KSSR TAHUN 1

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 1
MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1.1.1 Menyatakan keadaanalam di STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

1 2-4 jan Transisi 2 7-11jan Transisi 3 14-18jan

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai kawasan tempat tinggal pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.2 Menceritakan kepelbagaian agama masing-masing selaras dengan ciptaan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.3 1.1 Mengetahui keunikan alam Tuhan 1.1.4 Melibatkan diri dalam Menghargai alam ciptaan

menjaga keindahan alam 1.1.5 Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Tuhan

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

1

1.3 Menghargai alam ciptaan agama masing-masing selaras dengan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN 1. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.4 Melibatkan diri dalam menjaga keindahan alam 5 28-1feb SAYA BAIK HATI 2. Baik hati Pada akhir pembelajaran.1.1.1.5 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4 21-25jan YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai Tuhan pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1 Menceritakan sifat baik hati kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan yang ada pada diri moral secara tulus ikhlas ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 2 .1 Mengetahui keunikan alam 1.

4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 3 .1.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 6 4-8 feb SAYA BAIK HATI 2.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1 Membantu keluarga STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan cara membantu keluarga 2.1.1 Membantu keluarga bantuan 2.3 Menyedari perasaan ahli keluarga yang memerlukan 2.1.1. Baik hati Pada akhir pembelajaran.1.2 2. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.2 Menyenaraikan cara kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan membantu keluarga moral secara tulus ikhlas 2.

1.5 Menunjukkan cara membantu keluarga 9 25-01 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.4 2. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.1.1. murid dapat: 2.1 Menceritakan sifat baik hati yang Kepekaan terhadap perasaan dan ada pada diri kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan 2.1.2 Menyenaraikan cara membantu moral secara tulus ikhlas keluarga 2. SAYA BAIK HATI 2.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 7 11-17 feb Cuti tahun baru cina.1 Membantu keluarga Menghulurkan bantuan kepada ahli 8 18-22 feb keluarga 2. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 4 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI . Baik hati Pada akhir pembelajaran.

1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 dengan sempurna 3.1.1.3 Melaksanakan tanggungjawab diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 5 .1 melaksanakan tugas serta kewajipan 3. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.2 dengan sempurna Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1.1.1 Melaksanakan tanggungjawab diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 10 4-8 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.2 3.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN melaksanakan tugas serta kewajipan 3.1.

murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk 4.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTERIMA KASIH STANDARD KANDUNGAN 4.1.1.4 Memberi penghargaan melalui pelbagai cara 4. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa. pelbagai bahasa sumbangan atau pemberian 4.2 Mengenali pelbagai cara memberi ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 6 . Berterima kasih STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 11 11-15 mac Pada akhir pembelajaran.1 Mengucapkan terima kasih dalam sumbangan atau pemberian pelbagai bahasa 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1 Mengucapkan terima kasih dalam menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1.1. 4.1 kasih Mengamalkan sikap berterima 12 18-22 mac Ujian1 SAYA BERTERIMA KASIH 4.

4.1 kasih STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berterima STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN penghargaan 4.1.1. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.3 Menyatakan perasaan penghargaan atas pemberian yang diterima 23-31 mac Cuti penggal 1 SAYA BERTERIMA KASIH 4. murid dapat: 13 1-5 apr Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1.5 Menunjukkan cara memberi kasih penghargaan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 7 .1 Mengamalkan sikap berterima 4.4 Memberi penghargaan melalui sumbangan atau pemberian pelbagai cara 4.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 4.

1.2 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Menyedari kesan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 5.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14 8-12 apr SENTIASA 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur 5.1 Mengenal pasti tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.3 Mengamalkan tutur kata dan kata dan tingkah laku tingkah laku yang bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 8 .1.1.4 Menunjukkan cara berkomunikasi dengan beradab sopan dalam tutur kata dan tingkah laku 15 15-19 apr SAYA BERSOPAN SENTIASA 5.

1.1. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.2 Menghormati diri sendiri 6.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 16 22-26 apr SENTIASA 5.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1 5.1 Menghormati diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 9 .1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Mengenal pasti tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 17 29-3 mei HORMAT DIRI KITA 6. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6. Hormat Pada akhir pembelajaran.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.

1. Hormat STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 18 6-10 mei PKSR 1 Pada akhir pembelajaran.1.4 Menghormati peraturan dalam aktiviti seharian 19 13-17 mei SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.2 Menyatakan cara menjaga keselamatan diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 10 .1.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN HORMAT DIRI KITA 6.1 Menyatakan cara menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7.1 Menghormati diri 6.1.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.1. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1 Menyayangi diri 7. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.3 Menghormati setiap individu seperti menghormati diri sendiri 6.2 Menghormati diri sendiri 6.

1.3 Mengamalkan sikap berani dalamaktiviti dengan yakin dan tabah seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 11 .KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSIKAP ADIL 8. Keadilan STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 20 20-23 mei Pada akhir pembelajaran.4 Bertindak adil dalam perlakuan seharian 24-9 jun Cuti Pertengahan tahun 21 10-14 jun SAYA SEORANG YANG 9.1 Menyatakan contoh keadilan dalam sebelah perlakuan seharian 8.1. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.1.1 Mengamalkan sikap adil dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan dalam perlakuan seharian 8. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.3 8.1.

3 Menyedari kelebihan bercakap 10.1. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.1.1 Menceritakan perlakuan jujur ikhlas dalam setiap perlakuan 10.1 STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berani 9.3 Mengamalkan sikap berani dalam dengan yakin dan tabah aktiviti seharian 9. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 9. bersikap amanah dan 10.1. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.1.1 Mengamalkan sikap berani mempertahankan maruah diri 23 24-28 jun SAYA YANG JUJUR 10.1Mengamalkan sikap jujur dalam diri benar kepada diri dan orang lain 12 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI . murid dapat: Bercakap benar.1 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menceritakan perlakuan berani mempertahankan maruah diri mempertahankan maruah diri 22 17-21 jun SAYA SEORANG YANG 9.

1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11. bersungguh.1.1.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 24 1-5 jul RAJIN MEMBAWA JAYA 11. murid dapat: Usaha yang berterusan.1 Mengamalkan sikap rajindalam kerajinan 11. Kerajinan Pada akhir pembelajaran.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1.11.2 Menyedari kebaikan mengamalkan 11.3 Mengamalkan sikap rajin dalam aktiviti seharian perlakuan harian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 13 .

Kerjasama Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 8-12 jul Pada akhir pembelajaran.1.3 Menceritakan perasaan setelah kepada individu yang memerlukan melaksanakan aktiviti ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 14 .1.1 Bersedia memberi kerjasama 12.1 Bersedia memberi kerjasama 12.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12.1.1. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.1.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama 12.3 Menceritakan perasaan setelah melaksanakan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan 26 15-19 jul AYUH BEKERJASAMA 12.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.

4 Menjalankan aktiviti bersama-sama.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN bersama-sama 12.3 Mengamalkan perlakuan sederhana dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 15 .1 Mengamalkan sikap sederhana 13. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.1.1.2 Menceritakan kepentingan bersikap dalam diri sederhana 13. 27 22-25 jul 26-Nuz.1. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan perlakuan sederhana membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan dalam diri orang lain 13.1.AQ SAYA BERSIKAP 13.

1.1.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 16 . murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur. sabar dan mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1. Toleransi STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 28 29-02 ogs Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan cara bertolak ansur mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.1. Toleransi Pada akhir pembelajaran.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian kepada individu yang memerlukan 29 5-6 ogs 7-18 ogs Cuti Pertgh Tahun & Cuti Hari Raya SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi kepada individu yang memerlukan 14. sabar dan 14.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi 14.

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 17 .

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful