Asal usul MELANAU Bagi sebahagian besar penduduk negeri Sarawak, 'Melanau' adalah satu bangsa yang sama

seperti bangsa Iban, Melayu, Cina dan sebagainya. Ramai yang tidak mengetahui asal-usul dan makna perkataan 'Melanau'. Kira-kira setengah abad yang lalu, semasa Daerah Bintulu masih dalam jagaan Kerajaan Kesultanan Brunei, kerap kali Baginda Sultan datang ke Bintulu untuk melihat keadaan daerah ini serta memungut hasil daripada penduduknya. Pada suatu hari, sedang sebuah perahu kerajaan Brunei belayar menuju ke Kuala Bintulu, tiba-tiba bertembunglah perahu itu dengan beberapa buah perahu yang menuju ke destinasi yang sama. Nakhoda pun bertanya dengan seorang kelasinya, "Perahu siapakah yang banyak di hadapan kita?" Jawab kelasi itu, "Perahu orang memanau, Datuk." Sari sehari ke sehari perkataan 'memanau' ini dengan tidak disedari oleh sesiapa bertukar menjadi 'Melanau'. 'Panau', begitulah asal perkataan yang sebenar dalam dialek Bintulu yang mana bererti salah satu pekerjaan yang boleh didapati dalam daerah Bintulu pada masa ini. Pekerjaannya ialah menangkap ikan duai, ikan jamah dan sebagainya. Pekerjaan ini dilakukan oleh enam hingga sepuluh orang serta lengkap dengan perkarangan yang dinamakan "Idus" dalam dialek Bintulu serta perahu yang besar sebab orang yang bekerja 'panau' harus pergi ke tengah laut sejauh enam atau tujuh batu. Daun-daun 'mulong' dijadikan umpan. Di tengah-tengah laut inilah kadang-kadang terjadi ribut yang kencang dan gelombang besar yang datang dengan tiba-tiba. Sekiranya mereka memakai perahu yang kecil sudah tentu mereka karam dan boleh jadi nyawa mereka juga mungkin terancam. Kiranya saudara berasal dari tempat yang penduduknya orang 'Melanau', janganlah berkecil hati apabila dipanggil orang 'Melanau' kerana ia bukanlah merendah martabat, pangkat dan bangsa. Ianya adalah semata-mata satu pekerjaan yang dipusakai oleh datuk-nenek moyang kita. Andaian lain tentang asal nama Melanau ialah kaitannya dengan nama 'Meranau' (Maranao) atau 'Mindanau' (Mindanao). 'Maranau' atau 'Marinau' ialah nama suku kaum di Mindanao Tengah (lanun) yang sering menyerang kawasan persisiran Sarawak yang didiami orang Melanau sekarang.

dan Matu 2.Sungai Kemena dan Sebiew Dalam "Sarawak Gazzette" 1972. Jebungan. Kawasan Balingian-Tatau: .M. Penakub.BAHASA Bahasa Melanau tergolong di bawah induk bahasa Malayo-Polinesia atau Austronesia. Walaupun bahasa Bintulu tidak dapat difahami oleh Melanau lain kecuali melalui pembelajaran.S. Sungai Tatau terutama di muara sungai dan kawasan persisiran 4. Clayre seterusnya menerangkan bahawa dialek Melanau di Bintulu adalah hampir sama dengan bahasa kaum Sekapan di Belaga. Kawasan Bintulu . namun bahasa itu masih dapat dianggap sebagai bahasa orang Melanau kerana pengenalpastiaan Melanau di Bintulu tidak hanya pada aspek-aspek lain seperti adat resam. Daro. Dalam kertas kerjanya bertajuk "Bahasa Melanau: Satu Tanggapan Awal" yang dibentangkan dalam Seminar Budaya Melanau 1988.Belawai. Bahasa ini pula ada persamaan dengan bahasa yang digunakan oleh orang-orang Punan Ba. / z /. yang mempunyai banyak bunyi sebuta / y /. Sesok.F. Kelompok dialek Melanau dapat dipecah kepada empat kelompok penempatan yang utama.Mukah. Teh. Encik Zaini Ozea dari Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sarawak menyatakan bahasa bahasa Bintulu mempunyai hubungan yang dekat atau banyak persamaan dengan bahasa Melanau. Paloh. Kawasan Mukah: . dan / q /. . 1. Bahasa Austronesia ialah bahasa yang tersebar daripada keluarga bahasa Austris dalam kebudayaan Dong Son di selatan Negeri China dalam tahun 2500 S.C. I. Masyarakat Melanau merupakan masyarakat etnik yang terdapat di Sarawak. Clayre menyatakan bahawa orang-orang Siteng di Mukah adalah hampir sama dengan bahasa orang-orang Melanau di Tatau. Kawasan Rajang: . Rajang. dan kawasan persekitaran Mukah-Dalat 3.Tatau : Sungai Balingian.

kebudayaan dan adat resam. Larangan ini juga tidak terhad kepada wanita hamil tersebut sahaja. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. Adat resam ini jelas terlihat dalam aspek kehidupan mereka seperti kelahiran. namun begitu mereka juga terikat daripada mengamalkan pantang larang.Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan. Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucuk-pucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam. kebudayaan dan adat resam. perkahwinan dan juga kematian. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri. Adat resam atau amalan ini diwarisi sejak zaman berzaman dan masih diteruskan hingga ke hari ini. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri dan antaranya dalam aspek kelahiran. malah si suami . Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Adat dan pantang larang tersebut adalah seperti berikut: KELAHIRAN >> Sewaktu Mengandung Tiada sebarang adat khusus yang diamalkan oleh wanita hamil di kalangan masyarakat Melanau. Kebanyakan larangan yang dikenakan banyak bergantung kepada faktor pemakanan seperti tidak boleh memakan buah-buahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam seperti petai kerana badan akan menjadi busuk. Pengenalan Masyarakat Melanau adalah antara masyarakat yang terdapat di Sarawak. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan.

si ayah tidak dibenarkan memegang anak itu selepas balik dari hutan atau balik dari laut kerana bau laut dan hutan masih melekat di badannya sehingga boleh menjejaskan kesihatan anak tersebut. Bagi bayi perempuan. ibu tersebut dikehendaki mengeringkan badannya di puyan dan tidak boleh makan sembarangan. Mereka lazimnya akan membawa hadiah bersama. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab. semasa kecilnya dahinya dipipihkan dengan sejenis alat iaitu jak. Ini bertujuan untuk mencantikkan dahinya. Sekiranya terdapat sebarang kematian. Selepas bersalin. Proses ini sudah menjadi identiti khas di kalangan masyarakat Melanau. jika tidak anak akan jatuh sakit atau meninggal. Sebaliknya mereka lebih senang jika bayi itu dikatakan hodoh dan sebagainya. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak.juga dikehendaki menjauhi beberapa perkara. Sesiapa yang ingin bermalam di dalam rumah tersebut hendaklah bermalam selama tiga hari. Semasa mengandung juga wanita tersebut tidak boleh ditakut-takutkan kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak dalam kandungan cacat ataupun gugur. Si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan menjadi sumbing. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit. >> Selepas Lahir Apabila si ibu melahirkan anak. . Dalam tempoh berpantang juga. makanan dan barang-barang di dalam rumah tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar. Masyarakat Melanau juga dilarang daripada memuji bayi yang baru dilahirkan. orang kampung dan saudara mara akan datang melawat.

meminang dan majlis perkahwinan. Wakil pihak lelaki mengunjungi rumah keluarga perempuan untuk mengetahui lebih lanjut dan memastikan status sosial keluarga perempuan dan untuk menentukan sama ada gadis itu sudah berpunya atau belum. >> Merisik Di kalangan masyarakat Melanau. perkahwinan antara pasangan daripada status sosial yang sama dikenali dengan sama gara. Namun begitu. >> Meminang Pada hari yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak keluarga lelaki dan perempuan. Masyarakat Melanau juga begitu mementingkan status sosial mereka iaitu sembilan pikul. wakil keluarga lelaki. sebilah senjata. maka diadakanlah adat tanda tunang. iaitu beberapa orang lelaki dan perempuan yang telah berumur akan menyerahkan barang hantaran peminangan iaitu sebentuk cincin emas. asas adat perkahwinan adalah sama seperti masyarakat lain iaitu merisik. sebiji kelapa . Perkahwinan dalam masyarakat Melanau mengandungi beberapa istiadat yang sangat diambil berat kerana implikasi sosial yang terdapat padanya. tujuh pikul. Jenis barangan dan hadiah yang perlu dibawa untuk tanda tunaeng dan barang yang mengiringi mas kahwin seperti adat menuga. Sekiranya gadis itu belum berpunya. tujuh betirih dan lima betirih. adat mebin dan pakan juga dikira berdasarkan status sosial ini. ditanyakan sama ada gadis itu boleh dipinang ataupun tidak serta mas kahwinnya. Perkahwinan antara pasangan yang berlainan status sosialnya dikenali sebagai sida adat.>> PERKAHWINAN Pengenalan. Aspek pangkat dititikberatkan dalam institusi perkahwinan berbanding dengan institusi yang lain. segantang padi.

dia dilarang memakan sebarang makanan di rumah pengantin lelaki itu. Ketibaan mereka disambut oleh keluarga pengantin lelaki. tanda tunang itu menjadi milik pihak perempuan. pertunangan boleh diputuskan. Kedua-dua pihak hendaklah mematuhi segala syarat yang telah dipersetujui bersama. >> Majlis Perkahwinan Majlis perkahwinan diadakan secara besar-besaran kecuali perkahwinan jenis 'peramas' iaitu per-kahwinan kerana ditangkap basah. Pada hari yang ditetapkan. Persandingan pertama diadakan di rumah pengantin lelaki dan ini diikuti dengan persandingan kedua di rumah pengantin perempuan. 'adat mebin' dan 'pakan' sehari sebelum majlis itu diadakan. Kemuncak acara majlis ialah persandingan yang biasanya diadakan pada tengah hari. Pernikahan boleh juga di-adakan pada pagi keesokannya iaitu pada hari diadakan majlis perkahwinan. Wakil keluarga pengantin lelaki akan menghadiahkan 'adat pahe' kepada pengantin perernpuan. jiran dan sahabat handai. bakal pengantin perempuan bersamasama rombongan keluarganya pergi ke rumah pengantin lelaki.dan satu pikul barang tembaga. Jika persetujuan dilanggar. Kenduri perkahwinan diadakan di rumah kedua-dua belah pihak pengantin lelaki dan pengantin perempuan yang dihadiri oleh sanak saudara. Sekiranya pihak perempuan yang memutuskannya. Penyerahan hadiah ini sangat penting kerana selagi pengantin pe-rempuan belum menerima hadiah tersebut. Dengan penyerahan barang tersebut oleh wakil keluarga lelaki dan diterima oleh wakil keluarga perempuan maka rasmilah pertunangan itu. . Bakal pengantin lelaki dikehendaki menyerahkan hadiah mas kahwin iaitu 'penyekab' dan 'berian' dan hadiah lain seperti 'adat menuga'. Pengantin lelaki dan perempuan yang lengkap dengan pakaian tradisional bersanding di atas pelamin untuk disaksikan oleh para jemputan. Penyerahan ini disusul dengan acara pernikahan. barang tanda tunang mesti dikembalikan kepada pihak lelaki tetapi jika pihak lelaki yang memutuskannya. Persiapan untuk rnajlis ini berlangsung beberapa hari lebih awal.

Berian pula terdiri daripada barang-barang tembaga kuning sebanyak sembilan pikul (133 paun x 9) atau harta lain yang senilai dengan harga barangan tersebut. Penyekab terdiri daripada sembilan amas emas. Pada sebelah malam. Upacara membuang pantang ini juga bertujuan untuk membuang ke laut segala bala atau bencana yang mung-kin mengancam pasangan suami isteri itu. Mereka menari hingga larut malam. sebilah pedang.Selesai bersanding di rumah pengantin lelaki. >> Bangsa Sembilan Pikul Apabila hari perkahwinan akan dilangsungkan mas kahwin diberikan. Semasa ja-muan berlangsung upacara suap-menyuap antara kedua-dua pengantin itu dilakukan. sehelai persarakap betabor (sapu tangan berebang emas dengan corak tertentu) dan sebuah tumo' (bekas diperbuat daripada kayu dalam bentuk tertentu). Upacara ini sebenarnya lebih merupakan upacara bersukaria dan mandi-manda beramai-ramai di tepi pantai. iaitu tarimenari. Selepas itu. antaranya termasuklah sebentuk cincin emas dan seutas gelang perak oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. Adat Mebin adalah satu pikul barangan tembaga sebagai . kedua-dua pengantin dikenakan pelbagai pantang larang. di rumah pengantin perempuan diadakan pula upacara makan nasi temuan. diadakan pula upacara 'begendang'. misal-nya tidak boleh mandi di sungai dan tidak boleh tidur pada waktu siang. Hadirin dijemput untuk ikut serta tetapi pasangannya mestilah daripada kaum sejenis yakni lelaki berpasangan sesama lelaki dan perempuan dengan perempuan. diadakan upacara membebaskan mereka daripada pantang yang dikenakan. Terdapat dua bahagian yang penting iaitu penyekab dan berian. diada-kan pula persandingan di rumah pengantin perempuan untuk menjalani 'adat petudui' iaitu penyerahan pelbagai barang. Keperluan-keperluan lain ialah Adat Menuga sebanyak satu pikul barangan tembaga kuning atau harta senilai sebagai syarat pengangkutan pengantin perempuan ke rumah lelaki pada hari perkahwinan. Semasa menjalani adat ini. Pada hari ketujuh.

sepasang gelang perak (batuong) dan sembilan biji manik (kehet). Pada masa yang sama rumah pengantin lelaki akan dihias dengan menarik dan kemudian pangkat pihak lelaki dipamerkan. Antara barangan adat pedudui adalah seperti berikut: · Satu amas emas · Tujuh biji manik kehet · Lima manik tilak · Sepasang gelang perak . Wakil lelaki merenjis kedua-dua belah kakinya ke kiri. seorang wakil lelaki akan menghadiahkan sebuhuong pranakan siantan betabor (kain tenun berbenang emas dengan corak tertentu). Terdapat tiga bentuk adat pahe' yang perlu disediakan oleh wakil pengantin lelaki iaitu pahe' Mukad yang merangkumi satu amas emas. Setelah itu barulah wakil tersebut memberi hadiah kepada pengantin perempuan sebagai syarat Adat pahe'. Pada masa yang sama sembilan helai bendera akan dikibarkan. Setelah beberapa lama pasangan pengantin akan pergi ke rumah pengantin perempuan untuk melangsungkan adat pedudui yang berkaitan dengan acara malam pertama sehingga hari ketiga. Pakan pula hanya berupa duit mengikut kehendak pihak perempuan. Kemudian pengantin perempuan akan berdiri di atas batu asah yang disediakan sambil menyentuh kanan seni (tempayan). Pada keesokkan paginya pengantin perempuan akan berangkat ke rumah pengantin lelaki. Pahe' Id adalah lima biji manik tebalan dan Pahe' Keman adalah lima biji manik pingeh yuong. Pahe' Atap pula adalah terdiri daripada lima biji manik pasin.syarat untuk pengantin perempuan naik ke rumah pengantin lelaki apabila rombongan sudah sampai di rumah itu. Selepas itu upacara persandingan akan dilakukan di rumah pengantin lelaki. Semua barangan hantaran akan disampaikan kepada pihak perempuan sehari sebelum tarikh perkahwinan. lima di hadapan rumah dan empat di sebelah jalan raya. Sebaik sahaja rombongan pengantin perempuan sampai.

Pengantin lelaki memberi cincin emas kepada pengantin perempuan. Sungguhpun demikian pasangan tersebut bebas melawat rumah kedua-dua ibu bapa mereka. Pakan yang diberi dalam bentuk wang tunai mengikut jumlah yang ditetapkan oleh pihak perempuan. Adat Menuga' adalah sebanyak sepikul barangan tembaga kuning atau wang tunai. Semasa pengantin perempuan menaiki rumah lelaki. Setelah itu pasangan pengantin akan masuk ke dalam bilik. Penyekab terdiri daripada tujuh amas emas. sapu tangan berbenang emas dan sebuah tumo'. pasangan pengantin yang baru berkahwin tidak dibolehkan keluar dari rumah selama sehari. Tempoh ini dinamakan sebagai adat pedudui yang mensyaratkan mereka tidak boleh mandi di sungai atau tidur pada waktu siang.· Empat bilah lembing · Dua belas belan · Sehelai kain lugi · Tiga ketul damar · Bagou tulei (bekas damar yang diperbuat daripada tembaga) · Bulang anyaman · Sebilah lembing untuk mengikis damar · Satu terusuong (seperti bentuk kon untuk ceduk air) Barang-barang yang disediakan ini dimasukkan ke dalam bilik khas pengantin. >> Bangsa Tujuh Pikul Perkahwinan untuk golongan berpangkat bawah dari Sembilan Pikul hampir sama. Mengikut tradisi masyarakat Melanau. Kemudian pengantin lelaki memberi seutas gelang perak yang diikat dengan manik-manik dalam kain hitam kepada isterinya lagi. Cuma yang membezakan adalah dari segi jumlah mas kahwin sahaja. Berian pula terdiri daripada barangan tembaga kuning sebanyak tujuh pikul atau pelbagai jenis barangan lain yang senilai. sehelai persarakab. sebilah keris. dia diberi sebuhuong pranakan bercura' (kain tenun berbenang emas dengan corak khas). Pahe' .

kila. Manakala pakan yang diberikan dalam bentuk wang tunai bergantung pada pihak perempuan. wakil pengantin lelaki akan diberi kain sebuhuong tanjing sarek. lima biji manik tilak yang diikat bersama bibe' kuali dan sepikul barang tembaga kuning (menuga). segantang padi diletakkan di dalam segamut yang tidak bertutup dan sebiji kelapa yang diletakan di dalam bukor dan ditudung. Adat lima beritih tidak wujud lagi di kalangan yang berkedudukan paling rendah. kila' (sebilah mata lembing) dan terusung. sebilah mata lembing dan terusung. tiga ketul damar akan disediakan dengan bagou tulei. Pahe' mukad yang mengandungi satu amas emas. sepasang gelang perak dan bibe' kuali. Selain itu pengantin lelaki juga akan menghadiahkan isterinya dengan beberapa bentuk hadiah sebanyak satu amas emas. tujuh biji manik kehet dan sepikul juga diberi bersama manik-manik dan diikat dalam kain hitam. Berian pula terdiri daripada barang-barang tembaga kuning sebanyak tiga pikul sembilan puluh kati atau harta yang lain senilai dengan tembaga tersebut. pinggan tembaga bergigi di sisi dan sehelai kain perasa. Bagi adat petudui Tujuh Beritih. Barang-barang lain pula digunakan kecuali minyak kelapa yang diletakkan di dalam selepak sahaja. Minyak kelapa akan dimasukkan ke dalam tembikar kecil. lima biji manik tilak. Adat Menuga pula adalah sebanyak sepikul barang tembaga kuning atau wang tunai yang sama nilai.makad juga akan dihadiahkan kepada pengantin perempuan dengan mengandungi satu amas emas. Ini disebabkan golongan seperti ini tidak wujud lagi dalam masyarakat Melanau. sebuah sipir. Semasa pengantin perempuan menaiki rumah pengantin lelaki. >> Bangsa Tujuh Beritih Bagi golongan Tujuh Beritih adat pemberian mas kahwin adalah seperti sebentuk cincin yang diletakkan dalam bekas anak selapak. . Kemudian tiga ketul damar disediakan bersama perkakas seperti bagou tulei. Dalam adat petudui katil akan disediakan empat bilah lembing. Penyekab pula terdiri daripada lima amas emas. sebilah keris.

· Suami tidak boleh memerah kelapa yang sudah diparut kerana boleh menyebabkan perut isteri sakit atau memulas. · Pakaian yang dipakai semasa upacara perkahwinan tidak boleh dijahit walaupun koyak kerana boleh menyebabkan penyakit di kalangan suami isteri. . terdapat beberapa peraturan dalam kehidupan mereka yang perlu diikuti oleh kedua-dua pasangan pengantin sama ada lelaki atau perempuan. · Isteri dilarang keras memarut rumbia atau menyeberangi sungai kerana akan jatuh sakit sehingga boleh menyebabkan anak di dalam kandungan keguguran. Antara peraturan yang perlu diikuti oleh mereka ialah: · Setelah menjadi pasangan suami isteri. suami tidak boleh menetak bumbung rumah dengan parang kerana cara ini boleh menyebabkan hubungan renggang antara suami dan isteri.>>> Peraturan Dalam Perkahwinan Oleh kerana perkahwinan merupakan satu institusi yang penting.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful