KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 3. 2. warna.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 4. 2. 4. imbangan dan harmoni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. 2.1.1 Unsur Seni 3.3. 3.2 Ruang – nyata 3.3. ruang.1. 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1. media.2 Prinsip rekaan 3. dan budaya.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. ruang. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.konkrit 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.1 Kepelbagaian – bentuk 3. TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. sejarah seni.1 Bentuk .1. 2.1.

1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2 Mengetahui penggunaan media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. jalinan. 3. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1 Alat – gunting 3.1 Garisan – lurus 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.4.1. tali/benang dan kad manila. Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TAHUN BARU CINA 2013 4. 3. kertas warna.2. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. bahan yang difikirkan sesuai. kefahaman media.1. Keusahawanan.3. dawai kasar. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1. 3.1.1.1.2 Bahan – gam.1. 3.4.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan proses dalam penghasilan karya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.geometri 4.1.2 Rupa .3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. imbangan.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . teknik. 4. rupa.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2.1.3.1 Unsur seni 4.

4. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. gam. 4.2 Kontra . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.4. warna. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.2. Kreatif dan Inovasi.1 Bentuk – ilusi . serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.3.1 Alat – gunting 4.1 Harmoni – kelarai 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.2.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. EMK : TMK.2.1 Unsur seni 1. 4.2.1. media. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4.1. dan budaya.2 Bahan – kertas warna. 4. 1. memahami.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Prinsip rekaan 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. sejarah seni. warna. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.warna 4. bentuk.1. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4.2. kertas lukisan. imbangan. 1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. kefahaman media. 4.

2.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1. kontra.2. 3.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.1.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1.2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 1.2 Kepelbagaian – warna 1. 1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3. 4.jenis media dalam penghasilan karya 1.2.2.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1. warna air atau cat tempera.2.2 Bahan – kertas lukisan.ilusi 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.1 Alat – berus lukisan dan palet 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.4. sejarah seni. 1.1 Teknik – basah atas kering. Keusahawanan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. warna.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1.2. teknik.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. kefahaman media. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.3 Ruang . 1.3. dan budaya.

kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2. sejarah seni dan budaya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.2. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.3. 4. imbangan. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3.2 Kontra . 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Harmoni – rupa 2.1 Rupa – organik atau geometri 2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.warna 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.1 Imbangan – simetri 2. kertas warna. warna.2. 2. 2.1. 2. kontra.1 Alat – gunting.1 Unsur seni 2.1.2 Prinsip rekaan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan. imbangan. 2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. jalinan.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1. 2. TMK.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .1 Teknik – lipatan dan guntingan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.1.2. 2. 2. media.2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.1.4. majalah dan gam. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2. 2. 4. 2. kajian.2 Bahan – kertas lukisan.

memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. media.1.2. dan proses dalam penghasilan karya.4. Keusahawanan. 3.1 Imbangan – semetri 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual. Aktiviti : Boneka.1. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. teknik.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. jalinan.2 Prinsip rekaan 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. tali atau gelang getah. 4. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.1. dan budaya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. jalinan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. benang. 3.2.3.1. sejarah seni.1. 3. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. 3. 3.2.2.1.2 Bahan – span.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan karya seni dalam penghasilan boneka. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Bentuk – konkrit 3.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. .2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.4. 3.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. 3.

1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna air atau krayon. dan budaya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.1. 4. 4. .1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.1 Alat – gunting.2 Warna . teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. media. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. sejarah seni.tertier dan neutral 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.3. gam.1 Bentuk – konkrit 4. 4. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Unsur seni 4. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.1. kajian. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Mengetahui penggunaan media.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Bahan – kertas tebal.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 4.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.2.2. 3.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1.2. PERTAMA 2013 4. 2.1.2 Prinsip rekaan 4.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.2.1. 4. 4.2.

jenis media dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.2. 1.2.2 Kontra – warna.2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.2 Mengetahui penggunaan media.2.1. sejarah seni. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1.3. rupa.1 Kepelbagaian – bahan.4.1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1 Teknik – Kolaj.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. gam. 1. Aktiviti : Kolaj.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1. teknik. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Alat – gunting.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Unsur seni 1.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. majalah / kertas warna.3 Warna . EMK : TMK.2.2. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1. kefahaman media.1. 1.1. jalinan. warna. 2. Tajuk : Kumbang Ladybird. 1. 1. 1. Kreatif dan Inovasi.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2 Prinsip rekaan 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 3. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Bahan – kertas lukisan.1. 4.2. 1. kontra. dan budaya.1. 4. 1.1. 1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

1 Warna – sekunder 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.4.1.1. dan warna berasaskan air. garisan. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. media.2. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. . 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.1 Unsur seni 2. palet. 1. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2. . 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.tampak 2.1.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.3.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1. 1.2 Kepelbagaian – warna. warna. berus gigi dan sikat.2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Prinsip rekaan 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.2 Jalinan .2 Bahan – kertas lukisan. 3.1 Alat – berus lukisan.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TMK. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.2.konkrit 3. jalinan.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3. ruang.1 Unsur Seni 3.1 Teknik – renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. .1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. media.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1.1. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3. warna. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. 2.3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Bentuk .4. 2.2 Prinsip rekaan 3. 2.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.2.1.1. 3.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Imbangan – semetri 3. 4. sejarah seni dan budaya.1. imbangan dan jalinan.2 Ruang – jalinan 3.3.

ruang.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. kefahaman media.2 Ruang – nyata .2.3. dan bahan hiasan yang sesuai.2. 3.2 Bahan – salinan muka arnab. 1. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.3.2. 4.1. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. ruang. dan proses dalam penghasilan karya. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher. 3. Keusahawanan. dan jalinan dalam penghasilan karya. 3.2. 4.1 Unsur seni 4. 3. gam. 3.3.1 Alat – gunting 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. Kreativiti dan Inovasi. sejarah seni. teknik.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 3.2 Bentuk – konkrit 4.4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.1. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. kad manila.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. dan budaya. jalinan. pensel warna aau krayon. 3.

1 Alat – gunting 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4. 4.2.3.2 Prinsip rekaan 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1.2.4.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. media. gam dan bahan hiasan yang sesuai. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.4. 4. 4. EMK : TMK. sejarah seni. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. majalah. Keusahawanan dan Nilai murni .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2.2.3. 3.3. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. kertas warna. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Harmoni – warna 4. media. 4.1. dan budaya.2 Bahan – benang.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 4. 4. 4.

2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Ruang . memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.komposisi 1. warna. majalah atau surat khabar. 1. 1.3.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1 Bentuk – ilusi 1. ruang.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj .2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Kesatuan . STANDARD PEMBELAJARAN 1.1. 1.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.3.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Prinsip rekaan 1.3. kontra. 1. 2. kefahaman media. gam. teknik. 4.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1 Kepelbagaian – imej 1. dan budaya. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.1.1.1 Teknik – montaj.2.ilusi 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 1. ruang.1 Alat – gunting 1.1.1 Unsur seni 1.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Keusahawanan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 . 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4.

1 Alat – berus lukisan. pelepah pisang . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Rupa – organik dan geometr 2. 2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .2.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1. 4.1.1 Unsur seni 2.1. pergerakan.3. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan.3 Harmoni – warna dan rupa 2. TMK. 2. 2. 4. palet.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Bahan – kertas lukisan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.3 Warna – primer dan sekunder 2.1. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1.3.2.1. 2.3.2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. warna.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2.1.2 Prinsip rekaan 2. sejarah seni dan budaya.1. jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.2. 2.2 Jalinan .1 Teknik – capan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. warna. 3. media.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna air dan gam.tampak 2. 2.1.

dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1. 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.1. ruang. 3.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan proses dalam penghasilan karya. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. sejarah seni. kertas warna. 3.2 Prinsip rekaan 3. imbangan dan harmoni.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. CATATAN .3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. ruang.3.1 Unsur Seni 3. 3.2.1. 4.2.2 Bahan – gam. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.konkrit 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. dan budaya. ruang.1. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Alat – gunting 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 3. bahan yang difikirkan sesuai.2 Mengetahui penggunaan media. tali/benang dan kad manila.1.2.2 Ruang – nyata 3.3.1.2.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Bentuk . dawai kasar.1 Kepelbagaian – bentuk 3. STANDARD PEMBELAJARAN 3. kefahaman media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. teknik. 3. 3.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.1.

4. Keusahawanan. Kreativiti dan Inovasi. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. jalinan.warna 4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1.2.2.2. sejarah seni.2. 4.2 Kontra .2. ketas lukisan.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1. 2. warna.1 Alat – gunting 4. 4.1.geometri 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. media.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3.1 Garisan – lurus 4. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. warna.2.1.4 Warna – primer atau sekunder 4.2 Prinsip rekaan 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Rupa .2 Bahan – kertas warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. gam.1. 4.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. kefahaman media.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3.1 Harmoni – kelarai 4.1 Unsur seni 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. dan budaya.1.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1.

4.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. sejarah seni.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 1.3 Ruang .1.2 Mengetahui penggunaan media. .1 Unsur seni 1.1.2.4.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2.1.2 Prinsip rekaan 1.1 Teknik – basah atas kering.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1 Bentuk – ilusi 1. dan budaya.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1. 1.2.1.1. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.2.4. 3. warna air atau cat tempera.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. 4. memahami.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 2. imbangan. bentuk.ilusi 1.2. teknik.2.2 Kepelbagaian – warna 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. warna.1. 1. EMK : TMK.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. 1.

1. 2. .2 Prinsip rekaan 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. kefahaman media.1.2. media.4. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. warna.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.1. 3. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.1.1 Unsur seni 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Kepelbagaian – warna.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.tampak 2.1. 1. garisan.3.2 Jalinan .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. Keusahawanan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra. 1. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. warna. 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1 Warna – sekunder 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1.

2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – berus lukisan.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2. Keusahawanan dan Nilai murni. berus gigi dan sikat. 2.2 Bahan – kertas lukisan. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. palet. sejarah seni dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . 2.3. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . TMK. dan warna berasaskan air. warna. CATATAN 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.2.2.2. 4.1.

2. Aktiviti : Boneka. gam.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.1 Imbangan – semetri 3.3. Nilai murni CATATAN .1. dan budaya. kefahaman bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 3.1.2.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. benang.1.2. Kreativiti dan Inovasi. teknik.1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3. jalinan. Keusahawanan. 3.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. media.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. 3.1 Alat – gunting 3. 3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. 3.2 Bahan – span.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan. 2.1 Bentuk – konkrit 3. tali atau gelang getah.4. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. warna.1. dan proses dalam penghasilan karya. sejarah seni. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.3.2.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. 4.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.

dan budaya. 4.tertier dan neutral 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. media.2 Bahan – kertas tebal. 4. gam. warna air atau krayon.3.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk. sejarah seni.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4.1. 4.1 Unsur seni 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. media.2.1 Bentuk – konkrit 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2 Warna . Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting. 4.1.3. 3.2.1. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.2.2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . kajian. 4.2.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak.2.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. . 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.3.

1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 3. 2. jalinan. gam.1.4. 4. dan proses dalam penghasilan karya 1. 35 Aktiviti : Kolaj.1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2. sejarah seni.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. . rupa.2 Mengetahui penggunaan media. 1.2.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. majalah / kertas warna. 4.2.3 Warna .1 Alat – gunting.1. 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. kontra.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. Tajuk : Bunga Mawar.2. kefahaman media. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. teknik. dan budaya. 1.1.1.2 Bahan – kertas lukisan. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. EMK : TMK.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1.1 Kepelbagaian – bahan.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa. 1.1. 1. 1.1 Unsur seni 1.2 Kontra – warna.4. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.jenis media dalam penghasilan karya 1.2. 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – Kolaj.2.2 Prinsip rekaan 1. warna. Kreatif dan Inovasi.

MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4. 2. 4.1.2 Kepelbagaian – warna.2 Prinsip rekaan 2.1. garisan. 1.tampak 2.1.1.1. 1. warna. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1.1.1 Alat – berus lukisan.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. Keusahawanan. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku. 2.2 Bahan – kertas lukisan. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Warna – sekunder 2. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1.2. 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. palet.1.2. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.2 Jalinan . berus gigi dan sikat.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. media. 2.1 Unsur seni 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. dan warna berasaskan air.3.2.3.

2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.3. sejarah seni dan budaya. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Teknik – renjisan dan percikan.1.konkrit 3.2.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. 2. 2.3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan dan Nilai murni.2.4.2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. warna. imbangan dan harmoni. jalinan.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2.1 Bentuk .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3.3. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2. 2. 3.2 Ruang – nyata 3. 2.1.1.1. 2. 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. ruang.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.1. ruang.

serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. Kreativiti dan Inovasi. . 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3. dan budaya. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. Keusahawanan. ruang. ruang. 3. dan proses dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. kefahaman media. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4. media. 3. dawai kasar. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. 3.3. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3. bahan yang difikirkan sesuai. sejarah seni.2 Bahan – gam. jalinan.2. imbangan. tali/benang dan kad manila. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.3.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kertas warna. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.

4.2.2.1. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1 Unsur seni 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. dan budaya.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai.3. kertas warna. 4.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Bentuk – konkrit 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2 Prinsip rekaan 4. 4.2. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. majalah. 4. 4.2 Ruang – nyata 4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2.1 Harmoni – warna 4. gam dan bahan hiasan yang sesuai.4. media.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. sejarah seni. 4.2 Bahan – benang.2. 2. 4.2.4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.2.1. .3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 4. media.1.2.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. 3. 4. 4.

2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. bentuk.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1. dan karya lukisan. 4.2.2.1. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. pensel warna.2. sejarah seni. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. Aktiviti :Lukisan 2.2 Mengetahui penggunaan media.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.4 Warna – primer dan sekunder 1.1. pensel.1. ruang.1.1 Garisan – tebal dan nipis. warna.1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1. 1. atau oil pastel 1.2 Prinsip rekaan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.1 Alat – tiada 1.1 Unsur seni 1. 1. 3.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.2 Ruang – ilusi.3 Bentuk – ilusi 1.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan.1.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. kefahaman media. Kreatif dan Inovasi. 1. 1. 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .1.2. dan budaya. 1.1.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1. 2. jalinan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.1.tampak 2. sejarah seni dan budaya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. palet. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. pergerakan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.4.1. . dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 1.2 Prinsip rekaan 2.1. warna.3.2.4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Unsur seni 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna.1 Alat – berus lukisan. 4. 3.1 Teknik – capan.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2. Keusahawanan.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.2 Bahan – kertas lukisan. 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. media.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.2. 2.1.2 Jalinan . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. daun berurat / pelepah pisang.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2.1 Rupa – organik dan geometr 2.1. 1.1. imbangan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. bentuk.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. warna air dan gam.

3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. warna. 2.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2. . serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 4.3. 3.1.2. 3. imbangan dan harmoni.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1. imbangan.3. 2.2.1. ruang.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. TMK. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2 Prinsip rekaan 3. 4.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.konkrit 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. media.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. ruang.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur Seni 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1.2 Ruang – nyata 3.3.1 Bentuk . 2.

dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. kefahaman media. imbangan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. . Dunia Seni Visual KSSR. 3. dan budaya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. Keusahawanan.2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 3. dan proses dalam penghasilan karya.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. 3. tali/benang dan kad manila.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Bahan – gam. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.3. majalah. Roszaini B. Negeri Selangor. Kreativiti dan Inovasi. Nilai murni Disediakan oleh : En. ruang.3. teknik. Hj. 3. bahan yang difikirkan sesuai.1. 3.2 Mengetahui penggunaan media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. sejarah seni. 3.2.3. dawai kasar. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful