P. 1
Fail Meja Penyelars ICT

Fail Meja Penyelars ICT

|Views: 6|Likes:
Published by Kamal Mulih

More info:

Published by: Kamal Mulih on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2013

pdf

text

original

Sections

 • Maklumat Pegawai
 • 1 .0 Misi , Visi , dan Objektif SMK Bandar TunHussein Onn 2
 • 2 .0 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi
 • 3.0 Carta Organisasi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2
 • 4 .0 Carta Organisasi Kedudukan Pegawai
 • 5.0 Senarai Tugas / Kuasa dan Perhubungan
 • 6 .0 Senarai Tugas, Kuasa Dan Hubungan Dengan Pegawai Lain
 • 7 . 0 Peraturan-Peraturan Pentadbiran
 • 8 .0 Proses Kerja, Carta Aliran dan Senarai Semak Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 1 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 1 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 1 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 2 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 2 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 2 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 3 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 3 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 3 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 4 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 4 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 4 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 5 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 5 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 5 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 6 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 6 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 6 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 7 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 7 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 7 Penyelaras ICT
 • Proses Kerja 8 Penyelaras ICT
 • Carta Aliran Kerja 8 Penyelaras ICT
 • Senarai Semak 8 Penyelaras ICT
 • 9 .0 Senarai Undang-Undang Pekeliling
 • 10 .0 Senarai Jawatankuasa Yang Dianggotai
 • 11. 0 Senarai Borang-Borang Yang Digunakan
 • 12.0 Norma Kerja
 • 13.0 Senarai Tugas Harian

FAIL MEJA

Penyelaras ICT (DG41) SMK BANDAR TUN HUSSEIN ONN 2

NAMA AGENSI ALAMAT NO. TELEFON N0. FAKS E-MAIL LAMAN WEB

:SMK BANDAR TUN HUSSEIN ONN 2 :Persiaran Suadamai, Bandar Tun Hussein Onn 43200 Cheras, Selangor. :03-90766753 :03-90763467 :smkbtho2@yahoo.com : http://www.smkbtho.net

Maklumat Pegawai
Nama Jawatan Hakiki Gred Jawatan Bahagian / Unit Tarikh Memegang Jawatan Tarikh Penempatan Noorman Bin Sa’at Penyelaras ICT DG 41 SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 5 Januari 2009 5 Januari 2009

2

FAIL MEJA

Kandungan
1. Misi, Visi dan Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2:1.1 Piagam Pelanggan Sekolah 1.2 Misi Sekolah 1.3 Visi Sekolah 1.4 Objektif Sekolah 2. Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 2.1 Piagam Pelanggan Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 2.2 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 3. Carta Organisasi :3.1 SMK Bandar Tun Hussein Onn 2, Cheras, Selangor 4. Carta Organisasi Kedudukan Pegawai:4.1 Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 5. Senarai Tugas, Kuasa dan Hubungan 6. Senarai Tugas , Kuasa dan Hubungan Dengan Pegawai Lain 7. Peraturan-peraturan Pentadbiran 8. Proses Kerja , Carta Aliran Kerja dan Senarai Semak 9. Senarai Undang-undang dan Peraturan. 10. Senarai Jawatan Kuasa yang dianggotai 11. Senarai Borang-borang yang digunakan 12. Norma Kerja 13. Senarai Tugas Seharian

3

FAIL MEJA

Visi .1 . dan Objektif SMK Bandar TunHussein Onn 2 1.1 Piagam Pelanggan SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Piagam Pelanggan 4 FAIL MEJA .0 Misi .

2 Misi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Misi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2       sentiasa menghayatai budaya cemerlang memantapkan pengurusan akademik berusaha membudayakan akhlak mulia berusaha meningkatkan budaya akademik melalui pengajaran dan pembelajaran yang efektif dan berkualiti berusaha mewujudkan persekitaran sekolah yang harmoni dan menarik berusaha ke arah kecemerlangan kokurikulum melalui pendekatan inovatif 5 FAIL MEJA .1.

berakhlak mulia dan berketrampilan dalam masyarakat berilmu.3 Visi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Visi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Beriltizam melahirkan pelajar yang berdaya maju.1. 6 FAIL MEJA . berfikiran kreatif.

1.4 Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Objektif SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Melahirkan pelajar yang beriman. berakhlak mulia. berketrampilan dan sejathera yang sesuai dengan falsafah pendidikan negara. 7 FAIL MEJA . berilmu.

2 .0 Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi Piagam Pelanggan Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 8 FAIL MEJA .

2.1 Objektif Unit Teknologi Mkalumat dan Komunikasi Objektif Unit Teknologi Maklumat dan Komunikasi 9 FAIL MEJA .

3.0 Carta Organisasi SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Carta Organisasi Sekolah (Keseluruhan) 10 FAIL MEJA .

HULU LANGAT PENGETUA PENOLONG KANAN PENYELARAS ICT Pembantu Makmal Komputer (FT17) JK PPSMI Penyelaras Makmal Komputer JK Latihan & Perkembangan Staf JK Pengurusan & Penyelenggaraan JK Pengajaran & Pembelajaran JK ICTL JK Pengawas ICT JK Laman Web JK Pengurusan Stok & Dokumentasi JK Penyelenggaraan & Keselamatan JK Keceriaan .CARTA ORGANISASI SEKOLAH (KHUSUS) CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA ICT SEKOLAH SMK ABDUL JALIL.

4 .0 Carta Organisasi Kedudukan Pegawai .

memantau kerja yang dilakukan oleh pembekal. Broadband. Modem dan sebagainya 3. 3.2. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall.4.5.6.0 Senarai Tugas / Kuasa dan Perhubungan Bertanggungjawab Kepada Pengetua dan Penolong Kanan 1 Di Dalam Melaksana Dan Mengambil Tindakan Susulan Ke Atas Perkara-Perkara Berikut:: 1. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal berikut: 3. Sebagai penghubung tunggal (single point of contact) bagi pihak sekolah 2.5.1. 2. 13 FAIL MEJA . Melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Proxy. Menyedia inventori bagi kemudahan infrastruktur teknologi yang dibekalkan. 3. Internet Access. Merancang dan mengajar Matapelajaran antara 12 waktu seminggu.1. Help-desk dan 1st Level Support Sebagai pegawai urusan bagi aktiviti penyelenggaraan termasuk mencatat log. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. 3. perisian. Gateway. membuat tindakan susulan kepada pihak berkaitan. Guru Penyelaras ICT menjadi sumber penting penyalur semua maklumat dan maklum balas kepada semua perlakuan perisian yang dibekalkan. Pusat Akses dan sebagainya 3. komponen-komponen dan aksesori ICT seperti ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. EGNet. Mengurus. 3.3.

TV connector dan sebagainya. sewaktu 4. 3. 4. Memastikan garis panduan/peraturan/tata cara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi dipatuhi. 14 FAIL MEJA .11.10.2. Menyediakan keperluan peralatan ICT untuk guru dan membantu serta membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. Memastikan semua aplikasi perisian yang dipasang berfungsi seperti yang diperlukan oleh pihak pengguna.1. 3. Menjalankan kerja-kerja baik pulih dan penyelenggaraan komputer yang rosak.9. Mengurus keperluan infrastruktur teknologi untuk kegunaan warga sekolah dan membantu serta membimbing mereka menggunakannya dalam aktiviti-aktiviti sekolah. Memastikan kesemua infrastruktur teknologi berada dalam keadaan baik. Memastikan kebersihan dan persekitaran yang selesa bagi bilik-bilik kemudahan infrastruktur teknologi ditempatkan. penggunaan LCD projector. 4. Mengurus kemudahan bahan-bahan multimedia untuk kegunaan guru seperti sidang video. 3. 4.8. Membantu merancang dan menguruskan pembelian bahan habis guna (consumables). 3.3.3.7.

1.1. Melatih staf menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengurusan dan pentadbiran. Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru-guru dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi yang dibekalkan kementerian. Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah.2. 5.1. Menilai perisian Bahan Pengajaran-Pembelajaran dan lain-lain perisian yang dibekalkan. Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan kemahiran mengurus sistem komputer (hardware & software) dan aplikasi perisian. 6. pelajar-pelajar dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi seperti Bahan Pengajaran dan Pembelajaran. Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru-guru. 6. 6. 5. 7.5. Menyelaras penilaian perisian pendidikan berdasarkan kriteria penilaian yang telah ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. 8. Memastikan audit penggunaan kemudahan ICT dijalankan untuk menentukan keberkesanan penggunaan tersebut. Melatih guru menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran.2. 8. 15 FAIL MEJA .

Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU 11. 12.9. SAPP. Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS.2. ISIS. 9. 10.7. Memastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: 12. Memastikan bilik server hanya boleh dimasuki oleh pihak yang diberi kuasa sahaja. WINJAWS.1.7. 12. SBT dsb 12.6. Sebagai pengurus e-mel. Memastikan supaya ciri-ciri polisi keselamatan (security policies) dipatuhi seperti yang ditetapkan oleh pihak pengurusan. Memastikan keselamatan kemudahan infrastruktur teknologi dengan langkah-langkah seperti berikut: 12. 12. 12. SISTEKS. Memastikan konfigurasi sistem beroperasi dengan baik.3. 12. Memastikan komputer bebas dari virus. 12. Membuat backup dan replikasi maklumat mengikut jadual yang disyorkan.2. Memastikan pemasangan jeriji besi di bilik-bilik yang ditempatkan banyak komputer. Memastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat-tempat yang telah dikenal pasti. 16 FAIL MEJA .4.7. 12.5.1. Menguruskan akaun dan e-mel warga sekolah. SMM.7. Memastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik.1.3. SSDM. 12. Memastikan integriti dan keselamatan data.

2. Merancang.3. dan lain-lain. 14. Mengenal pasti masalah yang timbul sama ada masalah yang berkaitan perkakasan. 15. 17 FAIL MEJA .1. tahap penggunaan komponen Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah supaya membantu perancangan menaik taraf kemudahan ICT sekolah. 15. perkakasan dan perisian seperti Windows. Sebagai pakar rujuk dan pegawai sumber (resource person) ICT sekolah dan sentiasa mengikuti perkembangan ICT semasa. mengurus dan menyelaras laman web sekolah. MS Office. Menyediakan laporan dan maklumat perkembangan aktiviti sekolah kepada pihak yang berkenaan. Internet. sistem rangkaian atau perisian-perisian dan Bahan Pengajaran-Pembelajaran dan menyelesaikan masalahmasalah yang dihadapi.1. Menyediakan garis panduan peraturan/tatacara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi. sistem pengoperasian.3.2. Memainkan peranan sebagai pakar rujuk kepada pengguna yang menghadapi rnasalah dengan sistem pengoperasian. Membantu menyediakan belanjawan keperluan ICT untuk sekolah. Mempertingkatkan budaya ICT di sekolah. 13. Printer. Menjalankan Configuration Management Audit mengikut jadual yang ditetapkan.2.13. 15.1. Menentukan kelancaran perjalanan sistem rangkaian secara keseluruhan user) dapat dan sentiasa memastikan bahawa pengguna (end menggunakan sistem dan aplikasi secara optimum. 14. SSMS. E-mail. 13. Menjalankan pemantauan dan menyediakan Iaporan terhadap kecekapan rangkaian. 14. 14. 13.

16. 16.1. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pengurusan sekolah dari masa ke semasa. Memberi penerangan kepada para pelawat sama ada dalam negeri dan luar negara mengenai Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah 18 FAIL MEJA .

1. Penolong Kanan 1 Semua perkara yang melibatkan aktiviti-aktiviti perancangan. pengurusan dan pelaksanaan ICT. Guru Penyelaras ICT menjadi sumber penting penyalur semua maklumat dan maklum balas kepada semua perlakuan perisian yang dibekalkan.6 . Kuasa Yang Diberi Tugas Pegawai Lain Yang Ada Hubungan Tugas Pegawai Atasan Yang Ada Hubungan Pengetua/Guru Besar Semua perkara yang melibatkan aktiviti-aktiviti perancangan. pengurusan dan pelaksanaan ICT.0 Senarai Tugas. Kuasa Dan Hubungan Dengan Pegawai Lain Unit Jawatan : : SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 Penyelaras ICT Tugas dan Tanggungjawab 1. Mengesahkan Pihak pengurusan sekolah Meluluskan Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Pusat Sumber 19 FAIL MEJA . Sebagai penghubung tunggal (single point of contact) bagi pihak sekolah 1.

2. Internet Access. Mengurus. Melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Pusat Akses dan sebagainya 2.2. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Broadband. Proxy. Gateway. EGNet. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal berikut: Memeriksa Mengurus Melaksana Menyelenggara Membantu Memastikan Menyediakan Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Merancang 2. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.1. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall.3. perisian. komponenkomponen dan aksesori ICT seperti ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. Modem dan sebagainya 20 FAIL MEJA . 2. Memeriksa dan menyelenggara Memantau kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama.

2.6 Menyedia inventori bagi kemudahan infrastruktur teknologi yang dibekalkan.10 Membantu merancang dan menguruskan pembelian bahan habis guna (consumables).9 Memastikan garis panduan/peraturan/ tata cara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi dipatuhi. 2. 2.7 Memastikan kesemua infrastruktur teknologi berada dalam keadaan baik.5 Sebagai pegawai urusan bagi aktiviti penyelenggaraan termasuk mencatat log. memantau kerja yang dilakukan oleh pembekal. 21 FAIL MEJA .2.8 Memastikan kebersihan dan persekitaran yang selesa bagi bilik-bilik kemudahan infrastruktur teknologi ditempatkan. membuat tindakan susulan kepada pihak berkaitan. 2.4 Help-desk dan 1st Level Support 2. 2.

2.2 Menguruskan keperluan infrastruktur teknologi untuk kegunaan warga sekolah dan membantu serta membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam aktivitiaktiviti sekolah. Mengurus kemudahan bahanbahan multimedia untuk kegunaan guru seperti sidang video.1 Memastikan semua aplikasi perisian yang dipasang berfungsi seperti yang diperlukan oleh pihak pengguna. Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru 3. TV connector dan sebagainya. penggunaan LCD projector.3 22 FAIL MEJA . Menyediakan Menyediakan rosak. keperluan peralatan Memastikan ICT untuk guru dan membantu serta Menguruskan membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. 3.11 Menjalankan kerja-kerja baik pulih dan penyelenggaraan komputer yang 3. 3.

4. Melatih guru menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. 4.1 Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guruguru,pelajar-pelajar dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi seperti Bahan Pengajaran dan Pembelajaran. 4.2 Memastikan audit penggunaan kemudahan ICT dijalankan untuk menentukan keberkesanan penggunaan tersebut.

Melatih Memantau

Juruteknik Komputer Guru-guru Pihak Pengurusan sekolah

23

FAIL MEJA

5. Melatih staf menggunakan kemudahan ICT secara efektif di samping menggalakkan penggunaannya di dalam aktiviti pengurusan dan pentadbiran. 5.1 Memastikan bahawa kursus dalaman dijalankan untuk meningkatkan kemahiran mengurus sistem komputer (hardware & software) dan aplikasi perisian. 5.2 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guruguru dan kakitangan sekolah dalam penggunaan sistem aplikasi yang dibekalkan kementerian.

Melatih Memantau

Juruteknik Komputer Guru-guru Pihak Pengurusan sekolah

6. Memberi input di dalam Memberi input menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah.

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

24

FAIL MEJA

7. Menyelaras penilaian Memantau perisian pendidikan Melapor berdasarkan kriteria penilaian yang telah ditentukan oleh Kementerian Pendidikan. 7.1 Menilai perisian Bahan PengajaranPembelajaran dan lainlain perisian yang dibekalkan. 8. Sebagai pengurus e-mel. 8.1 Menguruskan akaun dan e-mel warga sekolah. 9. Mengurus isu-isu Memantau keselamatan peralatan Melapor ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/ Sekolah serta MAMPU Membantu pihak Membantu pengurusan sekolah Menyedia dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS, ISIS, WINJAWS, SISTEKS, SAPP, SMM, SSDM, SBT dsb 25 Menguruskan

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

Pihak pengurusan sekolah Guru-guru

Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah

10.

Pihak pengurusan sekolah Juruteknik Komputer

FAIL MEJA

Memastikan integriti Menyelenggara Pihak pengurusan dan keselamatan data. 11.11. 11.2. sekolah Memantau 11.2.2 Memastikan keselamatan kemudahan infrastruktur teknologi dengan langkah-langkah seperti berikut: 11.2. 11.1 Memastikan Menguruskan Juruteknik supaya ciri-ciri polisi Komputer keselamatan (security policies) dipatuhi seperti yang ditetapkan oleh pihak pengurusan. 11.2 Memastikan bilik server hanya boleh dimasuki oleh pihak yang diberi kuasa sahaja.1 Memastikan pemasangan jeriji besi di bilik-bilik yang ditempatkan banyak komputer.3 Memastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempattempat yang telah dikenal pasti.3 Memastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. 26 FAIL MEJA .

4.11.4. 11.3 Membuat backup dan replikasi maklumat mengikut jadual yang disyorkan.2 Memastikan komputer bebas dari virus. 11.1 Memastikan konfigurasi sistem beroperasi dengan baik. 27 FAIL MEJA .4.4 Memastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: 11.

3 Menentukan kelancaran perjalanan sistem rangkaian secara keseluruhan dan memastikan pengguna dapat menggunakan sistem dan aplikasi secara optimum. perkakasan dan perisian seperti Windows. dan lain-lain. Sebagai pakar rujuk dan pegawai sumber (resource person) ICT sekolah dan sentiasa mengikuti perkembangan ICT semasa.12.1 Memainkan peranan sebagai pakar rujuk kepada pengguna yang menghadapi rnasalah dengan sistem pengoperasian. sistem pengoperasian. MS Office. Internet. Printer. 12. SSMS. 12. E-mail.2 Mengenal pasti masalah yang timbul sama ada masalah yang berkaitan perkakasan. 12. 28 Memberi input Membantu Memastikan Memantau Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru FAIL MEJA . sistem rangkaian atau perisianperisian dan Bahan PengajaranPembelajaran dan menyelesaikan masalahmasalah yang dihadapi.

13. 13.3 Membantu menyediakan belanjawan keperluan ICT untuk sekolah.1 Menjalankan Configuration Management Audit mengikut jadual yang ditetapkan.2 Menjalankan pemantauan dan menyediakan Iaporan terhadap kecekapan rangkaian. 13. tahap penggunaan komponen Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah supaya membantu perancangan menaik taraf kemudahan ICT sekolah. Menyediakan Menjalankan Menyediakan Memantau Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Menyelesaikan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Pusat Sumber 29 FAIL MEJA . Menyediakan laporan dan maklumat perkembangan aktiviti sekolah kepada pihak yang berkenaan. 13.

1 Menyediakan garis Menguruskan panduan Melaksanakan peraturan/tatacara penggunaan kemudahan infrastruktur teknologi. 15. mengurus dan menyelaras laman web sekolah. Mempertingkatkan budaya ICT di sekolah. 14.2 Merancang. 15.Melaksanakan tugas lain yang diarahkan oleh Memberi pengurusan sekolah maklumat dari masa ke semasa. Menjalankan tugas.14. Menyediakan Memastikan Juruteknik Komputer Pihak pengurusan sekolah Penolong Kanan Matapelajaran (GKMP ) Panitia-panitia Unit kaunseling Unit Disiplin Pusat Sumber Guru-guru 14.1 Memberi penerangan kepada para pelawat sama ada dalam negeri dan luar negara mengenai Penyelesaian Bersepadu Pembestarian Sekolah Pihak pengurusan sekolah 30 FAIL MEJA .

0 Peraturan-Peraturan Pentadbiran .7 .

perisian.0 Proses Kerja. iii. Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. ii. Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log. Kenalpasti jenis alat kerosakan. Rekod nombor log dalam buku log. ii.8 . Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk Pengurusan sekolah dan Guru Penyelaras ICT UndangUndang / Peraturan Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa Proses Kerja Terima aduan kerosakan i. Semak tempoh jaminan Jika dalam tempoh jaminan: i.PA-14). 32 FAIL MEJA . Carta Aliran dan Senarai Semak Penyelaras ICT Proses Kerja 1 Penyelaras ICT Aktiviti 1. Muka surat 1/1 komponen-komponen dan aksesori ICT. v. iv.0 Subaktiviti 1(a) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.

dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. iii. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. Jika tidak boleh membaikinya sendiri. iii.Jika tiada jaminan: i. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC). Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa 33 FAIL MEJA . Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. iv. v. isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). Tunjukkan perkakasan yang rosak ii. Setelah itu. Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke Sektor ICT dan Maklumat Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. Cuba baiki kerosakan ii.

v. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. pastikan vendor membaikinya.Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i.PA-14). ii. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). Jika perlu dibaiki di luar. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. Berdasarkan ikthisas pekeliling semasa 34 FAIL MEJA . iii. Jika telah dibaiki. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. barulah menandatangani Borang PPPP ini. Jika boleh dibaiki di lokasi. iv.

Carta Aliran Kerja 1 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1 (a) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti Muka 1/1 kerosakan perkakasan utama. surat ini komponen-komponen dan aksesori ICT. Mula Terima aduan kerosakan Kenalpasti jenis alat & kerosakan Ya Hubungi Helpdesk vendor Dapatkan No Log Jaminan masih ada? Tidak Cuba baiki kerosakan Tidak Isi Borang AKP Pastikan vendor hadir untuk pembaikan Pastikan vendor catat & tandatangan tindakan Dapatkan pengesahan kerosakan dari PK1/GPICT/Wakil Dapatkan pengesahan dari Pengetua/ GuruBesar/Wakil Kemuka Borang AKP ke Sektor ICT & Maklumat Maklumkan kepada Pegawai Aset kerja pembaikan A B Tamat 35 FAIL MEJA . perisian.

A Tunjukkan peralatan ICT yang rosak kepada vendor Minta vendor isi Borang PPP Tidak Semak di sekolah Perlu dibawa keluar? Ya Minta vendor isi Borang KMKC Tamat B Ya Pastikan vendor membaikinya Baiki di lokasi Tidak Minta vendor mengisi Borang KMKP Pastikan guru tandatangan Borang KMKP Pastikan vendor isi Borang PPPP Minta guru semak peralatan ICT sama ada pembaikan telah dibuat Guru tandatangan Borang PPPP Pastikan vendor catat & tandatangan tindakan pembaikan dalam Buku Log Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 36 FAIL MEJA .

komponenkomponen dan aksesori ICT. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) Terima aduan kerosakan 1. iv.Senarai Semak 1 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Rekod nombor log dalam buku log. Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. Jika dalam tempoh jaminan: i. Jika tiada jaminan: i. i. v. Cuba baiki kerosakan ii. Kenalpasti jenis alat dan kerosakan. BIL. v. ii. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. Setelah itu. Semak tempoh jaminan 2. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. . iii. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(a) Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke 37 FAIL MEJA 1. isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). iv.PA-14). Jika tidak boleh membaikinya sendiri. 3. iii. perisian. ii. Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log.

iii. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC). Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan. 38 FAIL MEJA . Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. Tunjukkan perkakasan yang rosak ii.Sektor ICT dan Maklumat 4.

5. vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). barulah menandatangani Borang PPPP ini.PA-14). iii. v. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. iv. Jika telah dibaiki. Jika perlu dibaiki di luar. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. pastikan vendor membaikinya. 39 FAIL MEJA . ii. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. Jika boleh dibaiki di lokasi. Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut.

Selesaikan masalah jika boleh. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu.PA-14). Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Subaktiviti 1 (b) Proses Kerja Pastikan rangkaian SchoolNet di Pengurusan sekolah sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak Guru Penyelaras ICT router/modem/server. Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: i. iv. vi. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. Internet Access. Kenalpasti masalah yang dikemukakan ii. 40 FAIL MEJA . memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Muka surat 1/1 Firewall. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. v. Pusat Akses dsb. Proxy. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Broadband.Proses Kerja 2 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian. EGNet. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server iii. Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.

Mula Subaktiviti 1 (b) Pastikan rangkaian berfungsi Tidak Ada aduan? Ya Kenalpasti masalah Semak peralatan rangkaian Ya Masalah rangkaian selesai? Tidak Uji & pastikan rangkaian berfungsi semula Lapor ke Meja Bantuan GITN Dapatkan no. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu.Carta Aliran Kerja 2 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian. Muka surat 1/1 DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. Internet Access. Broadband. log aduan Rekodkan no. Pusat Akses dsb. EGNet. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. log aduan dalam Buku Log Aduan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 41 FAIL MEJA . Proxy.

xii.PA-14). Proxy. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(b) Membantu. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server ix. Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan. 1.Senarai Semak 2 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. 42 FAIL MEJA . Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: vii. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) Pastikan rangkaian SchoolNet di 1. 2. perisian. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. EGNet. Broadband. Pusat Akses dsb. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. BIL. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. xi. Internet Access. x. Selesaikan masalah jika boleh. sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak router/modem/server. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet. memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. 3. Kenalpasti masalah yang dikemukakan viii.

Modem dsb Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan dari Guru Pengurusan sekolah Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Guru Penyelaras ICT Address. perisian.Proses Kerja 3 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1(c) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Gateway dan Modem dsb. Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT 43 FAIL MEJA . perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan Muka surat 1/1 pembahagian IP Address. Gateway.

perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan Muka surat 1/1 pembahagian IP Address. Modem dsb Mula Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT Uji capaian Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT Tamat 44 FAIL MEJA . Gateway.Carta Aliran Kerja 3 Penyelaras ICT Aktiviti 1 Subaktiviti 1 (c) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. perisian.

perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Subaktiviti 1(c) Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. 45 FAIL MEJA . Modem dsb BIL. 3.Senarai Semak 3 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Gateway. Gateway dan Model dsb. Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian Guru Penyelaras ICT kepada 1. 2. perisian. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) 1.

46 FAIL MEJA . perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Muka surat Help-desk dan 1st Level Support 1/1 ini Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima aduan kerosakan daripada Pengurusan sekolah pengguna peralatan ICT sekolah Guru Penyelaras ICT Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: i.PA-14). perisian. rekod kerja-kerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. Nama penuh pengadu ii.Proses Kerja 4 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 1 1(d) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Model peralatan ICT yang rosak iii. Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level pengguna support kepada Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki.

perisian. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support Muka surat 1/1 Mula Terima aduan kerosakan Rekod aduan kerosakan dalam Buku Log Kerosakan Buat 1st level support Rekod kerja pembaikan dalam Buku Log Kerosakan Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah Tamat 47 FAIL MEJA .Carta Aliran Kerja 4 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 1 1 (d) Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.

perisian. Model peralatan ICT yang rosak vi. Terima aduan kerosakan daripada pengguna peralatan ICT sekolah 2.Senarai Semak 4 Penyelaras ICT Aktiviti Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level support kepada pengguna Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki. Nama penuh pengadu v.PA-14). 5. 1. 4. TINDAKAN TANDAKAN CATATAN TINDAKAN (√ ) 1. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support Subaktiviti 1(d) BIL. 48 FAIL MEJA . Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: iv. 3. rekod kerja-kerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.

ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 49 FAIL MEJA . Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan penyediaan Pengurusan sekolah peralatan ICT dari pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah.Proses Kerja 5 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 2 Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran.

Carta Aliran Kerja 5 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 2 Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. Muka surat 1/1 Mula Terima arahan daripada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi Sediakan peralatan ICT Pasang peralatan ICT Uji peralatan ICT Tidak Peralatan ICT berfungsi? Ya Maklumkan bahawa peralatan ICT sedia digunakan Simpan peralatan ICT setelah selesai digunakan Tamat 50 FAIL MEJA .

8. Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. 4. 1. TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 6. Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang 2. 51 FAIL MEJA . 7. 3.Senarai Semak 5 Penyelaras ICT Aktiviti 2. Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. 5.

Proses Kerja 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 3 Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah Muka surat 1/1 ini Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan untuk menyediakan Pengurusan sekolah keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Guru Penyelaras ICT Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) 52 FAIL MEJA .

Carta Aliran Kerja 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 3 Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah Muka surat 1/1 Mula Terima arahan penyediaan peralatan ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT Lapor keperluan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Tamat 53 FAIL MEJA .

54 FAIL MEJA . 3. 1. Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Terima arahan untuk menyediakan keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) 2. 3.Senarai Semak 6 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti BIL.

Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan. 55 FAIL MEJA . ii. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan. v. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. iv. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. iii. ii. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: i. Pastikan bilik server sentiasa Guru Penyelaras ICT berkunci. vi. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah.Proses Kerja 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4 Subaktiviti Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Pastikan keselamatan ICT melalui Pengurusan sekolah langkah-langkah berikut: i. Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log.

Carta Aliran Kerja 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4 Subaktiviti Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Muka surat 1/1 Mula A Keselamatan peralatan ICT B Keselamatan data C Kehilangan peralatan ICT Tamat A Buat semakan Tidak Bilik Server dikunci? Tidak Ya Alat hawa dingin berfungsi? Tidak Ya Alat pemadam api berkeadaan baik? Ya Tidak Sistem penggera berfungsi? Tidak Ya Makmal Komputer & Pusat Akses dikunci setelah digunakan? Tidak Ya Penggunaan peralatan ICT direkod dalam Buku Log? Ya Lapor ketidakpatuhan Tamat 56 FAIL MEJA .

B Pastikan anti-virus diupdate Pastikan backup data dibuat Tamat C Semak jenis peralatan ICT yang hilang Lapor peralatan ICT yang hilang Tamat 57 FAIL MEJA .

Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah. iii. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan. . Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log. Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan. Pastikan bilik server sentiasa berkunci. 58 FAIL MEJA 2. Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. ii. lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. Pastikan keselamatan ICT melalui langkah-langkah berikut: i. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. 1. v. iv. 3. iv. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: iii.Senarai Semak 7 Penyelaras ICT Aktiviti 4. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. vi.

HRMIS. HRMIS. SBT dsb Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. SBT dsb Muka surat 1/1 Pegawai Yang Meluluskan / Dirujuk UndangUndang / Peraturan Proses Kerja Terima arahan penyediaan Pengurusan sekolah peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan Guru Penyelaras ICT maklumat untuk aplikasi EMIS.Proses Kerja 8 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 5 Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. SSDM. SMM. SMM. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 59 FAIL MEJA . SSDM.

SSDM. SMM.Carta Aliran Kerja 8 Penyelaras ICT Aktiviti Subaktiviti 5 Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. SBT dsb Muka surat 1/1 Mula Terima arahan daripada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi Sediakan peralatan ICT Pasang peralatan ICT Uji peralatan ICT Tidak Peralatan ICT berfungsi? Ya Maklumkan bahawa peralatan ICT sedia digunakan Simpan peralatan ICT setelah selesai digunakan Tamat 60 FAIL MEJA . HRMIS.

1. Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. 61 FAIL MEJA . Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. 3. SBT dsb Kenalpasti lokasi peralatan ICT Sediakan peralatan diperlukan penempatan ICT yang 2. HRMIS. SMM. SSDM. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan 6.Senarai Semak 8 Penyelaras ICT Aktiviti 5. 7. SSDM. 5. 4. Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. HRMIS. SBT dsb TINDAKAN TANDAKAN TINDAKAN (√ ) CATATAN Subaktiviti BIL. SMM. 8.

2 Tahun 2006 . 1 Tahun 2007 – Garispanduan Mengenai Tatacara Memohon Kelulusan Teknikal Projek ICT Kementerian Pelajaran Malaysia. ‘C’.0 Senarai Undang-Undang Pekeliling  Perintah-perintah Am Bab ‘A’.Pengukuhan Tadbir Urus Jawatankuasa IT dan Internet Kerajaan. 6 Tahun 2005 . 1 Tahun 2006 . 1 Tahun 2003 – Garis panduan Mengenai Tatacara Penggunaan Internet dan Emel Elektronik di Agensi-agensi Kerajaan.  Surat Pekeliling Am Bil.Garis Panduan Penilaian Risiko Keselamatan Maklumat Sektor Awam. ‘B’.  Surat Pekeliling ICT Bil.  Surat Pekeliling Am Bil.  Pekeliling Am Bil. 62 FAIL MEJA .  Pekeliling Am Bil.  PKPA Bil.  PKPA Bil. 4 Tahun 2006 . 2 Tahun 2002 – Penggunaan dan Pemakaian Data Dictionary Sektor Awam (DDSA) Sebagai Standard di Agensiagensi Kerajaan.Pengurusan Pengendalian Insiden Keselamatan Teknologi Maklumat (ICT) Sektor Awam. ‘D’. 3 Tahun 2000 – Rangka Dasar Keselamatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT). ‘E’ dan ‘F’ dan Arahan-arahan Perbendaharaan. 1 Tahun 2001 – Mekanisme Pelaporan Insiden Keselamatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT).9 .  Pekeliling Am Bil.  Pekeliling Am Bil.  Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2007 Panduan Pengurusan Pejabat.Pengurusan Laman Web/Portal Sektor Awam.

Surat PKPA . Surat Perkeliling Am Bil.  Semua Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam (PKPA). Pekeliling Am. 2 Tahun 2000 – Peranan Jawatankuasa di Bawah Jawatankuasa IT dan Internet (JITIK). Surat Pekeliling Am dan Garispanduan MAMPU yang diedarkan dari semasa ke semasa. 63 FAIL MEJA .

10 .0 Senarai Jawatankuasa Yang Dianggotai Jawatankuasa yang dianggotai oleh pegawai sekurang-kurangnya untuk tempoh (6) bulan. Nama Pegawai Jawatan Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 : : Nama Jawatankuasa Kekerapan Mesyuarat Setahun Jenis Keanggotaan 64 FAIL MEJA .

Borang Pengesahan Penyelenggaraan Peralatan ICT 6. Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT 7. Borang Pemeriksaan Penyelenggaraan ICT 5. Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT 3. Borang Aduan Peralatan ICT Yang Belum Dipulangkan 4. Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Utk Pemeriksaan 2. 0 Senarai Borang-Borang Yang Digunakan Aktiviti Subaktiviti Muka surat ini 1/1 1.11. Borang Pengesahan Penyelenggaraan Peralatan ICT(2) 65 FAIL MEJA .

Cuba baiki kerosakan ii. dapatkan pula pengesahan dari Pengetua/Guru Besar/Wakil. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menandatangani buku tersebut. v. ii.PA14). Kemukakan borang dan salinan kad harta modal ke Sektor ICT dan Maklumat 66 MASA YANG DIAMBIL 30 Minit / Unit Subaktiviti 1(a) BIL. v. Semak tempoh jaminan Jika dalam tempoh jaminan: i.12. Dapatkan pengesahan semakan kerosakan dari PK1 /Guru Penyelaras ICT/Wakil. iii. perisian. Kenalpasti jenis alat dan kerosakan. iv. Pastikan vendor hadir ke lokasi untuk memperbaiki kerosakan. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Memeriksa dan menyelenggara kelengkapan ICT yang rosak seperti kerosakan perkakasan utama. iii. Rekod nombor log dalam buku log. 1. iv.0 Norma Kerja NORMA KERJA Nota : Ia merupakan jangkamasa atau lain-lain pengukuran prestasi yang telah ditetapkan bagi menyiapkan sesuatu kerja. 4 jam / unit Bergantung kepada Jabatan FAIL MEJA . Jika tiada jaminan: i. isi Borang Aduan Kerosakan Peralatan ICT (Borang AKP). Maklumkan kerja-kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. 5 minit / aduan 1 minit / aduan Bergantung kepada vendor 1 hari bekerja 3. Hubungi ‘Help Desk’ vendor dan dapatkan nombor log. ii. JENIS KERJA Terima aduan kerosakan i. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. Jika tidak boleh membaikinya sendiri. 2. Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. komponenkomponen dan aksesori ICT. Setelah itu.

Bergantung kepada vendor 67 FAIL MEJA .4. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Penyelenggaraan (Borang KMKP) dan ditandatangani oleh guru. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. barulah menandatangani Borang PPPP ini. pastikan vendor mengisi Borang Kebenaran Membawa Keluar Peralatan ICT Untuk Pemeriksaan (Borang KMKC). Sekiranya vendor perlu membawa keluar perkakasan yang rosak itu untuk pemeriksaan. iii. iii.PA-14). Bergantung kepada vendor 5. Jika telah dibaiki. pastikan vendor membaikinya. v. Vendor akan menyemak kerosakan tersebut dan akan mengisi Borang Pemeriksaan Penyenggaraan Peralatan ICT (Borang PPP) yang perlu ditandatangani oleh Guru dan kemukakan kepada Sektor ICT dan Maklumat. ii. Pastikan vendor mencatat tindakan yang telah diambil dalam Buku Log Aduan Kerosakan serta menanda-tangani buku tersebut. Jika vendor yang dilantik oleh JPWPKL datang ke sekolah: i. Guru hendaklah menyemak dahulu peralatan ICT tersebut sudah boleh digunakan. Jika boleh dibaiki di lokasi. Jika vendor datang semula (setelah mendapat LO): i. iv. vendor hendaklah mengisi Borang Pengesahan Perkhidmatan Penyelenggaraan Pemulihan Peralatan ICT (Borang PPPP). Tunjukkan perkakasan yang rosak ii. Jika perlu dibaiki di luar.

Selesaikan masalah jika boleh. Jika masalah tidak boleh diselesaikan. Internet Access. EGNet. Uji dan pastikan rangkaian berfungsi semula. vi. Jika terdapat aduan mengenai rangkaian: i. 15 minit / aduan 68 FAIL MEJA . MASA YANG DIAMBIL 10 minit / hari Subaktiviti 1(b) BIL. 30 minit / aduan Bergantung kepada Vendor 3. iv. Kenalpasti masalah yang dikemukakan ii. Broadband. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT.PA-14). memantau dan menyelia rangkaian LAN dan WAN serta menyelaras server-server utama dan peralatan seperti Firewall. 2.NORMA KERJA Nota: Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. 1. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu. JENIS KERJA Pastikan rangkaian SchoolNet di sekolah berjalan dengan baik setiap hari dengan menyemak router/modem/server. hubungi Meja Bantuan GITN dan dapatkan no log aduan. Proxy. perisian. Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew. Pusat Akses dsb. Semak switch/hub/kabel UTP/konfigurasi perkakasan ICT/router/modem/server iii. Rekodkan no log aduan ke dalam Buku Log Aduan. v. DNS dll bagi rangkaian Schoolnet.

Gateway dan Modem dsb. Uji capaian bagi memastikan peralatan ICT dapat berfungsi dengan baik Lapor status capaian kepada Guru Penyelaras ICT MASA YANG DIAMBIL 20 minit / unit Subaktiviti 1(c) BIL. perisian. 3. 2. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Membantu Guru Penyelaras ICT dalam melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address. Modem dsb JENIS KERJA Terima arahan dari Guru Penyelaras ICT untuk melaksanakan pelarasan sistem berkaitan dengan pembahagian IP Address.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. Gateway. 69 FAIL MEJA . Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. 1.

2. Menguruskan dan menyelenggara kemudahan ICT. 5. 1. Catat jenis kerosakan yang dihadapi Buat 1st level support kepada pengguna Jika peralatan ICT tersebut telah dibaiki. perkakasan dan aplikasi yang dibekalkan oleh KPM/JPN/PPD serta menyelesaikan masalah teknikal Help-desk dan 1st Level Support JENIS KERJA Terima aduan kerosakan peralatan ICT sekolah daripada pengguna MASA YANG DIAMBIL 4 jam / unit Subaktiviti 1(d) BIL. 4. rekod kerjakerja pembaikan ke dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah Maklumkan kerja pembaikan kepada Pegawai Aset Sekolah untuk direkod ke dalam Daftar Penyelenggaraan Harta Modal (Kew.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 1. Nama penuh pengadu ii. perisian. Model peralatan ICT yang rosak iii. Rekodkan aduan kerosakan di dalam Buku Log Kerosakan Peralatan ICT Sekolah dengan butiran berikut: i. 3. 70 FAIL MEJA .PA-14).

Subaktiviti BIL. 4. JENIS KERJA Terima arahan penyediaan peralatan ICT pengurusan sekolah /Guru Penyelaras ICT Kenalpasti lokasi penempatan peralatan ICT Sediakan peralatan ICT yang diperlukan Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. 2. Menyediakan keperluan alatan ICT untuk guru dan membantu mereka sewaktu menggunakannya dalam pengajaran dan pembelajaran. 7.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 2. 71 FAIL MEJA . 3. 1. 5. ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan dari MASA YANG DIAMBIL 30 minit / unit 8. 6.

Memberi input di dalam menyediakan keperluan perolehan ICT untuk pengurusan sekolah 2. 1. 72 FAIL MEJA . 3.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti Subaktiviti BIL. JENIS KERJA Terima arahan untuk menyediakan keperluan perolehan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT Buat semakan keperluan perolehan peralatan ICT dengan bertanya kepada guru-guru sekolah dan kakitangan pejabat Lapor kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT akan keperluan perolehan peralatan ICT (jika ada) MASA YANG DIAMBIL 5 hari berkerja 3.

Pastikan bilik server sentiasa berkunci. Pastikan pengemaskinian perisian anti-virus dilakukan secara berkala pada semua komputer di sekolah. lapor kehilangan tersebut kepada Pengetua/Guru Besar/ Penolong Kanan 1/ Guru Penyelaras ICT. ii. 1. iii. MASA YANG DIAMBIL 10 minit / bilik 2. Pastikan alat hawa dingin yang dibekalkan berfungsi dengan baik. Jalankan aktiviti ’back-up’ pada data yang berada di dalam server dengan kekerapan dua kali sebulan. vi. Pastikan keselamatan data melalui langkah-langkah berikut: i. Pastikan sistem penggera keselamatan berfungsi dengan baik. iv. Pastikan penggunaan peralatan ICT direkod di dalam Buku Log. 5 minit / aduan 73 FAIL MEJA . JENIS KERJA Pastikan keselamatan ICT melalui langkah-langkah berikut: i. ii. v.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 4. Setiap hari 2 kali sebulan 3. Mengurus isu-isu keselamatan peralatan ICT dan sistem maklumat di peringkat sekolah serta mematuhi kawalan dan prosedur keselamatan yang berkesan selaras dengan dasar-dasar keselamatan yang telah ditetapkan oleh KPM/JPN/PPD/Sekolah serta MAMPU Subaktiviti BIL. Jika berlaku kehilangan peralatan ICT. Pastikan alat pemadam api berada dalam keadaan baik dan berada di tempat yang telah dikenalpasti. Pastikan pintu makmal komputer dan pusat akses ditutup dan dikunci setelah selesai digunakan.

ambil peralatan ICT yang lain Maklumkan kepada pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bahawa peralatan ICT sedia untuk digunakan Simpan peralatan ICT yang telah selesai digunakan MASA YANG DIAMBIL 30 minit / unit 2. SMM. 5. HRMIS. 4. SSDM. 74 FAIL MEJA . JENIS KERJA Terima arahan penyediaan peralatan ICT dari pengurusan sekolah/Guru Penyelaras ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS. 7. SBT dsb Subaktiviti BIL. 6. SMM. SSDM.NORMA KERJA Nota : Masa yang dinyatakan hanyalah secara umum dan purata Aktiviti 5. 8. 3. HRMIS. 1. SBT dsb Kenalpasti lokasi penempatan peralatan ICT Sediakan peralatan ICT yang diperlukan Pasang peralatan ICT di lokasi yang telah dikenalpasti Uji peralatan ICT untuk memastikan peralatan ICT tersebut berfungsi dengan baik Jika bermasalah. Membantu pihak pengurusan sekolah dalam menyediakan peralatan ICT bagi aktiviti pengemaskinian data dan maklumat untuk aplikasi EMIS.

13.0 Senarai Tugas Harian Pegawai hendaklah menyenaraikan tugas harian dengan menggunakan borang yang disediakan. Butir-butir tugas Catatan Catatan: Sila letakkan senarai ini diatas meja anda 75 FAIL MEJA . Nama : < nama Penyelaras ICT> Jawatan : Penyelaras ICT Tarikh: Bil. Disiapkan setiap hari. Diletak di atas meja supaya mudah dirujuk.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->