P. 1
Pemetaan Tahunan Bahasa Malaysia Tahun 2

Pemetaan Tahunan Bahasa Malaysia Tahun 2

|Views: 43|Likes:
Published by hijamekindaichi
KSSR...
KSSR...

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: hijamekindaichi on Apr 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2013

pdf

text

original

PEMETAAN TAHUNAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 2 (SK

)
TEMA/TAJUK MINGGU/BULAN JANUARI ( MINGGU 1) TEMA 1 : KELUARGA HARMONI U:1 Hari Keluarga STANDARD KANDUNGAN
1.2 Mendengar,mendengar dan menyebut bunyi bahasa iaitu,abjad,suku kata,perkataan,frasa dan ayat dengan betul 2.2 Membaca dan memahami perkataan,frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.

STANDARD PEMBELAJARAN
1.2.6 Mendengar, memahami dan menyebut frasa, ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat.

STANDARD PRESTASI
BIDL1E1 BA:MS:1

2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar,sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.

2.2.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar, sebutan yang jelas, intonasi yang betul dan berjeda. 3.2.4 Menulis pelbagai perkataan dan frasa yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.

B1DB1E1 BT:MS:5 BA:MS:5

B1DT1E1 BA:MS: 3 & 4

1|Page

4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur 5.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

4.1.1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur.

B1DL1E2 BT:MS:6 BA:MS:6

5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am hidup manusia dengan betul mengikut konteks. 1.2.6 Mendengar, memahami dan menyebut frasa, ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat. B3DL1E2 BT:MS:8 BA:MS:8

JANUARI ( MINGGU 2) U:2 Hobi Mak Usu

1.2 Mendengar,mendengar dan menyebut bunyi bahasa iaitu,abjad,suku kata,perkataan,frasa dan ayat dengan betul. 1.3 Mendengar,memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan,soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. 2.2 Membaca dan memahami perkataan,frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul

1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan respon yang sesuai secara lisan atau gerak laku terhadap arahan berdasarkan ayat perintah jenis silaan dan ayat perintah jenis larangan dengan betul. 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul 2.2.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan

2|Page

2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.

3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.

4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur. 5.1 Memahami dan m enggnakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

sebutan yang betul. 2.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar, sebutan yang jelas, intonasi yang betul dan berjeda. 2.3.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 3.2.4 Menulis pelbagai perkataan dan frasa yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 3.2.5 Menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 3.2.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas. 4.1.1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur.

B1DT1E2 BA:MS:

B1DT1E2 BA : MS:

5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama khas hidup manusia dengan betul mengikut konteks. 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan respon dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bercapah. B3DL1E2 BT:MS:13 BA:MS:13

JANUARI ( MINGGU 3 )
3|Page

1.3 Mendengar, memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan, soalan dan

frasa.1 Membaca kuat ayat penyata dengan bacaan dengan lancar.3 Berbual tentang sesuatu perkara permintaan tentang sesuatu per menggunakan kata ganti nama diri ketiga kara daripada pelbagai sumber dengan betul dalam situasi tidak formal dalam situasi formal dan tidak secara bertatasusila. hibur.2. 3.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. sebutan lancar.3 Membina dan menulis per3. 1. 2.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan berdasarkan bahan yang kemas. B3DL1E3 BT:MS:16 BA:MS:17 B2DL1E1 BT:MS:17 BA:MS: 18 B2DB1E1 BA:MS:17 BT:MS:16 B2DT1E1 BT:MS:13 BA:MS:13 4|Page .4. 2.1 Memahami dan m enggnakan 5. 5. betul. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.3 Memahami dan menggunakan kata ganti golongan kata dengan betul nama diri ketiga dengan betul mengikut pesanan yang didengar dengan betul.4 Bertutur. formal secara bertatasusila.4.3.4 Membaca dan memahami mak. dengan tepat.3 Membaca kuat pelbagai bahan 2. diberi dengan betul dan kemas.3.1 Mengujar ayat dengan sebutan yang dan menggunakan bahasa betul.3. 3.2.1 Membaca dan memahami maklumat lumat yang tersurat dan tersirat untuk mengenal pasti idea utama dan daripada pelbagai bahan untuk idea sampingan dalam bahan multimedia memberi respons dengan betul. 4.1.dan ayat dengan bentuk ayat mudah dengan betul betul. memahami dan memberikan respon dengan betul secara lisan dan gerak laku berdasarkan pesanan mengikut urutan dengan betul.3 Mendengar. sebutan yang jelas. 2.2. berdasarkan soalan. intonasi yang yang jelas dan intonasi yang betul dan berjeda.3 Membina dan menulis jawapan dalam kataan.U:3 Sepupu Adam 1.3.2 Menulis secara mekanis 3.intonasi yang jelas dan diksi yang badan secara kreatif semasa tepat melalui penceritaan secara didik bercerita secara didik hibur.berbual dan menyatakn 1.2 Mengujarkan bahasa yang indah 4.

abjad. 1. memahami dan menyebut frasa. 2.perkataan.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas.2. digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.6 Mendengar. 2. B2DT1E2 BT:MS:21 BA:MS: 22 & 23 B2DT1E3 BT:MS:23 BA:MS:25 5|Page . ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat.1 Berbual tentang sesuatu perkara Menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.4 Bertutur. 1. 1.2. diftong. 3. 3.2. 2. 3.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. intonasi yang betul dan berjeda. vokal berganding. sebutan yang jelas.2 Mendengar. 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2. konteks.3 Membina dan menulis perkataan. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara U: 4 :Jagalah daripada pelbagai sumber dalam Kebersihan situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.suku kata.5.3. SIHAT DAN CERGAS 1. 3. frasa dan ayat dengan betul.4 Menulis pelbagai perkataan dan frasa yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata.mengikut konteks.4.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang bentuk dan kemas.frasa dan TEMA 2 : ayat dengan betul.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.mendengar JANUARI dan menyebut bunyi (MINGGU 4) bahasa iaitu.

1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur 5.3. berbual dan menyatakan permintaan (MINGGU 5) U: 5: Kantin Saya Bersih 1. 3.3 Membaca kuat pelbagai bahan 2.4 Memahami dan menggunakan kata kerja tunggal dengan betul mengikut konteks.1 Mengujar ayat dengan sebutan yang dan menggunakan bahasa betul.4.7 Menulis secara mekanis abjad dan berdasarkan bahan yang perkataan dalam bentuk tulisan diberi dengan betul dan kemas. secara bertatasusila.frasa dan ayat darisuku kata.4 Bertutur.1.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. berangkai dengan betul. betul.3.2 Mengujarkan bahasa yang indah 4.2.2 Membaca dan memahami ayat yang mengandungi dua atau tiga perkataan. 4.frasa.intonasi yang jelas dan diksi yang badan secara kreatif semasa tepat melalui penceritaan secara didik 6|Page . JANUARI/FEBRUARI 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang jelas dan intonasi yang yang betul mengikut tanda baca. 3. vokal berganding.dan ayat dengan frasa dengan cara yang betul dan kemas. diftong.2 Membaca dan memahami frasa dalam 2.3 Membina dan menulis per3. betul.2 Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan kata panggilan dengan tentang sesuatu perkara tepat bagi keluarga bukan kalangan daripada pelbagai sumber dalam keluarga asas dalam situasi tidak formal situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.4. 4. 5. sebutan lancar.1 Membina dan menulis perkataan dan kataan.1. pada pelbagai sumber dengan digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul sebutan yang betul 2.2.2.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur.2 Menulis secara mekanis 3.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan bacaan dengan lancar.

2 Membaca dan memahami 2. 5.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan 3. 2.3 Membina dan menulis per3. FEBRUARI ( MINGGU 6) U:6:Makanan Bersih dan Berkhasiat hibur. berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 1.2 Menulis secara mekanis kemas. berbual dan 1.2 Mengujarkan bahasa yang indah 4.bercerita secara didik hibur. 5. sebutan yang betul 3. digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul. situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.2 Mengujar ayat dengan sebutan yang dan menggunakan bahasa betul.1.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. diftong. sebutan yang jelas dan intonasi pada pelbagai sumber dengan yang betul mengikut tanda baca. yang sesuai melalui penceritaan secara 7|Page .4 Bertutur. 5.1.3.2.3 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan perkataan.2.3.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks.dan ayat dengan mengandungi perkataan dua atau lebih betul.3 Berbual tentang sesuatu perkara menyatakan permintaan menggunakan kata ganti nama diri ketiga tentang sesuatu perkara dengan betul dalam situasi tidak formal daripada pelbagai sumber dalam secara bertatasusila.intonasi yang jelas dan diksi yang badan secara kreatif semasa tepat serta menggunakan mimik muka bercerita secara didik hibur. 4. 3.1 Memahami dan menggunakan kata nama am hidup manusia dengan betul mengikut konteks. 3.frasa.2.frasa dan ayat darilancar. vokal berganding.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.2 Membina dan menulis ayat yang kataan. suku kata.4.

vokal berganding. 2.2 Membaca dan memahami perkataan. 5.5.1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti golongan kata dengan betul nama diri ketiga dengan betul mengikut mengikut konteks.4. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.1 Bercerita tentang sesuatu perkara sesuatu perkara semula dengan dengan tepat.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. berbual dan 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara menyatakan permintaan Menggunakan ayat tunggal dan ayat tentang sesuatu perkara majmuk yang betul dalam situasi tidak daripada pelbagai sumber dalam formal secara bertatasusila. konteks 5. situasi formal dan tidak formal 1. 2.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata. B3DB1E1 BT:MS:34 BA:MS:36 8|Page .frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. betul. 2.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks. 1.2. 1.4 Bertutur dan menyatakan permintaan secara bertatasusila. diftong.4.FEBRUARI ( MINGGU 7) U:7: Bersenam Menyihatkan Badan didik hibur.5 Bercerita dan menceritakan 1. sebutan yang jelas dan tepat menggunakan sebutan intonasi yang betul menggunakan ayat yang jelas dan intonasi yang majmuk. 2.1.1 Memahami dan m enggnakan 5.4 Bertutur.4.

9|Page . 4.5.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambah ilmu dan kosa kata.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. 3.3.2.3. 5. 2. 4.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata. 3.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang bentuk dan kemas.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. vokal berganding.3.3 Membina dan menulis perkataan.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks.dan ayat dengan betul. 2.frasa. digraf dan konsonan bergabung dengan betul.6. 3. 3.1.2 Membaca. diftong.intonasi yang jelas dan diksi yang tepat serta menggunakan mimik muka yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.2.2 Mengujar ayat dengan sebutan yang betul. 5. 2.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

5. 2.3.4. B4DL1E1 BT:MS:42 BA:MS:43 & 44 1. diftong. 1.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan. vokal berganding. 2.frasa.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata.3. 3.2 Membaca dan memahami perkataan.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.1 Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 2.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.3. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. digraf dan konsonan betgabung dengan betul. 3.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul. 3.dan ayat dengan betul.2. B4DB1E1 BT:MS:41 BA:MS:42 10 | P a g e . 2. 3.4.FEBRUARI (MINGGU 8) TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN U: 8: Jiranku Mesra 1. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3 Membina dan menulis perkataan.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.4 Bertutur.

2.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui lakonan spontan secara didik hibur. 2.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.2. 2. 2. 5. FEBRUARI / MAC ( MINGGU 9) U:9: Jiran Sepakat 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.3.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. diftong.5.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.4. 4. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul 2. vokal berganding.4.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi dua atau tiga suku kata.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 2.1.4.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. 11 | P a g e .2 Membaca dan memahami perkataan.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 5. 1.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 2.

intonasi yang jelasdan diksi yang tepat melalui lakonan spontan secara didik hibur. 2.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks. MAC (MINGGU 10) U:10: Semangat Kerjasama 1.2 Membaca dan memahami perkataan.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk 1.3.2.3 Membina dan menulis perkataan. memahami dan menyebut frasa.mendengar dan menyebut bunyi bahasa iaitu.6 Mendengar.dan ayat dengan betul.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. 1. 5. 3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. 2. 5. vokal berganding.frasa. 2.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 3.4. diftong.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi kata ganda dengan tepat.6.frasa dan ayat dengan betul.suku kata. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat.4.4 Menulis imlak dengan tepat. 12 | P a g e .2 Mendengar.1 Memahami dan m enggnakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.perkataan. 3. 4. 1.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 2.3. 4.2.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.3.abjad.

1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur. berbual dan 1.4 Bertutur dan menyatakan permintaan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang tentang sesuatu perkara sesuatu perkara dalam situasi tidak daripada pelbagai sumber dalam formal secara bertatasusila.3 Membina dan menulis perkataan.diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur. 3.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu permaklumat tentang sesuatu perkara kara daripada pelbagai sumber daripada pelbagai sumber dengan tepat B4DL1E2 BT:MS:58 13 | P a g e . 3. 2. 1.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyia secara didik hibur. 5.4.2 Mengujar dialog dengan sebutan yang betul.3. 3. 3.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. MAC ( MINGGU 11) U:11: Sambutan Hari KanakKanak 1.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi kata ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat.4 Bertutur.intonasi yang jelas.5.memberi respons dengan betul.3.4 Menulis imlak dengan tepat. 4.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan.1.frasa.2.6. 2.dan ayat dengan betul. 4. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.4. 5. 4.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.5 Membaca dan menaakul untuk Memindahkan maklumat yang Terdapat dalam pelbagai bahan. 4.

3.4.3 Membina dan menulis perkataan.5.frasa. 2. 3.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 2. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. 5. 5. 4.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dgn betul 14 | P a g e 3. 2. .1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan.5.dengan tepat secara bertatasusila. 3. 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 4.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.3 Membaca. 2.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.dan ayat dengan betul.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang ebtuk dan kemas.3. 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat. dan jelas secara bertatasusila. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.intonasi yang jelas.5.2 Membaca. 3.diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur.2.

6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan 15 | P a g e .MAC (MINGGU 12) TEMA 4: SENI DAN BUDAYA U:12 : Kraf Tangan 1. 2. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 2.3 Membina dan menulis perkataan. 2.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang ebtuk dan kemas.3. diksi.3 Membaca.6. 1.frasa. 2. 1.6. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. 3.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.5 Membaca dan menaakul untuk Memindahkan maklumat yang Terdapat dalam pelbagai bahan. 3.4.dan ayat dengan betul. 3. 3. 3.3 Mendengar. 1.5.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.5.3 Mendengar. memahami dan memberikan respon dengan betul secara lisan dan gerak laku berdasarkan pesanan mengikut urutan dengan betul.1 menulis untuk menyampaikan maklumat yang ebtul menggunakan perkataan.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber. frasa dan ayat dengan menegaskan 2.4.3. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.

4.frasa. 2.2 Membaca.dan ayat dengan 16 | P a g e 1.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. .3 Membina dan menulis perkataan.6. 1.5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. kesantunan berbahasa secara barpandu. 2.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.5.bahasa yang santun. 2. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 3. 4.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai secara bertatasusila.6.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyia secara didik hibur.1.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.6. 5.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan. APRIL ( MINGGU 13 ) U:13 : Permainan Tradisional 1.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul. 2. 5.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang ebtuk dan kemas. 2.3. 3.2.

1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai awalan.2 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. 2.5. 2. 2. 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.6 Menulis untuk menyampaikan 3. 2.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perYang betul menggunakan perkataan. APRIL (MINGGU 14) U:14 :Makanan Tradisional 1.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.4.7.1 Menyebut dan memahami unsur 4.betul.1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas seni dalam lagu melalui nyanyia melalui nyanyian secara didik hibur.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.1.4 Membaca dan memahami mak17 | P a g e 1. 1. intonasi yang betul dan berjeda. kara dengan menggunakan diksi. betul.2. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai situasi dengan dalam pelbagai konteks.sebutan yang jelas yang betul menggunakan ayat majmuk.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. sebutan yang jelas.2 Memahami dan menggunakan 5.6. kesantunan berbahasa secara berpandu. 5. frasa dan ayat dengan menegaskan bahasa yang santun. 4. secara didik hibur. B5DB1E2 BT:MS:71 BA:MS:73 2.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 3.3 Membaca dan memahami maklumat .3.

lumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.5.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.5.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. APRIL (MINGGU 15) U:15: Warisan kita 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 1.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 2.4 Menulis imlak dengan tepat. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila 2.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan 18 | P a g e .5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang 1.intonasi yang jelasdan diksi yang tepat melalui lakonan spontan secara didik hibur. 1.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.7.1.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi kata ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks. 3. 3.3.5.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 3. 3. yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.7. 5.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dengan betul.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. 4. 4.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 3. 5. 3.4.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.

intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui penceritaan secara didik hibur.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul.1 Mendengar.6.3.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. 5.terdapat dalam pelbagai bahan.3. 3. sebutan yang jelas.6. 3.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. 2. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan .3. 2.3 Mendengar.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. 4. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan.6.3 Membina dan menulis perkataan.2. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 2. memahami dan memberikan respon yang sesuai secara lisan atau gerak laku terhadap arahan berdasarkan ayat perintah jenis silaan dan ayat perintah jenis larangan dengan betul.2.frasa. 1. 1. 4.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambah ilmu dan kosa kata. 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagaisituasi dengan betul. intonasi yang betul dan berjeda.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan. 5.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. APRIL (MINGGU 16) TEMA 5: PETANI MODEN U:16: Kebun Sekolahku 19 | P a g e betul. 3.3.dan ayat dengan betul. 3.3. 2. 3.

lancar. 1.6. 2.memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.3.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan.soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. sebutan yang jelas.sebutan 2.2. memahami dan memberikan respon dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bercapah.2 Mendengar.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. 5.3. 4.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dengan betul.3 Mendengar. 3.7.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 2.4. 3. 4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.4 Menulis imlak dengan tepat. B3DT1E1 BT:MS:83 BA:MS:4 & 5 MEI (MINGGU 17) U:17: Dusun Pak Long 1.2.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. 2.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur.3. 3. 3. intonasi yang 20 | P a g e .2 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi kata ganda dengan tepat. FN + FK.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 5. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat serta menggunakan mimik muka yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.4. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.

FN + FK.3.soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks.2 Mendengar. 2.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai. 3.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 3. 3. 2. memahami dan memberikan respon dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bercapah.1 Mengedit perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.dan ayat dengan betul.3. 5. 1. 5.4.8. 4.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.3 Membina dan menulis perkataan.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia 2.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur.3 Mendengar. 2.memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul.frasa. 4.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. MEI (MINGGU 18) U:18: Ternakan 21 | P a g e 1. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat serta menggunakan mimik muka yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.4.2.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. betul dan berjeda.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.4.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan. 3. .3.yang jelas dan intonasi yang betul.

2.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.3 Memahami dan membina ayat 5.2. MEI (MINGGU 19) U:19:Hasil Laut 2. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara permintaan tentang sesuatu per Menggunakan ayat tunggal dan ayat kara daripada pelbagai sumber majmuk yang betul dalam situasi tidak dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. situasi. dengan betul.3.2 Mengedit dan memurnikan perkataan penulisan. intonasi yang jelas dan diksi yang badan secara kreatif semasa tepat serta menggunakan mimik muka bercerita secara didik hibur. FN + FK. 4.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang dan menggunakan bahasa betul.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.3.3. 2.4 Membaca dan memahami mak.2.4 Bertutur. dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.2.berbual dan menyatakn 1.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.2 Membaca dan memahami maklumat lumat yang tersurat dan tersirat daripada bahan multimedia untuk daripada pelbagai bahan untuk menyatakan maklumat mengikut urutan memberi respons dengan betul. 5.2.8. formal secara bertatasusila. yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.1 Memahami dan membina ayat dasar yang betul dalam pelbagai menggunakan pola ayat FN + FN. 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.4.8 Mengedit dan memurnikan hasil 3. 2. 2. intonasi yang betul dan berjeda.2 Mengujarkan bahasa yang indah 4.3 Membaca dan memahami ayat majmuk 22 | P a g e .2 Membaca dan memahami 2.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.4. sebutan yang jelas.4.

3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. intonasi yang betul dan berjeda. 2. 3.perkataan.4.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.2. sebutan yang jelas.3 Membina dan menulis perkataan. 3. daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2. 4.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. 2. 3. 4.3.4.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang 23 | P a g e . 3. 2.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi kata ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat. 3.3.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.5.6 Menulis ayat majmuk dengan dan kemas.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.4 Menulis imlak dengan tepat. B5DT1E2 BT:MS:94 BA:MS:16 3.dan ayat dengan betul. 2.frasa.2 Mebaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata. 3. 2.4.2 Membina pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang 3.6.

dan ayat dengan betul. diftong. 3.frasa.3.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 2.2. B5DL1E2 BT:MS:101 BA:MS:22 3.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. jelas secara didik hibur.indah secara didik hibur. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. vokal berganding.6. 5.3. 3. diftong.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. vokal berganding.2 Membaca dan memahami perkataan.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 1.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 2.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.5. 24 | P a g e . sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 3. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. 2. 2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata. digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.2.5. FN + FK.3 Membina dan menulis perkataan. MEI (MINGGU 20) TEMA 6: MARI BERNIAGA U:20: Hari Jualan Sekolahku 1.5 Menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata. 1. 1.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. 5.

sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 3.4 Melafaz dan memahami puisi 3.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.JUN (MINGGU 21) U:21: KEDAI CENDERAMATA 3. 5. 1.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.5.3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2 Membaca.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks. 3. 3.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 2. 1.4. 2.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.5. 2.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul. 4.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.6. 4. 5.2 Membina pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.5.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.berbual dan menyatakn permintaan tentang sesuatu per kara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.4. 2.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 4. diksi.4 Bertutur.4.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.2 Membina pantun empat kerat secara 25 | P a g e .2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.2. 4.

3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.6. 3.6.3. B5DT1E1 BT:MS:111 BA:MS:33 JUN (MINGGU 22) U:22:NASIHAT PAK LONG 1. berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.2 Membaca. 2.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 4.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan.5. 2. 2. 26 | P a g e . 5.3. 2.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. 2.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.1 Melafazkan pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu. 3. 1.4.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. 4.6.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 5. 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.

4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.3. 2.1.3 Membina dan menulis perkataan. 3. 2.5. B5DB1E1 BT:MS:115 BA:MS:38 & 39 27 | P a g e .6. 2.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.5.3 Membaca. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata.frasa.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai. diksi. 3. 3.4.dan ayat dengan betul. 2.6. 2. 3.1. JUN (MINGGU 23) U:23: DUNIA PERNIAGAAN 1.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.6.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. 5. memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul. 5. 3.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. 2. 3. 1.5.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.

1 Membaca dan memahami bahan grafik memindahkan maklumat yang yang mempunyai perkataan dengan terdapat dalam pelbagai bahan. 2. 5.5.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan 2. betul.4.4.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. betul. JULAI (MINGGU 24) TEMA 7: SAYA ANAK MALAYSIA U:24: JALUR GEMILANG 4. sebutan yang betul.1 Bercerita tentang sesuatu perkara sesuatu perkara semula dengan dengan tepat.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.3 Berbual tentang sesuatu perkara mengpermintaan tentang sesuatu per gunakan kata ganti diri ketiga dengan kara daripada pelbagai sumber betul dalam situasai tidak formal secara dalam situasi formal dan tidak bertatasusila.4 Bertutur.1.5 Bercerita dan menceritakan 1. 5. sesuai bagi memupuk minat 28 | P a g e . 2. 1.2 Membaca dan memahami 2.4.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul. formal secara bertatasusila.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.2. 2.2 Membaca.1 Melafazkan pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur. 5.6 Membaca pelbagai bahan sasbacaan berbentuk didik hibur untuk tera dan bukan sastera yang menambahkan ilmu dan kosa kata.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks.5. sebutan yang jelas dan tepat menggunakan sebutan intonasi yang betul menggunakan ayat yang jelas dan intonasi yang majmuk.frasa dan ayat daridaripada pelbagai bahan bacaan dengan pada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.berbual dan menyatakn 1.5.1.3 Membaac dan memahami ayat majmuk perkataan.6. 1.

2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.JULAI (MINGGU 25) U:25: BAHASA KITA membaca. 5.7.2.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.berbual dan menyatakn permintaan tentang sesuatu per kara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 2. 2. 2.3. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 3.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan. 29 | P a g e .4.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang ebtuk dan kemas.1. 1.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. 1.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3 Membina dan menulis perkataan.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dgn betul. 2.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.4 Bertutur. sebutan yang jelas. intonasi yang betul dan berjeda.dan ayat dengan betul.3. 2.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur 5.2.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul. 3. 4. 2.4. 4.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk 3. 3.frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.2 Membaca dan memahami perkataan.frasa.

2.8.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 4.3.7 Menulis secara mekanis abjad dan perkataan dalam bentuk tulisan berangkai dengan betul. 3. 3.memberi respons dengan betul. 1. sebutan yang jelas dan intonasi . 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat. 1. 2.1.2 Mengedit dan memurnikan perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.7.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.2.5.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks. 5. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 3. 2.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. 1. 2.2 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. 4. 1.sebutan 30 | P a g e 2.6.5 Bercerita dan menceritakan JULAI sesuatu perkara semula dengan (MINGGU 26) tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang U:26: NEGARA KITA betul.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.

4.diftong.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. 3. 5.1.2 Membina dan menulis ayat yang men gandungi perkataan dua atau lebih suku kata. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 3.4 Memahami dan menggunakan kata kerja tunggal dengan betul mengikut konteks.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dgn betul.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai secara bertatasusila.7. 5.intonasi yang jelas.dan ayat dengan betul. 3.6. 3. 1. 3. 1.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.frasa. 1.3 Mengujar bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 1.7. 4.3. 1. 1.1 Berbincang dan mengemukakan JULAI (MINGGU 27) U:27: LAMBANG NEGARA B5DL1E1 BT:MS:133 BA:MS:57 .2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas.vokal berganding.diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur.3.digraf dan konsonan bergabung dengan betul.7 Berbincang dan mengemukakan 31 | P a g e yang betul mengikut tanda baca.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.2.yang jelas dan intonasi yang betul.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.5.3 Membina dan menulis perkataan.

dan ayat dengan betul.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.3.1 Melafazkan pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang B6DT2E1 BT:MS:134 BA:MS:58 (JLD2) .2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.8.2 Membaca. 2. 2.5.3.pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 2. 3. 3.frasa.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.4. pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.5.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang 32 | P a g e 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber. 3. 2. 2. 2.sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. 3.4. 4.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. 3.6.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. B6DB1E1 BT:MS:131 BA:MS:55 3.3 Membina dan menulis perkataan.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan.1 Mengedit perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca 4.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.

sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2.soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. jelas secara didik hibur.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 3. 2. 3.memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul. 1. 2. 5.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.4. 1.1 Mendengar.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 5.3 Membaca.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber.OGOS (MINGGU 28) TEMA 8: REKA CIPTA U:28: KELAB REKA CIPTA indah secara didik hibur. 2.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai secara bertatasusila.3. intonasi yang betul dan berjeda.6. 2. sebutan yang jelas.memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.3 Mendengar.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks.3. B6DL1E1 BT:MS:138 BA:MS:61 B6DT1E1 BT:MS:140 BA:MS:64 33 | P a g e .3. 2. 1.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. memahami dan memberikan respon yang sesuai secara lisan atau gerak laku terhadap arahan berdasarkan ayat perintah jenis silaan dan ayat perintah jenis larangan dengan betul.5.5.

OGOS (MINGGU 29) U:29: SAINS DAN REKA CIPTA 5.1 Memahami dan m enggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.4.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.1 Melafazkan pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3. 3. B6DL2E1 BT:MS:143 BA:MS:67 (JLD2) 34 | P a g e . 2. 5.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.4.7. 4.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dgn betul. 4.5.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan. 3.3. 2.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 5. 1.7.6. 1.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. diksi. 1.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks. 5.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.3.1. 1.

1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 2. OGOS (MINGGU 30) 1.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.3 Membina dan menulis perkataan.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 4.6. 5.3.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai. 3.5.2 Membina pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dgn sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. 3.7.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dgn betul. 3.2. 5. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.5.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dgn betul.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang 35 | P a g e .4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. B6DB1E2 BT:MS:144 BA:MS:68 (JLD2) 4. 3.dan ayat dengan betul. 2.4. 1.7. 3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.4. FN + FK.frasa. 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 3.

1. 1.6.7.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada Multimedia yang sesuai.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.6.2 Membaca. 4.U:30: PERTANDINGAN REKA CIPTA betul. 2.1 Melafazkan pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur. 2. 2. 5.2.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dgn betul.1 Memahami dan menggunakan imbuhan B6DL1E2 BT:MS:149 BA:MS:73 (JLD2) 3.5. 3.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang ebtul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.4.5.6.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. 3. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 3. 4. 3.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 Memahami dan menggunakan 36 | P a g e B6DT1E1 BT:MS:153 BA:MS:78 & 79 (JLD2) .7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. 3. 2.memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.4. 2. 5. diksi.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.

awalan.pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. 37 | P a g e . akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->