AMALI 3

1.0

TAJUK Terbitnya matahari

2.0

PENGENALAN Matahari terbit adalah peristiwa dimana sisi teratas Matahari muncul di

atas horizon di barat. Matahari terbit tidak sama dengan fajar, dimana langit mulai terang, beberapa waktu sebelum matahari muncul, mengakhiri twilight (peristiwa cahaya matahari terlihat mulai akhir senja hingga fajar). Karena refraksi atmosfer menyebabkan matahari masih dapat terlihat sementara berada di bawah horizon, matahari terbit dan matahari terbenam adalah, dari satu sudut pandang, ilusi optik. Matahari juga muncul lebih besar di horizon, tapi hal ini merupakan ilusi optik lainnya, sama dengan ilusi bulan. Revolusi Matahari ke barat mengitari bumi setelah keluar dari horizon disebabkan rotasi Bumi ke timur, sebuah revolusi berlawanan jarum jam ketika dilihat dari atas Kutub Utara. Ilusi ini sangat meyakinkan bahwa banyak budaya memiliki mitologi dan agama yang dibuat berdasarkan model geosentris. Efek yang sama dapat dilihat dengan satelit dekat kutub. Rona merah dan orange langit ketika matahari terbit dan matahari terbe-

nam disebabkan oleh penyebaran sinar matahari oleh partikel debu, partikel kecil, aerosol padat lainnya, dan aerosol cair di atmosfir bumi. Intensitas warna matahari terbit dapat melampaui intensitas matahari terbenam ketika terjadi kebakaran malam hari, letusan gunung berapi atau emisi, atau badai debu di timur. Sejumlah letusan terakhir, seperti Gunung Pinatubo tahun 1991 dan Krakatau tahun 1883, menghasilkan peristiwa matahari terbit dan terbenam yang luar biasa di seluruh dunia. Sesaat sebelum matahari terbit atau setelah matahari terbenam cahaya hijau dapat terlihat.

azimuth. e) Laporan ditulis berdasarkan pemerhatian yang dibuat dengan menggunakan jadual. carta atau gambarajah sebagai bukti dan data dikaitkan dengan the kajian berhubung dengan pergerakan matahari mengelilingi bumi dan kesannya kepada bumi. b) Pemandangan berdasarkan pemerhatian dilukis.3.0 KEPUTUSAN Hari/ Tarikh Gambar Lakaran Pergerakan Matahari Azimuth () Latitud () 100 1 100 1 . c) Pemerhatian berdasarkan mata kasar direkodkan (lukisan pergerakan matahari.0 PROSEDUR a) Tempat yang bersesuaian dicari bagi mengenalpasti dan memerhatikan matahari terbit dalam masa dua minggu. 4. alititude dan masa) d) Data dianalis dan ditafsirkan.

99 1 99 1 98 1 98 1 .

dan dari Disembersehingga Mac di Hemisfera Selatan. mengikut adat kebiasaan metereologi. Di Ireland. dan antara bulan-bulan Disember dan Februari di Hemisfera Selatan. musim gugur. Musim panas biasanya dilihatkan sebagai musim yang mempunyai hari yang paling panjang (dan paling panas) dalam tahun. ia bermula seawal 1 Mei. Permulaan musim panas tak rasmi adalah sesuatu yang mengikut kelaziman. tetapi di banyak negara. Di bahagian-bahagian Asia Se- latan dan Tenggara yang mengalami monsun. iaitu waktu terpanas dalam tahun tersebut. musim panas. Musim ada- lah salah satu pembagian utama tahun. Musim panas juga adalah musim ke- banyakan tumbuhan menghasilkan buah dan sayuran. Secara am. kawasan-kawasan yang terletak berhampiran dengan lautan akan memulakan musim panas lebih awal daripada kawasan-kawasan pedalaman. ia ditakrifikan sebagai tiga bulan penuh antara bulan-bulan Jun dan Ogos di Hemisfera Utara. Kalendar Barat mengikut pemaham- an astronomi dan menyatakan bahawa musim sejuk bermula pada solstis musim sejuk dan berakhir apda ekuinoks musim bunga. yang diakhiri dengan musim hujan. Bagaimanapun. ia dianggap bermula pada 1 Jun. Musim sejuk (musim dingin atau musim salju) ialah satu daripada empat musim di zon beriklim sederhana. dengan waktu siangnya lebih panjang pada tahap yang berbeza-beza. perubahan-perubahan musim berlaku lebih awal di kawasan-kawasan pantai dan oleh itu. Musim panas ialah musim tahun yang ditakrifkan sebagai bermula dari bulan Jun sehingga bulan September di Hemisfera Utara. biasanya berdasarkan bentuk iklim yang luas. musim panas dikatakan berlaku antara Mac hingga Mei atau awal Jun.5.0 PERBINCANGAN Kesan daripada matahari mengelilingi bumi ialah kejadian 4 musim. dan musim dingin. Biasanya tahun dibagi menjadi 4 musim: musim semi. musim sejuk bermula dan tamat lebih awal daripada tarikh-tarikh tersebut (biasanya pada permulaan bulan yang ada ekuinoks atau solstis berkenaan) dan merupakan . Jika dihitung secara meteorologi. walaupun terdapat juga negara-negara yang memulakannya selewat 1 Julai.

musim sejuk menampakkan cuaca sejuk dan. dan November di Hemisfera Selatan. Apapun. dan Mei di Hemisfera Utara dan September. Oktober. Musim Bunga merupakan salah satu daripada empat musim dalam zon sederhana. Suhu purata terendah pada musim ini biasanya dialami pada bulan Januaridi Hemisfera Utara sementara di Hemisfera Selatan pula pada bulan Julai. meteorologis menghitung bulan-bulan Mac. Namun. dan Oktober. dan September. Dalam zon berhawa sederhana. Oktober. "musim bunga" mungkin bermula paling awal bulan Februari semasa tahun-tahun yang lebih panas. September. Secara astronomi. terutamanya di latitud atau altitud lebih tinggi. . dan pokok- pokok deciduous menggugurkan daun-daunmereka. di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan Ogos. dan tropik pula tiada langsung. musim luruh adalah musim di mana kebanyakkan tumbuhan ditunai.musim yang paling singkat waktu siangnya dan paling rendah suhunya. April. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan di Kalendar Ireland di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic. April. dan 21 Mac di belahan Selatan. dengan kawasan- kawasan subtropik mempunyai perbezaan yang sangat perlahan. dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. Musim ini adalah musim peralihan dari musim panas ke musim sejuk. salji dan ais. ia bermula dengan ekuinoks (sekitar 23 September di belahan Utara. serta berperanan sebagai musim peralihan daripada musim sejuk kepada musim panas. atau Disember di dalam kawasan lingkaran luar Antartika. Ia juga merupakan musim di mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara). Kawasan-kawasan Subartik mungkin tidak dapat melihat "musim bunga" sehingga bulan Mei atau mungkin Jun. Musim Luruh atau Musim Gugur (bahasa Inggeris: autumn) adalah salah satu dari empat musim di daerah beriklim serdahana. Musim bunga dikira dari keseluruhan Mac. dan berakhir pada solstis musim dingin (sekitar 21 Disember) di belahan Utara dan 21 Jun di belahan Selatan). dan Mei di belahan Selatan. Musim bunga bermula di Vernal Ekuinoks (20 Mac atau 21 Mac di Hemisfera Utara dan 22 September 22 atau 23 Septermber di Hemisfera Selatan) dan bertahan sehinggalah Musim Panas (21 atau 22 Jun di Hemisfera Utara dan 21 atau 22 Disember di Hemisfera Selatan). Di dalam kawasan yang tidak bersalji. dan peningkatan presipitasi di beberapa bagian dunia.

Ringkasan mengenai kejadian 4 musim adalah seperti di bawah: TARIKH KEDUDUKAN MATAHARI KEJADIAN HEMISFERA UTARA HEMISFERA SELATAN TEMPOH SIANG DAN MALAM 21 MAC TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 21 JUN TEGAK DI SARTAN (HU) SOLSTIS MUSIM PANAS (MEI-JULAI) MUSIM SEJUK (MEI-JULAI) .KS 24 JAM MALAM .SIANG LEBIH PANJANG DI HU SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 23 SEPT TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM LURUH (OGOS-OKT) MUSIM BUNGA (OGOS –OKT) 22 DIS TEGAK DI GARISAN JADI (HS) SOLSTIS MUSIM SEJUK (NOV-JAN) MUSIM PANAS (NOV-JAN) -KU 24 JAM MALAM .KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS 6.0 KESIMPULAN Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di sebelah barat RUJUKAN .KU 24 JAM SIANG .

com/doc/3832489/Pergerakan-Bumi-dalam-sistem-suria .blogspot.com/2010/04/22/terbitnya-matahari-dari-barat-mulainampak/ c) http://diamondsaujanaputra.scribd.pdf f) http://www.blogspot.tripod.a) http://diamondsaujanaputra.wordpress.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.com/geografistpmkertas1dan2/id4.html d) http://cikguseri73.html b) http://herryrinaldi.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.com/khawarizmi/aktiviti/muatturun/Kejadian_siang_dan_mala m_19Feb09.alazim.html e) http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.