DEFINISI TRADISIONAL

Tradisional yang datang dari perkataan latin "traditio", bermakna mewarisi menyerahkan, atau menyampaikan, dalam erti melangsungkan, sesuatu yang

mewariskan

diperturunkan atau dilanjutkan dalam struktur keturunan, kelompok dan juga dari kepercayaan sesuatu masyarakat.

Tradisional lebih berbentuk budaya, adat, pemikiran atau juga dari segi yang kebendaan diteruskan dalam oleh kehidupan generasi sesuatu kemudian.

masyarakat

Tradisional terdahulu yang diperturunkan pada generasi terkemudian dalam kegiatan harian yang ditampilkan melalui corak atau rentak kehidupan dan biasanya tanpa perlu nota atau catitan kecuali bila kita memperkatakan tradisional yang berhubung dengan keagamaan. Kerana tradisional yang berasaskan cara hidup melalui keagamaan, biasanya

diperturunkan beralaskan catitan, nota atau dipanggil kitabkitab.

.

.

.

.

.

.

Walau bagaimanapun dalam pengertian yang lebih mendalam perkataan gamelan bererti satu orkestra yang mengandungi alat-alat muzik berbentuk gong dan bilahan yang diperbuat daripada gangsa dan alat-alat ini dipukul. Walau bagaimanapun sekarang Indonesia mengekalkan kilang-kilang pembuatan gamelan yang utama di Jawa Tengah. Pengertian ini menggambarkan penggunaan utama perkataan gamelan dalam konteks muzik di Asia Tenggara. Orkes Gamelan telah mencapai tahap perkembangan yang sophisticated dalam tradisi di istana Jawa Tengah terutama di istana-istana Jogjakarta dan Surakarta. Madura. istilah gong lebih dianggap sinonim dengan gamelan. Perkataan "gamelan" berasal daripada perkataan Jawa "gamel".GAMELAN Sejarah Gamelan Gamelan adalah himpunan alat muzik yang biasanya menonjolkan metalofon. diketuk atau ditabuh untuk mengeluarkan bunyi. Perkataan ‘ gamel ‘ iaitu dalam perkataan Jawa bererti dipukul. Orkes gamelan kebanyakan terdapat di pulau Jawa. Di Bali dan Lombok hari ini. dan di Jawa lewat abad ke-18. bermaksud memukul ataupun tukul. gendang. Adalah difikirkan bahawa alat gong yang awal diperbuat di kawasan antara Tibet dan Burma dan seterusnya pusat pembuatan gong berpindah dari ‘ Tan ah Besar ‘ Asia Tenggara ke kawasan-kawasan ‘ Pulau ‘ di mana pada satu ketika Brunei adalah pusat pembuatan gong yang utama. Dalam konteks muzik di Asia Tenggara perkataan gamelan boleh dilihat dalam dua konteks yang berbeza. Sudah beberapa abad bengkel-bengkel membuat gamelan yang utama di Asia Tenggara dapat dikesan di Jawa Tengah dan sekarang ini kawasan-kawasan inilah di Indonesia di mana pembuatan alat-alat gamelan yang bermutu tinggi dan tahan lama dapat diperolehi. gambang. dan gong. Bali. Telah diperkatakan bahawa alat gong gangsa yang berpencu adalah alat muzik yang penting di Asia Tenggara. Beberapa tahun yang lalu gong-gong gangsa yang berukuran besar telah . dan Lombok di Indonesia dalam pelbagai jenis ukuran dan bentuk ensembel. diketuk atau ditabuh.

000 tahun SM dan Hoabinshian sites menunjukkan bahawa pembuatan alat daripada gangsa telah dikenal pasti di Tanah Besar Asia Tenggara seawal-awalnya dalam tahun 3. Walau bagaimanapun punca daripada kajipurba hari ini menyatakan bahawa zaman gangsa di Asia Tenggara bermula sebelum 1.0000SM sementara alat-alat tembikar dan alat-alat pertanian daripada batu dapat dikesan seawal-awalnya dalam tahun 9.000SM dan pewujudan gendang Dongson Gangsa pada tahun 1.4TM. Kediri. Gamelan tertua di Jawa iaitu Gamelan Monggang dan Kodok Ngorek mengandungi gong-gong berpencu dalam beberapa ukuran dan bentuk.000SM kita dapat menyimpulkan bahawa gong gangsa adalah alat muzik yang sudah lama wujud di dalam kebudayaan Asia Tenggara. Hari ini kilang-kilang membuat gong dan bilahan yang utama terdapat di Jogjakarta dan Solo (Surakarta). Kedua-dua alat gamelan lama ini wujud dalam abad ke. Oleh itu dilihat daripada pembuatan alat-alat gangsa dalam lingkungan tahun 3. Cirebon dan Jogjakarta.700SM.dibuat di kampung-kampung di Semarang sementara gong-gong dan bilahanbilahan kecil yang lain telah dibuat dibeberapa tempat termasuk Surakarta. . Laporan bertulis menunjukkan bahawa gong telah dijumpai di Jawa dalam kurun yang ke-9TM.

Di samping itu satu alat membranophone juga terdapat dalam orkestra ini dan alat ini adalah gendang yang mempunyai dua muka. Kuantan. Keterangan yang berikut tentang Gamelan Melayu diasaskan kepada alat Gamelan Melayu yang tertua di Malaysia yang terdapat dari istana Terengganu. Alat-alat gamelan yang kecil bilangannya yang terdapat di Muzium Tokoh. . Keterangan berikut tentang Gamelan Melayu dan semua ukuran peralatannya adalah didasarkan kepada Gamelan Melayu di Muzium Tokoh. Untuk tujuan perbandingan rajah berikut mempamerkan jenis-jenis peralatan alat gamelan daripada Gamelan Jawa Tengah dan Gamelan Melayu Pahang dan Terengganu. Ia menggambarkan nilai rasa muzik dan rujukan pemain- pemain Joget Gamelan daripada tradisi istana dalam akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. Pahang. Alat-alat idiofon ini adalah diperbuat daripada gangsa dalam bentuk mangkuk yang berpencu dan meallophones (sekiranya alat zilafon diperbuat daripada keping-keping tembaga dipanggil metalofon) yang diketuk dengan beberapa jenis palu dengan cara yang tertentu. Kuantan. Pahang dan Terenggganu dan digunakan di sini sebagai asas untuk Gamelan Melayu kontemporari yang mengiringi tarian-tarian klasik dalam tradisi Joget Gamelan. Pahang. Sungguhpun Gamelan Melayu yang digunakan pada awal tahun-tahun dalam kurun ke-19 ( Istana Pekan ) mungkin mengandungi banyak alat-alat tetapi tidak ada bukti-bukti bertulis untuk menguatkannya. Hari ini alat gamelan Melayu dari istana Terengganu disimpan di Muzium Tokoh.GAMELAN MELAYU Sebahagian besar alat-alat dalam Gamelan Melayu di Pahang dan di Terengganu adalah alat-alat idiofon (idiophone) iaitu yang diketuk dalam beberapa cara untuk mengeluarkan bunyi. Kuantan itu melambangkan tradisi Istana Riau-Lingga.

Pada tahun 1980. Pahang. Setiap upacara rasmi seperti Konvokesyen dari lain-lain Muzik Gamelan adalah kesenian utama yang dipersembahkan dalam majlis tersebut. .SEJARAH GAMELAN MELAYU DI MALAYSIA Gamelan di Malaysia mula bertapak di Riau Lingga di Johor dan kemudian ke Pahang dan akhir sekali ke Terengganu. Universiti Kebangsaan Malaysia telah mengambil Muzik Gamelan sebagai anak angkat untuk mengekalkan keseniaan dan tradisi tersebut bagi generasi akan datang. Bagi para pelajar UKM yang mengikuti kursus ko-kurikulum Muzik Gamelan salah satu kursus yang perlu diikuti. Sultan Terengganu yang perta.an Sultan Zainal Abidin 1(memerintah dalam tahun 1726-1734) ialah keturunan Bendahara Johor Paduka Raja Tun Habib Abdul Majid. Bendahara Johor yang ke 19 mangkat dalam tahun 1969 dan saudaranya yang sulung kemudiannya diangkat menjadi raja dalam pemerintahan Bendahara mulai dari bendahara Tun tahir dari Johor hinggalah kepada Wan Ahmad yang kemudiannya mengangkat dirinya menjadi Sultan Pahang memerintah 1863-1914. Dua dari Putera Sultan Ahmad telah berkahwin dengan dua orang Raja dari Terengganu iaitu Sultan Zainal Abidin III(1881-1918) dan Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Keadaan demikian berlaku kerana dalam masa yang berkenaan daerah Johor. dan Terengganu berada di bawah pengaruh Riau Lingga dan Johor. Satu kumpulan telah ditubuhkan dengan nama Joget Gamelan Setia Usaha Kerajaan Terengganu (SUKTRA) yang dipengerusikan oleh dato’ Setiausaha kerajaan Terengganu. Gamelan yang mula berkembang di Pahang dalam lingkungan tahun 1800 sama seperti yang terdapat di istana Yam Tuan Muda Riau di Pulau Penyengat. Pada tahun 1972 kerajaan negeri Terengganu telah mengambil berat akan perkembangan Gamelan dan berhasrat menjadikan keseniaan ini sebagai sebahagian daripada kegiatan kerajaan.