PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. 1. Bulatkan jawapan tersebut. penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Tidak membuat apa-apa persediaan. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan .BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. (2 ) . Setiap hari Jumaat.

Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa.5. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. Belajar hanya pada waktu malam. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. Rahmat seorang yang ________ berusaha . Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. A B C D gigih bijak rajin gemar 7. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . 6. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar.

yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Norseh terambil buku Matematik Remoi . sikap terbuka 13. Dia mengamalkan sikap ___________ . perasaan benci tutur kata . Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12.10. tutur kata sikap terbuka . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. Dia patut ________________ . A B C D tingkahlaku . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . Antara yang berikut. Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. bebas sikap bebas .

15. Antara yang berikut. A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . A B berkonflik bahagia (5 ) . A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita .

A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain.21. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. A B memarahi mencaci (6 ) . Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ . C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ .

A B C D kurang ajar jahat degil baik 29. Antara yang berikut. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) . menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28.C D 27.

Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ .BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak. Walaupun marah dengan tindakan adiknya. 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ .

Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . Endol sentiasa ( berbuat baik . Pek Wei bercakap ( bohong . Apabila menderma . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . sederhana ) semasa berbelanja . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . satu ) kali dalam sehari. diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . Ibu bapa perlu ( dihormati . bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya.

(10 ) .