P. 1
Resepi Wafer Rangup

Resepi Wafer Rangup

|Views: 19|Likes:
Published by nbk22

More info:

Published by: nbk22 on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

Inilah alamat dan nombor telefon syarikat yang buat waffle maker brand Takada: Intersonics Sdn Bhd

35, Jln Desa Serdang 4, Taman Desa Serdang, Seri Kembangan, 43300 Selangor No. Telefon : 03-89430368 [Hema] WAFER RANGUP Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :  12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)  tadi)     2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau 1 sudu besar gula 1/2 sudu kecil garam 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup) 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)

 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika   1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe) Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

Cara-caranya : 1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->