DEFINISI TRADISIONAL

Tradisional yang datang dari perkataan latin "traditio", bermakna mewarisi menyerahkan, atau menyampaikan, dalam erti melangsungkan, sesuatu yang

mewariskan

diperturunkan atau dilanjutkan dalam struktur keturunan, kelompok dan juga dari kepercayaan sesuatu masyarakat.

Tradisional lebih berbentuk budaya, adat, pemikiran atau juga dari segi yang kebendaan diteruskan dalam oleh kehidupan generasi sesuatu kemudian.

masyarakat

Tradisional terdahulu yang diperturunkan pada generasi terkemudian dalam kegiatan harian yang ditampilkan melalui corak atau rentak kehidupan dan biasanya tanpa perlu nota atau catitan kecuali bila kita memperkatakan tradisional yang berhubung dengan keagamaan. Kerana tradisional yang berasaskan cara hidup melalui keagamaan, biasanya

diperturunkan beralaskan catitan, nota atau dipanggil kitabkitab.

.

.

.

.

.

.

Pengertian ini menggambarkan penggunaan utama perkataan gamelan dalam konteks muzik di Asia Tenggara. Orkes gamelan kebanyakan terdapat di pulau Jawa. Perkataan "gamelan" berasal daripada perkataan Jawa "gamel". Beberapa tahun yang lalu gong-gong gangsa yang berukuran besar telah . Telah diperkatakan bahawa alat gong gangsa yang berpencu adalah alat muzik yang penting di Asia Tenggara. Perkataan ‘ gamel ‘ iaitu dalam perkataan Jawa bererti dipukul. Di Bali dan Lombok hari ini. Dalam konteks muzik di Asia Tenggara perkataan gamelan boleh dilihat dalam dua konteks yang berbeza. dan di Jawa lewat abad ke-18. Bali. dan Lombok di Indonesia dalam pelbagai jenis ukuran dan bentuk ensembel.GAMELAN Sejarah Gamelan Gamelan adalah himpunan alat muzik yang biasanya menonjolkan metalofon. gambang. Walau bagaimanapun dalam pengertian yang lebih mendalam perkataan gamelan bererti satu orkestra yang mengandungi alat-alat muzik berbentuk gong dan bilahan yang diperbuat daripada gangsa dan alat-alat ini dipukul. bermaksud memukul ataupun tukul. Walau bagaimanapun sekarang Indonesia mengekalkan kilang-kilang pembuatan gamelan yang utama di Jawa Tengah. Adalah difikirkan bahawa alat gong yang awal diperbuat di kawasan antara Tibet dan Burma dan seterusnya pusat pembuatan gong berpindah dari ‘ Tan ah Besar ‘ Asia Tenggara ke kawasan-kawasan ‘ Pulau ‘ di mana pada satu ketika Brunei adalah pusat pembuatan gong yang utama. diketuk atau ditabuh. Sudah beberapa abad bengkel-bengkel membuat gamelan yang utama di Asia Tenggara dapat dikesan di Jawa Tengah dan sekarang ini kawasan-kawasan inilah di Indonesia di mana pembuatan alat-alat gamelan yang bermutu tinggi dan tahan lama dapat diperolehi. istilah gong lebih dianggap sinonim dengan gamelan. Orkes Gamelan telah mencapai tahap perkembangan yang sophisticated dalam tradisi di istana Jawa Tengah terutama di istana-istana Jogjakarta dan Surakarta. diketuk atau ditabuh untuk mengeluarkan bunyi. dan gong. Madura. gendang.

Kediri.000 tahun SM dan Hoabinshian sites menunjukkan bahawa pembuatan alat daripada gangsa telah dikenal pasti di Tanah Besar Asia Tenggara seawal-awalnya dalam tahun 3. Gamelan tertua di Jawa iaitu Gamelan Monggang dan Kodok Ngorek mengandungi gong-gong berpencu dalam beberapa ukuran dan bentuk.000SM kita dapat menyimpulkan bahawa gong gangsa adalah alat muzik yang sudah lama wujud di dalam kebudayaan Asia Tenggara.700SM. Kedua-dua alat gamelan lama ini wujud dalam abad ke. Hari ini kilang-kilang membuat gong dan bilahan yang utama terdapat di Jogjakarta dan Solo (Surakarta). . Walau bagaimanapun punca daripada kajipurba hari ini menyatakan bahawa zaman gangsa di Asia Tenggara bermula sebelum 1. Laporan bertulis menunjukkan bahawa gong telah dijumpai di Jawa dalam kurun yang ke-9TM. Cirebon dan Jogjakarta. Oleh itu dilihat daripada pembuatan alat-alat gangsa dalam lingkungan tahun 3.4TM.000SM dan pewujudan gendang Dongson Gangsa pada tahun 1.0000SM sementara alat-alat tembikar dan alat-alat pertanian daripada batu dapat dikesan seawal-awalnya dalam tahun 9.dibuat di kampung-kampung di Semarang sementara gong-gong dan bilahanbilahan kecil yang lain telah dibuat dibeberapa tempat termasuk Surakarta.

Kuantan. Hari ini alat gamelan Melayu dari istana Terengganu disimpan di Muzium Tokoh. Kuantan. Ia menggambarkan nilai rasa muzik dan rujukan pemain- pemain Joget Gamelan daripada tradisi istana dalam akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. . Pahang. Sungguhpun Gamelan Melayu yang digunakan pada awal tahun-tahun dalam kurun ke-19 ( Istana Pekan ) mungkin mengandungi banyak alat-alat tetapi tidak ada bukti-bukti bertulis untuk menguatkannya. Di samping itu satu alat membranophone juga terdapat dalam orkestra ini dan alat ini adalah gendang yang mempunyai dua muka. Kuantan itu melambangkan tradisi Istana Riau-Lingga. Keterangan yang berikut tentang Gamelan Melayu diasaskan kepada alat Gamelan Melayu yang tertua di Malaysia yang terdapat dari istana Terengganu. Keterangan berikut tentang Gamelan Melayu dan semua ukuran peralatannya adalah didasarkan kepada Gamelan Melayu di Muzium Tokoh. Alat-alat idiofon ini adalah diperbuat daripada gangsa dalam bentuk mangkuk yang berpencu dan meallophones (sekiranya alat zilafon diperbuat daripada keping-keping tembaga dipanggil metalofon) yang diketuk dengan beberapa jenis palu dengan cara yang tertentu. Pahang dan Terenggganu dan digunakan di sini sebagai asas untuk Gamelan Melayu kontemporari yang mengiringi tarian-tarian klasik dalam tradisi Joget Gamelan. Alat-alat gamelan yang kecil bilangannya yang terdapat di Muzium Tokoh.GAMELAN MELAYU Sebahagian besar alat-alat dalam Gamelan Melayu di Pahang dan di Terengganu adalah alat-alat idiofon (idiophone) iaitu yang diketuk dalam beberapa cara untuk mengeluarkan bunyi. Untuk tujuan perbandingan rajah berikut mempamerkan jenis-jenis peralatan alat gamelan daripada Gamelan Jawa Tengah dan Gamelan Melayu Pahang dan Terengganu. Pahang.

Satu kumpulan telah ditubuhkan dengan nama Joget Gamelan Setia Usaha Kerajaan Terengganu (SUKTRA) yang dipengerusikan oleh dato’ Setiausaha kerajaan Terengganu. Dua dari Putera Sultan Ahmad telah berkahwin dengan dua orang Raja dari Terengganu iaitu Sultan Zainal Abidin III(1881-1918) dan Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. . dan Terengganu berada di bawah pengaruh Riau Lingga dan Johor.an Sultan Zainal Abidin 1(memerintah dalam tahun 1726-1734) ialah keturunan Bendahara Johor Paduka Raja Tun Habib Abdul Majid.SEJARAH GAMELAN MELAYU DI MALAYSIA Gamelan di Malaysia mula bertapak di Riau Lingga di Johor dan kemudian ke Pahang dan akhir sekali ke Terengganu. Bagi para pelajar UKM yang mengikuti kursus ko-kurikulum Muzik Gamelan salah satu kursus yang perlu diikuti. Universiti Kebangsaan Malaysia telah mengambil Muzik Gamelan sebagai anak angkat untuk mengekalkan keseniaan dan tradisi tersebut bagi generasi akan datang. Pada tahun 1972 kerajaan negeri Terengganu telah mengambil berat akan perkembangan Gamelan dan berhasrat menjadikan keseniaan ini sebagai sebahagian daripada kegiatan kerajaan. Setiap upacara rasmi seperti Konvokesyen dari lain-lain Muzik Gamelan adalah kesenian utama yang dipersembahkan dalam majlis tersebut. Keadaan demikian berlaku kerana dalam masa yang berkenaan daerah Johor. Sultan Terengganu yang perta. Pada tahun 1980. Bendahara Johor yang ke 19 mangkat dalam tahun 1969 dan saudaranya yang sulung kemudiannya diangkat menjadi raja dalam pemerintahan Bendahara mulai dari bendahara Tun tahir dari Johor hinggalah kepada Wan Ahmad yang kemudiannya mengangkat dirinya menjadi Sultan Pahang memerintah 1863-1914. Pahang. Gamelan yang mula berkembang di Pahang dalam lingkungan tahun 1800 sama seperti yang terdapat di istana Yam Tuan Muda Riau di Pulau Penyengat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful