P. 1
soalan pendidikan PBSM

soalan pendidikan PBSM

|Views: 1,362|Likes:
Published by Syahrul Haniff
Soalan yang merangkumi dalam pendidikan PBSM
Soalan yang merangkumi dalam pendidikan PBSM

More info:

Published by: Syahrul Haniff on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2014

pdf

text

original

CONTOH SOALAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH

Pada tahun 1859. Switzerland B) Utara Itali C) Austria D) Utara Perancis . telah berlakunya peperangan Selferino yang telah mengorbankan ramai nyawa.1. Di manakah berlakunya peperangan Selferino? A) Geneva.

Ukrain C.Turki B.2. Perancis . Negara manakah yang mula menggunakan lambang bulan sabit merah? A. Rusia D.

Antara berikut yang manakah bukan perkara yang disentuh dalam protokol II? A. C. Peranan Persatuan Palang Merah?Bulan Sabit Merah dalam membantu mangsa-mangsa peperangan. Hasil Persidangan Diplomatik Antarabangsa (1974-1977) telah membentuk dua protokol. Perlindungan untuk objek-objek awam.Hal-hal berkenaan orang-orang yang hilang atau terkorban . iaitu protokol 1 dan protokol 2. B.3. D. Perlindungan untuk orang dan pengangkutan yang terlibat dengan bantuan perubatan dan keagamaan.

III B) I.II.III. siapakah anggota yang menyertai jawatankuasa ini? I Gustave Moynier II Doktor Louis Appia III Henry P. IV D) II. Davidson IV Henry Dunant A) I. IV .IV C) I.II. Antara berikut.4.III. Sebuah Jawatankuasa antarabangsa telah dibentuk yang dikenali sebagai Jawatankuasa Lima Orang bertujuan untuk memberikan bantuan kepada mereka yang tercedera.

Bilakah konvensyen Geneva ke-2 diadakan? A. 1949 .1864 B.5. Konvesyen Geneva ke-2 bertujuan untuk memperbaiki keadaan anggota tentera yang cedera sakit dan terkandas di dalam laut. 1929 D.1899 C.

Pada tahun 1974.IV D) Semua di atas . Hasilnya ialah Protokol I yang bertujuan dalam melindungi mangsa-mangsa ‘Persengketaan Bersenjata Antarabangsa’. kerajaan Switzerland telah memanggil satu persidangan untuk membincangkan draf-draf tambahan kepada Konvensyen Geneva yang telah disediakan oleh ICRC.6. II Bantuan untuk orang awam III Pengiktirafan dan layanan orang-orang tawanan.IV C) II. IV Menambahkan perlindungan untuk orang awam daripada kesan-kesan pemusuhan. Antara berikut.III. manakah perkara yang berkaitan dengan protokol1 tersebut? I Hal-hal berkenaan orang yang hilang atau terkorban.III B) I. A) I.III.II.

kerjasama D. kemanusiaan . Antara berikut yang manakah bukan prinsip asas palang merah ? A Saksama B Berkecuali C.7.

dan iii B ii. ii dan iv D. Komponen utama Palang Merah Antarabangsa ialah : I Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa ii Liga Persatuan-Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah iii Persatuan-persatuanPalang Merah/ Bulan Sabit Merah Kebangsaan yang telah diiktiraf ICRC iv Majlis delegasi A i. i. iii dan iv C. semua di atas . ii.8.

Liga Palang Merah . Majlis Delegasi C Persidangan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah D.Menerima agenda yang dicadangkan untuk Persidangan Antarabangsa ● Mencadangkan nama-nama untuk jawatan Pengerusi Suruhanjaya 9. dasar atau isu-isu lain dalam Pergerakan Palang Merah . Pernyataan di atas merupakan tugas-tugas bagi A Suruhanjaya bertugas B.Memberi pendapat tentang falsafah..

A. I dan II II dan III III dan IV I dan IV I. II. Bilangan anggota tidak boleh melebihi 30 orang. B. IV. Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa atau International Committee of the Red Cross (ICRC) merupakan badan pengasas pergerakan Palang Merah.10. . D. Perhimpunan lebih kurang 5 kali setahun. C. Ibu pejabat terletak di Geneva. III. Switzerland. Berikut adalah kenyataan mengenai ICRC kecuali… Semua anggotanya terdiri daripada warganegara Switzerland.

ia mesti memenuhi beberapa syarat. Penyertaannya dihadkan kepada individu yang berkeutamaan. Persatuan tersebut akan mengembangkan aktiviti aktivitinya ke seluruh dunia. D. III. B.11. A. Sebelum sebuah persatuan kebangsaan diiktiraf oleh ICRC. Antara syarat yang ditetapkan oleh ICRC ialah I. II. Negara tersebut terlebih dahulu mesti memeterai Konvensyenkonvensyen Geneva. C. Hanya boleh mewujudkan sebuah persatuan kebangsaan di sesebuah negara. I dan II II dan III III dan IV I dan IV . IV.

.Penjagaan orang cacat X PERKHIDMATAN MASYARAKAT Mencari orang-orang hilang Lawatan ke rumah kebajikan Rajah 1 12. B. X merujuk kepada Kebersihan alam sekitar Bantuan bencana dan Menyelamat Pendidikan keluarga Rancangan Anak angkat A. D. C. Rajah 1 di atas merujuk kepada aktiviti-aktiviti yang sedang atau pernah dijalankan oleh Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia di bawah aktiviti perkhidmatan masyarakat.

B.13. 1922 1932 1942 1952 . Pada tahun bilakah program Palang Merah Muda mendapat pengiktirafan rasmi? A. D. C.

D. C. B. yang manakah cogan kata bagi Bulan Sabit Merah Muda? A. Untuk Berkhidmat Untuk Merawat Untuk Berjasa Untuk Berjaya . Antara berikut.14.

Dalam struktur pentadbiran Bulan Sabit Merah Muda di Malaysia. B.15. C. Pengetua atau guru besar PK Kokurikulum Guru penasihat Pelajar . D. siapakah Penaung Pasukan di peringkat sekolah? A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->