RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. Konstruktivisme . 2. . Belajar cara belajar .murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah.Strategi Pengajaran : 1. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah. auditori dan kinestetik.

BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. Empat sisi semuanya sama. Kalau pandai cubalah teka. Boleh dihidang dihari raya. Buah pauh buah delima. Badan saya macam roda. Cuba teka siapa saya. Cuba teka siapa saya. Saya ada tiga sisi. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. Dari jauh nampak cahaya. berani.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. Buat kaya bersama bonda. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Penerapan nilai : Kerjasama. Dihiris-hiris manis belaka.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. . Dalam semak nampak besi. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki.

palet. Alat dan bahan : Kertas lukisan.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. palet. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. setiap kumpulan. warna air.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut.  Murid melipat kertas. 3. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. berus dan surat khabar. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. . cop geometri.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas.- Condong  Contoh hasil capan geometri. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. warna air. cop geometri. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. Penerapan nilai : Kerjasama. berus dan surat khabar. Langkah-langkah: 1. 2.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.

 Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. kerjasama.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek. . Penerapan nilai : Kerjasama. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian.geometri. untuk membuat ulasan karya. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. Penerapan nilai : Kerajinan. kebersihan. .  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan.  Murid mengecap di atas kertas lukisan. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme.

.......................... .............................................................................................................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ..................................................................................................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful