P. 1
SCE3103_Meneroka_Bahan

SCE3103_Meneroka_Bahan

|Views: 37|Likes:
Published by Muhd Sabrie Ali

More info:

Published by: Muhd Sabrie Ali on Apr 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2013

pdf

text

original

Sections

  • HASIL PEMBELAJARAN
  • KERANGKA TAJUK-TAJUK
  • SINOPSIS
  • Komposisi Getah
  • POLIMER SEMULA JADI - SUTERA, KAPAS DAN BENANG BULU
  • Rujukan
  • BAHAN SEMULA JADI - KERTAS
  • ISI KANDUNGAN

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG

)
MOD PENDIDIKAN JARAK JAUH

IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN

MODUL SAINS SCE 3103

MENEROKA BAHAN

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ARAS 1, ENTERPRISE BUILDING 3, BLOK 2200, PERSIARAN APEC, CYBER 6, 63000 CYBERJAYA Berkuat kuasa pada Jun 2011

Falsafah Pendidikan Kebangsaan Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi, dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab, dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat, dan negara.

Falsafah Pendidikan Guru Guru yang berpekerti mulia, berpandangan progresif dan saintifik, bersedia menjunjung aspirasi negara serta menyanjung warisan kebudayaan negara, menjamin perkembangan individu, dan memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu, demokratik, progresif, dan berdisiplin.

Cetakan Jun 2011 Kementerian Pelajaran Malaysia
Hak cipta terpelihara. Kecuali untuk tujuan pendidikan yang tidak ada kepentingan komersial, tidak dibenarkan sesiapa mengeluarkan atau mengulang mana-mana bahagian artikel, ilustrasi dan kandungan buku ini dalam apa-apa juga bentuk dan dengan apa-apa cara pun, sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Rektor Institut Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia.

i

MODUL PEMBELAJARAN INI DIEDARKAN UNTUK KEGUNAAN PELAJAR-PELAJAR YANG BERDAFTAR DENGAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAGI MENGIKUTI PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. MODUL PEMBELAJARAN INI HANYA DIGUNAKAN SEBAGAI BAHAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PROGRAM-PROGRAM TERSEBUT.

Cetakan Jun 2011 Institut Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia

ii

KANDUNGAN

MUKA SURAT

Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Guru Panduan Pelajar Pengenalan

i vi viii

Tajuk Pembelajaran Tajuk 1 Bahan semula jadi dan bahan buatan 1.0 Sipnosis 1.1 Hasil Pembelajaran 1.2 Kerangka Tajuk Isi Kandungan 1 2 1 1

Tajuk 13 Bahan-bahan Asli – Getah Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 9 9 9

Tajuk 14 Polimer Semula jadi- Sutera, kapas dan benang bulu Sipnosis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 18 18 19

Tajuk 15 Bahan Semula jadi – Kertas Sinopsis Hasil Pembelajaran Kerangka Tajuk Isi Kandungan 31 32 32

Bibliografi Panel Penulis Modul Ikon Modul

ii

Anda perlu memahami corak dan gaya pembelajaran anda. Modul pembelajaran ini memberi peluang kepada anda untuk menguruskan corak pembelajaran. PEMBELAJARAN ARAH KENDIRI Pembelajaran arah kendiri memerlukan anda membuat keputusan tentang pembelajaran anda. Dengan cara begini anda akan dapat melalui kursus ini dengan mudah. Anda juga mungkin tidak biasa dengan mod pembelajaran arah kendiri ini.PANDUAN PELAJAR PENGENALAN Modul pembelajaran ini disediakan untuk membantu anda menguruskan pembelajaran anda agar anda boleh belajar dengan lebih berkesan. Anggaran peruntukan jam pembelajaran adalah seperti dalam Jadual 1: vi . Adalah lebih berkesan jika anda menentukan sasaran pembelajaran kendiri dan aras pencapaian anda. Memohon bantuan apabila diperlukan hendaklah dipertimbangkan sebagai peluang baru untuk pembelajaran dan ia bukannya tanda kelemahan diri. dan masa anda. Kementerian Pelajaran Malaysia (IPG KPM) di bawah Program Pensiswazahan Guru (PPG). sumber-sumber pembelajaran. SASARAN KURSUS Pelajar Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian yang mendaftar dengan Institut Pendidikan Guru. Anda mungkin kembali semula untuk belajar secara formal selepas beberapa tahun meninggalkannya. JAM PEMBELAJARAN PELAJAR (JPP) Berdasarkan standard IPG KPM yang memerlukan pelajar mengumpulkan 40 jam pembelajaran bagi setiap jam kredit.

IKON Anda akan mendapati bahawa ikon digunakan untuk menarik perhatian anda agar pada sekali imbas anda akan tahu apa yang harus dibuat. Jangka masa untuk melalui sesuatu tajuk bergantung kepada gaya pembelajaran dan sasaran pembelajaran kendiri anda. tutor atau rakan anda melalui email jika terdapat masalah berhubung dengan modul ini. Latihan-latihan disediakan dalam setiap tajuk untuk membantu anda mengingat semula apa yang anda telah pelajari atau membuatkan anda memikirkan tentang apa yang anda telah baca.Agihan Jam pembelajaran Aktiviti-aktiviti Pembelajaran 3 Kredit Tanpa Amali (3+0) Ada Amali (2+1) (1+2) (0+3) Mengikut Kredit Kursus 2 Kredit Tanpa Amali (2+0) Ada Amali (1+1) (0+2) 1 Kredit Tanpa Amali (1+0) Ada Amali (0+1) Membaca modul pembelajaran dan menyiapkan latihan / tugasan terarah / amali Menghadiri kelas interaksi bersemuka (5 kali) Latihan Amali* Perbincangan Atas Talian Kerja Kursus Ulangkaji Amali/Peperiksaan Jumlah Jam Pembelajaran 10 7½ 20 10 2½ 120 10 10 7½ 20 10 2½ 5 5½ 20 10 2½ 80 5 8 5½ 20 10 2½ 5 5½ 15 5 2½ 40 5 5 5½ 15 5 2½ 70 60 70 62 70 65 * Latihan amali akan dijalankan pada hari Ahad atau melalui kursus intensif. vii . Anda boleh berbincang dengan pensyarah. Bagi latihan-latihan yang tiada mempunyai cadangan jawapan adalah lebih membantu jika anda berbincang dengan orang lain seperti rakan anda atau menyediakan sesuatu nota untuk dibincangkan semasa sesi tutorial. Ada di antara latihan ini mempunyai cadangan jawapan. SUSUNAN TAJUK MODUL Modul ini ditulis dalam susunan tajuk.

Teliti maklumat yang diterima. Cari sudut pembelajaran yang sunyi agar anda boleh meletakkan buku dan diri anda untuk belajar. viii . Patuhi waktu yang diperuntukkan itu. 7. Tarikh dan masa peperiksaan akan diberitahu apabila anda mendaftar. Rujuk sumber-sumber lain daripada apa yang telah diberikan kepada anda. 2. 6. Setelah membaca modul ini teruskan membaca buku-buku dan bahan-bahan rujukan lain yang dicadangkan. 3. Semak dan ulangkaji pembacaan anda. Soalan peperiksaan akan meliputi semua tajuk dalam modul pembelajaran dan juga perbincangan Tip untuk membantu anda melalui kursus ini. Peperiksaan bertulis ini akan dilaksanakan di tempat yang akan dikenal pasti. Ambil masa untuk memahami pembacaan anda.PEPERIKSAAN DAN PENTAKSIRAN Anda juga diperlukan untuk menduduki peperiksaan bertulis pada akhir kursus. Cari kawan yang boleh membantu pembelanjaran anda. Peruntukkan satu masa setiap hari untuk memulakan dan mengakhiri pembelajaran anda. Buat perkara yang sama apabila anda pergi ke perpustakaan. Mulakan dengan sistem fail agar anda tahu di mana anda menyimpan bahanbahan yang bermakna. 4. 5. 1. Luangkan sebanyak masa yang mungkin untuk tugasan tanpa mengira sasaran pembelajaran anda.

bahan bakar. Selamat belajar! . anda akan dimaklumkan tentang struktur dan komponen bahan-bahan yang anda gunakan setiap hari.Getah (Topik 13 dalam perjalanan proforma) • Polimer . bijih dan galian. ester dan amida. Ia ditulis sebagai modul pembelajaran untuk membimbing anda dalam kajian anda berdasarkan kepada konsep pembelajaran kendiri. sebatian aromatik. eter dan amina. bahan komposit. alkohol. asid karboksilik. Modul ini disediakan untuk melengkapkan pengajaran bersemuka SCE3103 kursus Meneroka Bahan dalam kurikulum Sains Program Pensiswazahan Guru (PPG). tugasan dan latihan untuk menilai penguasaan pengetahuan. anda juga digalakkan untuk merujuk kepada sumber-sumber lain bagi mendapatkan maklumat untuk pemahaman lanjut.Pengenalan Kursus ini memberi pengetahuan tentang penerokaan bahan-bahan. polimer tiruan dan plastik.Kertas (Topik 15 dalam perjalanan proforma) Untuk setiap topik. aldehid dan keton. perusahaan penyediaan ammonia. Terdapat juga soalan reflektif.Sutera. polimer semulajadi dan kertas. anda akan memperolehi pengetahuan tentang sifat-sifat dan penggunaan bahan-bahan serta proses pembuatan. Adalah diharapkan melalui modul ini. kapas dan benang bulu(Topik 14 dalam perjalanan proforma) • Bahan Asli . aloi. sabun dan detergen. Ia terdiri daripada empat topik yang meneroka bahan-bahan di sekeliling kita. iaitu: • Bahan semula jadi dan bahan buatan (Topik 1 dalam perjalanan proforma) • Bahan Asli . Selain daripada mengkaji bahan-bahan di dalam modul ini. Ia meneroka tentang bahan-bahan semulajadi dan bahan-bahan buatan manusia. getah. asid sulfurik dan asid nitrik.

Interaksi Tajuk/Topik Interaksi Bersemuka (jam) Modul (jam) Jumlah jam ikut proforma 1 Bahan Semula jadi – Bahan api Bahan semula jadi – Bijih dan mineral 2 - 8 2 Bahan Buatan . Asid Sulfurik dan Asid Nitrik Bahan Buatan – Bahan Komposit Bahan Buatan – Sabun dan Detergen Bahan – Bahan Semula jadi dan bahan Buatan Bahan Semula jadi .AGIHAN TAJUK Kod & Nama Kursus: SCE 3103 MENEROKA BAHAN Kandungan modul ini dibahagi kepada __15___ tajuk/topik.Plastik Bahan Buatan – Amonia. eter dan amina Bahan Buatan. Jadual di bawah menjelaskan agihan tajuk-tajuk untuk interaksi bersemuka atau pembelajaran melalui modul.Getah Bahan Semula jadi – Sutera.Aloi Bahan Buatan – Sebatian Aromatik 2 - 8 3 Bahan Buatan – Alkohol. eter dan amida Bahan Buatan . Kapas dan Benang Bulu Bahan Semula jadi .Aldehid dan keton Bahan Buatan – Asid Karboksilik.Kertas Jumlah 2 - 8 4 2 - 8 2 5 12 1 2 3 4 10 4 4 4 4 16 4 4 4 4 60 .

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 1 BAHAN SEMULA JADI DAN BAHAN BUATAN SINOPSIS Sesetengah bahan terjadi secara semula jadi. kapas. contohnya kayu. Bahan-bahan ini mempunyai sifat-sifat yang berbeza dan sifatnya akan menentukan penggunaannya. sutera dan benang manakala yang lain dihasilkan oleh manusia dari bahan semula jadi contohnya kaca. Menghubungkaitkan kegunaan bahan dengan sifatnya dalam kehidupan seharian 1 . Dalam topik ini. Anda juga akan membandingkan sifat-sifatnya dan mengaitkan penggunaannya dalam kehidupan seharian. getah. HASIL PEMBELAJARAN 1. Membanding dan membezakan sifat-sifat bahan semula jadi dan bahan buatan 5. Menjelaskan kegunaan bahan semula jadi dan bahan buatan 6. anda akan diperkenalkan kepada bahan semula jadi dan bahan buatan serta kegunaannya. Menyatakan sifat-sifat bahan buatan 4. batu. Mengenal pasti bahan semula jadi dan bahan buatan 2. plastik dan seramik. Menyatakan sifat-sifat bahan semula jadi 3.

1 Bahan Semula jadi Bahan semula jadi adalah bahan yang dihasilkan secara proses semula jadi. haiwan atau tanah 2 .(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) KERANGKA TAJUK-TAJUK Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Sifat-Sifat Bahan Semula Jadi Sifat-Sifat Bahan Buatan Banding dan bezakan Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Kegunaan Bahan Semula Jadi Dan Bahan Buatan Rajah 1. haiwan atau tanah. Mineral dan logam yang dapat diekstrak juga dianggap sebagai bahan semula jadi.1 Kerangka Tajuk-Tajuk ISI KANDUNGAN 1. Sumber-sumber utama bagi bahan semula jadi adalah tumbuhan. Sebahagian daripada sifat-sifat bahan semula jadi adalah seperti berikut: • berharga • tulen dan semula jadi • mudah diurai dan degradasikan • berasal daripada tumbuh-tumbuhan.

buluh.com) Beberapa contoh bahan semula jadi: • Tanah • Getah • Petroleum (Bahan Api) • Bahan-bahan bukan organik (batu) • Rencam (tanah liat. sutera. keras dan kuat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 1. kapok) Terdapat banyak kegunaan bahan-bahan semula jadi. gangsa. Kayu. Logam merupakan bahan-bahan yang berkilat. Oleh kerana kayu adalah pengalir haba yang sangat lemah. besi. porselin) • Kayu (rotan. Bahan semula jadi dipilih untuk membuat objek tertentu kerana sifat-sifatnya.2 Bahan Semula jadi (Sumber: http://images. perak) • Gentian Semula jadi (benang bulu. hem.google. kulit kayu) • Logam (tembaga. keanjalan dan keliatan. flaks. jut. cengkaman adalah kuat dan kayu biasanya tidak pecah. kapas. Apabila paku atau skru digunakan ke atas kayu. pahat dan ketam kayu. contohnya digunakan untuk membuat perabot dan bingkai pintu. Kesederhanaan sifat-sifat kayu membolehkan ia dipotong dengan alat keluli seperti gergaji. Petroleum boleh 3 . emas. Logam pula digunakan untuk membuat struktur dalam bangunan. Ia digunakan untuk membuat perabot disebabkan kekerasan. maka ia dapat membantu untuk memelihara tenaga apabila digunakan dalam bingkai pintu dan tingkap.

Akses Internet (1 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat mengenai kegunaan bahanbahan semulajadi yang lain. Hubungkaitkan kegunaannya dengan sifatsifatnya dan bincangkan mengapa bahan-bahan tersebut digunakan untuk membuat objek. bahan komposit. Sebagai contoh: batu adalah bahan semula jadi. Bahan-bahan buatan termasuk aloi. sutera dan benang bulu digunakan secara meluas untuk membuat pakaian kerana ia kuat. 4 . 1. tahan lasak dan mempunyai tekstur yang licin dan lembut. Blok bangunan yang dibuat daripada potongan batu dan bumbung bangunan adalah objek buatan walaupun kedua-duanya diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi. plastik. Adalah perlu untuk membezakan dengan hati-hati antara bahan dengan bahan sesuatu objek itu diperbuat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) digunakan dalam pembuatan detergen dan plastik. sabun dan detergen.2 Bahan buatan Bahan buatan adalah bahan yang dibuat melalui proses-proses kimia di mana bahan-bahan mentah berubah menjadi pelbagai jenis bahan. Gentian semula jadi seperti kapas. oleh itu batu kerikil di pantai adalah objek semula jadi kerana ia tidak dibentuk oleh aktiviti manusia. bahan kimia industri.

Rajah 1.com) Sifat-sifat bahan buatan adalah seperti berikut: • Tahan Lasak • Ringan • Kukuh • Reka bentuk untuk fleksibiliti • Tidak mengurai dan didegradasikan dengan mudah • Ia biasanya dibuat daripada beberapa bahan semula jadi • Boleh diwujudkan oleh proses fizikal dan kimia Apabila kita membuat sesuatu objek.images. 5 .3 Bahan Buatan (Sumber: http://google. kita perlu memilih bahan-bahan yang mempunyai ciri-ciri yang sesuai.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 1.4 menunjukkan perbandingan bahan-bahan buatan berdasarkan kepada ciri-cirinya.

tidak terbakar dalam udara asid pekat. kuat Boleh dibentuk di bawah haba dan tekanan yang kuat dan ringan Murah. air lemak haiwan dan minyak sayuran petroleum Ciri-ciri Tidak mengakis. oksigen. berkilat. pasir. pedas(pungent) sangat larut dalam air. keras. telus. 18% kromium.4 Kegunaan bahan-bahan buatan dan sifat-sifatnya 6 . silikon dioksida. menghakis agen pembersihan dalam air lembut agen pembersihan dalam air lembut dan keras Aloi Besi keluli tahan karat getah stirena butadiena Plastik nilon botol yang di perbuat daripada kapur seramik Bahan komposit Ammonia Bahan kimia perindustrian Asid Sulfurik Sabun Sabun dan detergen Detergen Rajah 1. takat lebur yang rendah penebat elektrik dan haba yang baik. asid dikarboksilik pekat pasir(silikon dioksida) tanah liat (aluminium oksida. lengai kepada bahan kimia. menarik Tidak karat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Bahan Buatan Contoh Pewter / Cenderahati Komposisi bahan semula jadi 97% timah dan 3% antimoni 74% besi. felspar) gas nitrogen dan hidrogen Sulfur. tidak meruap. 8% nickel stirena butadiena diamina. kuat dan sangat tahan lasak Mudah dibuat acuan dan dibentuk. keras dan kukuh tetapi rapuh tanpa warna.

Perbincangan (2 jam) Perhatikan gambar-gambar di bawah dengan teliti dan nyatakan bahanbahan semula jadi dan bahan-bahan buatan yang diperlukan untuk membuatnya. Cadangkan bahan-bahan lain yang mungkin boleh digunakan dan nyatakan sama ada item-item tersebut adalah bahan-bahan semula jadi atau bahan buatan 7 . bina pengurusan grafik untuk membanding bezakan antara sifat-sifat bahan semula jadi dan bahan buatan.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (2 jam) Berdasarkan apa yang anda telah pelajari.

com / CDA / Artikel (Kegunaan seramik) www.com/msh-manufactured-materials (Bahan-bahan buatan) 8 .creamicindustry.find-health-articles.schoolsliason.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rujukan http://en.1.org/wiki/Natural_material (Bahan-bahan semula jadi) http:// www.org.wikipedia.htm (Bahan-bahan semula jadi dan bahan buatan) www.uk/woodgate/materials/materials0.

Apakah yang anda perhatikan? Lepaskan gelang getah yang ditarik itu. bagaimana ia diproses. HASIL PEMBELAJARAN 1. Menerangkan pemprosesan getah 3. Menyatakan kegunaan getah dalam kehidupan harian kita KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 13. Dalam topik ini.GETAH SINOPSIS Terdapat banyak benda di sekeliling anda yang dibuat daripada getah.1 Kerangka Tajuk-tajuk ISI KANDUNGAN Ambil satu gelang getah dan tarik. sifat-sifat getah dan kegunaannya dalam kehidupan seharian kita. Menyatakan sifat-sifat getah 4. Menyatakan komposisi getah 2. anda akan belajar tentang komposisi getah. Apakah yang anda perhatikan? Gelang getah meregang apabila ditarik dan apabila dilepaskan gelang getah kembali kepada 9 .(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 13 BAHAN-BAHAN ASLI .

C5H8. Poli-isoprena juga boleh dibuatkan secara sintetik. Oleh kerana wujudnya ikatan dubel pada karbon–karbon. gelang getah berbeza daripada bahan-bahan pepejal yang lain kerana ia boleh diregangkan lebih daripada empat kali ganda panjang asalnya dan apabila dilepaskan dengan mudah ia akan kembali ke panjang asal. isoprena Poli-cis-isoprena (getah) Dalam getah asli. getah asli adalah sangat kenyal dan dibuat dariapda monomer isoprena. Ini memudahkan produk getah dioksidakan oleh udara. menghasilkan getah asli sintetik. Getah asli sintetik dihasilkan melalui pempolimeran 2-klorobuta-1.000. yang merupakan sejenis polimer yang dipanggil elastomer.3-diena. 10 . putaran tidak mudah berlaku dan orientasi kumpulan-kumpulan pada karbon adalah tegar. Nama IUPAC bagi isoprena ialah 2-metilbut-1. Sebagai contoh. Getah teroksida mudah retak dan mudah terkupas.000 hingga 1.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) panjang atau bentuk asalnya. haba dan pergerakan mekanikal seperti melentur.3diena. Sebagai elastomer.000. Gelang getah dibuat dari getah. Komposisi Getah Getah Asli ialah polimer tambahan isoprena. Bentuk ini dinamakan poli-cis-proprena dengan berat molekul 100. Sifat ini dikenali sebagai kekenyalan. sambungan rantaian adalah pada sebelah yang sama ikatan dubel.

3-butadiena 13. Rajah 13. Pokok Getah Lateks atau susu getah dikutip pada pokok yang ditoreh Pisau untuk menoreh Rajah 13. kopolimer antara feniletena (30%) dan 1. CH2=CH-CH=CH2 + CH2=CH CH2-CH=CH-CH2-CH2-CH 1.com) 11 . Neoprena adalah kurang aktif terhadap bahan kimia dan digunakan untuk membuat hos petrol dan bekas untuk bahanbahan kimia korosif. iaitu memotong belahan bentuk V kecil ke dalam kulit.3-diena neoprena Produk dinamakan sebagai neoprene. Satu lagi getah sintetik ialah getah stirena-butadiena (SBR).2 menunjukkan menoreh pokok getah.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) n CH2=CH-C=CH2 Cl ~(CH2-CH=C-CH2) ~ Cl 2-klorobuta-1.3-butadiena (70%). menitis keluar dan terkumpul dalam cawan yang diikat pada batang pokok.1 feniletena Getah stirena-butadiena Pemprosesan Getah Getah ialah polimer semula jadi yang terbentuk daripada cecair resin atau susu getah yang diperolehi daripada kulit pokok Hevea brasiliensis. supaya susu getah yang putih dan melekit dikenali sebagai susu getah.google.2 Menoreh pokok getah (Source: http://images. Kulit kayu pokok itu ditoreh. Lateks atau getah asli diperolehi daripada sap pokok getah liar.

RRS3. kepingan getah menjadi lebih telus dan kekotoran lebih mudah dilihat dan dikeluarkan. ketulenan dan kekenyalan. Selepas itu. Selepas diasapkan. dengan menggunakan kayu daripada pokok-pokok getah yang lebih tua atau hampas kelapa. lateks yang dikumpul kemudiannya dibawa ke pusat pengumpulan dan dituangkan ke dalam tangki besar. Setiap zarah getah mengandungi molekul getah yang disalut oleh lapisan membran protein yang bercas negatif. ia digantung pada batang buluh untuk pengeringan selama kira-kira 3-5 hari bergantung kepada ketebalan kepingan getah. Kepingan getah dibasuh dengan mesin yang menggunakan sabun dan air untuk menghilangkan kotoran luaran. Kepingan getah yang diasap ini dipanggil “Ribbed Rubber Sheet” atau RRS. Proses ini dipanggil menyalai. Lateks ini kemudian ditapis untuk membuang kotoran dan kemudian disalurkan kepada mesin pengempar untuk membuang air. dikekalkan pada suhu 700C. Kemudian. Ia juga boleh dibiarkan dalam cawan supaya membeku secara semula jadi (tindakan bakteria yang menghasilkan asid) di dalam cawan dan akan dikutip semasa penorehan seterusnya. Kepingan getah kering kemudiannya 12 ditekan ke dalam kiub dengan . Walau bagaimanapun ini akan menghasilkan produk getah yang lebih rendah grednya.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Lateks terdiri daripada 35% zarah getah dan 65% air. untuk mengelakkan pra-pembekuan lateks sebelum sampai di kilang. Kadang-kadang beberapa titik larutan ammonia ditambah ke dalam cawan. Ion hidrogen yang bercas positif dari asid akan meneutralkan cas negatif molekul getah. Kepingan getah dipotong kepada saiz yang sesuai dan dihantar ke kilang getah untuk pemprosesan. atau tangki pengangkutan. Susu getah beku kemudiannya digulung menjadi kepingan dengan menggunakan penggelek. RRS4 dan RRS5 bergantung kepada warna. RRS2. Kepingan getah digredkan sebagai RRS1. ia dikeringkan di rumah asap. Biasanya. Getah pukal diperolehi apabila asid metanoik atau etanoik ditambah kepada susu getah menyebabkan pembekuan molekul getah berlaku.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) menggunakan penekan hidraulik untuk membentuk getah pukal. menjadi lembut dan melekit pada harihari yang panas dan keras apabila ia disejukkan kepada suhu yang lebih rendah. Kepingan getah yang diproses kemudian dijual kepada kilang-kilang untuk membuat pelbagai bahan. Getah pukal digunakan untuk membuat tayar selepas pemvulkanan.3 Perangkaian Silang dalam Getah Asli Getah asli mentah adalah termoplastik. Asia merupakan pengeluar utama getah asli.3 menunjukkan perangkaian silang di antara rangkaian polimer. Ikatan kimia yang dibentuk antara rantaian dipanggil perangkaian silang. Oleh sebab itu penggunaannya adalah terhad.3 Perangkaian Silang dalam polimer 13 . Polimer 1 Tiada rangkai silang Polimer 2 Polimer 3 ada rangkai silang Polimer 4 Rajah 13. semakin keras bahan tersebut. Malaysia dan Thailand) mengeluarkan sebanyak 72% daripada jumlah pengeluaran getah asli dunia. Rajah 13. Ketiga-tiga negara pengeluar terbesar (Indonesia. 13. Ia boleh dibuat lebih keras dengan memperkenalkan ikatan kimia antara rantaian polimer. Semakin banyak perangkaian silang. Hari ini.

Goodyear secara tidak sengaja mendapati bahawa menambah sulfur kepada getah asli diikuti dengan pemanasan campuran menjadikan getah lebih kuat dan lebih tahan terhadap pengoksidaan atau tindak balas yang lain. Rajah 13. Pemvulkanan getah asli memerlukan dua atom sulfur bagi dua unit isoprena seperti ditunjuk dalam Rajah 13. Akibatnya getah tervulkan menjadi lebih keras. 14 . lebih kenyal dan kurang melekit apabila panas. Dalam getah tervulkan.4 Pemvulkanan Getah Asli Pemvulkanan getah asli merupakan satu proses perangkaian silang yang ditemui oleh Charles Goodyear pada tahun 1839.4 Perangkaiaan silang dalam getah asli Apabila diregangkan.4. atom-atom sulfur membentuk rangkaian silang antara rantai-rantai panjang molekul getah asli.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 13. rantai getah tervulkan tidak boleh mengelangsor di antara satu sama lain dan terpaksa balik semula kepada bentuk asalnya oleh rantai silang atom sulfur.

Ini menjadikannya suatu penghalang yang sangat baik terhadap patogen seperti virus HIV yang menyebabkan AIDS. Peka kepada penipisan ozon disebabkan oleh kehadiran ikatan berganda dalam setiap unit berulang. Getah asli yang digunakan untuk membuat objek adalah seperti berikut: • • • pemadam hos air gelang getah 15 . 13.6 Penggunaan Getah Penggunaan getah termasuk getah asli. gris dan petrol fleksibel kerana ia adalah satu termoplastik yang lembut dan mengeras bila berlaku pemanasan. boleh cair dan terbentuk semula untuk diguna pakai semula. Berfikir (1 jam) Bolehkah anda menyatakan beberapa sifat-sifat getah sintetik? Gunakan pengurusan grafik untuk membandingkan dan membezakan sifat-sifat getah sintetik.5 Sifat-sifat Getah Asli Getah mempunyai sifat-sifat fizikal dan kimia yang unik.   tidak telap air. getah sintetik dan getah tervulkan adalah berbeza-beza.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 13. Antara sifat-sifat getah asli ialah:     mudah terbakar kenyal dan boleh diregang reaktif kepada agen kimia seperti minyak. getah asli dan getah tervulkan.

5 Penggunaan Getah (Source: http://images. pembedahan dan perubatan kondom assesori enjin untuk mengurangkan getaran dan hentakan Getah tervulkan digunakan untuk membuat objek seperti:      alas kereta tayar kenderaan hos radiator pengelap cermin kereta penyumbat mountings) Getah sintetik seperti neoprene digunakan untuk membuat objek seperti:      gaskets tali pinggang kereta tali pengangkut paip atau hos fleksibel untuk industri petrol bahan-bahan penebat untuk sambungan elektrik di tempat yang ada bahan kimia dan pengalas pengantungan (Seals and suspension Rajah 13.com) 16 .(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) • • • • tumit kasut sarong tangan.google.

Ia dikatakan bahawa getah membina Malaysia (Source: undur Merdeka 50. Mengumpul maklumat mengenai pembangunan industri getah di Malaysia. Bursten. muka surat 12). McMurry. Rujukan Brown. Eighth Edition. akhbar Ahd. New Jersey: Prentice Hall.R.E.irrdb.E..C. Lemay. Third Edition.L..htm (vulcanisation of rubber) 17 . B. (2000) Chemistry-The Central Science. Fay. Malaysia telah menghasilkan hampir 40% daripada getah asli dunia.H.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Mengumpul Maklumat ( 2 jam ) Adakah anda tahu bahawa pada tahun 1950-an. New Jersey:Prentice Hall. T..wikipedia. http://en. (2001) Chemistry. Isnin 13 Ogos 2007.org/wiki/Rubber (rubber industry) http://www.J.com/IRRDB/Rubber_Industry/Other_Suppliers/ProcessingChemi cals/Vulcanization.

Menyatakan sifat-sifat polimer semula jadi 3. HASIL PEMBELAJARAN 1.SUTERA. Menyatakan jenis polimer semula jadi 2. Menerangkan kegunaan polimer semula jadi KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 14. Menerangkan pemprosesan polimer semula jadi 4. Ia akan menjelaskan sifat-sifat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 14 POLIMER SEMULA JADI . pemprosesan dan penggunaaan polimer semula jadi ini. kapas dan benang bulu.1 Kerangka Tajuk-tajuk 18 . iaitu sutera. Topik ini akan membincangkan jenis polimer semula jadi yang utama. KAPAS DAN BENANG BULU SINOPSIS Polimer semula jadi digunakan secara meluas setiap hari.

'poli' bermaksud 'banyak' dan 'mer' bermaksud 'bahagian'. Polimer adalah molekul berantai panjang yang dibentuk daripada penggabungan secara berulangan beberapa unit-unit kecil yang dipanggil monomer. 19 . iaitu: • • polimer polimer semula jadi sintetik Polimer semula jadi adalah polimer yang diperolehi dari benda hidup seperti tumbuhan dan haiwan.2. Beberapa contoh polimer semula jadi yang ditunjukkan dalam Rajah 14. Polimer boleh dibahagikan kepada dua jenis.1 Polimer Istilah 'polimer' berasal dari perkataan Greek.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) ISI KANDUNGAN 14.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) .2 Jenis-jenis Polimer Semula Jadi Akses Internet (1 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat bagi membandingkan polimer asli dan polimer sintetik. 20 . Rajah 14.

Ulat sutera membuat putaran kokon sebagai lapisan pelindung untuk mengekalkan kehidupannya. Sutera sebenarnya diperbuat daripada protein yang dirembeskan dalam keadaan bendalir ulat sutera.google.3 Ulat sutera memakan daun malberi (Sumber: http://images.2 Sutera Sutera merupakan gentian protein semula jadi yang diperolehi dari kokon yang dibuat oleh larva ulat sutera yang diternak dalam kurungan.com) Sifat-sifat sutera adalah seperti berikut: • bersinar semula jadi • mempunyai tekstur licin dan lembut • tahan asid mineral • mempunyai kelembapan yang baik • rintangan rendah terhadap pendedahan cahaya matahari • keanjalan sederhana dan rintangan kedutan • paling kuat antara semua gentian semula jadi tetapi kehilangan 20% kekuatan apabila basah 21 . Rajah 14. Makanan ulat sutera ini terdiri daripada tumbuhan terpilih iaitu daun malberi.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14.

com) Rajah 14.4 Kegunaan sutera 22 .google.4 menunjukkan sebahagian kegunaan sutera Rajah 14.4 Kain sutera (Sumber: http://images.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14.

5 Proses Pembuatan Sutera 23 .(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Carta aliran di bawah menerangkan pemprosesan sutera: Kokon yang telah diputar oleh ulat sutera dipilih dan diletakkan di dalam ketuhar ↓ Haba ketuhar cukup untuk membunuh ulat sutera tetapi tidak merosakkan sutera dalam kepompong ↓ Kokon direndam dalam air ↓ Benang berganda dari kokon yang direndam dibuka untuk membentuk satu benang tunggal ↓ Benang sutera seterusnya digabungkan untuk membentuk helaian yang tebal dan dicelup bagi membentuk warna yang diingini Rajah 14.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14.5 Pokok kapas (Sumber: http://images. pokok renek yang berasal dari kawasan tropika dan subtropika di seluruh dunia. di mana ianya merupakan gentian kain semulajadi yang paling meluas digunakan dalam pakaian hari ini.3 Kapas Kapas adalah serat lembut yang tumbuh di sekitar biji benih pokok kapas. Kapas adalah tanaman musim panas.google. termasuk Afrika. Rajah 14. jadi ia mesti ditanam di kawasan-kawasan yang mempunyai kurang taburan hujan. Gentian yang paling popular diputar ke dalam benang dan digunakan untuk membuat tekstil yang lembut.com) Sifat-sifat kapas adalah seperti berikut: • kuat • tahan Lama • baik unuk mencetak • selesa • penyerap kelembapan yang baik • daya tahan rendah (mudah berkedut) • rintangan tinggi terhadap pelarut organik dan alkali 24 . India dan Amerika.

(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14. berbentuk seperti riben-riben saling bersilang antara satu sama lain. hanya sepuluh peratus atau kurang dari beratnya hilang dalam pemprosesan penukaran bebola kapas mentah kepada gentian tulen. • Apabila bola kapas dibuka. gentian kering menjadi rata. 25 . terdiri daripada selulosa hampir tulen yang merupakan polimer semula jadi. ketahanan dan daya penyerapan yang tinggi.6 Kapas (Sumber: http://images.google. • Pengeluaran kapas amat berkesan. • Bentuk ini adalah ideal untuk dijadikan benang halus. terpusing.com) Bagaimana kapas diproses? • Gentian kapas yang diproses untuk mengeluarkan benih (ginning). • selulosa dalam gentian kapas disusun untuk memberikan darjah kekuatan. • Setiap gentian kapas dibuat sehingga 20-30 lapisan bergelung selulosa yang teratur secara semula jadi.

7 Seorang pekerja membawa kapas yang dituai Rajah 14.8 Putik kapas dan swap (Sumber: http://images.google. 26 .com) Kapas digunakan dalam pembuatan: • Tuala • Stokin • Cadar • Baju-T • Penapis kopi • Seluar Jeans • Putik kapas dan swab Akses internet (2 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat mengenai jenis kapas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14.

llamas dan arnab juga boleh dipanggil benang bulu.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 14. mempunyai tekstur yang berlainan.4 Benang bulu (Wool) Benang bulu adalah gentian yang berasal dari sel-sel kulit yang khusus. anjal dan tumbuh dalam kelompok. Ia diperolehi dari haiwan dalam keluarga Caprinae. terutamanya kambing biri-biri.com) Sifat-sifat dari benang bulu adalah seperti berikut : • bahan-bahan panas • gentian ketat berkerut • Sel-sel luar gentian menangkis air sementara sel-sel dalaman menyerap lembapan • Keanjalan-wol yang tinggi memiliki keupayaan yang lebih besar untuk kembali ke panjang asal selepas diregangkan berbanding dengan mana-mana gentian tiruan.google. yang dipanggil folikel. tetapi rambut dari sesetengah spesis mamalia lain seperti kambing. Rajah 14.9 Benang bulu dari kambing biri-biri (Sumber: http://images. • Keupayaan penyerap yang tinggi. mampu mengekalkan sehingga 25 peratus 27 . Benang bulu mempunyai beberapa kualiti yang membezakan dari rambut atau bulu: ia kerinting.

bellies dan locks. Pemprosesan dari benang bulu adalah seperti yang disenaraikan di bawah: • Selepas diricih. benang bulu mengandungi tahap gris yang tinggi mengandungi lanolin berguna serta kotoran. atau satu proses industri yang rumit menggunakan detergen dan alkali. keping. • Pewarnaan benang bulu lebih unggul berbanding dengan gentian tumbuhan dari segi kekayaan dan kecerahan warna. sisa-sisa peluh dan bahan sayuran. menganyam.html 28 . menyikat.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) daripada berat dalam kelembapan.austech. mewarna dan mengait.au/tin/267.edu. • Sebelum wul boleh digunakan untuk tujuan komersil. Rujukan ( 3 jam) Pemprosesan dari kapas melibatkan: berputar. Anda boleh merujuk kepada http:www. gulungan. pecah. • Kualiti bulu ditentukan oleh teknik yang dikenali sebagai mengkelaskan wul. • Pengerukan mungkin semudah mandi dalam air suam.unimelb. wul dibahagikan kepada lima kategori utama: bulu. Terangkan setiap proses dan tujuan proses-proses ini dalam pembuatan benang bulu. • Selepas itu. kulit mati. ia mesti dicuci dalam air panas atau dibersihkan.

permaidani kuda. merasakan. • menyerap bau dan bunyi bising di dalam jentera berat dan pembesar suara stereo • Secara tradisinya.com) Benang bulu diukur secara objektif dalam unit mikron. • Sesetengah lampin kain moden menggunakan fabrik benang bulu untuk menutupi. Benang bulu digunakan secara meluas dalam pembuatan: • Pakaian seperti baju sejuk • Selimut. kain pelana.10 Benang bulu Rajah 14.google. ia digunakan untuk menutup kain lampin. dan terdapat beberapa komersial moden yang mengait corak untuk menutupi lampin benang bulu. penebat wol dan kain pelapis. 29 . Panjang ruji.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rajah 14.11 Skaf yang dibuat daripada benang bulu (Sumber: http://images. kekuatan ruji dan kadang-kadang warna serta faktor keselesaan juga diukur. permaidani.

asp (silk) http://en.wikipedia. bina pengurusan grafik untuk membanding-bezakan sifat-sifat dan penggunaan sutera.wikipedia.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (2 jam) Berdasarkan kepada kajian anda.org/wiki/wool (wool) 30 .org/wiki/silk (silk) www. Rujukan http://en.asp (wool) http://en.fabrics. kapas dan benang bulu.fabrics.org/wiki/cotton (cotton) www.wikipedia.net/silk.net/wool.

HASIL PEMBELAJARAN 1.KERTAS SINOPSIS Kita menggunakan banyak produk yang diperbuat dari kertas. Menyatakan kegunaan kertas dalam kehidupan harian kita KERANGKA TAJUK-TAJUK Rajah 15. Dalam topik ini anda akan mempelajari tentang jenis kertas. proses pembuatan kertas dan kegunaan kertas dalam kehidupan harian kita.1 Kerangka Tajuk-tajuk 31 . Menerangkan proses membuat kertas 4. sifat kertas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) TOPIK 15 BAHAN SEMULA JADI . Menyatakan sifat-sifat kertas 3. Menyatakan jenis-jenis kertas 2.

yang terbentuk daripada jalur pukulan tumbuhan papyrus. Kertas adalah helaian nipis yang digunakan terutamanya untuk menulis.1 Jenis-jenis Kertas Kertas adalah bahan yang boleh didapati dalam pelbagai jenis ketebalan dan berat yang berbeza. 15. Beberapa jenis kertas termasuk: • kertas bank • kertas buku • kertas inkjet • kertas penunjuk pH • kertas fotografi • kertas biasa • kertas kitar semula • kertas beras • kertas tuala • kertas dinding • kertas lilin • kertas pasir • kertas bersalut (permukaan berkilat dan matt) • kertas biasa • Kertas akhbar 32 .(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) ISI KANDUNGAN Perkataan kertas berasal daripada istilah Yunani untuk bahan penulisan purba Mesir yang dikenali sebagai papyrus. mencetak atau pembungkusan.

Kegunaannya adalah disebabkan oleh sifat-sifat uniknya seperti: • Berat Asas (GSM) • Kecerahan. 33 . keputihan dan warna • Kestabilan dimensi • Kebolehan dilipat (lipatan Double) • Pembentukan • Kilat (Gloss) • Mesin dan Haluan melintang • Lembapan • Kelegapan • ketelapan (porosity) • pelbagai saiz / Cobb • kelicinan • Kekukuhan • Kenyal (Pemanjangan) • Rintangan mengoyak • Suhu dan Kelembapan: keadaan Kertas • Ketebalan • Kekuatan permukaan (Wax Pick No. Buat nota ringkas pada setiap sifat-sifat kertas. baca artikel dalam laman web berikut: http://www.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 15.2  Sifat-sifat Kertas Kita perlu menggunakan kertas setiap hari.)  Wire side and Felt side Membuat nota (2 jam) Untuk memperolehi kefahaman yang lebih baik bagi setiap sifatsifat kertas yang disenaraikan di atas.asp .biltpaper.com/atoz2.

atau melalui gabungan kedua-duanya. Semasa pulpa. linen. gentian ini dipisahkan antara satu sama lain-lain permukaan dan karbohidrat. Gentian boleh dipisahkan kimia. Ikatan hidrogen antara kedua-permukaan karbohidrat memberikan kertas kekuatannya. Sumber yang paling popular adalah jenis gentian pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa. dan kemudian dikeringkan menjadi kepingan yang fleksibel. Proses kimia pulpa membebaskan gentian dan menghasilkan pulpa. dan beras boleh digunakan. biasanya gentian selulosa sayur-sayuran yang diikat bersama oleh ikatan hidrogen. Ia boleh dimasukkan ke dalam kertas sebagai satu cara untuk menyampaikan sifat-sifat fizikal yang wajar. mekanikal.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) 15. Pulpa mesti diluntur supaya menghasilkan 34 . seperti polipropilena dan polietilena.3 Proses membuat kertas Kertas dihasilkan dengan menekan bersama serat lembab. hem. terutamanya selulosa atau setengah-selulosa terdedah. Gentian yang digunakan biasanya gentian semula jadi berasal dari pelbagai jenis serat sintetik. Proses Kimia pulpa Tujuan proses kimia pulpa adalah untuk memecahkan struktur kimia lignin dan menjadikan ia larut dalam pelarut supaya ia boleh dibasuh dari gentian selulosa. Lignin yang mengikat sel-sel tumbuhan. Langkah-langkah dalam proses membuat kertas: • • • • Pemprosesan pulpa menggunakan kimia atau mekanikal Penambahan bahan tambah Pengeringan Proses Akhir Pemprosesan gentian / pulpa Dinding sel kayu atau tumbuh-tumbuhan terdiri daripada gentian yang terikat bersama-sama. sebahagian besarnya kayu lembut dan kayu keras seperti spruce dan Aspen. Bahan serat sayur-sayuran yang lain termasuk kapas.

Oleh kerana proses kimia memelihara panjang gentian. Dalam proses “groundwood”. Proses pulps kimia memerlukan kos lebih daripada proses mekanikal pulpa kerana hasil yang rendah iaitu 40-50% daripada kayu asal. pulpa mungkin mengandungi kandungan seperti kapur atau tanah liat. Satu lagi kelebihan proses kimia pulpa ialah kebanyakan haba dan elektrik yang diperlukan untuk menjalankan proses yang dihasilkan oleh membakar lignin dalam proses kimia pulpa. Bahan-bahan tambahan boleh dicampur ke dalam pulpa dan / atau digunakan kepada web kertas kemudian dalam proses pembuatan. Aditif Selain daripada gentian. batang tanpa kulit dimasukkan ke dalam pengisar di mana ia ditekan dan dihancur dengan batuan berputar. kayu diracik dan kemudian dimasukkan ke dalam pemanas berlapis stim yang besar di mana lapisan kayu diperah dan dihancur antara dua cakera keluli. proses termomekanikal pulpa (RMT) dan proses mekanikal pulpa. lukisan dan penulisan. Proses mekanikal pulpa tidak menyingkirkan lignin supaya memperolehi hasil yang sangat tinggi iaitu lebih daripada 95%. Walaupun jumlah tenaga elektrik yang besar diperlukan untuk menghasilkan pulpa mekanikal. Proses Mekanikal Pulpa Terdapat dua proses utama iaitu. kos kurang daripada pulpa kimia.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) kertas putih untuk cetakan. tetapi juga menyebabkan kertas yang dibuat daripada pulpa ini rapuh dan kuning apabila sudah lama disimpan. Yang terakhir ini dikenali di Amerika Syarikat sebagai pulpa “groundwood” Dalam proses RMT. yang akan memperbaiki ciri-ciri kertas untuk mencetak atau menulis. ia digunakan untuk membuat kertas yang lebih kukuh. 35 . Tujuannya adalah mewujudkan permukaan yang sesuai untuk menyerap dakwat atau cat. Pulpa mekanikal mempunyai panjang gentian yang agak pendek dan menghasilkan kertas yang lemah.

buah bekas. Yang paling biasa adalah pengering pemanas stim.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Pengeringan Selepas web kertas dihasilkan. air mesti dikeluarkan daripada kertas untuk mencipta produk yang boleh diguna. atau dipotong menjadi helaian untuk proses percetakan lain atau tujuan 36 . Ini dapat dicapai dengan menekan dan pengeringan. Pada zaman yang lebih moden. Kertas pada takat ini adalah tidak bersalut. Proses Akhir Kertas kemudian boleh diubahsuai saiznya mengikut sifat-sifat fizikal yang sesuai untuk digunakan dalam pelbagai aplikasi. Menekan helaian untuk membuang air dengan menggunakan kekerasan. konsepnya tetap sama. Kertas bersalut mempunyai lapisan nipis bahan seperti lapisan tanah liat pada satu atau kedua-dua permukaan supaya mewujudkan permukaan yang lebih sesuai untuk skrin beresolusi tinggi skrin. Kertas bersalut atau tidak bersalut mungkin mempunyai permukaan yang digilap oleh “calendaring”. Sebaik sahaja air dipaksa dari helaian. Pada zaman dulu. Pengeringan melibatkan penggunaan haba dan udara untuk membuang air dari helaian kertas. satu lagi bahan penyerap mesti digunakan untuk mengumpul air ini. penghasilan kertas dilakukan dengan memyidai helaian kertas seperti menyidai baju. pelbagai mekanisme pengeringan telah digunakan. Kaedah-kaedah untuk berbuat sedemikian berbeza-beza. Pengering ini menghasilkan suhu melebihi 200 ° F (93 ° C) dan digunakan dalam urutan panjang lebih 40 sehingga kurang daripada 6%. penyerap air digunakan. Kertas bersalut dibahagikan kepada matt. dan kilat/”gloss”. Apabila membuat kertas dengan tangan. Walaupun proses yang berbeza-beza digunakan untuk membuat kertas. semi-matt atau sutera. Haba yang dihasilkan oleh pengering dapat dengan mudah mengurangkan kandungan kelembapan kertas Kertas ini kemudian dimasukkan ke gelendong jika ia digunakan untuk mesin cetak .

Gentian dalam kertas pada dasarnya mengikut arah pergerakan mesin. Helaian ini biasanya dipotong secara memanjang. kertas dinding • Untuk pembersihan: kertas tandas. lukisan. Kertas buatan tangan yang sama mempamerkan "kesan pinggir kertas". • Untuk mewakili nilai: wang kertas.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) lain. baucar. Kertas biasa digunakan untuk penulisan dan percetakan. tisu muka 37 . dalam banyak produk pembersihan. Kertas Wove tidak mempamerkan "laidlines". surat khabar. Semua kertas yang dihasilkan oleh mesin jenis Fourdrinier ialah kertas jenis Wove. Ia juga digunakan secara meluas sebagai bahan pembungkusan. iaitu jejaring kertas meninggalkan corak yang mempunyai ketumpatan yang sama sepanjang zarah kertas dan seluruh zarah-zarah. majalah. sapu tangan. atau sempadan kasar. Kertas boleh digunakan berdasarkan kepada pelbagai cirinya bergantung kepada tujuan pengunaannya. seni • Untuk pembungkusan: kotak beralur. sampul surat. ini mungkin untuk menyimpan rekod (atau dalam keadaan mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: sebagai rekod tambahan) dan untuk komunikasi. tuala kertas. beg kertas. dalam beberapa proses industri dan pembinaan dan kadang-kadang sebagai pembungkus makanan terutamanya dalam budaya Asia. iaitu merupakan garisan kecil yang ditinggalkan di atas kertas buatan tangan dengan acuan yang dibuat daripada wayar logam atau buluh. 15. tiket • Untuk hiburan: buku. cek. nota bank.4 Penggunaan Kertas Kertas adalah bahan serba guna dengan banyak kegunaan. tisu pembalut. seperti: • Untuk menulis atau mencetak: sehelai kertas boleh menjadi dokumen. iaitu mengikut zarahzarah yang selari dengan dimensi yang lebih panjang.

kertas turas Rajah 15. kertas kromatografi.google. kertas kejuruteraan. 38 .com) Latihan (2 jam) Akses internet untuk mengumpul maklumat dan membanding Bezakan ciri-ciri pelbagai jenis kertas dan kegunaannya dalam kehidupan seharian. kertas penyerap. kertas litmus. origami.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) • Untuk pembinaan: kertas “mache” (paper mache). kertas penebat elektrik.4 Penggunaan kertas (Sumber: http://images. quiling. kertas penunjuk universal. pakaian • Lain-lain kegunaan: kertas pasir.

Kitarkan semula kertas anda sendiri. Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? 39 . Simpan jurnal gambar pameran. Anjurkan pameran sains mini untuk mempamerkan proses mengikitar semula kertas dan produk yang dibuat daripada kertas kitar semula. Akses internet untuk mendapatkan cadangancadangan tentang bagaimana untuk mengitar semula kertas. Http://www.com/why_recycling_matters/how_is_it_ recycled/paper/. Pada akhir aktiviti. jawab soalan-soalan berikut:     Apa yang telah anda pelajari dari aktiviti ini? Bahagian mana daripada kurikulum sains sekolah rendah mengajar topik tentang kertas? Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran anda . Buat item yang berguna menggunakan kertas kitar semula yang anda telah buat. Laman web ini dapat membantu.recyclenow.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Berfikir (10 jam) Kita boleh menggunakan semula kertas dengan mengitar semula.

com/wbs/care_history_paper.com/atoz2.writersservices.htm (how to store books) http://www.paperonweb.biltpaper.wikipedia.asp (properties of paper) http://www.htm (History of paper making) http://www.writersservices.com/wbs/care_storing_books.com/kirktayl/ (how to organise a science exhibition) http://www.com/why_recycling_matters/how_is_it_recycled/paper/ (recycling of paper) http://www.com/pmake.org/wiki/Paper (paper) http://www.htm (properties of paper) 40 .com/density.paperonweb.recyclenow.geocities.(SCE 3103 MENEROKA BAHAN) Rujukan http://en.htm (processing paper) http://www.

E.wikipedia.creamicindustry. Lemay.com/why_recycling_matters/how_is_it_recycled/paper/ .org. Bursten.schoolsliason.htm (History of paper making) http://www.asp (wool) http://www.irrdb.1..biltpaper..writersservices.recyclenow. McMurry.J. INTERNET http: // www.H. Fay..fabrics. B.wikipedia.writersservices.uk/woodgate/materials/materials0.com/atoz2. (2000) Chemistry-The Central Science. Eighth Edition.BIBLIOGRAFI BOOK Brown.asp (silk) www.E. T. (2001) Chemistry. New Jersey: Prentice Hall.asp (properties of paper) http://www.C.htm (how to store books) http://www.com/msh-manufactured-materials (manufactured materials) http://en.com/wbs/care_storing_books.org/wiki/Paper (paper) http://en.com/CDA/Articles ( uses of ceramics) www. Third Edition.htm (vulcanisation of rubber) www.htm (natural and manufactured materials) www.com/IRRDB/Rubber_Industry/Other_Suppliers/ProcessingChemicals/Vu lcanization.com/wbs/care_history_paper.net/wool.R.net/silk.L. New Jersey:Prentice Hall.fabrics.find-health-articles.org/wiki/Rubber (rubber industry) http://www.

com/kirktayl/ (how to organise a science exhibition) http://www.com/density.paperonweb.htm (processing paper) http://www.htm (properties of paper) .paperonweb.com/pmake.(recycling of paper) http://www.geocities.

ISMAIL Pensyarah IPG Kampus Kota Bharu. Guru Sains Sekolah Menengah (10 tahun) 2. Pensyarah Sains & matematik ( 16 tahun) Encik George Anak Berundang Pensyarah IPG Kampus Rajang. 96509 Bintangor. Pensyarah Sains & matematik ( 16 tahun) .com Kelulusan: B.PANEL PENULIS MODUL PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) NAMA KELAYAKAN Dr. MPKT Pengalaman: 1. Pengkalan Chepa.ED(Hons)Biologi/Matematik USM Dip. Pensyarah Kimia Kolej Matrikulasi (5 tahun) Encik Ling Hau Ching Pensyarah IPG Kampus Rajang.com Kelulusan: PhD (Pengurusan Pendidikan). Kelantan sitinoor2000@yahoo. UKM B Sc. j_hauching@yahoo. 96509 Bintangor. USM KPLI (Sains). Pensyarah Sains (5 tahun) 2. Kota Bharu. Hons. Guru Sains Sekolah Menengah (5 tahun) 2. UUM B. Guru Kimia/Sains MRSM (7 tahun) 3. UKM Pengalaman: 1. Master Sains (Pengurusan Pendidikan). (Hons) (Biologi. Sarawak. SITI NOOR BT. Sarawak gberundang@yahoo.com Kelulusan: MBA Pengurusan Pendidikan.UUM.Sc.Ed (Matematik) UPM Pengalaman: 1. (Kimia).Sc.

IKON Rehat Perbincangan Bahan Bacaan Buku Rujukan Latihan Membuat Nota Senarai Semakan Layari Internet Panduan Pengguna Mengumpul Maklumat Tutorial Memikir Tamat .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->