PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. Tidak membuat apa-apa persediaan. Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. (2 ) .BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. Bulatkan jawapan tersebut. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . 1. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. Setiap hari Jumaat.

A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. Belajar hanya pada waktu malam. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita.5. Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. Rahmat seorang yang ________ berusaha . Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. A B C D gigih bijak rajin gemar 7. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. 6.

A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. sikap terbuka 13. Norseh terambil buku Matematik Remoi . tutur kata sikap terbuka . Dia patut ________________ . perasaan benci tutur kata . Antara yang berikut. Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . A B C D tingkahlaku .10. Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . bebas sikap bebas . yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Dia mengamalkan sikap ___________ . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14.

Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19.15. A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. Antara yang berikut. A B berkonflik bahagia (5 ) . Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita .

A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ .21. A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas.

A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga.C D 27. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. Antara yang berikut. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) .

Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ . Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Walaupun marah dengan tindakan adiknya. Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah.BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak. Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah.

satu ) kali dalam sehari. benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . Endol sentiasa ( berbuat baik . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . Pek Wei bercakap ( bohong . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. Ibu bapa perlu ( dihormati . 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. sederhana ) semasa berbelanja . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . Apabila menderma .

(10 ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful