Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik. Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal.untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.lutut bengkok dan tangan di belakang. Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. pinggang dan kaki. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding. tangan dan bahu. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas. Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh).95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7.Posisi duduk. Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Tujuannya:Menguatkan quadriceps.Naikkan lutut kaki lonjakan. Latihan plyometric. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat). .52 meter. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon. Lari. lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas.

Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan. PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan).22 m. Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan.Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan. larian dan lompatan. Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1. PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan.22 m panjang dan 20 cm . Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh. Namun. sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus.

Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh. Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan. . Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2. PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat. KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan.75 m lebar. Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan. Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai.

dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia. Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan. iaitu bendera putih dan bendera merah. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. Kini. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. Bagaimanapun. yang menjadikan pengukuran lebih mudah. alat ini tidak digunakan. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. cepat dan tepat. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan. .

KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. ~Walaubagaimanapun. Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. .  Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar.  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara.  Sebenarnya. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat.

~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini. GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG .

fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.  Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. dia mesti bersedia untuk melonjak. Apabila hampir sampai papan lonjak.  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan. Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan.  Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok. .  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu. FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi.

 Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang. kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.  Selepas melonjak. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki. .  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. Serentak dengan lonjakan itu.    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan.  Bagi gaya gantung. Pada masa yang sama.  Sebelum mendarat.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan.  Bagi gaya layar.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas.  Bagi gaya selangkah.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan. kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi.

tendang kayuh). gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar. 11 dan 13 langkah.  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian).  Ulang dengan 9.  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat.  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat.  Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak. Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas. gantung. . Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh.  Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar.Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan. Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan).  Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan.

anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Larian yang baik ialah lari pecut.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Kawal kelajuan semasa berlari. Jika menapak sebelum papan lonjak. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ansur Maju Lonjakan . anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan.

. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.5 meter dari 3.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.  Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari. Mendarat dengan tumit. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Berlari lima hingga enam langkah.

Ulang lakuan. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan . lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi. Mendarat dengan tumit dahulu. Berlari. melonjak. Lari lima hingga enam langkah.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Cuba sentuh bola dengan dahi. Mendarat dengan tumit. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan. melonjak dengan kaki lonjakan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai.

Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal. =Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti.Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. . =Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan. 2.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan. =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan.

Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. =Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan. Baran bongkok sedikit ke hadapan.Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan. 3. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung. . Badan bongkok sedikit ke hadapan.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Tangan lurus ke hadapan. Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. =Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. >Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat. tangan lurus ke hadapan.

Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. kelima dan keenam.B menolak A dari belakang tanpa isyarat. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. Jika menapak sebelum papan lonjakan.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan. Setelah mendapatkan kaki lonjakan. >Berpasangan. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. >Kederasan didapati selepas langkah keempat.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan. >Kawal kelajuan semasa berlari. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah. Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. . maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan.

Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Mendarat dengan tumit.5 meter dari papan lonjakan. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. 3. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat.Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Berlari lima hingga enam langkah. Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Ansur maju 3: Berlari. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. 2. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. . Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.>Ketika berada di penanda yang terakhir.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.

Lari lima hingga enam langkah.22 meter hingga 1.setiap peserta diberi tiga kali . melonjak dengan kaki lonjakan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Mendarat dengan tumit dahulu.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2. 5.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Berukuran 1. 2.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1.Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai. Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat.Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang.21 meter hingga 1.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya. Mendarat dengan tumit. melonjak. 3.75 meter hingga 3 meter lebar. Cuba sentuh bola dengan dahi. Berlari. Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter.21 hingga 1. 4. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal. Ulang lakuan.Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.

. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan.percubaan lompatan.rujuk lompatan ketiga terbaik.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.Jika masih sama.Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful