KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

4. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. TMK.2 Ruang – nyata 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.3. media.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.2. 4. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. dan budaya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. imbangan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1 Unsur Seni 3.konkrit 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.2. ruang.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Prinsip rekaan 3. ruang.2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1.1 Bentuk .1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2. imbangan dan harmoni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. sejarah seni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3. 2.1.3.

4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. bahan yang difikirkan sesuai.2 Rupa .1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1. teknik. warna. kertas warna. TAHUN BARU CINA 2013 4. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. Keusahawanan.4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Mengetahui penggunaan media. dan proses dalam penghasilan karya. ruang. tali/benang dan kad manila.1.geometri 4. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1 Alat – gunting 3. 3.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1.1 Garisan – lurus 4. 3.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1. kefahaman media. jalinan. 4. imbangan.1.3.2.2 Bahan – gam.4. rupa. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dawai kasar.1. Kreativiti dan Inovasi.1 Unsur seni 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.

2 Bahan – kertas warna.3.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Kontra . 4. kertas lukisan. kefahaman media. sejarah seni. bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.warna 4. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. memahami. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2 Prinsip rekaan 4. 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Bentuk – ilusi .2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. warna.1. 1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4. imbangan.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4.2. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. 4.2. Kreatif dan Inovasi. 4. 4.2.4.1 Harmoni – kelarai 4. 4. 4. gam.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1. dan budaya.1 Unsur seni 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1 Alat – gunting 4. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. EMK : TMK.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

kefahaman media.3.2 Mengetahui penggunaan media.4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.3. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.2. kontra.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. dan budaya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .2 Kepelbagaian – warna 1. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.3 Ruang . warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 1. Keusahawanan.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Teknik – basah atas kering.2 Bahan – kertas lukisan.1.2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.3. 1. sejarah seni.1. 4.1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4.2. teknik.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.ilusi 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1.2. warna air atau cat tempera. 1. 3. 1.2 Prinsip rekaan 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.2.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.

warna 2.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.1.3. kertas warna.4. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. majalah dan gam.1.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Prinsip rekaan 2.3.2.1. 2.2 Kontra .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. warna.1 Imbangan – simetri 2. imbangan. sejarah seni dan budaya.3 Harmoni – rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2.1. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 2. kajian. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1 Rupa – organik atau geometri 2. kontra.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. 3.2 Bahan – kertas lukisan. 4. 2. TMK.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2.2.1.1. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. jalinan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. imbangan. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. media. 2. 2.3.2.

Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.2 Bahan – span. 3. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. 3.1. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. sejarah seni.1 Alat – gunting 3. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan budaya. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya. media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan karya seni dalam penghasilan boneka. 2. 3.2 Prinsip rekaan 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. 3. Keusahawanan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. tali atau gelang getah.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 3. 3. Kreativiti dan Inovasi.3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengetahui penggunaan media. 4.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1.1 Bentuk – konkrit 3.1 Imbangan – semetri 3. teknik. jalinan. jalinan.2. benang. 3.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2.1. Aktiviti : Boneka.

3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1.1 Bentuk – konkrit 4. PERTAMA 2013 4. 4. 2.1.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. 4.1 Unsur seni 4.3 Mengetahui penggunaan media.2 Warna .1.1 Alat – gunting. 4.2. kajian. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2 Bahan – kertas tebal. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.tertier dan neutral 4.1.2.2. media. 4. dan budaya. . 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.2. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.1. warna air atau krayon. 3.1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. media. sejarah seni.3.1 Imbangan – tidak simetri 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. gam. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . 4.2 Prinsip rekaan 4.2.

1.1 Teknik – Kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Tajuk : Kumbang Ladybird.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.2.1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.4. Kreatif dan Inovasi.1 Unsur seni 1. gam. 4.2 Prinsip rekaan 1. dan budaya.1. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Kontra – warna. EMK : TMK.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2 Mengetahui penggunaan media. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. rupa.3 Warna . 1. kefahaman media.1 Alat – gunting.1.2. jalinan.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.jenis media dalam penghasilan karya 1. 3.2. Aktiviti : Kolaj. 1. 1. teknik.1. 1.4.1 Kepelbagaian – bahan.2.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. kontra.2.1. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. warna. majalah / kertas warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.2.1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. 1.1.2. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. sejarah seni.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.

1 Alat – berus lukisan.1. dan warna berasaskan air.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.2.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3. . . 1. Keusahawanan. berus gigi dan sikat.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.2 Jalinan . 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. garisan.2. 2.2 Kepelbagaian – warna.1.1 Warna – sekunder 2.3.1 Unsur seni 2. 2. 2. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. palet.1. media.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 2. 2. 1.tampak 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. warna. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.1. 2. 1.2.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.

jalinan.3. imbangan dan jalinan.1 Unsur Seni 3. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1. . Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.2 Prinsip rekaan 3.1 Imbangan – semetri 3. 2.2. 3.3.2 Ruang – jalinan 3. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. Keusahawanan dan Nilai murni.1. ruang. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. TMK. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. 3.1 Teknik – renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.konkrit 3.1. 2. media.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. sejarah seni dan budaya.2. 2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk . kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3.1. ruang. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1. kefahaman media. pensel warna aau krayon. 3. 3.1.2 Ruang – nyata .1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. 3. dan jalinan dalam penghasilan karya. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Mengetahui penggunaan media. jalinan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.3.4.1. 4. kad manila. 1.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.1 Alat – gunting 3.2.3. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. imbangan. teknik.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan budaya. sejarah seni. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. 3. ruang.1. gam.2. Kreativiti dan Inovasi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. dan proses dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Bentuk – konkrit 4. 3. dan bahan hiasan yang sesuai.2 Bahan – salinan muka arnab. Keusahawanan.

4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4. 4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.2. kertas warna. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.4. dan budaya.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. sejarah seni.3. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2.1 Alat – gunting 4.2. EMK : TMK. Keusahawanan dan Nilai murni . 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Prinsip rekaan 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.1 Harmoni – warna 4.4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.3.2 Bahan – benang.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. media.2.3.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3.2 Mengetahui penggunaan media. majalah. media. 4. Kreatif dan Inovasi.1.2.2.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Kepelbagaian – imej 1. 1. 1. 1.2.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj. 2.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. 1.1. dan budaya.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj. warna. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.1.3. 4.2. 3.2 Prinsip rekaan 1. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.2.2.1.2 Kesatuan .1.ilusi 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk – ilusi 1.2. kefahaman media. ruang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kontra. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. majalah atau surat khabar.1 Teknik – montaj.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2 Bahan – kertas lukisan.2.2 Ruang . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. gam.komposisi 1. teknik.3.1.1 Unsur seni 1.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .2 Mengetahui penggunaan media. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Alat – gunting 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4. 1. Keusahawanan.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4.

2.1.2. 2.4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . 3. 2. imbangan.3.2 Jalinan .2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Warna – primer dan sekunder 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2. pelepah pisang .3. 2.1 Unsur seni 2. 2. warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.2. 2. media.2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1. 4.1. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. palet.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2. sejarah seni dan budaya.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. warna. pergerakan.1 Alat – berus lukisan.2 Bahan – kertas lukisan.1 Teknik – capan.2 Prinsip rekaan 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. warna air dan gam.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. jalinan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1.1. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. TMK.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.tampak 2.1.3.

2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1.konkrit 3.1 Bentuk .3.1. 3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. dawai kasar. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. ruang.2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.2.1. tali/benang dan kad manila.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. media. dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Alat – gunting 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1.2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 3.1. imbangan dan harmoni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2 Mengetahui penggunaan media. ruang. 3. 3. 3.2 Ruang – nyata 3. 4.2 Bahan – gam. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. dan budaya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1 Unsur Seni 3. kertas warna.1. 2. kefahaman media. imbangan. teknik.2.2. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3. sejarah seni. dan harmoni dalam penghasilan karya. bahan yang difikirkan sesuai.2 Prinsip rekaan 3. CATATAN .

1 Garisan – lurus 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1.2 Bahan – kertas warna. sejarah seni.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. .2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. gam.warna 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. ketas lukisan. dan budaya.1. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. 4.3.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Kontra . 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2.2.1.geometri 4. kefahaman media. Keusahawanan. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. 4.3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Prinsip rekaan 4.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Unsur seni 4.1.4 Warna – primer atau sekunder 4. Kreativiti dan Inovasi.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.1 Alat – gunting 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. warna.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Rupa . media. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Harmoni – kelarai 4. rupa. 4.1. 4. jalinan. 4. 4. 2.2. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.

1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1 Unsur seni 1. sejarah seni.3 Ruang . 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2 Mengetahui penggunaan media.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. warna.1.1 Bentuk – ilusi 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. 2.4. dan budaya.ilusi 1.2.1.2.4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. 4.1. 1.2 Prinsip rekaan 1. 4.1. teknik. Kreatif dan Inovasi.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. imbangan.2 Kepelbagaian – warna 1.1.1 Teknik – basah atas kering. EMK : TMK.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. warna air atau cat tempera.2.1.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. .1 Alat – berus lukisan dan palet 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2. memahami.1. 1.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 2.4. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. 1.1.tampak 2.1. warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Keusahawanan. kefahaman media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. 2.2 Kepelbagaian – warna. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. kontra. 1.1 Warna – sekunder 2.3. garisan. media. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.1.2.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2 Jalinan .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. . 1. warna.1. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 2. 3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.

2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan.2. 2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. CATATAN 4. sejarah seni dan budaya.2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 2. berus gigi dan sikat.3.4. jalinan.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.2. Keusahawanan dan Nilai murni. 2.1.3. TMK. palet.1 Alat – berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 4. dan warna berasaskan air. warna. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. jalinan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.2. tali atau gelang getah.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. benang.1. 3. 3.1. Kreativiti dan Inovasi.2 Bahan – span. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.3. dan karya seni dalam penghasilan boneka. Aktiviti : Boneka.3. 3. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2.2.1.1.2 Mengetahui penggunaan media. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. jalinan. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. sejarah seni. 4. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.1. 3. 3. Keusahawanan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. dan proses dalam penghasilan karya.4. Nilai murni CATATAN . STANDARD KANDUNGAN 1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3. kefahaman bahasa seni visual. 3. gam.1 Alat – gunting 3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. teknik.1 Bentuk – konkrit 3.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. 2.1 Imbangan – semetri 3.2 Prinsip rekaan 3.

4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1 Alat – gunting.1 Imbangan – tidak simetri 4. media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. kajian. 4.1 Bentuk – konkrit 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2 Warna . 4.2.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2. 4.1. 4.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. . 3.2 Mengetahui penggunaan media. 4.1 Unsur seni 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. dan budaya.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Bahan – kertas tebal. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. warna air atau krayon.2. sejarah seni.tertier dan neutral 4.1.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.3. 4.1. gam.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1. 2.2. media. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.

2. Tajuk : Bunga Mawar.3 Warna . 3. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. teknik. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. majalah / kertas warna. 1. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. rupa.4.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.1. warna.1. 1. dan budaya.1 Unsur seni 1.2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Teknik – Kolaj.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1.1. sejarah seni.2.2. 35 Aktiviti : Kolaj.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 1.2 Kontra – warna.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. EMK : TMK. kefahaman media. .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1. jalinan.2.1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi.1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. dan proses dalam penghasilan karya 1. 2. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1. kontra. 1.1 Kepelbagaian – bahan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 1.4.1.1 Alat – gunting. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.2. 4.2.

1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Bahan – kertas lukisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. media. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 2. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.1. dan warna berasaskan air.2. berus gigi dan sikat.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.1 Alat – berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Jalinan .4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.tampak 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. palet.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.4.2 Kepelbagaian – warna.1. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3.1.1 Warna – sekunder 2. Keusahawanan. 1. .2. . 2.2 Prinsip rekaan 2. 3. garisan. 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 4. 1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3.1.3. 2.

1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.3. imbangan dan harmoni.1 Teknik – renjisan dan percikan.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Unsur Seni 3. Keusahawanan dan Nilai murni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.2.1 Bentuk . 3. ruang.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. warna. 2. 3.1.2. TMK. 2.2 Ruang – nyata 3.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.2. 2.4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. jalinan.konkrit 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. ruang.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.2. 2.1. 3.2 Prinsip rekaan 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1. sejarah seni dan budaya.1. 4. 2.3.2.

3. 3.2. .3.3. kefahaman media. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. sejarah seni. dan budaya.2.3.1.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. 3.2. dan proses dalam penghasilan karya. dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan. dawai kasar.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Bahan – gam. jalinan.4. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. ruang. tali/benang dan kad manila.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. media. 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. kertas warna. ruang.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.4. Keusahawanan.2 Mengetahui penggunaan media. teknik.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. bahan yang difikirkan sesuai. Kreativiti dan Inovasi. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. dan budaya. . STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan. media.1.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. 4.2 Bahan – benang. media. 4.1 Harmoni – warna 4.1. 3. 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.3.1. 2.2.4.3.1. 4. kertas warna.3.2.2.2 Bentuk – konkrit 4. majalah.2 Prinsip rekaan 4.1.2 Ruang – nyata 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1 Alat – gunting 4.1.2 Mengetahui penggunaan media.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.2.1 Unsur seni 4.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. teknik dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1. 4.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.

teknik.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. 1. bentuk.2.2. imbangan.2 Mengetahui penggunaan media. Kreatif dan Inovasi. dan karya lukisan. sejarah seni. 3.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4 Warna – primer dan sekunder 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1. atau oil pastel 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1.1 Garisan – tebal dan nipis.1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2 Ruang – ilusi.1 Unsur seni 1.1 Alat – tiada 1.1.1.3.1.2 Bahan – kertas lukisan.2.jenis media dalam penghasilan karya 1. pensel warna.2 Prinsip rekaan 1. warna. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Aktiviti :Lukisan 2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.3. pensel. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. 1.2. ruang.1. 1.2.1. 4. dan budaya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. kefahaman media.1.2.3 Bentuk – ilusi 1.

1 Rupa – organik dan geometr 2. Keusahawanan. 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. warna.1. bentuk. 1.4. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2 Bahan – kertas lukisan.2.tampak 2.2.1.1 Unsur seni 2.1 Teknik – capan.2.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2. jalinan.4.1. 3.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 4.3. .1 Alat – berus lukisan.1. 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. pergerakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1.2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.2 Jalinan . sejarah seni dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna.3 Harmoni – warna dan rupa 2. warna air dan gam. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. palet. daun berurat / pelepah pisang. 1.2. imbangan. media.2 Prinsip rekaan 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1.

3.1.2. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 3. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. imbangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. 2. 4.1.2.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Bentuk . imbangan dan harmoni. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Ruang – nyata 3.1. . imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. warna. ruang.3.1 Unsur Seni 3.2. 3.1. 2.3.1. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 3. ruang.4.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. TMK.konkrit 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.

2.1.2. bahan yang difikirkan sesuai.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. . Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4. 3. dan proses dalam penghasilan karya. Negeri Selangor. imbangan.2. teknik. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Hj. dawai kasar.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Nilai murni Disediakan oleh : En.3.2 Bahan – gam.1 Alat – gunting 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. 3.3.2 Mengetahui penggunaan media. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Roszaini B. ruang.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan budaya.3. Keusahawanan. dan harmoni dalam penghasilan karya. majalah. Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media. Dunia Seni Visual KSSR. tali/benang dan kad manila.1. 3. sejarah seni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful