P. 1
RPH Perwakilan Data

RPH Perwakilan Data

|Views: 57|Likes:
Published by maslinamorat

More info:

Published by: maslinamorat on Apr 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK

TAHUN 3

Mata Pelajaran Topik Masa

: Matematik Tahun 3 : Perwakilan Data : 60 minit

15.1) Mengumpul data berdasarkan situasi harian. Standard Pembelajaran : 15.2)Mengelas dan menyusun data menggunakan jadual.

Objektif Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: a. Mengumpul data berdasarkan situasi harian. b. Mengelas dan menyusun data menggunakan jadual. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran: Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Minta murid memerhati objek di dalam kelas. Contoh: Papan tulis, meja, jam dinding, buku. b. Terima semua senarai objek yang diberi oleh murid. c. Perkukuhkan kefahaman murid d. berkaitan dengan perbincangan dengan melukis bentuk objek yang disenaraikan. Contoh: Jam i.keluarkan barangbarang yang kmu ada didalam beg kamu. Nyatakan bentuk objekj yang dinyatakam.

Almari

1 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 Kotak pensel warna d. Contoh: • • • • Kereta Motosikal Berjalan kaki Basikal b.Guru mencatatkan bilangan murid berdasarkan kenderaan yang mereka naiki secara gundal. Contoh: Bentuk Bulatan Segiempat tepat Segiempat sama Bilangan 4 6 5 Fasa 2 Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Murid menyatakan bilangan bentuk berdasarkan senarai yang dikumpul. Murid diminta menyenaraikan jenis kenderaan yang mereka naiki untuk ke sekolah. 2 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG .

Bentuk kumpulan murid yang terdiri daripada lima atau enam orang. 3 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG . Murid diminta menyatakan jantina setiap watak-watak tersebut dan mengelaskan ke dalam jadual. d. Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. ii. Bincangkan hasil kerja murid. Guru mengedarkan satu gambar watak kartun kegemaran murid. c. b. Perkembangan Penambahbaikan Menilai llll ll Bilangan 7 a.masukkan nama watak-watak mengikut kumpulan jantina mereka.Lihat lembaran yang diberi. i. Edarkan Lembaran Kerja 2 kepada setiap kumpulan. kelaskan bentukbentuk yang diberi ke dalam jadual.Kelaskan watakwatak mengikut jantina mereka. b. 4.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 Kenderaan Gundal Motosikal Kereta Basikal Berjalan Kaki 3. iii. i. c. Setiap kumpulan diminta mengkaji bentuk-bentuk dan membuat pengelasan mengikut kreativiti kumpulan masing-masing. Setiap kumpulan diminta menyenaraikan nama watak-watak dalam gambar. Sila rujuk Lembaran Kerja 1. d.

murid mengumpul maklumat dengan betul pada lembaran kerja yang diberikan.Gambar watak-watak kartun Lembaran 2 .RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 e. aktiviti dan latihan. Rujuk Lembaran Kerja 2 Pentaksiran Berdasarkan hasil kerja. dan ketelitian. Nilai dan Sikap Menerapkan sifat bekerjasama.Gambar bentuk-bentuk Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran: Penilaian melalui pemerhatian semasa p&p. Refleksi: 4 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG . Elemen Merentas Kurikulum (EMK): • • Keusahawanan Kreativiti dan inovasi Bahan Bantu Belajar: Gambar / slaid hidupan dan bukan hidupan Jadual Lembaran 1 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->