P. 1
Fail Meja Penyelars ICT

Fail Meja Penyelars ICT

|Views: 6|Likes:
Published by Kamal Mulih

More info:

Published by: Kamal Mulih on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2013

pdf

text

original

Sections

 • Maklumat Pegawai
 • 1 .0 Misi , Visi , dan Objektif SMK Bandar TunHussein Onn 2
 • 2 .0 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi
 • 3.0 Carta Organisasi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2
 • 4 .0 Carta Organisasi Kedudukan Pegawai
 • 5.0 Senarai Tugas / Kuasa dan Perhubungan
 • 6 .0 Senarai Tugas, Kuasa Dan Hubungan Dengan Pegawai Lain
 • 7 . 0 Peraturan-Peraturan Pentadbiran
 • 8 .0 Proses Kerja, Carta Aliran dan Senarai Semak Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 1 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 1 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 1 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 2 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 2 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 2 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 3 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 3 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 3 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 4 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 4 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 4 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 5 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 5 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 5 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 6 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 6 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 6 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 7 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 7 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 7 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 8 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 8 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 8 Penyelaras ICT
 • 9 .0 Senarai Undang-Undang Pekeliling
 • 10 .0 Senarai Jawatankuasa Yang Dianggotai
 • 11. 0 Senarai Borang-Borang Yang Digunakan
 • 12.0 Norma Kerja
 • 13.0 Senarai Tugas Harian

FAIL MEJA

Penyelaras ICT (DG41) SMK BANDAR TUN HUSSEIN ONN 2

NAMA AGENSI ALAMAT NO. TELEFON N0. FAKS E-MAIL LAMAN WEB

:SMK BANDAR TUN HUSSEIN ONN 2 :Persiaran Suadamai, Bandar Tun Hussein Onn 43200 Cheras, Selangor. :03-90766753 :03-90763467 :smkbtho2@yahoo.com : http://www.smkbtho.net

Maklumat Pegawai
Nama Jawatan Hakiki Gred Jawatan Bahagian / Unit Tarikh Memegang Jawatan Tarikh Penempatan Noorman Bin Sa’at Penyelaras ICT DG 41 SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 5 Januari 2009 5 Januari 2009

2

FAIL MEJA

Kandungan
1. Misi, Visi dan Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2:1.1 Piagam Pelanggan Sekolah 1.2 Misi Sekolah 1.3 Visi Sekolah 1.4 Objektif Sekolah 2. Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 2.1 Piagam Pelanggan Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 2.2 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 3. Carta Organisasi :3.1 SMK Bandar Tun Hussein Onn 2, Cheras, Selangor 4. Carta Organisasi Kedudukan Pegawai:4.1 Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 5. Senarai Tugas, Kuasa dan Hubungan 6. Senarai Tugas , Kuasa dan Hubungan Dengan Pegawai Lain 7. Peraturan-peraturan Pentadbiran 8. Proses Kerja , Carta Aliran Kerja dan Senarai Semak 9. Senarai Undang-undang dan Peraturan. 10. Senarai Jawatan Kuasa yang dianggotai 11. Senarai Borang-borang yang digunakan 12. Norma Kerja 13. Senarai Tugas Seharian

3

FAIL MEJA

1 . dan Objektif SMK Bandar TunHussein Onn 2 1. Visi .1 Piagam Pelanggan SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Piagam Pelanggan 4 FAIL MEJA .0 Misi .

2 Misi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Misi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2       sentiasa menghayatai budaya cemerlang memantapkan pengurusan akademik berusaha membudayakan akhlak mulia berusaha meningkatkan budaya akademik melalui pengajaran dan pembelajaran yang efektif dan berkualiti berusaha mewujudkan persekitaran sekolah yang harmoni dan menarik berusaha ke arah kecemerlangan kokurikulum melalui pendekatan inovatif 5 FAIL MEJA .1.

berakhlak mulia dan berketrampilan dalam masyarakat berilmu. 6 FAIL MEJA . berfikiran kreatif.3 Visi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Visi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Beriltizam melahirkan pelajar yang berdaya maju.1.

1.4 Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Melahirkan pelajar yang beriman. 7 FAIL MEJA . berilmu. berketrampilan dan sejathera yang sesuai dengan falsafah pendidikan negara. berakhlak mulia.

0 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi Piagam Pelanggan Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 8 FAIL MEJA .2 .

2.1 Objektif Unit Teknologi Mkalumat dan Komunikasi Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 9 FAIL MEJA .

0 Carta Organisasi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Carta Organisasi Sekolah (Keseluruhan) 10 FAIL MEJA .3.

HULU LANGAT PENGETUA PENOLONG KANAN PENYELARAS ICT Pembantu Makmal Komputer (FT17) JK PPSMI Penyelaras Makmal Komputer JK Latihan & Perkembangan Staf JK Pengurusan & Penyelenggaraan JK Pengajaran & Pembelajaran JK ICTL JK Pengawas ICT JK Laman Web JK Pengurusan Stok & Dokumentasi JK Penyelenggaraan & Keselamatan JK Keceriaan .CARTA ORGANISASI SEKOLAH (KHUSUS) CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA ICT SEKOLAH SMK ABDUL JALIL.

0 Carta Organisasi Kedudukan Pegawai .4 .

Menyedia inventori bagi kemudahan infrastruktur teknologi yang dibekalkan. Merancang dan mengajar Matapelajaran antara 12 waktu seminggu.2. komponen-komponen dan aksesori ICT seperti ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. 3. Proxy. Gateway. Modem dan sebagainya 3. Pusat Akses dan sebagainya 3.1. 2.3. perisian. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. 3. 3.4. memantau kerja yang dilakukan oleh pembekal. Mengurus. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Internet Access.0 Senarai Tugas / Kuasa dan Perhubungan Bertanggungjawab Kepada Pengetua dan Penolong Kanan 1 Di Dalam Melaksana Dan Mengambil Tindakan Susulan Ke Atas Perkara-Perkara Berikut:: 1. Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. Melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Help-desk dan 1st Level Support Sebagai pegawai urusan bagi aktiviti penyelenggaraan termasuk mencatat log. 13 FAIL MEJA . Sebagai penghubung tunggal (single point of contact) bagi pihak sekolah 2.5. membuat tindakan susulan kepada pihak berkaitan. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal berikut: 3.5. EGNet. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. Guru Penyelaras ICT menjadi sumber penting penyalur semua maklumat dan maklum balas kepada semua perlakuan perisian yang dibekalkan.1. Broadband.6. 3.

penggunaan LCD projector.11. 3. Memastikan kebersihan dan persekitaran yang selesa bagi bilik-bilik kemudahan infrastruktur teknologi ditempatkan.1. 3. Mengurus kemudahan bahan-bahan multimedia untuk kegunaan guru seperti sidang video. 4.10. TV connector dan sebagainya. Mengurus keperluan infrastruktur teknologi untuk kegunaan warga sekolah dan membantu serta membimbing mereka menggunakannya dalam aktiviti-aktiviti sekolah.7.9.3. 14 FAIL MEJA . Menyediakan keperluan peralatan ICT untuk guru dan membantu serta membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. Memastikan semua aplikasi perisian yang dipasang berfungsi seperti yang diperlukan oleh pihak pengguna.8. 3. Memastikan garis panduan/peraturan/tata cara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi dipatuhi. 4. sewaktu 4. 4. Memastikan kesemua infrastruktur teknologi berada dalam keadaan baik. Membantu merancang dan menguruskan pembelian bahan habis guna (consumables). Menjalankan kerja-kerja baik pulih dan penyelenggaraan komputer yang rosak.2. 3.3.

Menyelaras penilaian perisian pendidikan berdasarkan kriteria penilaian yang telah ditentukan oleh Kementerian Pendidikan.2.2. Memastikan audit penggunaan kemudahan ICT dijalankan untuk menentukan keberkesanan penggunaan tersebut. 8. Melatih staf menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengurusan dan pentadbiran. Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru-guru dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi yang dibekalkan kementerian. Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru-guru. 6. Menilai perisian Bahan Pengajaran-Pembelajaran dan lain-lain perisian yang dibekalkan. 6. Melatih guru menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran.5. 5. 15 FAIL MEJA . pelajar-pelajar dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi seperti Bahan Pengajaran dan Pembelajaran. 5. Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah. Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan kemahiran mengurus sistem komputer (hardware & software) dan aplikasi perisian. 7. 6.1.1. 8.1.

Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU 11.7.7. 12. 10. 12. 16 FAIL MEJA . SAPP. Memastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat-tempat yang telah dikenal pasti. Memastikan integriti dan keselamatan data.3. Memastikan pemasangan jeriji besi di bilik-bilik yang ditempatkan banyak komputer. ISIS. Memastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik.9. Memastikan konfigurasi sistem beroperasi dengan baik. 12. Sebagai pengurus e-mel.5. SISTEKS.2. Memastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: 12.1. Membuat backup dan replikasi maklumat mengikut jadual yang disyorkan. 12.4. Memastikan keselamatan kemudahan infrastruktur teknologi dengan langkah-langkah seperti berikut: 12. Memastikan supaya ciri-ciri polisi keselamatan (security policies) dipatuhi seperti yang ditetapkan oleh pihak pengurusan. Menguruskan akaun dan e-mel warga sekolah.1. WINJAWS. SBT dsb 12.2. Memastikan komputer bebas dari virus. Memastikan bilik server hanya boleh dimasuki oleh pihak yang diberi kuasa sahaja. 9.1. 12.3.7. Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS.6. SMM. SSDM. 12.7. 12. 12.

Mempertingkatkan budaya ICT di sekolah. 15. tahap penggunaan komponen Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah supaya membantu perancangan menaik taraf kemudahan ICT sekolah.3. Menyediakan laporan dan maklumat perkembangan aktiviti sekolah kepada pihak yang berkenaan. SSMS. mengurus dan menyelaras laman web sekolah. Memainkan peranan sebagai pakar rujuk kepada pengguna yang menghadapi rnasalah dengan sistem pengoperasian.1. 14. 14. 15. sistem rangkaian atau perisian-perisian dan Bahan Pengajaran-Pembelajaran dan menyelesaikan masalahmasalah yang dihadapi. 15.2.3. Menentukan kelancaran perjalanan sistem rangkaian secara keseluruhan user) dapat dan sentiasa memastikan bahawa pengguna (end menggunakan sistem dan aplikasi secara optimum.1. perkakasan dan perisian seperti Windows. Mengenal pasti masalah yang timbul sama ada masalah yang berkaitan perkakasan. 14. Membantu menyediakan belanjawan keperluan ICT untuk sekolah. Menyediakan garis panduan peraturan/tatacara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi.2. Printer. Menjalankan pemantauan dan menyediakan Iaporan terhadap kecekapan rangkaian.2.13. Menjalankan Configuration Management Audit mengikut jadual yang ditetapkan. 13. 13.1. MS Office. Merancang. E-mail. 14. Internet. sistem pengoperasian. Sebagai pakar rujuk dan pegawai sumber (resource person) ICT sekolah dan sentiasa mengikuti perkembangan ICT semasa. 17 FAIL MEJA . dan lain-lain. 13.

Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pengurusan sekolah dari masa ke semasa. Memberi penerangan kepada para pelawat sama ada dalam negeri dan luar negara mengenai Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah 18 FAIL MEJA .16.1. 16.

0 Senarai Tugas. Penolong Kanan 1 Semua perkara yang melibatkan aktiviti-aktiviti perancangan. Kuasa Dan Hubungan Dengan Pegawai Lain Unit Jawatan : : SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Penyelaras ICT Tugas dan Tanggungjawab 1. Guru Penyelaras ICT menjadi sumber penting penyalur semua maklumat dan maklum balas kepada semua perlakuan perisian yang dibekalkan. Mengesahkan Pihak pengurusan sekolah Meluluskan Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Pusat Sumber 19 FAIL MEJA .1. pengurusan dan pelaksanaan ICT. Kuasa Yang Diberi Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan Pengetua/Guru Besar Semua perkara yang melibatkan aktiviti-aktiviti perancangan. Sebagai penghubung tunggal (single point of contact) bagi pihak sekolah 1.6 . pengurusan dan pelaksanaan ICT.

Mengurus. Melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall.3. Internet Access.2. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal berikut: Memeriksa Mengurus Melaksana Menyelenggara Membantu Memastikan Menyediakan Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Merancang 2. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Proxy. Gateway. Memeriksa dan menyelenggara Memantau kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. EGNet. komponenkomponen dan aksesori ICT seperti ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. 2. Broadband. Modem dan sebagainya 20 FAIL MEJA . Pusat Akses dan sebagainya 2.1.2. perisian. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.

2.2.7 Memastikan kesemua infrastruktur teknologi berada dalam keadaan baik. 2.10 Membantu merancang dan menguruskan pembelian bahan habis guna (consumables).5 Sebagai pegawai urusan bagi aktiviti penyelenggaraan termasuk mencatat log. 21 FAIL MEJA . 2. membuat tindakan susulan kepada pihak berkaitan.8 Memastikan kebersihan dan persekitaran yang selesa bagi bilik-bilik kemudahan infrastruktur teknologi ditempatkan. 2.4 Help-desk dan 1st Level Support 2.9 Memastikan garis panduan/peraturan/ tata cara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi dipatuhi.6 Menyedia inventori bagi kemudahan infrastruktur teknologi yang dibekalkan. 2. memantau kerja yang dilakukan oleh pembekal.

11 Menjalankan kerja-kerja baik pulih dan penyelenggaraan komputer yang 3. Menyediakan Menyediakan rosak. 3.2 Menguruskan keperluan infrastruktur teknologi untuk kegunaan warga sekolah dan membantu serta membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam aktivitiaktiviti sekolah. 3.2. keperluan peralatan Memastikan ICT untuk guru dan membantu serta Menguruskan membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. penggunaan LCD projector. TV connector dan sebagainya. Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru 3.3 22 FAIL MEJA . Mengurus kemudahan bahanbahan multimedia untuk kegunaan guru seperti sidang video.1 Memastikan semua aplikasi perisian yang dipasang berfungsi seperti yang diperlukan oleh pihak pengguna.

4. Melatih guru menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. 4.1 Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guruguru,pelajar-pelajar dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi seperti Bahan Pengajaran dan Pembelajaran. 4.2 Memastikan audit penggunaan kemudahan ICT dijalankan untuk menentukan keberkesanan penggunaan tersebut.

Melatih Memantau

Juruteknik Komputer Guru-guru Pihak Pengurusan sekolah

23

FAIL MEJA

5. Melatih staf menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengurusan dan pentadbiran. 5.1 Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan kemahiran mengurus sistem komputer (hardware & software) dan aplikasi perisian. 5.2 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guruguru dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi yang dibekalkan kementerian.

Melatih Memantau

Juruteknik Komputer Guru-guru Pihak Pengurusan sekolah

6. Memberi input di dalam Memberi input menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah.

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

24

FAIL MEJA

7. Menyelaras penilaian Memantau perisian pendidikan Melapor berdasarkan kriteria penilaian yang telah ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. 7.1 Menilai perisian Bahan PengajaranPembelajaran dan lainlain perisian yang dibekalkan. 8. Sebagai pengurus e-mel. 8.1 Menguruskan akaun dan e-mel warga sekolah. 9. Mengurus isu-isu Memantau keselamatan peralatan Melapor ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/ Sekolah serta MAMPU Membantu pihak Membantu pengurusan sekolah Menyedia dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS, ISIS, WINJAWS, SISTEKS, SAPP, SMM, SSDM, SBT dsb 25 Menguruskan

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

Pihak pengurusan sekolah Guru-guru

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

10.

Pihak pengurusan sekolah Juruteknik Komputer

FAIL MEJA

3 Memastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempattempat yang telah dikenal pasti.3 Memastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik.2.1 Memastikan Menguruskan Juruteknik supaya ciri-ciri polisi Komputer keselamatan (security policies) dipatuhi seperti yang ditetapkan oleh pihak pengurusan.2. 11. 11. Memastikan integriti Menyelenggara Pihak pengurusan dan keselamatan data.11.2 Memastikan keselamatan kemudahan infrastruktur teknologi dengan langkah-langkah seperti berikut: 11. 26 FAIL MEJA .2 Memastikan bilik server hanya boleh dimasuki oleh pihak yang diberi kuasa sahaja.1 Memastikan pemasangan jeriji besi di bilik-bilik yang ditempatkan banyak komputer. sekolah Memantau 11. 11. 11.2.

11. 27 FAIL MEJA .4.2 Memastikan komputer bebas dari virus. 11.1 Memastikan konfigurasi sistem beroperasi dengan baik. 11.4.3 Membuat backup dan replikasi maklumat mengikut jadual yang disyorkan.4.4 Memastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: 11.

Sebagai pakar rujuk dan pegawai sumber (resource person) ICT sekolah dan sentiasa mengikuti perkembangan ICT semasa. sistem pengoperasian.12. MS Office. sistem rangkaian atau perisianperisian dan Bahan PengajaranPembelajaran dan menyelesaikan masalahmasalah yang dihadapi. perkakasan dan perisian seperti Windows. E-mail. dan lain-lain. 28 Memberi input Membantu Memastikan Memantau Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru FAIL MEJA . 12.2 Mengenal pasti masalah yang timbul sama ada masalah yang berkaitan perkakasan. Internet.3 Menentukan kelancaran perjalanan sistem rangkaian secara keseluruhan dan memastikan pengguna dapat menggunakan sistem dan aplikasi secara optimum. 12. SSMS. 12.1 Memainkan peranan sebagai pakar rujuk kepada pengguna yang menghadapi rnasalah dengan sistem pengoperasian. Printer.

13. Menyediakan laporan dan maklumat perkembangan aktiviti sekolah kepada pihak yang berkenaan.1 Menjalankan Configuration Management Audit mengikut jadual yang ditetapkan. Menyediakan Menjalankan Menyediakan Memantau Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Menyelesaikan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Pusat Sumber 29 FAIL MEJA . 13. tahap penggunaan komponen Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah supaya membantu perancangan menaik taraf kemudahan ICT sekolah. 13.13.3 Membantu menyediakan belanjawan keperluan ICT untuk sekolah.2 Menjalankan pemantauan dan menyediakan Iaporan terhadap kecekapan rangkaian.

Melaksanakan tugas lain yang diarahkan oleh Memberi pengurusan sekolah maklumat dari masa ke semasa.1 Memberi penerangan kepada para pelawat sama ada dalam negeri dan luar negara mengenai Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah Pihak pengurusan sekolah 30 FAIL MEJA .14. Mempertingkatkan budaya ICT di sekolah.1 Menyediakan garis Menguruskan panduan Melaksanakan peraturan/tatacara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi. mengurus dan menyelaras laman web sekolah. 15. Menyediakan Memastikan Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru 14. Menjalankan tugas. 14.2 Merancang. 15.

0 Peraturan-Peraturan Pentadbiran .7 .

Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Pengurusan sekolah dan Guru Penyelaras ICT UndangUndang / Peraturan Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa Proses Kerja Terima aduan kerosakan i. Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. Rekod nombor log dalam buku log. ii.8 .0 Subaktiviti 1(a) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian. ii. Kenalpasti jenis alat kerosakan. v. 32 FAIL MEJA . Semak tempoh jaminan Jika dalam tempoh jaminan: i. Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. iii. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. Muka surat 1/1 komponen-komponen dan aksesori ICT. iv. Carta Aliran dan Senarai Semak Penyelaras ICT Proses Kerja 1 Penyelaras ICT Aktiviti 1.PA-14).0 Proses Kerja. Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log.

v. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC). Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan. isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). Tunjukkan perkakasan yang rosak ii. iii. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke Sektor ICT dan Maklumat Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. iv.Jika tiada jaminan: i. iii. Cuba baiki kerosakan ii. Jika tidak boleh membaikinya sendiri. dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa 33 FAIL MEJA . Setelah itu.

Jika telah dibaiki. Jika boleh dibaiki di lokasi. v. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i. pastikan vendor membaikinya.PA-14). barulah menandatangani Borang PPPP ini. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. Jika perlu dibaiki di luar. iv. ii. vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). iii. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa 34 FAIL MEJA .

perisian.Carta Aliran Kerja 1 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1 (a) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti Muka 1/1 kerosakan perkakasan utama. surat ini komponen-komponen dan aksesori ICT. Mula Terima aduan kerosakan Kenalpasti jenis alat & kerosakan Ya Hubungi Helpdesk vendor Dapatkan No Log Jaminan masih ada? Tidak Cuba baiki kerosakan Tidak Isi Borang AKP Pastikan vendor hadir untuk pembaikan Pastikan vendor catat & tandatangan tindakan Dapatkan pengesahan kerosakan dari PK1/GPICT/Wakil Dapatkan pengesahan dari Pengetua/ GuruBesar/Wakil Kemuka Borang AKP ke Sektor ICT & Maklumat Maklumkan kepada Pegawai Aset kerja pembaikan A B Tamat 35 FAIL MEJA .

A Tunjukkan peralatan ICT yang rosak kepada vendor Minta vendor isi Borang PPP Tidak Semak di sekolah Perlu dibawa keluar? Ya Minta vendor isi Borang KMKC Tamat B Ya Pastikan vendor membaikinya Baiki di lokasi Tidak Minta vendor mengisi Borang KMKP Pastikan guru tandatangan Borang KMKP Pastikan vendor isi Borang PPPP Minta guru semak peralatan ICT sama ada pembaikan telah dibuat Guru tandatangan Borang PPPP Pastikan vendor catat & tandatangan tindakan pembaikan dalam Buku Log Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 36 FAIL MEJA .

Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke 37 FAIL MEJA 1. Jika dalam tempoh jaminan: i. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. iii.Senarai Semak 1 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian. Setelah itu. dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(a) Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. ii. v. i. Cuba baiki kerosakan ii. Jika tidak boleh membaikinya sendiri. . Kenalpasti jenis alat dan kerosakan. BIL. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) Terima aduan kerosakan 1. ii.PA-14). isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log. Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. Rekod nombor log dalam buku log. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. Jika tiada jaminan: i. 3. iii. komponenkomponen dan aksesori ICT. Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. iv. v. iv. Semak tempoh jaminan 2.

Sektor ICT dan Maklumat 4. 38 FAIL MEJA . Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC). iii. Tunjukkan perkakasan yang rosak ii. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan.

Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. Jika telah dibaiki. Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. barulah menandatangani Borang PPPP ini. iii.PA-14). Jika perlu dibaiki di luar. vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). 39 FAIL MEJA . iv. ii. pastikan vendor membaikinya.5. v. Jika boleh dibaiki di lokasi. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut.

Kenalpasti masalah yang dikemukakan ii. iv. Selesaikan masalah jika boleh. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. Internet Access. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. perisian. Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: i. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server iii.PA-14). EGNet. Broadband. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Subaktiviti 1 (b) Proses Kerja Pastikan rangkaian SchoolNet di Pengurusan sekolah sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak Guru Penyelaras ICT router/modem/server. Proxy. vi. 40 FAIL MEJA . Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.Proses Kerja 2 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. v. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Muka surat 1/1 Firewall. Pusat Akses dsb. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu.

perisian.Carta Aliran Kerja 2 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Muka surat 1/1 DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu. Proxy. Internet Access. Mula Subaktiviti 1 (b) Pastikan rangkaian berfungsi Tidak Ada aduan? Ya Kenalpasti masalah Semak peralatan rangkaian Ya Masalah rangkaian selesai? Tidak Uji & pastikan rangkaian berfungsi semula Lapor ke Meja Bantuan GITN Dapatkan no. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. Pusat Akses dsb. Broadband. log aduan dalam Buku Log Aduan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 41 FAIL MEJA . log aduan Rekodkan no. EGNet.

BIL.Senarai Semak 2 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Kenalpasti masalah yang dikemukakan viii. Selesaikan masalah jika boleh. x. Pusat Akses dsb. Broadband. Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: vii. 2.PA-14). sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak router/modem/server. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. xii. 1. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. 3. Internet Access. Proxy. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) Pastikan rangkaian SchoolNet di 1. 42 FAIL MEJA . Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan. EGNet. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. perisian. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(b) Membantu. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server ix. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. xi. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.

perisian. Modem dsb Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan dari Guru Pengurusan sekolah Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Guru Penyelaras ICT Address.Proses Kerja 3 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1(c) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan Muka surat 1/1 pembahagian IP Address. Gateway. Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT 43 FAIL MEJA . Gateway dan Modem dsb.

Modem dsb Mula Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT Uji capaian Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT Tamat 44 FAIL MEJA .Carta Aliran Kerja 3 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1 (c) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan Muka surat 1/1 pembahagian IP Address. Gateway.

Gateway. 3. 45 FAIL MEJA . Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian Guru Penyelaras ICT kepada 1.Senarai Semak 3 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Gateway dan Model dsb. perisian. 2. Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(c) Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Modem dsb BIL. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) 1.

Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level pengguna support kepada Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki. rekod kerja-kerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.Proses Kerja 4 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 1 1(d) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Nama penuh pengadu ii. 46 FAIL MEJA . perisian.PA-14). perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Muka surat Help-desk dan 1st Level Support 1/1 ini Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima aduan kerosakan daripada Pengurusan sekolah pengguna peralatan ICT sekolah Guru Penyelaras ICT Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: i. Model peralatan ICT yang rosak iii.

perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support Muka surat 1/1 Mula Terima aduan kerosakan Rekod aduan kerosakan dalam Buku Log Kerosakan Buat 1st level support Rekod kerja pembaikan dalam Buku Log Kerosakan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 47 FAIL MEJA .Carta Aliran Kerja 4 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 1 1 (d) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian.

TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) 1.Senarai Semak 4 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. 4. 48 FAIL MEJA . Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: iv. 1. perisian. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support Subaktiviti 1(d) BIL. 3. 5. Nama penuh pengadu v. rekod kerja-kerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.PA-14). Model peralatan ICT yang rosak vi. Terima aduan kerosakan daripada pengguna peralatan ICT sekolah 2. Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level support kepada pengguna Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki.

Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan penyediaan Pengurusan sekolah peralatan ICT dari pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah.Proses Kerja 5 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 2 Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 49 FAIL MEJA .

Carta Aliran Kerja 5 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 2 Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. Muka surat 1/1 Mula Terima arahan daripada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi Sediakan peralatan ICT Pasang peralatan ICT Uji peralatan ICT Tidak Peralatan ICT berfungsi? Ya Maklumkan bahawa peralatan ICT sedia digunakan Simpan peralatan ICT setelah selesai digunakan Tamat 50 FAIL MEJA .

8. 3. Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang 2. 5. Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 6. 4. 7. 51 FAIL MEJA . Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. 1.Senarai Semak 5 Penyelaras ICT Aktiviti 2.

Proses Kerja 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 3 Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah Muka surat 1/1 ini Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan untuk menyediakan Pengurusan sekolah keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Guru Penyelaras ICT Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) 52 FAIL MEJA .

Carta Aliran Kerja 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 3 Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah Muka surat 1/1 Mula Terima arahan penyediaan peralatan ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT Lapor keperluan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Tamat 53 FAIL MEJA .

1. 54 FAIL MEJA . 3. 3. Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Terima arahan untuk menyediakan keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) 2.Senarai Semak 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti BIL.

Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan. Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah. Pastikan bilik server sentiasa Guru Penyelaras ICT berkunci. lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan. ii. iii. ii. vi. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: i. v. iv.Proses Kerja 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4 Subaktiviti Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Pastikan keselamatan ICT melalui Pengurusan sekolah langkah-langkah berikut: i. 55 FAIL MEJA .

Carta Aliran Kerja 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4 Subaktiviti Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Muka surat 1/1 Mula A Keselamatan peralatan ICT B Keselamatan data C Kehilangan peralatan ICT Tamat A Buat semakan Tidak Bilik Server dikunci? Tidak Ya Alat hawa dingin berfungsi? Tidak Ya Alat pemadam api berkeadaan baik? Ya Tidak Sistem penggera berfungsi? Tidak Ya Makmal Komputer & Pusat Akses dikunci setelah digunakan? Tidak Ya Penggunaan peralatan ICT direkod dalam Buku Log? Ya Lapor ketidakpatuhan Tamat 56 FAIL MEJA .

B Pastikan anti-virus diupdate Pastikan backup data dibuat Tamat C Semak jenis peralatan ICT yang hilang Lapor peralatan ICT yang hilang Tamat 57 FAIL MEJA .

1. ii. v. Pastikan bilik server sentiasa berkunci. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti.Senarai Semak 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: iii. Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan. Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. 3. 58 FAIL MEJA 2. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. Pastikan keselamatan ICT melalui langkah-langkah berikut: i. iv. vi. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. iii. . lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. iv. Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log. Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan.

SBT dsb Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. SSDM. SMM. HRMIS. SBT dsb Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan penyediaan Pengurusan sekolah peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan Guru Penyelaras ICT maklumat untuk aplikasi EMIS. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 59 FAIL MEJA . HRMIS. SMM. SSDM.Proses Kerja 8 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 5 Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS.

Carta Aliran Kerja 8 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 5 Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. SBT dsb Muka surat 1/1 Mula Terima arahan daripada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi Sediakan peralatan ICT Pasang peralatan ICT Uji peralatan ICT Tidak Peralatan ICT berfungsi? Ya Maklumkan bahawa peralatan ICT sedia digunakan Simpan peralatan ICT setelah selesai digunakan Tamat 60 FAIL MEJA . SSDM. HRMIS. SMM.

Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. SSDM. 1. SMM. 7. 3. SBT dsb TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 6. 61 FAIL MEJA . Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS.Senarai Semak 8 Penyelaras ICT Aktiviti 5. SMM. HRMIS. HRMIS. 4. 5. SBT dsb Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang 2. SSDM. 8.

‘B’. 1 Tahun 2001 – Mekanisme Pelaporan Insiden Keselamatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT). 1 Tahun 2006 .  Pekeliling Am Bil. 3 Tahun 2000 – Rangka Dasar Keselamatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT).Garis Panduan Penilaian Risiko Keselamatan Maklumat Sektor Awam. 6 Tahun 2005 .0 Senarai Undang-Undang Pekeliling  Perintah-perintah Am Bab ‘A’.  Pekeliling Am Bil. 4 Tahun 2006 .  Surat Pekeliling Am Bil.  Surat Pekeliling Am Bil.Pengurusan Laman Web/Portal Sektor Awam. 2 Tahun 2002 – Penggunaan dan Pemakaian Data Dictionary Sektor Awam (DDSA) Sebagai Standard di Agensiagensi Kerajaan.  Pekeliling Am Bil.  PKPA Bil. 1 Tahun 2003 – Garis panduan Mengenai Tatacara Penggunaan Internet dan Emel Elektronik di Agensi-agensi Kerajaan.  Surat Pekeliling ICT Bil.Pengurusan Pengendalian Insiden Keselamatan Teknologi Maklumat (ICT) Sektor Awam.  PKPA Bil. 2 Tahun 2006 .9 .  Pekeliling Am Bil.Pengukuhan Tadbir Urus Jawatankuasa IT dan Internet Kerajaan.  Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2007 Panduan Pengurusan Pejabat. ‘C’. ‘D’. ‘E’ dan ‘F’ dan Arahan-arahan Perbendaharaan. 1 Tahun 2007 – Garispanduan Mengenai Tatacara Memohon Kelulusan Teknikal Projek ICT Kementerian Pelajaran Malaysia. 62 FAIL MEJA .

63 FAIL MEJA . Surat Pekeliling Am dan Garispanduan MAMPU yang diedarkan dari semasa ke semasa.  Semua Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam (PKPA). Surat PKPA . Surat Perkeliling Am Bil. 2 Tahun 2000 – Peranan Jawatankuasa di Bawah Jawatankuasa IT dan Internet (JITIK). Pekeliling Am.

0 Senarai Jawatankuasa Yang Dianggotai Jawatankuasa yang dianggotai oleh pegawai sekurang-kurangnya untuk tempoh (6) bulan. Nama Pegawai Jawatan Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 : : Nama Jawatankuasa Kekerapan Mesyuarat Setahun Jenis Keanggotaan 64 FAIL MEJA .10 .

Borang Pemeriksaan Penyelenggaraan ICT 5.11. Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT 3. Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT 7. Borang Pengesahan Penyelenggaraan Peralatan ICT 6. Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Utk Pemeriksaan 2. Borang Pengesahan Penyelenggaraan Peralatan ICT(2) 65 FAIL MEJA . Borang Aduan Peralatan ICT Yang Belum Dipulangkan 4. 0 Senarai Borang-Borang Yang Digunakan Aktiviti Subaktiviti Muka surat ini 1/1 1.

perisian. isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log. iii.0 Norma Kerja NORMA KERJA Nota : Ia merupakan jangkamasa atau lain-lain pengukuran prestasi yang telah ditetapkan bagi menyiapkan sesuatu kerja. v. 2. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.12. 4 jam / unit Bergantung kepada Jabatan FAIL MEJA . Kenalpasti jenis alat dan kerosakan. JENIS KERJA Terima aduan kerosakan i. iv. ii. Jika tidak boleh membaikinya sendiri. komponenkomponen dan aksesori ICT. iv. Rekod nombor log dalam buku log. 1. Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke Sektor ICT dan Maklumat 66 MASA YANG DIAMBIL 30 Minit / Unit Subaktiviti 1(a) BIL. iii. v. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. Cuba baiki kerosakan ii. Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. Jika tiada jaminan: i. Setelah itu. ii.PA14). Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. 5 minit / aduan 1 minit / aduan Bergantung kepada vendor 1 hari bekerja 3. Semak tempoh jaminan Jika dalam tempoh jaminan: i.

vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menanda-tangani buku tersebut. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. iii. ii. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. pastikan vendor membaikinya.PA-14). Jika boleh dibaiki di lokasi. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. Jika perlu dibaiki di luar. Bergantung kepada vendor 5. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. Bergantung kepada vendor 67 FAIL MEJA . iii. Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan. Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i. Tunjukkan perkakasan yang rosak ii. iv. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC).4. barulah menandatangani Borang PPPP ini. Jika telah dibaiki. v.

Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: i. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. Selesaikan masalah jika boleh. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. JENIS KERJA Pastikan rangkaian SchoolNet di sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak router/modem/server. Kenalpasti masalah yang dikemukakan ii. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server iii. Internet Access. EGNet. 1. iv. Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan.PA-14). Pusat Akses dsb. Broadband.NORMA KERJA Nota: Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. vi. perisian. 15 minit / aduan 68 FAIL MEJA . 2. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Proxy. 30 minit / aduan Bergantung kepada Vendor 3. MASA YANG DIAMBIL 10 minit / hari Subaktiviti 1(b) BIL. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu. v.

Modem dsb JENIS KERJA Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. 69 FAIL MEJA .NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. perisian. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. 3. Gateway. 1. Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT MASA YANG DIAMBIL 20 minit / unit Subaktiviti 1(c) BIL. 2. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Gateway dan Modem dsb.

perisian. 4. Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level support kepada pengguna Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki. rekod kerjakerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. 5. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Model peralatan ICT yang rosak iii.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. 3. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support JENIS KERJA Terima aduan kerosakan peralatan ICT sekolah daripada pengguna MASA YANG DIAMBIL 4 jam / unit Subaktiviti 1(d) BIL. Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: i.PA-14). 1. 2. 70 FAIL MEJA . Nama penuh pengadu ii.

Subaktiviti BIL. 6.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 2. 71 FAIL MEJA . JENIS KERJA Terima arahan penyediaan peralatan ICT pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi penempatan peralatan ICT Sediakan peralatan ICT yang diperlukan Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. 4. 3. 7. Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan dari MASA YANG DIAMBIL 30 minit / unit 8. 1. 2. 5.

NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti Subaktiviti BIL. 1. 3. 72 FAIL MEJA . JENIS KERJA Terima arahan untuk menyediakan keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) MASA YANG DIAMBIL 5 hari berkerja 3. Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah 2.

lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan. JENIS KERJA Pastikan keselamatan ICT melalui langkah-langkah berikut: i. v. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti. iii. Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log. iv. ii. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah. vi. Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. ii. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: i. Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Subaktiviti BIL. MASA YANG DIAMBIL 10 minit / bilik 2. 1. 5 minit / aduan 73 FAIL MEJA . Pastikan bilik server sentiasa berkunci. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 4. Setiap hari 2 kali sebulan 3.

1. 4. SBT dsb Subaktiviti BIL. SMM. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan MASA YANG DIAMBIL 30 minit / unit 2. 7. 3. 6. SSDM. Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. 5. SSDM. JENIS KERJA Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. 74 FAIL MEJA . SBT dsb Kenalpasti lokasi penempatan peralatan ICT Sediakan peralatan ICT yang diperlukan Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 5. HRMIS. HRMIS. SMM. 8.

Disiapkan setiap hari. Diletak di atas meja supaya mudah dirujuk. Butir-butir tugas Catatan Catatan: Sila letakkan senarai ini diatas meja anda 75 FAIL MEJA .13. Nama : < nama Penyelaras ICT> Jawatan : Penyelaras ICT Tarikh: Bil.0 Senarai Tugas Harian Pegawai hendaklah menyenaraikan tugas harian dengan menggunakan borang yang disediakan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->