P. 1
Kebaikan Dan Kelemahan Kaedah

Kebaikan Dan Kelemahan Kaedah

|Views: 63|Likes:
Published by Zue Layhar
kaeda abjad
kaeda abjad

More info:

Published by: Zue Layhar on Apr 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2013

pdf

text

original

Kaedah abjad

akan lupa pelajaran yang lepas jika tidak diulang kali dalam bilik darjah. Murid-murid dapat mencapai tahap kecekapan yang tinggi dalam kemahiran membaca. Kelemahan Murid dapat menyebut dengan lancar perkataan yang diberi tetapi tidak memahaminya.Kelebihan Terdiri daripada suku kata yang hampir tetap bunyinya dalam sistem bahasa Melayu. Setelah mengenal huruf dan membunyikan vokal konsonan dengan baik. murid dapat membaca perkataan baharu. Murid membaca secara merangkakrangkak kerana terbawa-bawa cara membaca sambil mengeja. . Kemahiran asas dan binaan yang kukuh Terdapat kemungkinan bahawa murid dalam aktiviti asas membaca. Murid akan berasa bosan kerana aktiviti yang lebih kepada hafalan dan kurang penghayatan.

Kaedah fonetik .

Murid hendaklah mengetahui bunyi dan bentuk huruf terlebih dahulu.Kelebihan Kelemahan Huruf yang dilihat dapat dikaitkan dengan bunyi oleh murid. . Murid dapat mengurangkan beban memori. Murid-murid lembap tidak sesuai belajar mengikut kaedah ini. Terdapat huruf-huruf tertentu yang lebih mudah boleh diperkenalkan dahulu Persiapan awal oleh murid perlu dilakukan sebelum aktiviti membaca. Penggunaan asosiasi dapat Sesuai untuk murid-murid yang pandai. Kaedah ini lebih sesuai digunakan kepada murid yang telah mahir menyebut dan mengingat bunyi huruf yang telah diajarkan. mempercepatkan proses mengingat.

Kaedah pandang sebut .

Perbendaharaan kata murid terbatas. .Kelebihan Murid tidak perlu belajar mengeja perkataan dahulu maka masa dapat dijimatkan. Murid dapat memahami maksud perkataan semasa menyebutnya. Kaedah ini hanya sesuai untuk muridmurid yang pandai. Kaedah ini merupakan kaedah terpantas untuk mempelajari kemahiran membaca. Kelemahan Murid tidak pandai mengeja Murid tidak dapat menyebut perkataan baharu kerana tiada pendedahan.

Kaedah suku kata .

. Guru tidak perlu menggunakan bahan bantu mengajar yang banyak dan ini memudahkan guru-guru menjalankan tugasnya. Terlalu mementingkan ejaan hingga menyebabkan fahaman tidak berjaya diperoleh Kanak-kanak mudah keliru kerana nama-nama huruf tidak menepati bunyi huruf-huruf tersebut.Kelebihan Kelemahan Murid-murid dapat mengeja dengan Murid tidak lancar membaca kerana baik kerana dilatih untuk mengeja bagi lebih fokus kepada huruf. tiap-tiap perkataan yang dibaca.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->