P. 1
RPH Perwakilan Data

RPH Perwakilan Data

|Views: 57|Likes:
Published by maslinamorat

More info:

Published by: maslinamorat on Apr 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK

TAHUN 3

Mata Pelajaran Topik Masa

: Matematik Tahun 3 : Perwakilan Data : 60 minit

15.1) Mengumpul data berdasarkan situasi harian. Standard Pembelajaran : 15.2)Mengelas dan menyusun data menggunakan jadual.

Objektif Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: a. Mengumpul data berdasarkan situasi harian. b. Mengelas dan menyusun data menggunakan jadual. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran: Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Minta murid memerhati objek di dalam kelas. Contoh: Papan tulis, meja, jam dinding, buku. b. Terima semua senarai objek yang diberi oleh murid. c. Perkukuhkan kefahaman murid d. berkaitan dengan perbincangan dengan melukis bentuk objek yang disenaraikan. Contoh: Jam i.keluarkan barangbarang yang kmu ada didalam beg kamu. Nyatakan bentuk objekj yang dinyatakam.

Almari

1 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 Kotak pensel warna d. Murid diminta menyenaraikan jenis kenderaan yang mereka naiki untuk ke sekolah. Contoh: • • • • Kereta Motosikal Berjalan kaki Basikal b.Guru mencatatkan bilangan murid berdasarkan kenderaan yang mereka naiki secara gundal. Murid menyatakan bilangan bentuk berdasarkan senarai yang dikumpul. Contoh: Bentuk Bulatan Segiempat tepat Segiempat sama Bilangan 4 6 5 Fasa 2 Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. 2 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG .

i. Setiap kumpulan diminta mengkaji bentuk-bentuk dan membuat pengelasan mengikut kreativiti kumpulan masing-masing. d. b. Sila rujuk Lembaran Kerja 1. d.Lihat lembaran yang diberi.Kelaskan watakwatak mengikut jantina mereka. Murid diminta menyatakan jantina setiap watak-watak tersebut dan mengelaskan ke dalam jadual. Edarkan Lembaran Kerja 2 kepada setiap kumpulan. iii. Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. ii. Bentuk kumpulan murid yang terdiri daripada lima atau enam orang.masukkan nama watak-watak mengikut kumpulan jantina mereka. kelaskan bentukbentuk yang diberi ke dalam jadual. i. Guru mengedarkan satu gambar watak kartun kegemaran murid. b.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 Kenderaan Gundal Motosikal Kereta Basikal Berjalan Kaki 3. 3 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG . 4. c. Perkembangan Penambahbaikan Menilai llll ll Bilangan 7 a. Setiap kumpulan diminta menyenaraikan nama watak-watak dalam gambar. c. Bincangkan hasil kerja murid.

aktiviti dan latihan. dan ketelitian. Nilai dan Sikap Menerapkan sifat bekerjasama. murid mengumpul maklumat dengan betul pada lembaran kerja yang diberikan.Gambar watak-watak kartun Lembaran 2 .RANCANGAN PELAJARAN HARIAN KSSR MATEMATIK TAHUN 3 e. Elemen Merentas Kurikulum (EMK): • • Keusahawanan Kreativiti dan inovasi Bahan Bantu Belajar: Gambar / slaid hidupan dan bukan hidupan Jadual Lembaran 1 .Gambar bentuk-bentuk Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran: Penilaian melalui pemerhatian semasa p&p. Rujuk Lembaran Kerja 2 Pentaksiran Berdasarkan hasil kerja. Refleksi: 4 JABATAN PELAJARAN NEGERI PULAU PINANG .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->