P. 1
Soalan Pendidikan Moral Tahun 4

Soalan Pendidikan Moral Tahun 4

3.0

|Views: 8,709|Likes:
Published by Ahmad Fadillah Aziz
SOLAN PKSR MORAL TAHUN 4
SOLAN PKSR MORAL TAHUN 4

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ahmad Fadillah Aziz on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2015

pdf

text

original

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH (PKSR) TAHUN 4

PENDIDIKAN MORAL
SATU JAM MEI 2007

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B. 30 soalan objektif Bahagian A dan 20 soalan berstruktur. Jawab SEMUA soalan.

NAMA KELAS SEKOLAH

: : :

____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

Kertas soalan ini mengandungi 09 halaman bercetak (Lihat sebelah)

Pada bulan hadapan kamu akan menghadapi ujian Matematik lagi. A B C D kebebasan kesyukuran keimanan kerajinan 3. Rakan kamu secara tidak sengaja telah menumpahkan air minuman ke atas baju kamu. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Memaafkannya kerana tidak disengajakan Memarahinya dengan kata-kata yang tidak sopan Tidak memaafkannya Melaporkan kepada guru disiplin 4. Di antara empat jawapan tersebut terdapat satu jawapan yang paling tepat menjadi jawapan kepadaa soalan . penganut agama Islam akan bersembahyang di ___________ .BAHAGIAN A Arahan : Setiap soalan disertakan dengan empat jawapan sebagai pilihan . Membuat ulangkaji di saat-saat akhir. Apakah yang patut kamu lakukan ? A B C D Meminta bantuan ibu bapa. Kamu pernah gagal dalam ujian Matematik baru-baru ini. A B C D surau masjid rumah di mana-mana sahaja 2. Bulatkan jawapan tersebut. Mengulangkaji dan membuat latihan Matematik dengan tekun. Tidak membuat apa-apa persediaan. Penganut agama Buddha melepaskan burung merpati ketika menyambut Hari Wesak sebagai tanda ________________ . Setiap hari Jumaat. (2 ) . 1.

Siew Meng sentiasa menjaga ______________ ketika berbual dengan rakan-rakan sekelasnya. Rahmat seorang yang ________ berusaha . A B C D tolong – menolong kesukanan berdaya maju toleransi 8. A B C D tingkahlakunya pertuturannya kesopanannya kecantikkannya 9. Rahmat tetap berusaha tanpa berputus asa. 6. A B C D hati minda jiwa perasaan (3 ) . Senaman menolong mencergaskan badan dan __________ kita. Bagaimanakah kamu dapat memastikan kamu mengulangkaji pelajaran dengan betul ? A B C D Menyediakan jadual waktu belajar. Walaupun sedar dia sering gagal dalam ujian Matematik.5. Belajar hanya pada waktu malam. Munirah menjadi pelajar cemerlang di sekolahnya setiap tahun kerana dia mempunyai semangat ____________ dalam apa jua perkara yang dilakukannya. Belajar hanya pada waktu siang sahaja. Kamu akan menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Menyediakan jadual waktu belajar seminggu sebelum peperiksaan. A B C D gigih bijak rajin gemar 7.

A B C D memberitahu Remoi beritahu apabila ditanya Remoi membuang buku itu tidak perlu beritahu sesiapa (4 ) . A B C D sederhana belas kasihan kejujuran terima kasih 14.10. perasaan benci tutur kata . Dia patut ________________ . Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Dia mengamalkan sikap ___________ . Pilih mereka yang mengamalkan sikap sederhana dalam kehidupan . sikap terbuka 13. Azalia dan Leha merupakan dua orang sahabat baik. yang manakah perlu dimakan dengan sedikit sahaja ? A B C D Mentega Ayam Ikan Sayur 11. Norseh terambil buku Matematik Remoi . A B C D Leela makan empat pinggan nasi pada waktu tengahari Lazam memukul anaknya sehingga pengsan kerana bermain permainan video Julia menghabiskan semua wang sakunya untuk membeli permainan Peter makan mengikut waktu 12. Antara yang berikut. bebas sikap bebas . A B C D tingkahlaku . Mereka sentiasa mengamalkan _______________ dan ______________ yang sederhana dalam pergaulan seharian. tutur kata sikap terbuka .

Kita hendaklah _____________ terhadap anggota keluarga kita . Mengamalkan sikap _________________ akan mengeratkan lagi perhubungan dengan orang lain. A B C D dikenang disebut dicaci diragui 17. yang manakah menunjukkan sikap ikhlas ? A B C D Saroja menderma sebahagian wang tabungnya kepada mangsa banjir Saroja menderma kerana rakan-rakannya menderma Saroja memberitahu rakan-rakannya bahawa dia merupakan penderma terbanyak Saroja tidak menderma langsung 16.15. A B berkonflik bahagia (5 ) . A B C D berterima kasih pentingkan diri suka marah 19. Sumbangan yang ikhlas akan sentiasa ______________ . A B C D benci tidak peduli sayang kurang ajar 20. A B C D syabas terima kasih tahniah selamat jalan 18. Kasih sayang ialah ciri terpenting bagi melahirkan sebuah keluarga ___________ . Antara yang berikut. Carmen mengucapkan _____________ kepada jirannya yang menolong menjaga rumahnya semasa ketiadaanya.

Satu cara menjaga imej keluarga ialah ______________________________ . Keluarga yang harmoni wujud apabila anggota keluarga ___________ setiap anggota keluarga yang lain. A B C D menegur ibu bapa mendengar teguran ibu bapa tidak mengendahkan teguran ibu bapa melupakan teguran ibu bapa 24. A B C D berseronok berdiri bersopan berlagak 23. Anak yang menghormati ibu bapa akan _______________ . A B C D kecil besar sederhana kembangan 25. Setiap anak perlu ___________ ketika bertutur dengan ibu bapa dan saudara mara. A B memarahi mencaci (6 ) . C besar D berdikari Kasih sayang antara anak dan ibu bapa merupakan hubungan yang ___________ . Sikap menghormati anggota keluarga ______________ perlu sama seperti menghormati anggota keluarga asas. A B C D kekal sementara bahaya tidak dihargai 22.21. berkonflik dengan setiap anggota keluarga 26. A B C D memikirkan kesan perbuatan diri terhadap keluarga melakukan apa sahaja yang menyeronokkan diri sendiri bergaul dengan rakan yang mempunyai tingkah laku yang kurang baik.

yang manakah perlu ada pada anggota masyarakat setempat? A B C D Bekerjasama Memencilkan diri Tidak bertegur sapa Menjauhkan diri (7 ) . menegur memuliakan Ibu bapa yang _________________ akan mendidik anak-anak dengan baik demi menjaga maruah keluarga.C D 27. Kita perlu sentiasa berkelakuan ______________ supaya nama baik keluarga tidak tercemar. Apakah yang patut kita lakukan apabila jiran kita ingin mengadakan sesuatu majlis ? A B C D Memberikan pertolongan Mendiamkan diri Mementingkan diri Menghindarkan diri 30. A B C D lalai peka bertanggungjawab kaya 28. A B C D kurang ajar jahat degil baik 29. Antara yang berikut.

Makan dengan menggunakan penyepit adalah amalan kaum ____________ . Suatu usaha yang bersungguh-sungguh akan mencerminkan maruah diri seseorang . ( ( ) ) ( ( ( ) ) ) (8 ) . Walaupun marah dengan tindakan adiknya. Soalan 6 – 10 Tandakan (_/ ) pada pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. Kita tidak digalakkan untuk mencuba perkara baru yang berfaedah. 6 7 8 9 10 Setiap cabaran haruslah dihadapi dengan tabah. Ajman mengucapkan ______________ kepada Selen kerana membelikannya sebungkus nasi lemak.BAHAGIAN B Soalan 1 – 5 Isikan tempat kosong dengan pilihan jawapan yang disediakan. Tong Seng membuat kerja yang diberikan dengan ____________ . Biau tetap menegur adiknya dengan bahasa yang sopan . terima kasih lembut 1 2 3 4 5 Cina tekun hormat-menghormati Setiap agama dalam dunia ini menggalakkan penganutnya hidup tolong-menolong dan ___________________________ antara satu sama lain . Encik Jogan memarahi pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana gagal menyiapkan kerja yang diarahkannya . Ipon menegur sikap adiknya yang nakal dengan suara yang _______________ .

Penduduk Taman Paya Keladi telah ( memulaukan . diderhakai ) sepanjang masa kerana mereka membesarkan kita dan mengajar kita nilai – nilai yang baik . kita hendaklah sentiasa ( angkuh . sederhana ) semasa berbelanja . mengelap ) tangan sebelum menyentuh sebarang makanan. 11 12 13 14 Hodin sentiasa ( mencuci . Endol sentiasa ( berbuat baik .Soalan 11 – 20 Gariskan jawapan yang betul . Ibu bapa perlu ( dihormati . Pek Wei bercakap ( bohong . KERTAS SOALAN TAMAT 15 16 17 18 19 20 (9 ) . benar ) walaupun tahu dia tahu yang dia akan dihukum kerana tidak sengaja memecahkan pasu bunga ibunya . Samaon selalu mengamalkan sikap ( boros . Setiap anggota masyarakat perlu ( bermusuhan . ikhlas ) memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan . berbuat jahat ) dengan jiran tetangga demi menjaga maruah keluarganya. menghadiri ) Majlis Hari Keluarga di padang rekreasi di kawasan kediaman mereka . satu ) kali dalam sehari. Kita perlu mandi sekurang – kurangnya ( dua . Apabila menderma . memecahkan ) lagi hubungan persaudaraan . bekerjasama ) untuk mewujudkan suasana hidup berjirang yang harmoni. Ucapan terima kasih selepas mendapat pertolongan dari orang lain dapat ( mengeratkan .

(10 ) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->