AMALI 3

1.0

TAJUK Terbitnya matahari

2.0

PENGENALAN Matahari terbit adalah peristiwa dimana sisi teratas Matahari muncul di

atas horizon di barat. Matahari terbit tidak sama dengan fajar, dimana langit mulai terang, beberapa waktu sebelum matahari muncul, mengakhiri twilight (peristiwa cahaya matahari terlihat mulai akhir senja hingga fajar). Karena refraksi atmosfer menyebabkan matahari masih dapat terlihat sementara berada di bawah horizon, matahari terbit dan matahari terbenam adalah, dari satu sudut pandang, ilusi optik. Matahari juga muncul lebih besar di horizon, tapi hal ini merupakan ilusi optik lainnya, sama dengan ilusi bulan. Revolusi Matahari ke barat mengitari bumi setelah keluar dari horizon disebabkan rotasi Bumi ke timur, sebuah revolusi berlawanan jarum jam ketika dilihat dari atas Kutub Utara. Ilusi ini sangat meyakinkan bahwa banyak budaya memiliki mitologi dan agama yang dibuat berdasarkan model geosentris. Efek yang sama dapat dilihat dengan satelit dekat kutub. Rona merah dan orange langit ketika matahari terbit dan matahari terbe-

nam disebabkan oleh penyebaran sinar matahari oleh partikel debu, partikel kecil, aerosol padat lainnya, dan aerosol cair di atmosfir bumi. Intensitas warna matahari terbit dapat melampaui intensitas matahari terbenam ketika terjadi kebakaran malam hari, letusan gunung berapi atau emisi, atau badai debu di timur. Sejumlah letusan terakhir, seperti Gunung Pinatubo tahun 1991 dan Krakatau tahun 1883, menghasilkan peristiwa matahari terbit dan terbenam yang luar biasa di seluruh dunia. Sesaat sebelum matahari terbit atau setelah matahari terbenam cahaya hijau dapat terlihat.

4. carta atau gambarajah sebagai bukti dan data dikaitkan dengan the kajian berhubung dengan pergerakan matahari mengelilingi bumi dan kesannya kepada bumi. alititude dan masa) d) Data dianalis dan ditafsirkan.0 KEPUTUSAN Hari/ Tarikh Gambar Lakaran Pergerakan Matahari Azimuth () Latitud () 100 1 100 1 . b) Pemandangan berdasarkan pemerhatian dilukis. c) Pemerhatian berdasarkan mata kasar direkodkan (lukisan pergerakan matahari. e) Laporan ditulis berdasarkan pemerhatian yang dibuat dengan menggunakan jadual. azimuth.0 PROSEDUR a) Tempat yang bersesuaian dicari bagi mengenalpasti dan memerhatikan matahari terbit dalam masa dua minggu.3.

99 1 99 1 98 1 98 1 .

Bagaimanapun. biasanya berdasarkan bentuk iklim yang luas.5. ia bermula seawal 1 Mei. dan dari Disembersehingga Mac di Hemisfera Selatan. Permulaan musim panas tak rasmi adalah sesuatu yang mengikut kelaziman. walaupun terdapat juga negara-negara yang memulakannya selewat 1 Julai. Musim panas ialah musim tahun yang ditakrifkan sebagai bermula dari bulan Jun sehingga bulan September di Hemisfera Utara. Di Ireland. Musim sejuk (musim dingin atau musim salju) ialah satu daripada empat musim di zon beriklim sederhana. yang diakhiri dengan musim hujan. Musim ada- lah salah satu pembagian utama tahun. ia ditakrifikan sebagai tiga bulan penuh antara bulan-bulan Jun dan Ogos di Hemisfera Utara. dan musim dingin. Secara am. musim sejuk bermula dan tamat lebih awal daripada tarikh-tarikh tersebut (biasanya pada permulaan bulan yang ada ekuinoks atau solstis berkenaan) dan merupakan . mengikut adat kebiasaan metereologi. Biasanya tahun dibagi menjadi 4 musim: musim semi. musim panas. kawasan-kawasan yang terletak berhampiran dengan lautan akan memulakan musim panas lebih awal daripada kawasan-kawasan pedalaman. dan antara bulan-bulan Disember dan Februari di Hemisfera Selatan. musim panas dikatakan berlaku antara Mac hingga Mei atau awal Jun. dengan waktu siangnya lebih panjang pada tahap yang berbeza-beza. ia dianggap bermula pada 1 Jun. Musim panas juga adalah musim ke- banyakan tumbuhan menghasilkan buah dan sayuran. Di bahagian-bahagian Asia Se- latan dan Tenggara yang mengalami monsun. Musim panas biasanya dilihatkan sebagai musim yang mempunyai hari yang paling panjang (dan paling panas) dalam tahun. iaitu waktu terpanas dalam tahun tersebut. Jika dihitung secara meteorologi. perubahan-perubahan musim berlaku lebih awal di kawasan-kawasan pantai dan oleh itu. musim gugur.0 PERBINCANGAN Kesan daripada matahari mengelilingi bumi ialah kejadian 4 musim. Kalendar Barat mengikut pemaham- an astronomi dan menyatakan bahawa musim sejuk bermula pada solstis musim sejuk dan berakhir apda ekuinoks musim bunga. tetapi di banyak negara.

dan peningkatan presipitasi di beberapa bagian dunia. dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. Musim bunga dikira dari keseluruhan Mac. Oktober. Musim Bunga merupakan salah satu daripada empat musim dalam zon sederhana. April. dan Oktober. dan pokok- pokok deciduous menggugurkan daun-daunmereka. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan di Kalendar Ireland di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic. dan Mei di Hemisfera Utara dan September. . Apapun. atau Disember di dalam kawasan lingkaran luar Antartika. Kawasan-kawasan Subartik mungkin tidak dapat melihat "musim bunga" sehingga bulan Mei atau mungkin Jun. dan 21 Mac di belahan Selatan. meteorologis menghitung bulan-bulan Mac.musim yang paling singkat waktu siangnya dan paling rendah suhunya. Ia juga merupakan musim di mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara). salji dan ais. terutamanya di latitud atau altitud lebih tinggi. Musim ini adalah musim peralihan dari musim panas ke musim sejuk. Namun. "musim bunga" mungkin bermula paling awal bulan Februari semasa tahun-tahun yang lebih panas. Suhu purata terendah pada musim ini biasanya dialami pada bulan Januaridi Hemisfera Utara sementara di Hemisfera Selatan pula pada bulan Julai. Musim bunga bermula di Vernal Ekuinoks (20 Mac atau 21 Mac di Hemisfera Utara dan 22 September 22 atau 23 Septermber di Hemisfera Selatan) dan bertahan sehinggalah Musim Panas (21 atau 22 Jun di Hemisfera Utara dan 21 atau 22 Disember di Hemisfera Selatan). dan Mei di belahan Selatan. Musim Luruh atau Musim Gugur (bahasa Inggeris: autumn) adalah salah satu dari empat musim di daerah beriklim serdahana. Di dalam kawasan yang tidak bersalji. dan berakhir pada solstis musim dingin (sekitar 21 Disember) di belahan Utara dan 21 Jun di belahan Selatan). di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan Ogos. serta berperanan sebagai musim peralihan daripada musim sejuk kepada musim panas. dengan kawasan- kawasan subtropik mempunyai perbezaan yang sangat perlahan. musim sejuk menampakkan cuaca sejuk dan. Oktober. ia bermula dengan ekuinoks (sekitar 23 September di belahan Utara. September. April. dan November di Hemisfera Selatan. Secara astronomi. musim luruh adalah musim di mana kebanyakkan tumbuhan ditunai. dan tropik pula tiada langsung. dan September. Dalam zon berhawa sederhana.

KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS 6.0 KESIMPULAN Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di sebelah barat RUJUKAN .SIANG LEBIH PANJANG DI HU SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 23 SEPT TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM LURUH (OGOS-OKT) MUSIM BUNGA (OGOS –OKT) 22 DIS TEGAK DI GARISAN JADI (HS) SOLSTIS MUSIM SEJUK (NOV-JAN) MUSIM PANAS (NOV-JAN) -KU 24 JAM MALAM .KS 24 JAM MALAM .KU 24 JAM SIANG .Ringkasan mengenai kejadian 4 musim adalah seperti di bawah: TARIKH KEDUDUKAN MATAHARI KEJADIAN HEMISFERA UTARA HEMISFERA SELATAN TEMPOH SIANG DAN MALAM 21 MAC TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 21 JUN TEGAK DI SARTAN (HU) SOLSTIS MUSIM PANAS (MEI-JULAI) MUSIM SEJUK (MEI-JULAI) .

com/2010/04/22/terbitnya-matahari-dari-barat-mulainampak/ c) http://diamondsaujanaputra.html b) http://herryrinaldi.html d) http://cikguseri73.a) http://diamondsaujanaputra.wordpress.tripod.blogspot.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.com/geografistpmkertas1dan2/id4.com/khawarizmi/aktiviti/muatturun/Kejadian_siang_dan_mala m_19Feb09.com/doc/3832489/Pergerakan-Bumi-dalam-sistem-suria .blogspot.html e) http://www.pdf f) http://www.alazim.scribd.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.