P. 1
Soalan Pendidikan Moral Tahun 4

Soalan Pendidikan Moral Tahun 4

3.0

|Views: 8,839|Likes:
Published by Ahmad Fadillah Aziz
SOLAN PKSR MORAL TAHUN 4
SOLAN PKSR MORAL TAHUN 4

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ahmad Fadillah Aziz on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2015

pdf

text

original

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. (2 ) .BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . Tidak membuat apa-apa persediaan. Bulatkan jawapan tersebut. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. 1. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Setiap hari Jumaat. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2.

Rahmat seorang yang ________ berusaha . Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi.5. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. Belajar hanya pada waktu malam. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. A B C D gigih bijak rajin gemar 7. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. 6.

Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan .10. sikap terbuka 13. Norseh terambil buku Matematik Remoi . Dia mengamalkan sikap ___________ . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. A B C D tingkahlaku . perasaan benci tutur kata . Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. tutur kata sikap terbuka . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. Antara yang berikut. yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Dia patut ________________ . bebas sikap bebas . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) .

A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. Antara yang berikut. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. A B berkonflik bahagia (5 ) . Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ .15. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita . Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ .

A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ .21. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain.

Antara yang berikut. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30.C D 27. A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) .

Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan .BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. Walaupun marah dengan tindakan adiknya. 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ . Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak.

diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. satu ) kali dalam sehari. ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. sederhana ) semasa berbelanja . 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . Apabila menderma . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . Pek Wei bercakap ( bohong . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . Endol sentiasa ( berbuat baik . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . Ibu bapa perlu ( dihormati . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) .

(10 ) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->