AMALI 3

1.0

TAJUK Terbitnya matahari

2.0

PENGENALAN Matahari terbit adalah peristiwa dimana sisi teratas Matahari muncul di

atas horizon di barat. Matahari terbit tidak sama dengan fajar, dimana langit mulai terang, beberapa waktu sebelum matahari muncul, mengakhiri twilight (peristiwa cahaya matahari terlihat mulai akhir senja hingga fajar). Karena refraksi atmosfer menyebabkan matahari masih dapat terlihat sementara berada di bawah horizon, matahari terbit dan matahari terbenam adalah, dari satu sudut pandang, ilusi optik. Matahari juga muncul lebih besar di horizon, tapi hal ini merupakan ilusi optik lainnya, sama dengan ilusi bulan. Revolusi Matahari ke barat mengitari bumi setelah keluar dari horizon disebabkan rotasi Bumi ke timur, sebuah revolusi berlawanan jarum jam ketika dilihat dari atas Kutub Utara. Ilusi ini sangat meyakinkan bahwa banyak budaya memiliki mitologi dan agama yang dibuat berdasarkan model geosentris. Efek yang sama dapat dilihat dengan satelit dekat kutub. Rona merah dan orange langit ketika matahari terbit dan matahari terbe-

nam disebabkan oleh penyebaran sinar matahari oleh partikel debu, partikel kecil, aerosol padat lainnya, dan aerosol cair di atmosfir bumi. Intensitas warna matahari terbit dapat melampaui intensitas matahari terbenam ketika terjadi kebakaran malam hari, letusan gunung berapi atau emisi, atau badai debu di timur. Sejumlah letusan terakhir, seperti Gunung Pinatubo tahun 1991 dan Krakatau tahun 1883, menghasilkan peristiwa matahari terbit dan terbenam yang luar biasa di seluruh dunia. Sesaat sebelum matahari terbit atau setelah matahari terbenam cahaya hijau dapat terlihat.

b) Pemandangan berdasarkan pemerhatian dilukis. e) Laporan ditulis berdasarkan pemerhatian yang dibuat dengan menggunakan jadual. alititude dan masa) d) Data dianalis dan ditafsirkan.0 PROSEDUR a) Tempat yang bersesuaian dicari bagi mengenalpasti dan memerhatikan matahari terbit dalam masa dua minggu. carta atau gambarajah sebagai bukti dan data dikaitkan dengan the kajian berhubung dengan pergerakan matahari mengelilingi bumi dan kesannya kepada bumi. c) Pemerhatian berdasarkan mata kasar direkodkan (lukisan pergerakan matahari. 4. azimuth.0 KEPUTUSAN Hari/ Tarikh Gambar Lakaran Pergerakan Matahari Azimuth () Latitud () 100 1 100 1 .3.

99 1 99 1 98 1 98 1 .

Musim panas ialah musim tahun yang ditakrifkan sebagai bermula dari bulan Jun sehingga bulan September di Hemisfera Utara. ia bermula seawal 1 Mei. mengikut adat kebiasaan metereologi. Musim panas biasanya dilihatkan sebagai musim yang mempunyai hari yang paling panjang (dan paling panas) dalam tahun. dan musim dingin. Di Ireland. Permulaan musim panas tak rasmi adalah sesuatu yang mengikut kelaziman. musim gugur. Musim sejuk (musim dingin atau musim salju) ialah satu daripada empat musim di zon beriklim sederhana. tetapi di banyak negara. dan dari Disembersehingga Mac di Hemisfera Selatan. dengan waktu siangnya lebih panjang pada tahap yang berbeza-beza. walaupun terdapat juga negara-negara yang memulakannya selewat 1 Julai. biasanya berdasarkan bentuk iklim yang luas. Jika dihitung secara meteorologi. dan antara bulan-bulan Disember dan Februari di Hemisfera Selatan. ia dianggap bermula pada 1 Jun. perubahan-perubahan musim berlaku lebih awal di kawasan-kawasan pantai dan oleh itu.0 PERBINCANGAN Kesan daripada matahari mengelilingi bumi ialah kejadian 4 musim. Kalendar Barat mengikut pemaham- an astronomi dan menyatakan bahawa musim sejuk bermula pada solstis musim sejuk dan berakhir apda ekuinoks musim bunga. musim panas dikatakan berlaku antara Mac hingga Mei atau awal Jun. yang diakhiri dengan musim hujan. Musim panas juga adalah musim ke- banyakan tumbuhan menghasilkan buah dan sayuran. iaitu waktu terpanas dalam tahun tersebut. Biasanya tahun dibagi menjadi 4 musim: musim semi. Musim ada- lah salah satu pembagian utama tahun. musim sejuk bermula dan tamat lebih awal daripada tarikh-tarikh tersebut (biasanya pada permulaan bulan yang ada ekuinoks atau solstis berkenaan) dan merupakan .5. musim panas. kawasan-kawasan yang terletak berhampiran dengan lautan akan memulakan musim panas lebih awal daripada kawasan-kawasan pedalaman. Secara am. ia ditakrifikan sebagai tiga bulan penuh antara bulan-bulan Jun dan Ogos di Hemisfera Utara. Di bahagian-bahagian Asia Se- latan dan Tenggara yang mengalami monsun. Bagaimanapun.

Kawasan-kawasan Subartik mungkin tidak dapat melihat "musim bunga" sehingga bulan Mei atau mungkin Jun. serta berperanan sebagai musim peralihan daripada musim sejuk kepada musim panas. musim luruh adalah musim di mana kebanyakkan tumbuhan ditunai. September.musim yang paling singkat waktu siangnya dan paling rendah suhunya. dan 21 Mac di belahan Selatan. dan berakhir pada solstis musim dingin (sekitar 21 Disember) di belahan Utara dan 21 Jun di belahan Selatan). Musim Luruh atau Musim Gugur (bahasa Inggeris: autumn) adalah salah satu dari empat musim di daerah beriklim serdahana. meteorologis menghitung bulan-bulan Mac. di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan Ogos. April. dan Oktober. Musim bunga dikira dari keseluruhan Mac. Oktober. dan Mei di Hemisfera Utara dan September. . dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. dan Mei di belahan Selatan. Dalam zon berhawa sederhana. Namun. atau Disember di dalam kawasan lingkaran luar Antartika. Secara astronomi. ia bermula dengan ekuinoks (sekitar 23 September di belahan Utara. dan pokok- pokok deciduous menggugurkan daun-daunmereka. Musim bunga bermula di Vernal Ekuinoks (20 Mac atau 21 Mac di Hemisfera Utara dan 22 September 22 atau 23 Septermber di Hemisfera Selatan) dan bertahan sehinggalah Musim Panas (21 atau 22 Jun di Hemisfera Utara dan 21 atau 22 Disember di Hemisfera Selatan). Oktober. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan di Kalendar Ireland di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic. terutamanya di latitud atau altitud lebih tinggi. Musim Bunga merupakan salah satu daripada empat musim dalam zon sederhana. dan peningkatan presipitasi di beberapa bagian dunia. salji dan ais. Apapun. Suhu purata terendah pada musim ini biasanya dialami pada bulan Januaridi Hemisfera Utara sementara di Hemisfera Selatan pula pada bulan Julai. dan tropik pula tiada langsung. dan November di Hemisfera Selatan. "musim bunga" mungkin bermula paling awal bulan Februari semasa tahun-tahun yang lebih panas. dengan kawasan- kawasan subtropik mempunyai perbezaan yang sangat perlahan. April. musim sejuk menampakkan cuaca sejuk dan. dan September. Musim ini adalah musim peralihan dari musim panas ke musim sejuk. Di dalam kawasan yang tidak bersalji. Ia juga merupakan musim di mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara).

SIANG LEBIH PANJANG DI HU SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 23 SEPT TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM LURUH (OGOS-OKT) MUSIM BUNGA (OGOS –OKT) 22 DIS TEGAK DI GARISAN JADI (HS) SOLSTIS MUSIM SEJUK (NOV-JAN) MUSIM PANAS (NOV-JAN) -KU 24 JAM MALAM .Ringkasan mengenai kejadian 4 musim adalah seperti di bawah: TARIKH KEDUDUKAN MATAHARI KEJADIAN HEMISFERA UTARA HEMISFERA SELATAN TEMPOH SIANG DAN MALAM 21 MAC TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) MUSIM BUNGA (FEB-APRIL) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 21 JUN TEGAK DI SARTAN (HU) SOLSTIS MUSIM PANAS (MEI-JULAI) MUSIM SEJUK (MEI-JULAI) .KU 24 JAM SIANG .KS 24 JAM MALAM .0 KESIMPULAN Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di sebelah barat RUJUKAN .KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS 6.

com/geografistpmkertas1dan2/id4.a) http://diamondsaujanaputra.blogspot.wordpress.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.com/2010/04/22/terbitnya-matahari-dari-barat-mulainampak/ c) http://diamondsaujanaputra.com/2010/07/terbitnya-matahari-daribarat.tripod.com/khawarizmi/aktiviti/muatturun/Kejadian_siang_dan_mala m_19Feb09.com/doc/3832489/Pergerakan-Bumi-dalam-sistem-suria .alazim.scribd.pdf f) http://www.html e) http://www.html d) http://cikguseri73.html b) http://herryrinaldi.blogspot.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.