KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN TIGA

MINGGU 1

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Buah Epal dan Oren. Aktiviti :Lukisan

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, ruang, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – tebal dan nipis. 1.1.1.2 Ruang – ilusi. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – hal benda 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan.

CATATAN

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 2 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, jalinan, pergerakan, dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan - tampak 2.1.1.3 Warna – primer dan sekunder 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1.2.3 Harmoni – warna dan rupa 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – berus lukisan, palet, daun berurat. 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, warna air dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – capan.

kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2. dan budaya.4. 3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. imbangan dan harmoni.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1.1 Bentuk .2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. ruang. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.konkrit 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Ruang – nyata 3. sejarah seni.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media.1. TMK.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya .3.1. 2. 4.2.3. 2. 3.1 Unsur Seni 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail. 3.2 Prinsip rekaan 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang.3. 2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 3&4 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Lingkaran Ular Aktiviti: Mobail 1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. imbangan. ruang.1. 2.

3. ruang.2 Mengetahui penggunaan media. Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Garisan – lurus 4.3.1. TAHUN BARU CINA 2013 4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.1 Unsur seni 4. warna.2 Bahan – gam.4.1.2.1.1 Alat – gunting 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1. 3.4 Warna – primer atau sekunder Mengenal Kraf Tradisional 6&7 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Kelarai Siku Kluang Aktiviti: Anyaman . 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman. 3. teknik.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Nilai murni CATATAN 5 CUTI 1.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1. Keusahawanan.1. rupa.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. tali/benang dan kad manila.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4. bahan yang difikirkan sesuai. kefahaman media. 3.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dawai kasar. imbangan.2. kertas warna.2 Rupa . jalinan.1.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. dan proses dalam penghasilan karya. 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.1. dan harmoni dalam penghasilan karya.4. 3.geometri 4.

1 Bentuk – ilusi .3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas warna.2.1 Harmoni – kelarai 4.2.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. imbangan.2. memahami.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2 Prinsip rekaan 4.1. Kreatif dan Inovasi.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.2 Kontra . bentuk. sejarah seni.1 Alat – gunting 4. media. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. gam.1.1.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 4. 4. 4. warna. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.warna 4. 3. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 4. 1.1 Unsur seni 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 8 Tema : Alam Semulajadi Tajuk :Rama-rama 1. 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.2.1 Mempamerkan hasil karya sendiri 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.4.2. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. kertas lukisan.1.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.1.2.3. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman. EMK : TMK. dan budaya.3. kefahaman media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.

Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Aktiviti : Catan . media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.2.1 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Ruang . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.4. dan proses dalam penghasilan karya 1. warna air atau cat tempera. dan budaya.3. 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4.3. warna. 4.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1.2.2.2 Bahan – kertas lukisan.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Mengetahui penggunaan media. teknik. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Prinsip rekaan 1.1. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2 Kepelbagaian – warna 1.ilusi 1. 1.2. kontra.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1. sejarah seni.2.1 Teknik – basah atas kering.2 Warna – sekunder atau tertier 1. 1.2. 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.1. Keusahawanan.1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3.1.1. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.

1. TMK. majalah dan gam.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lipatan dan guntingan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 & 10 . 2.2 Prinsip rekaan 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Unsur seni 2. 2.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan lipatan dan guntingan. 2. 2.warna 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. media. 2. 2. 2. kontra. sejarah seni dan budaya.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 4.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Bahan – kertas lukisan.1. imbangan.1.4. 4.2. 2.1 Alat – gunting.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3. imbangan. 2. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada lipatan dan guntingan.1.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1.1.2. kajian. warna.3.2 Jalinan – sentuh dan tampak 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. kertas warna. dan teknologi dalam membuat lipatan dan guntingan.3 Harmoni – rupa 2. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia d dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1 Rupa – organik atau geometri 2. jalinan.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan lipatan dan guntingan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Hiasan Dinding Aktiviti : Lipatan dan Guntingan STANDARD KANDUNGAN 1.1.2 Kontra .2. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik lipatan dan guntingan.

1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. gam. teknik.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal. Nilai murni CATATAN 11 Tajuk : Kucing.1. dan karya seni dalam penghasilan boneka. warna.1. Aktiviti : Boneka. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi STANDARD KANDUNGAN 1.1. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. 3. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 3.2. Keusahawanan. dan proses dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3. benang. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. kefahaman bahasa seni visual.1.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.1.1 Bentuk – konkrit 3. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 3.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka.2.3. 3. media.2 Bahan – span. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3. 3.4. .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. tali atau gelang getah.3.1. Kreativiti dan Inovasi.1 Imbangan – semetri 3. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. sejarah seni.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. jalinan. jalinan.

2.3 Mengetahui penggunaan media.1 Unsur seni 4.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. kajian.1. 3. 4. 13 & 14 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang. sejarah seni.2.2 Prinsip rekaan 4.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4.3.3.2. 4.tertier dan neutral 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri .1 Bentuk – konkrit 4.1 Imbangan – tidak simetri 4. dan teknologi dalam penghasilan model parang.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2 Bahan – kertas tebal. 4.1.1.2.2 Warna . 4.2. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. 4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2. 4.3. dan budaya. gam.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri. media.1. . serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. media.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna air atau krayon.1 Alat – gunting. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model parang. 4.MINGGU 12 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model parang.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. PERTAMA 2013 4.

sejarah seni.1 Teknik – Kolaj. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1. 1.4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 1.1. 1. 1. 4. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1. 1.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kontra. 1. Aktiviti : Kolaj. dan budaya.1 Kepelbagaian – bahan.2.1. 3.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj.1.2.1. majalah / kertas warna.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar 15 & 16 Tema : Alam Semula jadi.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1. 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.1. rupa.2 Prinsip rekaan 1. 1.1 Unsur seni 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.2 Kontra – warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.1.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1.4. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj.1 Alat – gunting. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2 Bahan – kertas lukisan.3 Warna .1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif .2.2.1. Tajuk : Kumbang Ladybird. warna.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. EMK : TMK. kefahaman media. 1. gam. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 2. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1. jalinan. 1.2 Mengetahui penggunaan media. Kreatif dan Inovasi. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.

.1.2. garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.1 Warna – sekunder 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2 Kepelbagaian – warna. berus gigi dan sikat. 2. media.1 Alat – berus lukisan.2.3. 2.4. .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2.2. Keusahawanan. dan warna berasaskan air.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. 2.2 Bahan – kertas lukisan.1.1. 1.1. warna.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1. 1. 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 2. palet.tampak 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.2 Prinsip rekaan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Unsur seni 2.2 Jalinan . 17 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.1. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 3.

3.4.1.1 Bentuk .1 Imbangan – semetri 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.3 Jalinan – tampak dan sentuh 3.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.konkrit 3. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. 2. 2. . 4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1. 2.2. TMK.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng serkup.1 Teknik – renjisan dan percikan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.2.2 Ruang – jalinan 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng serkup. 2.3. imbangan dan jalinan. 3.3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Membentuk dan Membuat Binaan 18 & 19 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Arnab Aktiviti: Topeng Serkup 1.3. ruang. Keusahawanan dan Nilai murni. 2. 3.1 Unsur Seni 3.1. ruang jalinan dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan topeng serkup. media. sejarah seni dan budaya.2 Prinsip rekaan 3. warna.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. jalinan.

3. 3.1 Alat – gunting 3. 3. Keusahawanan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. kefahaman media. dan proses dalam penghasilan karya. pensel warna aau krayon.4.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. ruang. 3. Kreativiti dan Inovasi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. jalinan.2. dan budaya.1. kad manila. sejarah seni. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan topeng serkup. Nilai murni Mengenal Kraf Tradisional 20 & 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Rantai Leher Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.2 Mengetahui penggunaan media.2 Ruang – nyata .1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Bentuk – konkrit 4. 3. dan bahan hiasan yang sesuai.4. 4. ruang.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan rantai leher. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Bahan – salinan muka arnab.2. 3.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng serkup. teknik. imbangan. 3.1.2.3.1. 1. 4.1. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada rantai leher.1 Unsur seni 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. dan jalinan dalam penghasilan karya. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. gam.

2 Prinsip rekaan 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher. teknik dan proses dalam penghasilan karya. gam dan bahan hiasan yang sesuai.2. EMK : TMK. serta proses dan teknik dalam penghasilan rantai leher.2. 4.2.3.2 Bahan – benang.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Alat – gunting 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.4. media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan rantai leher.1. 4. Kreatif dan Inovasi.2. 4.2.1 Harmoni – warna 4. 4. 4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan rantai leher.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) 4. 3. majalah.3. kertas warna. 4.2 Mengetahui penggunaan media.4. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. media. 4.1 Mempamerkan hasil karya sendiri.1. Keusahawanan dan Nilai murni . 4. dan budaya. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.3.2.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. sejarah seni.2.2.

imbangan dan kepelbagaiansertakesatuan dalam penghasilan karya.2.1 Kepelbagaian – imej 1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Unsur seni 1.2.1 Teknik – montaj.3.1. kontra.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1. 1. CATATAN 22 Tajuk : Suasana DiJalan Raya Aktiviti : Montaj . dan budaya.2.2. warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.3.1. ruang. teknik. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj.1. 2. sejarah seni. 1. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik montaj.2 Mengetahui penggunaan media.2 Ruang .2.1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia STANDARD KANDUNGAN 1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. gam.2 Bahan – kertas lukisan. 1.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.3. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar teknik montaj. majalah atau surat khabar. ruang.2 Kesatuan .1.2 Prinsip rekaan 1.1 Bentuk – ilusi 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman media.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.kesatuan dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gambar teknik montaj.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – gunting 1.ilusi 1.1.komposisi 1.1.1. 1.1. 3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar montaj. 4.jenis media dalam penghasilan karya 1.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Keusahawanan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 23 CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2013 .4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Prinsip rekaan 2.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2.1.3.2. 2.2.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .MINGGU 24 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan STANDARD KANDUNGAN 1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan. 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.2.1. warna. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1.3. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 2. 2.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. media. palet.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. 2.tampak 2. imbangan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. warna air dan gam.1 Teknik – capan. sejarah seni dan budaya. 2.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Rupa – organik dan geometr 2.1.1.2 Jalinan .1.2 Bahan – kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. 4. 3. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 4.4.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2. TMK.1.2. 2.1. pelepah pisang . kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.3 Warna – primer dan sekunder 2.1 Unsur seni 2.1. pergerakan.3.1.1 Alat – berus lukisan. jalinan.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.

STANDARD PEMBELAJARAN 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. 3. 3.1 Alat – gunting 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.3.2. 4. imbangan dan harmoni.2 Ruang – nyata 3.2. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media. 3.1.1. CATATAN . 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail. dan budaya. media. kefahaman media. teknik. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D. 3.1 Kepelbagaian – bentuk 3. bahan yang difikirkan sesuai.1.3. 2.2.2. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1. tali/benang dan kad manila.konkrit 3.1.1 Bentuk .3.2 Bahan – gam.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. kertas warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3.1. 3. ruang.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. ruang.MINGGU 25 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan bersayap Aktiviti: Mobail STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni. ruang.1.1.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. dan proses dalam penghasilan karya. dan harmoni dalam penghasilan karya.1 Unsur Seni 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. imbangan. dawai kasar.

1 Garisan – lurus 4.3. dan imbangan dalam penghasilan anyaman. 4.1.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4.2 Prinsip rekaan 4. 4.1.4. warna. 4. 4. Keusahawanan.1. jalinan.2.1. 3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan anyaman.2.3. 4.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Memahami teknikyang sesuai dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 4. 4.geometri 4. warna. dan budaya.1 Harmoni – kelarai 4.1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 26 & 27 Tema: Alam Semulajadi Tajuk : Lapik Meja Aktiviti: Anyaman Kelarai Siku Kluang 1. gam. 2. rupa. 4.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan anyaman.1.4.2 Kontra .3. kefahaman media.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. ketas lukisan. . sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Unsur seni 4.warna 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan anyaman.2 Bahan – kertas warna.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada alam semulajadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman.2.2 Rupa .4 Warna – primer atau sekunder 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.2. Kreativiti dan Inovasi.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.1. media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik catan. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. 4.1.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. 2.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. 1.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 28 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Lebah Aktiviti : Catan 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media.1. dan budaya.2 Bahan – kertas lukisan. imbangan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.1.1.1 Bentuk – ilusi 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.ilusi 1.2. warna. 1. EMK : TMK.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. . bentuk. memahami. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.2 Prinsip rekaan 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.2 Warna – sekunder atau tertier 1.1 Teknik – basah atas kering. 1. 1. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik catan.3 Ruang .2. teknik.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti ruang.2.4.1.2.1 Unsur seni 1.1 Imbangan – simetri atau tidak simetri 1. 3. warna air atau cat tempera.1. Kreatif dan Inovasi.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 4.1 Alat – berus lukisan dan palet 1.2 Kepelbagaian – warna 1.

3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. media.2 Jalinan .1 Unsur seni 2.1.3. Keusahawanan. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.1.1. . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 3. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.2.2 Kepelbagaian – warna.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. warna. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2.3. kontra.1.1.1 Warna – sekunder 2. 2.1 Harmoni – warna dan jalinan 2. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. Aktiviti : Renjisan dan Percikan. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya.4. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 29 & 30 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1. 2.2 Prinsip rekaan 2. 4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan. garisan. 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan. warna.1.tampak 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.4.

1. 2. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. TMK.2 Bahan – kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3.2. 4.1 Teknik – renjisan dan percikan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. 2. warna.2. palet.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN . 2. 2.2.2. 31 CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2013 .3. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni.4. sejarah seni dan budaya. dan warna berasaskan air. CATATAN 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.2. 2.1 Alat – berus lukisan. jalinan. berus gigi dan sikat.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.

benang. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada boneka. STANDARD PEMBELAJARAN 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan boneka. 3.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. sejarah seni.1 Imbangan – semetri 3. Kreativiti dan Inovasi. 3.2 Bahan – span.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2 Mengetahui penggunaan media.2 Prinsip rekaan 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik: Murid dapat mengenal.1. 3. 4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. teknik. Aktiviti : Boneka.3. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4. 3. 3.1.MINGGU 32 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Tikus. dan budaya. STANDARD KANDUNGAN 1. 3. Keusahawanan.1. jalinan. 3. kefahaman bahasa seni visual. 2.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. gam.2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. dan karya seni dalam penghasilan boneka.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya.3. tali atau gelang getah. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. jalinan.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan boneka.1 Bentuk – konkrit 3. Nilai murni CATATAN . media. warna.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.1.2.2. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya. 3.3.2. media teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Alat – gunting 3.

1.2.tertier dan neutral 4. 4.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya 4. warna air atau krayon. 4. 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2 Memahami teknk yang sesuai dalam penghasilan karya. serta proses dan teknik dalam penghasilan alat pertahanan diri . STANDARD PEMBELAJARAN 4.3.2 Bahan – kertas tebal.1. dan budaya. 4.1 Alat – gunting.1 Imbangan – tidak simetri 4. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan karya. 4. 4. gam. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada alat pertahanan diri.3. .1. 4. media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2. 3. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. 4. sejarah seni.3 Mengaplikasikan proses dan teknikyang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan model kapak. media. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan model kaapk.2.2 Prinsip rekaan 4.3. dan teknologi dalam penghasilan model kapak. 2.1 Bentuk – konkrit 4. kajian.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual. 4.1.2 Warna .2 Mengetahui penggunaan media.2. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Kapak.MINGGU 33 & 34 BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1. Aktiviti : Alat Pertahanan Diri.1 Unsur seni 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal.1. 1.2.2. EMK : TMK. 1. 3.1 Teknik – Kolaj. kontra. 4. 1.1.4. gam. jalinan.1. 1.1.2 Kontra – warna.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.2.1 Kepelbagaian – bahan. 1.2. 35 Aktiviti : Kolaj.jenis media dalam penghasilan karya 1.primer atau sekunder atau kedua-dua warna.4.2 Prinsip rekaan 1.3 Warna . 1.1. Tajuk : Bunga Mawar.2.1.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan kolaj. dan budaya.1. 1. 2. 1. rupa.1. Kreatif dan Inovasi. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Mengenal dan menyatakan jenis. teknik.2 Mengetahui penggunaan media. kefahaman media. . serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan kolaj. memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada kolaj. majalah / kertas warna.1. warna. Keusahawanan dan Nilai murni Menggambar Tema : Alam Semula jadi.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat kolaj. sejarah seni. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Rupa – organik atau geometri atau gabungan rupa.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Unsur seni 1.1 Alat – gunting.2.2 Jalinan – sentuh dan tampak 1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan sendiri. 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar dengan teknik kolaj.2 Bahan – kertas lukisan.2 Menghargai dan menyatakan karya seni sendiri dan rakan.

2 Prinsip rekaan 2. 4. .tampak 2. 3. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1. palet.4.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2. media. 2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Bahan – kertas lukisan.2.1 Warna – sekunder 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Harmoni – warna dan jalinan 2.1.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1 Alat – berus lukisan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan teknik renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2. berus gigi dan sikat.2 Jalinan .1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan.3.1. Aktiviti : Renjisan dan Percikan.3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1. 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Penanda Buku.2.2 Kepelbagaian – warna.4.1. warna. dan warna berasaskan air. serta proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat renjisan dan percikan.1.1. garisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. 2.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 2. 1. Keusahawanan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.2. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak renjisan dan percikan.2.

jalinan.2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Ruang – nyata 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual. 3. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. 2. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. 37 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bulan dan Bintang Aktiviti: Mobail 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.1. ruang. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan renjisan dan percikan.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail . sejarah seni dan budaya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Teknik – renjisan dan percikan. 2. 2.2.3. Keusahawanan dan Nilai murni.1. warna.2. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.3. imbangan dan harmoni.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi 1.1.1 Kepelbagaian – bentuk 3. 2.2.1 Unsur Seni 3. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik renjisan dan percikan dalam penghasilan karya.konkrit 3.3.2. 4.2 Prinsip rekaan 3.1 Bentuk .1. ruang. TMK.2.

3. 3. 3. bahan yang difikirkan sesuai. imbangan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dawai kasar.4. Nilai murni 38 & 39 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. kertas warna. .2. kefahaman media. media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.2 Mengetahui penggunaan media.1 Alat – gunting 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.2.2. Keusahawanan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. tali/benang dan kad manila.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail. ruang. menamakan dan memahami bahasa seni visual yang ada pada gelang tangan. jalinan.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.3. dan proses dalam penghasilan karya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN penghasilan mobail. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. teknik. Kreativiti dan Inovasi. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. sejarah seni.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan harmoni dalam penghasilan karya. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Bahan – gam. 3. ruang. 3. harmoni dan ritma dan pergerakan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam 4.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. 3.

1. serta proses dan teknik dalam penghasilan gelang tangan.1 Unsur seni 4. 4. media. jalinan dan ruang dalam penghasilan rantai leher.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Tajuk : Gelang Tangan Aktiviti: Alat Perhiasan Diri.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gelang tangan.2. gam dan bahan hiasan yang sesuai. 4. 2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. .1.1.2 Ruang – nyata 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gelang tangan. 4.2 Prinsip rekaan 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.2. 4.1 Alat – gunting 4.3. serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.4. 4.1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan budaya. 4.4.1.2.2.1 Jalinan – tampak dan sentuh 4.2.2 Bahan – benang. 4.1 Harmoni – warna 4.2 Mengetahui penggunaan media. majalah.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan rantai leher.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. 4.2. sejarah seni.2 Bentuk – konkrit 4. 3. STANDARD KANDUNGAN penghasilan gelang tangan.1 Mempamerkan hasil karya sendiri. media.2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.1. Ritma dan pergerakan –susunan manik (gulungan kertas) atau bahan hiasan yag sesuai. kertas warna. 4.3.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan.

2 imbangan – simetri atau tidak simetri 1. dan budaya.2. 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan . atau oil pastel 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Mengetahui penggunaan media.3 Kepelbagaian – hal benda 1. 3.2.2. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.2.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.1.2. Kreatif dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan.3. teknik. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 40 Tema : Alam Semulajadi Tajuk : Manggis dan Tembikai. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 1.1. imbangan.2.jenis media dalam penghasilan karya 1.2 Prinsip rekaan 1. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2 Bahan – kertas lukisan. warna. kefahaman media.1. sejarah seni. dan karya lukisan.1.1 Garisan – tebal dan nipis.3 Bentuk – ilusi 1.2.2 Ruang – ilusi.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.1.1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.1 Unsur seni 1.1. Aktiviti :Lukisan 2.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 1.3. bentuk.1. 1. 1. pensel warna. ruang. pensel.1 Alat – tiada 1.

2.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Teknik – capan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak capan. .1.1.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. media. 1. warna. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1. Keusahawanan.1 Rupa – organik dan geometr 2.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2.2.tampak 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik capan.1. 4.1 Ritma dan pergerakan – susunan motif 2.4.1.2 Jalinan . pergerakan. daun berurat / pelepah pisang. 2. jalinan. 1.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.3. palet.2.2. warna. 2.1. 2. 2.3 Warna – primer dan sekunder 2. imbangan.2 Prinsip rekaan 2.1 Alat – berus lukisan.4.2. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni Membuat Corak dan Rekaan 41 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pembalut Buku Aktiviti: Capan 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik capan.1.1 Unsur seni 2. sejarah seni dan budaya.1. 2. warna air dan gam.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK: TMK.3 Harmoni – warna dan rupa 2.1.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.2 Bahan – kertas lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 2. dan harmoni yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik capan.

3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan mobail.1 Unsur Seni 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa 1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak capan. 4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan mobail. serta proses dan teknik dalam penghasilan mobail.1 Kepelbagaian – bentuk 3.1. Keusahawanan dan Nilai murni Membentuk dan Membuat Binaan 42 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Bunga Aktiviti: Mobail 2.2. 3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3.konkrit 3. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. 3.2 Ruang – nyata 3. ruang.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2. 3. warna. 2.1.1.3. 2.2 Imbangan – semetri atau tidak simetri 3. TMK. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.3. .4.2. imbangan.1.1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik capan dalam penghasilan corak terancang. ruang.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. imbangan dan harmoni serta pergerakan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan mobail.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 4.1 Bentuk . imbangan dan harmoni.3 Ritma dan pergerakan – susun atur atau objek pada mobail 3.2 Prinsip rekaan 3.

3. bahan yang difikirkan sesuai. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dawai kasar. teknik. 3. Hj. Nilai murni Disediakan oleh : En. ruang.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan mobail dalam bentuk 3D.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3. tali/benang dan kad manila. 3. 3.2 Bahan – gam. Kreativiti dan Inovasi. imbangan. kefahaman media.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan mobail.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. majalah. Keusahawanan.2 Mengetahui penggunaan media.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN seni visual.1.2.2.1 Alat – gunting 3. 3.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 3. dan budaya.1. Dunia Seni Visual KSSR. Negeri Selangor. . dan proses dalam penghasilan karya. Roszaini B. sejarah seni.4. dan harmoni dalam penghasilan karya. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful