KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

2. warna. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. 2.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. imbangan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. media.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 4. dan budaya. ruang.1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 4. TMK. 2.2 Prinsip rekaan 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. 2. ruang. 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. imbangan dan harmoni. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.2 Ruang – nyata 3.1. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Unsur Seni 3.1. sejarah seni.4.1 Bentuk .konkrit 3. 3.

3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Mengetahui penggunaan media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Garisan – lurus 4. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1. Keusahawanan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. tali/benang dan kad manila.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman .4. 4. dawai kasar. imbangan. 3. kefahaman media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Bahan – gam.1. teknik.2. ruang. bahan yang difikirkan sesuai.1. dan proses dalam penghasilan karya.3. TAHUN BARU CINA 2013 4.1.3. warna.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2 Rupa .1. kertas warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1 Alat – gunting 3.1. 3. rupa.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1. 3.3.1 Unsur seni 4. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1.geometri 4.4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.1. jalinan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman. 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2.2. 3. Kreativiti dan Inovasi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.

1. 4. gam.2. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1.2 Kontra .1 Unsur seni 1.2.1. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1.2 Bahan – kertas warna. memahami. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4.1 Alat – gunting 4.3. 3. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. STANDARD PEMBELAJARAN 4.3. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. 4. EMK : TMK. kertas lukisan. Kreatif dan Inovasi.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2. 1.2 Prinsip rekaan 4. 4.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Bentuk – ilusi . dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1.2.2.4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.2. media.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni.1 Harmoni – kelarai 4. bentuk. 4. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. kefahaman media.2. warna. 1.warna 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. warna.2.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. 4.3. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.

2 Kepelbagaian – warna 1. 1. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2.1. 1.2.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan .2 Warna – sekunder atau tertier 1.2.3.2.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kontra.3.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1.3 Ruang .1. teknik. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. sejarah seni. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna air atau cat tempera.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.1 Teknik – basah atas kering.2. dan budaya.jenis media dalam penghasilan karya 1.ilusi 1.3.4.1. Keusahawanan.1. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Prinsip rekaan 1.2 Mengetahui penggunaan media. 1. 1. warna. kefahaman media.4.2 Bahan – kertas lukisan.

1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.2.2 Bahan – kertas lukisan.2. kertas warna.1 Rupa – organik atau geometri 2.2.1.3 Harmoni – rupa 2.1. sejarah seni dan budaya.1 Unsur seni 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. TMK. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. majalah dan gam.1.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2 Kontra .3. 4.2. 4. 2. 2. 2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. kajian.2.1.3.4. imbangan.1. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1.1 Teknik – lipatan dan guntingan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. jalinan. kontra.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2. 3.1 Imbangan – simetri 2.warna 2.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Alat – gunting. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan. 2. 2. 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. media. imbangan.

2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. 3.1. Kreativiti dan Inovasi. tali atau gelang getah. 3. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Prinsip rekaan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka. kefahaman bahasa seni visual. jalinan.3. dan budaya.2.1.2.2.1.1.3.1. Keusahawanan. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. warna. 2. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Bahan – span. jalinan.1.3. 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.4. 3.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam. 3.4. Aktiviti : Boneka. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Bentuk – konkrit 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1 Imbangan – semetri 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3. teknik. benang.2 Mengetahui penggunaan media. media.1. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing. dan karya seni dalam penghasilan boneka. sejarah seni.1 Alat – gunting 3. 3.2.

2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang.1. 4.1 Alat – gunting.2 Bahan – kertas tebal. 4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. 4.1.2.2. 4.1 Bentuk – konkrit 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.3. 4. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang.1 Unsur seni 4.1. 4.1.2 Warna .MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. PERTAMA 2013 4. 3.3. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 4. .1. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. media.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang. sejarah seni.2.2.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. kajian. warna air atau krayon. 4. 4.2.tertier dan neutral 4. dan budaya.1. dan teknologi dalam penghasilan model parang. media.1 Imbangan – tidak simetri 4.3 Mengetahui penggunaan media.

1. Kreatif dan Inovasi.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. EMK : TMK.1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2. gam.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. 1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2 Kontra – warna.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. jalinan.1 Alat – gunting.jenis media dalam penghasilan karya 1. 1. 1. Tajuk : Kumbang Ladybird.2. majalah / kertas warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.4.1.2 Bahan – kertas lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 2.1. 1.2. rupa.2 Mengetahui penggunaan media.1. 1.1. kefahaman media.1.1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Aktiviti : Kolaj.2. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri.1 Kepelbagaian – bahan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1. 4.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.2. kontra.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1. 3.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Teknik – Kolaj. 1. 1.1 Unsur seni 1. sejarah seni. 1. dan budaya.3.3 Warna . warna.1.1. 4. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.4. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.2.1. teknik.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.

3. .2.1.2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.1.2 Jalinan .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2. 2.3.2 Prinsip rekaan 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Kepelbagaian – warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. 1. 2. 1. Keusahawanan.1 Unsur seni 2.2. 2.1 Warna – sekunder 2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.3. .1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. dan warna berasaskan air. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. 2.tampak 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.1.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. berus gigi dan sikat. warna. media. garisan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.2. 2. palet.1 Alat – berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.4. 1. 2.1.

1.1.2 Prinsip rekaan 3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Imbangan – semetri 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3. imbangan dan jalinan. 2. 2.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. TMK. 3. 2.1 Bentuk .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Unsur Seni 3. jalinan. 2. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.konkrit 3.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. ruang.2.1 Teknik – renjisan dan percikan.2 Ruang – jalinan 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. 2.3.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. sejarah seni dan budaya.1.1. 2.1. warna. . Keusahawanan dan Nilai murni.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.1. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. 2.

2 Mengetahui penggunaan media.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan jalinan dalam penghasilan karya. ruang. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. jalinan.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan bahan hiasan yang sesuai.2 Bentuk – konkrit 4. 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. imbangan. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1. kad manila. dan budaya. 4.1. dan proses dalam penghasilan karya. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. 4. 3.3. teknik.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. pensel warna aau krayon.1 Alat – gunting 3. 3.1.1.2. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.2 Bahan – salinan muka arnab. Kreativiti dan Inovasi. ruang.1.1 Unsur seni 4.3. 1.3.1.2.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. gam.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.2. sejarah seni.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Ruang – nyata . kefahaman media.

gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4.2.2 Bahan – benang. 4.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher. media. 4.2. 3.1 Harmoni – warna 4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan. dan budaya.1 Alat – gunting 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1. 4.4.3. Keusahawanan dan Nilai murni .MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. 4.3.2 Prinsip rekaan 4. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. 4.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. media. Kreatif dan Inovasi. teknik dan proses dalam penghasilan karya.3. 4. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4.2.2.4. sejarah seni.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. EMK : TMK.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.2.1. kertas warna. majalah. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1. teknik.1.1. 1.1 Alat – gunting 1. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1.1 Kepelbagaian – imej 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Teknik – montaj. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Kesatuan .2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4. majalah atau surat khabar. 3.1.2.2 Ruang .3. sejarah seni.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengetahui penggunaan media. 1. gam. dan budaya.2.komposisi 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj.1.1 Unsur seni 1. 1.2. 2. 1.1. 1.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.ilusi 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1. kontra.1.2.1 Bentuk – ilusi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2 Prinsip rekaan 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. warna.3.2. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. ruang. dan proses dalam penghasilan karya 1. kefahaman media.2.

1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. Keusahawanan.

kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.4.2 Bahan – kertas lukisan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. warna.1. palet.1.tampak 2. 2. imbangan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.1.1.3. TMK.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2.1 Unsur seni 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2.1 Teknik – capan. 2. 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. media.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Warna – primer dan sekunder 2. 3. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 2.2. pelepah pisang . pergerakan. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2 Prinsip rekaan 2.2.2 Jalinan . sejarah seni dan budaya.2. 2.1. warna.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 4. 2.3. warna air dan gam. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1 Alat – berus lukisan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. jalinan. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.

4.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. imbangan. kefahaman media.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. tali/benang dan kad manila. ruang.1. 3.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1.1.3. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. 3. dan budaya.1.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. 3. sejarah seni. 2.1.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Bentuk .2. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.2 Ruang – nyata 3. media. CATATAN . 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. dawai kasar.2 Bahan – gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.1. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. 3. dan proses dalam penghasilan karya. ruang.2 Mengetahui penggunaan media. bahan yang difikirkan sesuai.3. imbangan dan harmoni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. ruang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.konkrit 3.2 Prinsip rekaan 3.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. dan harmoni dalam penghasilan karya.2.2.1 Unsur Seni 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik.1 Alat – gunting 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. kertas warna. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.

2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2 Rupa .1 Alat – gunting 4. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.3.geometri 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Garisan – lurus 4. ketas lukisan. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.1. gam.1. sejarah seni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Kontra .2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. 4.warna 4. 4.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Prinsip rekaan 4.3. kefahaman media.2 Bahan – kertas warna.1.1 Harmoni – kelarai 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4 Warna – primer atau sekunder 4.4. .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1. warna.2. warna. 4.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. rupa.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1. Kreativiti dan Inovasi.2. 4.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 2. Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 3. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. dan imbangan dalam penghasilan anyaman.1. media.1.4.1.1 Unsur seni 4. 4. dan budaya. 4.1.2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.

dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2.2 Prinsip rekaan 1.3 Ruang .1 Alat – berus lukisan dan palet 1. . dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Teknik – basah atas kering.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1.1 Bentuk – ilusi 1.4. 3.1.1.4.2.2 Bahan – kertas lukisan. 4. warna.2. EMK : TMK.1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.2. 1. Kreatif dan Inovasi. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.2 Kepelbagaian – warna 1. sejarah seni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.ilusi 1.1.1 Unsur seni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang. 1. 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. warna air atau cat tempera.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. 2. memahami. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1. imbangan.2. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bentuk. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.

media. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 2. 2.2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2. kefahaman media.2 Kepelbagaian – warna.2 Prinsip rekaan 2. 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.4.2 Jalinan .1 Warna – sekunder 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.4.tampak 2. 1. 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. kontra. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. warna. 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan. 3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.1. 2.1.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. Keusahawanan.1 Unsur seni 2. warna. . 1.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3. garisan.

2 Bahan – kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – renjisan dan percikan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2. 2. warna.1.1 Alat – berus lukisan. 2. 2. sejarah seni dan budaya.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1. jalinan. 2. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. palet. CATATAN 4. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 . TMK. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. berus gigi dan sikat. 4.3.2. Keusahawanan dan Nilai murni.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. dan warna berasaskan air.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3. 2. 2.3. 2.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN .

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3. 4. 3.4. media teknik dan proses dalam penghasilan karya. teknik. kefahaman bahasa seni visual. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. warna.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. STANDARD KANDUNGAN 1. dan karya seni dalam penghasilan boneka.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Nilai murni CATATAN .1. benang.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.1 Bentuk – konkrit 3.2 Prinsip rekaan 3. media.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus.1.1.4. Keusahawanan. jalinan. tali atau gelang getah. 3.1 Alat – gunting 3.1. Aktiviti : Boneka. gam. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3. Kreativiti dan Inovasi.1.2. 3. 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.2 Mengetahui penggunaan media.2. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. jalinan.2. 3. sejarah seni. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 Imbangan – semetri 3.3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.2. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – span. dan budaya.2.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.

4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.1.2 Prinsip rekaan 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.tertier dan neutral 4. 4. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. warna air atau krayon.2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2. 4.1 Bentuk – konkrit 4.3.1 Unsur seni 4. kajian. STANDARD PEMBELAJARAN 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.3. teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. .1.2.2.2.2 Bahan – kertas tebal. 4. dan budaya. gam.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. media.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2. 3.3.1 Alat – gunting. sejarah seni. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. 4. dan teknologi dalam penghasilan model kapak.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Mengetahui penggunaan media. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.1 Imbangan – tidak simetri 4.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2 Warna .1. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. 4.

dan budaya.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.1 Kepelbagaian – bahan.2 Mengetahui penggunaan media. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj.1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. Kreatif dan Inovasi.1.2.4. 1. 3.1.1. 1. 2. rupa.1.1 Unsur seni 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. 1. 1.2. 35 Aktiviti : Kolaj.1 Teknik – Kolaj. kefahaman media. EMK : TMK.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.4. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna. 1. . serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. warna. gam.2.1.jenis media dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2.1. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi. jalinan.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.2 Kontra – warna.1. 1.1. kontra. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2. Tajuk : Bunga Mawar. majalah / kertas warna.1.2. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj.3 Warna . 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 4. teknik.1 Alat – gunting.2 Prinsip rekaan 1. sejarah seni.

3. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. 2. 2.1 Warna – sekunder 2.1. dan warna berasaskan air.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2.1 Alat – berus lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3.2 Jalinan .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. media. palet. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2.1 Unsur seni 2.1.2.1. 1. garisan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan. .4.3.4.2 Bahan – kertas lukisan.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.2.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.tampak 2.1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. 2. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.2 Kepelbagaian – warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2. berus gigi dan sikat. 1.1. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 2. Keusahawanan. 3.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1. .1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.

ruang.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.1. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2.1.3.2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Bentuk . 2.3. 3. sejarah seni dan budaya.4.2. jalinan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.1. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail .1 Teknik – renjisan dan percikan.3.konkrit 3. TMK.2. 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3. imbangan dan harmoni.2. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.2 Prinsip rekaan 3. ruang.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. warna.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. Keusahawanan dan Nilai murni.1. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2 Ruang – nyata 3. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 4.

3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Keusahawanan.3.1. dan proses dalam penghasilan karya. dawai kasar.2. .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan.4. Kreativiti dan Inovasi. tali/benang dan kad manila. imbangan. kertas warna. jalinan. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. 3.1 Alat – gunting 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. media. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. ruang.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. 3.2 Bahan – gam.2. dan budaya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. 4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik. bahan yang difikirkan sesuai. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. kefahaman media.3.4. ruang.

2.2. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. 4.2.4.1.1.1.1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4. 2.2. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.4. media. 3.1. 4.1. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher. gam dan bahan hiasan yang sesuai.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.1 Alat – gunting 4.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2.1. 4. 4. kertas warna.1. 4.2 Bentuk – konkrit 4.3.1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri. 4. majalah. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.2. .1 Unsur seni 4.2 Bahan – benang.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Mengetahui penggunaan media.1. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. teknik dan proses dalam penghasilan karya. media. dan budaya.1 Harmoni – warna 4. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.2 Ruang – nyata 4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.

imbangan.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.2 Ruang – ilusi.1. sejarah seni. 1.1. 3.3.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. atau oil pastel 1. warna.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.2.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. Kreatif dan Inovasi. dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan .2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – tiada 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. pensel warna.1. pensel.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.3 Bentuk – ilusi 1.1.1 Garisan – tebal dan nipis.2 Prinsip rekaan 1. 1.1.1. kefahaman media.4 Warna – primer dan sekunder 1. dan karya lukisan.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Bahan – kertas lukisan.1. ruang. 1. bentuk.1 Unsur seni 1.2. teknik. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.3.1. Aktiviti :Lukisan 2. 1. 4. 1.1.2.2.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1.2.2.

warna air dan gam.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan.1. jalinan.1. warna. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 2. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. .3 Warna – primer dan sekunder 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 1. daun berurat / pelepah pisang.2.1.2.2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. warna. palet.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa. media. 2.1.3 Harmoni – warna dan rupa 2. imbangan.1 Alat – berus lukisan. Keusahawanan. 1.2 Jalinan .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. sejarah seni dan budaya.1. 2. bentuk. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2.2 Prinsip rekaan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Unsur seni 2. 2.4.1.2. 2. pergerakan.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – capan.2 Bahan – kertas lukisan.3.1.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2. 4.tampak 2.1 Rupa – organik dan geometr 2.2. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. 3.2.1.4.

2 Prinsip rekaan 3.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2. 3. .4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.3. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2. warna.2.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 4.1.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Ruang – nyata 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur Seni 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 4.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 3.3. imbangan dan harmoni.3. 2.1.1.konkrit 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. TMK.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1 Kepelbagaian – bentuk 3.2.1. media.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Bentuk .1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. ruang. ruang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2. 3.1.1.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.

majalah. bahan yang difikirkan sesuai.3.2 Bahan – gam. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. Keusahawanan.1.2.1 Alat – gunting 3. ruang.2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. dan budaya.4. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.3. imbangan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. Hj.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.2. dan proses dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.3.2 Mengetahui penggunaan media. sejarah seni. 3. Negeri Selangor. .4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik.2.4. dawai kasar. 3. Roszaini B. Nilai murni Disediakan oleh : En. tali/benang dan kad manila. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3. kefahaman media. Kreativiti dan Inovasi. dan harmoni dalam penghasilan karya. Dunia Seni Visual KSSR.