P. 1
alatan tangan

alatan tangan

|Views: 14|Likes:
Published by Wellie El Max
alatan pekakas
alatan pekakas

More info:

Published by: Wellie El Max on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

03/26/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

Ketam Betina

Ketam ini mempunyai mata pisau yang agak lebar, boleh ditukar dan disesuaikan dengan permukaan kayu. Ia digunakan untuk melicin permukaan kayu atau papan.

Tali Sifat / Penarang (Kedah)
Terdapat dua bahagian pada alat ini, iaitu bahagian pemutar benang dan bahagian dakwat hitam. Ia digunakan untuk menanda bahagian kayu yang agak panjang. Caranya ialah dengan menarik benang yang berdakwat supaya tegang di atas permukaan kayu. Benang yang tegang ditarik ke atas setinggi 1 kaki dan dilepaskan di atas permukaan kayu.

Gergaji
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Salah satu jenis gergaji.

Salah satu jenis gergaji.

Gergaji ialah sejenis alat yang digunakan untuk memotong sesuatu. Bilah gergaji buasanya bergerigi, dan bentuk gigi gergaji bergantung kepada bahan yang dipotong, contohnya kayu atau logam. Ada banyak jenis gergaji. Antaranya merupakan peralatan tangan yang bekerja dengan kekuatan otot. Beberapa gergaji memiliki sumber tenaga lain seperti stim, air atau elektrik dan lebih kuat dari gergaji tangan.

dan wujud di dalam hampir setiap tamadun manusia.Gergaji biasanya menimbulkan bunyi bising. Kapak juga digunakan sebagai alat dalam istiadat keagamaan dan upacara adat dan dijadikan sebagai simbol lambang heraldic. termasuklah kegunaan khusus. [sunting]Lihat juga Kapak Kapak boleh digunakan untuk membelah kayu Kapak adalah sejenis peralatan pertukangan kayu yang digunakan sejak zaman dahulu kala lagi. iaitu kepala kapak yang dihubungkan kepada satu pemegang. Menggunakan gergaji untuk memotong bahan agak berbahaya kerana tepinya yang tajam. kapak juga digunakan sebagai senjata perang dan senjata pertahanan diri. Tetapi bentuk asasnya tidak banyak berbeza. Bahagian suatu benda yang dipotong gergaji boleh terbang tanpa disedari dan berbahaya buatpernafasan. menebang pokok-pokok dan kayu balak. Kapak digunakan sejak beribu-ribu tahun dahulu untuk membelah kayu. Selain itu. mata dan kulit. . memotong kayu. Kapak mempunyai berbagai bentuk dan kegunaan.

Jenis Alatan Tangan Dan Fungsinya Berikut merupakan pelbagai jenis alatan yang selalu kita dapati di dalam bengkel Kemahiran Hidup : Pembaris Keluli Alat ini digunakan untuk mengukur dan memindahkan ukuran. Contohnya untuk memasukkan paku ke dalam objek seperti kayu dan memecahkan benda. manakala kepalanyanya mempunyai permukaan mendatar dan berat. ensiklopedia bebas. Tukul Tukul atau penukul ialah alat yang digunakan untuk mengetuk sesuatu.Tukul Daripada Wikipedia. Tukul memiliki pemegang panjang. pembaris keluli juga digunakan untuk membina garisan lurus pada permukaan dan menguji kerataan permukaan. Selain itu. .

ketepatan. alat ini berfungsi dalam menguji jarak di antara tanda-tanda dan menyelaraskan jarak tolok. menguji kerataan. dan kepersegian. Pita Pengukur Pita pengukur digunakan untuk menyukat dan menanda jarak dengan pisau atau pensel.Sesiku L Alat ini digunakan untuk membuat garisan lurus bersudut tepat. . Selain itu.

dipahat. Alat ini juga digunakan bersama-sama kayu kecil atau reja kayu untuk melindungi permukaan benda kerja yang diapit. memotong dawai dan sebagainya. Gergaji Puting Gergaji puting digunakan untuk mengerat secara lurus semasa seperti membuat puting dan lain-lain. atau digergajikan.Apit G Apit G digunakan untuk mengapit kayu ketikaproses mengglukan dua kepingan kayu dan memegang kayu yang hendak digerudikan. Ragum Kakak Tua Alat tangan ini digunakan untuk mengeluarkan paku. Saiznya adalah antara 125 mm hingga 300 mm. membuat tanggam .

Gergaji Besi Gergaji besi digunakan semasa memotong benda yang keras seperti batang besi. . Gergaji Lengkung Halus Alat ini digunakan untuk membuat lengkung yang sempit pada papan nipis.

Tukul Warrington Tukul jenis ini digunakan untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar. Tukul Kuku Kambing Alat ini digunakan untuk mengetuk paku dan mencabut paku.Pahat Tepi Serong Pahat jenis ini digunakan serta meratakan dasarnya. . untuk membuat parit dan lurah tanggam Kikir Parut Kikir parut digunakan untuk mengikir dan membentuk hujung kayu. Saiznya ditentukan oleh panjang kikir dan gred mata pemotongnya.

.Penebuk Pusat Alat ini digunakan untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi. Pembenam Paku Pembenam paku digunakan untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu. Gerudi Engkol Gerudi engkol digunakan untuk kerja membuat lubang pada permukaan kayu dan papan.

Gerudi Pintal Gerimit . Mata Mata gerudi pintal digunakan untuk membuat lubang.Gerudi Tangan Alat ini digunakan untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis.

Gerimit digunakan untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut). Tolok Penanda Tolok ini digunakan untuk menandakan garisan yang akan dipotong dengan gergaji atau pahat semasa membuat tanggam. Tolok Serong Alat ini digunakan untuk mengukur sudut samasa proses membuat tanggam. .

Gandin Kayu Gandin kayu digunakan untuk kerja mengetuk dan membentuk kayu.Pemotong Perspek Pemotong perspek digunakan untuk memotong perspek. .

.Gandin Getah Gandin getah digunakan untuk mengetuk dan membentuk keluli.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->