Soalan Pendidikan Moral Tahun 4

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. (2 ) . 1. Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. Setiap hari Jumaat.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Tidak membuat apa-apa persediaan. Bulatkan jawapan tersebut. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa.

5. Belajar hanya pada waktu malam. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Rahmat seorang yang ________ berusaha . Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . A B C D gigih bijak rajin gemar 7. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. 6.

yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. Norseh terambil buku Matematik Remoi . Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . Dia patut ________________ . tutur kata sikap terbuka . Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Dia mengamalkan sikap ___________ . sikap terbuka 13. perasaan benci tutur kata .10. A B C D tingkahlaku . A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . bebas sikap bebas . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. Antara yang berikut.

A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18.15. A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita . Antara yang berikut. A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. A B berkonflik bahagia (5 ) .

A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ .21. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26.

A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30.C D 27. menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. Antara yang berikut. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) .

terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Walaupun marah dengan tindakan adiknya. Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ . Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak. Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya .BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan.

KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. Apabila menderma . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . sederhana ) semasa berbelanja . satu ) kali dalam sehari. bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . Pek Wei bercakap ( bohong . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. Endol sentiasa ( berbuat baik . Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . Ibu bapa perlu ( dihormati .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik .

(10 ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful