KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. TMK.1 Bentuk . 3.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2.3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan budaya. 3. 4. media.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1. sejarah seni.1. 2.2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .1.konkrit 3. 3. 4.2.2 Prinsip rekaan 3. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. imbangan.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Unsur Seni 3.3. imbangan dan harmoni. 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1.2 Ruang – nyata 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3. 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. 2.1.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. ruang.

dan proses dalam penghasilan karya.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. bahan yang difikirkan sesuai.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .3. TAHUN BARU CINA 2013 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. Kreativiti dan Inovasi. 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1 Garisan – lurus 4. 3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. warna.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.1. rupa.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.2 Rupa .2 Mengetahui penggunaan media.2 Bahan – gam. dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan.geometri 4.3. 3.2. ruang. tali/benang dan kad manila. kefahaman media.1.2. Keusahawanan.1 Alat – gunting 3.1. dawai kasar. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. kertas warna. 3.1. 3.1. teknik.2. 3.1.1.1. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. 3.1 Unsur seni 4. jalinan.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.1 Bentuk – ilusi .2. kefahaman media.2.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2.1.1 Harmoni – kelarai 4.2.3.3. 4. bentuk. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. kertas lukisan.1 Alat – gunting 4. 4. 3. Kreatif dan Inovasi. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan budaya.1. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Unsur seni 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2 Prinsip rekaan 4.warna 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1. sejarah seni. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1.2 Kontra . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2. imbangan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. memahami.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. 1. 4. EMK : TMK.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2. 4. gam. warna.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

2.jenis media dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.ilusi 1.2 Kepelbagaian – warna 1. 1. teknik.2.3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Bahan – kertas lukisan.1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1. warna air atau cat tempera. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3. kefahaman media. kontra.1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2.2. sejarah seni.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1.1. 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Teknik – basah atas kering.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1.3. 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.4. dan budaya. warna. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. Keusahawanan.3 Ruang . 1. 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.2.1.

2. sejarah seni dan budaya.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. kontra. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2.3 Harmoni – rupa 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 2. 2.1. warna.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2.2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.3.1. 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.1.1 Unsur seni 2. 2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Rupa – organik atau geometri 2. 2.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 2.1.2 Prinsip rekaan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1. kertas warna.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. majalah dan gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. kajian. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2 Kontra .2.2.2. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. TMK.1. 2. imbangan. imbangan.1.3. jalinan.1 Imbangan – simetri 2.2 Bahan – kertas lukisan.1 Teknik – lipatan dan guntingan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Alat – gunting.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 3. 2. 4. 2.warna 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.1. media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.

2. sejarah seni.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. .3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 3.2.1 Bentuk – konkrit 3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. tali atau gelang getah. benang. 4.3. kefahaman bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.2. 3.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan budaya.4. media. 3. 3.3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. jalinan.2. jalinan. dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. Aktiviti : Boneka. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Bahan – span.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Imbangan – semetri 3. Kreativiti dan Inovasi.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. warna. Keusahawanan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. teknik. 3. gam.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.

4. media. media.1.3 Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . 4. 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Alat – gunting. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.2 Warna .1 Imbangan – tidak simetri 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.3. 4. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Bentuk – konkrit 4. . 4.2. gam.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.1 Unsur seni 4.2.3.2 Prinsip rekaan 4. 4.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. kajian.2.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.1.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. sejarah seni.2. 4. warna air atau krayon.2. dan budaya. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. dan teknologi dalam penghasilan model parang. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.tertier dan neutral 4.1.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. PERTAMA 2013 4.1.2 Bahan – kertas tebal.

1. 4.1. 4. 1.1.1. 3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Alat – gunting. dan proses dalam penghasilan karya 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.3. majalah / kertas warna.1.2 Kontra – warna.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 1. rupa.1 Unsur seni 1. dan budaya. kefahaman media.4. 1.2. gam. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. sejarah seni. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. kontra.2.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Teknik – Kolaj.1.3 Warna .2.2. jalinan. EMK : TMK.1. Tajuk : Kumbang Ladybird.1.1.1. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. teknik. Kreatif dan Inovasi. 2.2 Prinsip rekaan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aktiviti : Kolaj. 1. 1.2.1 Kepelbagaian – bahan. 1.2 Mengetahui penggunaan media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. warna. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.4.1.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif . Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. 1.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Unsur seni 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Keusahawanan. 1. garisan.4.2 Jalinan .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.1. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2.3. 3. berus gigi dan sikat. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.4.1 Alat – berus lukisan.1.2.1 Warna – sekunder 2.tampak 2.2 Bahan – kertas lukisan. dan warna berasaskan air. media.2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. warna.1. 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Kepelbagaian – warna. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 1. 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2 Prinsip rekaan 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. 2. .1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. palet.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. . 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur Seni 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Ruang – jalinan 3.1. 3. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. sejarah seni dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.1.3. 2. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk .1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4.1. .1.1.1.2. 2. 2. 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan.2.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. imbangan dan jalinan. 2. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. ruang.2 Prinsip rekaan 3.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. jalinan.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. TMK.2.1 Imbangan – semetri 3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.konkrit 3.

1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. ruang. Keusahawanan.1. dan jalinan dalam penghasilan karya. 4. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. ruang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2. 3.1.2. kefahaman media.1 Unsur seni 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. jalinan. gam.2.2 Mengetahui penggunaan media. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. kad manila.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. dan proses dalam penghasilan karya.3. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 3. 1.3. pensel warna aau krayon.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 3.3. sejarah seni. 3. Kreativiti dan Inovasi.1. dan budaya.2.2 Bentuk – konkrit 4.1. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1. teknik.4. imbangan. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan bahan hiasan yang sesuai.4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Ruang – nyata .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – salinan muka arnab.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup.

1. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.3. dan budaya.4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4. media. kertas warna.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni. Keusahawanan dan Nilai murni .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. majalah.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. 4. EMK : TMK.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Kreatif dan Inovasi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Harmoni – warna 4. 4. 4. 4.2 Prinsip rekaan 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. media. 4.2.2. 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Bahan – benang.1. 3.

kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1 Bentuk – ilusi 1.2 Prinsip rekaan 1. ruang.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Bahan – kertas lukisan. 1. warna.2.2 Kesatuan .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.1. kontra.3. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. ruang.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1. 1.1. 3. kefahaman media.1.1 Alat – gunting 1. gam.2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1. 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2 Ruang . teknik. dan proses dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Teknik – montaj.1.ilusi 1. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya. majalah atau surat khabar. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Kepelbagaian – imej 1.1.3.1.2 Mengetahui penggunaan media.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.komposisi 1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. sejarah seni. 1.1 Unsur seni 1. 1.3.2. dan budaya.

2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 . Keusahawanan.4.4. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.

warna air dan gam.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna. 2. pergerakan.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. warna.1. 2.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.2. TMK. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.2 Jalinan .1.2 Prinsip rekaan 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. 2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 2.1. 2. 4. imbangan.3.3. media.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. palet.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2.3.4.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .tampak 2. pelepah pisang .1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Teknik – capan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.1. 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1 Alat – berus lukisan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2. sejarah seni dan budaya. 3. 2. jalinan. 4. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.

ruang. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. dawai kasar. dan budaya.1.2.2.2.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. ruang. 3. dan proses dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 3.3. kefahaman media. dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1. 3.2. 3. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. imbangan dan harmoni. media. 4.konkrit 3.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.1.3. CATATAN .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Bentuk . 3.3.2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Prinsip rekaan 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3.2 Ruang – nyata 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. teknik.1 Alat – gunting 3. kertas warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.2 Bahan – gam.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 2. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. bahan yang difikirkan sesuai. 3. tali/benang dan kad manila. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.

warna 4.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Kontra .2. 4. warna. Kreativiti dan Inovasi.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. gam. kefahaman media.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 4. jalinan. Keusahawanan.3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. warna.2 Rupa .1 Alat – gunting 4. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.1.1.4 Warna – primer atau sekunder 4.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.3. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. rupa.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.2.2.2. 3.1 Harmoni – kelarai 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2. 4.1 Unsur seni 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. sejarah seni. media.2 Bahan – kertas warna.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.1.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4. 2. dan budaya.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2.3.2.2. .1. 4. 4.1 Garisan – lurus 4.geometri 4. ketas lukisan.

1.1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 2.2.4. teknik. warna.1.ilusi 1.4. imbangan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. EMK : TMK. memahami.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ruang . dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1. 3.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. Kreatif dan Inovasi. 1. bentuk. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.2 Kepelbagaian – warna 1.2. 4. 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1.1 Teknik – basah atas kering.1.2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. warna air atau cat tempera.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. sejarah seni.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. .2.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 Bentuk – ilusi 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1.1. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4.1.1 Unsur seni 1.2.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.tampak 2.1. .2 Jalinan .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. kontra.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Warna – sekunder 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.2. Keusahawanan. warna. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.4. warna.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 3.2 Kepelbagaian – warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1. kefahaman media.3.1 Unsur seni 2. 2.3. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. 1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.2. media. garisan.1. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 2.1.4.

warna.3.3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Alat – berus lukisan. berus gigi dan sikat. 2. 2.2 Bahan – kertas lukisan. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Keusahawanan dan Nilai murni. TMK.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . jalinan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. palet. 2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 4. CATATAN 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4. dan warna berasaskan air. sejarah seni dan budaya.3.2. 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

2. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. 3.1 Imbangan – semetri 3.2. benang. 3.2 Mengetahui penggunaan media.3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. gam.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Kreativiti dan Inovasi. jalinan. media. 3. 3. Nilai murni CATATAN . warna.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. dan karya seni dalam penghasilan boneka. sejarah seni.1.1.3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.3. STANDARD KANDUNGAN 1. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. dan budaya.2.2.2.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. 3. 2. Aktiviti : Boneka.1 Alat – gunting 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 3. jalinan. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Keusahawanan. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3. tali atau gelang getah.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. kefahaman bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3.1.4. teknik.2 Bahan – span.1 Bentuk – konkrit 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.

Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Unsur seni 4.1.2. sejarah seni.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1. 4.2 Prinsip rekaan 4.3. media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3.2 Bahan – kertas tebal.1. 4. 4. . 4. dan budaya. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. kajian. STANDARD PEMBELAJARAN 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. warna air atau krayon.1 Imbangan – tidak simetri 4. media. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2.1.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. gam. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .2. 4. 4.1.1.2.tertier dan neutral 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. 4.2 Mengetahui penggunaan media. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.1 Alat – gunting.1 Bentuk – konkrit 4. 4. 4.2 Warna . 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4.

1 Mengenal dan menyatakan jenis.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1. kontra.1.4.2.2 Kontra – warna. Kreatif dan Inovasi.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.2. 1.1.3 Warna . 1. majalah / kertas warna. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 35 Aktiviti : Kolaj. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna. 4.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 1. gam.1. 1. 4. .1.1 Kepelbagaian – bahan.2.1.2 Prinsip rekaan 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 1.1. sejarah seni.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. kefahaman media. 1. EMK : TMK.1. jalinan. dan budaya.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.2. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. rupa.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Unsur seni 1.2.1. teknik.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Tajuk : Bunga Mawar.1 Teknik – Kolaj.1 Alat – gunting. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 2.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.2.

warna.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1.1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. media.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 3.2.2 Kepelbagaian – warna. . 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1 Warna – sekunder 2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. .1 Unsur seni 2. 2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. garisan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1.2. dan warna berasaskan air.2 Prinsip rekaan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. 2. 1.4.2.4.2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2 Jalinan . 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1. 2. Keusahawanan.1.1 Alat – berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1. berus gigi dan sikat. 2. palet.3.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.tampak 2.1. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

1 Unsur Seni 3. TMK.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 3.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. warna.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.1.1. imbangan dan harmoni.1 Bentuk .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1. 3.2.3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. ruang. 3.3.1 Teknik – renjisan dan percikan.2. sejarah seni dan budaya. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 4. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.konkrit 3. jalinan. ruang. 2.2.1.1.2. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.2 Ruang – nyata 3.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3.2 Bahan – gam. jalinan. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. imbangan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.3. ruang.2. 3. 3. kefahaman media.4. ruang. .3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4.2. media. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. sejarah seni. kertas warna. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. teknik. 3.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. tali/benang dan kad manila.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4. 3. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dawai kasar.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Alat – gunting 3. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. Kreativiti dan Inovasi. bahan yang difikirkan sesuai. dan budaya. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.

2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 3.2 Ruang – nyata 4. sejarah seni. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.1 Alat – gunting 4.2.2.1.1.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. media. 4.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. media. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.2. kertas warna.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.3. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Bentuk – konkrit 4.2 Bahan – benang.1. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 4. majalah. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan. 2. 4.2. 4. 4.3. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. 4. 4.1 Unsur seni 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4. dan budaya. 4.1. 4.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Harmoni – warna 4.2 Prinsip rekaan 4.2. .2.1. 4.

1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. Kreatif dan Inovasi.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1 Unsur seni 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1. sejarah seni.2. kefahaman media.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.2. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.2 Mengetahui penggunaan media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan . dan budaya. 1. teknik.3 Kepelbagaian – hal benda 1.1. pensel.2 Bahan – kertas lukisan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. bentuk. imbangan.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. pensel warna.1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.2.1 Garisan – tebal dan nipis. 1. 1. dan karya lukisan. warna.1.1. ruang.1.2 Prinsip rekaan 1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. atau oil pastel 1. Aktiviti :Lukisan 2.1.2. 1.1.3.1.1 Alat – tiada 1.4 Warna – primer dan sekunder 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. 1.3 Bentuk – ilusi 1.1.2.2 Ruang – ilusi. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.3. 3.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.

1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Alat – berus lukisan.1. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.2 Bahan – kertas lukisan.1 Unsur seni 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. daun berurat / pelepah pisang.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.2 Jalinan .2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. bentuk.2. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1.1.4. warna. 3.2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.1. 2. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. 1. sejarah seni dan budaya.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. jalinan. warna air dan gam.2.2. imbangan. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. Keusahawanan. 2.1.1.tampak 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 1. palet.1.3 Warna – primer dan sekunder 2. pergerakan. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4. 2. media.2 Prinsip rekaan 2.2. warna.3.1.1 Teknik – capan.2.

imbangan. 3. 3.1. media. 3.1. warna.2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2. .3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.konkrit 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. 2.2 Ruang – nyata 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Prinsip rekaan 3.1.4.3. 2. ruang. imbangan dan harmoni. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. TMK.3.1. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. 2. 4. ruang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.1 Bentuk .

2. .2.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dawai kasar. Nilai murni Disediakan oleh : En. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. majalah.3.4. Kreativiti dan Inovasi. 3. Keusahawanan.2. dan budaya. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. ruang.1. Roszaini B.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. kefahaman media. 3.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. Dunia Seni Visual KSSR.3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Hj. tali/benang dan kad manila.2 Bahan – gam. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. teknik. imbangan.2 Mengetahui penggunaan media. bahan yang difikirkan sesuai. sejarah seni. Negeri Selangor.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful