KSSR TAHUN 1

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 1
MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1.1.1 Menyatakan keadaanalam di STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

1 2-4 jan Transisi 2 7-11jan Transisi 3 14-18jan

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai kawasan tempat tinggal pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.2 Menceritakan kepelbagaian agama masing-masing selaras dengan ciptaan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.3 1.1 Mengetahui keunikan alam Tuhan 1.1.4 Melibatkan diri dalam Menghargai alam ciptaan

menjaga keindahan alam 1.1.5 Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Tuhan

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

1

Baik hati Pada akhir pembelajaran.1.Kepercayaan kepada Tuhan Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai Tuhan pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1 Mengetahui keunikan alam 1. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.1.1 Menceritakan sifat baik hati kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan yang ada pada diri moral secara tulus ikhlas ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 2 .4 Melibatkan diri dalam menjaga keindahan alam 5 28-1feb SAYA BAIK HATI 2.3 Menghargai alam ciptaan agama masing-masing selaras dengan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.5 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4 21-25jan YANG 1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN 1.1.

murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 6 4-8 feb SAYA BAIK HATI 2. Baik hati Pada akhir pembelajaran.1 Membantu keluarga STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan cara membantu keluarga 2.3 Menyedari perasaan ahli keluarga yang memerlukan 2.2 2.2 Menyenaraikan cara kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan membantu keluarga moral secara tulus ikhlas 2.1 Membantu keluarga bantuan 2.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.1.1.1.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 3 .

Baik hati Pada akhir pembelajaran. SAYA BAIK HATI 2.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 7 11-17 feb Cuti tahun baru cina. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.4 2.5 Menunjukkan cara membantu keluarga 9 25-01 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.1.1 Menceritakan sifat baik hati yang Kepekaan terhadap perasaan dan ada pada diri kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan 2.1. murid dapat: 2. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 4 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI .1 Membantu keluarga Menghulurkan bantuan kepada ahli 8 18-22 feb keluarga 2.1.1.2 Menyenaraikan cara membantu moral secara tulus ikhlas keluarga 2.

1.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 10 4-8 mac SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.1.1 Melaksanakan tanggungjawab diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1.1.1 dengan sempurna 3. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN melaksanakan tugas serta kewajipan 3.2 dengan sempurna Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 melaksanakan tugas serta kewajipan 3.3 Melaksanakan tanggungjawab diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 5 . murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.2 3.1.1.

1 Mengucapkan terima kasih dalam sumbangan atau pemberian pelbagai bahasa 4.1.1.1.1 kasih Mengamalkan sikap berterima 12 18-22 mac Ujian1 SAYA BERTERIMA KASIH 4. 4. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran. pelbagai bahasa sumbangan atau pemberian 4.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTERIMA KASIH STANDARD KANDUNGAN 4.4 Memberi penghargaan melalui pelbagai cara 4.1.2 Mengenali pelbagai cara memberi ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 6 . Berterima kasih STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 11 11-15 mac Pada akhir pembelajaran.1 Mengucapkan terima kasih dalam menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.

4 Memberi penghargaan melalui sumbangan atau pemberian pelbagai cara 4.3 Menyatakan perasaan penghargaan atas pemberian yang diterima 23-31 mac Cuti penggal 1 SAYA BERTERIMA KASIH 4.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 4. 4.1.1 Mengamalkan sikap berterima 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 13 1-5 apr Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.5 Menunjukkan cara memberi kasih penghargaan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 7 .1.1 kasih STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berterima STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN penghargaan 4.

1 Mengenal pasti tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14 8-12 apr SENTIASA 5.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.1.4 Menunjukkan cara berkomunikasi dengan beradab sopan dalam tutur kata dan tingkah laku 15 15-19 apr SAYA BERSOPAN SENTIASA 5. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Menyedari kesan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur 5.3 Mengamalkan tutur kata dan kata dan tingkah laku tingkah laku yang bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 8 .1.2 5.

2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1 Menghormati diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 9 .1 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Mengenal pasti tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 17 29-3 mei HORMAT DIRI KITA 6.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.2 Menghormati diri sendiri 6. Hormat Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 16 22-26 apr SENTIASA 5. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.1.1.1.

murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7.1.2 Menyatakan cara menjaga keselamatan diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 10 .1 Menyayangi diri 7.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.1. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.4 Menghormati peraturan dalam aktiviti seharian 19 13-17 mei SAYA SAYA SAYANG DIRI 7. Hormat STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 18 6-10 mei PKSR 1 Pada akhir pembelajaran.1 Menghormati diri 6.1.1.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN HORMAT DIRI KITA 6.1.2 Menghormati diri sendiri 6.3 Menghormati setiap individu seperti menghormati diri sendiri 6.1 Menyatakan cara menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7.

Keadilan STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 20 20-23 mei Pada akhir pembelajaran.3 Mengamalkan sikap berani dalamaktiviti dengan yakin dan tabah seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 11 . Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.1.1 Menyatakan contoh keadilan dalam sebelah perlakuan seharian 8. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.4 Bertindak adil dalam perlakuan seharian 24-9 jun Cuti Pertengahan tahun 21 10-14 jun SAYA SEORANG YANG 9.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSIKAP ADIL 8.3 8.1.1 Mengamalkan sikap adil dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan dalam perlakuan seharian 8. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.1.1.

1. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Bercakap benar.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 9.1. bersikap amanah dan 10.1Mengamalkan sikap jujur dalam diri benar kepada diri dan orang lain 12 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI .3 Mengamalkan sikap berani dalam dengan yakin dan tabah aktiviti seharian 9.1 Menceritakan perlakuan jujur ikhlas dalam setiap perlakuan 10.1.1 Mengamalkan sikap berani mempertahankan maruah diri 23 24-28 jun SAYA YANG JUJUR 10. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.3 Menyedari kelebihan bercakap 10. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.1 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menceritakan perlakuan berani mempertahankan maruah diri mempertahankan maruah diri 22 17-21 jun SAYA SEORANG YANG 9.1 STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap berani 9.

Kerajinan Pada akhir pembelajaran.2 Menyedari kebaikan mengamalkan 11.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 24 1-5 jul RAJIN MEMBAWA JAYA 11. bersungguh.3 Mengamalkan sikap rajin dalam aktiviti seharian perlakuan harian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 13 .1.1.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1. murid dapat: Usaha yang berterusan.1 Mengamalkan sikap rajindalam kerajinan 11.1.11.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11.

3 Menceritakan perasaan setelah melaksanakan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan 26 15-19 jul AYUH BEKERJASAMA 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama 12.1.3 Menceritakan perasaan setelah kepada individu yang memerlukan melaksanakan aktiviti ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 14 . murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.1.1.1 Bersedia memberi kerjasama 12. Kerjasama Pada akhir pembelajaran.1 Bersedia memberi kerjasama 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 8-12 jul Pada akhir pembelajaran.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12.1.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.1.

1 Mengamalkan sikap sederhana 13. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN bersama-sama 12.1.1.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama.1. 27 22-25 jul 26-Nuz.1 Menyatakan perlakuan sederhana membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan dalam diri orang lain 13.AQ SAYA BERSIKAP 13.1.2 Menceritakan kepentingan bersikap dalam diri sederhana 13.3 Mengamalkan perlakuan sederhana dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 15 .

3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 16 .1 Menyatakan cara bertolak ansur mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14. Toleransi Pada akhir pembelajaran.1.1.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi kepada individu yang memerlukan 14. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.1. sabar dan 14.1. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi 14. sabar dan mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14. Toleransi STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 28 29-02 ogs Pada akhir pembelajaran.1.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian kepada individu yang memerlukan 29 5-6 ogs 7-18 ogs Cuti Pertgh Tahun & Cuti Hari Raya SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 17 .

KSSR TAHUN 1 RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful