markah Soalan 7b – 3 markah h Amali dan PPIK Halaman 14 . kehilangan kuasa dalam setiap kabel dikira dengan menggunakan formula.

Amali dan PPIK Halaman 15 .IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah.

Contoh: Bagaimana memetik buah dari pokok yang tinggi.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 1: Kerja dan Mesin Hasil Pembelajaran: Membina mesin ringkas dan mesin majmuk . Bina 4 set takal dengan beban yang sama seperti yang ditunjukkan seperti di bawah. Mengenalpasti masalah. Sediakan dua set satah condong seperti yang ditunjukkan di bawah: 1m Bungkah 10 kayu Membina mesin ringkas dan mesin majmuk 10 cm 0. Set takal yang manakah memerlukan kurang daya untuk mengangkat beban? Terangkan. 2. beban. anda _____________ faedah mekanikal. Amali dan PPIK Halaman 16 .IPGK Pendidikan Teknik PPG . Bahan/ alat: Satah condong.5 m m cm Cuba tolak beban yang sama di atas kedua-dua satah condong. 3. takal dan blok kayu Aktiviti: Arahan: 1. Yang mana lebih mudah? Apabila anda menggandakan panjang satah condong.

IPGK Pendidikan Teknik PPG . Bahagian yang manakah di dalam kurikulum sains sekolah rendah topik ini diajar? 3. Apa yang anda pelajari daripada aktivit-aktiviti ini? 2. membentuk hipotesis. Apakah peranan guru di dalam aktivti ini? Amali dan PPIK Halaman 17 . Bincangkan bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran anda? 4. 4. Terangkan bagaimana anda menambah baik faedah mekanikal model anda dan kecekapannya.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Rancang dan reka satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk mengatasi masalah seperti contoh di atas (Nyatakan masalah anda). Tulis satu laporan ketiga-tiga aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenalpasti masalah. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. merekod dan menganalisa data anda dan membuat kesimpulan.

Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Terapung dan Tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat keadaan yang diperlukan untuk apungan. satu dengan sisinya rendah dan satu lagi dengan sisi tinggi. membentuk hipotesis. menguji hipotesis. Masukkan 50 g bebola plastisin dan kedua-dua bot ke dalam besen air yang diisi ¾ air. Bahan bahan: Dua silinder penyukat. 3.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 2: Apungan. merekod dan menganalisa data anda dan membuat kesimpulan. 4. Mengenalpasti masalah. Sekarang ambil dua lagi bebola 50 g dan perlahan-lahan masukkan setiap satu ditengahtengah bot.IPGK Pendidikan Teknik PPG . larutan garam. Bincang bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran. Mengapa objek terapung atau tenggelam di dalam cecair? 2. Bentukkan 2 bebola kepada bentuk bot. Masukkan telur di dalam setiap siinder penyukat dan perhatikan apa yang terjadi. besen air dan liam ketul plastisin (setiap satu 50 g). Tulis satu laporan aktiviti di atas berdasarkan format berikut. Aktiviti : Menyiasat mengapa jasad terapung dan tenggelam di dalam cecair. Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi apungan suatu objek. 3. Ambil 3 bebola plastisin. setiap satu 50 g. 4. Apa yang anda pelajari daripada aktiviti-aktiviti ini? 5. Bolehkah suatu objek yang lebih tumpat dripada air terapung di atas air? Terangkan. 6. 2. Apakah peranan guru di dalam aktiviti ini? Amali dan PPIK Halaman 18 . Nyatakan inferens untuk setiap pemerhatian. Arahan: 1. 5. terapung dan temggelam. 2 biji telur. Rekodkjan pemerhatian anda. Isi penuh silinder penyukat. Rekodkan pemerhatian anda. satu dengan air paip dan satu lagi dengan larutan garam. Bahagian yang manakah di dalam kurikulum sains rendah mengajar topik ini? 6. . 7.

kapas. kotak kadbod.kertas bungkusan (brown paper). Bincangkan bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran anda ? 6.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 3: Keseimbangan dan termometri Hasil Pembelajaran : Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan untuk menyimpan makanan panas dan sejuk anda. Bagaimana peti sejuk melakukan tugas ini? 3. membuat hipotesis. Bina dan uji model anda. 5. Adakah model anda berkesan? Mengapa dan mengapa tidakt? 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan. Rekabentuk bekas makanan untuk engekalkan makanan anda panas dan sejuk. lapisan polisterin (1 m X 1m). 3. Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? Membina bekas makanan untuk menyimpan makanan panas dan Amali dan PPIK Halaman 19 .Lukis rancangan anda. beg plastk. Terangkan rancangan anda.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. gam. serbuk pasir. Pertama. Bahagian manakah dalam kurkulum sekolah rendah yang mengajar topik ini? 5. Apa yang telah anda pelajari daripada aktivti-aktiviti ini? 4. ais. Bahan-bahan: Makanan (ayam panas dan coca cola). memguji hipotesis. Tulis satu laporan untuk aktiviti di atas mengikut format: Mengenal pasti masalah. 4. Procedur: 1. coconut husk. Kita menggunakan peti sejuk untuk menyejukkan makanan kita. tali dan pita selofan. kenal pasti bahan-bahan yang merupakan penebat (heat insulators) yang baik. 2. Aktiviti : sejuk.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->