PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Bulatkan jawapan tersebut. 1. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. Setiap hari Jumaat. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. (2 ) . Tidak membuat apa-apa persediaan. Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan .

Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar.5. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. 6. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. Belajar hanya pada waktu malam. Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Rahmat seorang yang ________ berusaha . A B C D gigih bijak rajin gemar 7. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) .

A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . Dia mengamalkan sikap ___________ . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. Dia patut ________________ . Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11.10. Antara yang berikut. tutur kata sikap terbuka . sikap terbuka 13. Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. perasaan benci tutur kata . Norseh terambil buku Matematik Remoi . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. bebas sikap bebas . A B C D tingkahlaku .

A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17.15. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. Antara yang berikut. A B berkonflik bahagia (5 ) . A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita .

C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas.21. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ . A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ .

C D 27. Antara yang berikut. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) . A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29.

( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak. Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . Walaupun marah dengan tindakan adiknya. Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ .BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain .

memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . sederhana ) semasa berbelanja . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . satu ) kali dalam sehari. ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . Ibu bapa perlu ( dihormati . Endol sentiasa ( berbuat baik . diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . kita hendaklah sentiasa ( angkuh .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . Pek Wei bercakap ( bohong . Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . Apabila menderma .

(10 ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful