P. 1
Lompat jauh

Lompat jauh

|Views: 1|Likes:
Published by soulda_u
bhjgytdgfvhjgfdtrerghbkjbjhchtffgyhjhbnvghdgcgvbhhnbnjbhgfyghhjh
bhjgytdgfvhjgfdtrerghbkjbjhchtffgyhjhbnvghdgcgvbhhnbnjbhgfyghhjh

More info:

Published by: soulda_u on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2014

pdf

text

original

Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

pinggang dan kaki. Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas.52 meter.untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal. . Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya. Latihan plyometric.95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7.lutut bengkok dan tangan di belakang. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat).Naikkan lutut kaki lonjakan.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8. lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas. Tujuannya:Menguatkan quadriceps. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m. Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. tangan dan bahu. Lari. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik.Posisi duduk. Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh). LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat.

PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. larian dan lompatan. Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1. sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus. Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan.22 m panjang dan 20 cm . Namun. PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan. Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh.Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan. layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan). Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan.22 m.

Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan. Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh. Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan.75 m lebar. KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan. . PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat. Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya. Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2.

Bagaimanapun. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. iaitu bendera putih dan bendera merah. yang menjadikan pengukuran lebih mudah. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. . Kini. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. cepat dan tepat. dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia. alat ini tidak digunakan. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan.

 Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.  Sebenarnya. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat. Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini. ~Walaubagaimanapun.  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar. .  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi.KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat.

GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG . ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini.

FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. Apabila hampir sampai papan lonjak. Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara. fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.  Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok. .  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu.  Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut.  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan. dia mesti bersedia untuk melonjak.

Pada masa yang sama.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan.  Bagi gaya gantung.  Selepas melonjak.    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan.  Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki.  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan.  Bagi gaya layar. gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh.  Sebelum mendarat. Serentak dengan lonjakan itu. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas. kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara.  Bagi gaya selangkah.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini. .

Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan. 11 dan 13 langkah. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut.  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. gaya gantung dan gaya tendang kayuh.  Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat. Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas. Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan).Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. .  Ulang dengan 9.  Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan. tendang kayuh). gantung. Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar. Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh.  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat.  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian).

Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan. Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ansur Maju Lonjakan . Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. Jika menapak sebelum papan lonjak. ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. Kawal kelajuan semasa berlari. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. Larian yang baik ialah lari pecut.

Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. . Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan. Berlari lima hingga enam langkah. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.5 meter dari 3.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. Mendarat dengan tumit.  Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan. Lari sejauh lima hingga enam langkah.

Mendarat dengan tumit. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan. lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Mendarat dengan tumit dahulu. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Berlari. Lari lima hingga enam langkah. melonjak dengan kaki lonjakan. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Ulang lakuan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Cuba sentuh bola dengan dahi. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan . melonjak. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.

Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat. 2.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. =Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak.Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan. . =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. =Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti. Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan.

=Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. >Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1. tangan lurus ke hadapan. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. 3. Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat. Tangan lurus ke hadapan. Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. .Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan. =Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. Badan bongkok sedikit ke hadapan. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung. Baran bongkok sedikit ke hadapan.

Jika menapak sebelum papan lonjakan. Setelah mendapatkan kaki lonjakan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan.Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan. >Kawal kelajuan semasa berlari.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.B menolak A dari belakang tanpa isyarat.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan. >Berpasangan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. >Kederasan didapati selepas langkah keempat. kelima dan keenam. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. .Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas.

Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.>Ketika berada di penanda yang terakhir. Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Lari sejauh lima hingga enam langkah.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. . Ansur maju 3: Berlari. 3.5 meter dari papan lonjakan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. 2. Mendarat dengan tumit. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Berlari lima hingga enam langkah. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku.

Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Berukuran 1. Lari lima hingga enam langkah. Cuba sentuh bola dengan dahi. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1. 4. Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi. 5. Berlari. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang. Ulang lakuan.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1.Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1. Mendarat dengan tumit.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan.22 meter hingga 1. 2.Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2.21 meter hingga 1. Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat.setiap peserta diberi tiga kali . Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. 3. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal.21 hingga 1.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. melonjak dengan kaki lonjakan.75 meter hingga 3 meter lebar. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.

.Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.rujuk lompatan ketiga terbaik.percubaan lompatan.Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan.Jika masih sama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->