RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bakawali : 15 April 2013 : ….. /….. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut kertas (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, teka teki, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah mempunyai corak di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

.Strategi Pengajaran : 1. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. Konstruktivisme . auditori dan kinestetik. Belajar cara belajar .murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah. 2.

 Murid mendengar penerangan guru dan Penerapan nilai : Kerjasama. .  Murid menjawab tekateki yang diberikan oleh guru. Boleh dihidang dihari raya. Empat sisi semuanya sama. Kalau pandai cubalah teka. Buah pauh buah delima. Dari jauh nampak cahaya. Buat kaya bersama bonda. Saya ada tiga sisi. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti teka teki. berani. Bahan Bantu Mengajar : Kertas teka-teki. Dihiris-hiris manis belaka. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak  Guru menerangkan asas mozek. Dalam semak nampak besi.  Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik mozek. BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid. Cuba teka siapa saya. Cuba teka siapa saya. Penerapan nilai : Kerjasama. Badan saya macam roda.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan soalan teka-teki di hadapan kelas. - Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru.

palet. palet.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. 2. berus dan surat khabar.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Alat dan bahan : Kertas lukisan. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. warna air. setiap kumpulan. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. . Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri. warna air. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. 3.- Condong  Contoh hasil capan geometri.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Alat dan bahan : Kertas lukisan. Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. Langkah-langkah: 1. cop geometri.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. berus dan surat khabar.  Murid melipat kertas. Penerapan nilai : Kerjasama. cop geometri.

untuk membuat ulasan karya. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. Penerapan nilai : Kerajinan.  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan.  Murid mengecap di atas kertas lukisan.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. kebersihan. kerjasama. .  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian. Penerapan nilai : Kerjasama.  Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan teknik mozek.geometri. . Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid.

........... ............................Ulasan guru pembimbing / pensyarah : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ...................................................................................................................................................................................................... ............................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful