PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. (2 ) . Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. Bulatkan jawapan tersebut. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. 1. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . Setiap hari Jumaat. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Tidak membuat apa-apa persediaan. penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ .

A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9.5. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. A B C D gigih bijak rajin gemar 7. A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. 6. Rahmat seorang yang ________ berusaha . Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik. Belajar hanya pada waktu malam. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita.

yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Dia mengamalkan sikap ___________ . Antara yang berikut. Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . Dia patut ________________ . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian.10. bebas sikap bebas . Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. perasaan benci tutur kata . Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. A B C D tingkahlaku . A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14. Norseh terambil buku Matematik Remoi . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. sikap terbuka 13. tutur kata sikap terbuka .

A B berkonflik bahagia (5 ) .15. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. Antara yang berikut. Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16. Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita . A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya.

A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik. A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . A B memarahi mencaci (6 ) . A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23.21. Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ . A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara.

Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) . menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga. A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29.C D 27. Antara yang berikut. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar.

Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ . Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak. ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah.BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Walaupun marah dengan tindakan adiknya. terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya .

KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . sederhana ) semasa berbelanja . Apabila menderma . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. Endol sentiasa ( berbuat baik . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. Pek Wei bercakap ( bohong . Ibu bapa perlu ( dihormati . Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . satu ) kali dalam sehari. bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan .

(10 ) .