P. 1
Minit Mesyuarat Kali Ke-6 Bil. 2-2010 JKPAK-Complete

Minit Mesyuarat Kali Ke-6 Bil. 2-2010 JKPAK-Complete

|Views: 85|Likes:
Published by Norshahira Zamberi
JKPAK
JKPAK

More info:

Published by: Norshahira Zamberi on Apr 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2013

pdf

text

original

MINIT MESYUARAT PENGURUSAN ASET ALIH KERAJAAN (JKPAK) BILANGAN 6 KALI KEDUA TAHUN 2010 PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM

NEGERI PERAK Tarikh Masa Tempat : 01 Jun 2010 : 2.30 petang : Bilik Mawar Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak

AHLI YANG HADIR 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 15. 16. 17. Pn. Suraya bt. Hj. Ariffin, AMP Pustakawan Pn. Rozita bt. Hassan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Pn. Hajah Zahariah bt. Hj. Zakaria Penolong Pegawai Perpustakaan En. Zamri bin Daman Huri Penolong Akauntan Pn. Noor Fadilah bt. Hj. Abdul Aziz Penolong Pegawai Tadbir Pn. Wirda Lisa @ Hanim Dalina bt. Mohd Arsad Penolong Pegawai Perpustakaan Pn. Junaimi bt. Abdul Moin Penolong Pegawai Perpustakaan Pn. Asiah bt. Bohbery Pegawai Pemantau Zon 3 Pn. Farahanum Shuhaily bt. Ab. Malek Zaki Pegawai Pemantau Zon 4 Pn. Norawati bt. Mohd Ali Pegawai Pemantau Zon 5 Pn. Norziha bt. Osman Pegawai Pemantau Zon 6 Pn Rosnani Bt Jamaluddin Pembantu Perpustakaan Pn. Norhamilah bt. Mohd Noor Penolong Pegawai Perpustakaan Setiausaha Pengerusi

UCAPAN PENGERUSI Pengerusi memberi salam dan mengalu-alukan kehadiran semua Ahli Jawatankuasa JKPAK ke Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Aset Alih Kerajaan (JKPAK) Kali Ke-6 Bil. PERKARA BERBANGKIT 3.4 Aset Semasa Unit Aset & Senggara dalam proses mengenal pasti dan melengkapkan senarai aset alih kerajaan yang tidak mempunyai punca maklumat untuk tindakan 3. 2/2010. MEMBENTANGKAN MENGESAHKAN MINIT MESYUARAT YANG LALU Minit mesyuarat disahkan oleh Pn.2 Toy Library di PD Felda Bersia Pustakawan masih belum mendapat masa yang sesuai untuk mengadakan perbincangan dengan pihak Pengurusan Felda Bersia. Wirda Lisa@Hanim Dalina binti Mohd Arsad dan disokong sebulat suara dengan pindaan seperti berikut : 2.3 . Perbincangan akan dilakukan secepat mungkin. 1.2 2. Perkara 5.2.1 2. Osman (cuti bersalin) Pegawai Pemantau Zon 2 2. 3. Bahagian Gerakan Literasi dipinda kepada Bahagian Perkhidmatan Perpustakaan & Maklumat.TIDAK HADIR 1. 2. Tindakan : Bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi 3. dan Pindaan tarikh minit mesyuarat disediakan 22 Januari 2010 kepada 05 April 2010. Tindakan : Pustakawan Peralatan USP Bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi masih menunggu surat hak milik peralatan USP dari KPKK.1 Pelupusan Fail di Bahagian Pengurusan dan Pembangunan Koleksi Pelupusan di Bahagian Pengurusan dan Pembangunan Koleksi dan fail dari PA Taiping akan dibuat bersama. Noor Rozita bt. Tindakan : Bahagian Pengurusan Pentadbiran 3. Tuan Haji Mohammad Nazari bin Haji Abdul Hamid Pengarah. Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak Pn.3 Perkara 3. Jangkaan pelupusan pada bulan Julai. Pindaan tarikh 14 April 2010 kepada 7 Januari 2010.

12 . Pemantau diminta melengkapkan Kad KEW 312.pendokumentasian dan tindakan pelupusan sekiranya perlu.11 Kotak Pameran Hak Milik PA Taiping 7 buah kotak pameran berkaca PA Taiping telah ditempatkan di Perkhidmatan Perpustakaan Awam Negeri. Tindakan : Pegawai Pemantau Zon 3 3. Tindakan : Bahagian Pengurusan Pentadbiran Bahan Bacaan Perpustakaan Bas Bergerak ACH 4560 Pemantau Zon 3 perlu menyediakan senarai koleksi Perkhidmatan Perpustakaan Bas Bergerak di Teluk Intan dengan menggunakan Borang KEW PA 17 dan Borang Arkib untuk tujuan pelupusan pada atau sebelum 30 Jun 2010. 3. Pergerakan aset telah didaftarkan dalam KEW.9 3.10 Aset Sumbangan ‘Surat Akuan Penyumbang’ bagi aset sumbangan perlu dilengkapkan semasa penerimaan aset sumbangan berkenaan.PA-6. Makluman Pelupusan Perabot/Peralatan di Taiping Bahagian masih menunggu surat jawapan dari JKR berkaitan pengesahan aset sumbangan di PA Taiping.8 KEW.7 3. KEW PA 2 dan KEW PA 3 dan diserahkan kepada Unit Aset pada atau sebelum 12 Julai 2010 untuk tindakan selanjutnya.6 3. Bagi penerimaan sumbangan koleksi.PA-7 Tindakan menyelaraskan jenis aset dan mencetak semula KEW. Makluman Sumbangan ‘LCD Projector’ di PA Pulau Pangkor Pegawai Pemantau Zon 5 dipohon untuk mendapatkan maklumat penyumbang ‘LCD Projector’ berkenaan bagi tujuan perekodan aset. Tindakan : Unit Aset & Senggara 3.PA-7 sedang dilakukan. Tindakan : Unit Aset & Senggara/Pemantau 3. Tindakan : Penerima Aset/Bahagian Pengurusan & Pembangunan Koleksi 3. Tindakan : Unit Aset & Senggara Aset di Perkhidmatan Semakan aset di Perpustakaan Cawangan dan Desa akan dilakukan setelah semakan aset alih kerajaan di Perkhidmatan Perpustakaan Awam Negeri selesai. KEW 313. Ruang yang masih belum mempunyai KEW. Senarai ini perlu diselesaikan pada atau sebelum 26 Jun 2010.PA-7 telah dikenal pasti dan dalam tindakan. Unit Aset perlu menyelesaikan perkara ini selewat-lewatnya 30 Jun 2010. mohon Ketua Bahagian Pengurusan Dan Pembangunan Koleksi membuat pindaan yang sesuai bagi ‘Surat Akaun Penyumbang’ dan emailkan ‘Surat Akaun Penyumbang’ berkenaan kepada pemantau untuk diguna pakai.5 Pendaftaran Aset KEW 312 & KEW 313 telah lengkap diisi dengan maklumat harga mengikut nilaian semasa.

00 sahaja. Tindakan susulan Unit Aset ialah mengemaskini rekod KEW PA 7 di Bahagian/Unit yang menerima aset berkenaan.417.317. Makluman 7.13 Pengurusan Stor Unit Aset & Senggara perlu melengkapkan maklumat perolehan semua stok bekalan pejabat yang terdapat di Stor Bekalan Pejabat. Unit Aset Dan Senggara tiada menerima aduan kerosakan dari kakitangan.00 sahaja. Selenggara Aset Unit Aset Dan Senggara akan mengambil tindakan penyelenggaraan berdasarkan borang aduan kerosakan yang diterima. PA-2 dan KEW.00 sahaja. MEMBENTANGKAN KEDUDUKAN SEMASA ASET ALIH KERAJAAN 4. wayar mesin fotokopi telah pun dijumpai semula. Tindakan : Unit Aset & Senggara 4. Kehilangan Dan Hapus Kira Kehilangan terkini aset alih ialah pada 29 Mac 2010 melibat 4 unit LCD monitor komputer. Semua penerimaan aset telah didaftarkan ke dalam KEW. Pendaftaran Aset Unit Aset telah menerima 1 perolehan Harta Modal dan 12 perolehan inventori. LAPORAN TINDAKAN PELUPUSAN Satu mesyuarat Lembaga Pengarah akan diadakan bagi memutuskan Kuasa Melulus bagi tindakan pelupusan dan hapus kira jabatan.4 5.3 4.100. Sehingga kini. LAPORAN HASIL PEMERIKSAAN ASET ALIH KERAJAAN Tiada 6.2 4.Tindakan : Pegawai Pemantau Zon 5 3.1 Penerimaan Aset Alih Januari – Mei 2010 Jabatan telah menerima 1 penerimaan harta modal untuk perolehan kamera digital berjumlah RM 3. Walau bagaimanapun. Bagi penerimaan inventori nilaian perolehan berjumlah RM 13. 1 unit wayar mesin fotokopi dan wang syiling berjumlah RM 1. Makluman . Senarai perolehan aset alih kerajaan adalah seperti di lampiran 1. 4. LAPORAN TINDAKAN SURCAJ / TATATERTIB Tiada. Sehingga tarikh 31 Mei 2010 jumlah keseluruhan penerimaan aset alih kerajaan ialah 16. PA-3.00 sahaja telah dilaporkan ke Pejabat Kewangan Negeri . Mohon diselesaikan perkara ini pada atau sebelum 20 Jun 2010. Semua penerimaan aset ini telah didaftar ke dalam KEW PA 2 dan KEW PA 3.

2 9. Tindakan : Pegawai Pemantau Zon 1 9. Tindakan : Unit Aset & Senggara 9. Tindakan : Unit Pembangunan & Rangkaian Perpustakaan Pergerakan Aset Alih Kerajaan Setiap pergerakan aset alih kerajaan di perkhidmatan perlu dilaporkan kepada Unit Aset & Senggara untuk tujuan pemantauan. Tindakan : Semua Pegawai Pemantau TV di PA Selama dan PA Gerik Unit Aset diminta menyemak TV baru yang dihantar ke PA Selama yang dilaporkan tidak boleh digunakan manakala bagi TV di PA Gerik. PA Gerik diminta mengisi borang aduan kerosakan. Unit Aset Dan Senggara akan menyimpan daftar asal dan salinan dokumen perlu di simpan di lokasi penempatan.7 . Tindakan : Pemantau Zon 4/Unit Aset & Senggara 9. Setiap bahagian dan unit yang terlibat dengan penerimaan aset perlu mendaftar dan menyelenggarakan maklumat aset tersebut bagi memudahkan pemeriksaan aset dilakukan. Makluman Penyimpanan Daftar / Rekod Aset Semua dokumen KEW PA 1 hingga KEW PA 5 perlu disimpan dalam fail kulit keras dan disimpan dalam kabinet berkunci di Unit Aset Dan Senggara.8. Mohon kerjasama pemantau untuk mengumpulkan KEW 312 & KEW 313 dan diserahkan kepada Unit Aset Dan Senggara pada atau sebelum 12 Julai 2010.1 KEW 312 & KEW 313 PD Khas Jabatan akan mengambil semula KEW 312 & KEW 313 dari semua PD Khas. Repot : SG SENAM2628/10). Makluman 9. Makluman : Semua Pegawai/Pemantau Kehilangan Dan Hapus kira Pemantau Zon 1 perlu mendapatkan hasil siasatan polis bagi kehilangan 4 unit ‘monitor komputer LCD’. (Rujuk No. HAL-HAL LAIN 9.3 Carta Alir Kerosakan Aset Alih Kerajaan Borang Kerosakan akan dihantar pada Pengarah untuk mendapat kelulusan pembaikan dan akan diserahkan kepada Bahagian yang terlibat untuk tindakan susulan.5 9.4 9.6 Agihan Stok Bekalan Pejabat Mesyuarat bersetuju agar agihan stok bekalan pejabat dilakukan 2 kali seminggu iaitu pada setiap hari Selasa dan Khamis. MASALAH-MASALAH BERKAITAN DENGAN PENGURUSAN ASET ALIH KERAJAAN Semua masalah aset alih dan stok bekalan pejabat telah dibincangkan dan dalam proses tindakan. Sekiranya TV tersebut tidak ekonomik untuk diperbaiki Unit Aset dan Senggara akan mengambil tindakan pelupusan. Pemantau Zon 4 diminta untuk membuat semakan sama ada TV tersebut ekonomik untuk dibaiki atau sebaliknya.

Ini secara tidak langsung dapat memperbaiki kelemahan semasa menguruskan aset jabatan. Tindakan : Unit Aset & Senggara Taklimat Tatacara Pengurusan Aset Kerajaan Semua pegawai dan kakitangan yang bertanggungjawab terhadap pengurusan aset perlu diberikan penerangan secara khusus berkaitan Pekeliling Perbendaharaan Bil 5 Tahun 2007 agar tidak timbul kekeliruan semasa menjalankan tugas.8 Penempatan Aset Semua aset perlu berada di lokasi yang telah dinyatakan di dalam daftar aset agar pemantauan dapat dilakukan dengan lebih berkesan.40 ptg.) Pustakawan Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak Tarikh :25 Jun 2010 . Sebarang pergerakan perlu dilaporkan kepada Unit Aset Dan Senggara. Ini bertujuan untuk memudahkan proses mengenal pasti kewujudan dan penempatan aset.P. (NORHAMILAH BT MOHD NOOR) Setiausaha Jawatankuasa Pengurusan Aset Alih Kerajaan (JKPAK) Disahkan oleh. A. Tindakan : Unit Aset & Senggara 9. Makluman Pelabelan Aset Unit Aset dan Senggara perlu membuat semakan label kepada semua aset jabatan dan mengambil tindakan melabel kepada aset yang masih belum dilabel.9.M. Minit disediakan oleh.9 9. Unit Aset dan Senggara dipohon untuk mendapatkan kelulusan taklimat ini daripada Pengarah. (SURAYA BINTI HJ ARIFFIN.10 PENUTUP Pengerusi mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir dan mesyuarat ditangguhkan pada jam 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->