P. 1
SCE3103_Meneroka_Bahan

SCE3103_Meneroka_Bahan

|Views: 37|Likes:
Published by Muhd Sabrie Ali

More info:

Published by: Muhd Sabrie Ali on Apr 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2013

pdf

text

original

Sections

  • HASIL PEMBELAJARAN
  • KERANGKA TAJUK-TAJUK
  • SINOPSIS
  • Komposisi Getah
  • POLIMER SEMULA JADI - SUTERA, KAPAS DAN BENANG BULU
  • Rujukan
  • BAHAN SEMULA JADI - KERTAS
  • ISI KANDUNGAN

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG

)
MOD PENDIDIKAN JARAK JAUH

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN

MODUL SAINS SCE 3103

MENEROKA BAHAN

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ARAS 1, ENTERPRISE BUILDING 3, BLOK 2200, PERSIARAN APEC, CYBER 6, 63000 CYBERJAYA Berkuat kuasa pada Jun 2011

Falsafah Pendidikan Kebangsaan Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi, dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab, dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat, dan negara.

Falsafah Pendidikan Guru Guru yang berpekerti mulia, berpandangan progresif dan saintifik, bersedia menjunjung aspirasi negara serta menyanjung warisan kebudayaan negara, menjamin perkembangan individu, dan memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu, demokratik, progresif, dan berdisiplin.

Cetakan Jun 2011 Kementerian Pelajaran Malaysia
Hak cipta terpelihara. Kecuali untuk tujuan pendidikan yang tidak ada kepentingan komersial, tidak dibenarkan sesiapa mengeluarkan atau mengulang mana-mana bahagian artikel, ilustrasi dan kandungan buku ini dalam apa-apa juga bentuk dan dengan apa-apa cara pun, sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Rektor Institut Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia.

i

MODUL PEMBELAJARAN INI DIEDARKAN UNTUK KEGUNAAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERDAFTAR DENGAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAGI MENGIKUTI PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. MODUL PEMBELAJARAN INI HANYA DIGUNAKAN SEBAGAI BAHAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PROGRAM-PROGRAM TERSEBUT.

Cetakan Jun 2011 Institut Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia

ii

KANDUNGAN

MUKA SURAT

Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Guru Panduan Pelajar Pengenalan

i vi viii

Tajuk Pembelajaran Tajuk 1 Bahan semula jadi dan bahan buatan 1.0 Sipnosis 1.1 Hasil Pembelajaran 1.2 Kerangka Tajuk Isi Kandungan 1 2 1 1

Tajuk 13 Bahan-bahan Asli – Getah Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 9 9 9

Tajuk 14 Polimer Semula jadi- Sutera, kapas dan benang bulu Sipnosis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 18 18 19

Tajuk 15 Bahan Semula jadi – Kertas Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 31 32 32

Bibliografi Panel Penulis Modul Ikon Modul

ii

PEMBELAJARAN ARAH KENDIRI Pembelajaran arah kendiri memerlukan anda membuat keputusan tentang pembelajaran anda. dan masa anda. Anda perlu memahami corak dan gaya pembelajaran anda.PANDUAN PELAJAR PENGENALAN Modul pembelajaran ini disediakan untuk membantu anda menguruskan pembelajaran anda agar anda boleh belajar dengan lebih berkesan. sumber-sumber pembelajaran. Anggaran peruntukan jam pembelajaran adalah seperti dalam Jadual 1: vi . JAM PEMBELAJARAN PELAJAR (JPP) Berdasarkan standard IPG KPM yang memerlukan pelajar mengumpulkan 40 jam pembelajaran bagi setiap jam kredit. Anda mungkin kembali semula untuk belajar secara formal selepas beberapa tahun meninggalkannya. Modul pembelajaran ini memberi peluang kepada anda untuk menguruskan corak pembelajaran. Dengan cara begini anda akan dapat melalui kursus ini dengan mudah. Adalah lebih berkesan jika anda menentukan sasaran pembelajaran kendiri dan aras pencapaian anda. Kementerian Pelajaran Malaysia (IPG KPM) di bawah Program Pensiswazahan Guru (PPG). Anda juga mungkin tidak biasa dengan mod pembelajaran arah kendiri ini. Memohon bantuan apabila diperlukan hendaklah dipertimbangkan sebagai peluang baru untuk pembelajaran dan ia bukannya tanda kelemahan diri. SASARAN KURSUS Pelajar Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian yang mendaftar dengan Institut Pendidikan Guru.

vii . SUSUNAN TAJUK MODUL Modul ini ditulis dalam susunan tajuk. Latihan-latihan disediakan dalam setiap tajuk untuk membantu anda mengingat semula apa yang anda telah pelajari atau membuatkan anda memikirkan tentang apa yang anda telah baca.Agihan Jam pembelajaran Aktiviti-aktiviti Pembelajaran 3 Kredit Tanpa Amali (3+0) Ada Amali (2+1) (1+2) (0+3) Mengikut Kredit Kursus 2 Kredit Tanpa Amali (2+0) Ada Amali (1+1) (0+2) 1 Kredit Tanpa Amali (1+0) Ada Amali (0+1) Membaca modul pembelajaran dan menyiapkan latihan / tugasan terarah / amali Menghadiri kelas interaksi bersemuka (5 kali) Latihan Amali* Perbincangan Atas Talian Kerja Kursus Ulangkaji Amali/Peperiksaan Jumlah Jam Pembelajaran 10 7½ 20 10 2½ 120 10 10 7½ 20 10 2½ 5 5½ 20 10 2½ 80 5 8 5½ 20 10 2½ 5 5½ 15 5 2½ 40 5 5 5½ 15 5 2½ 70 60 70 62 70 65 * Latihan amali akan dijalankan pada hari Ahad atau melalui kursus intensif. Bagi latihan-latihan yang tiada mempunyai cadangan jawapan adalah lebih membantu jika anda berbincang dengan orang lain seperti rakan anda atau menyediakan sesuatu nota untuk dibincangkan semasa sesi tutorial. Jangka masa untuk melalui sesuatu tajuk bergantung kepada gaya pembelajaran dan sasaran pembelajaran kendiri anda. Ada di antara latihan ini mempunyai cadangan jawapan. IKON Anda akan mendapati bahawa ikon digunakan untuk menarik perhatian anda agar pada sekali imbas anda akan tahu apa yang harus dibuat. tutor atau rakan anda melalui email jika terdapat masalah berhubung dengan modul ini. Anda boleh berbincang dengan pensyarah.

Mulakan dengan sistem fail agar anda tahu di mana anda menyimpan bahanbahan yang bermakna. viii . Luangkan sebanyak masa yang mungkin untuk tugasan tanpa mengira sasaran pembelajaran anda. Peruntukkan satu masa setiap hari untuk memulakan dan mengakhiri pembelajaran anda. Rujuk sumber-sumber lain daripada apa yang telah diberikan kepada anda. 7. Peperiksaan bertulis ini akan dilaksanakan di tempat yang akan dikenal pasti. 1. Cari kawan yang boleh membantu pembelanjaran anda. Ambil masa untuk memahami pembacaan anda. Buat perkara yang sama apabila anda pergi ke perpustakaan. 6. Semak dan ulangkaji pembacaan anda. 3. Cari sudut pembelajaran yang sunyi agar anda boleh meletakkan buku dan diri anda untuk belajar. Setelah membaca modul ini teruskan membaca buku-buku dan bahan-bahan rujukan lain yang dicadangkan. 4. Soalan peperiksaan akan meliputi semua tajuk dalam modul pembelajaran dan juga perbincangan Tip untuk membantu anda melalui kursus ini. 2. 5. Teliti maklumat yang diterima.PEPERIKSAAN DAN PENTAKSIRAN Anda juga diperlukan untuk menduduki peperiksaan bertulis pada akhir kursus. Tarikh dan masa peperiksaan akan diberitahu apabila anda mendaftar. Patuhi waktu yang diperuntukkan itu.

perusahaan penyediaan ammonia. getah. anda akan memperolehi pengetahuan tentang sifat-sifat dan penggunaan bahan-bahan serta proses pembuatan. aldehid dan keton. Modul ini disediakan untuk melengkapkan pengajaran bersemuka SCE3103 kursus Meneroka Bahan dalam kurikulum Sains Program Pensiswazahan Guru (PPG). bahan komposit. Selain daripada mengkaji bahan-bahan di dalam modul ini. tugasan dan latihan untuk menilai penguasaan pengetahuan. kapas dan benang bulu(Topik 14 dalam perjalanan proforma) • Bahan Asli . iaitu: • Bahan semula jadi dan bahan buatan (Topik 1 dalam perjalanan proforma) • Bahan Asli . sabun dan detergen. alkohol. polimer tiruan dan plastik. Ia meneroka tentang bahan-bahan semulajadi dan bahan-bahan buatan manusia. ester dan amida.Getah (Topik 13 dalam perjalanan proforma) • Polimer . anda juga digalakkan untuk merujuk kepada sumber-sumber lain bagi mendapatkan maklumat untuk pemahaman lanjut.Sutera. Terdapat juga soalan reflektif. Adalah diharapkan melalui modul ini. polimer semulajadi dan kertas. Ia ditulis sebagai modul pembelajaran untuk membimbing anda dalam kajian anda berdasarkan kepada konsep pembelajaran kendiri. anda akan dimaklumkan tentang struktur dan komponen bahan-bahan yang anda gunakan setiap hari.Pengenalan Kursus ini memberi pengetahuan tentang penerokaan bahan-bahan.Kertas (Topik 15 dalam perjalanan proforma) Untuk setiap topik. bijih dan galian. aloi. Ia terdiri daripada empat topik yang meneroka bahan-bahan di sekeliling kita. asid sulfurik dan asid nitrik. sebatian aromatik. Selamat belajar! . eter dan amina. asid karboksilik. bahan bakar.

Interaksi Tajuk/Topik Interaksi Bersemuka (jam) Modul (jam) Jumlah jam ikut proforma 1 Bahan Semula jadi – Bahan api Bahan semula jadi – Bijih dan mineral 2 - 8 2 Bahan Buatan . Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaran melalui modul. eter dan amida Bahan Buatan .Aldehid dan keton Bahan Buatan – Asid Karboksilik.Aloi Bahan Buatan – Sebatian Aromatik 2 - 8 3 Bahan Buatan – Alkohol. eter dan amina Bahan Buatan.Plastik Bahan Buatan – Amonia.Getah Bahan Semula jadi – Sutera.AGIHAN TAJUK Kod & Nama Kursus: SCE 3103 MENEROKA BAHAN Kandungan modul ini dibahagi kepada __15___ tajuk/topik. Kapas dan Benang Bulu Bahan Semula jadi . Asid Sulfurik dan Asid Nitrik Bahan Buatan – Bahan Komposit Bahan Buatan – Sabun dan Detergen Bahan – Bahan Semula jadi dan bahan Buatan Bahan Semula jadi .Kertas Jumlah 2 - 8 4 2 - 8 2 5 12 1 2 3 4 10 4 4 4 4 16 4 4 4 4 60 .

Menghubungkaitkan kegunaan bahan dengan sifatnya dalam kehidupan seharian 1 . sutera dan benang manakala yang lain dihasilkan oleh manusia dari bahan semula jadi contohnya kaca. contohnya kayu. Menyatakan sifat-sifat bahan semula jadi 3. Anda juga akan membandingkan sifat-sifatnya dan mengaitkan penggunaannya dalam kehidupan seharian. Menyatakan sifat-sifat bahan buatan 4. Dalam topik ini. plastik dan seramik. Menjelaskan kegunaan bahan semula jadi dan bahan buatan 6. getah. anda akan diperkenalkan kepada bahan semula jadi dan bahan buatan serta kegunaannya.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 1 BAHAN SEMULA JADI DAN BAHAN BUATAN SINOPSIS Sesetengah bahan terjadi secara semula jadi. Mengenal pasti bahan semula jadi dan bahan buatan 2. Membanding dan membezakan sifat-sifat bahan semula jadi dan bahan buatan 5. Bahan-bahan ini mempunyai sifat-sifat yang berbeza dan sifatnya akan menentukan penggunaannya. batu. kapas. HASIL PEMBELAJARAN 1.

haiwan atau tanah.1 Bahan Semula jadi Bahan semula jadi adalah bahan yang dihasilkan secara proses semula jadi. Sumber-sumber utama bagi bahan semula jadi adalah tumbuhan.1 Kerangka Tajuk-Tajuk ISI KANDUNGAN 1. haiwan atau tanah 2 . Sebahagian daripada sifat-sifat bahan semula jadi adalah seperti berikut: • berharga • tulen dan semula jadi • mudah diurai dan degradasikan • berasal daripada tumbuh-tumbuhan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) KERANGKA TAJUK-TAJUK Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Sifat-Sifat Bahan Semula Jadi Sifat-Sifat Bahan Buatan Banding dan bezakan Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Kegunaan Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Rajah 1. Mineral dan logam yang dapat diekstrak juga dianggap sebagai bahan semula jadi.

com) Beberapa contoh bahan semula jadi: • Tanah • Getah • Petroleum (Bahan Api) • Bahan-bahan bukan organik (batu) • Rencam (tanah liat. gangsa. keanjalan dan keliatan. jut. maka ia dapat membantu untuk memelihara tenaga apabila digunakan dalam bingkai pintu dan tingkap. Kayu. Logam pula digunakan untuk membuat struktur dalam bangunan. pahat dan ketam kayu. perak) • Gentian Semula jadi (benang bulu. Petroleum boleh 3 . buluh. Kesederhanaan sifat-sifat kayu membolehkan ia dipotong dengan alat keluli seperti gergaji. Oleh kerana kayu adalah pengalir haba yang sangat lemah. keras dan kuat. flaks. kulit kayu) • Logam (tembaga. sutera.google. Apabila paku atau skru digunakan ke atas kayu. kapas. contohnya digunakan untuk membuat perabot dan bingkai pintu. porselin) • Kayu (rotan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 1. Ia digunakan untuk membuat perabot disebabkan kekerasan. cengkaman adalah kuat dan kayu biasanya tidak pecah. Logam merupakan bahan-bahan yang berkilat.2 Bahan Semula jadi (Sumber: http://images. Bahan semula jadi dipilih untuk membuat objek tertentu kerana sifat-sifatnya. kapok) Terdapat banyak kegunaan bahan-bahan semula jadi. emas. hem. besi.

2 Bahan buatan Bahan buatan adalah bahan yang dibuat melalui proses-proses kimia di mana bahan-bahan mentah berubah menjadi pelbagai jenis bahan. sutera dan benang bulu digunakan secara meluas untuk membuat pakaian kerana ia kuat. plastik. 4 . Blok bangunan yang dibuat daripada potongan batu dan bumbung bangunan adalah objek buatan walaupun kedua-duanya diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi. tahan lasak dan mempunyai tekstur yang licin dan lembut. Hubungkaitkan kegunaannya dengan sifatsifatnya dan bincangkan mengapa bahan-bahan tersebut digunakan untuk membuat objek. oleh itu batu kerikil di pantai adalah objek semula jadi kerana ia tidak dibentuk oleh aktiviti manusia. Adalah perlu untuk membezakan dengan hati-hati antara bahan dengan bahan sesuatu objek itu diperbuat. Bahan-bahan buatan termasuk aloi. 1. Gentian semula jadi seperti kapas. bahan komposit. bahan kimia industri. Akses Internet (1 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat mengenai kegunaan bahanbahan semulajadi yang lain. sabun dan detergen. Sebagai contoh: batu adalah bahan semula jadi.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) digunakan dalam pembuatan detergen dan plastik.

images. Rajah 1.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 1.4 menunjukkan perbandingan bahan-bahan buatan berdasarkan kepada ciri-cirinya.com) Sifat-sifat bahan buatan adalah seperti berikut: • Tahan Lasak • Ringan • Kukuh • Reka bentuk untuk fleksibiliti • Tidak mengurai dan didegradasikan dengan mudah • Ia biasanya dibuat daripada beberapa bahan semula jadi • Boleh diwujudkan oleh proses fizikal dan kimia Apabila kita membuat sesuatu objek. 5 .3 Bahan Buatan (Sumber: http://google. kita perlu memilih bahan-bahan yang mempunyai ciri-ciri yang sesuai.

lengai kepada bahan kimia. 18% kromium. keras dan kukuh tetapi rapuh tanpa warna. silikon dioksida. felspar) gas nitrogen dan hidrogen Sulfur. pasir. keras. kuat dan sangat tahan lasak Mudah dibuat acuan dan dibentuk. berkilat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Bahan Buatan Contoh Pewter / Cenderahati Komposisi bahan semula jadi 97% timah dan 3% antimoni 74% besi. 8% nickel stirena butadiena diamina. menghakis agen pembersihan dalam air lembut agen pembersihan dalam air lembut dan keras Aloi Besi keluli tahan karat getah stirena butadiena Plastik nilon botol yang di perbuat daripada kapur seramik Bahan komposit Ammonia Bahan kimia perindustrian Asid Sulfurik Sabun Sabun dan detergen Detergen Rajah 1. tidak meruap. air lemak haiwan dan minyak sayuran petroleum Ciri-ciri Tidak mengakis. takat lebur yang rendah penebat elektrik dan haba yang baik. pedas(pungent) sangat larut dalam air. oksigen. telus. asid dikarboksilik pekat pasir(silikon dioksida) tanah liat (aluminium oksida. menarik Tidak karat. tidak terbakar dalam udara asid pekat. kuat Boleh dibentuk di bawah haba dan tekanan yang kuat dan ringan Murah.4 Kegunaan bahan-bahan buatan dan sifat-sifatnya 6 .

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (2 jam) Berdasarkan apa yang anda telah pelajari. Cadangkan bahan-bahan lain yang mungkin boleh digunakan dan nyatakan sama ada item-item tersebut adalah bahan-bahan semula jadi atau bahan buatan 7 . bina pengurusan grafik untuk membanding bezakan antara sifat-sifat bahan semula jadi dan bahan buatan. Perbincangan (2 jam) Perhatikan gambar-gambar di bawah dengan teliti dan nyatakan bahanbahan semula jadi dan bahan-bahan buatan yang diperlukan untuk membuatnya.

uk/woodgate/materials/materials0.find-health-articles.htm (Bahan-bahan semula jadi dan bahan buatan) www.org/wiki/Natural_material (Bahan-bahan semula jadi) http:// www.1.wikipedia.creamicindustry.schoolsliason.org.com / CDA / Artikel (Kegunaan seramik) www.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rujukan http://en.com/msh-manufactured-materials (Bahan-bahan buatan) 8 .

bagaimana ia diproses. Menyatakan sifat-sifat getah 4. Menyatakan kegunaan getah dalam kehidupan harian kita KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 13. Menerangkan pemprosesan getah 3. sifat-sifat getah dan kegunaannya dalam kehidupan seharian kita. Menyatakan komposisi getah 2. anda akan belajar tentang komposisi getah.1 Kerangka Tajuk-tajuk ISI KANDUNGAN Ambil satu gelang getah dan tarik. Apakah yang anda perhatikan? Gelang getah meregang apabila ditarik dan apabila dilepaskan gelang getah kembali kepada 9 . Apakah yang anda perhatikan? Lepaskan gelang getah yang ditarik itu.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 13 BAHAN-BAHAN ASLI .GETAH SINOPSIS Terdapat banyak benda di sekeliling anda yang dibuat daripada getah. HASIL PEMBELAJARAN 1. Dalam topik ini.

Oleh kerana wujudnya ikatan dubel pada karbon–karbon.3-diena.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) panjang atau bentuk asalnya. Sebagai contoh. getah asli adalah sangat kenyal dan dibuat dariapda monomer isoprena. Getah teroksida mudah retak dan mudah terkupas. menghasilkan getah asli sintetik. sambungan rantaian adalah pada sebelah yang sama ikatan dubel. Bentuk ini dinamakan poli-cis-proprena dengan berat molekul 100. putaran tidak mudah berlaku dan orientasi kumpulan-kumpulan pada karbon adalah tegar. 10 . Poli-isoprena juga boleh dibuatkan secara sintetik. haba dan pergerakan mekanikal seperti melentur. Getah asli sintetik dihasilkan melalui pempolimeran 2-klorobuta-1. Ini memudahkan produk getah dioksidakan oleh udara.000. yang merupakan sejenis polimer yang dipanggil elastomer. isoprena Poli-cis-isoprena (getah) Dalam getah asli. Sifat ini dikenali sebagai kekenyalan. Sebagai elastomer. C5H8.3diena. Nama IUPAC bagi isoprena ialah 2-metilbut-1. Komposisi Getah Getah Asli ialah polimer tambahan isoprena.000.000 hingga 1. Gelang getah dibuat dari getah. gelang getah berbeza daripada bahan-bahan pepejal yang lain kerana ia boleh diregangkan lebih daripada empat kali ganda panjang asalnya dan apabila dilepaskan dengan mudah ia akan kembali ke panjang asal.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) n CH2=CH-C=CH2 Cl ~(CH2-CH=C-CH2) ~ Cl 2-klorobuta-1.1 feniletena Getah stirena-butadiena Pemprosesan Getah Getah ialah polimer semula jadi yang terbentuk daripada cecair resin atau susu getah yang diperolehi daripada kulit pokok Hevea brasiliensis.com) 11 . Neoprena adalah kurang aktif terhadap bahan kimia dan digunakan untuk membuat hos petrol dan bekas untuk bahanbahan kimia korosif.2 menunjukkan menoreh pokok getah. Satu lagi getah sintetik ialah getah stirena-butadiena (SBR).3-butadiena 13. CH2=CH-CH=CH2 + CH2=CH CH2-CH=CH-CH2-CH2-CH 1. iaitu memotong belahan bentuk V kecil ke dalam kulit.3-diena neoprena Produk dinamakan sebagai neoprene. kopolimer antara feniletena (30%) dan 1. supaya susu getah yang putih dan melekit dikenali sebagai susu getah. Lateks atau getah asli diperolehi daripada sap pokok getah liar.google.3-butadiena (70%). Pokok Getah Lateks atau susu getah dikutip pada pokok yang ditoreh Pisau untuk menoreh Rajah 13.2 Menoreh pokok getah (Source: http://images. menitis keluar dan terkumpul dalam cawan yang diikat pada batang pokok. Rajah 13. Kulit kayu pokok itu ditoreh.

Biasanya. kepingan getah menjadi lebih telus dan kekotoran lebih mudah dilihat dan dikeluarkan. Kepingan getah digredkan sebagai RRS1. Susu getah beku kemudiannya digulung menjadi kepingan dengan menggunakan penggelek. RRS3. Kadang-kadang beberapa titik larutan ammonia ditambah ke dalam cawan. lateks yang dikumpul kemudiannya dibawa ke pusat pengumpulan dan dituangkan ke dalam tangki besar. untuk mengelakkan pra-pembekuan lateks sebelum sampai di kilang. ia digantung pada batang buluh untuk pengeringan selama kira-kira 3-5 hari bergantung kepada ketebalan kepingan getah. Kepingan getah dibasuh dengan mesin yang menggunakan sabun dan air untuk menghilangkan kotoran luaran. Ia juga boleh dibiarkan dalam cawan supaya membeku secara semula jadi (tindakan bakteria yang menghasilkan asid) di dalam cawan dan akan dikutip semasa penorehan seterusnya. ketulenan dan kekenyalan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Lateks terdiri daripada 35% zarah getah dan 65% air. Selepas diasapkan. dikekalkan pada suhu 700C. Kepingan getah dipotong kepada saiz yang sesuai dan dihantar ke kilang getah untuk pemprosesan. Selepas itu. atau tangki pengangkutan. RRS4 dan RRS5 bergantung kepada warna. Kemudian. Kepingan getah kering kemudiannya 12 ditekan ke dalam kiub dengan . Kepingan getah yang diasap ini dipanggil “Ribbed Rubber Sheet” atau RRS. Lateks ini kemudian ditapis untuk membuang kotoran dan kemudian disalurkan kepada mesin pengempar untuk membuang air. RRS2. Ion hidrogen yang bercas positif dari asid akan meneutralkan cas negatif molekul getah. ia dikeringkan di rumah asap. Getah pukal diperolehi apabila asid metanoik atau etanoik ditambah kepada susu getah menyebabkan pembekuan molekul getah berlaku. Setiap zarah getah mengandungi molekul getah yang disalut oleh lapisan membran protein yang bercas negatif. Proses ini dipanggil menyalai. Walau bagaimanapun ini akan menghasilkan produk getah yang lebih rendah grednya. dengan menggunakan kayu daripada pokok-pokok getah yang lebih tua atau hampas kelapa.

Kepingan getah yang diproses kemudian dijual kepada kilang-kilang untuk membuat pelbagai bahan. Semakin banyak perangkaian silang.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) menggunakan penekan hidraulik untuk membentuk getah pukal. Ia boleh dibuat lebih keras dengan memperkenalkan ikatan kimia antara rantaian polimer. 13.3 Perangkaian Silang dalam Getah Asli Getah asli mentah adalah termoplastik. Malaysia dan Thailand) mengeluarkan sebanyak 72% daripada jumlah pengeluaran getah asli dunia. Hari ini. menjadi lembut dan melekit pada harihari yang panas dan keras apabila ia disejukkan kepada suhu yang lebih rendah. semakin keras bahan tersebut. Oleh sebab itu penggunaannya adalah terhad.3 menunjukkan perangkaian silang di antara rangkaian polimer. Asia merupakan pengeluar utama getah asli. Polimer 1 Tiada rangkai silang Polimer 2 Polimer 3 ada rangkai silang Polimer 4 Rajah 13. Ketiga-tiga negara pengeluar terbesar (Indonesia. Ikatan kimia yang dibentuk antara rantaian dipanggil perangkaian silang. Getah pukal digunakan untuk membuat tayar selepas pemvulkanan. Rajah 13.3 Perangkaian Silang dalam polimer 13 .

atom-atom sulfur membentuk rangkaian silang antara rantai-rantai panjang molekul getah asli. Akibatnya getah tervulkan menjadi lebih keras.4 Perangkaiaan silang dalam getah asli Apabila diregangkan.4. Pemvulkanan getah asli memerlukan dua atom sulfur bagi dua unit isoprena seperti ditunjuk dalam Rajah 13. Rajah 13. Dalam getah tervulkan. lebih kenyal dan kurang melekit apabila panas. rantai getah tervulkan tidak boleh mengelangsor di antara satu sama lain dan terpaksa balik semula kepada bentuk asalnya oleh rantai silang atom sulfur.4 Pemvulkanan Getah Asli Pemvulkanan getah asli merupakan satu proses perangkaian silang yang ditemui oleh Charles Goodyear pada tahun 1839. 14 . Goodyear secara tidak sengaja mendapati bahawa menambah sulfur kepada getah asli diikuti dengan pemanasan campuran menjadikan getah lebih kuat dan lebih tahan terhadap pengoksidaan atau tindak balas yang lain.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 13.

boleh cair dan terbentuk semula untuk diguna pakai semula.6 Penggunaan Getah Penggunaan getah termasuk getah asli.   tidak telap air. getah sintetik dan getah tervulkan adalah berbeza-beza. Ini menjadikannya suatu penghalang yang sangat baik terhadap patogen seperti virus HIV yang menyebabkan AIDS. getah asli dan getah tervulkan.5 Sifat-sifat Getah Asli Getah mempunyai sifat-sifat fizikal dan kimia yang unik. gris dan petrol fleksibel kerana ia adalah satu termoplastik yang lembut dan mengeras bila berlaku pemanasan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 13. Antara sifat-sifat getah asli ialah:     mudah terbakar kenyal dan boleh diregang reaktif kepada agen kimia seperti minyak. Getah asli yang digunakan untuk membuat objek adalah seperti berikut: • • • pemadam hos air gelang getah 15 . Berfikir (1 jam) Bolehkah anda menyatakan beberapa sifat-sifat getah sintetik? Gunakan pengurusan grafik untuk membandingkan dan membezakan sifat-sifat getah sintetik. Peka kepada penipisan ozon disebabkan oleh kehadiran ikatan berganda dalam setiap unit berulang. 13.

google.5 Penggunaan Getah (Source: http://images.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) • • • • tumit kasut sarong tangan.com) 16 . pembedahan dan perubatan kondom assesori enjin untuk mengurangkan getaran dan hentakan Getah tervulkan digunakan untuk membuat objek seperti:      alas kereta tayar kenderaan hos radiator pengelap cermin kereta penyumbat mountings) Getah sintetik seperti neoprene digunakan untuk membuat objek seperti:      gaskets tali pinggang kereta tali pengangkut paip atau hos fleksibel untuk industri petrol bahan-bahan penebat untuk sambungan elektrik di tempat yang ada bahan kimia dan pengalas pengantungan (Seals and suspension Rajah 13.

com/IRRDB/Rubber_Industry/Other_Suppliers/ProcessingChemi cals/Vulcanization. Bursten. (2001) Chemistry. Malaysia telah menghasilkan hampir 40% daripada getah asli dunia. Rujukan Brown. T.R. New Jersey:Prentice Hall. muka surat 12). Mengumpul maklumat mengenai pembangunan industri getah di Malaysia. Isnin 13 Ogos 2007.htm (vulcanisation of rubber) 17 ..(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Mengumpul Maklumat ( 2 jam ) Adakah anda tahu bahawa pada tahun 1950-an. http://en.irrdb. akhbar Ahd.E. (2000) Chemistry-The Central Science. Eighth Edition. B. Lemay. Fay.E.org/wiki/Rubber (rubber industry) http://www.wikipedia. McMurry... Ia dikatakan bahawa getah membina Malaysia (Source: undur Merdeka 50.C. Third Edition.H.L. New Jersey: Prentice Hall.J.

pemprosesan dan penggunaaan polimer semula jadi ini. Menyatakan sifat-sifat polimer semula jadi 3. iaitu sutera. Menerangkan kegunaan polimer semula jadi KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 14. Menerangkan pemprosesan polimer semula jadi 4.1 Kerangka Tajuk-tajuk 18 . Ia akan menjelaskan sifat-sifat. kapas dan benang bulu. HASIL PEMBELAJARAN 1. Menyatakan jenis polimer semula jadi 2.SUTERA. Topik ini akan membincangkan jenis polimer semula jadi yang utama. KAPAS DAN BENANG BULU SINOPSIS Polimer semula jadi digunakan secara meluas setiap hari.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 14 POLIMER SEMULA JADI .

Beberapa contoh polimer semula jadi yang ditunjukkan dalam Rajah 14.2. Polimer boleh dibahagikan kepada dua jenis. iaitu: • • polimer polimer semula jadi sintetik Polimer semula jadi adalah polimer yang diperolehi dari benda hidup seperti tumbuhan dan haiwan. 19 . Polimer adalah molekul berantai panjang yang dibentuk daripada penggabungan secara berulangan beberapa unit-unit kecil yang dipanggil monomer. 'poli' bermaksud 'banyak' dan 'mer' bermaksud 'bahagian'.1 Polimer Istilah 'polimer' berasal dari perkataan Greek.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) ISI KANDUNGAN 14.

2 Jenis-jenis Polimer Semula Jadi Akses Internet (1 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat bagi membandingkan polimer asli dan polimer sintetik. 20 . Rajah 14.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) .

Sutera sebenarnya diperbuat daripada protein yang dirembeskan dalam keadaan bendalir ulat sutera. Ulat sutera membuat putaran kokon sebagai lapisan pelindung untuk mengekalkan kehidupannya.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14. Rajah 14. Makanan ulat sutera ini terdiri daripada tumbuhan terpilih iaitu daun malberi.2 Sutera Sutera merupakan gentian protein semula jadi yang diperolehi dari kokon yang dibuat oleh larva ulat sutera yang diternak dalam kurungan.google.com) Sifat-sifat sutera adalah seperti berikut: • bersinar semula jadi • mempunyai tekstur licin dan lembut • tahan asid mineral • mempunyai kelembapan yang baik • rintangan rendah terhadap pendedahan cahaya matahari • keanjalan sederhana dan rintangan kedutan • paling kuat antara semua gentian semula jadi tetapi kehilangan 20% kekuatan apabila basah 21 .3 Ulat sutera memakan daun malberi (Sumber: http://images.

4 Kegunaan sutera 22 .4 Kain sutera (Sumber: http://images.com) Rajah 14.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14.4 menunjukkan sebahagian kegunaan sutera Rajah 14.google.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Carta aliran di bawah menerangkan pemprosesan sutera: Kokon yang telah diputar oleh ulat sutera dipilih dan diletakkan di dalam ketuhar ↓ Haba ketuhar cukup untuk membunuh ulat sutera tetapi tidak merosakkan sutera dalam kepompong ↓ Kokon direndam dalam air ↓ Benang berganda dari kokon yang direndam dibuka untuk membentuk satu benang tunggal ↓ Benang sutera seterusnya digabungkan untuk membentuk helaian yang tebal dan dicelup bagi membentuk warna yang diingini Rajah 14.5 Proses Pembuatan Sutera 23 .

3 Kapas Kapas adalah serat lembut yang tumbuh di sekitar biji benih pokok kapas. Rajah 14. jadi ia mesti ditanam di kawasan-kawasan yang mempunyai kurang taburan hujan. termasuk Afrika. Gentian yang paling popular diputar ke dalam benang dan digunakan untuk membuat tekstil yang lembut.com) Sifat-sifat kapas adalah seperti berikut: • kuat • tahan Lama • baik unuk mencetak • selesa • penyerap kelembapan yang baik • daya tahan rendah (mudah berkedut) • rintangan tinggi terhadap pelarut organik dan alkali 24 . pokok renek yang berasal dari kawasan tropika dan subtropika di seluruh dunia. di mana ianya merupakan gentian kain semulajadi yang paling meluas digunakan dalam pakaian hari ini.google. Kapas adalah tanaman musim panas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14.5 Pokok kapas (Sumber: http://images. India dan Amerika.

• Setiap gentian kapas dibuat sehingga 20-30 lapisan bergelung selulosa yang teratur secara semula jadi. gentian kering menjadi rata.google. • Bentuk ini adalah ideal untuk dijadikan benang halus.com) Bagaimana kapas diproses? • Gentian kapas yang diproses untuk mengeluarkan benih (ginning). ketahanan dan daya penyerapan yang tinggi. terdiri daripada selulosa hampir tulen yang merupakan polimer semula jadi. • selulosa dalam gentian kapas disusun untuk memberikan darjah kekuatan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14. 25 . berbentuk seperti riben-riben saling bersilang antara satu sama lain. • Pengeluaran kapas amat berkesan.6 Kapas (Sumber: http://images. • Apabila bola kapas dibuka. hanya sepuluh peratus atau kurang dari beratnya hilang dalam pemprosesan penukaran bebola kapas mentah kepada gentian tulen. terpusing.

8 Putik kapas dan swap (Sumber: http://images.7 Seorang pekerja membawa kapas yang dituai Rajah 14.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14.google. 26 .com) Kapas digunakan dalam pembuatan: • Tuala • Stokin • Cadar • Baju-T • Penapis kopi • Seluar Jeans • Putik kapas dan swab Akses internet (2 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat mengenai jenis kapas.

mampu mengekalkan sehingga 25 peratus 27 .9 Benang bulu dari kambing biri-biri (Sumber: http://images. Ia diperolehi dari haiwan dalam keluarga Caprinae. mempunyai tekstur yang berlainan.4 Benang bulu (Wool) Benang bulu adalah gentian yang berasal dari sel-sel kulit yang khusus. Benang bulu mempunyai beberapa kualiti yang membezakan dari rambut atau bulu: ia kerinting. terutamanya kambing biri-biri. tetapi rambut dari sesetengah spesis mamalia lain seperti kambing. yang dipanggil folikel. Rajah 14.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14. llamas dan arnab juga boleh dipanggil benang bulu. anjal dan tumbuh dalam kelompok.com) Sifat-sifat dari benang bulu adalah seperti berikut : • bahan-bahan panas • gentian ketat berkerut • Sel-sel luar gentian menangkis air sementara sel-sel dalaman menyerap lembapan • Keanjalan-wol yang tinggi memiliki keupayaan yang lebih besar untuk kembali ke panjang asal selepas diregangkan berbanding dengan mana-mana gentian tiruan.google. • Keupayaan penyerap yang tinggi.

• Pengerukan mungkin semudah mandi dalam air suam. • Sebelum wul boleh digunakan untuk tujuan komersil. • Pewarnaan benang bulu lebih unggul berbanding dengan gentian tumbuhan dari segi kekayaan dan kecerahan warna. mewarna dan mengait. bellies dan locks. Pemprosesan dari benang bulu adalah seperti yang disenaraikan di bawah: • Selepas diricih. wul dibahagikan kepada lima kategori utama: bulu.html 28 . gulungan.edu.au/tin/267. ia mesti dicuci dalam air panas atau dibersihkan.unimelb. Anda boleh merujuk kepada http:www.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) daripada berat dalam kelembapan. • Kualiti bulu ditentukan oleh teknik yang dikenali sebagai mengkelaskan wul.austech. sisa-sisa peluh dan bahan sayuran. menyikat. atau satu proses industri yang rumit menggunakan detergen dan alkali. kulit mati. menganyam. pecah. Rujukan ( 3 jam) Pemprosesan dari kapas melibatkan: berputar. Terangkan setiap proses dan tujuan proses-proses ini dalam pembuatan benang bulu. keping. benang bulu mengandungi tahap gris yang tinggi mengandungi lanolin berguna serta kotoran. • Selepas itu.

penebat wol dan kain pelapis. 29 . permaidani. kekuatan ruji dan kadang-kadang warna serta faktor keselesaan juga diukur. dan terdapat beberapa komersial moden yang mengait corak untuk menutupi lampin benang bulu. • Sesetengah lampin kain moden menggunakan fabrik benang bulu untuk menutupi. permaidani kuda. kain pelana. ia digunakan untuk menutup kain lampin. • menyerap bau dan bunyi bising di dalam jentera berat dan pembesar suara stereo • Secara tradisinya.11 Skaf yang dibuat daripada benang bulu (Sumber: http://images.com) Benang bulu diukur secara objektif dalam unit mikron. Panjang ruji.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14. Benang bulu digunakan secara meluas dalam pembuatan: • Pakaian seperti baju sejuk • Selimut.10 Benang bulu Rajah 14. merasakan.google.

Rujukan http://en.fabrics.asp (wool) http://en. kapas dan benang bulu.wikipedia.org/wiki/cotton (cotton) www. bina pengurusan grafik untuk membanding-bezakan sifat-sifat dan penggunaan sutera.wikipedia.asp (silk) http://en.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (2 jam) Berdasarkan kepada kajian anda.org/wiki/silk (silk) www.net/silk.org/wiki/wool (wool) 30 .wikipedia.fabrics.net/wool.

Menyatakan kegunaan kertas dalam kehidupan harian kita KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 15. Dalam topik ini anda akan mempelajari tentang jenis kertas. Menyatakan sifat-sifat kertas 3. HASIL PEMBELAJARAN 1. sifat kertas. Menyatakan jenis-jenis kertas 2.1 Kerangka Tajuk-tajuk 31 . proses pembuatan kertas dan kegunaan kertas dalam kehidupan harian kita.KERTAS SINOPSIS Kita menggunakan banyak produk yang diperbuat dari kertas. Menerangkan proses membuat kertas 4.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 15 BAHAN SEMULA JADI .

yang terbentuk daripada jalur pukulan tumbuhan papyrus. mencetak atau pembungkusan. 15.1 Jenis-jenis Kertas Kertas adalah bahan yang boleh didapati dalam pelbagai jenis ketebalan dan berat yang berbeza. Kertas adalah helaian nipis yang digunakan terutamanya untuk menulis.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) ISI KANDUNGAN Perkataan kertas berasal daripada istilah Yunani untuk bahan penulisan purba Mesir yang dikenali sebagai papyrus. Beberapa jenis kertas termasuk: • kertas bank • kertas buku • kertas inkjet • kertas penunjuk pH • kertas fotografi • kertas biasa • kertas kitar semula • kertas beras • kertas tuala • kertas dinding • kertas lilin • kertas pasir • kertas bersalut (permukaan berkilat dan matt) • kertas biasa • Kertas akhbar 32 .

33 .2  Sifat-sifat Kertas Kita perlu menggunakan kertas setiap hari.com/atoz2. keputihan dan warna • Kestabilan dimensi • Kebolehan dilipat (lipatan Double) • Pembentukan • Kilat (Gloss) • Mesin dan Haluan melintang • Lembapan • Kelegapan • ketelapan (porosity) • pelbagai saiz / Cobb • kelicinan • Kekukuhan • Kenyal (Pemanjangan) • Rintangan mengoyak • Suhu dan Kelembapan: keadaan Kertas • Ketebalan • Kekuatan permukaan (Wax Pick No. Buat nota ringkas pada setiap sifat-sifat kertas.biltpaper. Kegunaannya adalah disebabkan oleh sifat-sifat uniknya seperti: • Berat Asas (GSM) • Kecerahan. baca artikel dalam laman web berikut: http://www.asp .)  Wire side and Felt side Membuat nota (2 jam) Untuk memperolehi kefahaman yang lebih baik bagi setiap sifatsifat kertas yang disenaraikan di atas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 15.

Ikatan hidrogen antara kedua-permukaan karbohidrat memberikan kertas kekuatannya.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 15. Langkah-langkah dalam proses membuat kertas: • • • • Pemprosesan pulpa menggunakan kimia atau mekanikal Penambahan bahan tambah Pengeringan Proses Akhir Pemprosesan gentian / pulpa Dinding sel kayu atau tumbuh-tumbuhan terdiri daripada gentian yang terikat bersama-sama. Gentian boleh dipisahkan kimia. Semasa pulpa. Proses kimia pulpa membebaskan gentian dan menghasilkan pulpa. sebahagian besarnya kayu lembut dan kayu keras seperti spruce dan Aspen. terutamanya selulosa atau setengah-selulosa terdedah. Gentian yang digunakan biasanya gentian semula jadi berasal dari pelbagai jenis serat sintetik. biasanya gentian selulosa sayur-sayuran yang diikat bersama oleh ikatan hidrogen. Pulpa mesti diluntur supaya menghasilkan 34 .3 Proses membuat kertas Kertas dihasilkan dengan menekan bersama serat lembab. dan beras boleh digunakan. hem. Lignin yang mengikat sel-sel tumbuhan. Ia boleh dimasukkan ke dalam kertas sebagai satu cara untuk menyampaikan sifat-sifat fizikal yang wajar. dan kemudian dikeringkan menjadi kepingan yang fleksibel. mekanikal. Sumber yang paling popular adalah jenis gentian pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa. linen. Bahan serat sayur-sayuran yang lain termasuk kapas. Proses Kimia pulpa Tujuan proses kimia pulpa adalah untuk memecahkan struktur kimia lignin dan menjadikan ia larut dalam pelarut supaya ia boleh dibasuh dari gentian selulosa. seperti polipropilena dan polietilena. atau melalui gabungan kedua-duanya. gentian ini dipisahkan antara satu sama lain-lain permukaan dan karbohidrat.

Dalam proses “groundwood”. proses termomekanikal pulpa (RMT) dan proses mekanikal pulpa. ia digunakan untuk membuat kertas yang lebih kukuh. Bahan-bahan tambahan boleh dicampur ke dalam pulpa dan / atau digunakan kepada web kertas kemudian dalam proses pembuatan. Proses pulps kimia memerlukan kos lebih daripada proses mekanikal pulpa kerana hasil yang rendah iaitu 40-50% daripada kayu asal. kayu diracik dan kemudian dimasukkan ke dalam pemanas berlapis stim yang besar di mana lapisan kayu diperah dan dihancur antara dua cakera keluli. lukisan dan penulisan. Proses mekanikal pulpa tidak menyingkirkan lignin supaya memperolehi hasil yang sangat tinggi iaitu lebih daripada 95%. pulpa mungkin mengandungi kandungan seperti kapur atau tanah liat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) kertas putih untuk cetakan. Satu lagi kelebihan proses kimia pulpa ialah kebanyakan haba dan elektrik yang diperlukan untuk menjalankan proses yang dihasilkan oleh membakar lignin dalam proses kimia pulpa. Pulpa mekanikal mempunyai panjang gentian yang agak pendek dan menghasilkan kertas yang lemah. tetapi juga menyebabkan kertas yang dibuat daripada pulpa ini rapuh dan kuning apabila sudah lama disimpan. Aditif Selain daripada gentian. yang akan memperbaiki ciri-ciri kertas untuk mencetak atau menulis. Tujuannya adalah mewujudkan permukaan yang sesuai untuk menyerap dakwat atau cat. 35 . Yang terakhir ini dikenali di Amerika Syarikat sebagai pulpa “groundwood” Dalam proses RMT. Walaupun jumlah tenaga elektrik yang besar diperlukan untuk menghasilkan pulpa mekanikal. Oleh kerana proses kimia memelihara panjang gentian. kos kurang daripada pulpa kimia. batang tanpa kulit dimasukkan ke dalam pengisar di mana ia ditekan dan dihancur dengan batuan berputar. Proses Mekanikal Pulpa Terdapat dua proses utama iaitu.

dan kilat/”gloss”. Pengering ini menghasilkan suhu melebihi 200 ° F (93 ° C) dan digunakan dalam urutan panjang lebih 40 sehingga kurang daripada 6%. buah bekas. Pengeringan melibatkan penggunaan haba dan udara untuk membuang air dari helaian kertas. Yang paling biasa adalah pengering pemanas stim. Haba yang dihasilkan oleh pengering dapat dengan mudah mengurangkan kandungan kelembapan kertas Kertas ini kemudian dimasukkan ke gelendong jika ia digunakan untuk mesin cetak . pelbagai mekanisme pengeringan telah digunakan. Ini dapat dicapai dengan menekan dan pengeringan. semi-matt atau sutera. Walaupun proses yang berbeza-beza digunakan untuk membuat kertas. Menekan helaian untuk membuang air dengan menggunakan kekerasan. konsepnya tetap sama. Apabila membuat kertas dengan tangan. satu lagi bahan penyerap mesti digunakan untuk mengumpul air ini. Proses Akhir Kertas kemudian boleh diubahsuai saiznya mengikut sifat-sifat fizikal yang sesuai untuk digunakan dalam pelbagai aplikasi. Kertas bersalut mempunyai lapisan nipis bahan seperti lapisan tanah liat pada satu atau kedua-dua permukaan supaya mewujudkan permukaan yang lebih sesuai untuk skrin beresolusi tinggi skrin. Kertas bersalut atau tidak bersalut mungkin mempunyai permukaan yang digilap oleh “calendaring”. Pada zaman dulu. air mesti dikeluarkan daripada kertas untuk mencipta produk yang boleh diguna. penghasilan kertas dilakukan dengan memyidai helaian kertas seperti menyidai baju. Pada zaman yang lebih moden. Kertas bersalut dibahagikan kepada matt. Kaedah-kaedah untuk berbuat sedemikian berbeza-beza. penyerap air digunakan. Sebaik sahaja air dipaksa dari helaian.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Pengeringan Selepas web kertas dihasilkan. Kertas pada takat ini adalah tidak bersalut. atau dipotong menjadi helaian untuk proses percetakan lain atau tujuan 36 .

seni • Untuk pembungkusan: kotak beralur.4 Penggunaan Kertas Kertas adalah bahan serba guna dengan banyak kegunaan. tisu pembalut. seperti: • Untuk menulis atau mencetak: sehelai kertas boleh menjadi dokumen. Kertas Wove tidak mempamerkan "laidlines". Kertas buatan tangan yang sama mempamerkan "kesan pinggir kertas". Kertas boleh digunakan berdasarkan kepada pelbagai cirinya bergantung kepada tujuan pengunaannya. Gentian dalam kertas pada dasarnya mengikut arah pergerakan mesin. iaitu merupakan garisan kecil yang ditinggalkan di atas kertas buatan tangan dengan acuan yang dibuat daripada wayar logam atau buluh. 15. nota bank. tuala kertas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) lain. Semua kertas yang dihasilkan oleh mesin jenis Fourdrinier ialah kertas jenis Wove. ini mungkin untuk menyimpan rekod (atau dalam keadaan mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: sebagai rekod tambahan) dan untuk komunikasi. iaitu jejaring kertas meninggalkan corak yang mempunyai ketumpatan yang sama sepanjang zarah kertas dan seluruh zarah-zarah. Ia juga digunakan secara meluas sebagai bahan pembungkusan. Helaian ini biasanya dipotong secara memanjang. baucar. kertas dinding • Untuk pembersihan: kertas tandas. cek. Kertas biasa digunakan untuk penulisan dan percetakan. • Untuk mewakili nilai: wang kertas. tisu muka 37 . sampul surat. iaitu mengikut zarahzarah yang selari dengan dimensi yang lebih panjang. tiket • Untuk hiburan: buku. dalam beberapa proses industri dan pembinaan dan kadang-kadang sebagai pembungkus makanan terutamanya dalam budaya Asia. lukisan. majalah. sapu tangan. beg kertas. atau sempadan kasar. dalam banyak produk pembersihan. surat khabar.

kertas penunjuk universal. quiling.com) Latihan (2 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat dan membanding Bezakan ciri-ciri pelbagai jenis kertas dan kegunaannya dalam kehidupan seharian. kertas penebat elektrik.4 Penggunaan kertas (Sumber: http://images. 38 . kertas turas Rajah 15.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) • Untuk pembinaan: kertas “mache” (paper mache).google. kertas kromatografi. kertas kejuruteraan. kertas litmus. kertas penyerap. origami. pakaian • Lain-lain kegunaan: kertas pasir.

Laman web ini dapat membantu.com/why_recycling_matters/how_is_it_ recycled/paper/.recyclenow. Akses internet untuk mendapatkan cadangancadangan tentang bagaimana untuk mengitar semula kertas. Pada akhir aktiviti. Kitarkan semula kertas anda sendiri.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (10 jam) Kita boleh menggunakan semula kertas dengan mengitar semula. Http://www. jawab soalan-soalan berikut:     Apa yang telah anda pelajari dari aktiviti ini? Bahagian mana daripada kurikulum sains sekolah rendah mengajar topik tentang kertas? Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran anda . Simpan jurnal gambar pameran. Anjurkan pameran sains mini untuk mempamerkan proses mengikitar semula kertas dan produk yang dibuat daripada kertas kitar semula. Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? 39 . Buat item yang berguna menggunakan kertas kitar semula yang anda telah buat.

htm (processing paper) http://www.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rujukan http://en.wikipedia.asp (properties of paper) http://www.recyclenow.writersservices.biltpaper.com/wbs/care_history_paper.org/wiki/Paper (paper) http://www.htm (properties of paper) 40 .com/density.com/atoz2.com/why_recycling_matters/how_is_it_recycled/paper/ (recycling of paper) http://www.com/wbs/care_storing_books.writersservices.com/kirktayl/ (how to organise a science exhibition) http://www.htm (how to store books) http://www.paperonweb.com/pmake.paperonweb.geocities.htm (History of paper making) http://www.

wikipedia.org/wiki/Paper (paper) http://en.com/atoz2. Lemay.net/wool.E. (2001) Chemistry. New Jersey: Prentice Hall.htm (natural and manufactured materials) www.asp (silk) www.irrdb.htm (History of paper making) http://www.recyclenow.com/IRRDB/Rubber_Industry/Other_Suppliers/ProcessingChemicals/Vu lcanization.biltpaper.H.com/why_recycling_matters/how_is_it_recycled/paper/ .schoolsliason. Bursten. Fay.asp (wool) http://www.L. McMurry.fabrics.org. T. INTERNET http: // www..C.com/msh-manufactured-materials (manufactured materials) http://en.fabrics.org/wiki/Rubber (rubber industry) http://www.find-health-articles.asp (properties of paper) http://www.uk/woodgate/materials/materials0.. New Jersey:Prentice Hall.E.BIBLIOGRAFI BOOK Brown. (2000) Chemistry-The Central Science.J..com/wbs/care_storing_books. B.R.com/wbs/care_history_paper. Third Edition.com/CDA/Articles ( uses of ceramics) www. Eighth Edition.creamicindustry.htm (how to store books) http://www.wikipedia.1.writersservices.htm (vulcanisation of rubber) www.net/silk.writersservices.

(recycling of paper) http://www.htm (processing paper) http://www.com/kirktayl/ (how to organise a science exhibition) http://www.paperonweb.com/pmake.geocities.htm (properties of paper) .paperonweb.com/density.

Hons. Pensyarah Sains & matematik ( 16 tahun) . Kelantan sitinoor2000@yahoo. 96509 Bintangor. (Kimia). ISMAIL Pensyarah IPG Kampus Kota Bharu. UKM Pengalaman: 1.UUM. Pensyarah Sains & matematik ( 16 tahun) Encik George Anak Berundang Pensyarah IPG Kampus Rajang. Sarawak. Sarawak gberundang@yahoo. (Hons) (Biologi.com Kelulusan: MBA Pengurusan Pendidikan.com Kelulusan: B. Pensyarah Sains (5 tahun) 2. Master Sains (Pengurusan Pendidikan). Guru Sains Sekolah Menengah (5 tahun) 2. Pensyarah Kimia Kolej Matrikulasi (5 tahun) Encik Ling Hau Ching Pensyarah IPG Kampus Rajang. MPKT Pengalaman: 1. UKM B Sc.Sc. Guru Kimia/Sains MRSM (7 tahun) 3. Kota Bharu. Pengkalan Chepa.PANEL PENULIS MODUL PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) NAMA KELAYAKAN Dr.com Kelulusan: PhD (Pengurusan Pendidikan). UUM B. USM KPLI (Sains). 96509 Bintangor. Guru Sains Sekolah Menengah (10 tahun) 2.ED(Hons)Biologi/Matematik USM Dip. j_hauching@yahoo. SITI NOOR BT.Sc.Ed (Matematik) UPM Pengalaman: 1.

IKON Rehat Perbincangan Bahan Bacaan Buku Rujukan Latihan Membuat Nota Senarai Semakan Layari Internet Panduan Pengguna Mengumpul Maklumat Tutorial Memikir Tamat .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->