P. 1
Penyerapan Unsur Asing Dalam Bahasa Melayu

Penyerapan Unsur Asing Dalam Bahasa Melayu

|Views: 47|Likes:
Published by kucingmalas

More info:

Published by: kucingmalas on Apr 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/24/2014

pdf

text

original

Penyerapan unsur asing dalam bahasa Melayu

Tidak ada bahasa di dunia ini yang tidak dipengaruhi oleh bahasa asing, baik bahasa Inggeris, bahasa Arab, bahasa Cina mahupun bahasa Melayu. Sebagai bahasa yang pesat berkembang, bahasa Melayu banyak menerima pengaruh bahasa asing terutama dalam aspek kosa kata atau perbendaharaan kata. Pengaruh paling awal yang menyerap masuk dalam bahasa Melayu ialah pengaruh bahasa Sanskrit. Pengaruh bahasa Sanskrit sungguh berkesan dan sangat besar sumbangannya terhadap bahasa Melayu secara keseluruhan. Proses penyerapan unsur asing dalam bahasa Melayu ini ialah satu proses yang mendorong bahasa penerima meminjam unsur-unsur yang terdapat dalam bahasa-bahasa asing melalui suatu cara/kaedah yang berperaturan dan sistematik. Terdapat banyak faktor yang mendorong sesuatu bahasa itu termasuklah bahasa Melayu untuk mengambil unsur-unsur asing, antaranya ialah : i. Keperluan dalam dunia baru terutama dalam hal untuk memberi nama-nama baru atau istilah-istilah baru yang menepati kehendak pengisian masa dan keadaan waktu itu. ii. Perkembangan dalam urusan perniagaan dan perdagangan. iii. Faktor psikologi masyarakat peminjam. Masyarakat penutur akan meminjam daripada bahasa yang dianggap lebih tinggi tarafnya daripada bahasa ibundanya sendiri. iv. Untuk memantapkan lagi struktur sesuatu bahasa itu. Proses peminjaman sebenarnya boleh mendatangkan pengukuhan kepada bahasa yang meminjam. Seterusnya bahasa tersebut akan terus berkembang dan hidup dalam sebarang masa dan keadaan.

iii Melalui hubungan penjiranan dan persahabatan. Imbuhan v. Bentuk huruf dan sistem tulisan iii. iv. Penyerapan unsur kosa kata asing dalam bahasa Melayu melalui keempat-empat proses di atas. Proses perniagaan dan urusan perdagangan. Unsur-unsur bahasa asing masuk ke dalam bahasa Melayu melalui pertembungan antara penutur-penutur bahasa yang berkenaan. Melalui proses peperangan dan penjajahan politik ii. Peribahasa Namun begitu. gh. sy. Belanda dan Inggeris.Terdapat 5 unsur yang boleh dipinjam daripada sesuatu bahasa luar dan bahasa Melayu telah meminjam kesemua unsur ini untuk memantapkan lagi strukturnya. seperti kh. dan Arab. Tamil dan dialek . Perkataanperkataan yang dibawa masuk termasuklah melalui peminjaman daripada bahasa Sanskrit. Penjiranan dan persahabatan pula telah membawa masuk perkataan-perkataan daripada bahasa China. Sistem bunyi (bunyi yang tidak terdapat dalam bahasa Melayu. Melalui aspek pendidikan dan penyebaran agama. Aspek peperangan dan penjajahan politik telah membawa masuk perkataanperkataan daripada bahasa Portugis. kita tidak menerima struktur ayat dalam bahasa asing dalam bahasa Melayu. urusan berjual-beli dan pendidikan serta penyebaran agama Islam. Unsur-unsur itu ialah: i Unsur perkataan (kosa kata/ perbendaharaan kata) ii. Manakala aspek perniagaan. Pertembungan antara penutur boleh berlaku dalam hal-hal seperti di bawah: i. f dll) iv.

Belanda. Peminjaman pemerian v. Portugis. Tamil. bahasa-bahasa Cina. Peminjaman Kosa Kata 1. Peminjaman tulen ii. Peminjaman dialek vii. Peminjaman kacukan iv. Walau bagaimanapun. bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Dalam bahasa Melayu perubahan fonologi berlaku apabila bahasa Melayu bertembung dengan bahasa Arab dan Inggeris. Hindustan dan Jawa ada juga memberi sumbangan dalam bentuk peminjaman kosa kata kepada bahasa Melayu. Siam. Peminjaman kuno KESAN PEMINJAMAN Peminjaman unsur bahasa asing dalam bahasa Melayu memberi kesan kepada sesuatu bahasa terutama apabila berlaku penyesuaian dan perubahan terhadap kosa kata bahasa peminjam. . Pertembungan sesuatu bahasa dengan bahasa yang lain akan mengakibatkan perubahan bunyi atau fonologi. bentuk kata atau morfologi dan bentuk ayat atau sintaksis. Peminjaman berpindah vi. Parsi. Peminjaman perlu dikawal kerana peminjaman yang berlebih-lebihan akan mengakibatkan keaslian bahasa peminjam itu sendiri. Terdapat tiga bahasa yang sangat besar pengaruhnya dalam proses peminjaman kosa kata kepada bahasa Melayu iaitu bahasa Sanskrit. Peminjaman maksud iii.Indonesia JENIS-JENIS PEMINJAMAN i. campur aduk struktur akan berlaku.

penyakit. angsana. dirgahayu. bunga dan tumbuh-tumbuhan. Bahasa Sanskrit banyak memperkayakan bahasa Melayu sejak dari zaman dahulu lagi. Istilah Abstrak Asmara. penaga c. perdagangan dan perniagaan. Contoh : a. cedera. guna. jasa. tetapi manamana bahasa yang mempunyai hubungan dengan India akan sedikit sebanyak menerima pengaruh bahasa Sanskrit. keterangan ganti nama. sentosa. dusta. 3. melati. Unsur-unsur bahasa Sanskrit dalam bahasa Melayu. sakti. tanda masa dan arah. . agama. puasa. gembira. Bukan sahaja bahasa Melayu. bahasa. Kata-kata itu merangkumi pelbagai bidang kehidupan seperti bidang agama. cempaka. haiwan dan mergastua. angkaangka. unsurunsur awalan dan akhiran dan kata majmuk. Paling utama ialah golongan pengembang agama buddha yang datang untuk mengembangkan agama Buddha di rantau Asia Tenggara ini. falsafah. budi. kata-kata kerja. kenegaraan. Bunga dan Tumbuh-tumbuhan Amra. penghubung dan seru.2. bidadari. hubungan kekerabatan. bahagian-bahagian tubuh badan. Agama dan falsafah Syurga. bencana. sifat dan keadaan. dewata. Mereka akan menggunakan bahasa Sanskrit. barangan dagangan. dewa. cinta. usaha. Bahasa Sanskrit masuk ke dalam bahasa Melayu melalui proses perdagangan iaitu apabila kerajaan-kerajaan Melayu zaman dahulu membuat hubungan perdagangan dengan India. Pedagang-pedagang India yang datang berdagang dengan Tanah Melayu menggunakan bahasa Sanskrit. alam semula jadi. sengsara b. dewi. Kajian telah menunjukkan bahawa dalam bahasa Melayu terdapat sebanyak 677 patah perkataan yang berasal daripada bahasa Sanskrit. pembelajaran dan kesusasteraan.

jelawat i. curiga. bahu. bumi. janda. nadi f. kepala. saudari. suria. muka. ombak. singa. gajah. gua. berat PENYERAPAN UNSUR BAHASA ARAB DALAM BAHASA MELAYU Selain daripada bahasa Sanskrit. cahaya. puteri. serigala. badan. bahara. kunci. unsur bahasa Arab juga meresap masuk ke dalam bahasa Melayu. seteru d. maharaja. demam. tanah. Kenegaraan dan hubungan kekerabatan desa. nyala e. menteri g. samudera. Alam semula jadi angkasa/udara. belia. kusta. Antara peranan utama Islam dan bahasa Arab terhadap bahasa Melayu ialah pengenalan sistem tulisan.d. biaya. mulia. bahagian tubuh badan anggota. isteri. warna. saudara. suami. gangsa. pengawal. bayu. penyakit selesema. Sistem tulisan Arab pada mulanya diserapkan ke dalam bahasa Melayu untuk menghasilkan buku-buku agama dalam bahasa . unta. raja. h. putera. Huruf-huruf Arab diperkenalkan dan digunakan sebagai sistem tulisan menggantikan sistem tulisan Pallawa dan Nagiri. Hubungan dan kekeluargaan Bangsa. Haiwan dan Margastua angsa. kota. permaisuri. ketam. perdagangan dan barangan arak. dara.

Apabila Islam dianuti oleh golongan kerabat istana dan rakyat Melaka. Persoalan awal yang ditulis ialah seperti mengucap dua kalimah syahadah. Sistem tulisan Jawi pada awalnya menggunakan 30 hurufhuruf Arab. Melaka menjadi pusat perdagangan di Kepulauan Melayu. pa. peminjaman kata-kata Arab mula meresap masuk ke dalam bahasa melayu. bahasa Melayu semakin luas penggunaannya yang sebelum ini hanya digunakan dalam perdagangan dan kebudayaan sahaja. fikiran. ga.Melayu. membayar zakat. bahasa Melayu menggantikan bahasa Jawa sebagai bahasa yang penting di Kepulauan Melayu. berpuasa. iaiatu daripada alif sehingga ya. Kesannya. . terutama mengenai ibadat. Sistem tulisan yang diperkenalkan ialah tulisan Jawi. dan nya. Dengan ini. Wilayah-wilayah atau pulau yang penduduknya beragama Islam telah menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa keagamaan. Islam diletakkan sebagai asas pemerintahannya. iaitu huruf ca. solat. yang bersangkut paut dengan perkara yang kompleks seperti agama. adat-adat Islam. Untuk menampung keperluan lidah Melayu. dan sebagainya. pengaruh bahasa Arab menular masuk bukan sahaja dalam aspek-aspek keagamaaan. tetapi juga meliputi aspek pentadbiran dan kelimuan. ilmu. Pada ketika ini. Agama Islam juga memperkenalkan ilmu pengetahuan baharu dengan sejumlah khazanah yang besar dan kaya. nga. Semasa Melaka di bawah tampuk pemerintahan Sultan Muzafar Syah (1446-1459). Bahasa Melayu pula memainkan peranan utama sebagai bahasa penyebaran ajaran-ajaran Islam. 5 huruf lagi diperkenalkan hasil penyesuaian daripada bahasa Parsi.

kertas. nabi.Berkenaan hukuman dan peraturan Hukum. ajal. l oghat. jahil. surat. rezeki. darurat. dunia. nahu. ijaza h. jubah. nahas. uzur. sifat. syariat. syariah. darab. kiblat. jenazah. tarikh. haji. watan. daftar dsb e. anbia. mastautin. berkat dsb. nikah. fitrah. tauhid. martabat. maruah. ilham. wali. huruf. syukur. yakin. fitnah. kubur. insan. faham. maut. wazir. nasihat. Berkenaan fikiran dan Perasaan Akal. jati. Benda-benda. hawa. ijtihad. tahniah. sejarah. berkenaan ilmu ilmu. khusus. kejadian dan perbuatan Haiwan. yakin. wajah. sah. fikir. tafsir. syaitan. rukuk. syarat. sultan. alam. c. tertib. ikhlas. fitnah f. kuat. musibah dsb d. hajat. kadi. nasib. umat. rezeki. tawarikh. wakaf. roh. maktab. mansuh. muhrim. akhirat. PENYERAPAN MASUK UNSUR BAHASA-BAHASA EROPAH DALAM BAHASA MELAYU PENYERAPAN MASUK KOSA KATA BAHASA INGGREIS Kedatangan kuasa-kuasa Barat tidaklah memberi kesan . nafsu. masjid. a. iman. sihat. malaikat. baki dsb. lazim. al-Quran dsb. makam. alim. layak. wilayah. tasawuf. awam. aib. kitab. hakim.Antara perkataan Arab yang meresap masuk ke dalam bahasa Melayu ialah. musafir. darjat. wakil. adil. kamus. wali. wujud. lazat. kubah. riwayat. Adat dan pergaulan manusia kaum. khas. rukun. batin. hafaz. Berkenaan agama Islam. zalim. hisab. syak. b. baligh.

gelas.saman. gereja. berek. bil. senapang. polisi. mesin. beranda. bahasa pentadbiran. paderi. bomba. terutamanya dalam bidang sains dan teknologi. kemeja. pita dsb KATA PINJAMAN DARIPADA BAHASA BELANDA Perkataan-perkataan pinjaman daripada bahasa Belanda. rokok.semerta kepada bahasa Melayu. lokap. Campur tangan Inggeris di negeri-negeri Melayu banyak membawa kesan kepada kedudukan bahasa Melayu. biskut. sepa tu. dansa. tembakau. super dsb . meja. garpu. persen. keju. basik al. telefon. lelong. lampu. kompas. tuala. lesen. pele kat. menyebabkan banyak perkataan bahasa Inggeris menyerap masuk ke dalam bahasa Melayu. dan bahasa pengantar bidang pendidikan. merinyu. setem. tangki. notis. persen. biro dan banyak lagi. antaranya ialah: engsel. KATA PINJAMAN DARIPADA BAHASA PORTUGIS Perkataan-perkataan daripada bahasa Portugis yang menyerap masuk ke dalam bahasa Melayu ialah baldi. pos. tiub. pita. duit. kamar. wizurai. setokin. nanas. bangku. almari. Pengenalan bahasa melayu kepada para pedagang Eropah merupakan langkah pertama ke arah pengenalan mereka dengan bangsa Melayu. Ini kerana bahasa Melayu memerlukan istilah sejajar dengan perkembangan semasa. pensel. mentega. drebar. kebaya . Antara perkataan awal yang meresap masuk ke dalam bahasa Melayu ialah . sekolah. laci. Bahasa Inggeris dijadikan bahasa rasmi. Pinjaman perkataan daripada bahasa Eropah terutamanya bahasa Inggeris terus berlaku. Orang yang dapat menguasai bahasa Inggeris akan mendapat keutamaan. Keperluan terhadap ilmu dan desakan zaman yang berubah. permisi. bendera. peleser. dadu. hotel. palsu. kantor.

kolah. firman. andai. topi dsb. eka-. -man. imbuhan Sanskrit . Perkataan pinjaman daripada bahasa Cina : tauke. pasar. kueh dan banyak lagi. cat.loteng. bahasa Melayu juga menerima unsur-unsur bahasa lain seperti Tamil. bagai. segala. cuma. iaitu mengikut bahasa asal imbuhan-imbuhan tersebut. kari. modal. banjir. dwi-. kue tiaw. unsur-unsur imbuhan asing dalam bahasa Melayu terbahagi kepada tiga kumpulan. bakhtiar. tuna-. nakhoda. kedai. cuma. pungki. bandar. tri-. taugeh. mi. -nita . cap. laici. kunci. roti. syah. curi. macam. tauhu. khurma. budiman. panca-. kapas. saudagar. kuli. Secara umumnya. swa-. Perkataan pinjaman daripada bahasa Parsi : agar. bihun. cawan. i. cukai. sebagai. pra-. -wan. tong. cap. PARSI dan CINA Selain bahasa-bahasa Eropah. koko dan banyak lagi Perkataan pinjaman daripada bahasa Hindustan : acar. temasya. jam. nelayan. kalap. ping pong. pelampung. daftar. -wati. taj. Parsi. cuti. nisan. badam. syabas.maha-. takhta. sampan. Perkataan pinjaman daripada bahasa Tamil : ayah. dsb. kongsi. palka. kelasi. bagaimana. bazar. tirai. lasykar. cuci. tata-. percuma. PEMINJAMAN IMBUHAN ASING DALAM BAHASA MELAYU 1. Hindustan.KATA PINJAMAN DARIPADA BAHASA TAMIL. pau. dan Cina. taufan. maajun. pinggan. HINFUSTAN.

-at. -iah. auto-. poli-. -in. -si.ii. -wi. anti-. -is FNM/putra2012 . imbuhan Yunani-Latin-Inggeris : pro-. -al. ik. -i. -isme. imbuhan Arab-Parsi: -bi-. -ah iii. supra-. mono-.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->