P. 1
Sejarah Kertas 3 Tema 10.Doc

Sejarah Kertas 3 Tema 10.Doc

3.25

|Views: 16,542|Likes:
Published by May Win
hope it helps
hope it helps

More info:

Published by: May Win on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

Tajuk Umum Tugasan

TAJUK: 10.2 Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua. (Merujuk Tema 10 Huraian Sukatan Pelajaran dan Buku Teks Sejarah Tingkatan 5 Bab 2) Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut:

I. Membuat rujukan untuk mengumpulan maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku Ilmiah, akhbar majalah, risalah, internet dan lain-lain. II. Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks,buku ilmiah, dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.

III. Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.

TAJUK: 10. 15 Markah .2 Bab 2 Tingkatan 5.faktor Pemangkin Nasionalisme 30 Markah Markah Penuh 5 Markah Isi dan Huraian Memahami perjuangan pemimpin tempatan menentang British. a) Sebab-sebab penentangan. Perincian 1. Sabah dan Sarawak. 3. Bincangkan.(15 M) Menganalisis faktorfaktor pemangkin Nasionalisme. 2. Jelaskan faktor .Pengenalan Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua .faktor Pemangkin Nasionalisme. Format Pengenalan Aspek Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Malaysia.Perjuangan Pemimpin Temapatan Menentang British. Soalan: Perjuangan tokoh-tokoh tempatan menentang penjajahan British telah mencetuskan nasionalisme dalam kalangan rakyat di negara kita. Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.2 NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA.(15 M) b) Peristiwa penentangan di Tanah Melayu. Faktor . Peringatan. Tema/ Tajuk: 10. Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia.

Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia negara yang berdaulat dan maju 15 Markah Menilai kemajuan negara Malaysia pada masa kini 5. (5 M) 10 Markah Menghayati nilai-nilai 7. 5 Markah . 10 Markah Mencipta/ Menjana Idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran di abad ke 21 bagi menjamin kedaulatan negara. nyatakan kejayaan Malaysia dalam mengekalkan keamanan pada hari ini. 6. 8. bangsa dan negara. Langkah-langkah untuk mengekalkan kedaulatan dan kemajuan negara Malaysia. Kejayaan Malaysia dalam pelbagai keamanan pada hari ini. nasionalisme 10 Markah Jelaskan nilai-nilai murni atau iktibar yang boleh dicontohi daripada perjuangan nasionalisme kepada genarasi kini. 4. Berdasarkan pengetahuan sejarah anda. • Harapan untuk masa depan Malaysia yang Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan.Mengaplikasi impian Malaysia sebagai negara yang berdaulat dan maju.nilai murni atau murni / ikhtibar daripada iktibar daripada perjuangan pejuangan nasionalisme. Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh • Iktibar kepada diri. Nilai. Cabaran dan langkah menghadapi cabaran di abad ke 21 • Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia pada abad ke 21 bagi menjamin kedaulatan negara (5M) • Nyatakan langkahlangkah untuk mengatasi cabaran di atas.

.lebih cemerlang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->