Mesin Pencanai (Grinding Machine

)
Mencanai (grinding) merupakan proses pemotongan logam yang mana ianya mengeluarkan logam @ bahan lain dalam bentuk serpihan kecil dengan cara pemusingan roda pencanai yang dibuat daripada bijian-bijian abrasive yang halus dan diikat. Tiap-tiap satu bijian itu merupakan mata alat pemotongan yang halus. Zarah-zarah lelas kecil ini dipanggil pelelas yang memotong logam pada bahan yang hendak dicanai. Grinding merupakan operasi pemotongan kekemasan & adalah proses yang terakhir dalam pemesinan. Ianya juga digunakan bagi tujuan menajamkan mata alat & perkara lain. Kebaikan Mencanai (Grinding) Proses mencanai adalah kerja yang penting di dalam kerja-kerja pengeluaran dan ianya mempunyai kebaikan jikadibandingkan dengan proses pemotongan yang lain kerana : 1. Satu-satunya cara pemotongan bahan yang telah diberi rawatan haba (hardening). Komponen yang dikehendaki dimesin terlebih dahulu dalam keadaan anneal. Sedikit lebihan sahaja ditinggalkan untuk proses mencanai. 2. Menghasilkan kekemasan permukaan yang amat licin yang diperlukan pada permukaan bearing dan permukaan yang menyentuh antara satu sama lain. 3. Benda kerja dapat disiapkan keukuran yang tepat dalam masa yang singkat. Ini adalah disebabkan sedikit lebihan sahaja yang ditinggalkan untuk proses mencanai.

Jenis-jenis Mesin Mencanai

Pada amnya terdapat beberapa jenis mesin pencanai yang digunakan dalam bengkel-bengkel kejuruteraan dan industri perkilangan iaitu :

• Mesin pencanai meja dan kaki • Mesin pencanai elektrik (mudah alih) • Mesin canai permukaan (surface grinding) • Mesin pencanai selinder (cylindrical grinding) • Mesin pencanai mataalat pemotong (tool and cutter grinder)

iii. Benda kerja pula dipegang oleh pelbagai jenis pemegang atau dipasak terus kepada meja mesin. iii. Antara kerja-kerja yang dapat dilakukan oleh mesin pengisar adalah : i. kedalaman pemotongan pula dibuat dengan menggunakan meja mesin. tap. Mata alat yang terdapat. v. pemegang mata alat. Megisar permukaan berbentuk atau tak berbentuk dengan menggunakan mata alat pengisar berbentuk. bongkah segiempat sama dan lainlain. Mengisar permukaan rata. lurah-lurah. ii. lurah T dan tanggam bajang. gear. Membuat kerja-kerja melubang. Namun tujuan utamanya tetap sama iaitu untuk membuang dan membersihkan bahagian-bahagian tertentu pada bendakerja. Memotong pelbagai jenis bahu dan alur kunci. aksesori dan alatan tambahan. iv. .• Mesin pencanai tanpa tetengah (centerless grinding) Selain itu terdapat juga mesin-mesin yang digunakan untuk kerja-kerja khas. Jenis mata alat yang digunakan (mata pengisar) ialah mata alat tunggal atau mata alat berbilang. Keadaan ini membolehkan mesin pengisar melakukan pelbagai bentuk kerja. Benda kerja disusupkan dengan menghantar meja kepada mata alat yang sedang berputar. Mengisar permukaan yang berjarak sama dengan menggunakan kepala pembahagi contohnya. tegak dan permukaan bersudut atau condong. ini termasuklah permukaan mengufuk. Alat tambahan atau aksesori yang dibekalkan. ii. Jenis Mesin yang digunakan. Mesin pengisar juga dilengkapi dengan pelbagai alat memegang benda kerja. Kerja-kerja tersebut bergantung kepada: i. Mesin Kisar (Milling Machine) Mesin pengisar berbeza daripada mesin-mesin lain dari segi pengunaan mata alat dan cara memegang benda kerja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful