Lompat jauh

SEJARAH Menurut sejarah, permulaan acara lompat jauh telah dikesan pada awal tahun 708 s.m. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali- kali sama ada dalam bentukmul tiple, double triple atauqui ntriple. Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencoba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.Acara ini diminati walaupun tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan membuat lompatan yang jauh.Dalam masa yang singkat,atlet mestilah membuat pelarasan bagi membetulkan kedudukan pusat gravitinya, kelajuan dan kedudukan kaki. Untuk mendapatkan pendaratan yang jauh dari tempat lonjakan pelompat jauh perlu menjalani latihan yang sistematik di bawah bimbingan jurulatih. Matlamat utama bagi pelompat jauh adalah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan terhadap kelajuan awal.Perlu diingat, masalah utama pelompat jauh adalah mengekalkan langkahan larian pada tiga ke empat langkah sebelum melonjak, Disamping itu pelompat jauh harus meningkatkan komponen kelajuan, kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat

lompat ke atas kotak dengan kaki lonjak dan melonjak seberapa jauh yang mungkin dengan ayunan kaki bebas.Naik dan turunkan tumit pada julat yang maksimum (lakukan dengan atau tanpa beratan). Kini acara rekod acara tersebut telah dipegang oleh Mike Powell dari USA dengan lompatan sejauh 8. Latihan plyometric. Lari.angkat kedua-dua kaki lurus dan belakang badan rata di dinding. Kemudian dengan pantas lompat ke atas dengan bantuan kaki yang bebas. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7m. LATIHAN YANG SESUAI DILAKUKAN UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH Lakukan bangkit tubi L-seat. Hujung kaki diletakkan di atas platform 8 cm tebal.52 meter. pinggang dan kaki. Aktiviti naik turun bangku ketinggian 50 cm dengan ekstensi maksimum kaki (cuba naikkan badan setinggi yang boleh). Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal (penting bagi lunjuran kaki semasa mendarat). .untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Tujuannya:Menguatkan achcillies tendon. Tujuannya:Meningkatkan kuasa ekplosif kaki sewaktu lonjakan. Lompat dari kotak berketinggian 50 cm dengan satu kaki. Lakukan aktiviti juak lentik dinamik. Bergayut pada palang dinding atau seumpamanya. Tujuannya:Menguatkan quadriceps.95 meter manakala bagi acara wanita rekod acara tersebut telah dipegang oleh Galina Chistyakova dari Soviet Union dengan lompatan sejauh 7. Tujuannya:Meningkatkan pergerakan dan kekuatan bahu. tangan dan bahu. Tujuannya:Menguatkan bahagian abdominal.Naikkan lutut kaki lonjakan.Posisi duduk.lutut bengkok dan tangan di belakang.

Berikut adalah antara ruang dan peralatan yagn diperlukan untuk acara lompat jauh. LORONG LARIAN (RUNAWAY) Lorong larian mempunyai jarak yang sesuai adalah penting untuk membuat pecutan. Jarak standard lorong larian ialah 45 m x 1. Namun.22 m. sebenarnya ia juga memerlukan peralatan khusus. PAPAN PELEPAS (TAKE-OFF BOARD) Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. layangan dan koordinasi badan dan tangan (imbangan). PERALATAN Acara lompat jauh tidak memerlukan sebarang kelengkapan. iaitu ruang atau kawasan dan juga alatan khas. Ia hendaklah bebas daripada sebarang halangan atau gangguan yang boleh mengganggu peserta membuat lompatan.Tujuannya:Memperbaiki dan meningkatkan kebolehan lonjakan.22 m panjang dan 20 cm . larian dan lompatan. Papan pelepas yang standard ialah bersaiz 1.

Papan ini biasanya diwarnakan putih seluruhnya. PETUNJUK PLASTISIN (PLASTICINE INDICATOR) Petunjuk plastasin ini digunakan untuk mengesan dan membuktikan pembatalan dalam satu-satu lompatan yang dibuat. Saiz standard kawasan pendaratan ialah 9 m panjang dan 2. . Ia diisikan pasir halus dan dilembapkan. Plastisin ini diletakkan pada hujung papan pelepas dan sebarang kesan tapak kaki yang terdapat padanya membuktikan bahawa lompatan itu batal dan tidak dikira dalam perhitungan lompatan yang dicapai.75 m lebar.lebar yang diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan. Kawasa ini penting dan merupakan peralatan utama dalam setiap acara lompat jauh. KAWASAN PENDARATAN (LANDING AREA) Kawasan pendaratan digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan.

Kini. . iaitu bendera putih dan bendera merah.PITA PENGUKUR (MEASURING TAPE) Pita pengukur digunakan unutk mengukur jaraj sesuatu lompatan. dalam kejohanankejohanan olahraga utama dunia. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik. Ia penting untuk menentukan samada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. cepat dan tepat. Pengukur halaju angin digunakan untuk mengukur halaju angin ketika satu-satu lompatan dibuat. BENDERA ISYARAT (FLAG) Bendera digunakan oleh pengadil yang mengawasi sesuatu lompatan. alat ini tidak digunakan. Jarak lompatan diukur dari hujung terdekat papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kotak pendaratan. Bagaimanapun. Terdapat dua jenis bendera yagn digunakan. untuk perjumpaan peringkat sekolah atau kelab. Bendera putih untuk lompatan bersih manakala bendera merah untuk lompatan batal. yang menjadikan pengukuran lebih mudah.

Kasut yang berpaku dan bertumitkan plastik sesuai digunakan untuk acara ini.  Sebenarnya. gaya badan semasa berada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. .  Gaya layar adalah suatu gaya lompatan yang popular kerana ia mudah diajar.  Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi.  Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Prinsip Asas Lompat Jauh  Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum.  Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatnya dapat ditentukan.KASUT BERPAKU (SPIKE) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan juga sebagai perlindungan kepada pelompat. ~Walaubagaimanapun. gaya layar kurang berkesan untuk dijadikan sebagai satu teknik lompat jauh yang dapat dicontohi kerana teknik ini menyebabkan pelompat cepat mendarat.

~Gaya yang dicadangkan ini hampir sama dengan gaya tending kayuh. GAYA/TEKNIK LOMPAT JAUH Terdapat tiga jenis gaya lompatan dalam lompat jauh iaitu :   Gaya layar Gaya gantung Gaya tendang GAYA LAYAR GAYA GANTUNG . kecuali tindakan “kayuh” itu tidak dilakukan di dalam gaya ini. Gaya selangkah diperkenalkan dalam pelajaran Pendidikan Jasmani supaya para pelajar mencapai objektif pembelajaran mereka. ~Kelebihan gaya ini ialah dapat memudahkan para pelajar mempelajari gaya tending kayuh apabila sampai masanya.

 Pada langkah terakhir atlet harus merendahkan sedikit bahagian badannya untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang telah bengkok. .  Faktor penting ialah bilangan itu mesti membolehkan peserta mencapai kepantasan yang maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan. FASA LONJAKAN  Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. dia mesti bersedia untuk melonjak. fasa pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.  Bilangan langkah larian ini berbeza di antara setiap individu. Keempat-empat fasa itu ialah : fasa penujuan – lari menuju ke papan lonjak    fasa lonjakan – melompat dari papan fasa layangan – badan berada di udara.  Gaya berlari untuk kompat jauh adalah sama dengan gaya lari pecut.GAYA TENDANG KAYUH FASA LOMPAT JAUH Semua gaya atau teknik lompat jauh menunjukkan empat fasa pergerakan. FASA PENUJUAN  Fasa ini memerlukan seseorang atlet berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. Apabila hampir sampai papan lonjak.

    Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat di mana hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan.  Selepas melonjak. kaki bebas hendaklah dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi.  FASA PENDARATAN  Ketika berada dalam fasa ini.  Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. pelompat melunjurkan kedua-dua belah kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. pelompat mestilah memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak.  Bagi gaya layar. Aksi lonjakan ini mengamalkan urutan tumit-hujung kaki. Serentak dengan lonjakan itu. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi.  Tindakan seperti di dalam gaya tendang kayuh tidak dilakukan. kaki lonjak pelompat akan dibawa ke hadapan supaya bersama dengan kaki bebas.  Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayunkan ke atas.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan.  Bagi gaya gantung.  Bagi gaya selangkah. Pada masa yang sama.  Kaki yang digunakan untuk melonjak mengikut dari belakang. Tangan pelompat dihulurkan hingga hujung kaki. pelompat menhayunkan bahagian kakinya yang bebas ke hadapan selepas lonjakan.  Ini bererti kaki pelompat berada di dalam keadaan terkangkang semasa membuat layangan. kedua-dua belah tangan dihayun ke hadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang lebih tinggi. pelompat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. .  Sebelum mendarat. gaya badan adalah seperti berikut: Bagi tendang kayuh. pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. FASA LAYANGAN  Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan.

 Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan.  Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat. Latihan mendarat  Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan.  Ulang dengan 9.Latihan ansur maju  Menentukan kaki lonjakan – pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Latihan lonjakan  Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. gantung. .  Berlari dan melompat dari papan anjal menggunakan gaya laayar. Latihan gaya lompatan berbeza  Berlari 9 langkah dan melompat menggunakan gaya bebas.  Melonjak dari peti lombol atau kotak dengan gaya yang berbeza (layar.  Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian). 11 dan 13 langkah. gaya gantung dan gaya tendang kayuh.  Selepas ini pelompat mengadap tempat mendarat dan meletak tapak kaki bukan lonjakan di atas tanda dan mula melangkah langkah pertama dengan kaki lonjakan. Pelompat mula langkah pertama dengan kaki lonjakan dan mengira sehingga 7 langkah dan menanda titik tersebut. Mengukur penujuan  Pelompat membelakangkan tempat mendarat dan dengan kaki bukan untuk lonjakan di atas papan lonjak (hujung kaki sama dengan sisi papan).  Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung. tendang kayuh).  Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat.

Kawal kelajuan semasa berlari. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. Sekiranya A menapak lebih atau kurang pada papan lonjakan. A mula berlari dari tempat permulaan menuju ke papan lonjak manakala B berdiri berhampiran papan lonjak sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Menggunakan jarak langkah yang konsisten dalam setiap larian. ubahsuai jarak ukuran di tempat permulaan. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Jika menapak sebelum papan lonjak. Larian yang baik ialah lari pecut. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.Ansur maju 1 Larian menuju ke papan lonjak:         Dilakukan secara berpasangan. Ansur Maju Lonjakan .

melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Mendarat dengan tumit.  Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit Ansur maju 2:      Melonjak dari hujung bangku. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1:   Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. Lari sejauh lima hingga enam langkah.  Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.  Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas yang termampu. Berlari lima hingga enam langkah.5 meter dari 3. . Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku.Ansur maju 1:  Lonjak dari papan lonjakan. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir papan lonjakan. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat berjarak 1-1. seberapa tinggi Ansur maju 3:     Berlari.

Berlari. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Ulang lakuan. Hulurkan tangan ke hadapan dan gerakkan badan ke hadapan. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Cuba sentuh bola dengan dahi.Ansur maju 2:      Mencecah bola dengan hujung tangan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. melonjak. FASA -FASA LOMPAT JAUH Dalam keseluruhan gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empatfasa: •Lari landas • Lonjakan . Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Lari lima hingga enam langkah. melonjak dengan kaki lonjakan. Mendarat dengan tumit dahulu. Mendarat dengan tumit. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. lonjakan di Ansur maju 3:         Mencecah bola dengan dahi. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas.

Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. Fasa lari landas =Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal. Fasa mendarat =Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. Fasa lari kandas =Sama seperti lari landas gaya layar.Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. 2.• Layangan • Mendarat TEKNIK-TEKNIK LOMPAT JAUH 1. =Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan. . =Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah. =Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan. Fasa lonjakan =Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. Fasa layangan =Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan. =condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan. =Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti.

Badan bongkok sedikit ke hadapan. >Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1. =Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat. 3. >Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Fasa lari landas dan lonjakan =Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung. =Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. Baran bongkok sedikit ke hadapan. Fasa mendarat =Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. =Pergerakan „tendang kayuh‟ dua setengah langkah: >Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. tangan lurus ke hadapan. =Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat. Fasa mendarat =Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa layangan =Lakukan pergerakan „tendang kayuh‟ satu setengah atau dua setengah langkah. . Tangan lurus ke hadapan.Fasa lonjakan =Lonjak dengan kuasa kaki maksimum =Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan. Fasa layangan =Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. =Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan.

anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. >Penggunaan penanda di tempat permulaan dan di tempat yang tidak kurang dari jarak empat langkah dari papan lonjakan. >Berpasangan. . maka latihan boleh dijalankan secara ansur maju.Kaki pertama yang melangkah adalah kaki yang kuat untuk lonjakan.Ansur Maju Lari Landas Berpasangan.Ada beberapa cara untuk menentukan kaki lonjakan: >Berdiri tegak dan condongkan badan ke hadapan seolah-olah hendak jatuh. >Kawal kelajuan semasa berlari. Jika kaki lonjakan manapak melebihi papan lonjakan. Setelah mendapatkan kaki lonjakan. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan.=Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit. >Kederasan didapati selepas langkah keempat. kelima dan keenam. Jika menapak sebelum papan lonjakan. >Jarak langkah yang kosisten dalam setiap larian.B menolak A dari belakang tanpa isyarat. B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika lari landas.A berdiri tegak dengan kedua kaki dirapatkan. Secara automatik satu kaki akan menyokong badan daripada rebah. >Larian sama dengan lari pecut tetapi badan perlu ditegakkan sedikit dan lutut diangkat tinggi. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan.A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. MENENTUKAN KAKI LONJAKAN Kita mesti menggunakan kaki yang kuat sebagai kaki lonjakan.Langkah pertama adalah sangat penting dijaga jaraknya supaya sekata dalam setiap larian.Kaki itu adalah kaki yang kuat untuk lonjakan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH 1.

Ansur maju 3: Berlari. Mendarat dengan tumit. Ansur maju 2: Mencecah bola dengan hujung tangan. Lari sejauh lima hingga enam langkah. Berlari lima hingga enam langkah. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. 2. >Mulakan larian dengan kaki yang akan melonjak jika jumlah jarak langkah angka ganjil. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. . 3. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan rumit. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. pelompat mestilah mencapai kelajuan yang terkawal.Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1: Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir.Ansur Maju Lonjakan Ansur maju 1: Lonjak dari papan lonjakan.5 meter dari papan lonjakan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Ansur maju 2: Melonjak dari hujung bangku.>Ketika berada di penanda yang terakhir. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan.

Papan Lonjakan Diperbuat daripada kayu atau bahan tegar yang sesuai. Ulang lakuan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. 4. Mendarat dengan tumit dahulu. Papan ini mestilah dicat putih dan diletakkan antara 1 hingga 3 meter dari kawasan permulaan mendarat.Kawasan Lari Landas Kawasan lari landas mestilah berukuran antara 1. Cuba sentuh bola dengan dahi. Berlari.Kawasan Mendarat Kawasan ini mestilah berukuran antara 2. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN LOMPAT JAUH 1. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. 2. 5.Papan Penanda Plastesin Diperbuat daripada kayu tegar berukuran antara 98 milimeter hingga 102 milimeter lebar dan 1. Papan penanda ini berfungsi mengesan tapak kaki atlet bila melakukan lompatan batal.22 meter panjang yang diselaputi plastesin atau bahan yang sesuai di atasnya.22 meter hingga 1.Terletak di penghujung kawasan lari landas dan selari dengan bahagian tengah kawasan mendarat. melonjak dengan kaki lonjakan. Berukuran 1. Mendarat dengan tumit.setiap peserta diberi tiga kali .Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan.75 meter hingga 3 meter lebar.Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.22 meter panjang dan lebar 198 milimeter hingga 202 milimeter serta ketebalan 100 milimeter.Peraturan Umum Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta. melonjak. Ansur maju 3: Mencecah bola dengan dahi.21 meter hingga 1. 3. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. Lari lima hingga enam langkah.21 hingga 1.25 meter lebar dan sekurang-kurangnya 40 meter hingga 45 meter panjang.

Jika masih sama.Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan. mereka diberi enam kali percubaan lompatan.Jika terdapat lapan peserta atau kurang.Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak.Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian.rujuk lompatan ketiga terbaik. .percubaan lompatan.Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful