P. 1
KH - jenis dan contoh bahan bantu mengajar

KH - jenis dan contoh bahan bantu mengajar

|Views: 31|Likes:
Published by Naim Nahimah
kh ppt
kh ppt

More info:

Published by: Naim Nahimah on Apr 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2013

pdf

text

original

JENIS DAN CONTOH BAHAN BANTU MENGAJAR

Jenis dan Contoh BBM BBM Berasaskan TMK Bahan Bantu Mengajar BBM KH Sekolah Rendah Penggunaan & Penyimpanan BBM .

papan hitam/ kapur dan gambar-gambar malah turut meliputi sebarang benda yang digunakan dalam pengajaran yang melibatkan semua panca indera iaitu melihat. .* definisi bbm Bahan bantu mengajar merupakan segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk menyampaikan pengajaran. Peralatan mengajar adalah tidak terhad kepada buku-buku teks. rasa. mendengar. hidu dan sebagainya.

Atan Long (1982) – mengatakan bahawa bahan bantu mengajar merupakan alat yang menyokong penyampaian dan pembelajaran. Ringkasnya di sini . Bahan bantu mengajar terdiri daripada bentuk buku. bahan bantu mengajar itu boleh juga dikategorikan kepada media elektronik dan media bukan elektronik . carta atau slaid yang dipancarkan kepada layar.

kerisauan atau  Mengurangkan . kebosanan pelajar. dan kebimbangan.BBM merupakan alat yang digunakan oleh guru. fasilitator atau tutor bagi tujuan berikut: pelajar memperbaiki kemahiran membaca dan kemahiran-kemahiran lain  Membantu  Ilustrasi atau mengukuhkan kemahiran. fakta atau idea.

modul dan mesin mengajar yg mengajar spt alat multimedia.Kategori BBM J. model. gambar. slaid. papan flannel. gambar dll Alat ciptaan baru bagi pengajaran berprogram. buku teks. patung.jalur filem. peta.Farrant W.S. tv. . carta. model dll.F Connel ABM yang asas ialah papan hitam. buku kerja. wayang. buku bercetak Alat pandang dengar spt objek. ABM elektrik spt layar. radiodll ABM am spt papan hitam.

papan flanel. buku teks ABM bukan elektronik spt objek. model 3 jenis BBM . buku.Alat bantu mengajar yg asas spt papan hitam.

dapat dilihat dan dipegang. .* Bahan bantu maujud bahan yg nyata. Bahan sebenar yg dibawa masuk ke bilik darjah s/ada buatan manusia atau asli.

gambar foto. kartun dll .* Bahan separa maujud Bahan-bahan dan peralatan yang tidak memerlukan alat pengunjuran atau tayangan semasa digunakan seperti carta. model.

* Jenis BBM separa maujud  a) bahan 2D  b) bahan 3D – bahan yang menyerupai bentuk asal yang dikecilkan. . papan tulis dan lain-lain  d) Papan pamer – papan untuk mempamerkan visual seperti papan flanel. papan kenyataan.  c) Papan pengajaran –papan besar yg digunakan oleh guru untuk membuat catatan isi seperti papan kapur.

*  bahan yang tidak dapat dilihat atau dirasa dgn pancaindera tetapi hanya dalam fikiran. .

.  dapat digunakan untuk menyalurkan pesanan daripada pengirim kepada penerima sehingga dapat merangsang fikiran. perhatian.berfungsi dalam pelaksanaan sesuatu pengajaran. perasaan. minat serta perhatian pelajar dan seterusnya terjadinya proses pembelajaran.*  Media pengajaran ialah bahan-bahan audio visual dan bahan-bahan berkaitan dengannya .

 Semakin tinggi tahap realismenya maka semakin tinggi nilai bahan tersebut.(Hoban dan Zissman. 1937) .*  Nilai bahan bantu mengajar bergantung kepada tahap realisme bahan itu.

para pengkaji telah mencipta konsep penyusunan hirarki kaedah pengajaran berasaskan tahap realisme. . Salah satu usaha dilakukan oleh Edgar Dale (1946) dan dikenali sebagai Kon Pengalaman Dale.Oleh itu.

Kon Pengalaman Dale .

 Pengalaman abstrak akan berlaku jika simbol visual dan verbal digunakan untuk mewakili peristiwa. . Pengalaman konkrit akan semakin berkurangan apabila pelajar menjadi pemerhati.Kon Pengalaman Dale menekankan pengalaman konkrit pelajar berlaku apabila mereka terlibat secara langsung dalam aktiviti itu.

pengalaman ikonik dan pengamalan simbolik. .  Brunner (1966) menafsirkan Kon Pengalaman Dale kepada tiga jenis pengalaman iaitu pengalaman enaktif. kon ini menyusun media bermula daripada media yang konkrit di tapak.  Semakin ke atas ialah media visual dan di mercu kon ialah media yang abstrak.  Pengalaman enaktif merupakan pengalaman secara langsung atau pengalaman sebenar. Oleh itu.

 Jadi. Brunner mencadangkan pengajaran harus bermula daripada pengalaman enaktif. Pengalaman ikonik menggunakan simbol-simbol visual untuk mewakili satu perkara. jika pelajar tidak faham akan konsep yang abstrak maka mereka cuma menghafal sahaja tanpa memahami konsep.  Ini disebabkan pelajar tidak dapat belajar jika media yang digunakan tidak sesuai. .  Oleh itu.  Pengalaman simbolik atau digital menggunakan perkataan semata-mata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->