P. 1
Sejarah Kertas 3 Tema 10.Doc

Sejarah Kertas 3 Tema 10.Doc

3.67

|Views: 16,532|Likes:
Published by May Win
hope it helps
hope it helps

More info:

Published by: May Win on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

Tajuk Umum Tugasan

TAJUK: 10.2 Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua. (Merujuk Tema 10 Huraian Sukatan Pelajaran dan Buku Teks Sejarah Tingkatan 5 Bab 2) Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut:

I. Membuat rujukan untuk mengumpulan maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku Ilmiah, akhbar majalah, risalah, internet dan lain-lain. II. Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks,buku ilmiah, dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.

III. Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.

faktor Pemangkin Nasionalisme 30 Markah Markah Penuh 5 Markah Isi dan Huraian Memahami perjuangan pemimpin tempatan menentang British.2 NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA.TAJUK: 10. Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia.Pengenalan Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua . Faktor .2 Bab 2 Tingkatan 5. Peringatan. 15 Markah . 2. Tema/ Tajuk: 10. Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah. Jelaskan faktor . Format Pengenalan Aspek Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Malaysia.faktor Pemangkin Nasionalisme. Sabah dan Sarawak. Soalan: Perjuangan tokoh-tokoh tempatan menentang penjajahan British telah mencetuskan nasionalisme dalam kalangan rakyat di negara kita. Perincian 1.(15 M) b) Peristiwa penentangan di Tanah Melayu. 3.(15 M) Menganalisis faktorfaktor pemangkin Nasionalisme. Bincangkan.Perjuangan Pemimpin Temapatan Menentang British. a) Sebab-sebab penentangan.

nasionalisme 10 Markah Jelaskan nilai-nilai murni atau iktibar yang boleh dicontohi daripada perjuangan nasionalisme kepada genarasi kini.Mengaplikasi impian Malaysia sebagai negara yang berdaulat dan maju. Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh • Iktibar kepada diri. Berdasarkan pengetahuan sejarah anda. nyatakan kejayaan Malaysia dalam mengekalkan keamanan pada hari ini. 8. 6. Langkah-langkah untuk mengekalkan kedaulatan dan kemajuan negara Malaysia. Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia negara yang berdaulat dan maju 15 Markah Menilai kemajuan negara Malaysia pada masa kini 5. (5 M) 10 Markah Menghayati nilai-nilai 7. Cabaran dan langkah menghadapi cabaran di abad ke 21 • Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia pada abad ke 21 bagi menjamin kedaulatan negara (5M) • Nyatakan langkahlangkah untuk mengatasi cabaran di atas.nilai murni atau murni / ikhtibar daripada iktibar daripada perjuangan pejuangan nasionalisme. bangsa dan negara. 4. • Harapan untuk masa depan Malaysia yang Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan. Kejayaan Malaysia dalam pelbagai keamanan pada hari ini. 10 Markah Mencipta/ Menjana Idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran di abad ke 21 bagi menjamin kedaulatan negara. 5 Markah . Nilai.

.lebih cemerlang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->