P. 1
CAPAN tahun 5

CAPAN tahun 5

|Views: 34|Likes:
pembalut kertas
pembalut kertas

More info:

Published by: Hayatun Syamila Mohd Mansor on Apr 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah.Strategi Pengajaran : 1. 2. auditori dan kinestetik.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. Konstruktivisme . Belajar cara belajar . . KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.

Empat sisi semuanya sama. Buah pauh buah delima. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. Cuba teka siapa saya. Dihiris-hiris manis belaka. Penerapan nilai : Kerjasama.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. berani. Dari jauh nampak cahaya. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Badan saya macam roda. Cuba teka siapa saya. BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. Dalam semak nampak besi. Saya ada tiga sisi. . Buat kaya bersama bonda. Kalau pandai cubalah teka.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Boleh dihidang dihari raya.

 Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. cop geometri. Penerapan nilai : Kerjasama.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. Langkah-langkah: 1. cop geometri. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan. berus dan surat khabar. 3. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. setiap kumpulan.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.  Murid melipat kertas. warna air. Alat dan bahan : Kertas lukisan. palet. warna air. berus dan surat khabar.- Condong  Contoh hasil capan geometri.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru. . 2. palet.

kebersihan.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. Penerapan nilai : Kerjasama. . Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. untuk membuat ulasan karya.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. Penerapan nilai : Kerajinan. kerjasama. .geometri.

............................................................ ............................. ..............................................................................................................................................................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ..................................

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->