KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Unsur Seni 3.2 Ruang – nyata 3. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.konkrit 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.4.2. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. media.3.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. ruang.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya . sejarah seni.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.2 Prinsip rekaan 3. 3.1.1.1. 3.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. 4. imbangan dan harmoni. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2.1. TMK. 2.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. 4. 2. 3.3. dan budaya.1 Kepelbagaian – bentuk 3. imbangan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

2 Bahan – gam. 3.2 Rupa . rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.4.1.1. bahan yang difikirkan sesuai.1 Alat – gunting 3.1.2. 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2. jalinan. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1. imbangan.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3. teknik. ruang.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dawai kasar.1. TAHUN BARU CINA 2013 4.geometri 4. 3. 3.3.3. kefahaman media.1 Unsur seni 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Garisan – lurus 4.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. tali/benang dan kad manila.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1. 3. kertas warna. Kreativiti dan Inovasi. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. Keusahawanan. 3. warna.4.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.

1.1 Harmoni – kelarai 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. EMK : TMK. 4. warna.1 Alat – gunting 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. media. kertas lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Bentuk – ilusi . dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. gam.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.2 Kontra . bentuk.2. Kreatif dan Inovasi.2.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4.2 Prinsip rekaan 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. 3. 4.warna 4. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1 Unsur seni 1. sejarah seni. memahami.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2. 4. 4.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2. dan budaya.3. warna. 1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.4. 4.1.2 Bahan – kertas warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.2.1. imbangan. kefahaman media.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.3.1.2.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1. teknik. dan budaya.3 Ruang . Keusahawanan. 4.2 Kepelbagaian – warna 1. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.2. 3.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya 1.ilusi 1.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . kefahaman media. 1.1. sejarah seni. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 1.4. 1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2 Prinsip rekaan 1.4.1 Teknik – basah atas kering.2.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Bahan – kertas lukisan. warna air atau cat tempera.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. warna. 1.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1. kontra.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.

4.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – lipatan dan guntingan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.3 Harmoni – rupa 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.1 Imbangan – simetri 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 2. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. majalah dan gam.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Unsur seni 2.2. 2. sejarah seni dan budaya. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2 Bahan – kertas lukisan. STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.1.1. kajian.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1.1 Alat – gunting. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.1 Rupa – organik atau geometri 2.1.2 Kontra .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. media. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. TMK.2. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. imbangan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 2.2.3.2 Prinsip rekaan 2. jalinan.2. kertas warna.warna 2.1. 2.2. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. kontra. imbangan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. 2. 2.3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. media.1 Alat – gunting 3.1. gam. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. dan budaya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.3. teknik. jalinan. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. sejarah seni.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. benang.2. jalinan.1. dan proses dalam penghasilan karya.1. Aktiviti : Boneka. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. 3.2 Prinsip rekaan 3.1. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.4. 3. Kreativiti dan Inovasi. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman bahasa seni visual. . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. Keusahawanan.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 2. warna. 3.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. dan karya seni dalam penghasilan boneka.3. tali atau gelang getah. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.1 Bentuk – konkrit 3.2 Bahan – span. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.3.1.1.1 Imbangan – semetri 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4. 4. 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.

2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. 4.tertier dan neutral 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.2. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. 4.2 Prinsip rekaan 4.2. 4. dan teknologi dalam penghasilan model parang. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3. gam. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. kajian.1 Unsur seni 4. . 4.1 Bentuk – konkrit 4. 4.3.2. 4. 4. media.2.1. 4.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Imbangan – tidak simetri 4. dan budaya.3 Mengetahui penggunaan media. PERTAMA 2013 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Warna .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1.3.1 Alat – gunting. sejarah seni. 4.1. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2. 3.2 Bahan – kertas tebal. warna air atau krayon. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.

dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2. kefahaman media. dan budaya.1. 1.1 Alat – gunting. gam. 1.1. 1.2.jenis media dalam penghasilan karya 1. rupa. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.1.1. Kreatif dan Inovasi.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.3. 3.2.2.1.2 Prinsip rekaan 1. 1. 1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. sejarah seni.3 Warna . dan proses dalam penghasilan karya 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.4.1 Teknik – Kolaj. jalinan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. warna.2.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. teknik.2 Mengetahui penggunaan media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif . 1. 2. EMK : TMK. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.1 Kepelbagaian – bahan. 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1. Tajuk : Kumbang Ladybird. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. 4. kontra. 1.4.2 Bahan – kertas lukisan.1. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1. majalah / kertas warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1.2 Kontra – warna.1 Unsur seni 1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. Aktiviti : Kolaj. 1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.1 Alat – berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. Keusahawanan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.tampak 2.2 Prinsip rekaan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1.2 Kepelbagaian – warna.2. 1. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.1.2.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.1. berus gigi dan sikat.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.2 Jalinan . 2.4. 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Warna – sekunder 2. 1. 2.2.2 Bahan – kertas lukisan. garisan. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2.2. palet.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Unsur seni 2. 2. dan warna berasaskan air. warna.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. .4. 1. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.

konkrit 3.3. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan. imbangan dan jalinan.2. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3.2. 2.2 Prinsip rekaan 3. TMK.1.3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 3. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Ruang – jalinan 3.1.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. ruang.1. 2.2. 3. media. sejarah seni dan budaya.1 Imbangan – semetri 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4. 2.1 Bentuk .1 Unsur Seni 3. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 3.1.1. . jalinan.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.4.1.3. 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. 1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 3.2 Bahan – salinan muka arnab. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan Inovasi. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.1 Alat – gunting 3. teknik.2. 3. gam.3.1. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1. ruang.2 Mengetahui penggunaan media. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2. 4. dan jalinan dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Ruang – nyata .1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. ruang.1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. sejarah seni. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 4.2. 3. pensel warna aau krayon. dan bahan hiasan yang sesuai.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. kefahaman media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. imbangan. dan budaya. kad manila.2 Bentuk – konkrit 4.1. jalinan.1.

Keusahawanan dan Nilai murni . 4. 4.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4.2. 4. media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1 Alat – gunting 4.2.4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Prinsip rekaan 4.1 Harmoni – warna 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.3.2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – benang. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kertas warna.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. Kreatif dan Inovasi. 4. 4.3.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. sejarah seni. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2. EMK : TMK.1.2. 4. majalah. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2. dan budaya. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. 3.3. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. media. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.2.2 Kesatuan .komposisi 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. 1.2 Ruang .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.ilusi 1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.2.1.1 Alat – gunting 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2.2. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . majalah atau surat khabar.1 Unsur seni 1.2 Bahan – kertas lukisan. 1.1 Bentuk – ilusi 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. warna.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Mengetahui penggunaan media. 1.2 Prinsip rekaan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2. 3. 4.1.3.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1 Teknik – montaj. dan budaya.3.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1. sejarah seni. ruang.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1. kefahaman media.1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1 Kepelbagaian – imej 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. teknik. ruang. 1. gam. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.

4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 . Keusahawanan.4.

1. 4. 2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. 3. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2. sejarah seni dan budaya.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. warna. palet. jalinan.2.1 Teknik – capan.3. warna. imbangan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Bahan – kertas lukisan.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.3 Warna – primer dan sekunder 2. 2. 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. pelepah pisang .1. 2.2. 4.2.1.1.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1. 2.2 Jalinan .1. pergerakan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2 Prinsip rekaan 2. TMK.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 2.2. warna air dan gam.4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .3.1 Unsur seni 2.1. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.tampak 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.

dan proses dalam penghasilan karya.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.3. dawai kasar.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.2 Ruang – nyata 3.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 2.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.3. imbangan dan harmoni.2.1 Bentuk . dan harmoni dalam penghasilan karya.konkrit 3.2. 3.1 Alat – gunting 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. teknik. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. ruang. 3. media.2 Mengetahui penggunaan media. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. tali/benang dan kad manila. 4.1.1 Unsur Seni 3.1.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. sejarah seni.2. CATATAN .MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. STANDARD PEMBELAJARAN 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. imbangan. 3.1. dan budaya. kertas warna.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3. 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 3. 3. kefahaman media.1.2 Bahan – gam. bahan yang difikirkan sesuai.

3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2.4 Warna – primer atau sekunder 4.1. Kreativiti dan Inovasi.1 Harmoni – kelarai 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. Keusahawanan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. jalinan.1.2 Prinsip rekaan 4. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.2.2 Kontra .3. warna.1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.1 Unsur seni 4.2.1 Garisan – lurus 4. sejarah seni. warna. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.warna 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2. 4.4. ketas lukisan.2.1.geometri 4. 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 3.2 Bahan – kertas warna.2 Rupa .2. media. kefahaman media. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. gam. . dan budaya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. 4.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.2.1 Alat – gunting 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.

1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2 Kepelbagaian – warna 1. .1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1 Bentuk – ilusi 1.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1. EMK : TMK.1.4.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Teknik – basah atas kering. imbangan.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.4. 4.2.2 Bahan – kertas lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. warna air atau cat tempera. dan budaya.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ruang .1.1. bentuk. Kreatif dan Inovasi. 1. 1. 1. memahami.1 Unsur seni 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 4.2.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 4. teknik.2. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. sejarah seni. warna.ilusi 1.

1 Warna – sekunder 2.4. media.1.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. . 2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2 Kepelbagaian – warna. garisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2.1.1.1 Unsur seni 2. warna.2 Jalinan .tampak 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. warna.2 Prinsip rekaan 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media.4.3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kontra. 3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 1. 2.3. 1.1. Keusahawanan.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .2. palet.1 Teknik – renjisan dan percikan. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. dan warna berasaskan air. berus gigi dan sikat.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. TMK.1 Alat – berus lukisan. sejarah seni dan budaya. 4. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . 2.4. 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3.1. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2.2 Bahan – kertas lukisan. jalinan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. warna. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. CATATAN 4.3. 2.1.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.

3.2 Bahan – span. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1. Aktiviti : Boneka. gam.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 2. tali atau gelang getah.4. 3.1.2. warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1. dan budaya. 3. 3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. kefahaman bahasa seni visual. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. jalinan. 4.2.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1. dan proses dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. Nilai murni CATATAN . media. teknik. 3. Keusahawanan.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. sejarah seni.2. 3. 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. STANDARD KANDUNGAN 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3. jalinan. dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. 3.1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.3.1 Bentuk – konkrit 3.2 Prinsip rekaan 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.1 Imbangan – semetri 3. benang. Kreativiti dan Inovasi.1 Alat – gunting 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. gam. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2.2 Warna .2.2. 4.1.1.3. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. sejarah seni. kajian. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan budaya. 2.2.1 Unsur seni 4.2 Prinsip rekaan 4.2 Mengetahui penggunaan media. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. 4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2 Bahan – kertas tebal. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.2.2. 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.1.1 Alat – gunting.1.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. 4. warna air atau krayon.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Bentuk – konkrit 4.tertier dan neutral 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. media. 4.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. . media.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.

1.2. .1 Unsur seni 1. 3.1 Teknik – Kolaj. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1 Alat – gunting. 4. 1.1 Kepelbagaian – bahan. gam.2.1.2. majalah / kertas warna. 1. 1.4. teknik.1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.1.2.2 Prinsip rekaan 1. sejarah seni. EMK : TMK.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3 Warna . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. 1.1. kefahaman media. jalinan.1. 1. kontra.1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Tajuk : Bunga Mawar. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 1. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. warna.1.4.2 Bahan – kertas lukisan. 35 Aktiviti : Kolaj. rupa. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.2 Kontra – warna.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Kreatif dan Inovasi.1.

2. dan warna berasaskan air.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 2.1 Unsur seni 2.2. media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. .1.3.2. 1.2 Kepelbagaian – warna.1.tampak 2. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.1.1. 2.2 Bahan – kertas lukisan.3. . 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. garisan.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. berus gigi dan sikat. 1.1.1.1 Alat – berus lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. palet.1 Warna – sekunder 2.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Prinsip rekaan 2. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4.1.1.1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Keusahawanan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. 4.2 Jalinan . 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. warna.

ruang.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Ruang – nyata 3.3. Keusahawanan dan Nilai murni.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.1. 3.2.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 3. warna. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. TMK.konkrit 3.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2.1. 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. sejarah seni dan budaya.4. imbangan dan harmoni. 3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. jalinan.1 Unsur Seni 3.2.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Teknik – renjisan dan percikan.2.1 Bentuk .1. 2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.

teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. 3. Kreativiti dan Inovasi. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3. Keusahawanan. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.4. imbangan. ruang.1 Alat – gunting 3. .2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dawai kasar. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. media.2 Mengetahui penggunaan media. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – gam.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.3.1. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. jalinan. sejarah seni. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. dan proses dalam penghasilan karya. kertas warna. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.3. 3. bahan yang difikirkan sesuai.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. tali/benang dan kad manila. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. kefahaman media. ruang. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.

2. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. kertas warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Unsur seni 4.3.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. media.1. 4. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.1.4.1.1 Alat – gunting 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.2 Mengetahui penggunaan media. majalah.1. 2.2.1.2 Prinsip rekaan 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4. 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2 Ruang – nyata 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 4. 3.2. dan budaya. sejarah seni. 4.1.2 Bentuk – konkrit 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Harmoni – warna 4. media.2.4.2 Bahan – benang.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai. . 4.1.

media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1 Unsur seni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2 Mengetahui penggunaan media.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.3. 4. teknik.2 Ruang – ilusi.3 Bentuk – ilusi 1.2 Prinsip rekaan 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. Kreatif dan Inovasi.1. ruang.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1.1.2. 1. pensel. 1.2.2.1.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1. atau oil pastel 1.1 Garisan – tebal dan nipis. kefahaman media. dan karya lukisan. 1.1.1.2.2. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. warna. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. bentuk.4 Warna – primer dan sekunder 1. 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Kepelbagaian – hal benda 1.3.1.1.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.2. Aktiviti :Lukisan 2.1. sejarah seni. imbangan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. pensel warna.1 Alat – tiada 1.

dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. Keusahawanan. warna air dan gam.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1.2 Bahan – kertas lukisan. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. 1. sejarah seni dan budaya.1 Rupa – organik dan geometr 2. imbangan.tampak 2.1.1.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. 2.4.1 Alat – berus lukisan.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 2. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. jalinan.2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. bentuk.2.1. . pergerakan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2. media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. daun berurat / pelepah pisang. warna. 2. 3.1 Unsur seni 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.1. 4.4.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. warna.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. 2.2.2 Prinsip rekaan 2.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Teknik – capan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet.2 Jalinan . 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.

2 Prinsip rekaan 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. .1. 2. 4.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. ruang. 3. 2.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. imbangan. 4.3. TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2.1 Bentuk . media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 3.1. 2. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. imbangan dan harmoni.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.konkrit 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. ruang.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4.1.2 Ruang – nyata 3.2. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.

3. . dan proses dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. majalah. bahan yang difikirkan sesuai. Keusahawanan. dan budaya. 3. 3. teknik.3.2. Negeri Selangor. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. ruang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. dan harmoni dalam penghasilan karya. Hj. Dunia Seni Visual KSSR. kefahaman media. dawai kasar. sejarah seni. Nilai murni Disediakan oleh : En.1 Alat – gunting 3.2 Mengetahui penggunaan media. imbangan.2.2 Bahan – gam.1. tali/benang dan kad manila.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Kreativiti dan Inovasi.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Roszaini B.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.3.1.2. 3. 3.4.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful