P. 1
Rpt Dsv Thn 3 by Sifat Abas

Rpt Dsv Thn 3 by Sifat Abas

|Views: 0|Likes:
Published by ajielina

More info:

Published by: ajielina on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.4.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4. ruang.1 Kepelbagaian – bentuk 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1. 3.2. imbangan dan harmoni.3.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. warna.1 Unsur Seni 3.3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.1. sejarah seni. 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.2.konkrit 3.2. TMK. imbangan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. media. 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. ruang. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Prinsip rekaan 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.2 Ruang – nyata 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1.1 Bentuk . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.

1. 3. dan proses dalam penghasilan karya.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. dawai kasar.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1. Keusahawanan. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1 Alat – gunting 3. kefahaman media. ruang. 3.1. jalinan.2 Bahan – gam. warna.1 Garisan – lurus 4.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. tali/benang dan kad manila. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya.1.2. 3.2 Rupa .1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mengetahui penggunaan media. 3.3.1.geometri 4.1 Unsur seni 4. teknik. 4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . 3.3. rupa. TAHUN BARU CINA 2013 4.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Kreativiti dan Inovasi. bahan yang difikirkan sesuai. kertas warna.4.2. 3.

1.1 Bentuk – ilusi . gam.1 Harmoni – kelarai 4. Kreatif dan Inovasi. 1.1. 3.1 Alat – gunting 4. kertas lukisan.2 Kontra . 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni.1.3.1 Unsur seni 1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.4. dan budaya.2 Prinsip rekaan 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.3. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 Bahan – kertas warna.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2.1. 1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. warna.2.2.2.2. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.4.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. 4.warna 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. media. kefahaman media.3. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. imbangan. warna.2. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. memahami.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. EMK : TMK.

1. 1.2. STANDARD PEMBELAJARAN 1. sejarah seni. 3.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.jenis media dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1.1.1 Teknik – basah atas kering.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 1.2 Prinsip rekaan 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.3. warna air atau cat tempera.2.2.2 Mengetahui penggunaan media.3 Ruang .2.1.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2.1. 1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.4. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 1.2 Kepelbagaian – warna 1.ilusi 1.2.1. Keusahawanan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 1.2 Warna – sekunder atau tertier 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . kefahaman media.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. teknik.4.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. dan budaya. 4. kontra.

majalah dan gam.4.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1.2 Prinsip rekaan 2. 2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. kajian. imbangan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 2. 2.1 Unsur seni 2.1 Alat – gunting.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 2.1.1 Imbangan – simetri 2.1.2. kontra.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.3. 2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Bahan – kertas lukisan.2. TMK.3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 2. jalinan. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.warna 2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. 2.1 Rupa – organik atau geometri 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. kertas warna.2. 2.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 4. 2. sejarah seni dan budaya.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. imbangan.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Kontra . 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. warna.3 Harmoni – rupa 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2.

media.2. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan karya seni dalam penghasilan boneka. 4. 3. jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. jalinan. benang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Kreativiti dan Inovasi. 3. dan budaya. .2 Bahan – span.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1.4. gam. 3.2.2.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. warna. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.1. 3.1 Bentuk – konkrit 3.1 Alat – gunting 3.1.2 Prinsip rekaan 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.1 Imbangan – semetri 3. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. tali atau gelang getah.2 Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. Keusahawanan.3. kefahaman bahasa seni visual. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.1. 3. sejarah seni.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. Aktiviti : Boneka.4.1.1. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.1.1. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. 3.3.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. kajian.1 Alat – gunting.1. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Bentuk – konkrit 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.2 Warna .3.2 Bahan – kertas tebal. warna air atau krayon. 4. 4.1.3 Mengetahui penggunaan media.1.1. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. . 4. media.2. dan teknologi dalam penghasilan model parang. PERTAMA 2013 4. 4.1.1 Imbangan – tidak simetri 4.2 Prinsip rekaan 4.tertier dan neutral 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. 2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4. media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.3. 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. sejarah seni. 4.2. 3. 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. dan budaya.1 Unsur seni 4.1.

1.1 Teknik – Kolaj. warna. 1. 1.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1.2 Bahan – kertas lukisan.4. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2 Kontra – warna.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. kefahaman media.1.2 Prinsip rekaan 1. 4.2 Mengetahui penggunaan media. teknik.3. 3.2.2.2.1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. jalinan.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kontra.2.1. Aktiviti : Kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1. sejarah seni. 4.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif . 1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. 2. Tajuk : Kumbang Ladybird. 1.1. Kreatif dan Inovasi.1.1 Kepelbagaian – bahan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. gam. 1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. rupa. 1. dan budaya.1 Alat – gunting. dan proses dalam penghasilan karya 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.2. EMK : TMK.1 Unsur seni 1.2. 1. 1. majalah / kertas warna.3 Warna . dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.4.

1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Prinsip rekaan 2.2.1.4.1 Warna – sekunder 2.2. 2. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. media.2.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.tampak 2. 1.1. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. .1. garisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. berus gigi dan sikat. 2. palet.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3. dan warna berasaskan air.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 2. 1. 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 3.2.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1 Alat – berus lukisan.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Jalinan . Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1.1 Unsur seni 2.2 Kepelbagaian – warna. .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Keusahawanan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3. warna. 2.

1 Teknik – renjisan dan percikan. media. imbangan dan jalinan.2 Prinsip rekaan 3.1. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. sejarah seni dan budaya.1. 2.1. ruang.2.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1. 3.1.konkrit 3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. TMK.2.1.3.2 Ruang – jalinan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2. .1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. jalinan. 4. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 Unsur Seni 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1.1 Imbangan – semetri 3.1.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. 2.1 Bentuk . 3. 2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.

2 Bentuk – konkrit 4. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – salinan muka arnab.3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2.4. Keusahawanan. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan jalinan dalam penghasilan karya. 3. 3.1 Alat – gunting 3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan bahan hiasan yang sesuai.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. sejarah seni.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. 4. ruang.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3. kefahaman media.1 Unsur seni 4. teknik.1. 3. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. gam.2. pensel warna aau krayon. ruang. dan budaya.3.1. jalinan. dan proses dalam penghasilan karya. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. imbangan.1.1.2. 3. kad manila. 3. Kreativiti dan Inovasi.4.2 Ruang – nyata .2 Mengetahui penggunaan media. 4.

2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. sejarah seni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. 4.1. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.3.1 Harmoni – warna 4.4. 3.2. 4.2.2 Prinsip rekaan 4. Keusahawanan dan Nilai murni .2 Bahan – benang. EMK : TMK. Kreatif dan Inovasi. dan budaya. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. majalah. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.3.1 Alat – gunting 4.2.1. 4. kertas warna.2. 4.2. 4. media. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4.3. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.

komposisi 1.3.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.2.2. kontra.1 Teknik – montaj. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.3. 2.1 Alat – gunting 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Ruang .1.2 Bahan – kertas lukisan. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Kesatuan .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj. STANDARD PEMBELAJARAN 1. 3. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .1.1. kefahaman media. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj. 1. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. ruang.1.1 Bentuk – ilusi 1. gam. ruang.2. dan budaya. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. sejarah seni.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. teknik.1.1.1.1. majalah atau surat khabar.1 Kepelbagaian – imej 1.3.1 Unsur seni 1.2.2 Mengetahui penggunaan media. warna.ilusi 1.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 . Keusahawanan.4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4.

2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 4.1.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. warna air dan gam.2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. media.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.4.2.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. pelepah pisang . jalinan. warna. warna. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Unsur seni 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Jalinan . prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Alat – berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.2.3.1 Rupa – organik dan geometr 2. 2. TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.3.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Prinsip rekaan 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Teknik – capan. 3. 2. pergerakan.2. imbangan.1.1. 2.2 Bahan – kertas lukisan.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. 4.tampak 2. 2. palet. 2. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.3 Warna – primer dan sekunder 2. 2.2.

3. sejarah seni. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1 Bentuk . imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3. teknik.3.1.2 Ruang – nyata 3.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Mengetahui penggunaan media. 3. dan proses dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.1. CATATAN .1. 4. dan budaya. media. imbangan.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Bahan – gam.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya.2.2.2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.konkrit 3. 3.3. ruang. 3. dawai kasar. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan dan harmoni.3. 3. kefahaman media.2.2.1. tali/benang dan kad manila. bahan yang difikirkan sesuai. ruang.2 Prinsip rekaan 3.1 Unsur Seni 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1. kertas warna.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.2 Rupa .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Prinsip rekaan 4.2.2. dan budaya.2 Bahan – kertas warna.2. 4.4.3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1 Garisan – lurus 4.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1.1 Unsur seni 4. 4. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. warna.2. . warna.2 Kontra . 4. rupa. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.3. 4. 4.1.1.1. gam.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1. 4.1. Keusahawanan.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2. 2. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. kefahaman media.geometri 4.1.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. ketas lukisan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.warna 4.1 Harmoni – kelarai 4.4 Warna – primer atau sekunder 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1 Alat – gunting 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. Kreativiti dan Inovasi. media.3.

2 Prinsip rekaan 1. 1.1. sejarah seni.2.2 Warna – sekunder atau tertier 1.4. imbangan.2. teknik.2.2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. Kreatif dan Inovasi.3 Ruang . 2.1 Teknik – basah atas kering. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. memahami.2 Mengetahui penggunaan media. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1. 3. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. warna air atau cat tempera.1. EMK : TMK. 4.2.ilusi 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1. bentuk.1. .1 Unsur seni 1. warna.2. dan budaya.1.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 4.jenis media dalam penghasilan karya 1.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1 Bentuk – ilusi 1.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2 Kepelbagaian – warna 1.1.1. 4.

2 Jalinan . Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.tampak 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. warna. 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 1.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3.1 Warna – sekunder 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2 Prinsip rekaan 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. kontra. 2. 3.2.1.2 Kepelbagaian – warna.3. media. 2. 2. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. . serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.3. 2. 1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. kefahaman media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Unsur seni 2.

1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.1. palet.3.1 Alat – berus lukisan. 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. dan warna berasaskan air. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2.2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. warna.2.2. 2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan.3.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2. jalinan. 4. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. berus gigi dan sikat.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan dan Nilai murni. TMK.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 2. 2. sejarah seni dan budaya. CATATAN 4.4. 2.

kefahaman bahasa seni visual. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. sejarah seni.1. gam.2. warna.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. jalinan. teknik.2.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3.2 Prinsip rekaan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4.3.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3. tali atau gelang getah. 3. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. STANDARD PEMBELAJARAN 3. media.3. 3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Imbangan – semetri 3. 2.1. benang. 3.1 Bentuk – konkrit 3.1.1. dan budaya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2 Bahan – span. Keusahawanan.1. dan karya seni dalam penghasilan boneka.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Aktiviti : Boneka. 3. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.2. Nilai murni CATATAN . STANDARD KANDUNGAN 1.2. 3. jalinan. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2 Prinsip rekaan 4. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Unsur seni 4.1. 4. 4. 4.1. 4.1 Bentuk – konkrit 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4. gam. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.3.2.2 Bahan – kertas tebal.2.2 Mengetahui penggunaan media. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2.3. 3.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.2.1. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 2.1.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. dan budaya. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.tertier dan neutral 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. warna air atau krayon. media. kajian.2.1 Alat – gunting. media.1 Imbangan – tidak simetri 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak. . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Warna .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.3.

2 Mengetahui penggunaan media.1.1.2. 35 Aktiviti : Kolaj.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. .1.1.2.1 Unsur seni 1. sejarah seni. 1.3 Warna .1 Kepelbagaian – bahan. 1. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.1.2.2 Bahan – kertas lukisan.4.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 1.2. 1.2. 1. 4. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. kontra.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. EMK : TMK. jalinan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.1 Alat – gunting. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2. 1. 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Tajuk : Bunga Mawar.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan budaya. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.2 Prinsip rekaan 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.1. teknik.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. 1.1. gam. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. warna. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. Kreatif dan Inovasi. 1.2 Kontra – warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. rupa.1 Teknik – Kolaj. majalah / kertas warna.2.

1. 1. 1.1.4. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. berus gigi dan sikat. warna. media.1. 2. dan warna berasaskan air.2 Kepelbagaian – warna.4.1. 4.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.2 Jalinan . 2. .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Alat – berus lukisan.1. .3.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Unsur seni 2.1 Warna – sekunder 2. garisan. palet.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. Keusahawanan.1.tampak 2.2 Bahan – kertas lukisan.3.

2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1. Keusahawanan dan Nilai murni.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. warna.2 Prinsip rekaan 3. 2. 2. sejarah seni dan budaya.2.1.1 Unsur Seni 3.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. TMK.1.3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. ruang.1.1. jalinan.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Bentuk .2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.3. 3.2 Ruang – nyata 3.konkrit 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. ruang.1. imbangan dan harmoni. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. 2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.4.1. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 4.1 Teknik – renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.

2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. sejarah seni.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. dan proses dalam penghasilan karya.2. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. ruang.2 Bahan – gam. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. 3.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya.3. Keusahawanan. 3.2. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4. dawai kasar.2. Kreativiti dan Inovasi.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. tali/benang dan kad manila.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. teknik. . bahan yang difikirkan sesuai. kertas warna.4.4. media. dan budaya. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. kefahaman media. jalinan.3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.1 Alat – gunting 3. ruang.

4. 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1 Unsur seni 4. dan budaya. gam dan bahan hiasan yang sesuai. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.1. sejarah seni.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Bahan – benang.4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.3.2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. media.1. 4. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.2 Mengetahui penggunaan media. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 4.2 Bentuk – konkrit 4.1.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2. 3. 4. kertas warna.2.3. media. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 4.1. 4.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.2 Ruang – nyata 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. 4.2.1. 4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. . 4.1. 4.1 Harmoni – warna 4.2.1. 4. majalah.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 2.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.

teknik.1. 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. pensel warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. kefahaman media.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.2. imbangan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Unsur seni 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.4 Warna – primer dan sekunder 1. dan karya lukisan.3. ruang.2 Bahan – kertas lukisan. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.1. 4.2. dan budaya.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai. 1. bentuk.3 Bentuk – ilusi 1.2.1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1 Garisan – tebal dan nipis.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Ruang – ilusi. 1.3.2. Aktiviti :Lukisan 2. atau oil pastel 1.2.1.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .jenis media dalam penghasilan karya 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna.1 Alat – tiada 1.1. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. pensel.2. Kreatif dan Inovasi. sejarah seni.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1.3 Kepelbagaian – hal benda 1. 1.

1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. Keusahawanan. imbangan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. daun berurat / pelepah pisang.4. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.3 Warna – primer dan sekunder 2.2.1 Teknik – capan. warna. pergerakan. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1.4.2. media.1.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Unsur seni 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. sejarah seni dan budaya.2. 4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna.1 Alat – berus lukisan.2 Prinsip rekaan 2. 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2. bentuk.1. 2.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. jalinan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1.tampak 2.1.1.3.1.3 Harmoni – warna dan rupa 2. 2. warna air dan gam. . 3. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.1.2 Jalinan .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Bahan – kertas lukisan.1. 2.2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 1. palet.

2.1.1. TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 2. .1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.1.1. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 3.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.3. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. ruang. ruang. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.2. 2.1.3. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.konkrit 3. media.2 Ruang – nyata 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4. imbangan dan harmoni. 4. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.1 Bentuk . imbangan. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. 2.2 Prinsip rekaan 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 4.

3.2. 3. Nilai murni Disediakan oleh : En. .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3. tali/benang dan kad manila.2 Bahan – gam.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.3. 3.1 Alat – gunting 3.4. 3.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Hj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Mengetahui penggunaan media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dawai kasar. Negeri Selangor. kefahaman media.3. Kreativiti dan Inovasi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. teknik. majalah. imbangan. ruang. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.1. Roszaini B. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. bahan yang difikirkan sesuai.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. Keusahawanan. 3. Dunia Seni Visual KSSR.3.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan proses dalam penghasilan karya.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni. dan budaya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->