P. 1
Lompat jauh

Lompat jauh

|Views: 1|Likes:
Published by soulda_u
bhjgytdgfvhjgfdtrerghbkjbjhchtffgyhjhbnvghdgcgvbhhnbnjbhgfyghhjh
bhjgytdgfvhjgfdtrerghbkjbjhchtffgyhjhbnvghdgcgvbhhnbnjbhgfyghhjh

More info:

Published by: soulda_u on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2014

pdf

text

original

Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

 Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal.lutut bengkok dan tangan di belakang.Naikkan lutut kaki lonjakan. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik. Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat). lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas.untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. . Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. Latihan plyometric. Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya. Lari.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m. tangan dan bahu.Posisi duduk. Tujuannya:Menguatkan quadriceps. pinggang dan kaki.52 meter. LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat. Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal. Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh).95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon.

Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1. larian dan lompatan. Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan. PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan. Namun. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan). Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh. PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan.22 m. Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan. sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus.22 m panjang dan 20 cm .Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan.

. Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan. PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan. Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2. Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya. Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai. KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan. Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh.75 m lebar.

alat ini tidak digunakan. Bagaimanapun. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan. Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. yang menjadikan pengukuran lebih mudah. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. cepat dan tepat. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. . dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. Kini. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan. iaitu bendera putih dan bendera merah.

~Walaubagaimanapun. Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. .  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara.  Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar.KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat.  Sebenarnya. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat.

~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG . ~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini.

FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan.  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu. dia mesti bersedia untuk melonjak.  Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut. Apabila hampir sampai papan lonjak.  Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok. fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat. . Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara.

gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh. Pada masa yang sama. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan.  Bagi gaya selangkah. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Serentak dengan lonjakan itu.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya.  Sebelum mendarat.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan. kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas.  Selepas melonjak. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara.  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang.  Bagi gaya gantung.    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. . kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi.  Bagi gaya layar.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki. Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.  Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi.

 Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan.  Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar. gantung. Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut.  Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar. tendang kayuh). . gaya gantung dan gaya tendang kayuh. Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas. Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Ulang dengan 9.  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. 11 dan 13 langkah.  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat.Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan).  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian).

anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Larian yang baik ialah lari pecut. Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ansur Maju Lonjakan . Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. Kawal kelajuan semasa berlari. Jika menapak sebelum papan lonjak.

Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Berlari lima hingga enam langkah.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan. seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan.5 meter dari 3. Mendarat dengan tumit.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. . Lari sejauh lima hingga enam langkah. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu.  Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah.

melonjak. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Mendarat dengan tumit dahulu. Lari lima hingga enam langkah. lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Berlari. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Cuba sentuh bola dengan dahi. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan . Ulang lakuan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Mendarat dengan tumit. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. melonjak dengan kaki lonjakan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan.

=Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat. Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan. . 2.Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. =Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak. Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal.

>Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1. tangan lurus ke hadapan. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung.Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan. =Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. Badan bongkok sedikit ke hadapan.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. .Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan. Baran bongkok sedikit ke hadapan. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. Tangan lurus ke hadapan. =Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. 3.

A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan.B menolak A dari belakang tanpa isyarat. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak.Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan. . Setelah mendapatkan kaki lonjakan. >Kawal kelajuan semasa berlari. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. kelima dan keenam. >Kederasan didapati selepas langkah keempat. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan. Jika menapak sebelum papan lonjakan. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1. maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian. >Berpasangan. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan.Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.

. Berlari lima hingga enam langkah. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil.>Ketika berada di penanda yang terakhir. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Ansur maju 3: Berlari. Mendarat dengan tumit. Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. 3. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan. Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. 2. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah.5 meter dari papan lonjakan. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat.Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.

Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan.Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Cuba sentuh bola dengan dahi. Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat. Ulang lakuan. Berlari. Lari lima hingga enam langkah.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh.75 meter hingga 3 meter lebar. Mendarat dengan tumit. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Berukuran 1.setiap peserta diberi tiga kali . Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi. 3. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat.Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1. 5.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya. melonjak dengan kaki lonjakan.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter. 4. 2.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2.21 meter hingga 1.22 meter hingga 1.Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai.21 hingga 1.

Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.Jika masih sama.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.percubaan lompatan. .Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik.Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.rujuk lompatan ketiga terbaik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->