P. 1
CAPAN tahun 5

CAPAN tahun 5

|Views: 34|Likes:
pembalut kertas
pembalut kertas

More info:

Published by: Hayatun Syamila Mohd Mansor on Apr 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

Belajar cara belajar .murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual.Strategi Pengajaran : 1.murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah. . 2. auditori dan kinestetik. Konstruktivisme . KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.

BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Dalam semak nampak besi. Dihiris-hiris manis belaka. Dari jauh nampak cahaya. . Buat kaya bersama bonda. Badan saya macam roda.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas. Saya ada tiga sisi. Kalau pandai cubalah teka. Buah pauh buah delima. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. Cuba teka siapa saya. Cuba teka siapa saya. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. berani. Boleh dihidang dihari raya. Empat sisi semuanya sama. Penerapan nilai : Kerjasama.

Alat dan bahan : Kertas lukisan. cop geometri. warna air. warna air.- Condong  Contoh hasil capan geometri. Penerapan nilai : Kerjasama. setiap kumpulan. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. berus dan surat khabar. palet. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. . Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki.  Murid melipat kertas.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. 3.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. berus dan surat khabar. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. 2. cop geometri. palet.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. Langkah-langkah: 1. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.

Strategi pembelajaran : Konstruktivisme.geometri.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. kebersihan.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. .  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek. kerjasama.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. Penerapan nilai : Kerajinan. untuk membuat ulasan karya. . Penerapan nilai : Kerjasama.

........................................... ........................................................ ..........................................................................................................................................................................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ............

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->