P. 1
AMALI 3 Matahari Terbit

AMALI 3 Matahari Terbit

|Views: 95|Likes:
Published by josephkondo
project sains
project sains

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: josephkondo on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2013

pdf

text

original

AMALI 3

1.0

TAJUK Terbitnya matahari

2.0

PENGENALAN Matahari terbit adalah peristiwa dimana sisi teratas Matahari muncul di

atas horizon di barat. Matahari terbit tidak sama dengan fajar, dimana langit mulai terang, beberapa waktu sebelum matahari muncul, mengakhiri twilight (peristiwa cahaya matahari terlihat mulai akhir senja hingga fajar). Karena refraksi atmosfer menyebabkan matahari masih dapat terlihat sementara berada di bawah horizon, matahari terbit dan matahari terbenam adalah, dari satu sudut pandang, ilusi optik. Matahari juga muncul lebih besar di horizon, tapi hal ini merupakan ilusi optik lainnya, sama dengan ilusi bulan. Revolusi Matahari ke barat mengitari bumi setelah keluar dari horizon disebabkan rotasi Bumi ke timur, sebuah revolusi berlawanan jarum jam ketika dilihat dari atas Kutub Utara. Ilusi ini sangat meyakinkan bahwa banyak budaya memiliki mitologi dan agama yang dibuat berdasarkan model geosentris. Efek yang sama dapat dilihat dengan satelit dekat kutub. Rona merah dan orange langit ketika matahari terbit dan matahari terbe-

nam disebabkan oleh penyebaran sinar matahari oleh partikel debu, partikel kecil, aerosol padat lainnya, dan aerosol cair di atmosfir bumi. Intensitas warna matahari terbit dapat melampaui intensitas matahari terbenam ketika terjadi kebakaran malam hari, letusan gunung berapi atau emisi, atau badai debu di timur. Sejumlah letusan terakhir, seperti Gunung Pinatubo tahun 1991 dan Krakatau tahun 1883, menghasilkan peristiwa matahari terbit dan terbenam yang luar biasa di seluruh dunia. Sesaat sebelum matahari terbit atau setelah matahari terbenam cahaya hijau dapat terlihat.

carta atau gambarajah sebagai bukti dan data dikaitkan dengan the kajian berhubung dengan pergerakan matahari mengelilingi bumi dan kesannya kepada bumi. b) Pemandangan berdasarkan pemerhatian dilukis.0 PROSEDUR a) Tempat yang bersesuaian dicari bagi mengenalpasti dan memerhatikan matahari terbit dalam masa dua minggu. alititude dan masa) d) Data dianalis dan ditafsirkan. c) Pemerhatian berdasarkan mata kasar direkodkan (lukisan pergerakan matahari. e) Laporan ditulis berdasarkan pemerhatian yang dibuat dengan menggunakan jadual.0 KEPUTUSAN Hari/ Tarikh Gambar Lakaran Pergerakan Matahari Azimuth () Latitud () 100 1 100 1 . azimuth.3. 4.

99 1 99 1 98 1 98 1 .

dan dari Disembersehingga Mac di Hemisfera Selatan. Bagaimanapun. dengan waktu siangnya lebih panjang pada tahap yang berbeza-beza. Musim panas ialah musim tahun yang ditakrifkan sebagai bermula dari bulan Jun sehingga bulan September di Hemisfera Utara. yang diakhiri dengan musim hujan. ia dianggap bermula pada 1 Jun. ia bermula seawal 1 Mei. musim sejuk bermula dan tamat lebih awal daripada tarikh-tarikh tersebut (biasanya pada permulaan bulan yang ada ekuinoks atau solstis berkenaan) dan merupakan . tetapi di banyak negara. mengikut adat kebiasaan metereologi. perubahan-perubahan musim berlaku lebih awal di kawasan-kawasan pantai dan oleh itu. Secara am. Biasanya tahun dibagi menjadi 4 musim: musim semi. Musim sejuk (musim dingin atau musim salju) ialah satu daripada empat musim di zon beriklim sederhana. Musim ada- lah salah satu pembagian utama tahun. musim panas. Kalendar Barat mengikut pemaham- an astronomi dan menyatakan bahawa musim sejuk bermula pada solstis musim sejuk dan berakhir apda ekuinoks musim bunga. biasanya berdasarkan bentuk iklim yang luas. Di Ireland. Jika dihitung secara meteorologi. walaupun terdapat juga negara-negara yang memulakannya selewat 1 Julai. kawasan-kawasan yang terletak berhampiran dengan lautan akan memulakan musim panas lebih awal daripada kawasan-kawasan pedalaman. dan antara bulan-bulan Disember dan Februari di Hemisfera Selatan. musim gugur. musim panas dikatakan berlaku antara Mac hingga Mei atau awal Jun. ia ditakrifikan sebagai tiga bulan penuh antara bulan-bulan Jun dan Ogos di Hemisfera Utara. Permulaan musim panas tak rasmi adalah sesuatu yang mengikut kelaziman. Musim panas juga adalah musim ke- banyakan tumbuhan menghasilkan buah dan sayuran. iaitu waktu terpanas dalam tahun tersebut. Musim panas biasanya dilihatkan sebagai musim yang mempunyai hari yang paling panjang (dan paling panas) dalam tahun.0 PERBINCANGAN Kesan daripada matahari mengelilingi bumi ialah kejadian 4 musim.5. Di bahagian-bahagian Asia Se- latan dan Tenggara yang mengalami monsun. dan musim dingin.

"musim bunga" mungkin bermula paling awal bulan Februari semasa tahun-tahun yang lebih panas. September. . dan Mei di Hemisfera Utara dan September. meteorologis menghitung bulan-bulan Mac. Dalam zon berhawa sederhana. ia bermula dengan ekuinoks (sekitar 23 September di belahan Utara. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan di Kalendar Ireland di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic. Di dalam kawasan yang tidak bersalji. Oktober. Kawasan-kawasan Subartik mungkin tidak dapat melihat "musim bunga" sehingga bulan Mei atau mungkin Jun. Musim Luruh atau Musim Gugur (bahasa Inggeris: autumn) adalah salah satu dari empat musim di daerah beriklim serdahana. atau Disember di dalam kawasan lingkaran luar Antartika. dan berakhir pada solstis musim dingin (sekitar 21 Disember) di belahan Utara dan 21 Jun di belahan Selatan). dan November di Hemisfera Selatan. dan Oktober. serta berperanan sebagai musim peralihan daripada musim sejuk kepada musim panas. Musim bunga bermula di Vernal Ekuinoks (20 Mac atau 21 Mac di Hemisfera Utara dan 22 September 22 atau 23 Septermber di Hemisfera Selatan) dan bertahan sehinggalah Musim Panas (21 atau 22 Jun di Hemisfera Utara dan 21 atau 22 Disember di Hemisfera Selatan). Musim Bunga merupakan salah satu daripada empat musim dalam zon sederhana. Ia juga merupakan musim di mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara). di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan Ogos. Musim bunga dikira dari keseluruhan Mac. dengan kawasan- kawasan subtropik mempunyai perbezaan yang sangat perlahan. April. terutamanya di latitud atau altitud lebih tinggi. salji dan ais. Secara astronomi.musim yang paling singkat waktu siangnya dan paling rendah suhunya. April. dan peningkatan presipitasi di beberapa bagian dunia. Musim ini adalah musim peralihan dari musim panas ke musim sejuk. dan Mei di belahan Selatan. Apapun. musim sejuk menampakkan cuaca sejuk dan. dan 21 Mac di belahan Selatan. dan tropik pula tiada langsung. dan September. musim luruh adalah musim di mana kebanyakkan tumbuhan ditunai. Oktober. Namun. Suhu purata terendah pada musim ini biasanya dialami pada bulan Januaridi Hemisfera Utara sementara di Hemisfera Selatan pula pada bulan Julai. dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. dan pokok- pokok deciduous menggugurkan daun-daunmereka.

0 KESIMPULAN Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di sebelah barat RUJUKAN .KS 24 JAM MALAM .KU 24 JAM SIANG .SIANG LEBIH PANJANG DI HU SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 23 SEPT TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM LURUH (OGOS-OKT) MUSIM BUNGA (OGOS –OKT) 22 DIS TEGAK DI GARISAN JADI (HS) SOLSTIS MUSIM SEJUK (NOV-JAN) MUSIM PANAS (NOV-JAN) -KU 24 JAM MALAM .KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS 6.Ringkasan mengenai kejadian 4 musim adalah seperti di bawah: TARIKH KEDUDUKAN MATAHARI KEJADIAN HEMISFERA UTARA HEMISFERA SELATAN TEMPOH SIANG DAN MALAM 21 MAC TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 21 JUN TEGAK DI SARTAN (HU) SOLSTIS MUSIM PANAS (MEI-JULAI) MUSIM SEJUK (MEI-JULAI) .

com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.html b) http://herryrinaldi.a) http://diamondsaujanaputra.tripod.com/geografistpmkertas1dan2/id4.blogspot.com/2010/04/22/terbitnya-matahari-dari-barat-mulainampak/ c) http://diamondsaujanaputra.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.alazim.com/doc/3832489/Pergerakan-Bumi-dalam-sistem-suria .blogspot.html d) http://cikguseri73.wordpress.html e) http://www.scribd.com/khawarizmi/aktiviti/muatturun/Kejadian_siang_dan_mala m_19Feb09.pdf f) http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->