Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat). Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Lari. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon.Naikkan lutut kaki lonjakan. Tujuannya:Menguatkan quadriceps. LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat. Latihan plyometric.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding.52 meter. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik.lutut bengkok dan tangan di belakang.95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7.Posisi duduk. pinggang dan kaki. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal.untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal. Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh). . lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas. tangan dan bahu. Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya.

Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan. sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus. PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan. Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1.Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan.22 m panjang dan 20 cm . Namun.22 m. layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan). Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh. larian dan lompatan.

Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya. Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan. . Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2. KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan.75 m lebar. Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai. Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh. PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat.

.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia. iaitu bendera putih dan bendera merah. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. Kini. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. cepat dan tepat. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. Bagaimanapun. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. yang menjadikan pengukuran lebih mudah. Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan. alat ini tidak digunakan. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan.

gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan.  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar.  Sebenarnya.  Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara.KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. . gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat. ~Walaubagaimanapun.

GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG . ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini.

FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi.  Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut. . Apabila hampir sampai papan lonjak.  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu. Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara. dia mesti bersedia untuk melonjak.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan.  Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok. fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal.

kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh. kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. . Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki.  Bagi gaya selangkah.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan.  Selepas melonjak.  Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. Pada masa yang sama. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Serentak dengan lonjakan itu.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi.  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan.  Bagi gaya gantung. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.  Sebelum mendarat.    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan.  Bagi gaya layar.

 Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar. tendang kayuh). Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan). 11 dan 13 langkah.  Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak.  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian). Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar. . gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas.Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang.  Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. gantung.  Ulang dengan 9.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat.

ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan. Ansur Maju Lonjakan . anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. Jika menapak sebelum papan lonjak. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Larian yang baik ialah lari pecut.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan. Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Kawal kelajuan semasa berlari.

 Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari. . Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Mendarat dengan tumit. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1.5 meter dari 3. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Berlari lima hingga enam langkah.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.

Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Mendarat dengan tumit. Lari lima hingga enam langkah. Ulang lakuan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. melonjak dengan kaki lonjakan. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Mendarat dengan tumit dahulu. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Cuba sentuh bola dengan dahi. Berlari. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi. melonjak. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan .

Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan.Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan. Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal. =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. =Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti. . 2. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. =Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah.

Badan bongkok sedikit ke hadapan.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. tangan lurus ke hadapan. 3. . Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung. =Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. >Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1. Baran bongkok sedikit ke hadapan. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. Tangan lurus ke hadapan. =Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat.Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan.

>Kederasan didapati selepas langkah keempat.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan. kelima dan keenam. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.B menolak A dari belakang tanpa isyarat. Setelah mendapatkan kaki lonjakan.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. >Berpasangan. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah.Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. . maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. >Kawal kelajuan semasa berlari. Jika menapak sebelum papan lonjakan. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan.

Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. Mendarat dengan tumit. 2.>Ketika berada di penanda yang terakhir. Ansur maju 3: Berlari. 3. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Berlari lima hingga enam langkah. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil. .Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku.5 meter dari papan lonjakan. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal.

Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat.setiap peserta diberi tiga kali . Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat.75 meter hingga 3 meter lebar.21 hingga 1.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Lari lima hingga enam langkah. 3. Berukuran 1. 5.Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Cuba sentuh bola dengan dahi.21 meter hingga 1.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan.22 meter hingga 1.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1.Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1. Mendarat dengan tumit dahulu. Mendarat dengan tumit.Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai. 4. melonjak. Berlari.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. melonjak dengan kaki lonjakan. Ulang lakuan. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang. 2.

Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak. .Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan.rujuk lompatan ketiga terbaik. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.percubaan lompatan.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.Jika masih sama.Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik.