P. 1
RPH Projek Fasa Fasa Bulan

RPH Projek Fasa Fasa Bulan

|Views: 536|Likes:
Published by GayuGeo1930

More info:

Published by: GayuGeo1930 on Apr 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2015

pdf

text

original

Gayathri A/P Thirugnsambathan RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Tarikh Masa Tahun Bilangan Pelajar Mata Pelajaran Tema Tajuk : 30 Julai

2012 : 8.45 pagi – 9.45 pagi (60 minit) : 5 Dahlia : 25 pelajar : Sains : Menyiasat bumi dan alam semesta : Fasa-Fasa Bulan

Objektif Pembelajaran : 2.3 Memahami fasa-fasa bulan Hasil Pembelajaran :   Menyatakan sekurang-kurangnya 4 jenis fenomena fasa-fasa bulan. Menyusun atur setiap peringkat fasa-fasa bulan. Menamakan gambarajah yang diberi dengan maklumat yang betul.

Pengetahuan sedia ada : Murid pernah melihat bentuk bulan pada waktu malam Nilai murni : Bersyukur dengan adanya bulan yang memberi cahaya dari matahari pada waktu malam. Alat bantu mengajar : Model fasa-fasa bulan, video

Murid berlaku berfikir faktor membenarkan untuk menyentuh dan melihat model fasa-fasa bulan serta tayangan video. Bentuk-bentuk bulan setiap fasa ada dalam borang tersebut. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai .  Selepas itu. digunakan untuk fenomena fasa-fasa bulan. guru menyuruh pelajar untuk mengisi borang yang diberi. Pelajar boleh menyentuh dan melihat model tersebut. Guru akan menunjukkan model fasa-fasa bulan kepada pelajar. Guru akan bertanya beberapa soalan untuk menguji tahap kefahaman pelajar berdasarkan pemerhatian langsung tadi. Dengan ini. pengalaman setiap bentuk sama ada mereka pernah Nampak bentuk bulan tersebut atau tidak. deria-deria pelajar dapat mendapat langsung. guru akan mengedarkan borang kepada setiap pelajar.Gayathri A/P Thirugnsambathan Fasa Fasa orientasi : (Engage) Isi pelajaran Murid meramal bentubentuk bulan pada        Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Mula-mula guru akan membawa pelajar ke makmal sains. (Lampiran 1) Pelajar tersebut. Selepas itu. Pelajar dikehendaki menandakan pada   dikehendaki mengisi borang   Penerangan Pelajar diberi pendedahan langsung dengan dibawa ke makmal sains dan setiap fasa bulan. Bagi menguji pengetahuan yang sedia ada pada pelajar. guru memaparkan tayangan video  kejadian fenomena bulan dan paksinya.

bulan . Pelajar hendak mengkaji pada bentuk-bentuk setiap fasa. Pemerhatian:  Pengajaran Teori Bruner selanjutnya bergantung     kepada cara membangkitkan minat di Berdasarkan pemerhatian tadi. Semua kanak-kanak anda faham tentang kejadian fasa-fasa memiliki mekanisme dalaman untuk bulan? ingin belajar.Gayathri A/P Thirugnsambathan model fenomena kejadian fasa-fasa bulan yang ditunjukkan. Oleh itu. guru mesti Pernahkah anda melihat bentu-bentuk bulan menggalakkan mereka melalui sepertimana yang guru tunjukkan tadi? Bagaimanakah bulan memancarkan cahaya ke bumi? Mengapa pada waktu siang bulan tidak kelihatan? Sebab apa berlaku fenomena fasa-fasa bulan? pembelajaran penerokaan Inferens:  Guru akan membantu murid dengan memberi klu sekiranya mereka masih tidak dapat meneka. Pelajar hendaklah memerhati bentuk-bentuk bulan pada setiap fasa selama satu bulan.  bentukbulan pada   Fasa Pencetusan idea : Bagaimanakah meramal bentuk Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. apakah yang kalangan murid.

 Pelajar dapat bergiat dengan minat yang sepenuhnya.  Perasaan dilahirkan pelajar. ingin dalam tahu diri dapat setiap Teori Bruner Teori Bruner mementingkan penemuan pembelajaran melalui bebas atau penemuan berpandu. (Lampiran 2)  Pelajar hendaklah adalah penting.Gayathri A/P Thirugnsambathan (Explore) setiap fasa?  Pelajar hendaklah merekod apa yang   berbincang dalam  Kajian ini hendaklah dilakukan selama 1 bulan. atau latihan penyiasatan.   Fasa Apakah nama-nama pada setiap Pelajar dikehendaki mengkaji fenomena Pelajar hendaklah selama membuat sebulan Penstrukturan bulan Semula Idea: fasa? fasa-fasa bulan selama sebulan mengikut pemerhatian . bekerjasama semasa membuat kajian. Ahli-ahli kumpulan perlu kumpulan sebelum mengisi borang tersebut setiap hari. Kerjasama dalam kumpulan mereka lihat setiap hari dalam borang yang diberikan.

    secara berturut-turut. Walaupun ini merupakan kerja kumpulan. Pelajar perlu melukis struktur bulan setiap hari. . Yang sangat penting adalah bentuk bulan pada setiap fasa.  Setiap pelajar perlu memerhati dengan teliti dan merekod data yang tepat mulai dari 1 Ogos hingga 31 Ogos. palajar perlu bijak pada masa bila pelajar perlu memerhati bulan. Pelajar juga hendaklah menulis fasa yang keberapa dan nama bulan bagi setiap fasa. ahli kumpulan perlu berbincang untuk mengenal pasti maklumat yang dikumpul.  Maklumat penting pelajar perlu merekodkan ialah tarikh.Gayathri A/P Thirugnsambathan (Explain) Apakah yang bulan? perubahan pada  kumpulan masing-masing. setiap pelajar perlu merekodkan data secara individual selepas berbincang dengan ahli kumpulan. Pelajar dikehendaki menulis berlaku tarikh setiap hari sebagai bukti supaya memastikan bahawa pelajar telah mengkaji setiap hari. bentuk bulan.  Sebelum merekod.  Pelajar dapat menjana idea baru dengan membuat kajian ini. fasa bulan. Pelajar perlu mencatat masa kerana kadangkala bulan tidak kelihatan jika hujan. nama bulan pada setiap fasa dan masa. Oleh itu.

Teori Piaget Setiap individu akan sentiasa mencuba untuk memahami dan mengadaptasi perubahan yang perubahanberlaku di persekitaran mereka. pada setiap fenomena fasa-fasa bulan akan berlaku setiap bulan. Pelajar dapat merumuskan fenomena fasafasa bulan. Pelajar juga dapat menyusun atur setiap fasa bulan. mereka dapat meramal bentukbentuk bulan pada setiap fasa.Gayathri A/P Thirugnsambathan  Pelajar dapat meramal perubahan yang berlaku pada bulan. Fasa Refleksi: (Evaluate) Pelajar merumuskan fenomena fasa-fasa  dapat   Sesi soal jawab telah dilaksanakan.  Pelajar dapat mengetahui sepenuhnya tentang fenomena fasa-fasa bulan dan perubahan yang berlaku pada bentuk- bulan melalui kajian mereka. . Pelajar dapat membincangkan maklumat yang direkodkan. Guru bertanya beberapa soalan kepada murid mengenai hasil dapatan mereka. Fasa Aplikasi Pelajar Idea: (Elaborate) perubahan mengetahui yang      Pelajar dapat memerhati dan meramal   Murid dapat mengenali namanama bulan pada setiap fasa. Perubahan pada bentuk bulan berlaku setiap bulan iaitu perubahan yang berlaku pada bulan setiap hari. berlaku pada bentuk bulan fasa. Mereka dapat menyebut nama nama-nama bulan pada setiap fasa. bentuk bulan. Dengan ini.

(Lampiran 3) Gott. 1996) sendiri pengalaman yang dialami (Johnson & . pelajar akan membentuk ‘frame of melalui perwakilan pengetahuan mereka Guru akan menilai pelajar dengan memberi reference’ lembaran kerja.Gayathri A/P Thirugnsambathan   Akhirnya. guru akan membuat rumusan Setiap tentang kajian pelajar dan rumusan topik ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->