RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. .murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah. auditori dan kinestetik. Konstruktivisme . Belajar cara belajar . 2. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.Strategi Pengajaran : 1.

Badan saya macam roda. Dalam semak nampak besi. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Empat sisi semuanya sama. Saya ada tiga sisi. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. Dihiris-hiris manis belaka. Buat kaya bersama bonda. Boleh dihidang dihari raya. . Cuba teka siapa saya. Dari jauh nampak cahaya.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Buah pauh buah delima.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas. berani. Penerapan nilai : Kerjasama. Kalau pandai cubalah teka. Cuba teka siapa saya.

 Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. warna air. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. . Penerapan nilai : Kerjasama. palet.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru. setiap kumpulan.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. 2. 3. cop geometri. warna air. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. berus dan surat khabar. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. palet. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. Langkah-langkah: 1. berus dan surat khabar.- Condong  Contoh hasil capan geometri.  Murid melipat kertas.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan. Alat dan bahan : Kertas lukisan. cop geometri. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid.

Penerapan nilai : Kerajinan.  Murid mengecap di atas kertas lukisan. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai. kerjasama. Penerapan nilai : Kerjasama. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. kebersihan.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek. untuk membuat ulasan karya.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. .geometri. .  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme.

..................................................... ..................................................................................................................................................................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ............. .....................................................