RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

auditori dan kinestetik.Strategi Pengajaran : 1.murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah. Konstruktivisme .murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. Belajar cara belajar . . KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah. 2.

BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. Kalau pandai cubalah teka. Penerapan nilai : Kerjasama. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. . Dalam semak nampak besi. Dihiris-hiris manis belaka. Cuba teka siapa saya. Buah pauh buah delima. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. berani. Dari jauh nampak cahaya. Boleh dihidang dihari raya. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. Saya ada tiga sisi.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas.  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru.  Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. Cuba teka siapa saya.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. Badan saya macam roda. Empat sisi semuanya sama. Buat kaya bersama bonda.

Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. Penerapan nilai : Kerjasama.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. berus dan surat khabar. palet. Langkah-langkah: 1. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. .  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.- Condong  Contoh hasil capan geometri. cop geometri. berus dan surat khabar. 3.  Murid melipat kertas. Alat dan bahan : Kertas lukisan. warna air. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. cop geometri. warna air. 2. palet. setiap kumpulan. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid.

kebersihan.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. Penerapan nilai : Kerjasama. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid.geometri.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. . Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. kerjasama.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai. . untuk membuat ulasan karya. Penerapan nilai : Kerajinan.

........................................................................................................................................................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ................................... ........................................................................... ...................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful