KSSR TAHUN 1

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 1
MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1.1.1 Menyatakan keadaanalam di STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

1 2-4 jan Transisi 2 7-11jan Transisi 3 14-18jan

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai kawasan tempat tinggal pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.2 Menceritakan kepelbagaian agama masing-masing selaras dengan ciptaan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.3 1.1 Mengetahui keunikan alam Tuhan 1.1.4 Melibatkan diri dalam Menghargai alam ciptaan

menjaga keindahan alam 1.1.5 Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Tuhan

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

1

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN 1.5 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4 21-25jan YANG 1. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.1.1.1.1 Menceritakan sifat baik hati kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan yang ada pada diri moral secara tulus ikhlas ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 2 .Kepercayaan kepada Tuhan Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai Tuhan pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.4 Melibatkan diri dalam menjaga keindahan alam 5 28-1feb SAYA BAIK HATI 2. Baik hati Pada akhir pembelajaran.3 Menghargai alam ciptaan agama masing-masing selaras dengan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.1 Mengetahui keunikan alam 1.

2 Menyenaraikan cara kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan membantu keluarga moral secara tulus ikhlas 2. Baik hati Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.1.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 3 .1 Membantu keluarga STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan cara membantu keluarga 2.1.1.1.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 6 4-8 feb SAYA BAIK HATI 2.3 Menyedari perasaan ahli keluarga yang memerlukan 2.1 Membantu keluarga bantuan 2.2 2.

Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.2 Menyenaraikan cara membantu moral secara tulus ikhlas keluarga 2.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 7 11-17 feb Cuti tahun baru cina. Baik hati Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 2. SAYA BAIK HATI 2.1 Membantu keluarga Menghulurkan bantuan kepada ahli 8 18-22 feb keluarga 2.1.5 Menunjukkan cara membantu keluarga 9 25-01 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.1.4 2.1. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 4 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI .1.1 Menceritakan sifat baik hati yang Kepekaan terhadap perasaan dan ada pada diri kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan 2.

1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.1. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.3 Melaksanakan tanggungjawab diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 5 .1.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 10 4-8 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN melaksanakan tugas serta kewajipan 3.1.1 dengan sempurna 3.1.1 Melaksanakan tanggungjawab diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1.2 dengan sempurna Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 melaksanakan tugas serta kewajipan 3.2 3.

4.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTERIMA KASIH STANDARD KANDUNGAN 4.1. Berterima kasih STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 11 11-15 mac Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk 4.1. pelbagai bahasa sumbangan atau pemberian 4.4 Memberi penghargaan melalui pelbagai cara 4.1.2 Mengenali pelbagai cara memberi ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 6 . murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1 Mengucapkan terima kasih dalam sumbangan atau pemberian pelbagai bahasa 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1 kasih Mengamalkan sikap berterima 12 18-22 mac Ujian1 SAYA BERTERIMA KASIH 4.1.1 Mengucapkan terima kasih dalam menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.

4 Memberi penghargaan melalui sumbangan atau pemberian pelbagai cara 4.1 kasih STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berterima STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN penghargaan 4. 4. murid dapat: 13 1-5 apr Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.3 Menyatakan perasaan penghargaan atas pemberian yang diterima 23-31 mac Cuti penggal 1 SAYA BERTERIMA KASIH 4.1 Mengamalkan sikap berterima 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 4.5 Menunjukkan cara memberi kasih penghargaan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 7 .1.1.

1.4 Menunjukkan cara berkomunikasi dengan beradab sopan dalam tutur kata dan tingkah laku 15 15-19 apr SAYA BERSOPAN SENTIASA 5.1.2 5.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14 8-12 apr SENTIASA 5.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1.1 Mengenal pasti tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Menyedari kesan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 5.3 Mengamalkan tutur kata dan kata dan tingkah laku tingkah laku yang bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 8 .1. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.

1. Hormat Pada akhir pembelajaran.1.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 16 22-26 apr SENTIASA 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.2 Menghormati diri sendiri 6. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Mengenal pasti tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 17 29-3 mei HORMAT DIRI KITA 6.1 Menghormati diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 9 . murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1.1 5.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.

3 Menghormati setiap individu seperti menghormati diri sendiri 6. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7.1.1. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.2 Menyatakan cara menjaga keselamatan diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 10 . Hormat STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 18 6-10 mei PKSR 1 Pada akhir pembelajaran.1.4 Menghormati peraturan dalam aktiviti seharian 19 13-17 mei SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN HORMAT DIRI KITA 6.1.1 Menyatakan cara menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7.2 Menghormati diri sendiri 6. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1.1 Menyayangi diri 7.1.1 Menghormati diri 6.

Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran. Keadilan STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 20 20-23 mei Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSIKAP ADIL 8.4 Bertindak adil dalam perlakuan seharian 24-9 jun Cuti Pertengahan tahun 21 10-14 jun SAYA SEORANG YANG 9.1.1. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.1.3 8.1 Menyatakan contoh keadilan dalam sebelah perlakuan seharian 8.3 Mengamalkan sikap berani dalamaktiviti dengan yakin dan tabah seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 11 .1 Mengamalkan sikap adil dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan dalam perlakuan seharian 8.1. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.

3 Menyedari kelebihan bercakap 10. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9. murid dapat: Bercakap benar.1Mengamalkan sikap jujur dalam diri benar kepada diri dan orang lain 12 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI .1 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menceritakan perlakuan berani mempertahankan maruah diri mempertahankan maruah diri 22 17-21 jun SAYA SEORANG YANG 9. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran. bersikap amanah dan 10.1.3 Mengamalkan sikap berani dalam dengan yakin dan tabah aktiviti seharian 9.1 STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berani 9.1.1.1 Menceritakan perlakuan jujur ikhlas dalam setiap perlakuan 10.1 Mengamalkan sikap berani mempertahankan maruah diri 23 24-28 jun SAYA YANG JUJUR 10.1. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 9.

Kerajinan Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11. bersungguh.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.3 Mengamalkan sikap rajin dalam aktiviti seharian perlakuan harian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 13 .11.1.1.1.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 24 1-5 jul RAJIN MEMBAWA JAYA 11.1 Mengamalkan sikap rajindalam kerajinan 11.2 Menyedari kebaikan mengamalkan 11. murid dapat: Usaha yang berterusan.

1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 8-12 jul Pada akhir pembelajaran.1.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama 12.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12.1 Bersedia memberi kerjasama 12.3 Menceritakan perasaan setelah kepada individu yang memerlukan melaksanakan aktiviti ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 14 .1.1.1. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.3 Menceritakan perasaan setelah melaksanakan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan 26 15-19 jul AYUH BEKERJASAMA 12.1.1 Bersedia memberi kerjasama 12. Kerjasama Pada akhir pembelajaran.

1.AQ SAYA BERSIKAP 13.1.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama.1 Menyatakan perlakuan sederhana membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan dalam diri orang lain 13.1 Mengamalkan sikap sederhana 13.2 Menceritakan kepentingan bersikap dalam diri sederhana 13.1. 27 22-25 jul 26-Nuz.3 Mengamalkan perlakuan sederhana dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 15 . Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.1. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN bersama-sama 12.

1.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian kepada individu yang memerlukan 29 5-6 ogs 7-18 ogs Cuti Pertgh Tahun & Cuti Hari Raya SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1.1. sabar dan 14.1.1. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 16 .2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.2 Menyedari kebaikan bersikap 14. sabar dan mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi kepada individu yang memerlukan 14. Toleransi Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14. Toleransi STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 28 29-02 ogs Pada akhir pembelajaran.1.

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 17 .

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 18 .