P. 1
soalan pendidikan PBSM

soalan pendidikan PBSM

|Views: 1,414|Likes:
Published by Syahrul Haniff
Soalan yang merangkumi dalam pendidikan PBSM
Soalan yang merangkumi dalam pendidikan PBSM

More info:

Published by: Syahrul Haniff on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2014

pdf

text

original

CONTOH SOALAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH

Di manakah berlakunya peperangan Selferino? A) Geneva. Switzerland B) Utara Itali C) Austria D) Utara Perancis . Pada tahun 1859. telah berlakunya peperangan Selferino yang telah mengorbankan ramai nyawa.1.

Perancis .Turki B.Ukrain C. Negara manakah yang mula menggunakan lambang bulan sabit merah? A.2. Rusia D.

B. Peranan Persatuan Palang Merah?Bulan Sabit Merah dalam membantu mangsa-mangsa peperangan. Perlindungan untuk objek-objek awam. D.Hal-hal berkenaan orang-orang yang hilang atau terkorban . C.3. Perlindungan untuk orang dan pengangkutan yang terlibat dengan bantuan perubatan dan keagamaan. Hasil Persidangan Diplomatik Antarabangsa (1974-1977) telah membentuk dua protokol. iaitu protokol 1 dan protokol 2. Antara berikut yang manakah bukan perkara yang disentuh dalam protokol II? A.

IV .III.III. siapakah anggota yang menyertai jawatankuasa ini? I Gustave Moynier II Doktor Louis Appia III Henry P.III B) I. Davidson IV Henry Dunant A) I. IV D) II.II.II.IV C) I. Antara berikut. Sebuah Jawatankuasa antarabangsa telah dibentuk yang dikenali sebagai Jawatankuasa Lima Orang bertujuan untuk memberikan bantuan kepada mereka yang tercedera.4.

1899 C. 1949 . 1929 D.1864 B.5. Bilakah konvensyen Geneva ke-2 diadakan? A. Konvesyen Geneva ke-2 bertujuan untuk memperbaiki keadaan anggota tentera yang cedera sakit dan terkandas di dalam laut.

Antara berikut.IV C) II. kerajaan Switzerland telah memanggil satu persidangan untuk membincangkan draf-draf tambahan kepada Konvensyen Geneva yang telah disediakan oleh ICRC. A) I. Hasilnya ialah Protokol I yang bertujuan dalam melindungi mangsa-mangsa ‘Persengketaan Bersenjata Antarabangsa’. II Bantuan untuk orang awam III Pengiktirafan dan layanan orang-orang tawanan.II.6.III. manakah perkara yang berkaitan dengan protokol1 tersebut? I Hal-hal berkenaan orang yang hilang atau terkorban. Pada tahun 1974.III B) I.IV D) Semua di atas .III. IV Menambahkan perlindungan untuk orang awam daripada kesan-kesan pemusuhan.

kemanusiaan . Antara berikut yang manakah bukan prinsip asas palang merah ? A Saksama B Berkecuali C. kerjasama D.7.

Komponen utama Palang Merah Antarabangsa ialah : I Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa ii Liga Persatuan-Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah iii Persatuan-persatuanPalang Merah/ Bulan Sabit Merah Kebangsaan yang telah diiktiraf ICRC iv Majlis delegasi A i. semua di atas .8. i. ii dan iv D. iii dan iv C. dan iii B ii. ii.

Liga Palang Merah . Pernyataan di atas merupakan tugas-tugas bagi A Suruhanjaya bertugas B.. Majlis Delegasi C Persidangan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah D.Memberi pendapat tentang falsafah.Menerima agenda yang dicadangkan untuk Persidangan Antarabangsa ● Mencadangkan nama-nama untuk jawatan Pengerusi Suruhanjaya 9. dasar atau isu-isu lain dalam Pergerakan Palang Merah .

Bilangan anggota tidak boleh melebihi 30 orang.10. C. I dan II II dan III III dan IV I dan IV I. Perhimpunan lebih kurang 5 kali setahun. A. Berikut adalah kenyataan mengenai ICRC kecuali… Semua anggotanya terdiri daripada warganegara Switzerland. Ibu pejabat terletak di Geneva. Switzerland. IV. III. . II. D. Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa atau International Committee of the Red Cross (ICRC) merupakan badan pengasas pergerakan Palang Merah. B.

11. Penyertaannya dihadkan kepada individu yang berkeutamaan. Persatuan tersebut akan mengembangkan aktiviti aktivitinya ke seluruh dunia. I dan II II dan III III dan IV I dan IV . B. IV. Hanya boleh mewujudkan sebuah persatuan kebangsaan di sesebuah negara. III. Negara tersebut terlebih dahulu mesti memeterai Konvensyenkonvensyen Geneva. C. II. A. ia mesti memenuhi beberapa syarat. Antara syarat yang ditetapkan oleh ICRC ialah I. D. Sebelum sebuah persatuan kebangsaan diiktiraf oleh ICRC.

.Penjagaan orang cacat X PERKHIDMATAN MASYARAKAT Mencari orang-orang hilang Lawatan ke rumah kebajikan Rajah 1 12. C. D. X merujuk kepada Kebersihan alam sekitar Bantuan bencana dan Menyelamat Pendidikan keluarga Rancangan Anak angkat A. B. Rajah 1 di atas merujuk kepada aktiviti-aktiviti yang sedang atau pernah dijalankan oleh Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia di bawah aktiviti perkhidmatan masyarakat.

B. Pada tahun bilakah program Palang Merah Muda mendapat pengiktirafan rasmi? A. C.13. 1922 1932 1942 1952 . D.

Untuk Berkhidmat Untuk Merawat Untuk Berjasa Untuk Berjaya .14. C. B. Antara berikut. D. yang manakah cogan kata bagi Bulan Sabit Merah Muda? A.

15. B. Pengetua atau guru besar PK Kokurikulum Guru penasihat Pelajar . Dalam struktur pentadbiran Bulan Sabit Merah Muda di Malaysia. C. D. siapakah Penaung Pasukan di peringkat sekolah? A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->