Contoh Rancangan Pengajaran Harian PSV Tahun 1 (KSSR) Membuat Corak Dan Rekaan Tahun Bidang Aktiviti Tema

Tajuk Masa Media :1 : Membuat Corak dan Rekaan : Renjisan dan Percikan : Alam Semula Jadi : Pembalut Buku : 60 minit : Alat : berus gigi, palet, dan daun warnaposter atau tempera

Bahan : kertas lukisan dan warna air atau Bahan bantu mengajar EMK STANDARD KANDUNGAN 1.

: Contoh-contoh corak teknik percikan : Elemen Kreativiti dan Inovatif

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan :

rupa, warna, jalinan, kontra, ritma, dan harmoni) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 2. Aplikasi pengetahuan, kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan

media danteknik dalam penghasilan corak. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam

penghasilan corak. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual,

sejarah seni,

2.1 Teknik – renjisan dan percikan (corak tidak terancang) Mengetahui penggunaan media.1.1.2.1.2 Aplikasi Seni visual dalam menghasilkan karya seni.2 atau tempera 2.1 2. 2.2.3 Unsur seni Warna – primer dan sekunder Rupa – organik Jalinan – tampak Prinsip rekaan Kontra – warna Ritma dan pergerakan – rawak Harmoni – bentuk Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni 2.1.1 2.2.1.3 2.1 2.1.1 2.1. dan daun Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster .1.1.2 karya 2.1. palet.1.2 2.1.1 2.2 2.2.1. dan memahami visual yang ada pada karya seni. menamakan. 2. teknik.2.2. dan proses dalam penghasilan Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media Alat – berus gigi.2.2.2 2.2.1 Persepsi Estetik bahasa seni Murid dapat mengenal.

warna. .2. kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.2 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri 2. kefahaman. dan harmoni. · Guru berinteraksi dengan murid tentang unsur jalinan.4.3.4. Aplikasi Seni · Guru berinteraksi dengan murid tentang jenis-jenis media yang sesuai untuk membuat aktiviti corak teknik percikan dan renjisan. 2.2 2. kontra.4 Apresiasi Seni dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 2. ritma dan pergerakan.3 Ekspresi Kreatif dan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.3 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan Persepsi Estetik · Guru menunjukkan contoh-contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.3.4. · Guru berinteraksi dengan murid tentang cara penggunaan media dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. rupa. 2.1 2.

. Sediakan motif seperti yang diinginkan (daun). Langkah 4 · Ulangi langkah 3 menggunakan warna yang berbeza. Ekspresi Kreatif · Murid menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Langkah 3 · Sapukan warna pada berus gigi dan percikkan warna pada permukaan kertas dengan menggunakan sikat atau jari. Murid menceritakan hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Langkah 5 · Setelah siap alihkan daun daripada kertas lukisan dan jemur hingga kering. Langkah 1 · · · · Bancuh cat air atau tempera dalam palet. Buat bancuhan warna primer dan sekunder. Apresiasi Seni · · Murid mempamerkan hasil kerja. Sediakan sekeping kertas lukisan. Langkah 2 · Susun daun di atas kertas lukisan.· Guru menunjuk cara penghasilan corak renjisan dan percikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful