RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

auditori dan kinestetik. Belajar cara belajar . 2. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. .Strategi Pengajaran : 1. Konstruktivisme .murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah.

LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. Cuba teka siapa saya. Buat kaya bersama bonda. Badan saya macam roda.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. . Dalam semak nampak besi. Kalau pandai cubalah teka. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. Boleh dihidang dihari raya.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas. Cuba teka siapa saya. Dihiris-hiris manis belaka. Dari jauh nampak cahaya. Penerapan nilai : Kerjasama. Empat sisi semuanya sama. BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. Saya ada tiga sisi. Buah pauh buah delima. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. berani.

 Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut.- Condong  Contoh hasil capan geometri. Langkah-langkah: 1. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. cop geometri. berus dan surat khabar.  Murid melipat kertas. palet.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. cop geometri. .  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. Penerapan nilai : Kerjasama. Alat dan bahan : Kertas lukisan. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. palet. 3. setiap kumpulan. warna air. warna air.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. berus dan surat khabar. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. 2.

KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. Penerapan nilai : Kerjasama.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. kerjasama. .  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid.geometri.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. kebersihan. Penerapan nilai : Kerajinan.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek.  Murid mengecap di atas kertas lukisan. . untuk membuat ulasan karya. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme.

.................................................................................................................................................................................... ........ ..........Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ...................................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful