RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

Strategi Pengajaran : 1. auditori dan kinestetik.murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah. . Belajar cara belajar . 2. Konstruktivisme .

LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas. Dalam semak nampak besi. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. Boleh dihidang dihari raya. Dari jauh nampak cahaya. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. Empat sisi semuanya sama. berani.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Buat kaya bersama bonda.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. Dihiris-hiris manis belaka.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Penerapan nilai : Kerjasama. Saya ada tiga sisi. Badan saya macam roda. Cuba teka siapa saya. . Kalau pandai cubalah teka. Cuba teka siapa saya. Buah pauh buah delima. BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid.

 Murid melipat kertas.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. berus dan surat khabar.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan.- Condong  Contoh hasil capan geometri. Penerapan nilai : Kerjasama. Langkah-langkah: 1. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. Alat dan bahan : Kertas lukisan. 2. palet.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. 3. warna air. warna air. palet. setiap kumpulan. cop geometri. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. berus dan surat khabar. . cop geometri.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.

. . KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. Penerapan nilai : Kerajinan.geometri. Penerapan nilai : Kerjasama.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. kerjasama. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian. untuk membuat ulasan karya.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. kebersihan.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.

..........................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… .............................................................................................................................. ........................................................... ......................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful