P. 1
Kehidupan Orang Eskimo Di Kutub

Kehidupan Orang Eskimo Di Kutub

|Views: 22|Likes:
Published by Yusuf Nur

More info:

Published by: Yusuf Nur on Apr 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2013

pdf

text

original

http://www.youtube.com/watch?

v=k-5dsengu3c (Eskimo Hunter)

Kehidupan orang Eskimo di kutub bumi Eskimo adalah istilah yang dipakai untuk menyebut orang-orang yang menghuni daerah kutub bumi. Kewujudan mereka tersebar di sebahagian besar daerah Siberia (Rusia), Alaska (Amerika Syarikat), Kanada, dan Greenland. Pada masa ini tercatat ada dua suku bangsa Eskimo yang menghuni kawasan-kawasan tersebut.

Bangsa Eskimo yang hidup di kawasan atas kutub utara memiliki sebuah rumah unik yang bernama Igloo, di katakan unik kerana seluruh bahagian rumah diperbuat daripada ais dan bentuknya setengah bulat( Dome ) dan berpintu masuk seperti silinder. Seperti keperluan rumah manusia lainnya, orang orang eskimo juga mempunyai alasan membuat Igloo untuk berlindung dari udara sejuk, binatang buas ( binatang buas kutub seperti beruang ). Hidup di -45F tidak menjadikan mereka berdiam diri untuk menghangatkan badan mereka!!! setidaknya mereka juga melakukan aktiviti dalam kehidupan kutub mereka yang jauh dari peradaban tekhnologi canggih Pengangkutan

Petempatan .Tempat tinggal mereka di bina seadanya.

Satu satunya rumah yang elok: .

Kerja mereka hanyalah berburu dan berburu!! kerana itulah yang boleh dijalankan untuk hidup! Kumpulan pemburu Polar Bear: .

Hasil Buruan Polar Bear: .

Hasil Buruan yang lain: .

ternyata mereka kuburkan di dalam ais kemungkinan mayat-mayat masih utuh.Kalau ada salah seorang warga yang meninggal dunia. kerana tidak ada bakteria hidup di daerah bersuhu negatif!! Kubur Eskimo: .

Ladang perburuan ikan : Kalau yang ini boleh disebut sebagai tempat bersantai atau tempat rekreasi Pemandangan Laut Eskimo: .

Sebahagian besar dari mereka adalah penduduk ALASKA [Amerika] dan RUSIA Wajah Asli Penduduk Eskimo: .

Tak ada tilam yang empuk.apa sahaja boleh jadi alas tempat untuk bermalam atau istirehat Cara Tidur Penduduk Eskimo .

jelajahunik .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->