Asal usul MELANAU Bagi sebahagian besar penduduk negeri Sarawak, 'Melanau' adalah satu bangsa yang sama

seperti bangsa Iban, Melayu, Cina dan sebagainya. Ramai yang tidak mengetahui asal-usul dan makna perkataan 'Melanau'. Kira-kira setengah abad yang lalu, semasa Daerah Bintulu masih dalam jagaan Kerajaan Kesultanan Brunei, kerap kali Baginda Sultan datang ke Bintulu untuk melihat keadaan daerah ini serta memungut hasil daripada penduduknya. Pada suatu hari, sedang sebuah perahu kerajaan Brunei belayar menuju ke Kuala Bintulu, tiba-tiba bertembunglah perahu itu dengan beberapa buah perahu yang menuju ke destinasi yang sama. Nakhoda pun bertanya dengan seorang kelasinya, "Perahu siapakah yang banyak di hadapan kita?" Jawab kelasi itu, "Perahu orang memanau, Datuk." Sari sehari ke sehari perkataan 'memanau' ini dengan tidak disedari oleh sesiapa bertukar menjadi 'Melanau'. 'Panau', begitulah asal perkataan yang sebenar dalam dialek Bintulu yang mana bererti salah satu pekerjaan yang boleh didapati dalam daerah Bintulu pada masa ini. Pekerjaannya ialah menangkap ikan duai, ikan jamah dan sebagainya. Pekerjaan ini dilakukan oleh enam hingga sepuluh orang serta lengkap dengan perkarangan yang dinamakan "Idus" dalam dialek Bintulu serta perahu yang besar sebab orang yang bekerja 'panau' harus pergi ke tengah laut sejauh enam atau tujuh batu. Daun-daun 'mulong' dijadikan umpan. Di tengah-tengah laut inilah kadang-kadang terjadi ribut yang kencang dan gelombang besar yang datang dengan tiba-tiba. Sekiranya mereka memakai perahu yang kecil sudah tentu mereka karam dan boleh jadi nyawa mereka juga mungkin terancam. Kiranya saudara berasal dari tempat yang penduduknya orang 'Melanau', janganlah berkecil hati apabila dipanggil orang 'Melanau' kerana ia bukanlah merendah martabat, pangkat dan bangsa. Ianya adalah semata-mata satu pekerjaan yang dipusakai oleh datuk-nenek moyang kita. Andaian lain tentang asal nama Melanau ialah kaitannya dengan nama 'Meranau' (Maranao) atau 'Mindanau' (Mindanao). 'Maranau' atau 'Marinau' ialah nama suku kaum di Mindanao Tengah (lanun) yang sering menyerang kawasan persisiran Sarawak yang didiami orang Melanau sekarang.

Clayre menyatakan bahawa orang-orang Siteng di Mukah adalah hampir sama dengan bahasa orang-orang Melanau di Tatau. Teh. 1. dan / q /. Kelompok dialek Melanau dapat dipecah kepada empat kelompok penempatan yang utama.F. Sungai Tatau terutama di muara sungai dan kawasan persisiran 4. . namun bahasa itu masih dapat dianggap sebagai bahasa orang Melanau kerana pengenalpastiaan Melanau di Bintulu tidak hanya pada aspek-aspek lain seperti adat resam.BAHASA Bahasa Melanau tergolong di bawah induk bahasa Malayo-Polinesia atau Austronesia.Belawai. Kawasan Bintulu . Kawasan Balingian-Tatau: . Daro. dan kawasan persekitaran Mukah-Dalat 3. I. Paloh.M.S. / z /. yang mempunyai banyak bunyi sebuta / y /. Masyarakat Melanau merupakan masyarakat etnik yang terdapat di Sarawak. Clayre seterusnya menerangkan bahawa dialek Melanau di Bintulu adalah hampir sama dengan bahasa kaum Sekapan di Belaga.Mukah. Walaupun bahasa Bintulu tidak dapat difahami oleh Melanau lain kecuali melalui pembelajaran.C.Tatau : Sungai Balingian. Sesok.Sungai Kemena dan Sebiew Dalam "Sarawak Gazzette" 1972. Bahasa ini pula ada persamaan dengan bahasa yang digunakan oleh orang-orang Punan Ba. Encik Zaini Ozea dari Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sarawak menyatakan bahasa bahasa Bintulu mempunyai hubungan yang dekat atau banyak persamaan dengan bahasa Melanau. Bahasa Austronesia ialah bahasa yang tersebar daripada keluarga bahasa Austris dalam kebudayaan Dong Son di selatan Negeri China dalam tahun 2500 S. Dalam kertas kerjanya bertajuk "Bahasa Melanau: Satu Tanggapan Awal" yang dibentangkan dalam Seminar Budaya Melanau 1988. Rajang. Jebungan. dan Matu 2. Kawasan Rajang: . Kawasan Mukah: . Penakub.

Larangan ini juga tidak terhad kepada wanita hamil tersebut sahaja. malah si suami . Adat dan pantang larang tersebut adalah seperti berikut: KELAHIRAN >> Sewaktu Mengandung Tiada sebarang adat khusus yang diamalkan oleh wanita hamil di kalangan masyarakat Melanau. namun begitu mereka juga terikat daripada mengamalkan pantang larang. Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri dan antaranya dalam aspek kelahiran. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Pengenalan Masyarakat Melanau adalah antara masyarakat yang terdapat di Sarawak. Kebanyakan larangan yang dikenakan banyak bergantung kepada faktor pemakanan seperti tidak boleh memakan buah-buahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam seperti petai kerana badan akan menjadi busuk. Adat resam ini jelas terlihat dalam aspek kehidupan mereka seperti kelahiran. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Adat resam atau amalan ini diwarisi sejak zaman berzaman dan masih diteruskan hingga ke hari ini. Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucuk-pucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam. perkahwinan dan juga kematian. kebudayaan dan adat resam.Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. kebudayaan dan adat resam. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri.

semasa kecilnya dahinya dipipihkan dengan sejenis alat iaitu jak. Bagi bayi perempuan. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab. Si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan menjadi sumbing. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak. Ini bertujuan untuk mencantikkan dahinya. si ayah tidak dibenarkan memegang anak itu selepas balik dari hutan atau balik dari laut kerana bau laut dan hutan masih melekat di badannya sehingga boleh menjejaskan kesihatan anak tersebut. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit. orang kampung dan saudara mara akan datang melawat. >> Selepas Lahir Apabila si ibu melahirkan anak. Masyarakat Melanau juga dilarang daripada memuji bayi yang baru dilahirkan. Dalam tempoh berpantang juga. Proses ini sudah menjadi identiti khas di kalangan masyarakat Melanau. Mereka lazimnya akan membawa hadiah bersama. Sesiapa yang ingin bermalam di dalam rumah tersebut hendaklah bermalam selama tiga hari. Sekiranya terdapat sebarang kematian. . jika tidak anak akan jatuh sakit atau meninggal. makanan dan barang-barang di dalam rumah tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar.juga dikehendaki menjauhi beberapa perkara. Semasa mengandung juga wanita tersebut tidak boleh ditakut-takutkan kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak dalam kandungan cacat ataupun gugur. ibu tersebut dikehendaki mengeringkan badannya di puyan dan tidak boleh makan sembarangan. Sebaliknya mereka lebih senang jika bayi itu dikatakan hodoh dan sebagainya. Selepas bersalin.

tujuh betirih dan lima betirih. meminang dan majlis perkahwinan. segantang padi. >> Meminang Pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak keluarga lelaki dan perempuan. tujuh pikul. maka diadakanlah adat tanda tunang. sebiji kelapa . >> Merisik Di kalangan masyarakat Melanau. Sekiranya gadis itu belum berpunya. perkahwinan antara pasangan daripada status sosial yang sama dikenali dengan sama gara. asas adat perkahwinan adalah sama seperti masyarakat lain iaitu merisik. Namun begitu. ditanyakan sama ada gadis itu boleh dipinang ataupun tidak serta mas kahwinnya. Perkahwinan antara pasangan yang berlainan status sosialnya dikenali sebagai sida adat. Jenis barangan dan hadiah yang perlu dibawa untuk tanda tunaeng dan barang yang mengiringi mas kahwin seperti adat menuga. adat mebin dan pakan juga dikira berdasarkan status sosial ini. Perkahwinan dalam masyarakat Melanau mengandungi beberapa istiadat yang sangat diambil berat kerana implikasi sosial yang terdapat padanya. Aspek pangkat dititikberatkan dalam institusi perkahwinan berbanding dengan institusi yang lain.>> PERKAHWINAN Pengenalan. Wakil pihak lelaki mengunjungi rumah keluarga perempuan untuk mengetahui lebih lanjut dan memastikan status sosial keluarga perempuan dan untuk menentukan sama ada gadis itu sudah berpunya atau belum. wakil keluarga lelaki. iaitu beberapa orang lelaki dan perempuan yang telah berumur akan menyerahkan barang hantaran peminangan iaitu sebentuk cincin emas. sebilah senjata. Masyarakat Melanau juga begitu mementingkan status sosial mereka iaitu sembilan pikul.

Wakil keluarga pengantin lelaki akan menghadiahkan 'adat pahe' kepada pengantin perernpuan. Jika persetujuan dilanggar. Pengantin lelaki dan perempuan yang lengkap dengan pakaian tradisional bersanding di atas pelamin untuk disaksikan oleh para jemputan. Pernikahan boleh juga di-adakan pada pagi keesokannya iaitu pada hari diadakan majlis perkahwinan. dia dilarang memakan sebarang makanan di rumah pengantin lelaki itu. Kemuncak acara majlis ialah persandingan yang biasanya diadakan pada tengah hari. Penyerahan ini disusul dengan acara pernikahan. jiran dan sahabat handai. tanda tunang itu menjadi milik pihak perempuan. >> Majlis Perkahwinan Majlis perkahwinan diadakan secara besar-besaran kecuali perkahwinan jenis 'peramas' iaitu per-kahwinan kerana ditangkap basah. Dengan penyerahan barang tersebut oleh wakil keluarga lelaki dan diterima oleh wakil keluarga perempuan maka rasmilah pertunangan itu. Kenduri perkahwinan diadakan di rumah kedua-dua belah pihak pengantin lelaki dan pengantin perempuan yang dihadiri oleh sanak saudara. Bakal pengantin lelaki dikehendaki menyerahkan hadiah mas kahwin iaitu 'penyekab' dan 'berian' dan hadiah lain seperti 'adat menuga'. Persandingan pertama diadakan di rumah pengantin lelaki dan ini diikuti dengan persandingan kedua di rumah pengantin perempuan. Kedua-dua pihak hendaklah mematuhi segala syarat yang telah dipersetujui bersama. Penyerahan hadiah ini sangat penting kerana selagi pengantin pe-rempuan belum menerima hadiah tersebut. pertunangan boleh diputuskan. barang tanda tunang mesti dikembalikan kepada pihak lelaki tetapi jika pihak lelaki yang memutuskannya. Persiapan untuk rnajlis ini berlangsung beberapa hari lebih awal.dan satu pikul barang tembaga. Ketibaan mereka disambut oleh keluarga pengantin lelaki. bakal pengantin perempuan bersamasama rombongan keluarganya pergi ke rumah pengantin lelaki. 'adat mebin' dan 'pakan' sehari sebelum majlis itu diadakan. Pada hari yang ditetapkan. . Sekiranya pihak perempuan yang memutuskannya.

Upacara ini sebenarnya lebih merupakan upacara bersukaria dan mandi-manda beramai-ramai di tepi pantai. Penyekab terdiri daripada sembilan amas emas. Terdapat dua bahagian yang penting iaitu penyekab dan berian. Semasa menjalani adat ini. diadakan pula upacara 'begendang'. >> Bangsa Sembilan Pikul Apabila hari perkahwinan akan dilangsungkan mas kahwin diberikan. Semasa ja-muan berlangsung upacara suap-menyuap antara kedua-dua pengantin itu dilakukan. Selepas itu. Mereka menari hingga larut malam. misal-nya tidak boleh mandi di sungai dan tidak boleh tidur pada waktu siang. Pada hari ketujuh. Hadirin dijemput untuk ikut serta tetapi pasangannya mestilah daripada kaum sejenis yakni lelaki berpasangan sesama lelaki dan perempuan dengan perempuan. di rumah pengantin perempuan diadakan pula upacara makan nasi temuan. kedua-dua pengantin dikenakan pelbagai pantang larang. diada-kan pula persandingan di rumah pengantin perempuan untuk menjalani 'adat petudui' iaitu penyerahan pelbagai barang. sehelai persarakap betabor (sapu tangan berebang emas dengan corak tertentu) dan sebuah tumo' (bekas diperbuat daripada kayu dalam bentuk tertentu). sebilah pedang. Adat Mebin adalah satu pikul barangan tembaga sebagai . Keperluan-keperluan lain ialah Adat Menuga sebanyak satu pikul barangan tembaga kuning atau harta senilai sebagai syarat pengangkutan pengantin perempuan ke rumah lelaki pada hari perkahwinan. Upacara membuang pantang ini juga bertujuan untuk membuang ke laut segala bala atau bencana yang mung-kin mengancam pasangan suami isteri itu. antaranya termasuklah sebentuk cincin emas dan seutas gelang perak oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. Pada sebelah malam. iaitu tarimenari. Berian pula terdiri daripada barang-barang tembaga kuning sebanyak sembilan pikul (133 paun x 9) atau harta lain yang senilai dengan harga barangan tersebut. diadakan upacara membebaskan mereka daripada pantang yang dikenakan.Selesai bersanding di rumah pengantin lelaki.

Pakan pula hanya berupa duit mengikut kehendak pihak perempuan. Sebaik sahaja rombongan pengantin perempuan sampai. Setelah itu barulah wakil tersebut memberi hadiah kepada pengantin perempuan sebagai syarat Adat pahe'.syarat untuk pengantin perempuan naik ke rumah pengantin lelaki apabila rombongan sudah sampai di rumah itu. Pada masa yang sama rumah pengantin lelaki akan dihias dengan menarik dan kemudian pangkat pihak lelaki dipamerkan. Selepas itu upacara persandingan akan dilakukan di rumah pengantin lelaki. Semua barangan hantaran akan disampaikan kepada pihak perempuan sehari sebelum tarikh perkahwinan. Pada masa yang sama sembilan helai bendera akan dikibarkan. Terdapat tiga bentuk adat pahe' yang perlu disediakan oleh wakil pengantin lelaki iaitu pahe' Mukad yang merangkumi satu amas emas. Pahe' Atap pula adalah terdiri daripada lima biji manik pasin. seorang wakil lelaki akan menghadiahkan sebuhuong pranakan siantan betabor (kain tenun berbenang emas dengan corak tertentu). Antara barangan adat pedudui adalah seperti berikut: · Satu amas emas · Tujuh biji manik kehet · Lima manik tilak · Sepasang gelang perak . sepasang gelang perak (batuong) dan sembilan biji manik (kehet). Wakil lelaki merenjis kedua-dua belah kakinya ke kiri. Pahe' Id adalah lima biji manik tebalan dan Pahe' Keman adalah lima biji manik pingeh yuong. Setelah beberapa lama pasangan pengantin akan pergi ke rumah pengantin perempuan untuk melangsungkan adat pedudui yang berkaitan dengan acara malam pertama sehingga hari ketiga. Kemudian pengantin perempuan akan berdiri di atas batu asah yang disediakan sambil menyentuh kanan seni (tempayan). lima di hadapan rumah dan empat di sebelah jalan raya. Pada keesokkan paginya pengantin perempuan akan berangkat ke rumah pengantin lelaki.

Pahe' . pasangan pengantin yang baru berkahwin tidak dibolehkan keluar dari rumah selama sehari. Cuma yang membezakan adalah dari segi jumlah mas kahwin sahaja.· Empat bilah lembing · Dua belas belan · Sehelai kain lugi · Tiga ketul damar · Bagou tulei (bekas damar yang diperbuat daripada tembaga) · Bulang anyaman · Sebilah lembing untuk mengikis damar · Satu terusuong (seperti bentuk kon untuk ceduk air) Barang-barang yang disediakan ini dimasukkan ke dalam bilik khas pengantin. Pengantin lelaki memberi cincin emas kepada pengantin perempuan. dia diberi sebuhuong pranakan bercura' (kain tenun berbenang emas dengan corak khas). Semasa pengantin perempuan menaiki rumah lelaki. Kemudian pengantin lelaki memberi seutas gelang perak yang diikat dengan manik-manik dalam kain hitam kepada isterinya lagi. Sungguhpun demikian pasangan tersebut bebas melawat rumah kedua-dua ibu bapa mereka. Penyekab terdiri daripada tujuh amas emas. Setelah itu pasangan pengantin akan masuk ke dalam bilik. sapu tangan berbenang emas dan sebuah tumo'. Tempoh ini dinamakan sebagai adat pedudui yang mensyaratkan mereka tidak boleh mandi di sungai atau tidur pada waktu siang. sehelai persarakab. Mengikut tradisi masyarakat Melanau. sebilah keris. Pakan yang diberi dalam bentuk wang tunai mengikut jumlah yang ditetapkan oleh pihak perempuan. Berian pula terdiri daripada barangan tembaga kuning sebanyak tujuh pikul atau pelbagai jenis barangan lain yang senilai. Adat Menuga' adalah sebanyak sepikul barangan tembaga kuning atau wang tunai. >> Bangsa Tujuh Pikul Perkahwinan untuk golongan berpangkat bawah dari Sembilan Pikul hampir sama.

>> Bangsa Tujuh Beritih Bagi golongan Tujuh Beritih adat pemberian mas kahwin adalah seperti sebentuk cincin yang diletakkan dalam bekas anak selapak. Semasa pengantin perempuan menaiki rumah pengantin lelaki. kila. Kemudian tiga ketul damar disediakan bersama perkakas seperti bagou tulei. Pahe' mukad yang mengandungi satu amas emas. tiga ketul damar akan disediakan dengan bagou tulei. wakil pengantin lelaki akan diberi kain sebuhuong tanjing sarek. segantang padi diletakkan di dalam segamut yang tidak bertutup dan sebiji kelapa yang diletakan di dalam bukor dan ditudung. Adat lima beritih tidak wujud lagi di kalangan yang berkedudukan paling rendah. Penyekab pula terdiri daripada lima amas emas. Adat Menuga pula adalah sebanyak sepikul barang tembaga kuning atau wang tunai yang sama nilai. Minyak kelapa akan dimasukkan ke dalam tembikar kecil. Bagi adat petudui Tujuh Beritih. sepasang gelang perak dan bibe' kuali. . lima biji manik tilak yang diikat bersama bibe' kuali dan sepikul barang tembaga kuning (menuga). pinggan tembaga bergigi di sisi dan sehelai kain perasa. Dalam adat petudui katil akan disediakan empat bilah lembing. sebuah sipir. kila' (sebilah mata lembing) dan terusung. Manakala pakan yang diberikan dalam bentuk wang tunai bergantung pada pihak perempuan. tujuh biji manik kehet dan sepikul juga diberi bersama manik-manik dan diikat dalam kain hitam. Ini disebabkan golongan seperti ini tidak wujud lagi dalam masyarakat Melanau. Barang-barang lain pula digunakan kecuali minyak kelapa yang diletakkan di dalam selepak sahaja. lima biji manik tilak. sebilah keris. sebilah mata lembing dan terusung. Berian pula terdiri daripada barang-barang tembaga kuning sebanyak tiga pikul sembilan puluh kati atau harta yang lain senilai dengan tembaga tersebut. Selain itu pengantin lelaki juga akan menghadiahkan isterinya dengan beberapa bentuk hadiah sebanyak satu amas emas.makad juga akan dihadiahkan kepada pengantin perempuan dengan mengandungi satu amas emas.

· Isteri dilarang keras memarut rumbia atau menyeberangi sungai kerana akan jatuh sakit sehingga boleh menyebabkan anak di dalam kandungan keguguran. . Antara peraturan yang perlu diikuti oleh mereka ialah: · Setelah menjadi pasangan suami isteri.>>> Peraturan Dalam Perkahwinan Oleh kerana perkahwinan merupakan satu institusi yang penting. · Suami tidak boleh memerah kelapa yang sudah diparut kerana boleh menyebabkan perut isteri sakit atau memulas. terdapat beberapa peraturan dalam kehidupan mereka yang perlu diikuti oleh kedua-dua pasangan pengantin sama ada lelaki atau perempuan. · Pakaian yang dipakai semasa upacara perkahwinan tidak boleh dijahit walaupun koyak kerana boleh menyebabkan penyakit di kalangan suami isteri. suami tidak boleh menetak bumbung rumah dengan parang kerana cara ini boleh menyebabkan hubungan renggang antara suami dan isteri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful