Mesin Pencanai (Grinding Machine

)
Mencanai (grinding) merupakan proses pemotongan logam yang mana ianya mengeluarkan logam @ bahan lain dalam bentuk serpihan kecil dengan cara pemusingan roda pencanai yang dibuat daripada bijian-bijian abrasive yang halus dan diikat. Tiap-tiap satu bijian itu merupakan mata alat pemotongan yang halus. Zarah-zarah lelas kecil ini dipanggil pelelas yang memotong logam pada bahan yang hendak dicanai. Grinding merupakan operasi pemotongan kekemasan & adalah proses yang terakhir dalam pemesinan. Ianya juga digunakan bagi tujuan menajamkan mata alat & perkara lain. Kebaikan Mencanai (Grinding) Proses mencanai adalah kerja yang penting di dalam kerja-kerja pengeluaran dan ianya mempunyai kebaikan jikadibandingkan dengan proses pemotongan yang lain kerana : 1. Satu-satunya cara pemotongan bahan yang telah diberi rawatan haba (hardening). Komponen yang dikehendaki dimesin terlebih dahulu dalam keadaan anneal. Sedikit lebihan sahaja ditinggalkan untuk proses mencanai. 2. Menghasilkan kekemasan permukaan yang amat licin yang diperlukan pada permukaan bearing dan permukaan yang menyentuh antara satu sama lain. 3. Benda kerja dapat disiapkan keukuran yang tepat dalam masa yang singkat. Ini adalah disebabkan sedikit lebihan sahaja yang ditinggalkan untuk proses mencanai.

Jenis-jenis Mesin Mencanai

Pada amnya terdapat beberapa jenis mesin pencanai yang digunakan dalam bengkel-bengkel kejuruteraan dan industri perkilangan iaitu :

• Mesin pencanai meja dan kaki • Mesin pencanai elektrik (mudah alih) • Mesin canai permukaan (surface grinding) • Mesin pencanai selinder (cylindrical grinding) • Mesin pencanai mataalat pemotong (tool and cutter grinder)

Membuat kerja-kerja melubang. Mesin Kisar (Milling Machine) Mesin pengisar berbeza daripada mesin-mesin lain dari segi pengunaan mata alat dan cara memegang benda kerja. v. bongkah segiempat sama dan lainlain. ini termasuklah permukaan mengufuk. tegak dan permukaan bersudut atau condong. Alat tambahan atau aksesori yang dibekalkan. Benda kerja pula dipegang oleh pelbagai jenis pemegang atau dipasak terus kepada meja mesin. lurah T dan tanggam bajang. Benda kerja disusupkan dengan menghantar meja kepada mata alat yang sedang berputar. Mata alat yang terdapat. Kerja-kerja tersebut bergantung kepada: i. Jenis mata alat yang digunakan (mata pengisar) ialah mata alat tunggal atau mata alat berbilang. Memotong pelbagai jenis bahu dan alur kunci. iv. aksesori dan alatan tambahan. gear. tap. Mesin pengisar juga dilengkapi dengan pelbagai alat memegang benda kerja. Keadaan ini membolehkan mesin pengisar melakukan pelbagai bentuk kerja. Namun tujuan utamanya tetap sama iaitu untuk membuang dan membersihkan bahagian-bahagian tertentu pada bendakerja. kedalaman pemotongan pula dibuat dengan menggunakan meja mesin. Jenis Mesin yang digunakan. . ii. Mengisar permukaan yang berjarak sama dengan menggunakan kepala pembahagi contohnya. ii. Megisar permukaan berbentuk atau tak berbentuk dengan menggunakan mata alat pengisar berbentuk. pemegang mata alat. iii. lurah-lurah. Mengisar permukaan rata. Antara kerja-kerja yang dapat dilakukan oleh mesin pengisar adalah : i. iii.• Mesin pencanai tanpa tetengah (centerless grinding) Selain itu terdapat juga mesin-mesin yang digunakan untuk kerja-kerja khas.