P. 1
Rpt Dsv Thn 3 by Sifat Abas

Rpt Dsv Thn 3 by Sifat Abas

|Views: 0|Likes:
Published by ajielina

More info:

Published by: ajielina on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

2.1.1. 2. warna. sejarah seni. 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.4. 3.3. dan budaya.2 Prinsip rekaan 3.1 Unsur Seni 3.3.2 Ruang – nyata 3.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan.2.1. 4. TMK.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 4. media. imbangan dan harmoni. ruang.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1 Bentuk .konkrit 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya . 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.1.1.1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.2. ruang.2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

3. warna. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1. rupa.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.3. 3. imbangan.1. 3.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1.1. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Rupa .1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. bahan yang difikirkan sesuai.2. jalinan.2 Bahan – gam.geometri 4.1. teknik.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. ruang. Kreativiti dan Inovasi.1.2.3. 3. 4. 3.1. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Keusahawanan.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3.4. dan proses dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .1 Unsur seni 4.4. TAHUN BARU CINA 2013 4. dawai kasar. kertas warna. kefahaman media.1 Garisan – lurus 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya. tali/benang dan kad manila.

gam.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.2 Prinsip rekaan 4.warna 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. EMK : TMK. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4. 4.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. media. warna. 1.2. dan budaya.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. bentuk. 4. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2 Kontra . 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.2.2.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1.2.3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.4. Kreatif dan Inovasi. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4.1 Alat – gunting 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. imbangan. 4. sejarah seni.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2 Bahan – kertas warna.1 Harmoni – kelarai 4.2. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. memahami.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. kertas lukisan.4.1 Bentuk – ilusi . serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4.3. 1.

dan budaya.2.2 Prinsip rekaan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Warna – sekunder atau tertier 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Ruang . dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 1.2 Kepelbagaian – warna 1.ilusi 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1. kontra. sejarah seni.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 3.2 Bahan – kertas lukisan. Keusahawanan. 1. 4.2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Teknik – basah atas kering.1.3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3. 1.1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1.1. 1.2. warna air atau cat tempera.1.2 Mengetahui penggunaan media.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1. kefahaman media.1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .1 Alat – berus lukisan dan palet 1.4. warna. teknik.4.

3.1 Rupa – organik atau geometri 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 2. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.2.2. kontra.2. sejarah seni dan budaya.2. 2.3.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1. warna. media.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . imbangan. 4. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. majalah dan gam. 3.2. 2.2.1. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.1 Alat – gunting. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. 2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 4. jalinan.warna 2.3 Harmoni – rupa 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Imbangan – simetri 2.1 Unsur seni 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. 2.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. imbangan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 2.1.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kertas warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1 Teknik – lipatan dan guntingan.2 Kontra .1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. kajian.1.2. 2. TMK.4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. sejarah seni.3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aktiviti : Boneka. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Imbangan – semetri 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka. . STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media. warna.1. benang. Keusahawanan. 2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.2 Prinsip rekaan 3. 3. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.2 Bahan – span. jalinan. tali atau gelang getah. 3. teknik.1 Alat – gunting 3. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.1 Bentuk – konkrit 3.2.1. 3. kefahaman bahasa seni visual.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Mengetahui penggunaan media.2.2. 3. 3. Kreativiti dan Inovasi.1.4. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3.1.1.

memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. warna air atau krayon. 4.2 Warna .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Imbangan – tidak simetri 4.2 Prinsip rekaan 4. kajian. 4. gam.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 3. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2. dan teknologi dalam penghasilan model parang.1.1 Bentuk – konkrit 4.2.3 Mengetahui penggunaan media.1.1. dan budaya.3. 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. 2.1 Alat – gunting.2 Bahan – kertas tebal. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.tertier dan neutral 4.1 Unsur seni 4.2.3. .2. PERTAMA 2013 4. 4.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3. sejarah seni. media. 4. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. 4. 4.

4. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. dan budaya.1.3 Warna .1. 1.2 Prinsip rekaan 1. 1.2. 1.1 Unsur seni 1. 2. Kreatif dan Inovasi. 1. Aktiviti : Kolaj. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. rupa. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 3.1.2.1. 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. jalinan.1 Kepelbagaian – bahan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. EMK : TMK.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2. 1. majalah / kertas warna.3.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 4.1 Alat – gunting. 1.2. 1. Tajuk : Kumbang Ladybird. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. sejarah seni.1. 1. kontra.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media.1.2 Kontra – warna.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.2 Mengetahui penggunaan media.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. gam.1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 1. warna. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. teknik.1 Teknik – Kolaj.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2.3.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. garisan. warna.4. 3.1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1. 1. Keusahawanan. 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Jalinan .1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Warna – sekunder 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.2. media.tampak 2. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2 Bahan – kertas lukisan. dan warna berasaskan air.2.2 Prinsip rekaan 2.1. 2. berus gigi dan sikat.4.1. 2. palet.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 2.1 Alat – berus lukisan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1.1.1 Unsur seni 2.2. . 2.2 Kepelbagaian – warna.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.

.2.2 Ruang – jalinan 3.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2.4. 2. 3.1.1.1. 2. 3.1 Bentuk .1.1.1.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. imbangan dan jalinan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. warna. 3. media. 2.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.2 Prinsip rekaan 3.1.1.3. 2. TMK. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – renjisan dan percikan. Keusahawanan dan Nilai murni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Imbangan – semetri 3.1 Unsur Seni 3.konkrit 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. sejarah seni dan budaya. jalinan.2. 2.

kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.2. pensel warna aau krayon.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2 Bahan – salinan muka arnab.3.1. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 3.3. 4.2. teknik.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Kreativiti dan Inovasi.1.1. dan bahan hiasan yang sesuai.4. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Alat – gunting 3.2. 3. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2. ruang.2 Bentuk – konkrit 4.2 Ruang – nyata . dan proses dalam penghasilan karya. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. 4. dan budaya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Keusahawanan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 1. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. gam.1. imbangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.1. dan jalinan dalam penghasilan karya. 3. kad manila.1. jalinan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.1 Unsur seni 4.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. dan budaya. Kreatif dan Inovasi. 4. sejarah seni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.3. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. 4. 4. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.4. media. 4. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2.2.2 Prinsip rekaan 4. majalah.1 Alat – gunting 4.4. gam dan bahan hiasan yang sesuai. media.2.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – benang.1 Harmoni – warna 4. EMK : TMK. teknik dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. 4. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1 Bentuk – ilusi 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. 2. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1.1 Alat – gunting 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. 1.1.2.ilusi 1.1.2.2 Kesatuan .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Unsur seni 1.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. sejarah seni.3.1.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.2.3. ruang. 3. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.2 Ruang .1.1 Kepelbagaian – imej 1.2 Bahan – kertas lukisan. kontra. 1.2. ruang.2. majalah atau surat khabar. 1.1.3.2 Prinsip rekaan 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.komposisi 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.1 Teknik – montaj.1. dan budaya.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. teknik. gam. kefahaman media.

2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4. Keusahawanan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.tampak 2.1.2 Bahan – kertas lukisan. 2. warna air dan gam.1.2. warna.1.1 Alat – berus lukisan. 2. 4. pelepah pisang .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2.1. pergerakan.3. 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. palet. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.3 Harmoni – warna dan rupa 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .2.2 Jalinan . 2. 2.1. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. media. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – capan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. sejarah seni dan budaya.2.3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Unsur seni 2. 2.4.1. imbangan.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.2 Prinsip rekaan 2.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 2.

3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.3.2.1 Unsur Seni 3.2.1. dan proses dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. tali/benang dan kad manila. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bahan yang difikirkan sesuai. dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. dawai kasar.1.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. ruang.2 Bahan – gam. 3.konkrit 3. teknik.2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3.1 Bentuk .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1. 3. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. kertas warna. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. media. 2.1. kefahaman media.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. ruang.2 Prinsip rekaan 3.1. imbangan dan harmoni. imbangan. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Ruang – nyata 3.1.1 Alat – gunting 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. CATATAN .1.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.2.

1. kefahaman media. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. jalinan.geometri 4.1. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1 Garisan – lurus 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. warna. 3.4. 4.1 Alat – gunting 4. gam.1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3.1.3. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas warna.2.1.2.4.warna 4.1 Harmoni – kelarai 4. 4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. ketas lukisan. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2. rupa. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. 4.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Unsur seni 4. Kreativiti dan Inovasi.2. 2. 4.2 Kontra .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. sejarah seni. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.4 Warna – primer atau sekunder 4. warna.2 Rupa .2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. 4. Keusahawanan. 4.2 Prinsip rekaan 4. dan budaya.2.

dan budaya. 4. EMK : TMK. teknik. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. 2. 1. 1. sejarah seni. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.4.2 Kepelbagaian – warna 1.1 Unsur seni 1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.2. 1.2.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4.2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2.1. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 4.2.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.ilusi 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ruang .2 Warna – sekunder atau tertier 1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. 3. imbangan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.1. warna air atau cat tempera.2.2 Prinsip rekaan 1.1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. memahami.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.1 Teknik – basah atas kering.1.2.1. 1.1 Bentuk – ilusi 1.

1 Unsur seni 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2 Jalinan . Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1. garisan.1. 1. kontra. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 1. warna. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.tampak 2. 2.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.4.1.1 Warna – sekunder 2. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4.2 Kepelbagaian – warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. kefahaman media. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. Keusahawanan. warna. 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.3.3. media.2 Prinsip rekaan 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2.

2.1 Alat – berus lukisan. palet.1 Teknik – renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. berus gigi dan sikat. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 4. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3. sejarah seni dan budaya. 2. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 2. warna. Keusahawanan dan Nilai murni.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. dan warna berasaskan air.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. TMK. CATATAN 4.3. 2. jalinan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3.2. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.

STANDARD PEMBELAJARAN 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. sejarah seni. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aktiviti : Boneka. 3. gam.2. Keusahawanan.4.1 Alat – gunting 3. 3. Nilai murni CATATAN .1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Prinsip rekaan 3.1 Bentuk – konkrit 3. 3. dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. dan karya seni dalam penghasilan boneka.2. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3. 3. jalinan.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. tali atau gelang getah.1. 2.1.3. kefahaman bahasa seni visual. media. 3.2 Bahan – span.2.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.1.2. 3. STANDARD KANDUNGAN 1. 3. jalinan. warna.1 Imbangan – semetri 3.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.1.3. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. Kreativiti dan Inovasi. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dan proses dalam penghasilan karya.1.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. teknik.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. benang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

gam.3.1. 4. media.3.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 4.tertier dan neutral 4.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2 Warna . 4.1 Unsur seni 4.2 Prinsip rekaan 4.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. warna air atau krayon. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.1. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1 Bentuk – konkrit 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. . dan budaya. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Bahan – kertas tebal.2.1 Alat – gunting.2. kajian.2 Mengetahui penggunaan media.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Imbangan – tidak simetri 4. sejarah seni. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2.3. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.

media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 1.1. sejarah seni. kontra. majalah / kertas warna. Kreatif dan Inovasi. 1. teknik. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. warna.1.2 Bahan – kertas lukisan.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 1.1.3 Warna .2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Kepelbagaian – bahan.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2. 1.1. rupa.1.2. 3.1.1.2.2. EMK : TMK. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Kontra – warna.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2. . Tajuk : Bunga Mawar.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. gam.1.2. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 35 Aktiviti : Kolaj. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.4.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. 1. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1 Teknik – Kolaj.1 Alat – gunting. 2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman media. jalinan.

2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.2.3.1.2. 4. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. Keusahawanan.1.4.2.2 Kepelbagaian – warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 3.1.1.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3. 2.2 Jalinan . 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Warna – sekunder 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. berus gigi dan sikat. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. garisan. warna.1 Alat – berus lukisan.tampak 2. media.2. . 2.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.2 Prinsip rekaan 2.1. 1.1.2 Bahan – kertas lukisan. 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1. dan warna berasaskan air.1 Unsur seni 2. palet. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.

Keusahawanan dan Nilai murni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.2.1. warna. 3.konkrit 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Unsur Seni 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 3.4. TMK.2.1.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. imbangan dan harmoni.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Ruang – nyata 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .2.2 Prinsip rekaan 3. 2. 2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. 2.1. sejarah seni dan budaya.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2. 3.3. ruang. ruang.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. jalinan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.1 Bentuk . 4. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4. jalinan. bahan yang difikirkan sesuai.2. dawai kasar. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. teknik. kertas warna. ruang. media. 3. kefahaman media. dan budaya. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. tali/benang dan kad manila. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. dan harmoni dalam penghasilan karya. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Kreativiti dan Inovasi. sejarah seni.2. Keusahawanan. 4. 3.3. ruang. imbangan. 3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya.2. 3.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Bahan – gam.2.4.3. 3. 3. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Alat – gunting 3.

1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 3.1.2.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2. 4.1. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.2. 2. . serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 4.2.2. 4.1 Harmoni – warna 4.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2.2 Bahan – benang.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2 Ruang – nyata 4. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4. dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media.1. media. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 4. 4. 4.4. sejarah seni. majalah.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.2 Prinsip rekaan 4.1.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. media.1.2 Bentuk – konkrit 4.1 Unsur seni 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1.

1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1 Unsur seni 1. sejarah seni.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. 1. atau oil pastel 1.2.1 Alat – tiada 1. ruang. pensel.2 Mengetahui penggunaan media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.2. 1.3 Bentuk – ilusi 1. 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1.1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. imbangan.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. dan budaya.2 Bahan – kertas lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.1.2. dan karya lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai. Aktiviti :Lukisan 2.3.2 Ruang – ilusi. pensel warna.2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. warna.4 Warna – primer dan sekunder 1. Kreatif dan Inovasi. kefahaman media.1.2.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1. bentuk. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.3 Kepelbagaian – hal benda 1.1. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. 3. teknik.1 Garisan – tebal dan nipis.1.1.3. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.

bentuk. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1.1. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Alat – berus lukisan. imbangan.1.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.2.2 Bahan – kertas lukisan. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. jalinan.4. warna air dan gam.2 Jalinan . 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. media.3.2. 4.1 Teknik – capan.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Prinsip rekaan 2.1.1. warna.2. 3. sejarah seni dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.tampak 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1. pergerakan.1.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1.3 Warna – primer dan sekunder 2. daun berurat / pelepah pisang. 2.2. . Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. palet.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.1 Unsur seni 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.2.1. 1. warna.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 1.2.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Ruang – nyata 3. 2.1.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2. imbangan dan harmoni. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2.3.2. imbangan.3. TMK. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. .4. 4. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.2 Prinsip rekaan 3. 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Bentuk . warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.konkrit 3. 4.1. ruang. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1 Unsur Seni 3.

tali/benang dan kad manila. kefahaman media.2. sejarah seni.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1. Negeri Selangor. Dunia Seni Visual KSSR. 3. majalah.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. Nilai murni Disediakan oleh : En. Keusahawanan.2.2 Mengetahui penggunaan media. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. imbangan. 3. teknik. dan proses dalam penghasilan karya. Hj. 3.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Roszaini B. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2. dan budaya. ruang. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. .4.3. Kreativiti dan Inovasi. dan harmoni dalam penghasilan karya. dawai kasar.2 Bahan – gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Alat – gunting 3.1. bahan yang difikirkan sesuai. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->