Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat. Latihan plyometric. Lari.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik. . tangan dan bahu. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat). Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh).95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal. pinggang dan kaki.lutut bengkok dan tangan di belakang. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal.Naikkan lutut kaki lonjakan. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m.Posisi duduk. Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas. Tujuannya:Menguatkan quadriceps. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon.untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.52 meter. Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas. Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8.

Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh. Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1.22 m.Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan. larian dan lompatan. PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan.22 m panjang dan 20 cm . layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan). sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus. Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1. PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan. Namun. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan.

Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan. PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat. Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya. Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan. Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh. Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai. . KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan.75 m lebar.

Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan. Bagaimanapun. Kini. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia. cepat dan tepat. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. iaitu bendera putih dan bendera merah.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. alat ini tidak digunakan. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. yang menjadikan pengukuran lebih mudah. .

gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat.  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar. . Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini.KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum.  Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. ~Walaubagaimanapun.  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan.  Sebenarnya.

~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG . kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini. ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya.

 Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut. .  Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan. Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara.  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan. Apabila hampir sampai papan lonjak. FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi.  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu. fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. dia mesti bersedia untuk melonjak.

 Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki. . Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Pada masa yang sama. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki. gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh.  Bagi gaya selangkah.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan.  Sebelum mendarat.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas.    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan.  Selepas melonjak.  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. Serentak dengan lonjakan itu. kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi.  Bagi gaya gantung.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini. kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas.  Bagi gaya layar.

Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas. Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. tendang kayuh). Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar.  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian). Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan). .  Ulang dengan 9.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat.  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung.  Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan.  Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak.Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. gantung. gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. 11 dan 13 langkah.  Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar.

Larian yang baik ialah lari pecut. Ansur Maju Lonjakan . Kawal kelajuan semasa berlari. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. Jika menapak sebelum papan lonjak. ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak.

seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari.5 meter dari 3. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Berlari lima hingga enam langkah. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.  Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu. . Mendarat dengan tumit.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.

Cuba sentuh bola dengan dahi. melonjak dengan kaki lonjakan. Ulang lakuan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan . lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi. melonjak. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Berlari. Lari lima hingga enam langkah. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Mendarat dengan tumit dahulu. Mendarat dengan tumit.

=Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti. 2. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. =Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat. Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan.Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan. .

=Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. =Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. tangan lurus ke hadapan. 3. >Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1.Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan. Baran bongkok sedikit ke hadapan. Tangan lurus ke hadapan. . Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Badan bongkok sedikit ke hadapan. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan.

ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. >Kederasan didapati selepas langkah keempat. >Kawal kelajuan semasa berlari. kelima dan keenam. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1.B menolak A dari belakang tanpa isyarat.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. Jika menapak sebelum papan lonjakan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. . Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan. Setelah mendapatkan kaki lonjakan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. >Berpasangan.Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan.

Mendarat dengan tumit.5 meter dari papan lonjakan. 2. Ansur maju 3: Berlari. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. . Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. 3. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Berlari lima hingga enam langkah. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil. Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Lari sejauh lima hingga enam langkah. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.>Ketika berada di penanda yang terakhir.

Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.75 meter hingga 3 meter lebar. Berukuran 1. melonjak dengan kaki lonjakan. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter. 2. Ulang lakuan. melonjak.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1. Mendarat dengan tumit. Cuba sentuh bola dengan dahi.Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1. 3. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. 5. Berlari.21 hingga 1.setiap peserta diberi tiga kali .Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang. Mendarat dengan tumit dahulu.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi. Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat.22 meter hingga 1. 4. Lari lima hingga enam langkah. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.21 meter hingga 1. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat.

Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan.percubaan lompatan.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak. .rujuk lompatan ketiga terbaik.Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.Jika masih sama.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful