P. 1
Manual Amali Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian

Manual Amali Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian

|Views: 317|Likes:
Published by Irul Erul

More info:

Published by: Irul Erul on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2015

pdf

text

original

IPG KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK Kuala Lumpur

SCE3105 Fizik Dalam Konteks Kehidupan Harian
Penyiasatan Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah.

Program Pensiswazahan Guru

PPG Semester 3 2012

Manual Amali

Penyiasatan Amali Bahagian B . Tajuk Hukum Gerakan Newton Apungan. Penyiasatan PPIK(Bahagian B) perlu dilakukan di sekolah masing-masing. analisis data. 3. Teori berkaitan. Laporan – tujuan.IPGK Pendidikan Teknik PPG . 1 2 3 Format Laporan: 1. alat/bahan.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Penyiasatan Amali dan Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. data. Halaman Bahagian B . Setiap kerja amali hendaklah disusuli dengan laporan. kesimpulan dan langkah berjaga-jaga.Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Bil. 2. Bahagian A . Anda dinasihatkan membuat bacaan rujukan sebelum hadir ke makmal untuk melakukan kerja amali. Pengenalan Manual ini terdiri daripada dua bahagian. Jawapan soalan-soalan penguasaan pengetahuan dan soalan kemahiran. Terapung dan Tenggelam Keseimbangan dan Termometri Halaman Amali dan PPIK Halaman 2 . Perincian Tajuk Bahagian A – Penyiasatan Amali Bil 1 2 3 4 5 Tajuk Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan Gerakan Mikroskop dan Teleskop Litar Elektrik Penjanaan dan penghantaran arus elektrik. prosedur.Penyiasatan Amali melibatkan Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) kurikulum Sains Sekolah rendah Pelajar dikehendaki secara individu menjalankan kesemua penyiasatan amali (Bahagtian A) di makmal sains institut mengikut ketetapan tarikh yang diberikan oleh pihak pengurusan PPG.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Bahagian A: Penyiasatan Amali Amali dan PPIK Halaman 3 .IPGK Pendidikan Teknik PPG .

b. 4. 3. neraca bim (alur tiga).SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 1: Pengukuran dalam kehidupan harian (2 jam) Untuk mengambil dan membanding pengukuran-pengukuran menggunakan pelbagai jenis alat pengukur (instrumen). neraca elektronik.IPGK Pendidikan Teknik PPG . tolok skru micrometer. Jika seorang pelajar menggunakan pembaris meter untuk mengukur ketebalan objek. Pembaris meter. Di antara tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Terangkan mengapa? Laporan . angkup vernier dan tolok skru mikrometer.5 markah Soalan 4a – 2 markah Soalan 4b – 3 markah Aktiviti 2: Mengukur jisim Amali dan PPIK Halaman 4 . Ulangi proses pengukuran. dawai kuprum SWG 20 atau SWG 26 guli kaca tabung uji pasir halus Hasil Pembelajaran: Bahan dan alat pengukur: Aktiviti 1: Mengukur panjang Arahan: 1. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a.32 cm. Jadualkan keputusan anda. yang manakah paling persis? Yang manakah yang paling jitu? Terangkan. Ukur diameter sebuah tabung uji. angkup vernier. wayar kuprum dan sebiji guli kaca dengan menggunakan pembaris panjang. 2. adalah tidak realistik untuk dia merekod bacaan sebagai 4.

Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti ini Laporan .e. Satu jam tangan digital murah yang menyatakan masa ialah 9:34:45am adalah lebih persis (masa diberikan dalam saat) tetapi jika jam tersebut berjalan lebih lambat beberapa minit. NOTA: Amali dan PPIK Halaman 5 . ukur jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. b. Satu jam (grandfather clock) boleh menjadi lebih jitu (i. 3.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Arahan: 1. Di antara alat-alat pengukur untuk mengukur jisim. yang manakah paling persis? Yang manakah yang paling jitu? Terangkan. Ulang pengukuran anda. nilainya dikatakan tidak jitu.5 markah Soalan 4a – 2 markah Soalan 4b – 1 markah Soalan 4c – 2 markah 1. 3. jika ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam itu tidak mempuyai jarum saat. 2. 4. Kejituan nilai yang diukur: berapa hampirnya dengan nilai sebenar.IPGK Pendidikan Teknik PPG . maka ia tidak lebih persis. Jadualkan keputusan anda. 2. Dengan menggunakan neraca bim (alur tiga) dan neraca elektronik. Namakan neraca lain yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan harian c.

Baling sebiji bola ping pong ke udara. 400 g dan 600 g dan selotape Aktiviti 1: Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Letakkan satu bangku di atas meja. Rekodkan pemerhatian anda. bikar dan buku Jangka masa detik. dawai yang diregangkan atas blok kayu. pita detik berkarbon pengapit. Arahan: 1. Amali dan PPIK Halaman 6 . 2. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Arahan: 1. 6. dawai penyambung. Apakah daya-daya yang terlibat dalam aktiviti 1 – 5 di atas? b. 2.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 2: Daya dan Gerakan (2 jam) 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Hasil Pembelajaran: Bahan/ Alat : Blok kayu. Rekodkan pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Letak satu blok kayu di atas lantai. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g mass. bekalan kuasa. pemberat 200 g. Sentuh dawai itu. 3. Rekodkan pemerhatian anda. bola ping pong. Laporan . 5. Huraikan setiap daya yang anda nyatakan dalam konteks hidupan harian. Apitkan jangka masa detik di atas bangku. 4.3 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. Rekodkan pemerhatian anda.IPGK Pendidikan Teknik PPG .

Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 400 g dan 600 g. Untuk setiap jisim yang digunakan. Apakah keismpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? c. adakah nilai pecutan yang diperoleh daripada jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda Laporan .3 markah markah markah markah Amali dan PPIK Halaman 7 . Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan graviti bumi) ? Terangkan.5 Soalan 7a – 2 Soalan 7b – 2 Soalan 7c . 6.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 3. 7. Jika eksperimen ini dijalankan di bulan.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Potong pita detik sepotong setip 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita. b. 4. binakan carta pita dan tentukan pecutannya. 5. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a.

pembaris meter Hasil Pembelajaran: Bahan / Alat : Aktiviti 1: Membina satu teleskop astronomi ringkas Arahan: 1. lampu. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 3.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 3: Mikroskop dan teleskop (2 jam) Untuk menentukan keadaan-keadaan yang sesuai untuk meningkatkan kuasa pembesaran teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. kanta manakah yang beliau perlu menggunakan. Gunakan bahan/alat anda untuk membina satu teleskop astronomi ringkas. 2. bagaimana anda menentukan kuasa kanta-kanta tersebut. Shalini ada tiga kanta cembung dengan panjang fokus 5 cm. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a.IPGK Pendidikan Teknik PPG . b. Namakan jenis-jenis teleskop yang digunakan dalam penerokaan angkasa lepas. Bagaimanakah anda boleh tingkatkan kuasa pembesaran bagi teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? b. Kenalpasti panjang fokus setiap kanta. +7 D. Amali dan PPIK Halaman 8 . Anda diberi kanta-kanta penumpu dari panjang fokus yang berbeza-beza.5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 2 markah Aktiviti 2: Membina sebuah mikroskop majmuk Arahan: 1. 10 cm dan 30 cm. Bina mikroskop majmuk anda dan ujikannya dengan mengfokuskannya pada satu objek yang kecil. +14 D. Pemegang kanta. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda hasilkan sebuah mikroskop majmuk. Uji teleskop anda dengan mengfokuskannya kepada satu objek yang jauh Tentukan pembesaran teleskop yang anda bina. Jika dia mahu membina sebuah mikroskop daripada kanta-kanta tersebut. + 20 D). kanta cembung (+2. Nyatakan fungsi-fungsi kanta objek dan kanta mata dalam satu teleskop astronomi. pemegang kanta. Terangkan dengan bantuan gambarajah. plastisin. skrin lutcahaya. Gunakan gambarajah sinar untuk menerangkan bagaimana dia boleh menggunakan kanta untuk membesarkan objek berhampiran yang kecil. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3.5 D. Laporan . Anda diberi kanta-kanta penumpu yang mempunyai panjang focus yang berbeza.

IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Laporan .5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 4 markah Amali dan PPIK Halaman 9 .

voltmeter dan mentol Membina litar sesiri dan litar selari ringkas.IPGK Pendidikan Teknik PPG . ammeter. 4.5 markah Soalan 3a – 2 markah Soalan 3b – 3 markah Amali dan PPIK Halaman 10 . Sambungkan sebuah mentol lagi dalam setiap litar. beberapa dawai penebat dan tiga buah lampu mentol. Perhati kecerahan mentol-mentol tersebut dan rekodkan juga bacaan ammeter dan voltmeter. Bina kedua-dua litar di bawah menggunakan pemegang bateri. Bagaimanakah kecerahan lampu berhubung dengan sekiranya anda sambung secara sesiri atau selari? Laporan . Andaikan anda membina rangkaian beberapa mentol (string of bulbs). Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 5. b. Hasil Pembelajaran : Bahan: Aktiviti 1: 2. . Longgarkan skru satu mentol di dalam setiap litar. Apakah yang terjadi kepada mentol lampu di dalam litar sesiri jika satu mentol lampu terbakar? Terangkan. Perhatkan kecerahan mentol dan rekodkan juga bacaan kedua dua ammeter dan voltmeter di setiap litar. 3. Sambungkan ammeter dan voltmeter dalam kedua-dua litar. Sambung semua dawai dan perhatikan nyalaan mentol. 6. bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 4: Litar litar elektrik (2 jam) Untuk menentukan kebaikan dan keburukan litar selari dan litar sesiri Pemegang bateri. bateri beberapa dawai penebat. Arahan: 1.

2. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sambung suis dan perhatikan kecerahan mentol lampu.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Aktiviti 2: Membina gabungan litar sesiri dan selari. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Bina litar seperti ditunjukkan di bawah menggunakan pemegang bateri. b. Apakah perbezaan antara pemerhatian anda dalam langkah 5 dan 6 di atas? Terangkan mengapa.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Sekarang keluarkan mentol R1. suis. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. Arahan: 1. 6. 4. beberapa dawai penyambung dan tiga mentol lampu. Masukkan semula mentol R1. dan keluarkan mentol R2. Perhati kecerahan mentol mentol yang tinggal dan rekod bacaan ammeter dan voltmeter. 3.5 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Amali dan PPIK Halaman 11 . Apakah jenis litar yang digunakan dalam pemasangan lampu di rumah anda. Sekarang sambung ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan melalui setiap mentol. bateri. 5. Mengapa? Laporan .

Lilitkan dawai kuprum sebanyak 10-20 lilitan di dua jari anda. lingkarkan 40 lilitan gelung kuprum sekitar dua jari anda. 6. Bahan dan alat : Dawai kuprum bersalut PVC. 5.IPGK Pendidikan Teknik PPG . b. bekalan kuasa AC. Sambungkan hujung bebas kepada galvanometer yang peka. Dawai kuprum. suis. Kutub utara magnet digerakkan keluar dari gegelung? c. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Kutub utara magnet digerakkan ke dalam gegelung? b. 4. Menyiasat arus yang dijana oleh magnet Arahan: 1. teras-C besi lembut. 2. Halaman 12 Amali dan PPIK . Hasil Untuk mendemonstrasikan peggunaan transformer dalam Pembelajaran: penghantaran elektrik. Buat magnet yang lebih kuat dengan menggunakan dua atau tiga magnet yang dilekat bersama-sama dengan kesemua kutub utara berada pada penghujung yang sama.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Amali 5: Penjanaan dan penghantaran arus elektrik (2 jam) Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud arus yang dijana. Ulang langkah2 (a) hingga (e) dengan magnet magnet yang lebih kuat itu. Magnet di biarkan kekal di tengah tengah geelunbg? 3. Terangkan. Sambung hujung bebas kepada galvanometer yang peka. Adakah terdapat perbezaan apablia kutub utara atau kutub selatan magnet digerakkan ke dalam sebuah gegelung. Siasat apa yang berlaku bila: a. Kutub utara digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? d. galvanometer dan magnet. Ulang langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub Utara magnet.5 markah Soalan 6a – 2 markah Soalan 6b – 3 markah Hasil Pembelajaran: Bahan/ alat: Aktiviti 1: Aktiviti 2: Membina transformer injak turun dan injak naik. Gegelung digerakkan ke arah magnet? e. Sekarang. Ulang langkah (a) hingga (e) menggunakan kutub selatan magnet. Apa yang mesti anda buat untuk meningkatkan magnitud arus yang dijana? Laporan .

3. ammeter AC. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gelung primer dan sekunder. Hidupkan suis dan rekod pengukuran anda. 4. Arahan: 1. Catat arus dan beza upaya dalam gegelung primer. dan pengapit G. voltmeter AC. 6. Gegelung ini dipanggil gegelung primer. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana peralatan disambung. 5. Sekarang sambungkan ammeter dan voltmeter untuk mengukur arus dan beza keupayaan di dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Lilitkan 10 lilitan dawai kuprum bersalut PVC pada teras-C besi lembut dan sambungkan gelung itu ke bekalan kuasa AC dan suis. Lilitkan 25 lilitan dawai kuprum pada teras-C besi lembut kedua dan sambungkan kedua-dua hujung gegelung ke mentol. Hidupkan suis dan rekod bacaan meter-meter anda. Gegelung ini dipanggil gegelung sekunder.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 mentol.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Amali dan PPIK Halaman 13 . Bilangan lilitan dalam gelung sekunder adalah lebih kecil berbanding gelung primer. 2.

Bagaimana kehilangan kuasa boleh dikurangkan? Laporan . Kuasa hilang dalam setiap kabel = I2 R di mana I adalah arus dan R adalah rintangan kabel. b. kehilangan kuasa dalam setiap kabel dikira dengan menggunakan formula. Dalam penghantaran elektrik.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 7.5 markah Soalan 7a – 2 markah Soalan 7b – 3 markah h Amali dan PPIK Halaman 14 . Nyatakan perbezaan antara transformer injak naik dan injak turun.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Jawab soalan-soalan berikut (Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran) a.

IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan (PPIK) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Amali dan PPIK Halaman 15 .

beban. 2. Contoh: Bagaimana memetik buah dari pokok yang tinggi. Set takal yang manakah memerlukan kurang daya untuk mengangkat beban? Terangkan. Amali dan PPIK Halaman 16 .5 m m cm Cuba tolak beban yang sama di atas kedua-dua satah condong. takal dan blok kayu Aktiviti: Arahan: 1. Mengenalpasti masalah. Sediakan dua set satah condong seperti yang ditunjukkan di bawah: 1m Bungkah 10 kayu Membina mesin ringkas dan mesin majmuk 10 cm 0. Bina 4 set takal dengan beban yang sama seperti yang ditunjukkan seperti di bawah.IPGK Pendidikan Teknik PPG .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 1: Kerja dan Mesin Hasil Pembelajaran: Membina mesin ringkas dan mesin majmuk . 3. anda _____________ faedah mekanikal. Yang mana lebih mudah? Apabila anda menggandakan panjang satah condong. Bahan/ alat: Satah condong.

Terangkan bagaimana anda menambah baik faedah mekanikal model anda dan kecekapannya.IPGK Pendidikan Teknik PPG . membentuk hipotesis. Apa yang anda pelajari daripada aktivit-aktiviti ini? 2.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 Rancang dan reka satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk mengatasi masalah seperti contoh di atas (Nyatakan masalah anda). Bahagian yang manakah di dalam kurikulum sains sekolah rendah topik ini diajar? 3. 4. merekod dan menganalisa data anda dan membuat kesimpulan. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Tulis satu laporan ketiga-tiga aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenalpasti masalah. Apakah peranan guru di dalam aktivti ini? Amali dan PPIK Halaman 17 . Bincangkan bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran anda? 4.

3. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Apa yang anda pelajari daripada aktiviti-aktiviti ini? 5. 5. Bincang bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran. Masukkan telur di dalam setiap siinder penyukat dan perhatikan apa yang terjadi. 4. 7. Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi apungan suatu objek. merekod dan menganalisa data anda dan membuat kesimpulan. membentuk hipotesis. . Isi penuh silinder penyukat. Aktiviti : Menyiasat mengapa jasad terapung dan tenggelam di dalam cecair. besen air dan liam ketul plastisin (setiap satu 50 g). menguji hipotesis. setiap satu 50 g. larutan garam. Bahagian yang manakah di dalam kurikulum sains rendah mengajar topik ini? 6. Bentukkan 2 bebola kepada bentuk bot. Nyatakan inferens untuk setiap pemerhatian. Mengenalpasti masalah. 6. Ambil 3 bebola plastisin. 2. 2 biji telur. satu dengan sisinya rendah dan satu lagi dengan sisi tinggi.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 2: Apungan.IPGK Pendidikan Teknik PPG . Sekarang ambil dua lagi bebola 50 g dan perlahan-lahan masukkan setiap satu ditengahtengah bot. Apakah peranan guru di dalam aktiviti ini? Amali dan PPIK Halaman 18 . satu dengan air paip dan satu lagi dengan larutan garam. Arahan: 1. Rekodkan pemerhatian anda. Tulis satu laporan aktiviti di atas berdasarkan format berikut. 4. Terapung dan Tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat keadaan yang diperlukan untuk apungan. 3. terapung dan temggelam. Rekodkjan pemerhatian anda. Bolehkah suatu objek yang lebih tumpat dripada air terapung di atas air? Terangkan. Masukkan 50 g bebola plastisin dan kedua-dua bot ke dalam besen air yang diisi ¾ air. Bahan bahan: Dua silinder penyukat. Mengapa objek terapung atau tenggelam di dalam cecair? 2.

kertas bungkusan (brown paper). beg plastk. membuat hipotesis. gam. Bincangkan bagaimana anda menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran anda ? 6. Tulis satu laporan untuk aktiviti di atas mengikut format: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan. serbuk pasir. kapas. Bahagian manakah dalam kurkulum sekolah rendah yang mengajar topik ini? 5.Lukis rancangan anda. memguji hipotesis. Apa yang telah anda pelajari daripada aktivti-aktiviti ini? 4.SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN 2012 PPIK 3: Keseimbangan dan termometri Hasil Pembelajaran : Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan untuk menyimpan makanan panas dan sejuk anda. Bagaimana peti sejuk melakukan tugas ini? 3. 2. Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? Membina bekas makanan untuk menyimpan makanan panas dan Amali dan PPIK Halaman 19 . Aktiviti : sejuk. 5. Soalan Penguasaan Pengetahuan dan Kemahiran: 1. Terangkan rancangan anda. Rekabentuk bekas makanan untuk engekalkan makanan anda panas dan sejuk. Adakah model anda berkesan? Mengapa dan mengapa tidakt? 2. Bina dan uji model anda. tali dan pita selofan. Procedur: 1. ais. Kita menggunakan peti sejuk untuk menyejukkan makanan kita. 3. coconut husk. 4. Bahan-bahan: Makanan (ayam panas dan coca cola). kotak kadbod. Pertama. lapisan polisterin (1 m X 1m). kenal pasti bahan-bahan yang merupakan penebat (heat insulators) yang baik.IPGK Pendidikan Teknik PPG .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->