P. 1
Rph Bm t4 - Alat Muzik Tradisional Malaysia

Rph Bm t4 - Alat Muzik Tradisional Malaysia

|Views: 13|Likes:
Published by Intan Zuliyati

More info:

Published by: Intan Zuliyati on Apr 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/23/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU 4 AMANAH

Tarikh Masa Mata Pelajaran Tahun Tajuk Hasil Pembelajaran

: 28 April 2011 : 12.15 – 1.15 tengah hari : Bahasa Melayu : 4 Amanah : Alat Muzik Tradisional Malaysia : Pada akhir pembelajaran ini, murid dapat: I. II. Menyebut lapan jenis alat muzik tradisional Malaysia. Membaca petikan yang diberikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan menarik. III. Menulis jenis-jenis alat muzik tradisional Malaysia berdasarkan kaum dalam bentuk jadual.

Fokus Utama

: 2.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar, ditonton,dibaca atau dialami

5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan, intonasi dan gaya pembacaan yang sesuai

Fokus Sampingan

: 1.5

Memberikan penjelasan tentang sesuatu perkara yang

tersurat dan tersirat
Aras 1 ( i ) Menyatakan fakta yang terdapat dalam bahan.

Sistem Bahasa Pengisisan Ilmu Nilai BBM

: Ayat penyata, Kosa Kata : Pendidikan Muzik : Kerjasama. Usaha :Lembaran teks, Lembaran kerja

-Verbal Linguistik -Murid mendengar tajuk pembelajaran pada hari ini dengan teliti.  Bersoal jawab dengan murid mengenai kegunaan kompang. murid) SP:Koperatif dan Kolaboratif KBT -Verbal linguistik  Wakil murid dikehendaki ke hadapan kelas dan menyebut nama alat-alat . PP(Berpusatkan LANGKAH 1 (15 MINIT) Alat-alat Muzik  mengecam dan menyebut nama alat-alat muzik. -Murid bersoal-jawab TKP dengan murid.LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI P&P CATATAN/ STRATEGI SET INDUKSI (5 MINIT)  Guru membawa kompang dan serunai dan meminta 2 orang murid memalu kompang dan meniup serunai tersebut.  Guru mengaitkan dengan isi pelajaran hari ini dengan aktiviti tadi.  Murid duduk dalam kumpulan dan dikehendaki berbincang mengenai jenis alat-alat muzik dari setiap kaum.

 Nilai: berani mencuba alat-alat BBM: laptop LCD. Murid dikehendaki membuat jadual serta menulis jenis alat muzik tradisional. -Murid mendengar bacaan -Permainan rakan mereka dengan teliti bahasa serta menyemak apa yang dibaca oleh rakan. -Guru meminta murid lain pula untuk membaca petikan secara bergilir-gilir. -Verbal Linguistik LANGKAH 3 (20 MINIT) Tayangan slaid (gambar) : o Alat muzik tradisional Melayu o Alat muzik tradisional Cina o Alat muzik tradisional India  Guru menayangkan slaid gambar alat muzik tradisional dari   Murid dikehendaki KB (mentafsir maklumat) menyebut semula SP:Kontek luar jenis muzik berdasarkan sesuatu kaum. LANGKAH 2 (15 MINIT) -Guru meminta seorang murid untuk membaca petikan yang diberi oleh guru.  Guru dengan berbincang murid turut Murid diminta mengisi jadual tersebut dengan menulis jenis alat muzik dari kaum Melayu.  Guru memberi penerangan mengenai asal usul sesuatu alat muzik. Manakala murid lain menyemak apa yang dibaca oleh rakan mereka. kaum Melayu. Cina dan .muzik tersebut. Cina dan India.

PENUTUP (5 MINIT)  Guru merumuskan -Murid memberikan nilai. . yang India.TKP: pengajaran dan nilai murni yang sesuai. -Verbal linguistik pembelajaran serta menekankan kepada aspek nilai yang terdapat semasa aktiviti hari ini.jawapan tepat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->