Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (pbsmm

)
KUMPULAN 2 MUHAMMAD ZUBIR OTHMAN FADHLAN SYAHIDI KHAIRULLAH HUSNI MOHAMAD SYAHIR BIN TAIB

Lambang Pergerakan.
Dipilih sebagai satu penghargaan kepada Switzerland ( palang merah yang berlatarbelakangkan adalah warna2 bendera kebangsaan Swiss yang terkalih).  November 1876, turki yg sdg berperang dengan rusia selama 26 bulan, tiba2 mengumumkan kpd Majlis Persekutuan Swiss, sbg penjaga Konvensyen Geneva bhw lambang anggota palang merah sbg menghina keprcayaan anggota tenteranya  Sebagai ganti mereka menggantikannya dgn lambang bulan sabit merah utk perkhidmatan ambulannya

26 buah negara sekarang menggunakan lambang bulan sabit merah utk menandakan orang2 dan barang2 yg dilindungi oleh Konvensyen Geneva.  Lambang palang merah dan bulan sabit merah dilindungi oleh Konvensyen Geneva sejak tahun 1929.  Negara2 hendaklah memilih lambang mana yg hendak digunakan dlm sesuatu persidangan diplomatik.

Negara2 yg menandatangani Konvensyen Geneva mengawal penggunaan lambang tersebut.dan dilarang menggunakannya utk tujuan perniagaan dan publisiti.  Terdpt satu pengecualian dimana persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah adalah dibenarkan menggunakan lambang ini bagi mengenalpasti bangunan2, barang2 dan kenderaan kepunyaan mereka.

Penggunaan lambang
Protective Use - Digunakan dlm masa perang utk melindungi anggota2 @ alat2. - Persatuan Kebangsaan yg membantu perkhidmatan perubatan ketika dlm masa perang juga berhak menggunakan lambang tersebut sebagai lambang pelindung tetapi dlm masa perang shj. - Boleh juga digunakan oleh Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah ( ICRC ) dan Persekutuan ( IFRC ) dan anggota2 mereka.

Penggunaan lambang
Indicative Use. - Lambang tersebut hanya menunjukkan bhw penggunaanya ( orang atau alat ) ada kaitan dgn Palang Merah atau Bulan Sabit Merah ttp tidak semestinya dibawah perlindungan Konvensyen Geneva. - Dipaparkan dlm keadaan saiz yg kecil berbanding sbg tanda pelindung dan tidak seharusnya dipapar di atas bumbung.

Penyalahgunaan lambang
Digunakan oleh individu/pertubuhan yg tidak ada kaitan dengan Persatuan Palang Merah.  Lambang dianggap sebagai simbol kesihatan dan perubatan.  Hospital, doktor swasta, ambulans, kedai2 menjual ubat serta perkhidmatan kerajaan atau swasta yg berkaitan perubatan atau kesihatan.

Kronologi Lambang Persatuan palang Merah dan Bulan sabit merah.
1859- Henry Dunant telah menyaksikan pertempuran di Solferino dimana beribu2 angota tentera yg tercedera terbiar tanpa rawatan yg sewajarnya.  Perkhidmatan Perubatan Tentera tidak mampu menjalankan tangungjawabnya.  Ini berlaku kerana salah satu faktornya ialah mereka tidak dikenali dan dibezakan dgn menggunakan lambang yg khas yang senang dikenali.

1863 – satu persidangan antarabangsa telah diadakan di Geneva dan keputusan telah diambil dimana persidangan tersebut telah menerima pakai Palang Merah yang berlatarbelangkan putih sbg lambang tetap utk persatuan2 yang membantu anggota2 tentera yang cedera  Pasukan ini dikenali dengan Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Kebangsaan.

1864 – konvensyen Geneva yang pertama telah diterima pakai.  Palang Merah yang berlatarbelakangkan putih telah diiktiraf sbg lambang khas bagi Perkhidmatan Perubatan Angkatan Tentera.

Lagu Persatuan Bulan sabit merah.
Bulan Sabit Merah Di Malaysia Giat Berjasa Untuk Negara Tidak Kira Kaum Dan Agama Waktu Aman Atau Bahaya Di Mana Jua Adanya Sengsara Di Sana Ada Kita Di Darat Dan Laut Kita Bersedia Walaupun Diancam Bahaya Bulan Sabit Merah Gerakan Sedunia Membantu Semua Yang Menderita Badan Sukarela Berkhidmat Dengan Tabah Dan Bersemangat Lyrics   :    Tan Sri Dato’ Dol Ramli Song     :    Dato’ Johari Salleh