PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ . Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa.BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. (2 ) . A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Setiap hari Jumaat. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . Bulatkan jawapan tersebut. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. 1. Tidak membuat apa-apa persediaan.

A B C D gigih bijak rajin gemar 7. Belajar hanya pada waktu malam. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. 6. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) .5. Rahmat seorang yang ________ berusaha . Belajar hanya pada waktu siang sahaja. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan.

Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. A B C D tingkahlaku . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. bebas sikap bebas . Antara yang berikut. tutur kata sikap terbuka . A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian.10. Norseh terambil buku Matematik Remoi . Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . sikap terbuka 13. Dia patut ________________ . Dia mengamalkan sikap ___________ . perasaan benci tutur kata .

A B berkonflik bahagia (5 ) . Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya. A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . Antara yang berikut.15. Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita . A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20.

berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26.21. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ . A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22.

Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29.C D 27. A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. Antara yang berikut. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) .

6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak.BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ . Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Walaupun marah dengan tindakan adiknya. Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah.

diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . sederhana ) semasa berbelanja . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . satu ) kali dalam sehari. Pek Wei bercakap ( bohong . Apabila menderma .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . Endol sentiasa ( berbuat baik . Ibu bapa perlu ( dihormati . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni.

(10 ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful